Ако Австрия е неутрална спрямо Русия, то България е направо неутрализирана от нея

Тук много се обиждаме, когато западните ни съюзници ни намекнат ( обикновено чрез медийни публикации, но никога в прав текст), че сме втора категория държава, нация, хора в рамките на западните съюзи. А не сме ли? Не се ли поставяме сами в тази партерна поза?

През 6-те месеца европредседателство, с което се разделихме с въздишка на облекчение ( горди, че не сме се издънили организационно, както можеше да се очаква), попаднахме в източно-западен “сандвич”. Преди нас ротационни председатели бяха естонците, а след нас са австрийците.

И в единия, и в другия случай сравнението между тях и нас може да бъде в наша полза само в килограмите на кантара на премиерите на трите държави. Не случайно полякът Доналд Туск се пошегува на ръба на подигравката във встъпителната си реч през януари в София, че Бойко му приличал на тракийски войн, който можел да срази всекиго. С какво друго да ни похвали в сравнение с естонците, създали невиждани примери за гражданското поведение при напускането на СССР и превърнали се в еталон за технологичен напредък в електронизацията на страната си след това! 

Ето че още от самото начало на ротационната си роля начило на ЕС Австрия даде доказателства за принадлежността си към Запада с несравнима с България категоричност, независимо от факта, че не членува в НАТО. Виена, вместо да си “наляга парцалите” пред Путин ( доста луксозни, защото е най-добрият град за живеене в Европа, ако не и в света, според оценки на ООН ), изпроводи своя млад канцлер Себастиян Курц на наистина символично по своето послание посещение в Киев. 

НА СНИМКАТА : Себастиян Курц и украйнския му домакин Петро Порошенко в Киев

2fcd2ce163e12538f864718fe3433830

 

 

 

 

Не само с присъствието си Курц се “осмели” да подразни Путин. Той направи нещо невиждано в сравнение с българските му колеги от управленско-опозиционния екип в София: заклейми руската агресия в Украйна. Именно агресия, а не нещо друго!

Себастиян Курц изрично подчерта, че говори не просто като канцлер на Австрия, но и като ръководител на страната, която е ротационен председател на ЕС в момента. Иначе казано, паузата в критиките към руската агресия, която за 6 месеца обслужваше Кремъл по време на българското пре(дсе)дателство, приключи. Никакви сватбени танци на Путин с една путинка, каквато е външният министър на Австрия Карин Кнайсъл, не могат да прикрият този факт по отношение на държавата, чийто национален празник е свързан с края на съветската окупация през 1955 г. 

Апропо, както съм отбелязвал и друг  път по отношение на символиката, свързана със съветската окупация, в столицата на Австрия, в която са загинали десетки хиляди червеноармейци, има съветски паметник. Защитниците на  монументалната благодарност за съветското поробване на България обичат да  ни го навират назидателно в очите. Той обаче се различава драстично по много показатели от превъзхождащите го по своя ръст и агресивно излъчване съветски подобия у нас. Най-вече е различен с това, че наистина е войнишки, вдигнат по кървавите следи на войната, а не е жалон на окупацията, забит доминиращо над българската столица 10 години след войната в чест на победилия съветски строй в България. Въпреки това виенската управа, за разлика от софийската, категорично отказва да превръща чрез специално осветяване съветския паметник в “ нощна атракция” и той често бива обливан в тъмнината с червена боя ( въпреки лъжите у нас, че австрийците тачели тази съветска светиня ). 

Да не говорим, че във виенския случай става дума за дребна подборност от импозантния имперски архитектурен пейзаж. В Берлин мемориалът на червеноармейците на практика е скрит в един огромен парк извън централната част на града. Чехите, унгарците, поляците, балтийците демонтираха и изнесоха извън центровете на своите столици съответните паметници. Украинците направо ги насметоха след руската агресия от 2014 г. ( както в азиатските бивши съветски колонии Туркменистан, Узбекистан, Казахстан). Докато в София, Пловдив, Бургас и т.н. говорим за доминиращи градската среда окупационни предизвикателства на една разпаднала се империя, поробила страната ни за 45 години.

