Аплодисментите между властта и опозицията биха обърнали Монтескьо в гроба

Основополагащата идея да Монтескьо за разделението на властите като основа на демокрацията беше аплодирана в България с посткомунистически ентусиазъм и ставане на крака при бурните ръкопляскания. Дълго, продължително и (не)искрено.

Днес аплодисментите продължават, но като фон зад фасадата, като форма на заглушаване на истината за деградиращата ни демокрация. Умората от ръкоплясканията е преминала в рутина, която не може да прикрие факта, че разделението на властите се е превърнало във фарс.

Едва ли осведоменият читател трябва да бъде убеждаван, че тази констатация се отнася за  размитите граници между изпълнителната, законодателната и съдебната власт, в чийто придатък е превърната и т.н. четвърта власт на медиите. Твърде банално е да се констатира и коментира този факт. 

При цялата завършеност и пълнота на тази конвергенция, картината на дифузията  няма да е пълна, ако не отбележим все по-голямото единство на прегръдката между управляващи и т.н. опозиция. Най-новият пример е предложението на вицепремиера Каракачанов за въвеждане на държавен контрол върху част от потребителските цени. Идеята,  която изобщо не е негово откритие и е стародавна комунистическа теория и практика, причинила вечния дефицит в т.н. социалистическо стопанство раздели реакциите на на две в т.н ляво пространство ( към което очевидно ВМРО принадлежи и то като негов представител във властта). БСП възрази, че това не е възможно, а комунистите, макар и в маргинално качество извън парламента, изръкопляскаха на ВМРО като на свои истински представител в управлението на държавата.

Както се вижда, парламентарната опозиция в лицето на БСП изпревари липсващата позиция на ГЕРБ и направо отмени гербаджиите в задачата им да кажат нещо по въпроса. За да не се затрудняват от ГЕРБ да се карат с ВМРО.  БСП просто им дойде на помощ и ги отмени.

За сметка на това извънпарламентарните комунисти изразиха мнението на избирателите на БСП със своите аплодисменти към съуправляващата ВМРО. Кръгът се затваря диалектически чрез единството и борбата на противоречията, покриващи всички “капии” на управленско-опозиционното съглашение.  

Горните редове не са някакво авторско откритие. Други са забелязали и управляват тази тенденция. Видя се от зле прикритата имитация на руския еталон “Единна Русия” чрез създаването на българския русофилски клуб “Единение”, оглавен от русофилския президент Румен Радев. Дългогодишните призиви да престанем да се делим, да премахнем границите на плурализма в името на “единението” намери своята организационна форма. И не срещна никаква съпротива от страна управляващите съглашатели, които водят единствено лидерската битка с Радев в угода на Борисов.

Не терена на принципите и плурализма обаче “единението” на обезличените власти е в ход. Марширува под звуците на съветска музика, преминаваща в руска.

22 мнения за “Аплодисментите между властта и опозицията биха обърнали Монтескьо в гроба”

 1. Няколко реда за второто заседание по жалбата на георги жеков срещу Иво. Инфото е опосредено,чрез сестра ми. 6 съмишленика, вкл. и постоянно присъстващият адаш Георги от Добрич в изключително неудобният час-10 сутринта са подкрепили Стопанинът на БЛОГА НИ.Поради отсъствие на свидетели делото е отложено когато ще се проведе и разпитът на очевидци на случката в Макдоналдс до Университета за 21 декември от 14, 30 час. Жив и здрав поемам ангажимента, га му дойде времето, да припомня горното обстоятелство. Най-впечатлително е било агресивноста на адвоката на жалбаря който в лицето на прекрасната ни коментаторка Д.Савова си е намерил бързо майстора. Няма да им мълчим.

 2. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 3. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 4. Не е много-много по темата. Питам се понякога и за евентуален отговор мога само да гадая дали статии като долната стигат до “силните на деня” и имат ли, най-вече ресурс, да ги осмислят. А дано, ама надали.
  https://graniru.org/opinion/portnikov/m.273044.html

 5. Точно така е – единение в името на Русия и “който не е с нас е против нас”. И “врагът, който не се предава се унищожава”, И т-н-, и т-н. До болка познато, защото сме го изпитали върху себе си.

  А разделението на властите у нас вече наистина е фарс. Лъжливото овчарче като премиер няколко пъти е заявявало, че редовно се среща с Главния прокурор, за да “набелязват мерки”. Представям си мерките. Толкова за разделението между изпълнителната и съдебната власт. А като добавим факта, че и законодателната власт е изцяло в ръцете на премиера, какво излиза? Излиза клептократична автокрация. Това излиза.

 6. Колко грозен е филма днес. Все едно геройте ни се подиграват и ние нищо не можем да направим. Сценарият е написан.

