Колко хитра е руската сврака, загазила пак с двата крака?

Имаше знаменит виц за американските шпиони, които моментално се проваляли на съветска земя. Колкото и да се усъвършенствали в езиково отношение, в облеклото и поведението  си щом стъпвали в СССР още при първата си среща със съветски граждани била разпознавани като американски шпиони. Най после поредният разконспириран не издържал и в отчаянието си попитал колхозника, който му казал в очите, че е шпионин и няма да разговаря с него.  “Че как няма да те разпозная, у нас негри не живеят”, осведомил го колхозникът.

Този сюжет се разиграва сега пред целия свят, но с обратен знак. Посочените като руски шпиони двама руски граждани Александър Петров и Руслан Боширов ( на снимката от тв екрана, публикувана в e-vestnik), отровители на семейство Скрипал, не били никакви шпиони, ангажира се с твърдение лично Путин. Били проверени от руските власти, а и те самите така казвали. Били готови да се явят по телевизията. Което си е заповед, издадена след като стана ясно, че Москва силно е подценила самозащитните функции на Великобритания, известна като световен шампион по наситеност на своята градска среда с охранителни камери. 

boshpet

 

 

 

 

 

В резултат на това двамата злополучни ” туристи”  Петров и Бошаров се явиха пред камерите – този път телевизионни и руски. И се издъниха точно като “негрите” във вица. Наговориха глупости ( много искали да видят катедралата в Солсбъри) и което е по-важно, не можаха да обяснят елементарни разминавания с реалността. Например лъжейки, че така и не отишли до катедралата заради снега, какъвто в деня, когато са заснети многократно от видеокамери, не е имало. Пък и руснак да се респектира от снежеца в отопляваната от Гълфстрийм Англия е също като “негър” да бърка палма с брезичка.

Апропо, малко отклонение по аналогия…

В най-новата си книга “Спецназ” Виктор Суворов се надсмива над прикритието на “кубинците”, воювали в Африка. На вид мургави хора, говорещи свободно испански, но като седнат на маса със съветските инструктори става ясно, че жулят водка и псуват също като тях. Защото са деца на испански бегълци от гражданската война в Испания, вербувани и обучени в СССР за бъдещи диверсионни действия. Т.е. чисти съветски граждани под кубинско прикритие, каквито осигуряват под формата на лична охрана и надмощието на Фидел Кастро в неговата гражданска касапница в края на 50-те и началото на 60 – те години на миналия век. 

За факта, че руските началници не са подсигурили на разобличените си подчинени правдоподобно алиби, с което да уличат британските служби в лъжа – поставяйки в ролята на лъжеца самия Путин, може да има само едно обяснение: една голяма руска мърлящина, необятна като Сибир и нахална като руски окупатор, който се самообявява за освободител. Случвало се е многократно на най-високо ниво в лагера на съветското и руското лъготене. 

Спомнете си само наглите думи на Молотов пред Лигата на нациите през 1939 г., където заявява, че съветските самолети не бомбардират Финландия, а пускат колети на гладните финландци.Това го превръща в кръстник на “коктейлите Молотов”, с които финландската съпротива започва да “черпи” в отговор на подигравката му съветските танкове.

Петров и Бошаров, двамата млади, очевидно спортни типове ( били фитнес инструктори?), модерни мъже в разцвета на силите си, обикалящи Запада с лекотата на граждани на света като да са в задния си двор, всъщност нямат “история” не само във Фейсбук, но и където и да било другаде в руската публичност. Училище, казарма, университет, съседи, приятели, роднини, професионална биография – нищо. Нищичко! Просто били двама туристи, влюбени в една катедрала в третостепенен по своята атрактивност туристически обект в Англия, която в крайна сметка така и не посещават. И “влюбени” помежду си?

И някой си мисли, че ще му мине номера с намеците, че тези “гълъбчета” може и да са гейдвойка, с което в очите на упорито подковаваните с хомофобия руснаци да бъдат изключени като доблестни руски разузнавачи? 

За отровените със “старичока” на родната пропаганда ( стара като “ руския свят” ) лековерни руснаци нескопосаната постановка може и да е убедително доказателство за невинност, но на западняците, събудени най-сетне от нирваната на своите надежди някак по инерция днешна Русия да стане демократична страна, този номер не минава. В родината на Шекспир пошлият театър беше посрещнат с подобаващ сарказъм относно руските “отпускари” с напомнянето, че пак “отпускари” окупираха Крим и от близо три години се бият с хиляди ( в района на Донбас – поне 4 хиляди, според самохвалството на покойния им командир Захарченко) на украинска земя на страната на местните сепаратисти. 

