Питонът “Газпром” отново напомня на българското зайче за “течната дружба” с него

Цените на природния газ в България се очертават да бъдат увеличени с 14 на сто. Може и да са малко по-малко процентите, но че ще има скок, с това явно трябва да свикваме. И защо не? 

Свикнали сме с нашата зависимост от Русия, която на практика диктува ценообразуването в България не само на конкретната суровини, и произволно определяните от Москва цени като за нас, „по братски“. Русия ни е зарибила с тази обвързаност още от времето, когато се наричаше СССР. И ние се държим като обречени поданици на чужда империя. 

Примиряваме се с факта, че всяко поскъпване на тези суровини води до верижна реакция по цялата верига на ценообразуването, свързано с руския монопол върху вноса на енергоносители в България. Още преди 10 години, когато днешната власт прохождаше в управленския „бизнес“, от Вашингтон явно смятаха тази енергийна зависимост на своя нов съюзник за толкова критично важно за преодоляване препятствие за пълната ни интеграция в западните съюзи, че ни изпратиха за посланик тук Нанси Макълдауни. Като специалист по енергетика и енергийни проекти тя вероятно е трябвало да помага да се освободим от „освободителите“ си, които са ни поробили енергийно.

 След малко повече от година в София, през 2008 г., Барак Обама спечели изборите и я изтегли обратно в президентския си екип от специалисти. Какво стана с кариерното развитие на госпожа Макълдауни авторът на тези редове не знае. Но на нейно място дойде посланик Уорлик, който на 27 август 2011 г. изуми мнозина от нас с факта, че отиде на крака в компанията „Лукойл“ и пред телевизионните камери демонстрира подкрепа за нея в момент, когато беше притисната да монтира устройства, изисквани от нашите (европейски) закони за контрол над нейното производство. 

Спомняте ли си този епизод, когато могъщата „Лукойл“, най-голямата по своя оборот корпорация в България, беше заплашена от нещо като запор върху дейността й? Българинът, който се опита да постави „Лукойл“ на мястото му, се нарича Ваньо Танов (после пак той се оказа намесен в аферата с опита си като шеф на митниците да санкционира“ близкия до властта и особено до президента Първанов Мишо Бирата, починал „удобно“ в разгара  на скандала в хотела на семейството на българския шеф на „Лукойл“ Валентин Златев в Правец). 

Днес Ваньо Танов е покойник. Доколкото ставна известно, почина от разрив на сърцето. Както доста по-младия от него Мишо Бирата. Джеймс Уорлик успя междувременно да изуми още веднъж хората (поне у нас), които смятаха, че той отразява официалната политика, когато защитава „Лукойл“ от българските закони с аргумента, че в корпорацията има и американски акционери. Този път героят от светските веселби в София Уорлик постигна изненадата, като се прехвърли на… руска служба. Напусна Държавния департамент на САЩ срещу неизвестно каква, но предполагаемо неустоима като примамка, заплата в руска адвокатска кантора, приближена до Путин.

 Ако се върнем след това припомняне на страстите и вълненията около българската енергийна безпомощност пред руския питон, който ни третира като свое зайче и дори Чичо Сам не може да ни помогне ( поради липса на воля у „зайчето“ да избяга), виждаме нов епизод от войната на „Газпром“ срещу България. Както през паметната 2011-2012 г., когато (не)знайни воеводи на бунта срещу шистовия газ се вдигнаха на половингодишно въстание срещу американците от „Шеврон“, дошли да проверяват дали не сме толкова баснословно богати на природен газ, както твърдят данните от американски сателитни снимки. 

Битката в полза на запазването на монопола на „Газпром“ срещу „американските натрапници“ на разработения от десетилетия български терен, населен с русофили, завърши с категорична победа на руснаците. Американците бяха прогонени с налагане на мораторииум върху проучванията (им). Прогонено се оказа два месеца по-късно и правителството на Борисов, което близкият до него Цветанов намекна близо година по-късно – що се отнася до руската връзка. 

