България пак се изяви като повече полицейска, отколкото правова държава

Скандалът с арестувания вчера разследващ журналист Димитър Стоянов демонстрира за пореден път защо Румъния се откъсва напред в полето на уважението ( и инвестиционното ухажване) на западните партньори пред България.  Положението на румънският колега Атила Биро, поставен в същата унизителна ситуация както нашия сънародник с белезници, третиран от българската полиция като престъпник насред друго поле – полето край Радомир, предизвика мълниеносната реакция и закрила от страна на румънската държава. Тя изстреля отговорния за спазването правата на своите граждани тук румънски консул на мястото на позорището. 

На практика румънският дипломат се е превърнал и в закрилник на българина Стоянов. 

Българската държава постъпва по точно обратния начин. До вчера можеше да има място за съмнения относно някаква грешка, недоразумение или “липса на координация” в действията на различните органи на властта – униформени или цивилни. Такива бяха и първите сигнали от полицейска страна. Днес тези съмнения категорично бяха разпръснати. Българската държава категорично застава на позицията, че така им се пада на арестуваните журналисти, щом се пречкат в полицейските й нозе. 

Мислите ли, че преди да се появи днес в обяснителен режим в телевизионно предаване шефът на борците срещу организираната престъпност Ивайло Спиридинов не е сондирал ( макар и непряко) мнението на най-високото ниво държавата в лицето на Бойко Борисов, който обича да гори бушони сред ниските нива в администрацията си, за да си докара някой политически бонус сред някоя гилдия? 

Не се съмнявам в личната храброст на полицая Спиридонов, но дълбоко се съмнявам, че изразява само собствената си гледна точка, когато смело хвърли ръкавица на журналистите и заяви, че не са нещо повече от другите граждани, т.е. че подлежат на арест и белезници както всички останали. С други думи, предизвикателството му не е лично мнение, а отразява онова състояние на отношенията власт-журналистика, което срина България на позорното 113 място по свобода на словото в класацията на “Репортери без граница”. Заяви им на репортерите на практика, че могат да продължат да регистрират това пропадане колкото си искат, но българската държава, подобно на унгарската например, пет пари не дава за това. 

За подобна декларативност, формулирана като шамар за журналистическата гилдия, се иска политически и гръб и той със сигурност му е подсигурен.

Сред най-нелепите “аргументи” в защитната телевизионна пледоария на контраатакуващия в публичността и в дуела със журналистиката полицай е внушението, направено от него, че има нещо незаконно в това да се снима на публично място публично демонстрирана дейност – пък била тя и вършена под пагон. В закона за авторското право, който урежда тази материя, ясно е заявено в чл. 13., ал. 1, че съгласието на сниманите не се изисква, когато “изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично, или обществено място…”.

Ако не беше така, на журналистите трябваше изобщо да им бъде забранено да снимат длъжностни лица, особено униформени. Кой обича да го снимат по време на работа или изобщо в ситуация, когато има съмнение, че изображението му може да бъде използване срещу неговия личен интерес? Законът, преписан от чужбина така, че да заприличаме на правова държава, дава тази привилегия на снимащите именно с цел охраняване на обществения интерес от своеволията на “народните слуги”. 

Сред снимащите обикновено, макар и не винаги, са предимно журналистите ( или поне би трябвало да са). На тях сега се опитват да им отнемат това право.  Декларативното твърдение на шефа на ГДБОП има стойността на подстрекателство, което окуражава всеки полицай, униформен или не, да арестува на воля журналисти заради упражненото иначе по закон от тях професионално ( и гражданско също) право да документират какви ги вършат споменатите “народни слуги”.

Както се вижда, България е все повече полицейска и все по-малко правова държава. Което е логично – в крайна сметка на върха на държавата стои бивш полицай, а не правист. С кого да бъде солидарен – с неговите “момчета” полицаите или с някакви си журналисти сред останките от такива? Когато опре до въпрос на избор, защитниците на правовия ред сред журналистите нямат никакъв шанс срещу защитниците на полицейщината и белезниците.

