Тръмп и Маккейн: като две капки вода и олио

 

Далеч не всеки американски сенатор получава световно внимание след смъртта си. Джон Маккейн в това отношение се открои и посмъртно от всички американски законодатели от неговия ранг. Една от причините за това беше фактът, че той мереше ръст политически и морално с президента Доналд Тръмп. В това качество 81 годишният сенатор от Аризона  и неуспял кандидат за президент през 2008 г. беше смятан за неофициален лидер на съпротивата срещу него в лагера на партията, която въпреки това Тръмп успя да впрегне в своя подкрепа за свършения факт със своята изборна победа, колкото и да е спорен.

Макар двамата да могат да бъдат определени като две капки ( но олио и вода, които не могат да се смесят) все пак по дефиниция имат нещо общо помежду си. Имали са “летящ старт” в живота. Летецът Джон е имал щастието да се роди в именит род на адмирали, а предприемачът Доналд – в богато семейство, което му е гарантирало охолно бъдеще. Само че Джон никога не е спекулирал с произхода си и дори се твърди, че е отказал да бъде освободен от плен във Виетнам заради факта, че баща му е военноморски адмирал, докато Доналд изповядваше философията на човека, заявил пред избирателите си ( доста от които представители на американските работяги, чиито живот е белязан от много усилия за поддържане на екзистенциалния минимум) : има много начини  да станеш богат, но най-сигурният е да се родиш такъв.

Обща черта на вербално ниво между двамата антиподи е поставянето на Америка на първо място. Само че Маккейн беше доказал това със саможертвената си биография на военен, прекарал 5 години във виетнамските затвори, докато за Тръмп “Америка преди всичко” преди всичко беше предизборен лозунг, насочен към мнимите врагове на страната сред имигрантите и дори сред съюзниците от Европейския съюз.

Някой марксист би определил преплитането на приликите и разликите в кариерата на сенатора Маккейн и на предприемача – шоумен Тръмп като “единство и борба на противоположностите”. Ако обаче прибегнем до един от антиподите на Маркс, какъвто беше бившият президентски съветник по въпросите на националната сигурност Збигнев Бжежински, от омлет не можеш да направиш яйца. Каза го в началото на 90-те години в зенита на славата си като един от малцината политолози в света, който се осмели да предрече и да познае, че комунизмът и в частност съветската му база ще се провалят много скоро. След това поясни колко трудно ще се роди от комунистическия омлет приобщаването на тази част от света към свободната му половина.

Каламбурът за омлета и яйцата по някакъв начин също важи за този паралелен анализ. Защото и Маккейн, и Тръмп  никога не са правили опит да “обърнат палачинката”, за разлика от много други големи имена в световната политика. Пълно е с такива: от бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана и още по-бивш краен левичар, до бившия президент на Русия Борис Елцин, разпуснал КПСС и още по-бивш висш партиен функционер на върха на СССР. Дори Роналнд Рейгън започва политическата си кариера в Демократическата партия.

При всичките изброени по-горе прилики, двамата политици ( доколкото това определение може да се отнесе до проходилия в политиката в залеза на живота си Тръмп, докато Маккейн пребивава в нея като законодател с изключително плодотворен принос в законотворчеството 35 години), малцина биха си спомнили за тях през призмата на общото между тях. Противопоставянето им беше толкова остро, че засенчва всякакви други нюанси.

Щеше да е лесно да се обясни този сблъсък с разлика в поколенията, но и това не е вярно. Настоящият президент и републиканският му остър опонент са обитавали Америка по едно и също време в зрялата част от живота си. Единият от тях обаче се закани да разруши завареното статукво ( или онова от него , което смяташе за вредно), докато другият го е защитавал с цента на живота си на карта и го направи отново в посмъртното си послание, повторено от дъщеря му на погребението: Америка няма нужда отново да бъде велика, защото тя винаги е била такава.

И още по нещо, от което Маккейн печели моралния двубой, се различават двамата и в живота, и в смъртта. Тръмп е обект на силна омраза ( думата не е преувеличена) сред своите политически противници, в каквито се опит(в)а да превърне с нападки и враждебни действия също мнозина от лидерите на западните съюзнически държави. Докато Маккейн, заклет противник на Демократическата партия в САЩ, получи последно сбогом от мнозина от тях с жестове на дълбоко уважение. Справка: присъствието на погребението на Барак Обама, победил републиканския си съперник в пряк сблъсък с него на президентските избори през 2008 г. и уважителните му думи пред ковчега на покойника.

Съболезнованията във връзка с кончината на Маккейн, които изпратиха световни лидери – от Тайван и Германия, до Франция и Израел, също не бяха протоколни ( каквито биха били при кончина на американски президент, например). Нито Меркел, нито Макрон са “длъжни” да застанат с името и ранга си зад съболезнователните телеграми и суперлативите за живота и делото на един сенатор от САЩ. Но го направиха и разгласиха. Не на последно място, за да покажат на Тръмп, че неговият вътрешен враг е приятел за съюзнически, на все пак външни сили, които не се колебаят да заявяват неприятна за живия шеф на Белия дом позиция.

В страни, като Русия и България, смъртта на Маккейн в същото време беше посрещната с гробно официално мълчание ( само изживяващият се като пропагандно острие на БСП депутат Александър Симов изплю камъчето и заплю с него покойника като “политическо чудовище”). Дали политиците в Москва все още са на страната на конкурента му в състезанието за умовете и сърцата  на консервативна Америка или по-скоро отправят послание към домашната публика в стил “ един фашага по-малко”, както се изрази в мрежата вечният кандидат за шут в руското кандидатпрезидентско шоу Владимир Жириновски?

Да, принципът “да не дразним Тръмп” със сигурност е повлиял на ледената (липса на)  реакция от страна Кремъл, който след дългогодишната си антиамериканска пропагандистка политика бере плодовете й – руски медии и коментатори в интернет изпаднаха в див възторг от смъртта на американеца. За Москва Маккейн беше емблематична мишена – за разлика от Тръмп, в чиято чест в руската Дума пиха благодарствено шампанско след неочакваната му президентска победа.

Дребнавостта на “великата нация” не работи за утвърждаване на “величието” й. Тя показа едновременно с това, че Маккейн е истинското олицетворение на онова, което не е Русия, включително с факта, че кончината му беше почетена от Виетнам с официално съболезнователно изявление на външното министерство и с припомнянето от страна на ведомството, че сенаторът беше водеща фигура в усилията за помирение на САЩ  с бившите й виетнамски врагове. А думите “помирение” и “Москва” са в противоречие, което надминава по своя антагонизъм двубоя между Тръмп и Маккейн.

Тръмп, впрочем, при всичките си нападки към ветерана Маккейн приживе, отиващи отвъд политическата нормалност, намери сили да не се държи като московец и изпроводи съперника си със съболезнователни думи в публичното пространство. Отново “единство и борба на противоположностите” ( по Маркс)?

Не, просто Америка, с която Русия толкова много обича да се съизмерва комплексарски, но никога няма да достигне, тичайки с лице назад към времето на СССР и предхождащите го царски мракобесия.

62 мнения за “Тръмп и Маккейн: като две капки вода и олио”

 1. Липсата на уважение към достойният опонент,дори при смъртта му,показа Тръмп като дребнав и заядлив човек.Знаменателно стана изказването му(което остана без коментар),че той,Тръмп,не може да уважава човек който е би военопленник.

 2. Няма много хора на панетата, които да могат да се похвалят, че са си направили величествена гаргара с Империята на Злото и лично с нейния сатрап, Путин. Защото идеята да прекръстиш площад точно пред посолството на Русия във Вашингтон на площад “Брис Немцов” е това – величествена гаргара с една от най-гнусните империи съществували някога на тази планета. И безсмъртен акт на противопоставяне срещу тази империя. Един от многото негови такива актове.