Прозрачният факт, че „Газпром“ пак се саморазправя със своята българска жертва, не е в центъра на вниманието на българските медии. Българските управляващи, поучени от горчивия си опит (разказан телеграфно по-горе също) запазват „дипломатично“ мълчание по темата за тази зависимост. Както ми каза в телефонен разговор на 28 март 2012 г. премиерът Борисов, когато ми се обади да ме уведоми, че същият ден е спрял проекта АЕЦ „Белене“, в момента текат преговори с „Газпром“ за цените на газа и поради това той не иска да дразни Путин (по повод въпроса ми кога ще демонтираме Монумента на окупационната червена армия – МОЧА). 

Този момент не е спирал да тече през изминалите 10 години от тогава. „Течната дружба“ с „братушките“ ни обгазява до пълно задушаване на българската икономика и без да бъдем обект на руски санкции в енергийната сфера. Няма и нужда. Ние сме в санкционния списък на Москва от повече от 70 години и само българско въстание може да промени нещо. Може да звучи радикално като заключение, но такива са фактите. Те са политически, поради което и горният коментар е изцяло политически – без претенция за експертност, но и без съмнение от страна на автора, че политическата (не)воля е в основата на Гордиевия възел с руската ни енергийна зависимост.     

 https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-pitonat-gazprom-otnovo-ni-napomnya-za-technata-druzhba/

19 мнения за “Питонът “Газпром” отново напомня на българското зайче за “течната дружба” с него”

 1. Това с най-високите цени у нас, руски, на нефт и газ и горива, предлагани и така купувани, С ДЕСЕТИЛЕТИЯ И БЕЗАЛТЕРНАТИВНО, и НАТИСКАНЕТО ни ДА БЪДАТ те и те, и пак те и все те, поемани у нас, наличие на междунаронди, западни, американски и други по-евтини и по-качествени, НЯМА друго обяснение освен наличие на достатъчно обществено мнозинство и мнение, от типа на КОМУНО-РУСОБЛИЗО-БУДАЛЯШКИ МАЗОХИЗЪМ.
  (та точно върху такова нещо такива като магарешки и сидерски, а и боковски и курлелски, като и “патриотски” и “нацоналистически” тайфи, продължават да виреят чудесно сред население, избуяващи щастливи плевели)

  Междувременно:

  ХРИСТО ИВАНОВ:

  Разпиляваното в България време и отдалечаването ни от сърцевината и същността на Европа (за сметка на КАКВО, което продължава да набъбва??).
  Министерски смени – никакви същностни промени.
  Кризата в управляващата коалиция.
  Коментарите на румко радев и курлелка сред населението, НО КЪДЕ Е евроатлантическата ориентация, има ли я!?

 2. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго. Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история…Приятeн ден!

 3. Днес по КАЗИОНната рублофилска говорилня – бТВ, бяха поканили Г.Лилов да коментира текущото “разследване” срещу двамата бизмесмеми – Арабаджиев и Стойков, които “цацаратурата” е набедила за “данъчни изамамници”!
  И докато водещият на предаването(точно преди 8.00 часа) , очакваше от Г.Лилов да коментира само фактите и събитията ,които са довели до необяснимото забогатяване на двамата бизмесмеми през прИхода, с което да се направи пропагадна реклама на днешният “вождь” НРБ – винету и “цацаратурата” МУ! Та в края на този коментар Г.Лилов каза една сензационна НОВИНА, която “водещият” на предаването се опита да неглижира. А и не само бТВ, а и цялата КАЗИОНна “журналистика” в НРБ не разпространява ИНФОРМАЦИЯТА , която Г.Лилов сподели малко преди 8.00 часа в бТВ!!!!!!
  А тази НОВИНА е , че г-н Инджев и присъстващите на представаянето на книгата му “Измамата Сан Стефано” са били ПОДСЛУШВАНИ в хотел Маринела, чийто собственик е “разследвания” бизмесмем Арабаджиев!!!
  И не само г-н Инджев и неговите гости , но…….НО и ВСИЧКИ други гости на хотел Маринела са били ПОДСЛУШВАНИ, според Г.Лилов! И това е може би ОСНОВНАТА ПРИЧИНА , точно сега , да има разследване срещу Арабаджиев!
  А както знаем в хотел Маринела бяха отседали голям брой от европейските чиновници ,които бяха дошли за “евроПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО” на МУТРОмилиционеропитекЪТ бокоТИКВАТА.
  Ето това каза Г.Лилов в бТВ, днес!
  Каза че “УСПЕШНОТО” европредседательство на бокоТИКВАТА е НАЙ-грандиозният ШПИОНСКИ ПРОВАЛ ,който някога е съпътствал нечие европредседателство , откакто съществува това ротационно председателство.
  Но в НРБ , която е дори след путлеристкият рай(Х) в класацията за “свободата на словото” , нито една “медия” не разследва това , което каза днес Г.Лилов в студиото на бТВ!!!
  П.П. И никак не е чудно ,че ВСИЧКИ еврочиновници са ПОДСЛУШВАНИ точно в задунайският бандитустан НРБ!
  И вместо калинковоКРАСНОкожият милиционеропитек бокоТИКВАТА да УВОЛНИ цялата бандитска ШАЙКА от ОПГ-ДАНС, след този ГРАНДИОЗЕН ШПИОНСКИ СКАНДАЛь, заради ШПИОНСКОТО подслушване в хотель Маринела, той си рита мачлета и се ШЛЯЕ постоянно с “дипломатически” мисии по европейските и курортните дестинации. А най-добре е бокоТИКВАТА да се УВОЛНИ и той заедно с ОПГ-ДАНС, която е създадена и командвана от Путлер и КГфсБ……… ОСТАВКА! ……….. на ВСИЧКИ……………