 

Пък и колцина журналисти биха се събрали на протест: десетина, двайсет? Кай да ги защити? Занимаващата се с акции в подкрепа на руското влияние СБЖ ли? Докато полицаите, организирани в синдикати, най-редовно притискат началството в държавата с реални протестни действия в защита на правата си от името на десетки хиляди въоръжени държавни служители. Ясно е на кого ще угоди бившият им шеф, който винаги гледа да е с болшинството и да избира по-малкото зло, в каквото постепенно се е превърнала за него обезоръжената с личното му участие българската журналистика.

17 мнения за “България пак се изяви като повече полицейска, отколкото правова държава”

 1. Да, талантливо перо,както се казва,звучи както винаги остро,патетично и дори логично,но ми се струва и мъничко пресилено. Характерно е за този стил журналистика и дори ми харесва , но да помислим какъв е нашия ‘Бивол’, следя го от години и имам задължителен пропускателен филтър /т.е. аз съм с ‘едно на ум’/,както към всичко ,написано от днешните журналисти. Вярвам на 5-6, не повече.Иначе всички да се ‘радваме’,че станало неждународна новина,но както се пееше в един филм по друг повод,разбира се ;От нищо правим нещо и веем знамена.Та това е за сега моят коментар.

 2. Pазделяй и владей не е просто древна фраза.Kонтрол върху отделни личности ,групи ,части от обществото коитo събрани заедно oт общ интерес ,представляват заплаха за управляващия.
  Особено подходящ метод когато управляващия се припознава като държавата.За целта се използват доверени лица c ключови позиции нa подстъпите към властта и добре обгрижвани cредствa за масова дез/информация.
  Не е оригинално ,но е ефективно.
  Вехтите униформи на полицаи и пожарникари и малцинатa журналисти с различно мнение cа добър пример.

 3. Да има някой “учуден” от МУТРИзацията на милицията??!?
  От генсека на милицията, до охранника на гишето , ВСИЧКИТЕ са – МУТРОмилиционеропитеци, особено откакто назначиха МУТРОмилиционеропиткЪТ – бокоТИКВАТА , за генсек на милицията преди 20 години. И от тези 20 години милиционеропитекЪТ – бокоТИКВАТА е повече от 15 години начело на милицията.
  И какъвто е бокоТИКВАТА – такива са и МУТРОмилиционерите МУ!
  И съвсем не е правилно да се казва ,че БОКОвата НРБ е “полицейска” “държава”. Защато НИТО е “държава”….. НИТО пък в НРБ има “полиция”.
  МилицияТА от времето на тато-ди-тути-каскети си е тук. И никога не е била нито деполитизирана, нито предоставяла услугите си на “обикновените” ГРАЖДАНИ, от чийто ДАНЪЦИ се УГОЯВАТ и сегашните милиционерите на бокоТИКВАТА. Те всички са назначени по по “партийна” линия, или по шуро-баджанашка “линия”, или по РУШВЕТО-баджанашка “линия”, или по МУТРО-баджанашка “линия”, или по начальническа “линия”, или по …… ВСИЧКИ “линии”!
  Така че , милицията никога не е служила на данъкоплатците, а само…… на всичките си начальници, и няма никакъв , дори елементарен досег, със своите реални работодатели. Милиционерите са САМО обслужващи мутрясали лакеи на ЛИЧНИТЕ си “начальници”.
  И това стана видимо при техният “върховен” начальник – бокоТИКВАТА!
  И както журналистите са “не са повече от останалите граждани”, така и МУТРОмилиционерите от милицията – НЕ са “нещо” повече от останалите ПОДАНИЦИ на бокоТИКВАТА, това е записано в Конституцията, поне.
  Макар че и сегашната Конституцията трябваше отдавна да се коригира , то поне не е като живковската “конституция”, където може да имало някакви ПРИВИЛЕГИИ и за милиционерите на БКП.
  А дали ако евроПОРЦИОНният “гражданин” – бокоТИКВАТА беше на мястото на журналистите , и си риташе най-“обикновено” мачле по радомирските баири, милиционерите щяха да го задържат?!?! Какво би казал по този въпрос “неОБИКНОВЕНИЯТ” ПОРЦИНен лакей от ГДБОП???
  Но след 15 години , в които мутроМИЛИЦИОНЕРопитекЪТ – бокоТИКВАТА е начело на милицията, не може да се очаква нещо друго.
  Нито милицията е ПОЛИЦИЯ!
  Нито НРБ е помръднала от ВСИЧКИТЕ негативни класации, въпреки многомилиардните ПОРЦИИ от ЕВРОфондовете.
  Нито някога НРБ ще влезне в Шенген и ЕВРОзоната , докато калинковоКРАСНОкожият “вождь” винету раздава ПОРЦИИте в НРБ.
  А пък всичко това най-добре се вижда и затвърждава от отвесното СРИВАНЕ на “свободата” на словото , именно при “мандатите” на бокоТИКВАТА. С по над 10 места , годишно, надолу!
  Няма НИТО една година , в която да има реално изкачване в тази класация. А и във всички други класации.
  Има само “изкачване” , направо галопиране, в “ПОРЦИОНната класация” , заедно със кремълските колониални начальници на васалният “вождь” бокоТИКВАТА, от путлеристкият метрополен рай(Х)!

