Съединението от 6- ти септември 1885 г. и отмъщението чрез Разединението от 5 септември 1944 г.

В НРБ денят на Съединението 6 септември беше сведен до празник като за “сведение” на българите, гарниран със съответната пропаганда тактика на премълчаването и оневиняването на руската роля на съпротива срещу най-българския от всички възможни наши празници. Образно казано, Съединението беше “разжалвано” в периода на съветската окупация като най-българското събитие, сътворено по чисто българска воля в съвременната ни история, както руският император Александър III разжалва българския княз Александър I Батенберг. Лишава го от офицерско звание за наказание, че е подкрепил българския порив към обединяване въпреки против волята на Петербург.

Днес се радваме на възкръсване на българския интерес към Съединението с патоса, който той заслужава, макар и да остава на хартия по-малко “важен” от обявения за целта на продължаването на съветската окупация с други средства  русофилски национален празник 3 март. Единственото, което могат да направят служителите на московския култ от петата му колона у нас е да помълчат или да се присламчат към честванията с надеждата, че техният проруски фанатизъм ще бъде пощаден от многобройните коментатори в медиите и от говорителите по официалните трибуни. 

Ще трябва да ги разочаровам. Защото предлагам да се запитаме реторично, колцина българи биха отговорили правилно на въпроса с какво е важна датата 5 септември в още по-новата ни история. С ръка на болното сърце ще трябва да признаем, че много, много малко българи биха посочили правилно, че става дума за датата, на която през 1944-та година Сталин скъсва дипломатическите отношения с царство България, които е поддържал дотогава, за да нареди окупирането на България, отказала при това не само да воюва със СССР на негова територия, но и да оказва съпротива на настъпващата Червена армия. 

На 5 септември 1944-та съветска Русия постига онова, което имперска Русия загубва като свой капитал в България на 6 септември 1885 г. 

До Съединението разединената България е практически руска губерния. По волята на руския цар в българските земи се назначават министри и премиери, правят се закони, разпореждат се като ментори руски генерали. Русофилите правят дори опит да изнесат българския златен резерв в Петербург и само бързата намеса на княз Батенберг прекратява този предателски акт ( който успешно ще бъде осъществен по време на съветската окупация от Тодор Живков и компания).

Външната политика на Княжество България е била изцяло проекция на руската до степен, че нито една политическа партия примирено не е оспорвала  това право на “освободителката”. Военното министерство не само е било ръководено от сменящи се руски генерали, но в него не е бил допуснат нито един българин – точно както при подписването на измамния предварителен договор в “Сан Стефано”, където руските победители са се отнесли към българите като към недостойни за имперското им внимание поданици на новоприсъединената територия. Отредили са им ролята на благодарни наблюдатели на колене без право на глас относно собственото си бъдеще при изготвянето – както и на самата церемония по подписването на обречения на неизбежна международна ревизия, произтичаща от тайните руско договорки с други държави. 

Всичко, за което българските политици и патриоти са смеели да се домогват в молбите си към непреклонния руски император, е било плахото им настояване да бъдат оставени сами да формират поне вътрешната политика на държавата. Да, дори и Стамболов е бил бил между тях. 

На всичко това слага край н.в. народът с акта на съединението, подкрепен с огромна и толкова безспорна енергия, че скоро тя започва да преодолява международните бариери пред нея. Англия, бивш противник на пълната българска самостоятелност ( макар да е инициатор на Цариградската конференция, легитимирала и предизвикала Руско-турската война, бидейки и спонсор на идеята за права и свободи за българите в рамките на автономия от Османската империя), първа улавя тази вълна и се качва върху нея. 

Русия обаче с оказва най-ревностният защитник на нарушения от българите договор от Берлин, представян дотогава ( и по времето на комунизма та чак до наши дни) като чисто западен заговор срещу българските национални интереси, макар на практика да е бил договорен тайно от Русия предварително с Австро-Унгария и Англия ( както и с Германия на Бисмарк, който става главен арбитър и дори благодетел в българска полза на правата на домакин в Берлин). Именно с аргумента, че българите са нарушил договора от Берлин, под който Русия се е подписала, Петербург подстрекава турския султан да накаже обединилите се българи с реокупация на земите им южно от Стара планина. Когато не успява с тази интрига, в чийто успех българите искрено са вярвали, струпвайки цялата си армия за очаквана война с Турция, Русия подбужда сръбската си клиентела да й свърши мръсната работа по наказване на непокорните българи.  