 4. Винаги съм си мислел, че желанието да сме европейци е едно и също със скъсване с Русия. Че искането за демокрация е скъсване с олигархичната структура, наложена ни по руския монархо-социалистически модел. Да направиш втората крачка просто трябва да направиш и двете.

  Явно яко сме спрели в развитието си, та не можем да тръгнем. Да направим първата крачка. А тя е СКЪСВАНЕ С РУСИЯ (Поздравления на приятеля със сполучливия ник!).След това ще ни необходима продължителна рехабилитация.
  Първата крачка може да се нарече и БЪЛГАРСКО ВЪСТАНИЕ. Харесва ми,
  импонира ми, но дали е ясен поробителя?

 5. Направо съм потресен от новината, че представянето на Книгата е било подслушвано от Арабаджиев…
  Нищо чудно да е отишъл още по-далече и чрез подставени лица да си я е купил и прочел какво пише вътре!

 6. А по основната тема:
  По радиото слушах как един експерт смутолеви, че след споразумението на Газпром с Европейската комисия можело нашите да поискат намаляване на цената (ама така го каза, че личеше как нито му се иска, нито го очаква).
  За съжаление и аз не го очаквам…

 7. към КАРАИВАНОВ:
  Съвсем не е така г-н КАРАИВАНОВ!
  Предположих ,че на всички ще е ясно ,че ПОДСЛУШВАНЕТО е станало основно от КГБ и ГРУх, а не от Арабаджиев!
  Но както се вижда само заради вас трябва специално да го подчертая.
  И не Арабаджиев , а вашият “вождь” – бокоТИКВАТА ТРЯБВА да отиде много надалече, и без поставени лица ,като вас!

 8. Ha 9.09 Россия 1 излъчи предаване на Владимир Соловьов посветено на случая Скрипал.Сред поканените беше доста словоохотливия Жириновски.Oще в началото заяви ,че на службите не e нужнo сложно химическо оръжие за да ликвидират някого ,понеже разполагат с безотказно средство за инфаркти.
  По нататък сподели зa “блестяща” операция нa руски разузнавачи в Мюнхен 1959г в резултат на която Степан Бандера умира от инфаркт.Cпоред Жириновски операцията е толкова чиста ,че чак 40 години по-късно по времето на Горбачов ,един от изпълнителите “минава на другата страна” и разказва истината.Не стана ясно кой “подлец” имаше предвид.

  Жириновски забрави да споменe oтровата калиев цианид ,оръжието -пистолет за мускулни инжекции завит във вестник ,името на убиеца Сташински и другата му жертва украинският дисидент Лев Ребет.
  Сташински бяга през 1961 в Западна Германия и разказва всичко на германските следователи които дотогава не са намерили никакви улики.Някои даже са предполагали самоубийство и естествена смърт.

  Всичко това е известно.Голяма част от “чистите” убийства ,същo както и тези извършени за назидание, вероятно ще останат неразкрити.
  ИНедоумение буди лекотата с която цинизмa,манипулациитe и про-съветскатa пропаганда се лее от ефира на държавната телевизия на “демократичната” Руска федерация.Bсъщност Жириновски се гордее c тези “блестящи” убийства.Cъжалява caмо за това ,че се е узнала истината.Партията му ЛДПР е верен сателит на “Единна Pусия” на Путин.Eдва ли мненията им по въпроса се различават особено.

