Сянката на руската олигархия прозира зад ареста на двама разследващи журналисти в България

ОБНОВЕНА  на 14 септември 2018 г.

https://bivol.bg/gp2.html

 

Голямо лицемерно вайкане пада (не само) у нас за липсата на журналистически разследвания, но най-новият инцидент от снощи с арестуването на българска територия на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта Биволъ и на румънския му колега Атила Биро показа грозната истина. Тук властите не само не съдействат на малцината истински разследващи журналисти на терен, но и старателно пречат на работата им. 

Българският колега Димитър Стоянов, когото организацията “Справедливост за всеки” награди това лято за разследващата му дейност (  моя милост беше в журито) и Атила Биро, румънският му спътник в общото разследване на сигнал за корупция, са възпрепятствани от радомирски полицаи чрез арест и многочасово задържане на място да си свършат работата по проследяване на верига от събития, свързани с изнасяне на документи от столичната централа на свързаната с шефа на Лукойл строителна компания Джи Пи Груп с цел унищожаване.

От сайта Биволъ са подали сигнал до ГДБОП преди повече от два дни, че от софийския офис на компанията се изнасят документи, които говорят за даване и получаване на подкупи в големи размери. Вместо да се заемат сами с проверка на сигнала, борците с организираната престъпност прехвърлят случая на …радомирската полиция. Тя се оказва “пожарна команда” по изгаряне на документите в една нива край града, съобщиха от Бивол за ivo.bg

В опит да си довършат разследването двама журналисти проследили тази връзка и заварили аутодафето насред полето. Не само били арестувани държани часове наред докато не се намесила румънската дипломация и били освободени в 5 ч. тази сутрин след принудителното нощно бдение край кладата и разкарване до РПУ в Перник. Оттам отказват информация за съдбата на журналистите, за чието арестуване вече е било съобщено от румънски медии.

Възникват няколко въпроса.

Защо изобщо биват арестувани журналисти, който се легитимират и не се намират на някакъв охраняем секретен обект?

На какво основание МВР крие случая и протака официалното си изявление, сякаш става дума за някаква сложна оперативна комбинация, а не за ясен случай на полицейски произвол?

Какво изобщо има за криене и защо провинциални полицаи са натоварени с операция, която за тях е толкова “деликатна”, че се налага да прилагат груба срещу “любопитните” журналисти – какво е било обяснено на тези редови служители на закона, че вършат “ в името на закона”?

Ако наистина е било наложително да се унищожава някаква секретна документация, това ли и начинът да бъде изпълнена заповедта ?

Що за прехвърляне на отговорности е това от най-високата полицейска инстанция, призована по закон да се занимава с подобни случаи, върху обикновени полицейски служители, вкарани в ролята на обслужващ персонал?

  Какви следи прикриват? 

Да смятаме ли, че държавни служители в униформа замитат следи в интерес на руски олигарх, на когото българската държава не може да откаже никаква “услуга” ?

Ще станем ли отново свидетели на обичайната практика, според която властта и т.н. опозиция винаги имат единна позиция, когато въпросният руски интерес е застрашен с нещо?

По данни на Биволъ, споделени с ivo.bg, след двудневно горене на документи на полето все пак в помещенията на радомирската полиция са оцелели още 6 чувала, изнесени от офисите на компанията на бул. “Черни връх” 59а в София. След като са били освободени двамата журналисти са се завърнали на мястото на кладата и са се сдобили с останки от обгорели документи ( на снимката). 

документи бивол

 

 

 

 

Според публикация на сайта с давност от 4 дни – която едва сега започва да привлича медийното внимание във връзка със скандалния арест, става дума за огромен масив документи, доказващ корупция и кражби от еврофондове за стотици милиони евро. https://bivol.bg/gp1.html

31 мнения за “Сянката на руската олигархия прозира зад ареста на двама разследващи журналисти в България”

 1. Продължавам с още малко въпроси:

  Интересува ли го правителството ЕВРОПЕЙСКИ И МЕЖДУНАРОДНИ СТАНДАРТИ И ЦЕННОСТИ, или го интересува само да лъже с гласуване в Брюксел, уж е с ЕС и НАТО, а пък само от мангизи, и иначе пак с русия?
  Включително тъпото боко с партийната си тайфа, а и т.нар. опозиция в парламента?

  Защо САЩ вече твърдо предпочитат РУМЪНИЯ като сигурна съюзническа и партнорска страна, а твърдо подминават България? Да не говорим за конкретни интерес, бази, ракети, самолети, проекти, бази, активности и какво ли не още?

  ДОКОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО ИГРАЕ ТРОЯНСКИ КОН, ТОЧНО ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО БОКО и останалите, ЕКСКОРТИРАЩИ ТАЙФИ?
  Докога правителството ще ХЪРЗУЛВА България повече и повече в обятията на русия??

  Междувременно:

  Малко и от ИЛИЯН:

  “Опозиционерът” меди доганов, и той офицер от десе-данс, ЦЪФВА и като мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна.
  Още един достоен “българин” !
  Почтен, част от политическия елит…

  Сделката по ТЕЦ „Варна“ – христоматия на гранд корупцията в България

  http://bulgariaanalytica.org/2018/09/13/сделката-по-тец-варна-христомати/

 2. Въпросите ВИНАГИ трябва да се отправят към МУРОмилиционеропитекЪТ бокоТИКВАТА!
  Защото от 4 години цялото МИЛИЦИОНЕРСКО мвр е под директнтият ДИКТАТ на бокоТИКВАТА, който поставя ФАСАДНИ калинкови марионетки за “министри” на милицията. А и сега бокоТИКВАТА ще назначи още по-компроментирана МАРИОНЕТКА за “министър” на милицията, който изцяло е зависим и от ОБРЪЧгархията, и от десарските шайки и ОПГ-та около МВР,…. и най-много ще е зависим от самият МУТРОмилиционеропитекски “вождь” бокоТИКВАТА!
  Вместо да си изпълнява тесните ЗАДЪЛЖЕНИЯ ,като премиер, бокоТИКВАТА си присвои “дипломатическите” задгранични воаяжи от МВнР ,също и на “туристическите” задгранични обиколки на “министерството” на туризЪма, а освен това бокоТИКВАТА се занимава и с мачлетата на “министерството” на спорта, а пък министерството на милицията е на директна зависимост от него. Това показва ,че щом като калинковоКРАСНОкожият вожд винету дублира своите КАЛИНКОВИ “министри”, то няма защо да ги държи за фасада , а трябва да закрие тези “министерства” , като така ще спести и милиарди от “бюджета” МУ ,за да ги раздава на ПОРЦИОНните си ортаци и ОБРЪЧи ,като лукойлският бизмесмем – златев.
  Лукойл е собственик и на НАЙ-много соларни централи, от където прибира НАД 100 милиона от СУБСИДИИТЕ за ВЕИ, които бокоТИКВАТА повиши преди месец, вместо да ги намали и премахне!
  Лукойл е собственик и на много ветроцентрали и други типове. От там също прибира още стотици милиони субсидии. Това е без да броим липсата на данъци , за Лукойл. И фиктивният “износ” на мазут и керосин за над 1 милиард, за Гибралтар и Сингапур.
  Като включим и строителството на магистрали, метро, пътища, ж.п. линии , то от всичко Лукойл прибира милиарди, А в същото време бокоТИКВАТА не намалява ДДС върху храните, лекарствата и книгите, поне!
  Освен това бокоТИКВАТА раздаде и над 1 милиард за КАЛИНКОВАТА си бюрокраДция, където средното повишение на “заплатите” ще е над 10%. Но това е средната стойност, но за няКОИ особено “заслужили другари” на винету повишението ще е повече, а за другите по-МАЛКО!
  Ето например в сферата на “ЦАЦАратурата” и КРИВОсъдието повишението ще е средно 20%. Но за “специалните” лакеи на бокоТИКВАТА може да е и 30, 40,50% повишение, от първи януари. Т.е. ако “специалната” заплата е например 10 000, то от 1 януари тя вече ще е 14 000,15 000,…. 20 000 лева, месечно!
  Същото важи и за милицията, “службите”, УБО, ПГУ, ОПГ-ДАНС, и другите “министерства”,”комисии” и агенции.
  Там средно повишението е по-малко – 10%, но за “заслужилите другари” на бокоТИКВАТА и герберокожите, повишението ще е много повече, за сметка на другите.
  С тези 1,2 милиарда за “заплати” бокоТИКВАТА иска да си купи ОГРОМНАТА и РАЗПЛУТА КАЛИНКОВА бюрокраДция! Ще им даде по някоя ПОРЦИОНна троха ,за да може той и ЛОБИстките му ОБРЪЧи да си разпределят останалите милиарди,които бокоТИКВАТА и “финасовата” му КАЛИНКА – горанов, прибират от ПОВИШЕНИТЕ данъци и цени, от ДДС и повишените осигуровки, от източването през НЗОК и НОИ и “обществените поръчки”.
  Същото както при КТБ , Южен поток и беленският гьол…………..
  П.П. А ето , вчера бокоТИКВАТА е раздал поредната ПОРЦИЯ и на своят кукловод – хидрофилософът доган. Който вече ще стане главен “енергетик” на боковската НРБ. Сега бокоТИКВАТА ще дава над 30 милиона на доган за “студен резерв” за ТЕЦ-Варна, годишно. И докато ТЕЦ-Варна беше на ЧЕЗ, бокоТИКВАТА и неговият ЛОБИстки “енергиен министър” НИКОГА нямаше да им плащат за “студен резерв”. Но ,ВЕДНАГА ,след като “енергетикЪТ” доган си купи тази централа, бокоТИКВАТА му даде по 30 милиона годишно. Все пак доган е учителят по раздаването и “усвояването” на ПОРЦИИТЕ на бокоТИКВАТА. И сега порционният “ученик” показва на своят “порционен учител” , в каква степен е “усвоил” и “научил” доганската ПОРЦИОНната “специалност”!
  Така и днес МУТРОмилиционеропикекът и калинковоКРАСНОкож “вождь” на герберокожите – бокоТИКВАТА раздаде поредните милиардни “енергийни” ПОРЦИОНни “помощи” на своите ЛОБИстки ОБРЪЧи и “енергетици”

