Паметна плоча за Горяните на МОЧА

DSC_0484

 

В навечерието на 9 септември на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София се появи плоча в памет на движението на Горяните. Авторството ( засега) е неизвестно, но прави чест на онзи, който е осъществил този акт на справедливост, колкото и скромно да изглежда съпоставката между миниатюрното по размери напомняне за избитите герои от въоръжената съпротива срещу онези, чиито съветски господари, без да дадат нито една жертва в България, упълномощават да увековечат съветската окупация с огромния МОЧА в София.

 

Какво ли ще предприемат сега властите и обичайните борци срещу т.н. вандализъм, за какъвто минават проявите на духовна съпротива срещу монументалната съветска символика у нас? Достатъчно показателно е вече обстоятелството, че такава паметна плоча се появява анонимно. В днешна България подобна проява застрашава нейните автори ако не с друго, то “поне” с публично очерняне от другарския съд на симбиозата между медии и политици в рамките на проруското статукво в държавата.  

Гражданската инициатива за демонтиране на МОЧА не веднъж е “опаковала” съветската срамотия с европейски и български знамена. Публично. Без да се крием сме лепили български знамена върху изписания със златни букви надпис с благодарността към съветските окупатори. Но само часове по-късно, с падането на нощта, българските знамена бяха махнати и хвърлени в кошовете за отпадъци наоколо. 

pozor

 

IMG_9387

IMG_3236

21314692_10155573688117416_7025120913201081989_n

1044866_647007825327088_297445710_n

07-palpurina

13178584_1172413609476472_1025722004536810203_n

 

 

 

Дежурните по забърсване на следите от прояви на български патриотизъм и стремеж към освобождаване от “освободителите” не понесоха полагането на българския трикольор с боя върху този позорен надпис, претендиращ да се кланя от от името “българския народ” на чуждите завоеватели. Изтриха трикольора часове по-късно в утрото на 8 май 2012 г. . Малко преди това успях да направя единствената снимка на “чудото”, просъществувало броени часове.

IMG_9384

 

 

 

Такива са “вкусовете” на властващия у нас тандем на управляващи и опозиция, който уж е скаран по някакви въпроси, но всъщност се ръководи от своя приоритет в България да не се посяга на съветската традиция. Не случайно въпросът за съветските паметници редовно се повдига от руския посланик Макаров и беше откроен като първостепенен по важност от самия Путин при аудиенцията му с премиера Борисов това лято с настояване да бъдат пазени съветските реликви.

Сега в сянката на “величествения” МОЧА се появи миниатюрно напомняне, че той е издигнат именно във връзка със смазването на Горяните в началото на 50 – те години на миналия век. (Дис)пропорцията в мащаба е същата, като между паметничето на Левски в ботушите на гигантския Альоша в Пловдив.

IMG_9343

 

 

 

Това е не просто символично напомняне за приоритетите на задкулисието у нас, а е декларация, продължение на онази, с която СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г.

32 мнения за “Паметна плоча за Горяните на МОЧА”

 1. Обратното броене за КОЙто трябва е започнало. В късните доби на още тази нощ следва демонтаж и счупване на място на паметната плоча посветена на горяните. Няма нужда даже да търсят кошчета за боклук. Дежа вю!
  ДГД от една долна, мръсна гад за петоколонци-РУБЛОФИЛИ за които БЪЛГАРИЯ е била винаги изтривалка на любимата им раSSия.
  ГЕРОИТЕ не умират!

 2. Как Франция се бори с хибридната пропаганда на РаSSия. Е, у нас когато всичко е превзето-“президентсво”, в скоби уточнявам защо съм лепнал кавичките, няма законово, още по-малко конституционно уреждане на институция с такова наименование. Продължавам-правителство, парламент, “масмедии” и вся осталная коприкаджийска сволоч. Та, защо ТАВ. рещетников да се хаби тук с поддръжката на скъпоструващи рупори на кремъл от рода на раSSия тудей и спутник. Къде за Бог да прости от полезни идиоти, къде за зачислени на яслата на т.н. “московско злато” , майцепродавци-бол.
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/09/06/77731-50-ottenkov-podryvnoy-deyatelnosti

  https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/09/06/77731-50-ottenkov-podryvnoy-deyatelnosti

 3. Сега мога да кажа едно ГОЛЯМО БРАВО на тези СМЕЛИ МОМЧЕТА и МОМИЧЕТА които без страх са монтитали тази възпоменателна плоча в ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОРЯНИ. Да видим сега ВАТНЕКА МАКАРОВ каква ще я ИЗМЪДРИ с помоща на нашите РУБЛОФИЛИ!Поздравления на господин Инджев за показаната плоча и поздрав на изпълнителите и!IIC…..oIL.

