Шоуто на Борисов продължава без изненади

Ако не бях предупреден лично и изрично от организаторите, тази сутрин можех да задам актуален въпрос на премиера Борисов. Работната закуска с него обаче, на която бях поканен от Американската търговска камара, не предвиждаше журналистическа консумация. Поради което спазих регламента и си тръгнах след изявлението на Борисов, за да не заприличам на онези, които подхвърлят ябълки или реплики в пристъп на внезапен журналистически героизъм, който като правило не уцелва бронята властта, а дори я защитава.

Ако можех, щях да попитам Борисов дали е случайно съвпадение фактът, че обещанието за повишението на бюджетните заплати съвпадна с предупреждението за голям скок на цените на газа, както и дали въпросният скок не е по вина на руския монополист Газпром, за която нашите власти не смеят да споменат нищо. Може би в резултат на това щяхме да разберем дали за Борисов основният приоритет си остава да не дразни Путин, колкото и той да ни души в газовата си хватка. Щяхме, ама друг път…

Разни акценти могат да бъдат извадени от потока от самохвалства, с който традиционно се представи в изказването си нашият премиер. Новината, според някои новинарски сайтове – както виждам – е Борисовото общение да не назначава главния секретар на МВР Младен Маринов за министър преди президентът Радев да е издал указ за неговото освобождаване ( макар президентът да не е прав да пречи на един главен секретар да не иска повече да бъде бъде такъв в желанието си да стане министър, както обясни Борисов).

Не се мина без интродукция, в която Борисов засегна явно единствения за него тревожен момент от битието си на върховен политик: че едни хора всеки ден го критикуват по телевизията, обаче твърдят, че нямало свобода на словото. “Ама ако има ( проблем) със словото, ти няма да си по телевизията”, обори премиерът тези самозабравили се критици в монолога си под формата на задочен диалог с тях.

За мен новината, произведена неволно от премиера, е злорадото му, усмихнато споменаване на олигарсите, които напоследък се били разбунтували в резултат на мерките, взети срещу тях. В тази негова констатация има три компонента. Оформени като ( реторични) въпроси, те изглеждат така:

Откога и Борисов взе да борави с термина “олигарси”?

Откога Борисов отговаря за притискането на олигарси – това не беше ли задача на прокуратурата? Или по този начин шефът на изпълнителната власт откровено си признава, че командва и правораздаването по линия на прокуратурата?

За всички олигарси ли става дума или само за онези, които избирателно биват притискани, за да отчетем дейност преди решението на ЕК дали да продължи мониторингът на България, критикувана за липса на реформи в правосъдната система?

В забавната част от импровизацията на Борисов не липсваха поредните бисери. От рода на “докът строиме, магистралите се задръстват”. И че се изхабяват за 5 години защото хората в България регистрират по хиляда коли на ден, а дневно по тях минават по 1000 тира ( вместо да прелитат някак си, както излиза). Ако пък не знаем, осветли ни той, най-големият пропускателен пункт в Европа е Капитан Андреево. Такива други в Европа няма. Има само на границата между Мексико и САЩ,  отбеляза Борисов

Хубави неща се случват в Пловдив, който догодина ще става европейска столица на културата. “Такива разкопки, такива гробници!”, възторгна се ораторът.

Той направи и други разкрития като за нас: че популистите навсякъде по света искат да харчат пари. Подразбра се, че не е от тях. Нищо, че плаща щедро от народните пари за потушаването на всяко недоволство от мащаб, застрашаващ властта му.

С ръка на сърцето авторът си признава, че наистина научи две нови неща от самия извор, от самия мотор на хубавите новини в България. Според Борисов българските болници разполагат с най-доброто оборудване в света. Освен това в Безмер сме направили заедно с американците летище, което е по-добро от турското в Инджирлик ( “плачи, Ердогане”! – бел. авт.).

Ей така стоят нещата на едро. Да не издребняваме с констатации, според които премиерът така и не е научил, че става дума за Американска камара, наричайки я камера. Но понеже не беше единствен в това отношение сред говорещите на микрофона, някак си се сля с обстановката.