  Освен това Маккейн беше и голям приятел на България. Той беше човекът, един от тримата сенатори дошли да “вразомят” кремълското чучело Орешарски по въпроса за един проект който беше не само срещу националните интереси на България, но и срещу тези на Европейския съюз. И само и единствено в интерес на една Империя на Злото.

  Жалко че няма как да разберем какво се е говорело на тази среща между тях, но аз си я представям като среща между Титан и едно жалко и нещастно насекомо, набедено за невероятен срам и съжаление за Министър Председател на България.

  Факт е, че след тази среща въпросното жалко насекомо си обърна мнението на 180 градуса и обяви прекратяването на предателския проект “Южен Поток”.

  Велик човек беше Маккейн! Титан! Поклон и вечна му памет!!!

 3. Светла му памет на сенатор МакКейн.Америка ще се оправи ,ако е необходимо.Вземете отношение какво ще правим с този наш президент,който каза,че ще има и други пътища за справяне с това правителство,не го браня,а искам да знам какви средства освен избори иска да използва президенчето.Може би африканска чума.отдалечена на повече от 150 км от Констанца?

 4. Прекрасен текст за ЧОВЕКА, АМЕРИКАНЕЦА, ДЕМОКРАТА, ЕВРОАТЛАНТИКА, ВЕЛИКИЯТ ДЖОН МАККЕЙН!
  Има и още много факти от невероятната биография на ДМ. Достойни за миниум филм-трилогия. Само някои дребни “поправки” и добавки. Баща му е не само адмирал но и командващ Тихоокентският флот който е силно ангажиран във войната във Виетнам. Една година след спасяването по чудо на живота му при пленяването дължащо се на виенконгец който под град от куршуми на бойните си другари за да спази съответният текст от Женевските военни конвенции в Ханой разбират, че в т.н. “Ханойски Хилтън”, затвор за пленени американски летци имат пленник с особена стойност. Предлагат, гонейки пропаганден ефект да го пуснат. Маккейн поставя условия това да стане заедно с останалите затворници. Не се съгласяват. Нещо повече, става постоянен “гост” на карцера. Пленничеството продължава 5 и половина години в условия пресъздадени 1:1 във вторият филм от поредицата “Рамбо”. Заедно с Джон Кери, офицер от флотата по време на войната са големи поборници за помирение. Нещо повече. До сетният си дъх ДМ настояваше САЩ да стане доставчик на оръжие за Виетнам.
  Никога не е казал и лоша дума за Русия и руснаците. Винаги е правил РАЗЛИКА между режима на ввп, оня с трите букви в очите-КГБ и народа.
  Бил е и партиен кандидат при първичните избори за Президент когато губи срещу Джордж Буш-младши през 2000г. Мнозина смятат, че осиновявайки 10-годишно момиче от Бангладеш в навечерието на изборите за Президент през 2008г. срещу Обама му е струвало Белият дом. Прекалено силно за немалка част от консервативните републиканци които просто се разсейват и вместо да подкрепят своят кандидат “отиват за гъби”.
  Загубихме последният мохикан-идеалист сред съвременните американски държавници.

 5. “Мои соотечественники, которым я с благодарностью служил 60 лет, и особенно мои соотечественники из Аризоны.
  Спасибо за привилегию служить вам и за жизнь, которую я провел на государственной службе. Я старался служить нашей стране с честью.
  Я допустил ошибки но, надеюсь, моя любовь к Америке будет их перевешивать.
  Я часто замечал, что я самый счастливый человек на земле. Я чувствую это даже сейчас, когда готовлюсь к концу своей жизни.
  Я любил всю свою жизнь. У меня был опыт, приключения и дружба, достаточные для 10 полноценных жизней, и я за это благодарен.
  Как и большинство людей, я сожалею. Но я бы не стал менять день моей жизни, в хорошие или плохие времена, на лучший день чьей-то другой. Я обязан этим любви своей семьи. Ни у кого никогда не было более любящей жены или детей, которыми он бы гордился больше, чем я. И я обязан этим Америке.
  Быть причастным к американским свободе, равенству и справедливости, уважению достоинства всех людей – это приносит счастья больше, чем мимолетные удовольствия жизни. Наша идентичность и ценности не ограничиваются, но расширяются благодаря тому, что служат добрым делам больше, чем мы сами.”Американцы” – это слово значило для меня больше, чем любое другое. Я жил и умер гордым американцем.
  Мы – граждане величайшей республики в мире, нация идеалов, а не крови и земли. Мы благословлены и благословляем человечество, поддерживая и продвигая эти идеалы на родине и в мире. Мы помогли освободить больше людей от тирании и бедности, чем когда-либо раньше в истории.
  Мы приобрели огромное богатство и силу благодаря этому. Мы ослабляем наше величие, когда путаем патриотизм с первобытным соперничеством, которое сеет обиду, ненависть и насилие во всех уголках земного шара.
  Мы ослабляем его, когда прячемся за стенами, вместо того, чтобы рушить их, когда сомневаемся в силе наших идеалов и не верим, что они могут быть великой силой перемен, которой всегда были.
  Мы – 325 миллионов самоуверенных, многоголосых индивидов, мы спорим и конкурируем, а иногда даже оскорбляем друг друга на публичных дебатах до хрипоты, но у нас всегда было гораздо больше общего, чем несогласия.
  Если это помнить и дать друг другу преимущество презумпции, что все мы любим нашу страну, мы пройдем через эти трудные времена.
  Мы пройдем через них и станем сильнее, чем раньше. Мы всегда это делаем. 10 лет назад у меня была привилегия признать поражение на выборах президента.
  Я хочу закончить свое прощание с вами с искренней верой в американцев, которую я так сильно чувствовал в тот вечер.
  Я чувствую это до сих пор. Не отчаивайтесь из-за нынешних трудностей, но всегда верьте в перспективы и величие Америки, потому что это неизбежно.
  Американцы никогда не сбегают. Мы никогда не сдаемся. Мы никогда не прячемся от истории. Мы вершим историю.
  Прощайте, американцы. Пусть Бог благословит вас, и пусть Бог благословит Америку”.

 6. Здравейте, г-н Инджев, колкото и да не харесвате нашият президент Донълд Джей Тръмп, все пак имайте предвид, че Америка не можем да седим с години на едно място и се развиваме като отстраняваме такива като Обама, който стигна дотам, че да пусне комунистката Бокова в Белия дом, хем много добре знаеше, че тя е на хранилка при Лавров и нейни хора дипломати са навсякъде, включително в щаб Квартирата на НАТО в Брюксел и всяка вечер като се върнат от работа и сядат да пишат Уърдски файл какво са чули през деня и го пращат на имейла на Лавров Гереуфски. Ние добре разбираме хора като вас, отстранени от вземане на реални решения в страни от бившия съветски лагер в Източна Европа, но ние предпочитаме да общуваме със силни хора като Орбан, Борисов, Ердоган, които макар и заобиколени от руски агенти все пак изпълняват разпорежданията ни в общи линии, защото знаят че ние сме най-могъщите в света и жулим яко през кокълчетата защото сме няколко само държавите които управляваме този хаос, наречен световна политика.

 7. Към Затворника Нестор:

  Здравейте, господин Нестор,

  Моята скромна препоръка е никога да не пишете в множествено число.

  Освен ако не сте избран за говорител на общност, която сте готов да обозначите с доказателства.

  Колкото до Бокова, бях май единствен в България, който се опълчи публично на нейната кандидатура през 2009 г., както се вижда от мое интервю за “Ню Йорк таймс” по онова време.

  Не съм не съм бил в позиция да взимам решения в ( за ) България. “Изкушаван” съм, но не се поддадох. Поради което няма как да съм отстранен от нещо, което не съм бил.

