Къде ги стяга Чипига

Талантът на Путин да създава врагове на Русия взе да му връща бумеранга си напоследък с особена сила, но не само под формата на международни санкции. Самочувствието му на недосегаем беше разклатено от самия него, когато се ангажира лично с твърдение, че двамата изобличени като отровители от британските власти руснаци не работели за руските тайни служби. Сега вече единият от тях е идентифициран не само с името си по паспорт, с което е пребивавал във Великобритания, но и с истинското си име на полковник от Главното разузнавателно управление на русия ( ГРУ): Анатолий Чипига ( на снимките).


260918_203108_69533_2 TnH74EW2

 

 

 

 

 

 

Разкритието е публикувано не само в британския “Дейли телеграф”, но и в руски опозиционни сайтове. На ход е Путин. Но май няма какво да каже, освен да се коригира чрез мълчание, т.е. да престане да се самозастрелва с лъжи, кито биват опровергавани буквално за дни.

Не по-малък удар за Кремъл е мълниеносната реакция на Вселенския патриарх Вартоломей, който не само не се огъна пред московския натиск в спора за признаването автокефалността на украинската православна църква, но отговори на заплахите на московците и на лъжите им, като предприе безпрецедентен ход: отвори архиви с повече от 3 века давност. Те уличават Руската православна църква и нейните господари от Кремъл в злонамерено изкривяване на фактите относно независимостта на украинската православна институция.

Ако към това добавим и шока в Кремъл от загубата на избори за губернатори, която управляващата партия “Единна Русия “ претърпя тези дни, като и спадът на прословутия висок личен рейтинг на Путин, изглежда на самодържеца започва да му се случват все по-неприятни неща на неговия недосегаем властови връх, с които трябва да свиква за първи път.

Дали пък и нашият нагаждач, който преразказа заканата на американския президент Тръмп срещу купувачите на руски природен газ, не бърза вече да скочи от палубата на “неутралитета” по линия на противопоставянето Изток- Запад? Би било нетипично да се освободи от руските си страхове, но в същото време от човек, за когото оцеляването във властта е абсолютен приоритет, няма да е странно да избере победителя в големия международен спор от позицията на “малкия” ( български премиер), за какъвто се определи сам по отношение на Тръмп. 

Ако корабът на Путин потъва, от нашия пожарникар можем да очакваме не да го спасява, а да помага за увеличаването на пробойната в него – пък дано и проклетите тайни за самия него да потънат в дън (руска) земя, дано!

37 мнения за “Къде ги стяга Чипига”

 1. Аааа , Златни Ви уста , г-н Инджев ! Дай Боже скоро пред ” корабът на путин ПОТЪВА ” да не четем ” “ако” !

 2. Цялата руска върхушка е тъпа, но с комично високо самочувсствие. Цял свят им се смее като на последни дебили, те се изживяват като интелектуални великани. Но пък е много забавно, такова шоу на държавно ниво не се случва всеки ден.

 3. Kонгениално!
  Само едно се питам, пИдали ли са двамата неудачници гереушници или ДА. След като Великият Виктор Суворов ни дава описание как е било по съвеЦко време в ГРУ, сега се набива РезИлтата-Деградацията И там е стигнала нови, невиждани висоти.
  Много мина, мъничко остана. Последният да не забрави да удари шалтера на Педерацията.

 4. МУТРОПИТЕКА вече получи доказателствата които искаше за ОТРОВИТЕЛИТЕ – да видим сега КОЛКО РУСКИ ИЗРИДА ще ИЗГОНИ от България защото тук БРОЙКАТА им е ОГРОМНА, завзели са цялото ЧЕРНОМОРИЕ да не говорим че населяват половин България!IIC…..oIL.

 5. Лошото е, че на диктаторчетата (на ръст – Путин, и на величина – Борисов) не им пука от факта, че НЕПРЕКЪСНАТО ГИ УЛИЧАВАТ В ЛЪЖА! Това са професионални ЛЪЖЦИ и приемат разкритията по-скоро като комплимент – и Путинката и пожарникарят сами се хвалят с лъжите си.
  Докога ще ги търпи така нареченият “избирател” в Русия и в България – това е същинския въпрос!