 4. Най-вероятно фандъкоподчинените ще прегледат старателно записите от камерите, и ще издирят смелите българи, поставили паметната плоча.

 5. Смърт за московията и нейните колаборационисти!

 6. Браво!

  Колкото и да трият боята, никога не могат да изтрият следите от невинната кръв на 40 000 невинни българи варварски убити без съд и присъда само от септември 1944 до февруари 1945, светла им памет!

 7. Мисля си какъв кураж и вдъхновение от подвига на сътворилите Обединението на България,напук на Московието,са имали достойните Българи,поставили въспоменателната плоча на възможно най-подходящото място! БРАВО !!

 8. Супер готина акция!
  Възхитен съм!!
  Сърдечни поздрави и респект към родолюбивите българи отговорни за това!!!

  Съшо так мисля, че е добър повод и хубава идея, когато един хубав за България ден гнусното туловище на МОЧА бъде премахнато от едно от емблематичните за Центъра на София места, наблизо да се постави официално паметник с подобна плоча. В памет и почит на онези смели българи патриоти, които не са били съгласни и са се опитали да направят нещо срещу съветизацията и престъпната комунизация на България.

 9. ПОКЛОН ПРЕД ВАС, СМЕЛИ БЪЛГАРИ!
  НА ГОРЯНИТЕ И ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ОТ РЪЦЕТЕ НА ЧЕРВЕНАТА АЗИАТСКА ХИДРА – ВЕЧНА ПАМЕТ!
  ОЧЕВИДНО Е – ПРЕМАХВАНЕТО НА МОЧА, АЛЕША И ВСИЧКИ ПОДОБНИ ЧЕРВЕНИ КАПИЩА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЛАКМУСЪТ, ОПОВЕСТЯВАЩ ИЗГРЯЛАТА СВОБОДА НАД СТРАНАТА НИ!

 10. Докато учителката по руски е на власт в София,нищо няма да се случи.Защо трябва да е метростанция,а не метроспирка.Ние на казвамеостановка,а спирка.

 11. На 10-ти септември-понеделник е първото заседание на второто дело с жалбоподател управителят на Софийска област, РУБЛОФИЛА илиан тодоров срещу Иво. Цена на претенцията, без да се отчита инфлацията, е същата-60 000 лева. Който може, осигурил съм сестра ми, да подкрепи в залата Стопанинът на БЛОГА НИ. Седалището на Софийският Районен Съд-наказателно отделение е на ул. Скобелев” 23.

 12. Предложение-отговор и…
  Здравейте приятели,
  Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Никой не писа дали тази идея му харесва. Сега да кажа. Развихме идеята като аз имам на разположение 13 броя от “Измамата”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. Иска ми се това да не става за сметка на един дарител, защото получателите на даренията ще бъдат около 100 читалища. Това значи поне 300 броя книги. Защото само областните библиотеки са получили екземпляр от “Измамата”. Читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите.Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Моля, г-н Георги Николов да Ви изпратя списъка / непълен / на градовете, които са в моя обхват, за реализация на тази идея, с препоръка да бъде допълнен. И още – г-н Николов, предлагам Вие да разполагате с нашата обща сметка за дарения. Трябва да изберете още един софиянец, за да оперирате поне двама със средствата. … Само предложение…. Приятна вечер!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 5, 2018, 18:17

  До Роберт Алтънов. Идеята е чудесна и Благодаря за доверието. Но предвид това, че базовият ми лагер е постоянно в чужбина освен активен популяризатор не мога да приема друга отговорност. Няма как оттук да движа организационно-оперативно нещата.

  POSTED BY GEORGI NIKOLOV | СЕПТЕМВРИ 6, 2018, 17:09

 13. https://bit.ly/2MY0cB2
  Днес се навършват 40 години от покушението в Лондон срещу писателя Георги Марков, но за някой (очевидно от коментарите под статията) Днес е рожденият ден на най – великия български държавник Тодор Живков!

