Борисов за пръв път е в малцинство – засега “само” в Европа

Откакто е на сцената на българската политика и в качеството си на международен (въже)играч Бойко Борисов винаги е бил с болшинството. Пада си да е част от болшинството на всяка цена дори тогава, когато не може да го оглави. Никога не пада по гръб на тепиха сред някакво си малцинство.

Усети ли, че болшинството не харесва идея, личност или каквото и да било начинание с политически подтекст, Борисов тутакси се разграничава и от себе си дори, ако е допуснал и за миг да е напуснал уюта на болшинството. С голям успех се присламчи и към европейското мнозинство в рамките на Европейската народна партия, която доминира Европейския парламент от “незапомнени времена”.

Така беше до вчера, когато той и партията му ГЕРБ за пръв път изпаднаха в малцинство при гласуването за начало на безпрецедентна в историята на съюза наказателна процедура срещу Унгария на Орбан.  Борисов избра ( сам?) да бъде чужд сред свои. Дори и по въпроса за санкциите срещу обкръжението на Путин, срещу които стандартно роптае, Борисов не е посмял досега да се опълчи реално на преобладаващото мнение в ЕС. 

Трябва да му е било адски важно да подкрепи антиевропейския вътрешен таран Орбан, на който се радват в Кремъл, за да накара евродепутатите си да се противопоставят на генералната линия на ЕНП. Дали Андрей Ковачев, който вероятно е единственият политик от ГЕРБ, припознаван от години от антикомунистите в България за техен автентичен съратник, сам е променил мнението си и е гласувал в подкрепа на Орбан след като малко по-рано направи публична заявка за обратното? 

Едва ли. Но и в този случай се потвърди правилото, че който се е хванал на хорото на пожарникаря, колкото и да е печен, гори рано или късно.

Все пак в едно отношение Борисов остана верен на инстинкта си да бъде винаги в крак с болшинство. Групира се заедно се с по-откровените от него наследници на болшевизма у нас.  Накара си депутатите да гласуват с тях в Европарламента.

Ако някой не е забелязал още, да обобщя: “консерваторите” от български произход в ЕП,  в диапазона от партийката на Бареков, през другарите Момчил Неков, Пирински и Корумбашев от БСП вкупом и в един глас с другарите си от ГЕРБ се опълчиха чрез гласуване или отказ от такова срещу голямото мнозинство, с което  европейската институция показа  жълт картон на антидемократичните практики на Орбан.

Мечтаната от Борисов голяма коалиция в България се състоя. Засега в центъра на Европа. Утре и в задния й двор на юг от Дунав. За радост на задунайския господар.

Апропо, по въпроса за антикомунизма…

Както Орбан, така и подобният му полски евроскептик президент Анджей Дуда, обосновават деструктивните си действия срещу единството на съюза  с трагичната истина, че Полша и Унгария не са били подкрепени от Запада срещу СССР след втората световна война. Полша има право да има очаквания от Европа, а поляците “имат правото да управляват тук и да решават каква Полша искат”, заяви в полския град Лежайск Дуда, който отдавна определя ЕС като “несъстоятелен”.  

Да, така е. Западът отказа да воюва със Съветския съюз в Европа – позволи си го само в Корея в онзи период – ако не броим британската помощ за  антикомунистите в Гърция. Но е логично да се запитаме: защо Дуда и Орбан не протестираха срещу този печален исторически факт, когато техните страни бяха приети в ЕС през 2004 г., което междувременно им донесе голям материален напредък за рекордно кратък период?

На 12 ноември 2014 г. зададох въпрос по време на международна конференция на гостуващия в София  унгарски президент Янош Адер. Той също спомена правото на Унгария да се води само от националния си интерес защото в миналото е била изоставена в ръцете на СССР. Попитах го дали това е оправдание в наши дни да постъпим егоистично спрямо Украйна чрез сътрудничество с Путин в рамките не неговите енергийни проекти, замислени като наказание за непокорството на Киев. Нямал време да отговори на този въпрос, опита се да се измъкне той…

Ако ставаше дума само за национален егоизъм, можеше и да не настоявам за отговори. Проблемът с откровеното присъединяване на Борисов към компанията на Нинова, Сидеров и прочее руски протежета в българската политика е другаде: твърде много български избиратели не разбират, че водещият офицер на тази шайка е самият Борисов. Той не случайно получи пагоните си от (п)резидента Първанов, към когото и днес запазва своята лоялност ( след като “вчера” вкара в кабинета си като вицепремиер неговия Ивайло Калфин, неуспял кандидат на БСП за президент, острие във войната на московската пета колона за прогонване от България на американската конкуренция на Газпром).   