 6. Руската ракета- най-голямата ракета, руския топ- най-големия топ, руската камбана- най-голямата камбана, руската дупка- най-голямата дупка, руския болен – най-здравия болен, Руската глупост е най-голямата глупост, руската лъжа и най-нескопосаната лъжа….

 7. “пък дано и проклетите тайни за самия него да потънат в дън (руска) земя, дано!”
  Дано, дано, но няма никакъв шанс. Дори напротив!
  След потъването в дън (руска) земя на Путин, потъването на самия Борисов, ще изплуват проклетите тайни за самия него
  от масивите на Шенген.
  Това е основната причина да гледаме Шенген през крив мак/а/рон, докато Борисов е на власт.

 8. Най – обсъжданата тема в Русия в последно време е повишаването на възрастта за пенсиониране – 60 и 65години. Близо 40% от мъжете в Русия не доживяват до 65 години.

 9. ПОКА…

  Б. Окуджава
  Пока Земля ещё вертится, пока ещё ярок свет,
  Господи, дай же Ты каждому, чего у него нет:
  Мудрому дай голову, трусливому дай коня,
  Дай счастливому денег… И не забудь про меня.

  Пока Земля ещё вертится, Господи, – Твоя власть! –
  Дай рвущемуся к власти навластвоваться всласть,
  Дай передышку щедрому хоть до исхода дня.
  Каину дай раскаянье… И не забудь про меня.

  Я знаю: Ты всё умеешь, Я верую в мудрость Твою,
  Как верит солдат убитый, что он проживает в раю,
  Как верит каждое ухо тихим речам Твоим,
  Как веруем и мы сами, не ведая, что творим!

  Господи, мой Боже, зеленоглазый мой,
  Пока Земля ещё вертится, И это ей странно самой,
  Пока ещё хватает времени и огня,
  Дай же Ты всем понемногу… И не забудь про меня.

  1963

 10. До ВИСОК:
  Като стана дума за руската ракета – днес чета

 11. Документираната лъжа на Путин за отровителите от Солсбъри:

  https://www.youtube.com/watch?v=47r1Q2fAvvU

  По лъжите ще ги познаете безбожниците. Този и нашичкият. Показно обичат да се кръстят, а лъжат като дърти цигани.

 12. Тази антипутинска истерия започва да ми идва много….
  Отровили та отровили Скрипал. Излиза Путин и казва – не сме го тровили! (че кой по-добре от него да знае?). Добре, ама не мирясват клеветниците – намерихме ги, та намерихме ги! Излиза Путин и казва – обикновени туристи са! Дори ги показаха по телевизията. Мислех си, че вече всичко е ясно, ама не – не само послъгвали, ама единият дори не бил Бошаров, а бил Чепига. Не мога да разбера какви още доказателства трябва да покаже Путин, та да му повярват? Ама да видим какво ще кажат клеветниците, когато покажат по телевизора едновременно Бошаров и Чепига? Единият ще обяснява, как до клеветническата кампания не е чувал за Скрипал, а другия – как не е чувал за Солзбъри.
  Преди доста години в един филм Фернандел играеше главния герой и братята му. Седяха на една маса и си лафеха. Да видим дали за половин век руснаците са стигнали французите….?

 13. По скоро сте напусне политиката и закрие партия ГЕРБ от колкото да изгони 500 000 руско-съветски граждани и агенти.

 14. Нали съм се само”назначил” за спортен дописник на БЛОГА НИ. Току що, пиндостанци, лъвове, титани, отправиха “чемодан, аеропорт, масква”, любимата на родните спортни коментатори “сборная” домой. Класика в жанра-3:0 за САЩ на световното по волейбол-мъже в Италия.