Какво излиза от демарша на Кристиян Курц в Киев? Вижда се, че неутрална Австрия, любим пример за “националистически завой” и “уважително отношение към Москва” на нашизоидните патреоти и другарите им по русолюбие от т.н. опозиция у нас, съвсем не е неутрална на международната сцена, когато истината за руската агресия трябва да бъде заявена ясно. 

Неутрална на практика е България на Борисов, Нинова и Сидеров. Това е управляващия ( руските интереси) у нас троен пакт – като в онази съветска военна песничка за “трите танкиста, трите весели другари”.

И още по – точно тази нашистка България само формално, по документи не е неутрална, но на практика е неутрализирана. 

Пътят на коприната може да тръгва от Китай, но магистралата на вносната корупция в България води началото си от Москва. Да се лае по този керван е позволено снизходително в някой личен блог, но не и от медийните оазиси, където московските камили оставят по някоя торба зоб и подхвърлят по някой кокал на опитомените си пудели.

 

31 мнения за “Ако Австрия е неутрална спрямо Русия, то България е направо неутрализирана от нея”

 1. Чете се на един дъх.

  Пред Софийският университет наш’та управа е поставила указател на табела, в която е посочен … паметник на са, пардон МОЧА. Кои са тези кметски идиоти да поставят това позорище на табелата/колоната? Дали го правят за пари, дали по поръчка на сложилите ги на позиции, или просто навик, придобит от нашата образователна система?

  Надявам се поне пред чужденците да не изглеждаме като несвободни, като глупаци. Може би ексурзоводите ще са прочели “Измамата…” и разкажат за едновековното ни робство.

  Преди година бях в Скопие. Местният екскурзовод ни разказа куп неистини и когато българите го попитахме дали вярва на тези нелепости той отговори, че така са му наредил да разказва. С други думи у нас и ексурзоводите трябва да имат кураж, да казват реалните факти.

 2. Напускането на съветските войски от Австрия и било невиждан в историята им празник. Напускането е било обявено е на 15 05 1955 от тогавашния австрийски канцлер от терасата на двореца Белведере пред митинг от над 1 млн /!/ австрийци. Говори се, че за два дни шампанското във Виена свършило. Самият дворец Белведере е в югоизточната част на Виена във Втори ринг и днес е отворен за туристи. Отворена е и залата, в която Богдан Филов подписва Тристранния пакт на 01 03 1941. Просто история.

 3. На 10-ти септември-понеделник е първото заседание на второто дело с жалбоподател управителят на Софийска област, РУБЛОФИЛА илиан тодоров срещу Иво. Цена на претенцията, без да се отчита инфлацията, е същата-60 000 лева. Който може, осигурил съм сестра ми, да подкрепи в залата Стопанинът на БЛОГА НИ. Седалището на Софийският Районен Съд-наказателно отделение е на ул. Скобелев” 23.

 4. Приятелю Венци Ст.,

  Още когато Мутрата от Банкя чрез избори назначи тази невзрачна учителка по руски за кметица на София разбрах, че увековечаването на МОЧА ще продължи.

  Реставрацията на комунизма от ГЕРБ /”под вънкашност чужда и под име ново” – да ме простят Левски и дядо Вазов/ продължава. Указателни табели за МОЧА сложили, а? Пусто дърво! Само гръм ще ги регулира тези паметници!

  И нещо интересно. Тази сутрин, като влизам в поликлиниката на работа, портиерът ми подава една книга. Оставена за мен от неизвестен извършител, както се казва. Още си играем на убеждаване, казват тъпунгерите. Като при Тодор Живков.

  Преди малко ми остана време да я разгледам. “Българските паметници”, луксозно издание с твърди корици, автор Иван Първанов, изд. millenium, 2018, няма град. И в предговора пише: “Аз съм убеден русофил, но… искам всички още повече да обичате Русия!”

  Как да не го обесиш такъв публично?

 5. Какво хубаво детство имах! Дядо ми казваше: “Смърт на тази

 6. Убедителна, силна статия! Дано я прочетат повече хора.