 8. таваришт “тръмпистки” тролски бот, тук НИКЪДЕ и никой не говори за Обама. А за МакКейн и Тръмп!!!
  И не бързай да сравняваш Обама и финасовият шмекер Тръмп ,защото повечето от предизборният му щаб вече са клиенти на специалният прокурор Мюлер, заради предателската предизборна помощ от Путлер и КГБ.
  А колкото до сравнението ти между Обама и путлеристките агенти и крадци като Орбан, мутромилиционера бокоТИКВАТА и путлеристкият аркадаш и корупционен военнопрестъпник Ердоган, то няма никакво основание. Обама има много по-големи политически умения от тримата путлеристки слуги _ Орбан, Боко и Ердоган, и още повече от финасовият и данъчен мошеник Тръмп, който е фалирал многократно и за това е започнал далаверите с недвижимите имоти с путлеристките олигарси.
  И не ни каза КОИ “велики” държави са те упълномощили да говориш о тяхно име?!? И дали ти плащат ръждивите копейки за да тролстваш от тяхното име?!?!?

 9. До дришльото-самозванец, пишещ простотии под НИК
  ЗАТВОРНИКА НЕСТОР:
  В едно нещо /без сам да съзнаваш/ си уцелил десетката –
  НЕ БЕЗ ОСНОВАНИЕ ПОСТАВЯШ ТРЪМП, ОРБАН, БОРИСОВ И ЕРДОГАН, В ОБЩ КЮП.
  Въпреки привидните различия /и “хоризонти”/, те притежават твърде много общи черти и сходства в стойностно-ценностната си ориентация.
  За начало, бих посочил безпринципност, перфидност, безскрупулност, продажност и /меко казано/ съмнителна интелигентност.
  Държа да отбележа, че списъкът ти е твърде непълен – без да се замислям бих могъл да го допълня с поне още толкова имена…
  Убеден съм, че всеки достоен гражданин на САЩ вече се срамува от последния избор на президент.

 10. Несторе,

  Защо Доналд Джей Тръмп ходи в Москва при Путин да легитимира него и престъпния му режим? И на всичко отгоре твърди, че Путин е прав, а американското разузнаване греши. Това според теб достойно поведение на американски Президент ли е? Защото според мен Тръмп направо излага Америка.

 11. Приемам вашите аргументи и особено тези на многоуважаемия г-н Инджев. Прекрасен човек, но вън от властта, заедно с много други прекрасни хора. Но струва ми е, че сте малко далече не само географски, но и принципно от идеята за това що е Америка и защо тя, поне засега, няма почва у вас – ако ми позволите да перефразирам българския винтидж соц. Да, сегашният ни президент, в избирането на когото участвах и самия аз, за което съм много доволен, е играч, но точно такива силни личности и силни плейъри (оттам и плейбой) определят какво се случва на този свят. Именно той извади от сладката отровна дрямка нашето обещество, наложена му от полезните предишни идиоти: реално президентът беше избран от все още съществуващият АМЕРИКАKНСКИ БЕКБОН, здравата кръв на нашата земя, защото когато се наложи да се противостои не само на Русия, но и на всеки замозабравил се ЛУД, тогава именно този ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК се е стоварвал и ще се стоварва висоточно върху него, и този юмрук е изтъкан от много знания, от събраните тук блестящи учени, много от които поканени поименно в неочакван среднощен разговор с предложения за фантастични заплати за работа по топ секретни проекти. Какво има Америка сега знаят много мал ко хора, само преценете – Интернет пакет сутч технологията е от 1957 г!! Преди няколко години се запознах с изследовател от Локхийд-Мартин, докаран от България в тежко здравословно състояние поради недохранването му като научен сътрудник в БАН, а още на втория месец децата му имаха ЛИЧНО ПОНИ, да за конче става дума а не за колело, подарено му от шефа на Дженерал Атомик за приноса му към авиониката на самолетите, която не само че е неразбиваема за РЕБ на РАша, а включва и яко противодейсвие на всичко с което разполагат- И той не е единствен, аз също както и всички други сме донесли определени приноси към сигурността на щатите. Все пак точно на този президент се наложи да жули през кокълчетата и Асад, и Ким, и Вагнер и той не се поколеба. Не гледайте на американския президент като нещо дадено, тука президентът идва най много за два мандата и после идва друг, но демокрацията остава, Шести флот остава в Медитерана, Всички наши Хедкуартъри остават по всички континенти. Написали сме си домашното много добре, тука сме събрани елита на света и пролетарите от всички страни се надпреварват да ни изпращат всичко най.хубаво което са произвели, от благодарност, че ги пазим от Червената армия. Нашият СИВ е шарен! Затова производители на обувки от Холандия идват в Сентъри 21 в Ню Йорк да пазаруват, защото както и техните лалета, които берат сутрин и експедират за продажба в Ню Йорк, така и обувките им са по-евнини тука и се намират по-лесно. Самолети пълни с инженери и учени летят на половин час от Франкфурт и Париж, а за Лондон да не говорим- Така че СПЕТЕ СПОКОЙНО, ДЕца, Америка е могъща, но няма да вадим кестените от огъня вместо вас, сами си обуздайте собствените бесове, ако можете, а ако не можете, пак хубаво, ще ви оставим да се олеете хубаво Европа както се бяхте оляли през 45 година и тогава ще дойдем пак да ви освободим и ще си носим с нас пак повече найлонови чорапи-. 🙂 А тези дни Амазон ни поднесе своя дългоочакван подарък – Джак Райън по Том Кланси, противодейства на СЪЗДАВАНЕТО на НОВ БИН ЛАДЕН, познайте от кого! Поздрави от Флорида и споко – ние играем в един и същи тим!

 12. Дори и тук такива тролчета като Нестор се опитват да цвъкат!Единственното което тези лоботомирани персони могат да направят е да плюят по Обама ,Клинтън ,Мк Кейн.Техният кумир Дръмпф е отвратяга който няма и една положителна черта.Финансов мошенник,измамник,расист и най вече Хипокрит.И нкато живеещ в Америка мога да кажа че по-вече то честно работещите Американци не са зад този изманик.Да ,това са белият траш,но едва ли някой би ги обвинил в големи работяги.Те хем се оплакват че латиносите не работели,хем че живеели на социални.

 13. И само да добавя най важното.След срещата в Хелзинки има ли някой (нормален) който се съмнява в ролята на путягин за избирането на оранжевият измамник?Видът им говореше красноречиво.А факта че се опитаха да скрият тук в медиите отговорите на путягин, е още по голямо доказателство за предателството на Дръмпф!

 14. Много интересно Нестор. Ако позволиш, да те попитам, кои разпореждания на САЩ, изпълнява “силния човек” Борисов?? Ако му бях работодател, отдавна да съм го уволнил за тежка некадърност. От 1944г досега, България се управлява от възможно най гнусните същества, които дори нямат чест и достойнство. Криминални престъпници и крадци. Нали уж победихме комунизъма?? Защо пак комунистите ни управляват?????? Или ти човек, изобщо не си в час. Ние Българите, просто сме забравени от всички. Искате ни за роби в държавите си, да движим икономиката ви но никой от световните сили не желае да види силна и честита България! Затова и оставихте тези отрепки да се гаврят с народа!

 15. Ще ти кажа, какво става например в Добруджа. Комунистите си поръчват на едро най-скъпите модели комбайни от САЩ и вие им ги продавате, че даже идвате тук да им се радвате. Вече имат хиляди декари и живеят като барони. Това ли ни е победата над комунистите в България!!? Ами на практика вие сте им съюзници! В цял свят се случва това. Комунистите и едрия бизнес са в съюз! Честито!