 15. Хубави новини от Световното по волейбол в Италия тази вечер!
  USA 3-0 Русия

 16. Приятел от Литва, който работи като шофьор на убър тук в Флорида ми каза, 4е слу4айно 4ул разговор на руснак по телефон, като говорещият не подозирал 4е шофьорът знае руски език, тъй като той посо4ил само английския в апликейшъна на таксито. Съдържанието на разговора било нещо като рапорт пред някой по-старши за наблюдавани приви4ни действия на живеещо в Майами руско семейство, като говорещият съобщил, 4е е заснел с обектив пасс кода, който влизащите набират на портала или гейта на затворено камюнити от фамилни къщи, където живеел този Всеволод, който бил следен. Говорещият също изразил съжаление, 4е обектът не използвал 4есто едни и същи външни ресторанти, а се хранел предимно в къщи с делиивъри Накрая на пътуването въпросният 4епик предложил вариант с прихващане на поръ4ка на питза на портала и поставяне в кутията на нещо, което наррекъл 455, след което слязъл от колата , близо до руското консулство в Майами!

 17. Шоуто продължава – говорителят на Путин Песков е заявил пред журналисти, че “ще проверят медийните информации за един от заподозрените по случая Скрипал”. Щели да проверят “този военнослужащ и списъците с наградените”. А Путин нали каза, че двамата не били военнослужещи?
  Жалки смешници!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/bezumie-v-kremal-shte-proverim-dali-edin-ot-zapodozrenite-za-otravyaneto-na-skripal-e-polkovnik-ot-gru

 18. Някой да е изненадан. Няма гламав да приеме напитка поднесена от бляд.

 19. Църковната борба навсякъде и по всяко време е била и политическа такава, което означава че и в този случай са в действие църковни и политически интереси. На мен църковните са ми по-интересни защото са по-завоалирани. А най-вече, защото въпросният казус може да има много по-мащабни последствия от предполагаемите в момента.
  Без да правим ист. справки е ясно, че основната функция на институцията на Вселенския Патриарх е запазване единството на Православието. За разлика от католическия свят, православният няма институция като Папската, както е нямал и папоцезаризъм. Днес в света има 14 автокефални (ПОМЕСТНИ), т. е. независими църкви /15 е призната само от половината от тях/. В избора на свой патриарх афтокефалните църкви не се нуждаят от одобрението на другите афтокефални църкви и Вселенския Патриарх. Институцията на Вселенския (Константинополския) Патриарх заявява върховенството си в Православния свят на базата на приемничество си от Константинопол, но времето в рамките на Османската империя е направило това върховенство по-скоро репрезентативно, отколкото функционално.
  Една църква по презумпция може да бъде обявена за афтокефална на Вселенски събор, но последният такъв е бил през 8 век (!), а запалнуваният през 2016 „не се е случил” и нов механизъм не е бил приет. На подготвителния етап обаче, е било изказано мнение, че даряването на афтокефалност трябва да става от Вселенския Патриарх с документ (томос), но за да бъде валиден, томосът трябва да бъде подписан и от останалите 14 патриарси. Т. е. 14-те независими църкви нямат никакво желание да се обзаведат с реален началник, с когото да делят църковната си власт. А Вартоломей и неговата институция най-вероятно имат такова желание – да станат нещо като православна папската институция, т. е. върховна. Нежеланието на институциите да делят власт и ресурс се наблюдава нон-стоп в гражданския сектор при реорганизация на съществуващи вече институции.
  Тук е мястото да се върнем към наполовина признатата 15 автокефална църква – Православната Църква на Америка, която не е призната и до днес от Константинополската Патриаршия. Защо? Защото паството и ще изчезне от юристдикцията на Константинополската Патриаршия. Много важен момент-една част от каноничната територия на Константинополската Църква е отчасти в Гърция (с афтокефална църква от 1850г.) и Турция (около 3000 православни, най-вече гърци). Но по-голямата (!) и канонична територия е другаде. Тя включва Американската архиепископия (тук влиза и Канада), която е най-важната и част в икономичеки и политически аспект. Също вкл. Австралийската архиепископия, Новозенландската и метрополиите и по света, които са главно в Европа. Подробно тук: https://www.pravoslavie.bg/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8/%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F/
  Според въпросния документ от 17 век, т.е. когато Киевската митрополия преминава от Константинополската към Московската Патриаршия не са били спазени някои църковни изисквания, а именно упоменаването на Константинополския Патриарх по време на църковна служба. Дали това е достатъчно основание въпросното преминаване да бъде обявено за юридически невалидно не ми е известно, както и каква роля ще играе и мнението на другите афтокефални църкви. Защото от 8 век насам и в тях биха могли да съществуват подобни казуси и тогава това би повлияло не само позицията им по Украинската Православна Църква, но и принципното им отношението към институцията на Константинополската Патриаршия.
  За сведение: Афтокефална (поместна) църква е различно от автономна църква.