 7. Здравейте приятели,
  Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Никой не писа дали тази идея му харесва. Сега да кажа. Развихме идеята като аз имам на разположение 13 броя от “Измамата”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. Иска ми се това да не става за сметка на един дарител, защото получателите на даренията ще бъдат около 100 читалища. Това значи поне 300 броя книги. Защото само областните библиотеки са получили екземпляр от “Измамата”. Читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите.Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Моля, г-н Георги Николов да Ви изпратя списъка / непълен / на градовете, които са в моя обхват, за реализация на тази идея, с препоръка да бъде допълнен. И още – г-н Николов, предлагам Вие да разполагате с нашата обща сметка за дарения. Трябва да изберете още един софиянец, за да оперирате поне двама със средствата. … Само предложение…. Приятна вечер!

 8. И до приятелите от Америка.
  Момчета, ходете, където ходите, но накрая се приберете в България.

  Камакът си тежи на мястото. Където и да сте – винаги ще бъдете чужденци. За цял живот. И децата ви. Дядо ми беше лекар, обиколил света и това от него го помня.

  Казвам ви го като бивш следствен по време на режима антикомунист, после също обиколил света. И също лекар. Навсякъде е хубаво, но само тук съм си у нас. И тук трябва да оправим държавата.

  Всичките ми живи роднини и приятели са в Европа и US. Канят ме да живея там. Няма да отида, предпочитам тук да очовечавам България.

 9. Няма как да обичам комунизма, след като съм преживял следното:

  На 14.12 на автогара Панагюрище ме арестуват две говедца от ДС и ме карат в Пловдив в Четвърто районно на разпит- Обвинен в разпространение на това, че Людмила Жинкаваа е е курва.

 10. “Камъкът си тежи на мястото” – абсолютно точно казано! Въпросът е къде ти е мястото? Ако си заминал като студент, изучил си се, намерил си си работа… дали там не ти е мястото, на което тежиш? Или ако там са те излекували от нещо, от което в Родината отдавна да си си отишъл? Или ако там си намерил човек, който те разбира, заедно слушате класическа музика, разхождате се под палмите..?

  Аз не съм никой от гореспоменатите случаи (за мой късмет). Само искам да кажа, че свят голям, камъни разни….

 11. До Роберт Алтънов. Идеята е чудесна и Благодаря за доверието. Но предвид това, че базовият ми лагер е постоянно в чужбина освен активен популяризатор не мога да приема друга отговорност. Няма как оттук да движа организационно-оперативно нещата.

 12. Поредна трагедия с четири трупа, два от които на деца!
  Извършителят – бивш фатмак, от контингента избиратели на сикаджийската мутра и Бялата Златка!
  ТВ Эвропа обаче МЪЛЧИ гробовно по тази тема, ни дума, ни вопъл, ни стон в ноеинарските си емисии!
  Зер, “СТАБИЛНОСТТА”, вменявана като основен плюс на управлението на Cucurbita, не трябва да се поставя под въпрос от такива битови драми, нали?

 13. Паметника на руснаците е на гърба на Белведере, обаче пред него има един голям фонтан, който напълно го закрива. Затова пък във Захер е пълно с руски тайни агенти от тяхното посолство, които инструктират там свойте български подчинени какво да правят и как да докладват на Лавров всяка вечер във формат Уърд ертееф

 14. “I speak not only as Chancellor but also as President of the EU Council, we need a clear reaction to the Russian aggression” in eastern Ukraine, Kurz told reporters after talks with Ukrainian President Petro Poroshenko.

  “I must note that it makes us very unhappy that the situation remains so tangled,” said the 32-year-old conservative leader…
  Vienna,Austria | AFP.com
  време-само да копирам.

 15. @ Георги Николов,до базоввият лагер,тук София,имаме проблем,комунистите атакуват а ние се занимаваме с ТРЪМП.И нито дума за президенчето Авиатор,за корупцията,за правосъдната система и за каквото още се сетиш.

 16. Това за разбирането, за палмите и за класическата музика е много трогателно. Надявам се, че се шегувате.

  Тук трябва да оправим кочината. Рецепти много, но ме е страх, че накрая руските подметки ще разберат какво значи “Страхувай се от гнева на търпеливия!”