Какво още се е случило в тайната ( за медиите и конкретно за моя милост) втора част на срещата, не смея да гадая. Но мога да предположа, че е същото. Или някой си мисли, че като не го следят медиите, Борисов започва да си скубе косите в прилив на разкаяние за произнесените преди малко самохвалство?

 

Апропо: Американският посланик Джеймс Рубин, по скромните ми наблюдения, е постигнал голям напредък във владеенето на български език, произнасяйки почти без акцент и напълно правилно половината си реч именно на български. При това си направи този труд пред аудитория, сред която едва ли имаше и един слушател, който да не разбира “американски”.

Такова чудо никога не се е случвало с руски дипломат, какво остава за посланик.  Иначе любители да сравняват американците и руснаците със знак на равенство в отношението им към България, колкото щете по нашите объркани азимути…

34 мнения за “Шоуто на Борисов продължава без изненади”

 1. Не бива да забравяме, че милиционерът-премиер (на България) си е ЛЪЖЕЦ екстра категория! От 2 произнесени думи, вероятно 3 са лъжа.

 2. Като стана дума за “олигарси”, какво стана с отсечката, на която загинаха 17 души. Преасфалтираха я и под асфалта остана темата за “нашата” фирма.

 3. За мен боко е просто невъзможен като премиер, а и просто като човек в държавничеството на Нова България, като министър, кмет или всякакъв подобен там.
  Колкото продължаваме да обсъждаме боко (или сайдера или курлела и подобните, които също нямат място в управляването на Нова България) ние един вид ги легитимираме. Независимо дали пробладава критикуването.
  Такива хора като бокто са Алтернатива на нормалното, което ТРЯБВА ДА Е, Обрантото. Те са негово Отрицание, Негова Противоположност.
  Разбира се, аз не може да не забелязвам реалността в България, че населението харесва най напред такъв като боко, че той е избиран, че дори управлява трети път, а и вероятно ще бъде избран още веднъж с нужно мнозинство, за съжаление. Не е нужно да имаш повече от 35%, и той ще ги има, а всеки друг ще бъде по-назад. Какво да се прави, населенческа менталност.
  За мен, също така, боко просто не може да бъде генерал. Та това ли е един генерал на страна от НАТО и ЕС. По техните критерии ли е станал такъв?
  Не може боко да бъде и доктор на наукитте. Та това ли е един експерт с титла “доктор” в страна от ЕС и НАТО. По какви нормални критерии е станал такъв?? Какво е допринесъл, един “доктор” трябва да има Принос!? Та той е по-прост от Екскрементите на моето куче, той не може да върже две интелигентни приказки на кръст, включително в “неговата” оригинална сфера, меверета, охранителност, любов към живков. Какви визии има той, в тези области и въобще, сходни с европейските и западните??
  Всички като него са и Алтернатива на ЛЕВСКИ, СТАМБОЛОВ и тъй нататък, а днес на ИВО, ИЛИЯН, ХРИСТО, ТРАЙЧО, СЪБИ и още, с които начело, три десетилетия а и завинаги, битието на България ще е различно.

  Междувременно:

  ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ:

  Докато прилага ченгеджийскщи похвати и обвинява журналистите, властта не прави реформи и не отговоря на основния въпрос – какво има в документите за корупция, защо седмица чакат, за да се задвижат бавно??
  Случаят с покупката от Доган на ТЕЦ Варна следва подобния опит на Гинка за ЧЕЗ!!
  Това правителство трябва да си ходи!!!