С гласуването в полза на любимеца на Путин в ЕС, какъвто е евроразбивачът Орбан, нашият премиер Борисов за пръв път даде ясен сигнал къде точно се позиционира по линията Изток-Запад не само в Европейския парламент, но и в България.

 

18 мнения за “Борисов за пръв път е в малцинство – засега “само” в Европа”

 1. И двамата “антиКОМУНИСТИЧЕСКИ” диктатори – орбан и качински , съвсем отхвърлят задълженията които са поети при влизането в ЕС, а искат само да използват и ПАРАЗИТИРАТ , чрез присвояването на еврофондовете! А освен това ЕС е предоставил на унгарците и поляците един от най-платежоспособните и сигурни пазари в света какъвто е общият европейски пазар. А с това двамата тирански ПАРАЗИТА – орбан и качински , имат и достъп до евтини кредити.
  И благодарение на всичко ,което ЕС е предоставил на Унгария и Полша , те успяха да излезнат бързо от фалиралият СИВ , и да увеличат над десетократно своите БВП. С достъп не само до европейските , но и до световните пазари.
  А освен това получават и десетки милиарди евро от еврофондовете, годишно. А общо са получили стотици милиарди.
  А ,сега , един малък НАГЛЕДЕН пример и за орбанските фашистки бандити в Унгария, и за качинските национал-паразити в Полша.
  Този пример е ГДР!
  Защото Запада едва ли е имал големи възможности за помощ точно на Унгария и Полша, след като не можеше да помогне на източногерманците през 1953г. при работническите бунтове, веднага след смъртта на Сталин! А освен това , същото положение беше и през 1961г. при издигането на Берлинската стена.
  Да не забравяме и невъзможността да се върне на Обединена Германия на Източна Прусия, след изтичането на 50-годишният договор за ОКУПАЦИЯ от СССР, преди 25-30 години!
  Това показва ,че Германия и германците имат много по-големи основания да се чувстват ощетени от невъзможността да се помогне на тях.
  Напротив , Х.Кол предостави собствени средства ,за да се изтеглят съветските окупатори от ГДР!
  Същият проблем има и Япония , която все още не получила обратно своите Курилски острови, и там също би трябвало да се чувстват “ощетени” от Запада?!?
  И какво изобщо имат предвид дамата популистки фашизоидни демагози – орбан и качински, като говорят за някаква помощ от Запада?!? И какво точно разбират под понятието “Запад”? Кои точно държави?!?
  И освен това при подписването на предприсъединителните договори за влизането на Полша и Унгария, въобще НИКЪДЕ не е записано нищо за “липсата” на западна помощ , точно за тях!
  Там има записани предприсъединителните критерии , и поетите ангажименти да се спазват европейските правила и закони. Също така европейските членки трябва да са СОЛИДАРНИ помежду си , особено при кризи както в отделните държави ,така и при взаимоотношенията си със други политически и икономически съюзи и държави извън ЕС.
  Без това , единствената “алтернатива” и за диктатора орбан, и за качински е да разчитат само на своите “възможности” ,когато преговарят със световните гиганти ,като САЩ и Китай. Или да преговарят за достъп до общоевропейските пазари в ЕС,както сега прави Великобритания след Брекзит!
  За това , ако на орбан и качински не има харесва в ЕС , нека върнат 500 милиарда евро ,които са получили от еврофодовете. Освен това трябва да започнат да плащат европейските мита, и да загубят достъпа до европазарите.
  И тогава да отидат при Путлер и евразийският му митнически сОюз. Той ще им предостави всякакъв вид “помощ”. Даже и окупационна “помощ” на промоция, както беше и до изтеглянето на съветските войски преди 1989г……..
  И накрая, нека орбан и качински вземат и МУТРОмилиционеропитека бокоТИКВАТА , за да им предоставя “дипломатическа” си помощ при контактите им с ОБЩИЯТ им альфа-сюзерен Путлер………

 2. Боко и тайфата му пак се потвърдиха като руснаци.
  В Европа или в България, все така.