 16. бокоТИКВАТА продължава да “поема” и “усвоява” политическата си “отговорност” с мезета, както направи БКП ,още когато дупетат беше потомствено-генетичният намерклатурчик – боков!
  И както се вижда НЯМА никаква “разлика” между боков и бокоТИКВАТА, БКП и ГЕРБ, “преди” и “сега”…..
  Винаги потомнствено-генетичните “партийци” и НОМЕРКЛАТУРЧИЦИ , като бокоТИКВАТА и боков, “поемат” вината си с мезета……….
  Това се видя и вчера, когато ,уж, бокоТИКВАТА трябваше да обсъжда “министерските” “оставки” с ПОРЦИОНните си “партньори” от “коалицията” с обединените си путлериоти, а той беше на поредната си екскурзия в Черна гора, а днес ще отиде на разходка и в Израел. А в същото време би трябвало да се решава дали “коалицията” му е пред разпадане?!?!
  Това показва и ЕДНОличното “отношението” на бокоТИКВАТА и към ПОРЦИОНните му патерици от “обединените” путлериоти, и едноЛИЧНОТО му “отношение” и към “партията” му – герб и герберокожите му, също така показа и какво е ЕДНОЛИЧНОТО му “отношение” към “поемането” на политическата “отговорност” за “министерските” “оставки” и….и за ПОРЦИОНните ЛОБИстки ОБРЪЧи в НРБ, и строителството на “магистралите” и “пътищата” му, за които е “УСВОИЛ” няколко милиарда от еврофондовете , винетките, “тол-таксите” и ПОРЦИОНният му “бюджет” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”!
  И вместо да обсъжда “министерските” “оставки” и с ПОЦИОНните путлериоти , и с “партийните” си шамани, бокоТИКВАТА си прави екскурзионни летувания в околните курортни дестинации?!?!?!?
  И както винаги ПОРЦИОНните “преговори” с путлериотите се водят от цвъкиУМНОТО, със едни същи резИлтати!
  И даже рублопатът ()олен ()ИДЕРов вече се представя за главен говоритель в НРБ на ПОРЦИОНната “коалиция” , докато бокоТИКВАТА се разхожда постоянно по европейските дестинации, и даже един път отиде и до началника си Путлер , за да му рапортува за продължаващото “братушково усвояване” на десетки милиарди от боковският ПОРЦИОНен “бюджет”!
  Ето така бокоТИВАТА “пое” и този път политическата отговорност “с мезета”….
  Има си вече и назначен “наблюдатель” от ПОРЦИНните ЛОБИстки ОБРЪЧи и пАсол-губернаторът макаров, в лицето на ()олен ()ИДЕРов, който е дългогодишен “служител” на всички ПОРЦИОНни ОБРЪЧи в НРБ -от мутригруп, до “етновраговете” от ДПС – доган и пеевски.
  И от толкова много междуародна шетня, бокоТИКВАТА не е влизал в “парламенТа” си за повече от 1-2 часа за последните 2 години, което показва и какво е “отношението” му към неговите “работодатели” , които гласуват “законите”, “бюджета”
  ,”министрите” и “оставките” МУ!
  Което показва ,че НЯМА по-подходящ от бокоТИКВАТА за “министерството” на “туризЪма”, така ще съчетае “полезното с приятното”. А и така ще намали броя на “министерствата” , като стане “главен” ба(л)кЯнтурист-председател на НРБ!…..

 17. Не знам за МакКейн, но историята ще запомни Тръмп, като единственият президент направил америка “отново велика”… като се оттегли от поста си.
  Лично според мен сравняването на който и да е политик/държавен ръководител с онзи рус перчем е най-малкото неуместно.

  п.п. Да дори и “нашите” звезди – другара Живков и другара Коларов. Както и тези между тях.

 18. Този път г-н Инджев не е успял да навлезе под повърхността на нещата. Маккейн стана популярен, защото мразеше Тръмп до степен да е готов да предаде собствената си партия. Не за друго. Освен това беше и професионален политик, което ще рече – пълен лицемер. С което наистина е противоположност на директния Тръмп.
  https://www.facebook.com/jordan.trenkov/posts/1042569612570626?__xts__%5B0%5D=68.ARCcZm8lLxyuQs9nPtZOhUBxYH1Vgfx6B-T0vJZzJE-eU6pS7w7gtRKJfi6tOdO3V0-0KOwZbekNTTZLVxtApRJZP1bWAZ_WkgU528AU1XaNO_7vyY9A0KW2GrLla-7Lq50gc8b2JuE1S_Of1oFASzsOOe2B52yxxfflNFlSbpV5l7IQPMJULR0&__tn__=C-R
  Добре е да се прочетат фактите, дадени от Йордан Тренков – организаторът на българите, които са приятели на САЩ.

 19. Към Румяна Тренчева:

  Добре е да не бъркате гледната точка с фактите. Кое от посоченото от мен не е факт?
  Назидателният Ви тон за това, че не споделям възторга Ви от поведението на Тръмп не може да ме убеди в правотата Ви само заради факта, че има още безброй други факти, които не съм си поставял за цел да изброявам.
  Понякога дори и един факт е достатъчен за морална оценка. Например просташкото неглижиране на мъченическата биография на Маккейн от страна на Тръмп, избегнал изобщо военната служба като типичен разглезен страхливец, е повече от основание да бъде заслужено заклеймен.
  Ваше право е да си харесвате ( дори) такъв новоизлюпен политик на най-високия политически пост в САЩ, но не ме карайте да съм като Вас.
  И също така е добре да не говорите от името на всички българи, приятели на САЩ.

 20. За които не помнят,и които не знаят.
  Провокатори винаги се появяват от средите с нечисти намерения.Няма да ги посочвам,защото са до болка известни.
  След свалянето на живков,по време на големите митинги, се появяваха от някъде си човечета с абсурдни твърдения-противни на истина и логика. Тогава ги наобикаляха десетки митингуващи да им обесняват,колко не са прави и приказките им противоречат на истината.
  Човечетата лъготеха и десетки им обясняваха,защото не си даваха сметка,че са жертви на провокация. Провокацията е безогледна стрелба в пространството,която дори и да не улучи жертва,със самото си съществуване замърсява околната среда.За човечетата това все пак е постижение.

 21. Тази събота, на Пето авеню срещу Trump Tower, един човечец беше издигнал следния плакат: McCain HERO. Trump ZERO.

  Та така, троловете наистина не представляват всички българи в САЩ. (Най-малкото, не ме представят мен.)

 22. До Нестор: По въпроса къде пазаруват производителите на холандски обувки: The Netherlands imported 157 million pairs of shoes last year; 75 million of these were made in China.
  https://www.cbs.nl/en-gb/news/2006/12/half-of-shoe-imports-come-from-china . Предполагам, че не става дума за China town.

  А това тук е полет на въображението по друго авеню: „Преди няколко години се запознах с изследовател от Локхийд-Мартин, докаран от България в тежко здравословно състояние поради недохранването му като научен сътрудник в БАН” И какво по-конкретно „изследователят” е изследвал в България – БАН? Теоретичните ни разработки по авионика? Или дистанционно е изследвал завода в Сопот? И то на българска заплата въпреки таланта и приноса си към американската авионика. Тц, тц, тц. Подарили на сина му пони, а докато бил в България го курдисали на българска заплата. И той се съгласил. А семейството му затегнало коланите на последната дупка или опустошило семейните спестявания?

  А „читател” е еквивалентно на „балък”?

 23. До Румяна: Маккейн е известен преди Тръмп да стане президент. Той е работил за уреждане на отношенията с Виетнам, причастен е към укрепване на стабилността в азиатската част на Тихоокеанския регион, в последно време се е интересувал от иконом. отношения САЩ – Китай и пр. Твърдението, че е станал популярен „ защото мразеше Тръмп до степен да е готов да предаде собствената си партия” не е обосновано. Когато Маккейн е излизал извън рамките на на партийната политика на Републиканците, то е било защото е смятал, че има въпроси по които демократи и републиканци трябва да бъдат единни. Това не е „предаване”, а разбиране на полит. отговорност vis-à-vis националните интереси и каузи.

 24. Благодаря за отзивите, аз и не очаквам позитивни, далече сте, не само пространствено, от щатите. Слава богу, Републиканският слон мачка здраво, той точно смачка ексЕсесер, а сините тукашни ви продадоха в Ялта на Сталин. Но сега гледайте само какво става в Сирия, ще ги почнем откъм морето, ще има подмяна на Краснознамьоннъй флот-.

 25. Поклон пред паметта на Маккейн!