 4. Какво ДРУГО може да се “очаква” от МУТРОмилиционеропитеци ,като бокоТИКВАТА?!?!?!?
  При тях еволюцията е СПРЯЛА преди милиони години, и……..и СЕГА дори РЕволюция не може да заличи ОГРОМНАТА еволюционна ПРОПАСТ ,която зее заради това!
  Има много и обективни класации ,които ЯСНО показват колко се е “развила” НРБ през последните 20 години откакто МУТРОмилиционеропитекЪТ – бокоТИКВАТА беше “назначен” отначало само за генсек на милицията, а след това “пое” кметството на София, и …….и сега е вече “вождь” на НРБ, за трети “мандат”.
  И се вижда ,че във ВСИЧКИ класации задунайският бандитустан изостава, дори от съседна Румъния и то МНОГО!
  Само по “свободата на словото” БОКОвската НРБ е спаднала с над 100(СТО!!!) места през трите “мандата” на калинковоКРАСНОкожият “вождь”!!!
  Но явно бокоТИКВАТА дори не може да разбере дори това, което му четат и казват “съветниците” МУ.
  А ТЪПОТИИТЕ му по повод “модерното оборудване” на болиците се доказват ,че бокоТИКВАТА и неговите КАЛИНКОВИ бюрокраДци се лекуват в специално оборудваната , САМО за тях си , “правителствена болница”. Това показва ,какво е личното им отношение и “доверие” към “модерните больници в БОКОвата НРБ! Още повече ,че тази “правительствена больница” му е оставена “по наследство” от неговият правешки “партиен вождь”, който “охранваше” до кончината му! А бокоТИКВАТА не може НИКОГА да се раздели със правешкото си “наследие”, все пак му е бащиния, я!
  А и изоставането по продължителността на живота в НРБ е потвърдено и СТАБИЛНО , още от времето на соца. И това не може да се промени от розовите очилца ,които бокоТИКВАТА е получил пак “по наследство” от соца МУ!
  А пък само с милиардите ,които е заровил в беленският гьол, бокоТИКВАТА можеше да построи ВСИКИТЕ магистрали в НРБ, и пак щяха да останат и още пари, с които да помогне за построяването на магистралите и в съседните държави, като Македония и Косово! И без да ползва милиардите от еврофондовете! Но това важи само ,ако бокоТИКВАТА не “усвояваше” тези милиарди със собствените си ПОРЦИОНни и ЛОБИстки ОБРЪЧи! Но както се вижда това съвсем не е така , и над половината и от ПОРЦИОНният “бюджет” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” , и от еврофондовете не стигат дори до “магистралите” на бокоТИКВАТА, защото се “усвояват” още на преди да са дошли в НРБ!
  А пък тъпните за “най-голЕмата” база ,дори не си струва и да се коментират! Още повече ,че МУТРОмилиционеропитекът няма никкави самолети ,които да я ползват. Докато неговият султан Ердоган вече е договорил над 100 от свръхмодерните Ф-35, за които бокоТИКВАТА даже не е и чувал, а няма и да чуе!
  Но ….. все пак …. НРБ оглавява някои класации ,като например за ПОРЦИОНното “усвояване” на десетки милиарди от “бюджетните ИЗЛИШЪЦИ” и еврофондовете, всяка година!
  А също така е и повече от сигурно ,че БОКОвата НРБ няма да влезне в Шенген и еврозоната, защото никога не е покривала дори предприсъединителните изисквания за КРИВОсъдието и корупцията за влизане в ЕС. Както казахме и по-горе – БОКОвската НРБ държи и рекорда за НАЙ-бързото пропадане на “свободата” на словото, в света.
  Други “престижни” класации
  са също и тези , в които НРБ е на ЧЕЛНИТЕ места по брой болници, по брой милиционери, по брой “прокурори”, по броя на “виШите” милиционерските “начальници” в РАЗПУТАТА правешка КАЛИНКОВА бюрокраДция на НРБ. И т.н…..и т.н….
  Всичките ,заедно , с бокоТИКВАТА “усвояват” и многомилиардният ДДС върху храните, лекарствата и книгите. В допълнение и към огромното повишение на данъците и осигуровките ,които се източват през КАЗИОНните правешки НОИ и НЗОК, които ТРЯБВА НЕзабавно да се ликвидират …. без остатък!!!
  Само в тези “класации” МУТРОмилиционеропитекът бокоТИКВАТА е успял да се “изкачи” , а по всички останали класации има само рекордно спадане и правешки застой……