 9. ХА ХА ХА ХА !!

  Приятелят на боко, на курлелка, и останалите там…
  Виткур орбан
  Европейският парламент зел че гласувал днеска резолюция по член 7 срещу Унгария, заради “системна заплаха за европейските ценности”, “ЕСъветът да отвори наказателна процедура срещу Будапеща”… и тъй нататък.
  ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА ЕС!
  Ха хаха.. а бе кви ценности бре, дай асфалта и мангизите европейски…

  Хей, БОКО-ТЪПО, КАКВО ТИ Е МНЕНИЕТО ПО ТОВА БЕ, ПО ТВОЯ ПРИЯТЕЛ, КАКВИ ГИ Е НАДЯЛАЛ ТАМ, КРАЙ ДУНАВА????

  https://www.francetvinfo.fr/monde/europe/le-parlement-europeen-declenche-une-procedure-de-sanction-contre-la-hongrie-en-raison-de-menaces-sur-les-valeurs-fondamentales-de-l-ue_2937083.html#xtor=EPR-51-%5Ble-parlement-europeen-declenche-une-procedure-de-sanction-contre-la-hongrie-en-raison-de-menaces-sur-les-valeurs-fondamentales-de-l-ue_2937083%5D-20180912-%5Bbouton%5D

 10. Към “дипломать”-НОН-грата:

  Струва ми се, че Караиванов иронизира относно вероятността Арабаджиев да е подслушвал представянето на “Измамата “Сан Стефано”, което беше повече от публична проява.

 11. Монополните цени и ограбването на българските потребители от Лукойл и Газпром е само една страна от монетата. Другата, по-тъмната, е износа на монополните печалби извън страната. И аз се питам защо спят българските данъчни служби и не прилагат отдавна разработените методики за стопиране на далаверите, които се правят с трансферното ценообразуване?

 12. Май започна да ми харесва да пиша за неща, от които не разбирам….
  Не съм политолог, но виждам защо дясното у нас е в това състояние. Ние сме свикнали, ако някой не е точно на нашето мнение да го броим, че изобщо не е на нашето мнение. Че за комунистите който не е с тях е против тях – ясно. Аз говоря за съвсем разумни хора, пишещи смислени коментари, които, като видят нещо, с което не са съгласни (или не са разбрали на първо четене) – веднага се нахвърлят с тролове, подставени (поставени) лица и др. Разбирам, че на всички ни е писнало, но все пак това е форумът на г-н Инджев. За разтоварване има колкото искаш други форуми…
  Не се оплаквам, само констатирам. На мен лично дори ми е забавно, но някак си пада нивото…

 13. Ами както рАЗИЯтския етно-имотен “десант” от пенсионирани “братушки” от КГБ и СА, така и газпромовския монопол са две страни на едно явление. Нищо, че първото изглежда стратегия, а второто тактика, целите са едни.

  Позор е, че след решението на ЕК, излязло преди месеци, управляващата шайка (по А.Тодоров) в Задунайския Милиционеристан се сниска и тотално си мълчи.

  Достатъчно експерти достатъчно компетентно и обосновано изложиха в тези месеци защо е безумие и национално предателство запазването формулата за ценообразуване на рАЗИЯтския газ. Посочени бяха и слабостите (на база световните цени на петрола, вместо борсовите цени на газ, и то НЕ в Баумгартен, а в Норвегия и Дания, ако не греша; ако греша, тролчето Nestor да ме поправи)

  Стопанинът зрелищно и лаконично описва и останалите тактико-стратегически демарши на рАЗИЯтските “братушки” по пълзящата анексия на “Милиционеристан наш”. Работата е там, че десетилетия няма никакво противодействие, а само и единствено пълно съдействие от ВСИЧКИ рубладжийски партии и партийки, начело с Гангcтери за еврАЗИйско-рубладжийска България (ГЕРБ), най-дълго управляващия клан на политическата ни шайка.

  И за жалост, без МАЙДАН няма нищо да се промени. Прочее, шайката сигурно не е чувала или чела Конфуций:”Бой се от гнева на търпеливите”. Гордиевите възли не се развръзват, само разсичане му е майката.

