“Курилнаш” срещна японски отпор

Руският император Владимир Путин  показа нагледно в най-далечната точка на своята империя град Владивосток, както се прави политика от висотата на императорското самодържие. Заяви в реч на Икономически форум ( и в присъствието на японския премиер  Шинзо Абе), че предлага мирен договор на Япония, с която СССР и неговото днешно смалено руско подобие на практика е в състояние на неприключила война от 1945 г. насам заради окупираните от СССР Северни японски територии.

За разлика от Германия, която никога не е повдигала въпроса за столицата на Източна Прусия Кьонингберг , анексирана от СССР и преименувана на Калининград, Япония никога не е признавала насилственото откъсване на своите острови, който СССР си присвоява в самия край на Втората световна война.

Путин на практика предложи на японците още една капитулация – да приемат най-сетне руската окупация след капитулацията от 2 септември 1945, подписана на американския кораб “Мисури”. С нея приключи Втората световна война, наричана упорито в СССР и Русия “велика отечествена”, за да се поприкрие фактът, че Москва е съучастник в нацисткия грабеж в Европа, поставил началото на най-страшния военен конфликт в човешката история, превърнал се обаче две години по-късно във война за оцеляване на самия Съветски съюз.

С други думи, Путин си мисли, че може да постъпи с Япония със задна дата както в наши дни с Украйна или Грузия: първо окупира, после благоволява да преговаря от позициите на свършения факт. Да целуват ръка и да му благодарят за благосклонността, както е свикнал да му се кланят в самата Русия, когато първо проверява колко сърдити ще  бъдат поданиците му от пенсионната му реформа, след това малко я смекчава в ролята на добрия цар и приема аплодисментите на медийните и политическите си слуги. 

Путин заяви, че идеята за мирен договор с Япония без предварителни условия му хрумнала изведнъж и на момента. Какво по-голямо (са)мопризнание за императорския му статут, който му позволява да обявява решения от огромна международна важност според личните си хрумвания! Нещо повече, по-късно Путин поясни, че не се е пошегувал, т.е. теоретично би могъл и да си направи подобен майтап на пленарното заседания на Източния икономически форум във Владивосток.

Тихоокеански острови Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата Хабомаи, наричани в Русия с общото названия Курили, винаги са били Северни територии на Япония. Не са като Крим, за чиято окупация Путин се позова на предишното руско владичество ( на каквото всяка европейска държава може да се позове спрямо съседни територии). Ето защо не е учудващо, че на учудващото нахалство на Путин от Токио беше отговорено подобаващо.

На редовен брифинг на правителството в Токио говорител на правителството потвърди, че : “проблемът със Северните територии трябва да бъде решен преди какъвто и да било мирен договор.”

Проблемът на Путин остава: много му се иска да бъде възприет най-после като миротворец, но не знае как да го направи. Не му отива този фалш. А и Япония е икономически гигант, близък съюзник на САЩ, която не може да третира като измамената от него Украйна или насилената с асиметрична война миниатюрна Грузия.

11 мнения за ““Курилнаш” срещна японски отпор”

 1. Бих допълнил малко към изложеното от Иво. Окупирайки Курилите, СССР извършва чисто мародерство. Защото капитулацията на Япония е подписана на 2 септември, но е обявена на съюзниците на 15 август. След което, между 18 и 21 август СССР извършва пладнешки грабеж на предал се противник, с който има при това договор за ненападение, който японците спазват, въпреки че са съюзници на Хитлер и въпреки призивите му да нахлуят в СССР. Американците воюват с Япония сами, почти толкова дълго колкото СССР с Германия. Сломяват ги сами, без помощ от СССР. Америка не е анексирала и една педя земя от Япония, докато СССР, с една седмица война, им цапардосва Курилите след тяхната капитулация.