 17. Няма да е лошо, ако и тук се появи някой, който разследва кражбите на управляващите. Нали всичко е публично – най-вече информацията. “От къде са ти парите, Цветелинке Бориславова?” И как направи руска банка? Как перете откраднатите европейски пари? И как ги пращате в Русия? Директно по сметките на Путин ли или заобиколно? Чрез Атомстрой, Лукойл или през ремонта на допотопните самолети? Такива въпроси трябва да се задават. То е ясно, но да питаме все пак.

  И мутрата трябва да бъде питана за тези работи. За да слезем поне на 99-то място по свобода на словото. Иначе тази година ще стоим твърдо на 113-то, а догодина ще идем на 213-то от 216.

  На където усилено сме се запътили, като гледам телевизиите от време на време. Всички те ми напомнят вица от 1976, дето Иванчо отишъл в магазина за 1001 стоки и искал чистачки за телевизор, защото като почнело “По света и у нас” баща му само плюел по телевизора. Същото е.

  Комунистите от БСП и ГЕРБ информацията ги съсипва. Всичко се знае, но момчето от Банкя и отредената му Цветелинка се държат като през 1969. Като Путин. Имаше едно време един виц, че Пиетро Маркони измислил радиото, но Александър Попов измислил заглушителите.

  Лошото е, че този виц е много актуален. Някоя журналистка да го питала нещо по темата? Няма такова нещо. Даже чувам, че доста европейски пари отиват за запушване на журналистически усти по путински.

  За да няма свобода на словото.
  Малко места са останали, където можем да го напишем това.

 18. ГЕРБ реставрира престъпния комунистически режим.

  Няма нужда от още доказателства, но все пак да кажем:

  Бойко Борисов е национален предател на България на русия. От влизането му в БКП през 1971 в Симеоново. Боклук, от тогава е руски агент. И не искал да напусне Партията. Ами да – тогава е охранител на московските боклуци Тодор Живков и Мадридксия гемблър.

  Между другото, досието на Симеон в ДС е било две стаи папки. И когато този капут отива в москва през 1974 и се продава и предава на КГБ, те му платили дълга в Монте Карло. Сумата е смешна – 300 000 долара, но става руски агент. И КГБ в края на 1974 взима двете стаи папки и забранява на подопечното си ДС да се занимава със Симеон. Той става руски агент.

 19. Преди малко се сетих нещо, което написах под предишната статия. Ще го напиша пак, по-добре формулирано.

  Рецидив от престъпния комунистически режим е, че да защитаваш българските национални интереси е “фашизъм”. Това е руската гледна точка. И съответно гледната точка на българските русофили/рубладжии. Това обвинение всекидневно се отправя към Киев, Тифлис и Кишинев от Москва.

  Тук е същото. “Фашист” е едва ли не всеки, който обича повече България от колкото Русия. Това е остатък от мисленето в 16-тата република. Така ги учат в СУ руските пачаври-професорки.

  Това тези дни го казах на един млад прокурор, докато чакахме да го хване упойката. “Сакън, докторе, това не го говори! Ще имаш неприятности.”

  Това трябва да се говори. До какво доведе съветското робство? До това, че да обичаш повече България от колкото Русия е още наказуемо.

 20. За България!

  Чист “фашизъм” кажат цацаратурите. Или в нарушаване на руските интереси, в каквото обвиниха Ненчев.

 21. А най-жалки са така наречените от Москва “патриоти”. Която дума напомня за Патрис Лумумба. Защото на български е родолюбец. Патрия е на гръцки и после на латински. Само погледнете на какви жалки нищожества Русия закичва медалчетата си – как няма един нормален в Атака? Няма и как да има. Предатели. Така са подбирани от руското посолство – луди до един. От наркозависимия от руското посолство Волен, през шизофреника Павел Шопов /има официална диагноза, поставена в Пловдивския психодиспансер през 1986, наследствено е, имам я/ до старата сливенска мома Чуколинка. И надолу по списъка – луди до един. Това са руските патриоти и български майцепродавци. Изметта на обществото.