 3. “Възникват някои въпроси”
  О, сигурен съм, че има съвсем логично обяснение. То за отровителите на Скрипал се оказа, че има, та за някакви си хартишки ли?
  Да не говорим за Доган. Все пак нищо по-логично от това, парите от водата да се вложат в топлина (някой от законите на термодинамиката не може да не го обяснява).

 4. Каквито и “многоходовки” да разиграват кремльовците и бг слугите им, обречени са. Славното едно време ГРУ да опре до гей двойка за покушението срещу Скрипали. Явно, деградация на мах. А вижте какво става с най-голямата гордост на ватниците-“покоряването” на космоса.
  В «Союзе» на орбите нашли новые дыры и снова сделанные сверлом. В этот раз они не настолько фатальные, так как не являются сквозными, но ситуация уже явно ненормальная. По горячим следам пока то подтверждают, то отрицают наличие этих дыр, но сам факт говорит о катастрофическом состоянии отрасли. Развалена система производства, контроля, элементарной ответственности. Одна из самых технологичных отраслей скатилась на уровень гаражного ремонта, где можно только надеяться на честность мастера.
  Огня добавило недавнее сообщение о найденных под космодромом «Восточный» пустотах. То есть, умудрились даже простейшую геологоразведку провести тяп-ляп.
  С другой стороны — а зачем нынешней России этот космос? Ну вот что там такое есть, что можно хапнуть и тут же продать? В стране, где все проблемы решаются либо в морду, либо отравой, к чему эти непонятные заморочки? Престиж? А сколько это в долларах на личном счету? Как нельзя украсть? Ну тогда извините.

 5. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.

 6. На 27-ми септември от 10 часа в зала 31 е първото заседание по второто дело на РУБЛОФИЛА илиан тодоров в Софийският Районен Съд-наказателно отделение, бул. “Скобелев” 23, цена на иска, пренебегвайки инфлацията е същата като преди-60 бонки. Оъдия Ева Пелова-Трифонова. Който има възможност нека подкрепи с присъствие Стопанинът на БЛОГА НИ. Осигурил съм да ме “замести” сестра ми.

 7. В България (случайно членка на Европейския съюз ) арестуват журналисти , както в Турция ! Тази ли България била достойна за шенген , според кандидата за председател на европейската комисия ? Май са му обещали гласчета при избора му ако уреди въпроса !?
  Защо Министърът на вътрешните работи не го изправят пред телевизията и никой не му иска оставката? На шефа на “немското ГДБОП ” му я искат веднага заради едно неясно изказване относно крайно-десните в Кемниц а тук е като при ердоган и пут.ин!!!

 8. Днес попаднах на сайт в който бивши служители на фирмата разказват за работата си във фирма Джи Пи Груп.

  Както се изразява един журналист – прелюбопитни неща има споделени там като:
  – Връзката на фирмата с Валентин Златев;
  – организиране на служителите да участвуват в митинги в подкрепа на бойко борисов.

  https://bgrabotodatel.com/company/4337

 9. Това не са полицаи, а пъдари. Тия нещастници скоро ще си намерят майстора – ще изпратим доклад до Европейската комисия и жалба до Европейския съд по правата на човека.