В крайна сметка Русия губи не само тази война, която води с ръцете на Сърбия, но и влиянието си на хегемон в България. А то е всичко, което й е останало като позитив от балканската й военна кампания през 1877 – 1878 г. От трите цели, които си поставя, тя не успява да осъществи нито мечтата си за контрол над Проливите, нито да спре западното влияние в сърцето на Балканите, населено с българи. Изхитрява се чрез измамата от Сан Стефано единствено да внуши на голяма част от тях, че е техен благодетел – антипод на Запада, на основание на което те трябва да й бъдат вечно благодарни и покорни както другите покорени от империята народи.

На това статукво се слага край на 6 септември 1885 г. , за да се се завърне обаче бумерангово чрез съветското отмъщение на 5 септември 1944-та година. Датата на обявяването на война от страна на Москва е обречена от днешното проруско задкулисие на забрава в България. Това показва, че българите имат нужда от ново Съединение.

Трябва да помним 6 септември, но да не забравяме и 5 септември, датата на Разединението, наложено тогава и разпалвано днес от руското задкулисие в България.

31 мнения за “Съединението от 6- ти септември 1885 г. и отмъщението чрез Разединението от 5 септември 1944 г.”

 1. Попаднах на Волгин по БНР и си спомних вица в който първокласник влиза вкъщи след първия учебен ден и казва “Вие тук си седите, а хората на пишката Х.. викат!”
  Та и на мен ми се прииска да датичам тук и да напиша “Ние тук скачаме от тема на тема, а по БНР доц. незнамсикоя твърди, че Русия е възпряла Турция от намеса слез Съединението (дано да не съм чул добре).
  Готов съм да се обзаложа, че не е далеч денят в който ще твърдят, че Александър III е отзовал офицерите под натиска на европейските сили, които искали да накажат България. Дори ще цитират спомените на жена му, как влязъл пребледнял и разтреперан в спалнята и казал с променен глас “Тези европейски уроди искат да отзова офицерите! Как ще оставя братята българи сами срещу подлите сърби, насъскани от Австро-Унгария?

 2. Изключително точно, правдиво и наистина патриотично изказване.

 3. Благодарности за ценния анализ
  “Съединение/Разединение”!

 4. Пак само моето семейство сложи българския флаг на балкона ! Вее се гордо , има вятър , но и някак тъжно. Самотен е ,до където погледът ми стига около нас и в полите на Витоша няма знак за горост и достойнство за едно Велико дело . Трябва толкова малко усилие,знамето ни е ‘приветно’,както се пее в една детска песничка ! Честито Съединение , братя и сестри българи !

 5. По “социялистическо” време имаше един комунистически лаф: “помни 9 юни, пази 9 септември”
  Много по-необходимо е да се казва, помни и изпълнява: “помни 6 септември 1885 г.,мрази 5 септември 1944 г.

 6. Интересно занимание е бонистиката. Това е колекционирането и изучаването на старите банкноти. Занимавам се с това от дете – над 50 години.

  Първите български банкноти са отпечатани в Петербург и приличат на руските рубли – отвесни и продълговати. Вторите /емисия 1891/ Стамболов ги печата във Виена. Интересното е, че хартиените пари не са успели да се наложат до към 1920 – хората са предпочитали да се разплащат със сребро и злато. В спомените си Екатерина Каравелова пише, че като гимназиален учител в Пловдив до Съединението Любен Каравелов е получавал месечна заплата от 80 наполеона /златна френска монета от 20 франка, 6,54 g, proba .900/, а тя също като учителка – 60 наполеона. И че у тях било безкраен празник, защото литър хубаво вино е струвал 5 стотинки. Оплаква се, че не смогвала да измие чашите и чиниите.

