България в устата на “другите” и в краката на Русия

Беше време, когато в българските медии имаше постоянна рубрика под наслов “Другите за нас”. В нея се поместваха  доловени споменавания на България в чуждото медийно пространство. По комунистическо време  се издаваха в този смисъл специални бюлетини с гриф “секретно” и само положителните отзиви за НРБ се допускаха за публична консумация, освен ако ЦК на БКП не прецени, че трябва да се даде гласност на някоя “клевета”, която да бъде идеологически контрирана чрез показна акция.

При демокрацията, когато тя за кратко разви плуралистична медийна среда през турбулентните 90 години в края на миналия век ( постепенно задушена през новото хилядолетие) интерпретациите на чуждите мнения за България бяха една от индикациите за позиционирането на самата българска медия. В наши дни границите на медийния плурализъм са размити, меко казано, но си остава усещането за пристрастен прочит на написаното на България в чужбина.

В един и същи ден България се оказва днес обект на интерес от световна величина като пример за руската намеса у нас. Путин, цитиран от ТАСС ( Телеграфната агенция на Съветския съюз), посочи България като негативен пример. Казал, че ЕС не би трябвало да го следва в решението си да довърши “Северен поток” и да си сътрудничи с Русия, за да не заприлича евросъюзът на България, която се отказала от “Южен поток” ( което е лъжа, защото лично Путин оповести отказа на Русия в Анкара на 1 декември 2014 г., вбесен от колебанията на София). 

В свое изказване за опасностите от руската намеса в делата на западните демокрация британският министър на външните работи Джереми Хънт споменава по същото време България като държава, станала жертва на кибератака от руска страна. Дали този път този факт, деклариран от толкова високо място в чужбина, ще бъде “чут” и от българските институции?

Питам, защото президентът Плевнелиев ( 2011- 2017 г.) нееднократно  е оповестявал истината за руската кибератака срещу българските институции, свързани с местните избори през 2015 г.. Направи го отново в София на 28 септември на международна конференция под надслов “Усилване на сдържащия потенциал на НАТО”  с подзаглавие “ Източните съюзни държави и усилията на Алианса за гарантиране на тяхната национална сигурност и отбрана”. От трибуната на конференцията той спомена руската шпионска централа Главно разузнавателно управление ( ГРУ) чрез създаден от нея филиал за кибератака Fancy Bear като конкретен извършител на кибернападението на сайтове на български институции, поради което е свикал по онова време Консултативния съвета по национална сигурност, но не е срещнал разбирането на мнозина от участниците в този най-висш форум по сигурността в държавата. 

Кой български политик днес поставя този въпрос ( и изобщо за хибридните заплахи от руска страна), запита от трибуната реторично Плевнелиев, давайки да се разбере, че и Борисов не прави изключение.

Присъстващ репортер на БНТ направи скандал, че участник в конференцията му препоръчал тази част от изказването на Плевнелиев като новина, заслужаваща внимание. Журналистът демонстрира силна обида, че някой му казва какво да съобщава и напусна шумно конференцията. Бранейки свободата на словото ( цензурирайки казаното от Плевнелиев) , БНТ прояви характер: наистина не пожела да цитира изявлението му..

Сега от телевизията, която има “суров материал” от думите на Плевнелиев от събитието, състояло се в София само седмица, може да благоволи да го използва в контекста на думите на британския външен министър, избрал да илюстрирал заплахата за западните демокрации от руските хибридни провокации именно чрез примера с България ( точно в духа на казаното от Плевнелиев, който подчерта, че срещу нашата страна руските хакери са се упражнявали за последващите си атаки срещу САЩ, Франция и т.н.).

Друго си е “другите” да говорят за нас, а не “някакъв си” български президент от близкото минало да се изказва без разрешението на борците за свобода на словото!  

Колкото до “проявата на характер” от страна на БНТ, тя ми напомня на любимия виц на прабаба ми Елисавета за жената, която викала мъжа си да изпълзи изпод кревата, за да се разберат, а той отвръщал твърдо, че няма да го направи, за да си види кой е мъжът в тази къща. Та и в БНТ така: на “умрял политик”  ( Плевнелиев сам се нарече в изявлението си “бивш политик”) нож вдигат.

22 мнения за “България в устата на “другите” и в краката на Русия”

 1. Изключително нагло изказване на Путин!
  Очаквах нота от българска страна, и още чакам.
  Такова нещо не може да се подмине.

 2. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 3. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 4. !!!
  Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 5. Самоназначилият се за “журналист” и начальник в БНТ – кошлуков , няма да покани Плевнелиев , а само рашисткият “шампион по шахмат” и путлеристки клоун – карпов. И тъй като карпов е назначен за “шампион” от КГБ, то сега при чекиста Путлер, карпов стана и мултимилионер, и “шахматен” олигарх! А също можем да кажем ,че цялото КГБ трябва да носи шахматната “шампионска” титла ,а не само “шахматният” чекист-карпов, защото цялото КГБ му “помогна” да печели срещу опонентите си , като Каспаров!
  Но, както казахме, при “нововремецът” и царско “юпи” – кошлуков , друго не може да се очаква от БНТ. А и “вождь” на НРБ – бокоТИКВАТА е също от “царските милиционерски “юпи”-та,също както и кошлуков.
  От 20 години са се наредили – “юпи”-МУТРОмилиционер-“юпи”-МУТРОмилиционер-“юпи”-МУТРОмилиционер-………..
  И ако при идването на Кобурга, може да е имало някаква “разлика” между “юпи”-тата и МУТРОмилиционерите , то сега вече няма такова “разграничение” , кой е – “юпи-то”, и кой е – МУТРОмилиционера.
  И за това, БНТ начело със своето “журналистическо” “юпи”- кошлуков ще сринат още повече НРБ в класацията по “свободата” на словото. Но какъвто е “вождь”, такива са и КАЗИОНните му “журналисти” в БНТ , и извън БНТ!