 5. Не е по темата, но не мога да се сдържа, когато “Груз-200” се е увеличил с нови 15 руски солдати в Сирия. А позицията на Русия за причините за инцидента е такъв майтап, че човек не би могъл да го съчини дори като виц.
  Значи гадните евреи се прикрили зад руски АУАКС !? и принудили сирийските зенитни батареи да го свалят!Толкова за интегрираната и качествена въздушна отбрана в Сирия, руско производство – израелските ВВС си правят каквото си искат.
  https://www.mediapool.bg/moskva-obvini-izrael-za-svaleniya-ot-siriytsite-ruski-samolet-news283977.html

 6. Ръст на цените за потребителите се очаква в цяла Европа. Според прогнозите – с 10 процента през отоплителния сезон на 2018 и увеличение през отоплителния сезон на 2019.

 7. Арестите на “олигарси” са като стана отново България за РЕЗИЛ пред Европа и света, че руските тайни служби си РАЗВЯВАТ БАЙРАКА И У НАС. И понеже боко тъпото и страхливото не може да фърли и грам критика срещу милата русия и руски служби, на които е дал някакво обещание, ангажимент, сега се арестуват разни нашенски “виновни”.
  Междувременно, и ФРАНЦИЯ, И ШВЕЙЦАРИЯ, и ХОЛАНДИЯ, и ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и колко още ЕВРОПЕЙСКИ страни, засякога и предотвратиха руска шпионаска дейност през 2018 г., и ПРЕДУПРЕДИХА русия.
  А пък хотел “Маринела”, Японския, собственост на човек от нашенски служби, е отдавна любимец на десе и хора на десе. Всяка стая си е с микрофон, и в тоя хотел бе срещнат и подготвен али агджа, с обработки, документи, пищов и още, да отиде да гръмне ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II в Рим. Та въпросното подслушване на началници от ЕС, пребивавали вътре в него по време на председателството, хич не е необичайно и неслучайно нещо.
  Пак русия и любофта към нея, на масовите будали-глупендери, в дъното на нещата у нас…

  https://www.klinklin.bg/napregnata-esen/

 8. Титанична “битка” води геройкото с олигархията. Ярък пример за това е приетия тези дни закон защитаващ интересите на монополистите в енергетиката. В конкретния случай Лукойл.

 9. Путин се сниши по повод на сваления самолет, защото на него му е по-важен Нетаняху с георгиевска лентичка на 9-и май, отколкото 15-ге вече загинали военни (руските майки ще родят военни, ама израелските нетаняхувци едва ли).
  Въпреки принципът, че военните (особено кадровите) на агресора си заслужават смъртта, за тези конкретно ми е жал. Седят си в разузнавателен самолет на ядрена държава със съзнанието, че никой (от тези, които могат) не смее да ги свали, че иначе – Армагедон (питайте Бойко Борисов). Въстаниците са далече, а и нямат средства за свалянето на самолета…. Въстаниците нямат, ама своите имат…

 10. ТЪПОТО тъпо шоу на боко.
  Но има достатъчно да му се радват… и да искат да продължава… точно такова каквото е.
  Omg… докога, Боже !? ….
  Това ли е НОВА БЪЛГАРИЯ, 30 години вече ????? ….. Ставаща още повече “боковска”, и отиваща като такава към още такива 30 години… (дали?)

 11. “Такива разкопки, такива гробници!”

  Ами да… то е като да хвърляш рози пред прасе.

 12. ДА. Точно така!

  Колко Много чужди посланици и дипломати знаеха и знаят Български Език. Правят си труд за което.
  ито Един руски посланики или подобен няма да научи и проговори Български. ЗАЩО да пада на такова ниско ниво!? Не може ли българите да научат малко повече руски!? Пак така се иска на русняците.
  Но, като че ли има основание да каже онази леличка, цитирана тук във форума преди няколко дни от морето, “те българите трябва да знааят и говорят руски”. Та и тук при ИВО колко се изпразват (еякулират) под страниците му, замърсявайки иначе критичното пространство. Къде е Българската Гордост! Нали България, българите, имали велика история, наследство!?
  Толкоз всеобща признателност за “освобождаване” от “освободителка” няма никъде по света, толкоз копринкарство, насадени трайно, трудно изкореними.
  ДОРИ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ кляка като за СВИРКА на уж първи руски монах!!
  СЯКАШ ЕДНА КОМУНИСТИЧЕСКА КУРВА.