 7. Пети септември 1944г ,като контрапункт на дешният светъл празник,дали няма да накара поне вътрешно да се изчерви г-н Бойко Борисов,който на два пъти публично твърдеше,че България е обявила война на СССР,поради което Червената армия е навлезла у нас

 8. Малко за заплатите и цените през 1939, за да видим как ни ограби СССР след 1944.

  Месечни заплати през 1939.

  Директор на гимназия – 3 000 лв.
  Учител в гимназия – от 1 600 до 2 400.
  Околийски лекар – 5 000.
  Надници на тютюноработници:
  – мъж – 72 лв
  – жена – 56 лв
  – дете – 38 лв.
  Никола Гешев – 3 000 лв.
  Никола Вапцаров – 6 000 лв от Москва.

  Цени през 1939.

  Хляб – 5 лв.
  Кг сирене – 6 лв.
  Кг кашкавал – 7 лв.
  Кг пържоли – 8 лв.
  Билет за кино – 1 лв.
  Мъжки обувки по поръчка – 100 лв.
  Мъжки костюм с жилетка /английски плат/ – 140 лв.
  Масивна двуетажна къща – 100 000 лв.

 9. Трудоден в ТКЗС 1954 – 20 стотинки-
  Кибрит 1954 – 50 стотинки.

 10. На 5-09-1944 България обявява воина на СССР-помни ли някой тези думи на Бойко Методиев Борисов.

 11. Елементарен въпрос-без патриотичен отговор: Кой всъщност ни освободи от фашизма,дали червената армия като ни обяви война на 5.9.1944 година и нахлу вероломно с войските си,за което й издигнахме паметници,МОЧА например, или 9-то септемврииското така нареченото народно възтание,което празнувахме всяка година на този ден.
  И допълнителен въпрос – СССР е воювала срещу фашизма,а е била в приятелски и дипломатически отношения с България до последния момент.От какъв фашизъм ни е освобождавала?
  За нашите продажници,слуги и чужди агенти,само един Джорж Оруел трябва да даде отговор.

 12. На 10-ти септември-понеделник е първото заседание на второто дело с жалбоподател управителят на Софийска област, РУБЛОФИЛА илиан тодоров срещу Иво. Цена на претенцията, без да се отчита инфлацията, е същата-60 000 лева. Който може, осигурил съм сестра ми, да подкрепи в залата Стопанинът на БЛОГА НИ. Седалището на Софийският Районен Съд-наказателно отделение е на ул. Скобелев” 23.

 13. Предложение-отговор и…
  Здравейте приятели,
  Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Никой не писа дали тази идея му харесва. Сега да кажа. Развихме идеята като аз имам на разположение 13 броя от “Измамата”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. Иска ми се това да не става за сметка на един дарител, защото получателите на даренията ще бъдат около 100 читалища. Това значи поне 300 броя книги. Защото само областните библиотеки са получили екземпляр от “Измамата”. Читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите.Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Моля, г-н Георги Николов да Ви изпратя списъка / непълен / на градовете, които са в моя обхват, за реализация на тази идея, с препоръка да бъде допълнен. И още – г-н Николов, предлагам Вие да разполагате с нашата обща сметка за дарения. Трябва да изберете още един софиянец, за да оперирате поне двама със средствата. … Само предложение…. Приятна вечер!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 5, 2018, 18:17

  До Роберт Алтънов. Идеята е чудесна и Благодаря за доверието. Но предвид това, че базовият ми лагер е постоянно в чужбина освен активен популяризатор не мога да приема друга отговорност. Няма как оттук да движа организационно-оперативно нещата.

 14. При ареста на Антон Иванов намират и описват 1800 щ.д.който по черния курс се равняват на 350000 лв.Правете сметка колко двуетажни къщи са това.И колко Волгиновци са купени с такива пари.

 15. Да видим заплатите и цените в в Русия по времето на Екатерина Каравелова – около 1885.