 22. На всички българи – честит празник!

  На русофилите – не, те не са българи.
  На днешна дата се обединяват две части от разпарчатосаната от Русия в Сан Стефано България. И като става Съединението, Русия разжалва в чин редник Александър I, който бил полковник от някакъв руски полк. После е известно – историята му сложи лаврови венци.

  Нещо по-малко известно. В Грац, Австрия, е последната му къща, преди да почине. Днес е австрийски музей. Преди години занесох един един букет лалета и ги сложих под портрета му.

  Тези неща трябва да се помнят и учат. И че в защитата на Виена от турците през 1688 са загинали две български дружини от по 150 души от Никопол и Видин в помощ на помощ но полския крал Ян III Собиески. Който в последния момент напада турците в гръб и ги прогонва от Виена. Това е било на Винервалд – Виенската гора. Това са хълмове на север от Виена. Виена всеки момент е щяла да падне, като Шипка е било.

  Това трябва да пише в българските учебници по история, я не че вражеска Русия ни освободила. И поробила.

 23. До съмишленика Павел Тинков

  Знаете ли нещо повече за тези български герои? Преди 15-тина години си направих труда да дойда до Видин, да разгледам Баба Вида и да питам в Градския музей. Нищо не знаеха за тях.

 24. Да уточня. След съвземането на Виена от турската окупация /но Унгария остава 150 години турска/ тогавашния крал на Австрия Леополд II разрешава на Велика Полша да построи черква на Винервалд. И Полша построява. Сега там живеят няколко полски монахини. Интересното е, че в тази черква на балкона има седем национални знамена, между които и българското. Седем знамена – на държавите, спасили Австрия през 1688. И пак българската връзка – тогава е Чипровското въстание.

 25. Да, във Виена сме оставили доста следи. И на Хофбург има четири златни лаврови клонки…
  Преди петнайсетина години попитах екскурзоводката (българка, живееща във Виена) защо, когато показва Бург театър не споменава за убийството на Т. Паница? “А, че кой си го спомня?”

 26. А край Виена през 1688 е било интересно. Едни наши момчета (в състава на еничерския корпус) смело атакували стените, а други наши момчета (в състава на полската армия) още по-смело ги отблъснали…
  Но това не е пропаднало даром. Сега Полша, освен с едноименната на Собиески водка, ни снабдява с ябълки, картофи и кромид, а Турция – с домати и краставици. Иди после кажи, че нямало историческа справедливост…
  За Тервел край Константинопол не знам кой ще ни благодари, но да не захващам тази тема, че тук се подвизава един негов адаш…

 27. до СКЪСВАНЕ С РУСИЯ! | СЕПТЕМВРИ 5, 2018, 13:19
  Случайно разгледах в книжарницата въпросната книга, дори намерих грешка в нея: снимката на бургаския МОЧА не отговаря на действителния кол, стърчащ на площад “Тройката”. Сниман е някакъв паметник на кървавочервената сган, издигнат незнайно за мен в кой град, може и да не е в България.
  Поздрави! Димитър от Бургас.

 28. Откакто МУТРОмилиционеропитекЪТ – бокоТИВАТА е “назначен” за раздавач на рублофилските ПОРЦИИ в НРБ преди 20 години, от своите чекистки начальници, той никога дори не е споменавал нещо за Украйна, дори случайно, до сега!
  Все едно тя не е независима държава , а някаква губерния , част от неговата метрополия – путлеристкият рай(Х)!
  Дори НЕзаконно анексирания Крим, е най-често споменаваната заграбена путлеристка ГУБЕРНИЯ , от пожарникарският милиционер БАЙхуй! А ,за Украйна… НИЩО, въпреки че е над 20 години във властть – от генсек на милицията, “кмет” на София и ПОРЦИОН-губернаторь на НРБ!!!
  Това показва ,че дори австрийските фашаги са достатъчно суверенни , в “сра(М)нение” с калинковоКРАСНОкожият вождь – винету!
  Той винаги е “суверенно”- зависим “генераль”-губернатор ,от своите сюзеренни начальници – в мАсква … и “у нас”….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.