 7. герберокожите се чудят как да си “усвоят” поредните ПОРЦИИ от поредният годишен “бюджетен” “ИЗЛИШЪК”, и не им се отклонява вниманието от това , за да се занимават с такива “дреболии” и тъпотии , които използват за неокомунистическата си пропагадност от КАЗИОНните путлериоти от МВРО .
  Сега даже герберокожите са изпратили на своят вождь до техните свещени ловни полета в бившият Див Запад. А освен САЩ не е роден дом само на червенокожите ….. но също така САЩ е родният дом и на големите жълто-оранжеви “тиквени” “плодове”…… Така че калинковоКРАСНОкожият “вождь” бокоТИКВАТА е на двоен “хаджь” в САЩ , и няма никакво значение дали бледокожият гринго Тръмп ще го приеме, за да “изпушат” по една акцизна цигарена “лула на мира”. Те, гринговците, не могат много добре да “изпушат” акцизните “лули на мира” , защото нямат дългогодишният опит на КРАСНОкожите племена ……
  А пък въобще не могат да се сравняват с калинковоКРАСНОкожите “вождове” и племена от ба(л)кянският Див Изток!
  Така че по-добре е,че Тръмп няма да отнеме от “ценното” време на МУТРОмилиционеропитекът бокоТИКВАТА ,докато посещава “родните” си КРАСНОкожи и тиквожълтокожите ловни полета, в САЩ!

 8. И кой и като как свали нещастният Ил-20. Четиво за класни разбирачи от ранга на Павел Тинков. Троловете да не се Абят. Текстът е прекалено специализиран за тях и никакви домашни заготовки и обширни конспекти от опорни точки не спасяват каузата им неудържима.
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/09/28/77985-kak-sbili-il-20

 9. Сега всички обсъждат ,че Путлер е пренасял контрабандно кокаин ,чрез дипломатическата поща, без да преминава през митниците, но това е дълга чекистка и болшевишка “традиция”, и даже “бащицата на народите” – Сталин е приемал по няколко “магистралки” за “отскок”:
  https://tinyurl.com/y8a2ggcb
  Което обяснява и защо е бил такъв античовешки тиран! А също и чекистите ,които са извършвали чистките и са изтребвали затворниците в ГУЛаг.
  Както се вижда чекистите не са разчитали само на 100 грама водка ,която Сталин е давал на бойците преди всяка битка във Втората световна война.
  За него и за чекистките и партийните му лакеи е имало още нещо “в допълнение” към водката!
  П.П. Не вярвам съветските таварищи да се оставили своите партийни другари от БКП и ДС без експресни доставки на “дипломатически кокаин” от 1918 , до 2018г.. И това обяснява и античовешките престъпления и престъпленията срещу човечеството и българите, които е извършила, и ИЗВЪРШВА и сега, терористичната шайка БКП и нейните лево-десни клонинги в НРБ!

 10. Разделение на властите! Този филм на ужасите българите гледаха 45 години през времето на “народната” власт.
  Сега същия филм,хубав или руски, го прожектират наново и страшното е,че не е филм,а си е самата действителност.
  За заблуда,най-вече на Запада,музиката на филма е евроатлантическа,която действа и на дремещия електорат преспивателно.

 11. “Днес аплодисментите продължават, но като фон зад фасадата, като форма на заглушаване на истината за
  деградиращата ни демокрация.
  Умората от ръкоплясканията е преминала в рутина,…”
  Всъщност истината е, че деградира желанието ни за демокрация . Апатията завладяваща “зрителите”, е реципрочна на
  рутината в ръкопляскащите си управляващи .
  Непримиримите и инициативните потърсиха демокрацията в чужбина, многократно лъгани у нас от “десните” водачи.
  Въпроса с властта се решава на изборите, с които се определя след това и битието на гласуващите.
  Все германци, но едно беше в ГФР, а друга в ГДР.Нали?
  Оказа се на практика, че всички избори у нас са били фалшифицирани и живковият социализъм, постепенно се превърна в
  бойковият социализъм.Пробутван ни не само от ГЕРБ, като европейска демокрация. Наскоро подкрепен с ново предложение
  за регулиране на цените-прийом единствено на социалистическата планова икономика.
  А не на конкуриращият се пазар,като единственият доказан път за благоденствието на всяка нация.
  Дясно мислещите гласоподаватели вече масово не гласуват.
  От общо 7 004 358 избиратели,точно 5 857 006,или 83,6194552% не са желаели матрьошката на Кремъл,Бойко Бекапето
  за Премиер, въпреки че постоянно ни втълпяват за тъпият българин, който постоянно го избира.
  И постоянно настъпва мотиката.Неистина, която е много далеч от числата от протоколите в ЦИК!
  Всъщност Борисов е узурпирал властта, спретвайки ни нов “хуманен” 9-ти септември.
  Властва с 16,4%, които са съизмерими с т.н.”мъртви души”.
  И в НС опозицията ръкопляска,но…под благосклонният поглед на извън парламентарната опозиция.
  Иначе как да си обясним мълчанието им за очевидно противоконституционния избирателен кодекс, който предрешава
  въпроса за изборите и властта?
  Защо за гласоподавателите в чужбина важат едни изборни правила, а за тези у нас други?
  Защо за “чужденците” е в сила активната регистрация, а “у дома” няма активна регистрация?
  С която автоматически би се решил проблемът с “мъртвите души”.
  Значи за БКП и креатурити и е необходимо съществуването на “мъртви души”-избиратели в ЕСГРАОН и ясно с каква цел.
  Иначе ЕСГРАОН щяха да изфабрикуват “мъртви души” и за данъкоплатци в НАП.
  CountryMeters: 29.9.2018г./10.ч.
  Дигиталните технологии са чудото на 21-ви век.