  Работник в Питерските заводи – надница 3 копейки. Хляб 1/2 копейка /има и такава монета/, дървено ведро водка /12 литра/ – 2 копейки. И Максим Пешков /Горкий/ в буламачите си оплаква руския работник, че с такава малка надница не можел да си допие и трябвало да направи революция.

 16. Да му кажа на уважаемия руски консул:

  -Макаров, имате много да ни плащате с лихвите поне докато стигнем стандарта си от 1939.

 17. Да кажа и аз като ТОНИ: „Честито Съединение , братя и сестри българи !“,
  и да добавя: СЪЕДИНЕНИЕ ИЛИ РУСИЯ!

 18. Не е съвсем по темата, но се шашнах от водещата на новините в 17.30 по Bulgaria on Air – Мартина Ганчева (не я познавам, но проверих), която лъчезарно обяви, че в гр. Лозница, Разградско, е издигнат паметник на Пенчо Кубадински, главен деятел на Възрожденския Процес в България, но пък се очаква по-късно паметникът да бъде свален.

  В първия момент бях ядосан, веднага помислих, че не се спират да промиват мозъци и какво ли не още. После ми стана ясно, че младата жена е била малко дете по онова време и просто е доста неграмотна, за да обърка толкова лесно две подобни по словоред думи и да не се усети. Но пък и никой не я поправи.

  Като резултат остана внушението, че другаря Пенчо Кубадински е пръв български възрожденец.

 19. Реставрацията на комунизма е в ход,то не са паметници на Тодар,Толбухин,Жуков,даже се чу и за този,когото скоротечно убиха,за да не му се отваря остатъка от досието,сакън,да не се споменава отново папа Йоан Павел Втори.

 20. ДО Йордан Тасев
  Невежество, тъпота, мързел, ето ги трите стълба на управленските “масмедии”. Някой да е изненадан? Аз-НЕ!

 21. Искрен като въздъхване ,пълен с тежки факти ,но лек като перце.
  Тоя коментар спокойно може да свърши работата на учебниците по история в предговорите по българо-руските отношения.
  Едва ли ще го бъде ,но неподправените факти стават все по доcтъпни.

  Kремълската пропаганда представена като загриженост за съдбата на България може би съвсем скоро ще предизвиква естествена насмешка.
  За изкушенитe поживели , ще остане изтънченото удоволствие да наблюдават как -филии като Първанов ,Петков ,Сидеров и прочие се опитват да оправдаят обещанитe или вече дадените им средства.
  Путин едва ли ще повярва на сълзи.

 22. Извинявам се,сгрешил съм,доларите намерени у Антон Иванов не са 1800 ,а 1500.Там с Цвятко Радойнов,Вапцаров ,Младен Исаев и др.постоянно са се разменяли долари и съм се объркал.

 23. От друга страна Съединението успява точно защото сме изключени като страна и от Сан Стефанският договор, така и от Берлинският Конгрес. Макар и индиректно руснаците много са ни помогнали и то съвсем без да искат 🙂

  Което добавя особена сладост към историята.

  А 5-и Септември трябва да бъде обявен като ден за траур. Респективно 4-ти Септември трябва да го направим “ден на националното предателство” и да си спомняме житието и битието на лица като г. димитров, генерал иван маринов и ред други “заслужили” дейци.

 24. Г-н Инджев, какви са доказателствата, че “Петербург подстрекава турския султан да накаже обединилите се българи с реокупация на земите им южно от Стара планина”?

 25. Към Георги:

  Писал съм за това многократно, вкл. в “Измамата Сан Стефано”, където цитирам руския военен историк Константин Гайворонски, който изрично потвърждава този факт. Вчера по въпроса имаше потвърждение и в статия Faktor.bg, в която се правеше сравнение на приликите между руските поразии спрямо украинците и българите.
  Единствено следовниците на указанията да не се посяга на влиянието на “Освободителката” се опитват да премълчат или поне да омаловажат този руски позор. Това ли имате предвид като се опитвате да получите персонални уверения без да сте запознат с въпроса?

 26. СЪЕДИНЕНИЕТО свари Русия неподготвена.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.