  УЖАСЯВАЩ РУСКИ ШОВИНИЗЪМ И НАДМЕННОСТ !!
  НО И УЖАСЯВАЩА ПОМИЯРСКА ПОКОРНОСТ !!!

 13. Мен ми е интересно как амбасадата ще отрази днешните вихрения на баце. И дали визитацията в Ньо Йорк под предлог, че му е ред да води делегацията за откриване на сесията на ООН ще е успешна. В смисъл, ще успее, по-скоро ще му позволят ли, да падне на рамото на Тръмп и промълви, с помощта на преводача, има си хас: Дони, молим те, не засилвай магнитната буря към мамковината. Щото тримата шишковци сме изгорели…
  И те, така…

 14. На фона на неизбежният крах в обозримото бъдеще на матушката н-то шоу на баце изглежда кат невинна бебешка залагалка.

  “Сейчас мы находимся в состоянии, которое экономисты называют «прыжок дохлой кошки» (dead cat bounce): кошка, упавшая с небоскрёба, насмерть разбивается о землю, но её дохлая тушка после удара может отскочить вверх перед тем, как рухнуть окончательно.
  Столкнувшись с реальными проблемами, вся оказавшаяся во власти шатия-братия оказалась абсолютно беспомощной, как стайка обезьян в кабине падающего Боинга — ведь они не имеют ни малейшего представления о том, как эта махина работает, что с ней не так и как ей вообще управлять. И они начинают паниковать, лихорадочно принимая одно ошибочное решение за другим, лишь усугубляя своё положение.
  Годы отрицательной селекции привели к тому, что везде, куда дотянулась рука государства, сидят либо воры, либо идиоты, либо сочетание и того, и другого. МЧС, МВД, МИД, прокуратура, суды, Роскосмос и даже спецслужбы деградировали до степени, в которую сложно поверить:
  МЧС не только не может спасти людей из пожара, но и мешает это сделать другим. Скорая помощь не едет к умирающему, чтобы его смерть не испортила статистику. В борту космического корабля рабочий случайно делает дырку и замазывает её клеем. В посольстве находят 400 кг кокаина. Двум убийцам из спецслужб не могут придумать легенду, в которую поверит хотя бы школьник. Полковник МВД покупает квартиру в Москве, чтобы использовать её, как сейф, и хранит там миллиарды рублей. Глава Росгвардии ворует на пайках для своих бойцов под носом всех спецслужб разом.
  И в мелочах, и в вещах важных государство демонстрирует свою полную недееспособность.”

  http://ru-mir.net/2018/09/17/r-i-p-russia/#more-62929

 15. Какво всъщност се случи край бреговете на Латакия?

 16. ИНТЕРВЮ с БОГ

  Веднъж ми се присъни странен сън- небето сякаш се отвори и аз помолих Бог за интервю.

  -Така, значи искаш да ти дам интервю?-попита ме Господ.

  -Стига да имаш време…- казах аз.

  Бог се усмихна и рече:

  -Моето време е вечността. Какви въпроси искаш да ми зададеш, какво те интересува?

  -С какво най-много те учудват хората?

  И Господ отговори:

  -Това, че когато сте деца, вие искате да сте големи и бързате да пораснете. А после пък мечтаете отново да станете деца…

  че губите здравето си за да спечелите пари. А пък после пилеете парите, за да възстановите здравето си…

  че мислейки тревожно за бъдещето, вие напълно забравяте настоящето. И така не живеете нито за настоящето, нито за бъдещето…

  Че живеете, сякаш никога няма да умрете. А после умирате така, сякаш никога не сте живели…

  Ръцете му хванаха моите и дълго стояхме така мълчаливо. След известо време аз отново го попитах:

  -Мога ли да Ти задам още един въпрос?

  Кимна утвърдително с глава и ми се усмихна насърчително.

  И аз попитах:

  -Като наш баща, какво би искал да направят Твоите деца?