Ето как се развива ( и разбива) историята около двамата руски “туристи”, чиято съпричастност към руското военно разузнаване на практика беше потвърдена косвено от реакцията на говорителя на руското външно министерство, фамозната Мария Захарова, провокирана да опита контраатака срещу едно журналистическо обвинение в хакерство, без обаче да оспорва резултата от него.

 

Журналисти от ABC News и в. “Independent” се обадиха на телефонен номер на единия от заподозрените за отравянето на Скрипал – Александър Петров, а на позвъняването отговориха от руското военно министерство.

Всеки от журналистите – Патрик Ривъл от ABC News и Оливър Керъл от в. “Independent”, е позвънил отделно на номер, който е посочен за контакт с Петров в базата на Федералната миграционна служба на Русия. И в двата случая от другата страна са отговорили, че това е Министерството на отбраната. Телефонният номер е предоставен в рамките на разследването на групата “Bellingcat” и “The Insider”. Номерът се намирал в московския Хорошевски район, където е разположена щаб-квартирата на руското Главно разузнавателно управление. Ривъл и Керъл съобщиха за експеримента си в социалната мрежа Туитър.

Съвместното разследване на “Bellingcat” и “The Insider” доведе до извода, че руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които бяха заподозрени от британските власти за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, са служители на руските спецслужби. Първата част на разследването беше публикувана на 14 септември. Първите пет цифри от номера, посочен в досието на Петров с ремарка “да не се огласява”, е на разположение на редица подразделения на руското министерство на отбраната.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини групата “Bellingcat”, че е проникнала в базата данни на Федералната миграционна служба и оттам е получила информация за Петров и Боширов. В своя публикация във Фейсбук тя дори обвини разследващата група, че е свързана с шпионски служби, но не уточни за службите на коя държава има подобни подозрения.

В отговор на обвиненията, от “Вellingcat” контрираха, че с изявлението си Захарова само е потвърдила достоверността на информацията, че отровителите са свързани с ГРУ. “Тя ни обвинява в проникване в базата данни на Федералната миграционна служба, но по този начин показа, че знае че файловете са реални.” – се казва в съобщение на страницата на разследващата група в “Twitter”.

От “Вellingcat” опровергаха думите на Захарова за участието им в хакерска атака и поискаха да бъдат предоставени доказателства, които да покажат на какво се основават обвиненията й. https://faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/zhurnalisti-pozvaniha-na-ediniya-otrovitel-na-skripal-telefona-vdignaha-ot-ruskoto-voenno-ministerstvo

21 мнения за “Колко хитра е руската сврака, загазила пак с двата крака?”

 1. Блестяща публицистика!Поздравления за Иво!

  Точност на информацията, изящество на стила, и бликащи от хумор остроумия, на които човек се смее с глас!

  И поздравления и благодарности към Иво!

 2. Ободряващ анализ на Иво за руската сврака, чиито “хитрини” минават единствено в България!

  Във връзка с първия учебен ден насочвам вниманието към не толкова ободряващата информация за руските училища по морето ни:

  В много населени места по Българското черноморие българският език вече е втори (след руския).
  Никнат като гъби руски училища с неясен статут, щедрата ни (към чуждите) социална система дава детски надбавки на постоянно пребиваващи, а руските ученици, благодарение на образователния ни министър, въпреки че са чужденци, вече не плащат такса, каквато е практиката навсякъде по света, за обучението си в българските училища. Но на чии гръб са разходите за тяхното образование? На гърба на Българския бюджет, на Министерството на образованието.

  (Няколко връзки към захаросани публикации от последните години , чиято хибридна цел, очевидно, е била да се покаже, че постоянно пребиваващият у нас „руски дявол” не е толкова черен, колкото изглежда, но страшната истина за руската етническа окупация на черноморието ни прозира в детайлите)

  https://www.marginalia.bg/analizi/rusnatsite-i-integratsiyata-v-pomorie/

  http://www.168chasa.bg/article/5785761

  https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/v-pomorie-se-poyavi-kvartal-malkata-moskva_news217115.html

  http://rusofili.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-

  https://www.flagman.bg/article/87441%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81/

  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100238805/malkata-moskva-ruski-kvartal-v-pomorie

  http://ruskayashkolabolgaria.com/bg/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/

 3. Реклама от нета:
  Фирма “ГРУ” организира екскурзии до Солсбъри.