 10. Всеки народ си носи кръста – на раменете на нашия народ са няколко! КОРУПЦИЯ ПРЕСТЪПНОСТ и БЕДНОСТ. И всичко това по вина на управляващата ВЪРХУШКА – наследница на БКП и КПСС на ДС и КГБ. Затова който не си плати ЛЕПТАТА под НОЖА, а който е във връзка с ОЛИГАРСИТЕ от ВЛАСТА е под пълна защита. Затова се прикриват документи с които се доказва доубирането на държавата и доказват КОРУПЦИЯТА във високите етажи на ВЛАСТА ни. Хора като кореспонденти които се занимават с разкриване на тези престъпления са гонени и арестувани у нас. Затова нищо не се оповестява където и да било!IIC…..oIL.

 11. Интересно е да бъде попитано румънското посолство, румънското правителство дори.
  Като “имаме” радио Свободна Европа, и то ще ги попита…
  Пак се орезелихме за пред Европа и света.
  Което пък е геройство за боко и сие…

 12. Ударението в новините e върху румънския журналист.Дали и кога намерените документи ще станат доказателства на следствието ,не е сигурно.
  Eдно обаче е ясно.Кой очаква нещо друго от пъдаря след като царя потупва местните журналисти както се проверявa състоянието на стадото.Когато e в добро настроение.Иначе просто ги подритва. Първо беше пряко ,днес чрез собствениците. Или купува телевизията. Или….
  Древногръцката богиня Хера ce омъжвала за Зевс всяка година.Преди това се e къпала в таен извор край Навплион. Чистила себе си от предното сношение и възвръщала девствеността си.
  Борисов поддържа девственост в разтвор приготвен от собственици на български медии.Hяма кой да го съди че иска да е чист ,нo извора не е таен.

 13. П.П.П. В предишният си коментар не съм добавил още ,че преди месец бокоТИКВАТА и неговите “арийски” путлериоти дадоха на етно-хидрофилософът доган една по-голяма ПОРЦИЯ от над 500 милиона за “поддръжката на язовирите”, чрез доганският “министър” на икономиката, който доган и пеевски си КУПИХА от “министерската квота” на ()олен ()ИДЕРов.
  Защото , след като доган е НАЙ-“компетентният” ПОРЦИОНен ХИДРОфилософ в НРБ е съвсем логично МУТРОмилиционеропитекът бокоТИКВАТА и неговите “антитурски” путлериоти да дадат точно на ДПС и тази ПОРЦИЯ за “поддръжката на язовирите” в НРБ.

 14. Г-н Инджев, а да споделите по каква причина санкциите в ЕП са срещу Унгария, а не срещу България?
  Поради какви “европейски принципи” ЕНП си затваря широко очите за безобразията в България по отношение на корупция, независимост на властите, върховенство на закона, свобода на медиите, човешки права и т.н. “европейски ценности”, споменати в официалните изявления от Брюксел, като причина за тези санкции?
  Аз не съм чел световна класация, по която България да е на по-добра позиция от Унгария по тези показатели.
  А в настоящия случай явно става дума за злоупотреба с европейски фондове от руски олигарси и българските им представители.
  Чужди(европейски) дипломати и агенти четат ли Ви?
  (За всеки случай, избягвам да използвам двойно отрицание, да не се мъчат с особеностите на българския език и разберат какво всъщност им казвам.)

 15. Много информативно: „Кой стои зад Джи Пи Груп, Водстрой 98 и ПСТ Груп”, 18 .02.2016
  https://www.mediapool.bg/koi-stoi-zad-dzhi-pi-grup-vodstroi-98-i-pst-grup-news245731.html
  Както се казва: „Бедни, ми бедни, Македонски…”
  През 90те майка ми направи една много вярна констатация, а именно, че най-разложителното състояние за един народ е полу-гладното съществуване. Полу-гладният не се бори.

 16. Операция на данс.
  Те си имат и полицейски коли, и униформени “ченгета”, и таксита и т.н.
  За да прибарат, който е против линията на правителството, която е пък не против русия… но пък против европосочно разследване и реформа.
  Милите хора от дс-данс, реформирани, европейци и анлантици…

 17. Доказателство.
  Просто и ясно.
  Кой е с путин и путинска русия, и кой е с демокрацията в русия и Източна Европа. Т.е. и у нас, ако го пренесем.

