В Бангладеш: пътищата и корупцията в България са като у нас, но поне министри подават оставки

  От редакционна статия на бангладешкия всекидневник “ The New Nation”, цитирана днес от Ройтерс, научаваме нещо за България, което едновременно знаем като факт, но не подозираме като политическа оценка: България е пример за подражание в субекваториалната, свръхнаселената ( повече от 20 пъти по-голяма по население от България, но едва с около 33 000 квадратни километра площ по-голяма), една от най – равнинните, подложена на постоянни опустошителни наводнявания и най-бедните държави в Азия и в света, отделилата след гражданска война от Пакистан през 1971 г. Бангладеш.

Авторите на статията дават за пример оставките на трима министри след катастрофа, довело до 17 убити в България. Докато в същото време за две седмици по време на мюсюлманския празник Ейд в преобладаващо мюсюлманска страна ( около 80 на сто от населението там е мюсюлманско) по пътищата на Бангладеш са загинали 259 и са ранени 960 души в общо 237 катастрофи. Данните са изнесени официално от бангладешките власти, но вместо да последват оставки, както в България, управляващите защитават от критиките обвиняваните за лошото качество на пътищата строители, употребяващи лошо качество материали, възмущава се вестникът.

В статията, озаглавена “ Нашите министри трябва да се поучат от България”, се казва, че в Бангладеш почти не се води разследване за причините, водещи до катастрофи и стотици жертви. Авторите на статията правят паралел с България като заразена от корупцията страна, получател на субсидии от ЕС, в която обаче министрите подават оставки след твърденията за облагодетелстване на фирми, близки до властта.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри дни след първите резултатите от пробите от неотдавна ремонтирания път, на който са използвани материали под стандартите, се казва в статията, до чиито автори явно не е достигнала информацията, че властта не вижда вина в министрите и подчертава изрично, че те се разделят с постовете си по политически причини.

Основното обаче е схванато в статията: че в “ бедната страна ( България) пътищата и проядената от корупцията система са като нашите” ( т.е. като в Бангладеш). Нещо повече, според възхитените от България колеги от The New nation”, има твърдения, че в България голяма част от фондовете за строителство и ремонт на пътищата, идващи от ЕС, отиват в джобовете на фирми, близки до властта и само малка част от средствата отиват за неотложните ремонти.

Българският читател ще се съгласи тук с общата представа за родната картинка, но и трябва да признае, че бангладешкото разследване отива по-далеч от което и да било българско: в България никой не смее да твърди така смело, че “само малка част” от еврофондовете се използват за поправка на убийствените участъци от пътищата и че на практика огромната порция от тези пари се крадат. В медиите у нас се прокрадва само намекът, че май нещичко се крадва. 

“But the probe result has revived a recurrent debate about the poor state of Bulgaria’s roads and its corruption-ridden public tender system, like ours. The tragedy highlighted the vicious system of the public procurement and construction works. Allegations have been rife that a large share of the funds for road repair projects — often coming from EU aid — are pocketed by firms close to power, leaving just a fraction for the actual repairs”.

Както се вижда обаче, поне в една, при това огромна по население  160 милионна държава ( със средно 5-6 деца в семейството) , България е светъл пример за подражание. Стига с това черногледство у нас, да погледнем нещата откъм бангладешката им страна! 

http://m.thedailynewnation.com/news/187225/our-ministers-should-take-a-lesson-from-bulgaria

 

НА СНИМКАТА: Катастрофа на автобус с 50 души доведе до 22  жертви в Бангладеш през 2015 г.

 

0904_phsvb

 

12 мнения за “В Бангладеш: пътищата и корупцията в България са като у нас, но поне министри подават оставки”

 1. ” Стига с това черногледство у нас, да погледнем нещата откъм бангладешката им страна! ” (Иво Инджев)

  Поздравления за Иво! Той май, откакто Костов слезе от власт, всички БГ-управници гледат на “нещата откъм бангладешката им страна.”

 2. Точно това е същественото ,че в НРБ не се подават оставки, и не се носи политическа отговорност. Тук се УВОЛНЯВАТ “министрите”, за да НЕ носи начальството им ПОЛИТИЧЕСКАТА отговорност!!!
  И няма “разлика” в “резултатите” от оставките в НРБ, и липсата на оставки в Бангладеш . И тук ,и там , корупцията е ЕДНА и СЪЩА!
  Това показва , че това са хибридни оставки, които няма да “променят” нищо, и за да не се промени нищо.
  Още от ТОТАЛният большевишки “вождь”- Сталин, “проблемите” се “решават” само по един начин – “има човек ,има проблем”.И вместо да се УНИЩОЖИ цялата ПРОТИВоестествена и ТОТАЛно АНТИчовешка сталинистка система, която остана от СССР и колониалният му бандитустан – НРБ!
  Самата формулировка е ТОТАЛно НЕлогична! Защото , докато има човеци ще има и проблеми , но ще има и решение за проблемите.
  А примитивният бандит и ТЕРОРористичен военноПРЕСТЪПНИК Сталин иска да си “реши” неговите проблеми ,като изтреби ВСИЧКИ човеци, защото , според НЕГО, само така ВЕЧЕ няма да има НИКАКВИ проблеми.
  Но и сега неговите прислужници и лакеи , като чекисткият ТЕРОРистически бандит Путлер, следват неговите “партийни завети”, заедно със колониалните им надзиратели в колониалният бандитустан НРБ, начело с васални “вождове”, като герберокожият “вождь” винету.
  За тях ЕДИНСТВЕНИЯТ краен и върховен сталинистки “партиен ИДЕАЛ” е липсата на проблеми, т.е. и на човеците! За тях “върховният” партиен “рай” е превръщането на Земята в “безПРОБЛЕМНА” БЕЗлюдна “пролетарска” пустиня, но ……НО НИКОГА да НЕ се “промени” тяхната ТОТАЛно АНТИчовешка “идеология” и техните “върховни” “партийни” вождове!
  П.П. И , накрая, тъй като Бангладеш е 25 пъти по-многолюдна от НРБ! Следователно , това показва , че в НРБ са загинали повече хора, отнесени спрямо общият брой на населението в двете държави, през последните 2 седмици!