 4. От мен, по темата, две препечатки. Едната е на Инглиш
  https://www.dailymail.co.uk/news/russia/article-6172497/Novichok-suspects-drug-fuelled-night-cannabis-prostitutes-75-night-London-hotel.html
  другата от Радио Свобода на съвеЦкий
  https://www.svoboda.org/a/29492418.html
  Ако трябва да обобщя действията на двойката гереушници-гейове? си припомням един диалог на живо с Иво. Когато гордоста на руският ВМС Кузя тръгна от Северният ледовит океан към бреговете на Сирия преди около 2год. и понеже горивото му е въглища, говорим за 21-ият век и опуши всичко по пътя си попитах за мнение Стопанинът на БЛОГА НИ:
  -Иво, ама защо се излагат така рашките.
  -Жоро, ти си интересен. Те друго не могат.
  И те, така. Деградацията, стигаща до тотална профанация на кацапите гони нови и нови “висоти”.

 5. СМИ удалось подтвердить причастность Петрова и Боширова к спецслужбам РФ
  ——————————————————————————Совместное расследование The Bellingcat и The Insider позволило установить, что Александр Петров и Руслан Боширов, подозреваемые Британией в отравлении Скрипалей, действительно являются сотрудниками российских спецслужб. Это подтверждается рядом документов, а также прямыми и косвенными свидетельствами. Сегодня мы публикуем первую часть расследования, полная версия которого появится в начале следующей недели, передает Техно сотня ссылаясь на The Insider.

  «Сведений не давать. Совершенно секретно»

  Если посмотреть на данные Александра Петрова в базе ФМС, то создается впечатление, что он «родился» в 2009 году. То есть по паспорту он родился 13 июля 1979 года в городе Котлас, но на деле никаких следов его присутствия в этом мире до 2009 года, когда ему был выдан этот паспорт, нет. В обычных досье ФМС на «простых смертных» имеются заметки о получении других национальных и загранпаспортов, факты регистраций по разным адресам. В досье Петрова ничего этого нет. Свой паспорт в 2009 году он получил «взамен испорченного», и в досье указан номер этого «испорченного» паспорта, которого никогда не существовало в природе.

  На файле с паспортными данными значится штамп «сведений не давать»:

  А файл с биографией пуст: кроме штампа «сведений не давать» стоит лишь подпись «с.с.» (совершенно секретно).

  Любопытно, что по месту жительства Александра Петрова раньше проживал другой человек с фамилией Петров, паспортные данные которого отличаются.

  Странные паспорта

  Согласно данным о регистрации пассажиров на рейс (документ имеется в распоряжении The Bellingcat и The Insider), номера загранпаспортов Боширова и Петрова отличаются всего лишь одной цифрой (у Боширова паспорт кончается на 1294, у Петрова — на 1297). Причем в базе ФМС, где у «простых смертных» загранпаспорта указываются, у Боширова и Петрова этих загранпаспортов почему-то нет.

  Кстати, из данных регистрации следует, что оба «туриста» купили билеты за день до вылета, 1 числа (в базе нет данных о брони, что бывает когда покупка билета и регистрация делается в одну сессию, а это возможно только за сутки до вылета): это противоречит их словам о том, что поездка планировалась заранее. Откуда такая спешка — можно предположить: чуть ранее в этот день билеты в Лондон купила Юлия Скрипаль. Вряд ли это совпадение: не исключено, что «туристы» посчитали, что это как-то может повлиять на их планы, и решили поспешить.

  Не менее интересны и российские паспорта. Во-первых, они выданы УФМС 770001 по городу Москве — «простые смертные» там паспорта не получают. Паспорта в этом УФМС получают либо привилегированные лица за взятку (для них это синоним «блатных» номеров автомобиля), либо представители силовых органов. Так, например, паспорт в этом УФМС получали бывший зампред «Роснефти» Эдуард Худайнатов, медиаменеджер Сергей Лисовский (член Генсовета «Единой России»), ныне арестованный замруководителя управления организации тылового обеспечения ГУ МВД по Москве полковник Александр Емец, экс-начальник Главного управления угрозыска МВД РФ Вячеслав Трубников и другие знаменательные персоны. Есть среди получателей паспортов в этом УФМС и странные лица с засекреченной биографией, не присутствующие ни в каких соцсетях: вероятно, такие же «туристы», как и Петров с Бошировым.

  Также интересно, что если поменять последнюю цифру в паспорте Петрова или Боширова, то вы снова обнаружите людей со странными анкетами, с неполными адресами (например, без квартиры) — и отсутствующих в каких-либо соцсетях и базах данных.
  Източник :
  https://www.technosotnya.com/2018/09/smi-udalos-podtverdit-prichastnost-petrova-i-boshirova-k-specsluzhbam-rf.html

 6. И ква стана тя?…
  А банкянското човекоподобие, правителството му и съответните специализирани служби продължават да тънат в съмнения?…
  Дали пък недоразумението-премиер, дето си преизбира три пъти “мъдрият” нашенски плебс, няма да повярва само ако му поръсят върху филията с мас от новичока?