  -Да научат, че не могат да накарат някой да ги обича. Единственото, което могат да направят е да се оставят да бъдат обичани…

  Че трябват години, за да се изгради доверието. Но са достатъчни само няколко секунди, за да бъде разрушено…

  Че най-важното в живота е не “какво” имат, а “кого” имат до себе си…

  Че не е добре да се сравняват с другите. Винаги ще има хора, които со по-добри или по-лоши от тях…

  Че богат е не този, който има най-много, а онзи който се нуждае от най-малко…

  Че трябва да контролират поведението си. В противен случай, то ще контролира тях…

  Че само няколко секунди могат да отворят дълбоки рани у хората, които обичат. И че после са нужни години , за да заздравеят отново те…

  Да се научат да прощават, като се упражняват за това…

  Да научат, че има хора, които много ги обичат, но не винаги знаят как да показват чувствата си…

  Че с пари може да се купи всичко, освен щастие…

  /но без пари, не може да се купи нищо…/

  Че дори понякога да се чувстват разстроени, това не им дава право да разстройват и другите…

  Че големите мечти не изискват големи крила, а меко приземяване…

  Че истинските приятели са рядкост и ако открият такъв- това е огромно богатство…

  Че понякога не е достатъчно другите да им простят. Трябва и сами да си прощават собствените грешки…

  Че са господари на това, което запазват в себе си и роби на онова, което изричат на глас…

  Че ще пожънат това, което са посели. Ако са посели слухове- ще се оплетат в интриги, ако са посели любов- ще бъдат щастливи…

  Да се научат, че истинското щастие не се състои в това да постигнат целите си. А да се задоволят с това, което вече са постигнали и в момента постигат…

  Че да бъдеш щастлив е решение. Те сами си решават да са щастливи с това, което имат и което са. Или умират от завист и ревност, заради онова, което нямат…

  Че двама души могат да гледат в една и съща точка, и въпреки това да виждат съвсем различни неща…

  Да научат, че тези, които са честни пред себе си , без да отчитат последиците, постигат много в живота…

  Че дори да си мислят, че няма какво да дадат, когато техен приятел плаче, те могат да намерят сили да успокоят болката му…

  Че опитвайки се да се вкопчат в тези, които обичат, много бързо ги отблъскват. Оставяйки им свобода, те ще останат заедно завинаги…

  Замислих се…

  Бог потъна в мълчание.

 17. Колко странно , след обидните коментари най-накрая притча за бог и какви да бъдем до последния си ден ! Ако остане това за финал ще бъде много добре за нас всички,но не вярвам, а вие активни коментатори ?

 18. Към Тони:
  Притчата е облечена в литературно-философска форма и не преминава границите на опитите блогът да бъде превърнат в трибуна на проповедници, каквито опити многократно са правени – при това не толкова с любов към Бог, колкото с колективно заклеймяване на всички нас, грешните.
  Който иска да се кара на грешниците ( от името на Бог), каквито поне някои от нас несъмнено сме, трябва да си намери правилното място, а не да паразитира върху изградената от един грешник платформа за общуване с други грешници.
  Ако на някого не понася политическия профил на блога, ще трябва да си направи собствен блог и да се кара там на грешниците колкото си иска.

 19. ТОНИ, и аз самият не вярвам, защото сме хора, а не Богове. Но трябва да се стремим към това.