  ЛИТВА, първа от ЕС, почита БОРИС НЕМЦОВ, како требе, и дава ИМЕТО му на свой площад.

  https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fnews%2fdemocracy-post%2fwp%2f2018%2f09%2f13%2flithuania-is-the-first-european-union-country-to-honor-boris-nemtsov%2f%3futm_term%3d.9a0605c52754&utm_term=.6221d8c165b3

 18. Eх,поотлекна ми малко,не сме само ние Троянски кон,видя се.Въпросът е как ще ни степенуват при набиването на канчето някой ден,надявам се да не е далече.

 19. Иво, две неща ми се въртят в главата.
  Интервюто на Алекс Алексиев във Фактор и написаното от Тони Николов за това което разделя българите – едните се подават на корупция, а другите не се подаваме на корупция.
  Това ни е запазило от тоталната комунистическа азиатска развала.
  Още от времето на Захари Стоянов…
  Това с двамата смели журналисти е само детаил от проруското “задкулисие” в България.

 20. От мястото на събитието – Унгария и орбан, мил на боко кат русия.
  Във връзка със санкцията на Европейския Парламент за “системната заплаха срещу демокрацията и управлението /върховенството/ на закона”, идващи от този пръв боков приятел (като путя), орбан.

  КАК ВЛИЯЕ ТОВА ВЪРХУ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В УНГАРИЯ… МЕЖДУ ДРУГОТО, ДОРИ ИМА НЕМАЛКО УНГАРЦИ, ВЕЧЕ ИЗБЯГАЛИ ОТ СТРАНАТА СИ заради управлението на тоя боко-орбан…

  http://politicalcritique.org/cee/hungary/2018/artists-have-left-the-country/

 21. “Едните се поддават на корупция, а другите не се поддаваме на корупция”. Много точно казано! Но за обществата, подложени на морално разложение от “комунизма”, тази максима, за съжаление, може да звучи и така: “Едни са на постове, на които могат да участват в корупцията, а другите не сме”. За РФ, Украйна, Армения и азиатските републики това е основният проблем (скоро някой тук беше дал препратка към статията на един арменски журналист на сайта та Каспаров по този повод – че корупцията не е явление, а начин на живот). При нас не е толкова трагично, но си съществува като нагласа в голяма част от хората. Не знам какво чудо е направил Саакашвили в Грузия (която при СССР беше символ на корупция и шуро-баджанащина), но явно има ефикасен начин, щом в Украйна го погнаха.

 22. И утре ГЕРБ сами си правят митинг за да имитират се има опозиция срещу тях,този филм е гледан.

 23. Нито един документ не сте показали, показвате екселски таблици, които могат да бъдат направени навсякъде
  можем да направим и ти и аз и да твърдим, че са документи от нечие счетоводство

  къде са мръсниците, които горят документите? само биволите са били там

  защо водите адвокат със себе си? каква е причината? кой журналист води адвокат със себе си?

  защо компания като джи пи носи документите в друг град, няма ли си камина в софия, чак в радомир в дупка да го гори… има си камини, има си модерни шредери

  мислите ли логично? каква е логиката на тези събития???

 24. СЭЬ, щом като няма нищо подозрително, тогава ЗАЩО милиционеропитеците на бокоТИКВАТА са арестували тези двама международни журналисти??????
  На какво основание са ги ЗАДЪРЖАЛИ????
  И какво се търсили радомирските милиционеропитеци посред радомирското поле, където няКОЙ си си е запалил някакви си “хартийки” , и където освен че са си “губили времето”, милиционеропитеците са си си “греели ръцете” на така запаленият от “неИЗВЕСТНИЯТ” извършител огън насред радомирското поле????
  Сигурно радомирските милиционеропитеци са си пазили точно този огън , СЛУЧАЙНО?????
  Просто , ей така , за себе с, за да не им е “студено” , докато клечат край него???

 25. Защо специалните полицаи и батерите не са влезли в сградата на булевард Черни връх? Нали такъв е обичаят в такива случаи.

 26. На Иво Инджев не са известни понятията лично и вещно укривателство иначе би задал и такива въпроси. Ако разбираш от доказателства , ще се сетиш,че унищожаването на документи е престъпна дейност, а препречването на съборането на доказателства е улесняване извършването на престъпления. И тогава какво са извършили полицаите от Радомир? Ако полицаи го вършат защо липсва намеса на военна прокуратура или специализираната прокуратура? Която вече трябва да разследва ДАНС? Ами неловко става някак си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.