 7. Май само БГ тъпоглавците не са проумяли.Чудя се,това у нас “матрял” ли е или само тролове.
  Ако с матрял -няма надежда за Бг.

 8. А мърлящината на най-високо място каква квалификация заслужава. владимир владимирович ХУЙЛО цепи мрака и чупи тъпомера. Важното обаче е, че баце по спортният министър на Педерацията, за чий последният е в България е отделен въпрос МУ изпрати “много здраве”.
  https://irek-murtazin.livejournal.com/2280214.html

 9. Какво ли е мненето по въпроса на нашите служби ??
  Какво ли е мнението на “съюзническите” ни президент, министерството мвр, партньори на западните съюзници (не беше ли на русия …) ??
  Какво ли е и мнението на кухината на мозъка на боко (който иначе знае всичко, по всякакъв въпрос, включително за бургас 2012-а)??
  ТИШИНАААААА……..

 10. Темата е много благодатна. Изключителна гавра из рускоезичните ресурси и най-паче с ексзавкултклуб на КГБ в Дрезден. Има много сериозни индикации, “обосновани подозрения”, туй по нашата Цаца, че някоя от кулите на кремъл успешно е “изтемарила курвенската”, лично и начело ввХ.
  https://a-nalgin.livejournal.com/1575261.html

 11. Когато излязоха доказателствата, за които всички, от Лавров до Борисов, толкова много настояваха, се уплаших да не би Борисов да вземе и да изгони няколко руски дипломати. Май няма страшно…
  А резилът на руските шпиони е толкова потресаващ, че в един преглед на британския печат срещнах мнението, че този цирк по телевизията си е чиста проба подигравка със запада, направена нарочно, за да се изгаврят с него. Тази щадяща руското “достойнство” версия (ако не е подигравка към руснаците), може да е направена от човек, който не знае какви палячовци са в руските медии, парламент и къде ли не. За човек слушал Соловев, Жириновски, Багдасаров, Медински, Захарова, тези двамата от интервюто направо са си полупрофесионалисти (Швейк би казал полуфукльовци). Аз по-скоро вярвам на цитираната по-горе реплика на Иво Инджев, че това си могат.

 12. Сталингулаг:
  “Представьте, вы – офицер. Элитных спецслужб. Страна отправляет вас на секретное задание. Вы его проваливаете, но возвращаетесь с вражеской территории живым. И тут сам президент говорит: иди, давай интервью. Вы представляете, как становитесь национальным героем, да, задание не выполнили, но ведь никого и не сдали, вернулись! И прямо перед включением камер вас отводит в сторонку генерал и говорит:
  — родина хочет видеть тебя пидором, сынок
  — товарищ генерал, я – офицер!
  — тихо, тихо, остынь, родине же видней, понимаешь?! вот видишь, у меня шрам под копчиком? Это я ради страны в 83-м под Кандагаром осла выебал, думаешь, мне легко было?! А?! Легко?!
  — товарищ генерал, а если вы это осла того эт самое, то почему шрам у вас, а не…
  — отставить, капитан! Иди, отчизну защищай!
  — есть…”

 13. Да обобщим замисълът на многоходовката: Това бе спецоперация по превръщане на пИдали, туй по баце, в “политкоректното”-гейюве.
  Не е лесна службата в ГРУ.

 14. Някои наблюдатели, бивши кагебейци, като Калугин, например, също казват, че е налице безподобна деградация на руските служби.Някакво изхабяване, може би. Къде са славните чекисти с горещи глави и студени сърца, забили алпийска брадвичка в черепа на Троцки, така, че чак в ерата на гласността стана ясно, че са те. Къде днешните…? Прави са и тези, които посочват, че след като англичаните изловиха руснаците по долно бельо /по бели гащи/, Путин игра ва банк и режисира интервюто с двамата килъри. Да го мине като подигравка със запада. Ние сме. И ще продължим да убиваме. Не ни пука, и пр. Лансират ги като търговци на стимуланти за спортисти /заради което за малко щяха да изхвърлят руснаците от олимпийското движение/. И въпросът гейове ли са. Подгравка с Гейропа, както наричат континента ни.Това допада на руската публика. Иначе целият свят им се смее.Само Тръмп, Меркел и Макрон да не идат пак на гости на Путин да обсъждат с него международното положение….

 15. Скрипал и Щирлиц изпили по 2 бутилки водка,Скрипал паднал и умрел.Щирлиц си помисли “Новичок”

 16. А колко ли от тези човечета идват в България и даже си живеят тук?
  Във Варна руска реч може да се чуе вече и в крайните квартали.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.