  Но да се върнем към нашите овце.
  “Eдна хубава новина от днес.
  Вселенският пратриарх Вартоломей даде самостоятелност на Украинската църква.”
  Дано журналистите от Фактор да не са се изгубили в превода. Но дори процедурата да не е съвсем завършена, новината си е страхотна.
  Мен за друго ме боли. Позорът, който нашият Свети Синод ще си навлече, ако остави Вартоломей да го изпревари и да даде автокефалия на Македонската ПЦ, ще легне върху всички ни. Както сега се казва “българите спасиха евреите”, така и след време ще се казва “българите не припознаха македонските си братя”.

  Мислех да завърша с “липсват ни Маккейновци”, ама ние си ги имаме. Само дето не си ги избираме….

 26. Иво, обичам твоите писания и се радвам на това което правиш. Ти си един от малкото свестни българи, които познавам.
  Относно Тръмп – напълно съм против позицията, против гледната точка, от която го критикувате. Това е погледът на левичарите/комунисти/наркобарони.
  Той на тях им бръкна, да не казвам къде. Той разбуни блатото на полит.коректността с която всички неприятели на демокрацията по света начело с Русия, Китай и т.н. се опитват да разглобят Щатите.
  Обама, Клинтън/Хилари/, Сорос…, да ги изброявам е много дълго, съсипват основният двигател на Щатите – бизнеса. Обама въведе десетки “правила”, в социалистически стил, набутвайки контрола на държавата в бизнеса. Така направи и с Обамакеър, заради която Джон Мккейн продаде републиканците и Тръмп.
  /Аз обичах Джон Мккеин и съм гласувал за него/.
  Тръмп направи още много хубави неща за възраждането на Щатите.
  Тръмп прави това, което трябва да се направи в момента- да спре левичарската, разрушителна за Щатите и света, вълна от безотговорност.
  Тръмп, прави така че да спаси постиженията на западния демократичен модел от атаката на безотговорни идеалисти и прононсорани марксисти /което е същото/, начело на антиамериканската вълна по света.
  Бъди жив и здрав.
  Последната ти книга е върха. Заедно с двата тома на Симеон Радев, “Окупациония фонд..”на Б.Петков, “Русия на изток” на Кръстьо Раковски, Захари Стоянов и някои други, са завинаги в паметта ми.

 27. Приятелю, ЖОРЖ,
  прости ми, че дублирам поста ти, но нали знаеш, има ревности съблогъри, които не обичат да четат на москалски диалект.
  ПРОЩАЛНО ОБРЪЩЕНИЕ
  НА СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН
  КЪМ НЕГОВИТЕ СЪНАРОДНИЦИ

  Мои съотечественици, на които с благодарност служих 60 години и особено, мои съотечественици от Аризона!
  Благодаря за привилегията да Ви служа и за живота, който водих в служба на държавата.
  Старах се да служа на нашата страна с чест.
  Допускал съм грешки, но искрено се надявам, че моята обич към Америка ги превъзхожда.
  Често съм отбелязвал, че съм най-щастливия човек на земята. Чувствам това даже сега, когато се готвя да прекрача края на живота си.
  Обичта съпътстваше целия ми живот. Преживях опит, приключения и другарство, достатъчни за десет пълноценни живота и съм благодарен за това.
  Както и повечето хора има неща, за които съжалявам. Но не бих заменил нито ден от живота си, от добрите или лошите времена, за най-добрия ден на нечий друг живот. Това дължа на обичта на семейството си. Никой, никога не е имал по-любящи жена или деца, с които така много да се гордее. И всичко това аз дължа на Америка.
  Да бъдеш съпричастен на американските свобода, равенство и справедливост, на уважението към достойнството на всички хора – това дарява повече щастие от всички мимолетни удоволствия на живота.
  Нашите идентичност и ценности не се ограничават, напротив – разширяват се благодарение на това, че служат на добри дела повече от самите нас. „Американците” – тази дума имаше върховно значение за мен, повече от всяка друга. Аз живях и умирам като горд американец.
  Ние сме граждани на най-великата република в света, нация на идеалите, а не на кръвта и земята. Ние сме благословени и благославяме човечеството, поддържайки и проповядвайки идеалите си в своята родина и в целия свят. Ние помогнахме да се освободят от тиранията и бедността повече хора, отколкото когато и да било в историята преди
  Благодарение на това ние придобихме огромно богатство и сила. Ние губим от нашето величие, когато объркваме патриотизма с първобитното съперничество, сеещо омраза, ненавист и насилие във всяко кътче на земното кълбо. Ние губим от него, когато се крием зад стени, вместо да ги рушим, когато се усъмним в силата на нашите идеали и престанем да вярваме във великата им сила да носят промяна, както винаги до сега.
  Ние сме 325 милиона самоуверени многогласни индивида, ние спорим, конкурираме се, понякога до прегракване се обиждаме дори, но у нас общото е било винаги много повече от различието.
  Ако помним това и отстъпим един на друг предимството с презумпцията, че всички ние обичаме тази страна, ще преодолеем днешните трудни времена.
  Ще преминем през тях , ставайки по-силни от преди. Ние винаги сме го правили.
  Преди десет години имах привилегията да призная поражението на президентските избори. Днес искам да завърша своето прощаване с вас, споделяйки искрената си вяра в американците, която така силно почувствах в онази вечер.
  Тази вяра чувствам и до днес. Не се отчайвайте пред настоящите трудности, а винаги вярвайте в перспективите и величието на Америка, защото то е неизбежно.
  Американците никога няма да избягат. Ние никога няма да се предадем. Ние никога няма да се покрием пред историята. Ние творим историята.
  Сбогом, американци! Нека Бог ви благослови!
  Бог да благослови Америка!

 28. Павле, Благодаря ти!
  От чисто човешка гледна точка на мен най-много ми допада максимата:”Както и повечето хора има неща, за които съжалявам. Но не бих заменил нито ден от живота си, от добрите или лошите времена, за най-добрия ден на нечий друг живот.”

 29. Interesni razkritia dnes ot novata kniga na Bob Woodward (jurnalista ot vremeto na Watergate).General Kelly (sobstveniat mu syvetnik)otkrito naricha oranjeviat idiot.General Matis kazva che toi e na nivo 5 klas.I oshte mnogo ot nai blizkoto mu obkryjenie!

 30. Д0 В.Антонов! Много сте прав, тук се начетах на много глупости против ПРЕЗИДЕНТА ни ТРЪМП. Много пъти някой като НЕСТОР е подхвашан от горе пишещите и никой не се е замислял нали е прав или крив. Мога да кажа че при избирането му и аз гласувах за ТРЪМП – че защо да гласувам за ХИЛАРИ която щеше да вкара Аметика в БАТАКА, ОБАМА беше започнал това начинание а ХИЛАРИ щеше да го довърши! С приятелски поздрав – дано пак някой от горе пишещите не ни изкарат ТРОЛОВЕ!IIC…..oIL.

 31. Към “RADA”: Нямам претенции да знам всичко и съм готова да се поправя; но за пръв път чух една много прочувствена реч на Маккейн по въпроса как до този момент Републиканците са гласували според директивите на партията си, което не било правилно… СЛЕД избирането на Тръмп. Почувствах се омерзена. Но ако Вие знаете той да е гласувал преди това заедно с демократите, или пък да е правил преди това подобни изявления, моля Ви, имформирайте ме. На мене самата не ми е приятно да имам толкова ниско мнение за Маккейн.

 32. Скоро четох някъде из руските сайтове, че общо личните спестявания в Русия са около $400 млрд. Като 65% от руснаците нямат никакви спестявания, 28% имат спестявания до $ 10 000, а останалите пари са в сметките олигарсите. Отделно от това, авоарите на Путин по света се изчисляват на между 200 и 300 млрд долара. Което го прави най-големият крадец в историята. За военните му престъпления не говоря.

  А Тръмп се среща с него и го защитава. Това предателство и външната му политика като цяло напомнят за американския изолационизъм до Пърл Харбър, за срещата в Ялта през 1945 и за резултатите от нея.