 3. Невероятно,славата на задунайската губерня се е разнесла навсякъде, а ТЕ казват,че сме отличници в ЕС по нещо си.

 4. Измамниците,и преди и сега, не стигнаха американците,но стигнаха Бангладеш.
  Гледах по ТВ отвратителен филм за Царя. Неговото идване си е било цяла конспирация. Така ни докараха до третия свят.

 5. до СТЕФАН

  Ами напишете го тогава с още по-главна буква .

 6. Какво да се прави? Има кампания, за да не забравяме царя, има кампания да изчистим България, има не знам още кампании за какво ли не , за телефони,за противопърхотни шампоани,за мастика , много ги има.Нека си помислим поне за чистенето , как така да “изчистим” България на 15 септември ? Вие как си преставяте това чистене? Обзалагам се,че никъде няма да видите една затворена кофа за боклук в София , е защо имат капаци , кой ги купи такива/те са неудобни и тежки/,материал за какво е хабен? Така де,изказах си болката и може би ще се наложи да стачкувам по този проблем ! Търся си подкрепа ,тук у нас , не в чужбина,да видим става ли ? И не ми се говори за Бангладеш или Гана знам ги тия …
  Не беше по темата , но има нужда от такива теми , все пак.

 7. Чудя се до кога ще продължи даването на европейски пари на клептократичния режим в България. И до кога лидери на ЕНП и брюкселски чиновници ще идват тук да хвалят и легитимират несменяемия две петилетки главен клептократ. Защото това е цинично както спрямо западноевропейските данъкоплатци, които осигуряват парите за различните програми, така и спрямо всички българи извън крадливата върховна власт и неколцината ѝ приближени. “На практика огромната порция от тези пари се крадат” – и то не само от дадените пари за пътища, а от всички дадени от Европа пари.

  Да не говорим за това колко милиарда грешни пари всяка година заминават за грабливата Русия. Чрез АЕЦ Белене, цените на горивата, неплатените данъци от Лукойл и други руски фирми, златната поддръжка на авиацията и т.н. Около 7 млрд годишно. Това означава, че от всеки български гражданин /ок. 7 млн./ – от бебето да пенсионера – Русия краде по около 1 000 годишно. От 4-членно семейство – 4 000 лв. годишно. Това е то “вечната дружба”.