 4. До Тони
  И аз съм на мнение, че случилото се не е никаква новина.

  Истинската новина, която чакаме и за която повечето участващи в бога на г-н Инджев се борим, е да станем повече правова, а не вечната полицейска държава.

 5. “Ясно е на кого ще угоди бившият им шеф, който винаги гледа да е с болшинството и да избира по-малкото зло, в каквото постепенно се е превърнала за него обезоръжената с личното му участие българската журналистика.”
  Точно тук е проблемът!
  Във всяка нормална държава журналистите са в болшинство и властите се съобразяват с това. Дори върховният съд застава зад тях. А при нас, не без личното си участие, журналистите се оказаха в малцинство.
  С болка на сърцето трябва да направя едно уточнение – Боко не е бивш полицай, а бивш пожарникар. С болка, защото уважавам последните и считам, че професията им предполага малко повече чувство за чест и достойнство, отколкото проявява Борисов.
  Съфорумецът с дългия ник го е казал по-точно – бивш милиционер.
  Не съм гледал предаването, но в студиото нямаше ли журналист, който да каже на полицая, че дори и журналистите да не са повече от обикновени граждани, то и с обикновените граждани не трябва да се постъпва така!

 6. Мутро-помпиерът баце дава всичко от себе си, България да се нареди веднага след Унгария в отношението на Брюксел към “самобитните” играчи. И без това никой не го взема насериозно триждий премиерина. Толкова е неадекватен а с подкрепата на фенове кат най-горе изокалият се в духа и стила на профанация на мах въпрос на технологично време е, да му покажат в началото жълт картон със силно червеникъв оттенък и после, кой-откъде е.

 7. До Тони и Венци: Не понятието новина, полицейщина или неразчетени журналистически прояви е проблем, който заслужава внимание. ДЪРЖАВАТА ПРОСТО ДОКАЗВА С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН, ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА. А държавата е това, което не сме могли да направим. НЕ Е ВИНОВЕН НИТО”ЧИПА” НИТО БАЛКАНСКАТА ЗАКВАСКА. Трябва да осъзнаем, че “великите сили”, не само Русия, също имат историческа заслуга за мъките, които народът понася. Всичко се знае в БГ, знаят го и в ЕС, но лобито на презряните пари балансира между доброто и злото. Добри теоретични предпоставки, лоши практики. Стигаме до тъпите времена на уникалната демагогия, т.н. соцкомунизъм. Бъдещето обрисувано с красиви неистини, както и бб го третира всеки ден някъде по луксозно излъсканите места на бедна БГ. Когато КГБ, мафия, мутри, олигарси и капиталисти, заченати ин витро, са материал за коктейлно “управление”/унищожение/ на държавата, с наше съдействие, изходът е труден, продължителен, мъчителен.

 8. България има навярно 70 хиляди униформени полицаи и подобни като гранични, жандари и други. На първо място на врат от населението, най-вероятно, и на първо в ЕС.
  А и два пъти повече от армията ни.
  Колко са невидимите плюс доносниците, неам думи.
  Тук се казва, че сме с 3 пъти повече полицаи от Румъния, а и 8-и в света.
  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/03/20/policaite-ni-3-pyti-poveche-na-glava-ot-naselenieto-ot-rumyniia.88068
  https://www.webcafe.bg/id_1140422238

  Междувременно:

  ПАК РУСКИ ШПИОНИ!
  ПАК АГЕНТУРНА ДВОЙКА.
  ПАК ОФИЦЕРИ ОТ ГРУ.
  ПАК У НАС САМО “ДНЕВНИК” СЕ СЕЩА ДА СПОМЕНЕ.
  ПАК т.нар. ни “Сми” се таят и изпускат информационен въздух само с аромат на отвора отзад на космато-сланинестия ЗАДНИК на пеевски.
  ПАК не сме разбрали, пак не са руснаците, пак те не са виновни, пак те не могат да бъдат (като в Бургас, Хизбула – руски приятели), мили хора от добра страна освободителка.