 33. към I.IVANOV. и В.АНТОНОВ:

  г-да вие сякаш не сте в САЩ, а?
  Сякаш не е имало много по-тежки времена от които САЩ са излизали ,благодарение на много по-грамотни ПОЛИТИЦИ от путлерофилът Тръмп. Защото едва ли Тръмп има някаква представа и от руската ,и съветската история! За него има само ЛИЧНИ отношения с руският диктатор, но не и с други представители от руският народ!
  И след като не виждате ДРУГА алтернатива на “президентът” Тръмп, то това ясно показва вашето лично зомбиране от путлеристката пропагадност с персоналните хибридни путлеристки ботове , с персоналната хибридна дезинформация и с персоналната хибридна предизборна пропагадност ПЛАЩАНИ от МНОГОбройните хибридни агенти на Путлер , КГБ и казионната руска олигархия , в полза на Тръмп и против Х.Клинтън!!!
  Аз съм УБЕДЕН че Тръмп ИМА много, МНОГО алтернативи! Т
  ой не е “единственият” ,който може да “спаси” вашата Америка, като я направи “отново велика”!
  Нима САЩ НЕ са велика нация, та трябва един ЛАИК ,като Тръмп да ви “оправи!
  И тук имахме даже още по-аристократичен “оправяч” от Тръмп , в лицето на Кобурга, а и още повече при неговият “наследник” – “евроразвитият” вожд – винету!
  Алтернативите на Тръмп са и в Републиканската и в Демократичната партии, алтернативи на Тръмп са и Обама , и Х.Клинтън. Всеки американски политик е АЛТЕРНАТИВАТА на Тръмп, а вие казвате че НЯМА НИКАКВА алтернатива и САМО Тръмп е единственият ,който “знае”, как да управлява САЩ! От което следва ,че Тръмп трябва да е пожизнен “президент”, след като е най-БЕЗалтернативен”, и никой ДРУГ не можеШЕ да го замени?!?!?
  А, той даже все още не е приложил ГЛАСУВАНИТЕ ,преди година, от Конгреса санкции срещу Путлер!!! – Защо!
  Точно предизборна пропаганда от Путлер насаждаше “БЕЗалтернативността” на фалиралият данъчен мошеник Тръмп, заедно и с помощта на петролното лоби, което не беше доволно от това ,че при Обама цените на петрола паднаха до 30 долара за барел, но така руската икономика и БВП паднаха 2 пъти , дори и без пълно ембарго.
  Точно на тях Тръмп дължи своето “БЕЗалтенативно” избиране, и е директно и БЕЗалтернативно ЗАВИСИМ от тях!
  Така че, АЛТЕРНАТИВИТЕ Тръмп в САЩ са НАВСЯКЪДЕ, но ВИЕ си “”избрахте”” този, който ви посочиха Путлер и изолационистките , расистките и петролните ЛОБИТА в САЩ! – “ЧЕСТИТО”!
  Дано специалният прокурор Мюлер да ви покаже колко “БЕЗалтернативен” е бил ВАШИЯТ “избор” за “президент” на САЩ!

 34. Позволявам си да отбележа, че това е български блог и повечето от пишещите в него живеем в България. Както се казва, ние тук опъваме каиша. И е съвсем естествено да имаме различна гледна точка за Тръмп от съмишлениците-българи, които живеят в Америка. Разбирам тези от тях, които са гласували за него, но техният избор е бил горе-долу като нашия преди години, когато трябваше да избираме между Жельо Желев и Велко Вълканов. Избор на по-малкото зло. Но да седне някой да ме убеждава, че Тръмп е полезен за Източна Европа – благодаря. Поне за сега.

 35. Сенатор Маккейн е меко казано противоречива личност. Мантрата за героя от войната безспорно му помогна много за създаването на образа, който е за пред хората. Проблемът е, че още след освобождаването му започват да се носи мълвата за предателя Маккейн. Малко са тези ветерани, които се осмеляват да говорят открито, за това което знаят. А
  се говореше за това, че сенатора е бил меко казано сговорчив с Виет Конг. 2016 г. за първи път излязоха записи на Джон, в които той чете пропагандата на Виет Конг. Има разкази на негови бойни другари, които разказват за предателя Маккейн. За това как благодарение на информацията предадена на врага те са страдали, били са измъчвани, как севера е знаел ценна информация за сили и позиции на американците, добита от разпитите на Маккейн и много други. Както казах има записи, които разузнаването (ЦРУ) на Щатите е записало. Тези записи биват намерени от журналист в националния архив на Щатите – https://www.youtube.com/watch?v=EHF0yXrwr-0
  https://www.youtube.com/watch?v=GLWEDMLmjKk
  https://www.youtube.com/watch?v=69TmPOanfn0
  https://www.youtube.com/watch?v=XJ_3IjAwY0Y
  https://oathkeepers.org/2016/08/breaking-news-john-mccains-1969-tokyo-rose-propaganda-recording-released/