 20. След като видях снимката на Бойко Борисов със семейство Тръмп, реших да проверя какъв е ръстът на тримата в сантиметри.Д. Тръмп – 190 см. (без перчема, които му прибавя най-малко още 2 см.).М. Тръмп – 180 см. Б. Борисов – 183 см.Стори ми се, че има несъответствие със снимката. А хората с повече опит казват, че има и разлики в сетлосинките.

 21. Колкото до отговора на Вселенския патриарх Вартоломей на традиционната московска наглост, то той може само да радва всички нормални хора. Още повече, че според мен РПЦ не е никаква църква, а отдел на КГБ/ФСБ. Със съответните маскировъчни облекла. Вижте кой е началникът на отдела – полк. Гундяев с псевдоним Кирил. Той да не командва обикновени свещеници? Хайде де. Това вероятно важи и за БПЦ. Където от 15 членове на Синода 13 бяха служители/сътрудници на ДС.

 22. НИКЪДЕ
  НИКЪДЕ
  НИКЪДЕ.
  Никъде в “българската” “преса” или “медии” (по-точно сми) дума не е обеленена. Никакъв толи чипика. Никакво отравяне. Никакъв случай. Никакъв руски шпионаж из Европа. Никакви подобни атаки срещу страни, та те даже са Видими и На Балканите.
  ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ.
  Пак сме на страната на русия.
  ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕВРОПА публикуват, коментират, преписват, пишат, дават, мислят, разсъждават, реагират по въпроса.
  Пак Само Ние.
  Пак русия, милата освободителка.
  Вървим си с нейния Таковата отзад, напъхан добре, замълчал ни до край, до главозамаяна, шеметна любвеобилност.

  САМО ПРИ ИВО!!

 23. Весела Чернева:

  Казусът “орбан”.
  Българското андрешковско отношение към еврофондовете и ценностите на Европа.
  И още…

 24. Към RADA:

  Разбира се, че е политически въпрос църковната независимост. Такъв е бил и за българите, когато са се борили за църковна независимост, а руският посланик в Константинопол Игнатиев се е борил да не я допусне, докато султанът, пак по политически причини ( за да намали руското влияние върху българите) скланя в сюблимния момент да подкрепи българското искане. Т.е. българските роби ( нали е било робство) са подкрепени от своя робовладелец, за да не попаднат под робството на руската конкуренция. Политика!
  Колкото до украинских случай, той едва ли щеше да възникне, ако не Русия не беше осъществила агресивната си политика спрямо Украйна, след което има нахалството да обвинява за нея украинците – сякаш украински “доброволци” воюват на руска територия, подкрепяйки на нея украински сепаратизъм, а не обратното.
  Съответно политическият инструмент на руската държава, каквато Руската православна църква е от времето на Петър първи най – официално, се опитва да наложи политиката на Кремъл и по тази линия, но среща политическа съпротива. Точно като и санкциите са политически мотивирани заради политиката на Кремъл.
  А интересите на Вартоломей в случая съвпадат с интересите на западната съпротива срещу руската политическа експанзия, която се проявява и като териториална. На този фон прозира ясно истината за политическата позиция на БПЦ, която или си мълчи “канонично” ( в полза на Москва), или се изказва открито в полза на Москва чрез отделни русофилстващи архиереи.