  Респект, г-н Инджев!

 14. г-н КАРАИВАНОВ, ние в конкретният случай с Арабаджиев въобще не сме си обсъждали мненията. Нали!
  И аз съм сигурен ,че по много въпроси аз и г-н Инджев ще имаме, може би , още по-различни мнения , отколкото с вас!
  И смного от другите коментиращи е така , и даже още повече.
  Но има някои принципи ,които всеки си има, и на които държи. И тук ги обсъждаме и коментираме!
  Още повече , аз и вие не се и познаваме ,за да си поставяме квалификации и оценки!
  И не знам дали сте забелязали ,че едно от нещата, по което имаме общо мнение в блога на г-н Инджев е, че бокоТИКВАТА не е бил, не е , и никога НЯМА да бъде “десен”!
  Има достатъчно примери и действия на бокоТИКВАТА са го потвърждавали, и го потвърждават!
  Всеки мандат на винету е все по-слаб, и по-корумпиран, и по-некомпетентен. А сегашният е е направо си е социалистически! И още по-точно НАЦИонал-социалистически ,е!
  и ,ако искате можете да ни покажете ,къде сме “сгрешили”, според вас.
  Това са фактите , а не нашето “различно” мнение!

 15. На пръв поглед извън темата, но всъщност не.
  Ето как действа хибридната пропаганда!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/polskiyat-prezident-pod-obstrel-zaradi-dumite-che-es-ne-e-vazhen-za-polyatsite

  В заглавието (на “десният” Фактор) – “Полският президент под обстрел заради думите, че ЕС НЕ Е ВАЖЕН ЗА ПОЛЯЦИТЕ”

  А по-надолу в статията – “Когато решим собствените си въпроси, тогава ще се занимаваме с европейските. За момента нека ни оставят на мира и нека ние оправим Полша, защото това е най-важното”. Най-важното е общността ни тук, в Полша, каза той.

 16. Към АWACS:
  Подготовка за български “exit”:

  https://www.dnes.bg/eu/2018/09/12/gerb-i-vmro-podkrepiha-orban-v-ep-a-socialistite.387656

  “Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор.”- цитат от статията.

  За тези евродепутати(включително от ВМРО) нямаха никакво значение антибългарските позиции на
  Орбан по въпросите свързани с Македония.За съжаление картината все повече се изяснява и тя не е радостна за обикновения българин.

 17. Верига от случаи на загадъчна смърт:
  – два месеца след скандал по повод протекциите на /П/резидента първанов над Михаил Михов, същият този “Мишо-бирата” умира внезапно от “инфаркт” в хотела на … Валентин Златев /Правец/, след тридневен запой с … първанов и бойко банкянски;
  – екс-главният секретар на МВР, Цвятко Цветков заявява по повод горепосочения случай, че “…много вероятно тази смърт /на Мишо-бирата-бм/ е насилствена.” и … след няколко дни внезапно умира от “инфаркт”;
  – Илия Божинов /екс-член на ВС на БСП и депутат/, пак по този повод посочва първанов като “вероятен кръстник”, а Ал. Петров като негов “подопечен” и … след няколко дни ненадейно умира от “остра стомашна криза”;
  – в навечерието на обявени бъдещи шокиращи разкрития, относно контрабанда на петрол, алкохол и цигари в особено големи мащаби, неочаквано умира от “инфаркт” и Ваньо Танов?!…

 18. До Българин: Наистина не мога да разбера къде е хибридната пропаганда? Въпросната реформа не е резултат на хибридна пропаганда, а въпросният цитат е във всички новинарски издания, както и би следвало да бъде. https://www.nytimes.com/aponline/2018/09/12/world/europe/ap-eu-poland-eu-president-.html
  Полша е свързана с един интересен факт – при най-висока подкрепа за ЕС-93% през 2017, подкрепата за еврозоната е била 33%.

 19. До RADA
  Здравейте!
  Според мен, хибридната пропаганда е И в малките детайли.
  Сравнете това:

  “…after he called the European Union an “imaginary community” of little relevance to Poles.” – в NYTimesq

  с това:
  “Полският президент под обстрел заради думите, че ЕС НЕ Е ВАЖЕН ЗА ПОЛЯЦИТЕ”
  Забелязвате ли малката разлика?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.