  Междувременно:

  В затворите в русия изтезанията станали още повече усъвършенствани и брутални.
  Същата мила русия. Велика. Освободителка. С огромна и велика култура.
  Само глупендери могат да се възхишават на тая държава, та дори да се произнасят на руски, а и да си туграт някакви руски именца, псевдоними…

  https://www.dw.com/en/torture-in-russias-prisons-becoming-more-sophisticated-and-brutal/a-45478180

 3. Ролята на Борисов е презастраховка – да не бъдат наложени санкции върху Полша в случай, че Орбан не излезе с вето. Въпросните санкции означават лишаване от глас в EU Council.

 4. Явно е дошло “време разделно” и “бой последен е този”. Активирали са и “скритата лимонка” баце да помага на най-многобройната на планетата кохорта от петоколонци и полезни идиоти. Неудържима кауза. Но когато те държат за топките с копромати подплатени с тлъсти комисиони които в края на краищата ги плаща родният данъкоплатец чрез сложни схеми-с произход примерно от % от надутите цени на внасяните у нас въглеводороди от матушката няма лабаво.
  Много мина, мъничко остана. Натискът откъм отвъд голямата вода ескалира. Всеки ден валят “заявки” за нови, още по-големи и то в най-чувствителни сектори на руската икономика и финанси снкции. Та, банкянското слънце ще е само съпътстваща отвята прашинка в Денят Х. Запасявайте се с пуканки. Шоуто е неизбежно-разпадане на Педерацията.

 5. Да поставяш под един общ знаменател Орбан и Качински е, меко казано, наивно.
  Всички знаят зависимостите и бизнес отношенията на единия с Мордор, както и омразата на Мордор към цялата фамилия на другия.

 6. Да, след редица пасивни поддръжки за Путин (до случая Скрипал включително) Боко премина към активна, макар и индиректна (само на Орбан) и нефатална (не попречи за вземането на решението). Позорът може и да не е забелязян от всички. Надявам се да не му стиска да се опълчи срещу санкциите, както и на Орбан не му стиска. Но придвижването в тази посока си върви – бавно, предпазливо, на принципа проба-грешка, изобщо по боковски. Засега процесът е достатъчно бавен и може някой от двамата (Боко или Путя) да не изкара до края.

 7. Може да е малцинство но пипа здраво!
  Ето какво се е случило :
  “Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт “Биволъ”, са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

  Това съобщи Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

  “Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от “Биволъ” и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че “не е говорител, за да дава изявления”.”, написаха от АЕЖ в страницата си във Фейсбук.

  Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

  “Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото”, категорични са от АЕЖ.”
  “Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: “Заедно срещу завладяването на държавата” и за #ДжиПиГейт.”

  Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

  Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

  МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

  Последния пост на Стоянов в профила му във Фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас.”
  http://clubz.bg/73125-aej_jurnalisti_arestuvani_dokato_pravqt_razsledvane_mvr_mylchi

 8. Вчера вечерта са арестувани от нашето МВР български и румънски журналисти разследващи голяма корупционна сделка/ виж Бивол/. От 23,59 минути вчера това е Breaking Nwes в Румънска тв медия. Тук мълчание….

 9. Към Българин:

  Споменал съм конкретно Анджей Дуда, който с антиевропейските си изцепки не се различава от Орбан.

 10. Езоп: Дяволът и човекът решили да станат достове. Тръгнали по земята. Стигнали до една картофена нива. Извадили няколко картофа. Понеже било студено, човкът си подухал на пръстите. Дяволът го погледнал учудено: Какво правиш? Човекът обяснил: Духам си на ръката, защото е много студено. Опекли картофите. Понеже били още горещи, човекът духал на тях. Дяволът пак го попитал: Какво правиш? – Духам, че са горещи. Дяволъ казал: Е-е, драги, развалям си достлука с тебе, защото можеш от една и съща уста да духаш топло и студено! – !

 11. Г-н Инджев,

  коментарът ми се отнасяше към колегата съфорумец “КОНСЕРВАГЕНОСНИЯТ ДЕМАГОГЦИОНАЛ | СЕПТЕМВРИ 13, 2018, 21:08”.
  Съжалявам, че не направих необходимото уточнение.