 2. Путлер НАРУШАВА всички “договори”! И тези ,които сам е подписал. И тези които са подписвали всички терористични главатари на СССР преди него, и Горбачовите и Ельциновите, включително!
  Путлер никога не може да подпише и спазва дори някаква нищожна декларация , по някаква несъществена международна и вътрешноимперска тема!
  Путлер унищожи дори минималните наченки на някакви правила и норми за вътрешното устройство на раSSистката ФЕЙКдерация, въведени при Горбачов и Ельцин! Де-факто , а вече и де-юре путлеристкият рай(Х) е една терористична и дивашка ОРДА и ШАЙКА, не по-различна от Ал-Кайда и ИДИЛ.
  Дори преди година Путлер отхвърли и решенията на международните арбитражи и съдилища, които не са му “изгодни”. Лично на него!
  И само един “пример” за това от задунайският бандитустан НРБ, където васалният МУТРОмилиционер бокоТИКВАТА плати над 1,5 милиарда на Атомстрой, което е ИЗГОДНО за чекисткият му сюзерен Путлер. Но в същото време Путлер не иска да изпълнява газовите договори и споразумения със ЕС и Украйна. И сега голяма част от имуществото на Газпром е конфискувано от Украйна. А в същото време бокоТИКВАТА не иска да договори по-евтин природен газ за НРБ!
  И така , това показва ,че за Путлер НЯМА международни договори и право, няма международни арбитражи и съдилища. А от друга страна Путлер унищожи и руската Конституция и закони, медиите и разделението на властите в путлеристкият рай(Х).
  А после казват и,че Путлер е “юрист”… чекистки “юрист” от ОПГ-КГБ!
  Сега путлеристкият бандитустан е изцяло НЕлегитимен и НЕзаконен ,дори спрямо предишните и сегашните руски закони и Конституция.
  Не отговаря на критериите дори на средновековните самодържци и тирани ,като Иван Грозни. Или на “идеологията”-чучхе в КНДР.
  И след като на Путлер няма как да се вярва и разчита , то това показва,че трябва да се наложи тотално ембарго на путлеристкият рай(Х), докато не се видят някакви признаци и наченки на цивилизованост и изоставяне на путлеристката варварска диващина и чекисткият бандитски тероризъм.
  П.П. И нека отново си припомним и , че вчера са видя окончателно,че всички КАЛИНКИ в ГЕРБ са просто едни лични марионетки, които нямат нито собствени “политически” убеждения и “партийна” идеология и принципи!
  Вчера дори евроДУПЕТАТите на бокТИКВАТА КАТЕГОРИЧНО се РАЗГРАНИЧИХА дори и своите “съпартийци” от ЕНП, заради ЛИЧНИТЕ далавери и “симпатии” между унгарският (ВИК)татор – Орбан и техният МУТРОмилиционерокож “вождь” – бокоТИКВАТА. То и без това е всеизвестно ,че в ГЕРБ няма нито “политици” ,нито дори НЕзависими “партийни” членове. Те всички напуснаха ГЕРБ ,като М.Андреев. И сега ГЕРБ е само КАЛИНОВ “придатък” на своят “племенен ВОЖДь” – бокоТИКВАТА и неговият милиционерски фатмак – цвъкиУМНОТО, които ги използват само за собствената си ЛИЧНА употреба , за да ,могат те да си раздават и “усвояват” ПОРЦИИТЕ в НРБ, заедно с техните ЛОБИстки ОБРЪЧи и техните начальници от кремълската чекистка ОРДА!
  Без никакви “изключения” и сред евродупетатите на винету, дори и “демоСкраДи” ,като многогодишният ЕВРОмилионерски “евроДУПЕТАТ” а.ковачев !…..

 3. Забелязъл съм (от горчив опит), че склонността към шегаджийство се развива по възходяща спирала. От шегата с “Курск”, през шегата с Курилите, нищо чудно да стигне до шеговитото “Е па що да не ви ги върнем” и да вземе да ги върне (само петролът да се върне на 30 долара…).

  Гледам, че Европейската народна партия се готви да предложи Олег Сенцов за нобелова награда за мир. Много ми е интересно, какво мислят по въпроса боковите евродепутати (с извинение за глагола “мислят”) по въпроса? Или не са разбрали? Тия европейци няма, няма, току опитат да ни развалят черноморската идилия…

 4. Живял съм в Япония 10 години и едва ли ще се намери и един местен който да преглътне Северните територии. Невероятно единство! За това за импровизаторът ввХ-владимир владимирович ХУЙЛО следва н-тото ДГД.
  НО ПАСАРАН.

 5. Руското политическо и стратегическо КОВАРСТВо не знае граници. Да приемат японците руската НЕЗАКОННА окупация на островите им. Да приеме света, че двамата ОФИЦЕРИ от гру били някакви случайни цивилни (ТРИКЪТ е потготвен заедно с цялата игра и убиването още много преди това). Да приеме света, че голямото военно учение на изток било някакво нормално и обичайно, никаква демонстрация на сила. Да приеме цял свят, че убиването на ЛИТВИНЕНКО не е от Русия (убиецът ковтун вече бе гарантиран с депутатско членство, т.е. с дипломатически паспорт и неприкосновеност

 6. да не го привикват англичаните). И т.н.

  Междувременно:

  Отбранителният началник на Америката отива в МАКЕДОНИЯ преди решаващия референдум за името. ДА ДАДЕ ЦЕННАТА ПОДКРЕПА НА АМЕРИКА ЗА НАТО, след като същата мила русия се опита да НАПРАВИ КЪРВАВО ПРЕВРАТЧЕ, като в Черна Гора, да отклони страната от ПРАВИЯ ПЪТ !!
  Македонците се готвят, както се вижда, с ВЛИМЗАМЕ В ЕС И НАТО ! И т.н.

  БРАВО, МАКЕДОНИЯ!
  БРАВО, АМЕРИКА!
  ДОЛУ РУСИЯ !!

  https://www.rferl.org/a/mattis-us-macedonia-russia/29485112.html

 7. На 27-ми септември от 10 часа в зала 31 е първото заседание по второто дело на РУБЛОФИЛА илиан тодоров в Софийският Районен Съд-наказателно отделение, бул. “Скобелев” 23, цена на иска, пренебегвайки инфлацията е същата като преди-60 бонки. Оъдия Ева Пелова-Трифонова. Който има възможност нека подкрепи с присъствие Стопанинът на БЛОГА НИ. Осигурил съм да ме “замести” сестра ми.

 8. Припомням един (разбираемо) неизвестен факт:
  Украинците са преобладаващото население на Курилските острови, не руснаците.

 9. БРАВО НА САМУРАИТЕ !!
  русия разбира само от твърдост и сила

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.