 20. тони, НЕ съди за ДРУГИТЕ ,базирайки се само на себе си , и на подобните ви.
  Аз съм сигурен ,че всички коментиращи ще “заобичат” твоят “вождь” – бокоТИКВАТА, когато той се раздели със властта. Но точно ,когато бокоТИКВАТА падне от властта , та точно тогава ти и всичките му меркантилните, продажните и “комерсиалните” ЛАКЕИ и прост…..и , ще се отречете , точно в този миг.
  Вие го “обичате” , само заради властта , т.е. вашата “любоФ” е ПЛАТЕНА!
  Същото ще е положението и при Путлер и “обичта” на платените му жрици и лакеи към него, в Русия.
  И да припомня на платените “любоФчии” , като теб , че в нормалните държави ВСИЧКИ са ОПОЗИЦИЯ на властта, и критикуват властта не защото я “мразят” , а защото това ролята на всяка опозиция. Да коригира неграмотността на самоизживяващите се, и самопровъзгласилите се за “вождове” на НРБ, което е основната “управленска” стратегия на такива МУТРОмилиционеропитеци ,като бокоТИКВАТА!
  Още повече ,че той не търси компетентни и независими експерти ,които да го коригират! Напротив , той си “купува” обичта на своите калинкови лакеи ,като им раздава от бюджетните милиарди , под формата на ПОРЦИИ за “усвояване”!
  Но те ще са с него само , докато им раздава от тези порции, а след това ще пристанат на следващият порциинен “вождь”, и даже ще го “заобичат” още повече , отколкото са “обичали” бокоТИКВАТА!

 21. много бъркате г–н Инджев за причините повишили цената на газта.Днес по телевизора съобщиха, че повишаване цената на щатския долар е причината и това го прочетох после и във вестниците. Заради гадните американци страдаме! И не е виновен гаспром, че непрекъснато и безконтролно ни повишава цените както,че и наште държавници правят и невъзможното да запазят сто процентовия монопол на руснаците по доставките на газ

 22. Промените се СЛУЧВАТ!! – върви укротяване на олигарсите. По ТВ. Както правилно е забелязал Шекспир- светът е театър, политиците актьори. Наближават местни и европейски избори. Редно е управляващите да кажат добра дума и за себе си. Местните избори са авеню към европейските финансови потоци. Вкратце, политико-икономическият процес набира пара-гратисен период, използване на административен ресурс (работодателите сочат правилната партия), шушу-мушу с бизнеса, активизиране на независими кандидати и политически сили… Зер, изборна победа се СЛУЧВА, само когато се прилагат ефективни политически технологии. А нашите са от бренда перпетум-мобиле. Веднъж пуснати в действие – спиране няма. И когато бяхме прото-европейци, и сега, когато сме европейци- все тая. Несекващата кинетичната енергия иде от политическата ни култура. А най-вече тази на управляващите ни.
  И накрая като примерен слушател задавам въпроси. Как конкретно са укротени родните ни tycoons в аграрния сектор и туризма? А в енергетиката и медийната среда?
  В пирамидостроителството? Пардон, магистралостроителството и по-семплото такова.

 23. До Съвременик. Цената на природния газ е функция предимно на търсенето и предлагането, макар че върху нея влияят и полит. фактори, т. е. тя е обект не само на икономиката, но и на политикономията. Нефтът и природният газ в исторически план са в тандем в реултат на връзката между тях в сферата на търсенето и предлагането. Теоритично съотношението между цената на нефта и природния газ е приблизително 6:1 на основата на термалния паритет между тях. Това означава, че ако пазарните им цени са определени от енергийното им съдържание, то съотношението между цените ще бъде около 6. В периода 2000-2007 тази цифра е приблизително 8, т. е цените са синхронизирани. В края на 2008 обаче, съотношението 6:1 започва да расте, т.е. връзката между цените на тези две стоки се разпада вследствие на рецесията, ценовите шокове, шистовата революция в САЩ, полит. дестабилизация по време на Арабската пролет.
  В ЕС в резултат на започналата диверсификация цената на природния газ вече не следва схемата за промените в цената на нефта. Пазарът се е променил в смисъл, че вече не е локален пазар. Природният газ произведен в едно място (напр. Русия) се конкурира с природния газ произведен в друго място, напр. Катар. Този газ е доставен по различен начин-чрез тръбопроводи и танкери и преминава през различни хъбове. Това става възможно чрез увеличения брой тръбопроводи и интерконектори. Природния газ транспортиран чрез тръбопроводи се конкурира с втечнения, който също идва от различни страни, които се конкурират между себе си, както и с тръбопроводите. Наблюдаваме развитие което води към създаването на глобален пазар. Конкурират се производителите на газ (!), а конкуренцията между производителите на нефт и тези на газ вече не е актуална.
  Студеното или горещото време, по-голямата икономическа активност, квотите за замърсяване, малкото количество газ в хранилищата (много студено-много топло – запасите намаляват) увеличават търсенето и стимулират ръста на цената на природния газ.