 14. Иво Инджев за премиер! Крайно време е! Стига са ни пробутвали, меко казано, глупости, че в България няма качествени хора, подходящи да оглавят изпълнителната власт. Напротив, има подготвени и образовани хора. Иво Инджев – министър-председател!

 15. Един ден този малък паметен знак няма да бъде забравен. На мястото на МОЧА ще бъде издигнат паметник на горяните. Така символа на измамата,насилието и родоотстъпничеството ще бъде заменен с това,което трябва – символ на любовта и саможертвата за свобода.
  А МОЧА и неговите платени миячи и лъскачи ще се преселят също където трябва – в забравата.

 16. Според римския историк Светоний ,Калигула наредил статуята на Зевс в Oлимпия да бъде демонтирана и главата ѝ да бъде замененa с неговата собствена.
  Тоталитарните култови статуи в България едва ли някога са били истински обичани или уважавани.
  Путин не е наредил още да го направят безсмъртен,но май разочарованието няма да го задмине.

 17. Не се е свършило семето. Браво на тези, които са го направили!

 18. Страшно се зарадвах на смелостта на тези без съмнение млади наши сънародници за поставянето на тази скромна паметна плоча за подвига на Горяните! Хвала на тях и на родителите им предали им след толкова трудни години социализъм и преход искрата на родолюбието запалила ги за стореното!
  Като че ли наистина настъпва пробуждане у хората в България, особено младите – въпреки контрата на продажни медии, въпреки лъжите изречени от продажни политици!
  Крайно време е да си върнем нашата Татковина!

 19. “… българските знамена бяха махнати и хвърлени в кошовете за отпадъци наоколо. ” и има хора , казват че били българи, които гласуват за тези подлоги !!!!!!!!

 20. Паметникът на Съединението е на най-ниското място в Пловдив, а Паметника на окупатора Альоша е на най-високото: някакви коментари?

  Да, имате ли някакви коментари на този толкова обиден факт, а, драги български родолюбци и патриоти?! Или не ви пука за нещото, наречено “национално достойнство”?

  Да не излезе, че ние освен че сме прочути с малоумието си, сме също и народ, съставен предимно от… курви?!

  Кремълските агитатори наричат България НЕВЯРНАТА ЛЮБОВНИЦА на Русия! Гаврят се: за тях явно сме народ, съставен предимно от курви!

 21. Приятели, както виждате, българските московски колаборационисти нямат почивен ден:

  Активисти на БСП легитимират режима на Путин в окупирания Крим:
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/aktivisti-na-bsp-legitimirat-rezhima-na-putin-v-okupiraniya-krim

  БКП = руско-съветска терористична групировка за унищожение на България!

  Долу МОЧА, долу московията!
  Да живее свободна България!

 22. Приятели, вие как отпразнувахте годишнината от Съединението онзи ден на 06/09?
  Аз празнувах с препрочитане на Янко Гочев “Руската империя срещу България” – страниците за Съединението.
  Купувайте си книгите на Янко Гочев, Иво Инджев и проф. Пламен Цветков. Книгите им освен за четене, имат качеството, че стават и за много препрочитания.
  Направете си образователен подарък и си купете някоя книга (по-добре всички) на Гочев, Инджев и проф. Цветков. Има ги тези книги по физическите и онлайн книжарниците. Пазарувайте смело и четете, за да знаете.
  За московските поробители е жизнено важно да не прочете никога тези книги.

 23. Към georgi nikolov:

  За съжаление по някаква причина, вероятно моя грешка ( за която съм забравил) е станало объркване.

  Делото на Илиан Тодоров , второ заседание по второто му дело срещу мен, е на 27-ми от 10 сутринта в Софийския районен съд. Съдия Ева Пелова.

 24. Вече споделих веднаж в този сайт една моя идея, но ще се повторя!
  Да построим на мястото на този грозен символ на смазания български дух едно копие на един от символите на Българското Възраждане, останал в Цариград. Мисля си за катедралата „Свети Стефан“, известна още като Желязната църква. Да съградим нещо красиво и българско на местото на нещо грозно и чуждо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.