 8. Повечето пътища са проектирани според “социалистическите” условия и “стандарти” , въпреки че сега има много повече и по-различни превозни средства , след 1989г.. И дори и “новите” магистрали на винету мелко ще се различават от строените преди 30 години, по времето на соца.
  Защото цялата “държавна” и “ПАРТИЙНА” бюрокраДция , с нищо НЕ се е променила от тогава!
  И за илюстрация предлагам следният линк от руската секция на радио Свобода:
  https://www.svoboda.org/a/nuclear-weapons-czechoslovakia-ussr/29461802.html
  Статията е посветена на чехословашката армия по времето на соца, преди и след Пражката пролет!
  Който иска нека дочете цялата статия , за да разбере за какво е служила и
  за какви военни цели е подготвяна чехословашката армия. И колко “пушечно месо” е трябвало да предостави , разчиствайки пътя пред “непобедимата” сАвеЦката армия , в нейният “миролюбив” ядрен поход към Западна Европа!
  Но аз искам да насоча и заостря вниманието към началните редове от тази статия!!!
  В тях чешкият историк Прокоп Томек СРАВНЯВА числеността и подготовката на чешката и сАвЕцката армии, но е подчертал изрично и ,че чехословашката армия е била СРАВНИМА със армията на НРБ!!! Той казва още ,че за военни цели са давани ЦЕЛИ 17,5% от БВП на Чехословакия!
  Той допълва още и ,че БНА е била ВТОРАТА по подготовка и въоръжение във Варшавският договор , след сАвеЦката!!!
  А това ясно показва,че БНА е “УСВОЯВАЛА” дори повече ресурси от чехословашката армия! Т.е. за БНА са давани над 17,5% от БВП на БНА, след като самите чешки историци казват, че БНА е била втората по подготовка във Варшавският договор!
  А след Пражката пролет милитаризацията и на ЧССР, и на НРБ още повече се усилва, и се отделят още повече ПРОЦЕНТИ от БВП за въоръжение и повече военни.
  А сега вождь винету , ГЕРБ и путлериотите , начело с путлеристЪТ ()олен ()ИДЕРов , и “опозиционните” БКП, ДПС и марешки не иска да отделят поне 2 % от БВП за превъоръжаването на сегашната малочислена армия по НАТОвските стандарти!!!
  А в същото време те, вкупом, възхваляват соца и правешкият каскет ,който вместо да развива блгарската икономика е давал над 20% от БВП за оръжията от “братският” СССР , преди 1968г.. А след това и много повече от 20% от БВП на НРБ!
  За сравнение , ако сега винету дава над 20% за БВП, то това са над 25 милиарда за БНА!!! И даже още повече от 25 милиарда!
  Това ясно показва защо НРБ изоставаше най-много от всичките соц-колонии в СИВ, в периода 1944-1989г.! Защото отделяше най-много от БВП за ръждясащото сАвеЦко желязо, а отделно и още толкова проценти за милицията и ДС!
  И за това нямаше достатъчно пътища и магистрали, преди 1989г., защото парите отиваха за оръжия.
  А както се вижда и сега няма голяма разлика в проектирането и строенето на пътищата, от тогава. Просто сега парите не отиват за огромните количества от сАвеЦкото желязо, а се “усвояват” на ПОРЦИИ, на голееееми ПОРЦИИ, от “приближените” до вождовете “фирми”!
  Но тази статия повдига и въпроса за сегашната БНА, и милиардите ,които “воеводата” ванЮ каракачАНСКИ иска да даде отново за бутиковите летящи експонати МиГ-29 и Су-25. Тези самолети са проектирани за сАвеЦката военна доктрина , която явно иска да възобнови отново ванЮ каракачАНСКИ. Той си е останал още във времената на соца,и е един от най-големите апологети и на правешкият каскет и неговият ТОТАЛитарен колониален режим , преди 1989г.. А и си е потомствен номерклатурен “кадър” от соца!
  И сега ванЮ каракачАНСКИ иска да използва отново старата савецка техника , по старата сАвеЦка военна доктрина, която отреждаше на “братските” социалистически армии и БНА, ролята на първоначалното “пушечно месо”, което да разчисти пътя на “пАбедАносната” КРАСН…. ПАРДОН! – не, не КРАСНАЯ ,а “пАбедАносната” сАвеЦкая армия!
  Също както и чехословашката армия е трябвало да разчисти пътя на сАвеЦката армия към Западна Европа, кaкто е казано в тази статия!
  Ето такъв сАвеЦки “ренесанс” предвижда ванЮ каракачАНСКИ за БНА, за който ще отдели и още няколко “допълнителни” милиарда за ембарговите путлеристки фирми.
  Вместо със тези милиарди да се превъоръжи БНА по НАТОвски стандарти, и да се построят нови и съвременни европейски пътища в НРБ!
  П.П. РАдио Свобода е публикувало още статии потемата за Пражката пролет, на този линк:
  https://www.svoboda.org/p/6765.html
  А има и отделна статия на журналиста Никола Кръстев ,която засяга и българската следа във Пражката пролет”
  https://www.svoboda.org/a/29433588.html

 9. Какво се промени в БГ след Бай Тошо? Отвориха концлагера, за да избяга който иска но милиционерската банда орангутани си остана вътре. А трябваше да стане обратното. Жалко! Жалко за всички българи, които получиха Свободна България за малко, няколко поколения, за да я загубим отново!

 10. ПОТРЕСАВАЩО ДОКАЗАТЕЛСТВО:
  Охраната на Гундяев-Кирилл пробва да отрови Вартоломей. Охранител? черпи с напитки домакините! Първо предлагат на Гундяев, той посяга към едната чаша, но една ръка отляво му посочва правилната напитка. После поднасят останалата на Вартоломей. Той отказва. И слава Богу!
  Ето какво става:
  https://www.youtube.com/watch?v=UXbB9jCBJbc
  Това е невероятен, грандиозен скандал.
  Заслужава всемирно огласяване, най-вече в Англия.

 11. Искрено се надявам, че в обозримо бъдеще ще достигнем – или хайде по-реалистично, по-скоро да се доближим до истината в отговорите на следващите поредни актуални въпроси пред нашето общество:
  1. Колко и какви са начините на контрол върху най-важните контролно-регулационни държавни органи и институции у нас– БНБ, КФН, ДАНС, Съд, Прокуратура? Каква е степента на контрола на контролите? Какви са най-съществените различия между контролно-регулационните институции и органи у нас и тези в развитите страни в Европа?
  2. Каква е отговорността на тези наши органи и институции – най-вече на техните ръководители, и как се реализира тази отговорност? Как стоят нещата в този случай в развитите страни в Европа? Каква е ефективността на нашите и на техните контролни органи и съпоставими ли са критериите за ефективност?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.