 24. Ако не е Бойко Борисов, тогава с кой и с какво ще се сравняваме!? Сега всеки графоман излива от себе си злобата, че нито е успял, нито е учил достатъчно, нито е издал и продал книга или вестник с голям тираж(над 100 хиляди), нито пък не само в интернет, но и всички близки и роднини, не го е…ват, камо ли да е водещ на партия – едва ли ще му дадат гласа си, дори сестрите, братята и братовчедите му… Все пак пишете и говорете, за да има от какво да се учите, когато ви цитират следващия ден, щото едва ли някой ще ви помни повече от седмица…

 25. Към Емил Димитров:

  Признавам си.
  “Сразен” съм от тази логика на верния поданик.
  Ако не е Бойко Борисов ( Сталин, Хитлер, Путин и т.н.), с какъв ли успешен простак щяхме да се сравняваме? Ние, нищожествата, в сравнение с такъв великан като бившия рекетьор и настоящ гастрольор на върха на нещастната ни държава!
  А кой ще бъде запомнен “повече от седмица” не е толкова важно. Освен за маниакалните властолюбци и робите на тяхната първобитна “харизма”.

  Важното е с какво ще бъде запомнен ( Сталин, Хитлер и т.н).

  Абсолютно сигурно е, че злодеите ( Сталин, Хитлер, Путин и т.н.) ще бъдат запомнени доста по-дълго от “седмица”.

 26. “другарЮ” герберокож “партиен” ЛАКЕЙ, тук ниКОЙ , НИКОГА не иска да се “сравнява” със твоят МУТРОмилиционеропитеков “вождь” – бокоТИКВАТА! Ти ако искаш се сравнявай с него! Можеш даже да ходиш и на “частни уроци” при него, за да дочетете , заедно, вашият ОБЩ “партиен” шедьовър – “Винету”! И така да получиш най-високата герберокожа “нАучна степен” – заслужил “читател” на “Винету”!
  И виж ,как беше назначен бокоТИКВАТА за генсек на милицията, и от КОЙ???
  Той дори не беше в системата на МВР повече от 10 години, пожарникар , и изведнъж го назначават за генсек!
  Също така можеш да проследиш зависимостите , които го пробутаха за “кмет” на София, и след това и за премиер!
  И заради тези задкулисни зависимости все още е “премиер”, а не че е завършил някакво си “образУвание”! Той просто си рита мчалетата и цака белота със своите ортаци и кукловоди, и си раздава порциите с тях!

 27. Докога ще търпим този супер-простак? Май ще излезе прав поета: “Не народ а мърша!”

 28. @Емил Димитров

  “Ако не е Бойко Борисов, тогава с кой и с какво ще се сравняваме!?”

  С КОГО (освен с Бойко Борисов) да те сравня, майсторе на словото!?

 29. До Емил Димитров

  “Ако не е Бойко Борисов, тогава с кой и с какво ще се сравняваме!?”

  Имало едно време един човек, който бил сляп по рождение, но се случило така, че прогледнал за малко и единственото, което видял било едно магаре. След това пак ослепял, но запомнил магарето.
  След това, когато му казвали за нещо, че е много хубаво, или много лошо, той неизменно питал: “Като магарето ли?”

 30. Срещата(даже и случайна)с поклонниците на Борисов е винаги стряскаща. Мислиш си, че такова животно вече “нема”, а се оказва че го има. Все едно, че срещате бай Ганьо на живо. Него го еб.ват и близки и роднини, но това е гордост за душата непоръбена. Келипир да има! Сбъдната мутренска мечта, от милиционер – министър!

 31. Удивително е, че “матрялът” нито пита, нито се интересува какво става с решението н ЕК Газпром да бъде санкциониран за монополните си цени спрямо нас, нито дали М-во на енергетиката е предприело стъпки за договаряне на по-ниски цени. Основани на борсовите цени на газ, не на петрола!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.