  Те ни позволяват да знаем, че момента населението на България е точно :6 987 504

  Днес у нас ненавършилите 18г. са точно:1 681 485
  Днес имащите право да гласуват са точно:5 306 019
  Ако изборите бяха днес, точно:135 нямаха да имат възможност да гласуват,
  тъй като днес, до този час:124 са починали,
  а днес, до този час: 11 са само ОФИЦИАЛНО емигриралите.

  П.П.
  При съвременните дигитални технологии, при такава очовадност, не е ли твърде подозрително мълчанието на
  претендиращите за десни водачи?
  И всички ние, не сме ли статисти в “Мълчанието на агнетата”?
  …”Днес аплодисментите продължават, но като фон зад фасадата…”…

 12. Линията на бедност в България според Евростат е 351 лева.
  Въпреки това, кабинетът Борисов-3 с ПМС е определил за 2018г. 321 лв.!
  Но явно дори и това е само формално за пред ЕС.
  Иначе, как да си обясним думите, изречени днес от социалният министър Бисер Петков.
  Освен като признание за политика на умишлен геноцид към “третата възраст”.
  Социалният министър Бисер Петков заяви, че в момента пенсионерите са над 2 милиона и сто хиляди.
  И получават средна пенсия от 321 лева и 53 стотинки…
  “Днес аплодисментите продължават, но като фон зад фасадата, като форма на заглушаване на истината…”

 13. Ха ха ха ха!…

  Толи Чипика, единият от двамата от гру полковници-убийци на СЕРГЕЙ СКРИПАЛ, РАЗПОЗНАТ ОТ КОМШИИТЕ НА СЕРГО в Солзбъри.
  Ха ха ха, нали толи (“русланчо”), заедно с другия отровител “сашо петров”, бяха зели да ходят като “екскурзианти” в Албиона, да гледали уш разни цръкви и исторически наследства, и Въобще не били стъпвали в тоа Солзбъри.

  Пълен Ташак!
  Милата русия, дето прави само освобождения!

  https://www.thesun.co.uk/news/7366583/anatoliy-chepiga-ruslan-boshirov-russia/

  А пък в Полша вече намират място на Новата Американска Военна База:

  http://sprotyv.info/ru/news/kiev/v-polshe-vybirayut-mesto-dlya-voennoy-bazy-ssha

  А пък в България… в България продължаваме “да не ни мачкат американците земята”, “да не дразним”, т.е. да сме на страната на путин, да си правим копринки, да дърпаме по-близо до русия, европа “на нации”, но не на интеграция и евроценности, да обичкаме бетонни летящи бузлуджански чинии, да сме по-близо до орбан, да не спазваме и Отхвърляне и всякакви други европейски стандарти, никаква правосъдна реформа, никаква медийна реформа, и все друго и други да са виновни, и Все такива Пръдни с ЧЕРВЕН МИРИС И ПРОРУСКИ ХАРАКТЕР…

 14. Току-що написах на един украинец, плюещ по Порошенко, че демокрацията не ти гарантира, че ще избереш най-добрия, а само, че после можеш да го смениш…
  Върнах се на нашия си сайт, чета коментарите за нашата си действителност и си мисля, мамка му, май го излъгах….

 15. Българските медии предадоха много преватно ре4та на Д Тръмп в ООНето оба4е забравиха да кажат най-важното, 4е сиренето ве4е е с пари, разни НАТО, ЕС и др са само за пред хората, а който иска итинска сигурност – индивидуален договор с САЩ, тогава може ина4е другото е мимикрия и загниване като Българрия която 25 години се прави на прозападна и НАТОВска а от рашани не можеш да се разминеш и Редник Радев прави копие на единна путинска Русия, накратко, Трръмп каза същото което 47 ма година последният вайсррой Лорд Маунтбатън каза на Ганди и Неру – Сори, уи ар ливинг нау! Сори, ние напускаме! Стига сте яли от наште таксмъни в потребителската кошнитса на Карака4анов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.