 25. По повод руската ракета /вж покта на ВИСОК/, чета в руската и филиалната ѝ българска преса, как могучая, непобедимая до има-няма няколко години ще се въоръжи с нови защитни комплекси, разполагащи с десетки “свръхзвукови ракети” /каквото и да значи това/, които буквално ще размажат американската флота, с всичките ѝ самолетоносачи, защото ще притежават далекобойност цели 450 км, ще летят на малка височина /разбирай – под 3000 м/ и ще развиват “шеметна” скорост от 1100 км в час?!?!Путинките явно тотално са изперкали или са убедени, че средностатистическият мужик не знае:
  – че скоростта на звука във въздух достига 1263 км/ч;
  – че отдавна “малките височини” ве са проблем за модерните РЛС;
  – че скорост от 900 до 1100 км в час е обичайна дори за допотопния пътнически таралясник Ту 134;
  – че съвременните прехващачи вече гонят удвояването на въпросната скорост;
  – че изстреляна със същата скорост насрещна ракета скъсява разстоянието два пъти по-бързо.
  Или оплетена в лъжите си кремълската пропаганда до там се е самозабравила, че е загубила здрав разум.

 26. Каноните са писани И ПРОМЕНЯНИ тук на земята от хора/ каквито и да са те/, а не от Бог ,там на небето.
  В конкретния случай, взирането в точките и запетайките на канона е очевидна защита на руската КГБ-патриаршия.
  Много важно, какво ще кажат -Вартоломей 270-ти и КГБ-Гундяй-1-ви.
  Важно е какво ще каже “украинският Хенри 8-ми”-Петро Порошенко.
  След като “Папа” Путин, не разрешава разтрогването на брака между Русия и Украйна, както
  папа Климент VII, не одобрявал разтрогването на брака на Хенри с Катерина Арагонска през 1534 г…
  Невъзможно, според канона?
  Тогава и папата е говорил същото…

 27. Към RADA:
  RADA по добре е да се види ,че РПЦ се е отделила от рУската църква на Киевска Рус още преди 600 години ,също без да иска разрешение от никой нито от Костантинополският патриарх , нито от Киевският.
  Де-факто и де-юре роSSийската църква се е отделила от Киевската , а от своя страна Киевската църква е призната от Константинополската патриаршия , което показва че роSSийската църква не е е питала нито своята църква-майка в Киев, нито Канстантинополският патриарх ,когато са решили да се отделят, още когато са били зависими от Златната ОРДА!
  След това ПетърI решава окончателно да подчини роSSийската църква на своята светска власт, и това показва ,че т.нар. РПЦ е била винаги зависима или от чуждата, или царската власт! А след 1917 година РПЦ е почти унищожена пак от собствената си светска власт. И когато Сталин решава да създаде отново РПЦ, той я подарява на собствената си тайна полиция КГБ, към 5 управление на КГБ!!!
  Каква “църква” е това?!!? След като няма независимост дори от тайната полиция на Сталин?!?! А е подчинена дори на едно от ВСИЧКИ управления в КГБ???
  Дори и сегашният “патриарх” е назначен по линия на КГБ, и има присвоено военно звание от КГБ!!!!!!
  Ето това е “каноничността” на РПЦ , през последните 600-700 години!

 28. Към Павел Тинков. Френската противокорабна ракета Екзосет лети на 30 см над водата при тихо море!

 29. Дай Боже повече такива патриарси като Вартоломей с такива решения и за които руските дарове да нямат значение, защото Московската патриаршия е учредена с решение на Цариградския патриарх Йеремия придобито чрез богати дарове в пари, злато и скъпи кожи. А същността на руската политика от 1589г. досега винаги е била едновременно съчетание на религия и политика. Като при това религията е в подчинено състояние спрямо властта и крепител на властта, което е и най-големия недостатък на православието. При Западната религия такова съчетание е абсурдно. Днес БПЦ не се отличава от РПЦ.

 30. Руските ракети са хубави ракети. Не знам къде сте чели за тези параметри, но в пресата става въпрос за съвсем други числа от рода на 11 000 км/час, с каквато се движи балистичната ракета Искандер, изстреляна от самолет като “Кинжал”.
  Вече се убедихме, че руското ПВО успешно сваля с ракети пътнически и руски военни самолети. Така се роди и следния виц.

  -Джон, какъв е тоя шум?
  -Руснаците, сър, псуват евреите, защото руска ракета свалила руски самолет.
  -А какво е правил там руския самолет.
  -Насочвал е ракетата, сър

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.