  Интересното в случая е, че всички възхваляват Маккейн и отричат той да е бил предател, но никой не оспорва автентичността на записите. Независимо дали е било така или не, едно е факт. За Маккейн се грижат много добре по време на гостуването му при Виет Конг, за разлика от другите военнопленници. Когато го освобождават, във военна база “Кларк” във Филипините го посрещат като рок звезда. Посрещнат е от самия президент Никсън – https://www.history.com/news/john-mccain-navy-career-timeline-vietnam-pow .
  Вярно на патерички, но все пак на собствен ход. Вече в щатите посрещането е още по-сериозно – като тотален герой. Все едно Рамбо се е върнал от виетнамските джунгли, след като е избил цял батальон съвети. Това е много показателно за специалното отношение. Няма да навлизам в подробности за други “обикновенни” военопленници, които ги връщат по носилки ни живи ни умрели, приличащи по-скоро на бухенвалски манекени отколкото на живи хора. Като че ли на тях престоят им в “Ханой Хилтън” не се е отразил толкова благотворно. Но не само по това можем да съдим за “успешната диломатическа мисия” на сенатора герой в Ханой. След завръщането му в Щатите дипломатическата му кариера тръгва стемглаво нагоре. По-горе в коментарите прочетох, че бил демократ. Много хора в нашата държава бъркат като си мислят, че като сложиш пред името на нещо демократ, демократично(на) и че това нещо е добро. По тази логика демократичният социализъм си е жива демокрация и вече не е социализъм. Да ама не. Никъква разлика няма, все си е соц. Или ако е от САЩ значи все е демокрация. По ирония на съдбата той и Маккейн е пленник в Демократична Република Виетнам. Не бива да забравяме че, Маккейн е от GOP (Grand Old Party) или по-известна ни като Републиканска партия. Та Джон е консерватор до мозъка на костите (в ранните си години тясно работи с Роналд Рейгън, самопровъзгласилият се за консерватор 40-ти президент на САЩ, възприеман като символ на американския консерватизъм). Все пак те се гордеят, че са наследници на Еиб Линкълн. И пак в този смисъл ако си мислите, че демократическата партия в САЩ е демократична само защото в името си го има…много се лъжете. Това си е уж либерална, но всъщност си е чиста проба лявата партия на щатите. Не случайно Бърни Сандърс произлиза от Демократичната партия. Специално той им е най-кърваво червения левичар. Между другото и тамошните левичари не се различават от всеки следващ левичар. Наскоро излезе убийствена статия за най-новото (трето) имение на Бърни. НО да не се отклонявам. За Маккейн има в щатите песни (в които се пее за “лудия Маккейн” – все пак народния фолклор няй-трезво вижда нещата обикновенно), там го наричат “warmonger” такъв, който подстрекава към война. Просто човека си е военолюбец. Той е адвокат за това САЩ да се намесват военно в: Косово, Босна, Либия, Сирия, Ирак, Къвейт, Афганистан, Китай, Севрна Корея, Русия, Украйна, Грузия, Мали, Судан, Нигерия… Всички знаем в какво положение са всички тези държави. С това не искам да кажа, че само той е виновен, но говори за типажа. Между другото култови записи има на МакКейн за Украйна, такива ги надробиха там заедно с дружките си Обама и Хилари Клинтъновица. Помним преполагам и изтелкия запис на машата им на тея тримата Виктория Нюланд където казва “F..K the E.U”….но да не се отклонявам.
  Враждата на Тръмп и Маккейн датира условно от 2015 г. когато Тръмп започва да печели първичните избори в републиканската партия. Тогава Маккейн пръв започва да се изказва негативно срещу Тръмп виждайки, че той набира популярност. Тогава Тръмп не му остава длъжен и казва в интервю “Какъв военен герой е Маккейн. Герой за това, че са го пленили. Аз предпочитам хора, които не ги хващат.” Това разярява Маккейн и след този случай той става както казват в Щатите “full SJW” – казано по-простичко минава на лява вълна. Разбира се това е само на повърхността. Крилото на МакКейн и крилото на клинтънови са тясно оплетени и свързани като свински черва. Там не е ясно, кой кой е. Не случайно когато тези две крила виждат, че Тръмп има реални шансове да спечели, те започват да пеят ена песен в хора на отровните сирени против Тръмп. Обама тогава го хвали много (Маккейн имам предвид). Не трябва да забравяме, че за отмъщение Мацкейн с неговия глас спря премахването на “Patient Protection and Affordable Care Act” – така нареченото “Obamacare”. Та, Тръмп разбърка кошера във Вашингтон.
  И като стана въпрос за кошер трябва да споменем и срамната загуба на Клинтъновица. Ако някой от Вас внимателно е проследил кампаниите и дебатите както първичните така и между двамата претенденти Хилари и Тръмп, ще забележите,че демократите арогантно смятаха, че са спечелили изборите априори. В момента в който осъзнаха, че Тръмп набира популярност включиха в битката и тежката артилерия. Компромати, всички фалшиви както самият Тръмп ги нарича медии cNN, NBC, MSNBC и т.н. вечерни хумористични предавания. Разни там Колберт, Кимъл, Фалън, Ноа и др. Все върли левичари, които ги обединява омразата към белия мъж. И се почна секс касети, руснаци, данъци….лудост. Нищо не се доказа – https://www.youtube.com/watch?v=31FR-XA1ZRU
  https://www.youtube.com/watch?v=HTo7MHDhh18 .
  След тея гнусотии Тръмп беше длъжен да отговори подобаващо и се почна Бенгази, имейли. Между другото ето едни много показателни изслучвания на Хилари в Камарата на представителите по повод Бенгази и имейлите – https://www.youtube.com/watch?v=DlmAQXCYSXk
  https://www.youtube.com/watch?v=WLtxm3v6KwY
  https://www.youtube.com/watch?v=_gAUhgBgnb8
  Има един съдия Гауди от Юзна Каролина – прави я на разпитите на маймуна. Около 100 пъти я хваща в лъжа. Култови издънки. Такива, за които, ако беше друг, щяха да я обесят на първото дърво. Лъже като комунист на разпит. До последно. Все пак като казах по-горе тя (Хилари) е от американското БСП. Да не говорим за лъжите дето в Косово кацала на летището с риск за живота си, стреляли по нея, и после изкараха записи как я посрещат на червен килим.
  Или в друг разговор я снимат да казва пред нейни хора в общи линии, “..да не я слушат какви ги приказва, защото това били приказки за пред хора. Тя като земела властта нещата ще си продължат както са си били”.
  Та, затова го харесваха левичарите Маккейн в последните му дни – защото се бяха прегърнали против Тръмп. А Доналд само ги наби.
  Та да обобщя: Буш и Обама заради омразата на Маккейн към Тръмп се изказваха на погребението му ласкаво. А и все пак да не забравям, че те като президенти имаха достъп до всичката информация на света и са знаели всичко за човека 🙂 ;).
  За виетнамците дото го почели също не се чудете – това косвено потвърждава тезата на противниците на Маккейн. Явно, че е развивал много добре Американо-Виетнамската дружба.
  И последно. Никой не знае каква игра играе Тръмп. Но и никой не е доказал връзката му с руснаци или извънземни (все още 😉 ).
  А за тези, които се чудят защо уволни директора на ФБР Коми – по този въпрос мога да пиша още толкова.

 36. До даамане,Бенгази и мейли и най вече мозъчни пръдни!Разследването за Бенгази се проточи 2 години и се похарчиха милиони $ и? Едно голямо нищо.За сметка на това Мълър до сега има признати за виновни една камара от най близкото обкръжение на перуката,Обвинения към още десетки,и докато влезнат при него и пеят и за майчиното си мляко.Фкин ,Пападопулос и още няколко си признаха че са Руски агенти.Лок хър ъп се превръща във лок дем ъп!Хаха а вчера като разкриха че не го пускат да свидетелства пред Мълър,защото директно трябва да облича оранжевият гащеризон.Или това не си го видял по Фикс нюс?

 37. към даамане:

  Колкото и дълги простотии и тръмпистка пропагандност да пишеш , това не означава ,че си казал нещо с тях.
  Много от сенаторите и конгресмените , и републиканците и демократите, са против Твоят незаменим “вожд” Тръмп. Защото ти не защитаваш нито демокрацията , нито Републиканската партия, ти защитаваш само един данъчен мошеник и перач на путинските олигархични милиарди, като Тръмп. Виж колко “успешен бизнесмен” е като преброиш броя на фалитите му , до сега!
  Освен това Конгреса и Сената със огромно мнозинство му отнеха възможността да отмени санкциите срещу неговият вербовчик – Пуртлер. И сега санкциите не могат да се отменят от нито един президент , след Тръмп. Трябва Конгреса да ги отмени , някога си! Това е “заслугата” на Тръмп, и сега той вече не може да решава и отменя санкциите срещу неговият предизборен “пиарчик” Путлер!
  Освен това можеш сам да си отговориш , на себе си, защо Тръмп сам уволни Манафорт, Флин, Банън и т.н. ,които имат връзки и финансови отношения с приближени до Путлер?
  Но Тръмп е себична и комплексирана кукла на конци , и е зависим от Путлер и “консервативните” расисти и фашисти в САЩ, и даже не може сам да си подаде оставката. И сега трябва да го изгонят с импийчмънт.
  А ако смяташ ,че при 3-4 милиона повече гласове за Клинтън , това е голямата “победа” за Тръмп, то явно путлеристката тръмпистка пропаганда наистина напълно те е зомбирала!
  И накрая само да ти напомня , още веднъж ,че Тръмп не е участва л Виетнамската война, а МакКейн и Кери са участвали!
  И няма смисъл да ТРОЛСТВАШ тук по отношение на “положението” на Ирак,Либия,Косово,Сирия …Китай и т.н..Не е достатъчно да си само путински тръмпистки тролски бот, като теб, за да пишеш за “маждународното положение”!
  И за такива полезни идиоти на Путлер ,като теб , е най-добре да отидеш да поживееш малко там ,в тези държави, преди да обвиняваш , че МакКейн е “военнолюбец”. За да се запознаеш лично, на собствената си тролска кожа, колко “приятно място” са , без “намесата” на САЩ!

 38. Драги господине,вашият пост се пука по шевовете от знания. Вие сте вътре във всичко. Явно това,което съобщавате е плод на дълги усилия и изключителна осведоменост.
  Все пак написаното от вас трябва да е подкрепено с вашето име. Анонимката в никакъв случай не подкрепя истинността на написаното.

 39. ПП И аз преминах към анонимност.Адресът е ДААМАНЕ.

 40. До БОТОЛОГИЯ! Е тогава за кой трябваше да гласуваме за ХИЛАРИ ли? И пак някой от горе се ИЗСРА!IIC…..oIL.