 12. Очакваше се рано или късно, мутри като Орбан, Качински, Бойко, Путин и прочее, да разкрият дружно криминалната природа на източно-европейския капитализъм. Този път няма място за маневри, защото ножът е опрял до кокала. Става въпрос за същностното различие между ЛЕГАЛНИЯ западен бизнес (бил пиратски преди 200-300 години) и сегашния КРИМИНАЛЕН бизнес на упоменатите мутри. По този въпрос, вече няма мърдане. Принудени са, да се защитават до дупка и с цената на всичко.

  Досега Западът само предупреждаваше за корупция и неспазване върховенство на закона. Но сега вече предлага санкции и това е ужасно дори за приспособенец като Бойко. Той просто е принуден да се разкрие какъв е. А именно – мутра. И да гласува в полза на мутрата Орбан, разбира се, посредством своите протежета в Европарламента.

  Както се казва: И стана безпощадно ясно “кой какъв е”.

 13. Nestor | септември 14, 2018, 14:40

  Качински – “мутра”???

 14. Не разбрах – уюта на болшинството ли е напуснал, или на мнозинството?
  Защото, напускайки мнозинството, може би минава към болшинството.
  Освен ако думата болшинство не е използвана неумишлено. Ама пък точно тук!?

 15. До БЪЛГАРИН

  Наистина, не е редно Качински да бъде поставян между мутрите. Съжалявам за технческата грешка.

  Но и Качински сам се нарежда между мутрите, със своето националистическо перчене пред Европа.

  Поне в Източна Европа, национализмът е убежище за всяка мутра.

 16. Няма да коментирам дали “консервата” Качински и неговите лакеи – Дуда и Шидло са под “общ” фашистки “знаменател” със “косервата” Орбан.
  Нека си припомним какви “закони” са приети от Качински и неговите фашизоидни “консерватори” в Полша:
  https://inforesist.org/novosti-polshi-skandalnyiy-zakon-ob-institute-natspamyati-poka-ne-budet-deystvovat/
  и още:
  https://inforesist.org/novosti-polshi-seym-zapretil-banderovskuyu-ideologiyu/
  А ето как са реагирали на тези “консервтивни” фашистки “закони” Тръмп и САЩ:
  https://inforesist.org/ssha-nachali-davit-na-polshu-iz-za-skandalnogo-zakona-ob-institute-natspamyati-novosti-mira/
  А пък Орбан няма смисъл да го коментираме, дали си е само фашистки “консерватор” или е путлеристки шпионин. Той е тотално зависим от путлеристките чекистки ОПГ, още от преди 20-30 години.
  И продължава да иска свалянето на санкциите срещу неговият “арийски вождь” – Путлер:
  https://inforesist.org/vengriya-hochet-oslabit-sanktsii-protiv-rf/
  П.П. А както знаем и бокоТИКВАТА е заедно със Качински и Орбан, и гласува против санкциите за Орбан, и е против собствените си “съпартийци” от ЕНП.
  И не случайно НРБ е далече назад по “свободата” на словото дори от Полша и Унгария. И ще пада още надолу, защото бокоТИКВАТА си назначи още повече “консервативни” фашаги във всичките си КАЗИОНни “медии”. По примера на своите “консервативни братушки” – Орбан и Качински.
  Например “консервата” кошлуков е начальник в БНТ.
  В КАЗИНната ТВ-Европа се “труди” и “журналиста” – а.тодоров, доскоро говореше за “празните столчета” на журналистите в НТВ, докато все още беше “консервативен” дупетат от “дясната партия” – герб. Има и още “консервативни “”журналисти””” в изцяло КАЗИОНната ТВ-Европа, които са “побратими” с “косервативните” фашаги на Качински и Орбан.
  И не е чудно , че при такива КАЗИОНни “сОветници” и “журналисти”, с които от “консервативната” и проТРЪМПлиерска сарайско-библиотекарската путлеристка ШАЙКА са обградили МУТРОмилиционеропитекът бокоТИКВАТА , той ще гласува против санкциите, и против “съпартийците” си от ЕНП, но заедно с “консервативните” фашаги – Орбан и Качински!
  Защото “консервата” Путлер така им “казал”…… или може би по-ПО-НАЙ-точно е ,че така им е – ЗАПОВЯДАЛь….!!!….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.