  Колкото и да се правят двамата на туристи, документи и телефонни разговори и мобифони показват свързаността им с гру.

  А пък другите двама, вече арестувани с помощта на Швейцарското Разузнаване и Холандското Разузнаване, опитвали да проникнат в международно известната лаборатория в ШПИЦ, Швейцария, където специалисти анализират пробите от новичок от Солзбъри.

  ПАК РУСКА ШПИОНСКА АКТИВНОСТ ИЗ ЕВОПА.
  Пак нашенско мълчание и снишаване…

  https://www.rferl.org/a/kremlin-says-it-would-consider-british-request-over-skripal-poisoning-suspects/29489831.html
  https://news.vice.com/en_us/article/pa8d7g/russian-spies-plotting-hack-lab-salisbury-novichok

  Кратък филм как двамата “туристи” са в Солзбъри:

 9. Два ОПОЗИЦИОННИ рускоезични ресурса. Съветвам най-приятелски “гнусливите” към съвеЦкий диалект да не се чувстват “длъжни” да ги отварят. Според скромното ми мнение, заслужава си да се надниква в тях кой кога намери сгода и мерак. Винаги има нещо интересно.

  http://sprotyv.info/ru

  https://theins.ru/

 10. Уважаеми , все пак не разбрах от къде идва това ‘боко ТИКВАТА’? Така едва ли повишавате собственото си самочувствие,и как сега да Ви наричам,нямате нито име нито ‘писдоним’,както се казва на англ…

 11. НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ:

  Какъв е урокът за “бокова” България от Унгария и орбан??
  Защо Отново няма реакция у нас по скандала СКРИПАЛ??
  Прокремълските мили “политици” у нас.
  К’во става с новите самолети изтребители за България бре??
  Позицията на президент румко и българските МИЛИОНИ за МИГ при американски санкции!!
  И още…

 12. Може великите сили да имат историческа заслуга за мъките, които народът понася, но нямат вина за това, че народът ги търпи (мъките).
  Все едно да карате с 200 км в час, да излетите на завоя и да обвинявате родителите си, че не са ви възпитали да карате внимателно. Не че нямат вина, но…
  Чешкият премиер казал, че народите на Полша и Унгария могат по-добре да защитят правата си, от европейските чиновници. В случаят не е прав, но по принцип е прав, че защитата на правата е първа грижа на народите. Да му мислят тези, за които европейските чиновници не могат да се застъпят (руснаци, китайци и др.) Нещо като онази сентенция за давещите се, която неправилно се приписва на О. Бендер.

 13. Уважаеми Георги Николов,
  Благодарност за линковете. Ако не сте имали време да погледнете съседната публикация:
  https://theins.ru/opinions/117153

 14. ИВАН БЕДРОВ:

  Какво стои зад придобиването на собственост от офицера от десе доган??
  Какви пластове се разместват в задкулисието и причиняват арестите на олигарси??
  Защо в Блгария не се говори за истинската причина за наказателната процедура срещу виткур орбан??
  И още…

 15. Към AWACS:
  В сметката към упоменатите 70-80 хиляди “джандари” от всякакъв вид на държавна служба трябва да се прибавят и поне още толкова под формата на служители в охранителни фирми и паравоенни формирования /русофилски банди, “рокери”, “ултраси”, ловни дружинки и др/. Така, че сметката набъбва на повече от 150000 – брой, който без съмнение ни отрежда първо място на глава от населението!

 16. И аз да допълня за джандарите. Един комшия такъв пенсионер се похвали че като пенсионер се е уредил на работа като цивилен полицай и ще е добре финансово. Така че бройката на полицаите е по-голяма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.