 41. Ей,хора,Америка има,слава Богу,кой да я оправи.Да видим какво става у нас или цялата пушилка се вдига,за да не виждаме какво става у нас?Да не вземем отношение за комунистическата офанзива,лъжовните им новини и за пореден път споменаването на санкцийте от ББ-пред Натаняху.Изборът е ваш-да оправяме Америка или да се борим за България.

 42. до ДААМАНЕ

  Логическа грешка е, че дискредитирането на опонентите на Тръмп е доказателство в негова полза.

 43. Do Krasnoselski,Druje za syjalenie i Amerika be opravena ot syshtiat Liliput kakto i BG.I v Amerika i v Bylgaria ruskata propaganda si svyrshi rabotata.Eto edno mnenie za opravianeto na Bylgaria.
  1.Zabrana na vsichki koito sa bili vyv vlastta da se kandidatirat i da bydat izbirani.(v poslednite 50 godini)
  2.Izbirane na svestni hora (nikakvi partii,probutvashti vsiakakvi partiini slugi).Nima ot vsiaka oblast i okryg niama po edin ili dvama svestni lude koito naselenieto poznava i uvajava.Po tozi nachin i broiat na deputaatite shte byde pod 100.
  3.Zaplatite na tezi dputati da bydat da rechem ne po-veche ot 2 minimalni za stranata.Ako zaplatata narastva za horata to tia shte narastva i za tiah.
  4.Da se izbirat za 4-5 godini i tolkoz.Ne da se mychat da bydat preizbirani.Ima i drugi hora s novi idei koito mogat da bydat polezni.
  Estestveno sigurno ima i drugi neshta koito mogat da se dobaviat.

 44. Браво господин КРАСНОСЕЛСКИ! Кажете на тези ОТГОРЕ че първо да гледат в България какво става а после да мислят за Америка!IIC…..oIL.

 45. Така е, Красноселски.

  За България става дума – нея трябва да лекуваме от вредното русофилство.

  И като кажеш или напишеш “За България!” русофилите от прокуратурата да не казват, че това е фашизъм, защото нарушавало руските интереси.

 46. г-н I.IVANOV., никой не е агитирал за кандидатурата на Х.Клинтън!
  Но ,първо ,трябва да излезнете от тоалетната , защото тя не е най-подходящото място за провеждането на президентски избори. Най-малкото.
  Тоалетната не е и най-подходящото място за рационален избор за кого да гласувате. на президентските избори.
  И вие сам казвате ,че сте гласували не за Тръмп , а против Х.Клинтън.
  Т.е. вие потвърждавате ,че сте гласували не за Тръмп , и за неговите политически умения и опит, а против Х.Клинтън!
  Същото е положението и в НРБ, където от 20 години се гласува не за политика , а за примитивен популизъм и демагогия, и виждате какъв е “резултата” от такова “гласуване”! И тук разчитаха , преди 20 години, на обещания за “оправяне” , както сега и вие САЩ се поддадохте на внушенията за “БЕЗалтернативността” на Тръмп!
  Ще ви дам още примери за “БЕЗалтернативни” тирани , като – Путлер, , Мадуро, Сидзинпин, Ердоган, Орбан,Саддам, Кадафи,правешкият каскет….. и т.н..
  По същият “БЕЗалтернативен” път върви и НРБ , където се пропагандира ,че няма алтернативи за пазвантина на правешкият каскет – бай Боко Ба(л)кяНСКИ!

 47. Благодаря за подкрепата,значи пътят е правилен.

 48. До БОТОЛОГИЯ или ПОДЛОГИЯ ! Научи се да четеш правелно и престани да пишеш ГЛУПОСТИ разбираш ли КАМАРАД!IIC…..oIL.

 49. Г-н Иванов,

  Самочувствието не Ви идва в повече?

  Не Ви ли

 50. г-н I.IVANOV., няма смисъл само да се чете “правилно”! Важното е да се разбира правилно и прочетеното….. и написаното……

 51. @ I.Ivanov.
  Четох внимателно и не открих нито една ГЛУПОСТ в поста на “ботология”, както и нищо КАМАРАДско. Ако си станал тази сутрин с дирника нагоре, си го изкарай на когото заслужава, а не на един от най-осведомените и остроумни коментатори в този блог.

 52. ДААМАНЕ
  Защо сте толкова озлобен.Мисля,че Тръмп ви интересува като ланшният сняг.Хилари също. Озлобените кагебисти имат такъв налудничав стил.Това разбрах от арията ви на клеветата срещу МакКейн.За вас е важен Путлер.Надявате се, че ако се задържи Тръмп – Путлер ще спечели,ама друг път.Америка си остава велика заради това ,което го казва МакКейн.Прочетете го пак по горе ,дадено е от Павел Тинков.Ако обичате родината си и и държавата,която ви е приела/Америка/ще предпочетете посланието на МакКейн ,а не това на Тръмп,още повече,че сте от чужденците които Тръмп ненавижда.Но за КГБ единствената родина е Русия. Пишете глупости.Кога Америка е воювала във Украйна или Русия.
  I.Ivanov.Защо сменихте тона.Минахте отново на първо ниво,какъвто бяхте в началото.
  Путлер е пътник,а Русия не е страна за подържание.Парите не са всичко.Особено за човек ,който обича родината си .А най големият враг ни е Русия.И сега и преди.Не си струва.

 53. Исках да кажа нещо по повод мнението на г-н Инджев и това направих.
  Подкрепям това което е написал г-н Иванов – първия постинг, това което е написал г-х Красноселски и други.
  Непоправимо нахалство е да критикуваш държава и народ в които на живееш и не плащаш данъци, освен ако тази държава на се бърка в делата на България, както прави Русия от векове.
  Щатите са съвсем различни от България. Да ги сравняваш е немислимо – все едно да сравниш един бивш концлагерист, пуснат от концлагера “комунистическа България” с един богат фермер с ранчо и къщи и голф игрище.
  Това ни направиха проруските комунисти – направиха от хубавата ни държава затвор, в който живееха и още живеят добре само бившите надзиратели, сега богати бизнесмени.И те ни дават уроци как да се живее. И те ни казват че Щатите са лоши.
  И да сравняваш тези страни е безумие.
  Вярно че опасността от агресивна, азиатска Русия е реална и мнозина разчитат на Щатите да я възпират.
  Те и НАТО го правят.
  Но да раздаваш просташки шамари на Шатите е несериозно.
  Има много други неща, които мога да обясня, например за приятелката на Путин Хилари, която продаде на Путин 20% от американския уран, заради което получи 30 милиона долара, лично…

 54. Честит празник на всички българи – 6ти септември.
  Бог да пази България

 55. Симпатизанке – до вчера пишеше на латиница днес даваш акъли!С имигрански поздрав.IIC…..oIL.

 56. Госпожо Савова: Мисля че не съм си сменил тона, вие знаете от кога пиша в този сайт макар че може би имах по едно време доста проблеми тук но днес някои от тук пишещите ме пренудиха да съм доста груб! Уважавам ви и ще продължа да четя всичко което пишете вие и господин Инджев и някои от старите блогари: Моите уважения! Никога не съм обичал ВАТНИЦИТЕ и нашите РУБЛОФИЛИ но аз живея в Америка и избирам по малкото зло за нацията. Макар че ме интерисува и България и все пак тя ми е родина!IIC…..oIL.

 57. Естествено нямаше сериозно внимание към поста със записите а намиране на някакви дреболии за които да се заяждат разните симпатизанти тук.

  Т.е тук се е случило тези хора, всички, да са евангелисти на перспективата която съвпада с истината по отношение на Русия.

  Човек нормално да си помисли, че ще са на страната на истината по отношение на всичко друго и ще се интересуват живо от нея.

  Но време мина и се видя че това не е така. Поста със записите се подминава поради простата причина че не може да бъде оборен. Няма други възможни ходове освен тишина. Пък дано не се вдигне много шум и хората забравят с времето.

  Евангелистите продължават напред и си повтарят някакви си техни неща. Тръмп е лоош човек, нали така.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.