 6. Тия ” БНТ” , са пълен потрес , пълна скръб !
  Нещо като от умрял >> депеш . Гледа ли ги някой въобще . А на Путанеско и цялата му сбирщина от бандити , пожелавям “мечтаната мечка” да ги превърне от твърдо през течно и заслужено в газообразно състояние . И то скоро !

 7. @СКЪСВАНЕ С РУСИЯ!

  Ще тропат по мушамата на партийната маса. Тежко му и горко на Димитър Благоев.

 8. Путлер е казал ,че НРБ отхвърлила Южен поток?!?
  Путлер е казал също и, че сега НРБ искала да прекара тръба от Турски поток?!?!
  И след като според Путлер е имало желаещи за прокарването на тръбите от Турски поток, през НРБ, то нека каже и конкретните имена на конкретните “желаещи” за Турский му пАток !
  А също така нека Путлер обясни и защо е отделил, вече, над 2 милиарда евро за тръбите от Турский пАток ,които ще минат през НРБ! От което следва ,че …….че НАЙ-големиЯТ ЖЕЛАЕЩ за Турский пАток през НРБ е тъкмо Путлер , а едва след това се нареждат и неговите васали в НРБ, които изпълняват само неговите гасударски “желания”……макар и по “пълна програма”!

 9. Д-Р МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ:

  “(РУСКАТА) ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА СРЕЩУ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ”

  http://atlantic-council.bg/информационната-война-срещу-евроатл/

  РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ (2012-2017), не резидент:

  МЪЧИТЕЛНО БАВНО НАПРЕДВАНЕ;
  ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ;
  ЛИПСА НА МИСИЯ И ВИЗИЯ В БЪЛГАРИЯ;
  РУСИЯ ЦЕЛИ ТРАЙНО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ И ПОСТАВЯНЕ В ЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ;
  МАЛКО БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ПРОБЛЕМА;
  ПЪРВИ ОТДЕЛ НА РУСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ Е ИЗВЪРШИЛ КИБЕРАТАКАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 Г.;
  НЯМА ОТКРИТ И ЧЕСТЕН ДЕБАТ ПО СИГУРНОСТТА У НАС;
  РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЧИ ДА СЕ НАДГРАЖДАТ ОТБРАНИТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ…

  https://frognews.bg/novini/plevneliev-razkritikuva-bavnata-modernizatsiia-armiiata-zavisimostta-rusiia.html

 10. ПАК РУСИЯ !!
  ПАК ОТНОВО !!
  ПАК КИБЕР-АТАКИ И БЕЗОЧЛИВА РУСКА НАГЛОСТ !!
  ПАК ЛИ СМЕ С РУСИЯ !!
  ПАК ЛИ СЕ СНИШАВАМЕ !!
  ПАК ЛИ СМЕ НАПУК НА ЕВРОПА И ЗАПАДА !!
  ПАК ЛИ НЕ СМЕ НИКАКВИ СЪЮЗНИЦИ. А ЛАЙНАРИ БЛИЖЕЩИ РУСКИЯ ЗАДНИК – НАЧЕЛО С БОКО И РУМКО !?
  ПАК ЛИ СМЕ “МИ ТО НЕ Е ЯСНО, НЕ Е УТОЧНЕНО КОЙ Е ИЗВЪРШИТЕЛ, Т.Е. САМИТЕ ОНИЯ ТАМ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И АМЕРИКА СИ ГО ПРАВЯТ” !!

  ХОЛАНДИЯ ГОНИ ЧЕТИРИМА ОФИЦЕРИ НА ГРУ, ОТИШЛИ В ХОЛАНДИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ С ПАСПОРТИ НА УЖ-ДИПЛОМАТИ, СЛЕД КИБЕР-АТАКА НА МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ И АНГЛИЙСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО, СЕДМИЦИ СЛЕД НОВИЧОК-СОЛЗБЪРИ…

  https://www.theguardian.com/world/2018/oct/04/netherlands-halted-russian-cyber-attack-on-chemical-weapons-body

 11. Що се отнася до газопровода на руско италианския проект защо никой не казва, че българката земя под тръбите ставаше руска собственост? И защо никой не оповестява хората извършили това предателство? Питам го за не знам кой път? Дали си земята на газопровода, а после руснаците виновни?! И.Инджев е много точен като казва, че Путин именно спира проекта от Турция, а ЕС единствено настояваха земята да си остане българска. Какво толкова му беше на руския първи не е много ясно, освен че защити хора, които злоупотребиха с българските чиновници?
  Но Западът мълчи и не му отговори и трепери да получи руски газ. Липсата на реакция за това, че руснаците ни взимаха земята много точно показва действителното отношение на Запада към нас. Така е и с хакерските атаки- нас ни саботираха, но никой от Запад не реагира и не налага санкции, камо ли ние. За нас остава да избършем лицето си за пореден път. Точно затова трябва да имаме друго поведение към руснаците.
  Със селски скандал с тях не може, защото са по- големи побойници от нас и търсят бой, за да осъществят целите си.

 12. Руските ШПИОНИ са плъзнали като скакалци по западния свят от където започна изгонванети им. Само тук в България те си живеят не обеспокоявани от властите ни та даже изкупиха половината ни дъпжава и започнаха да получават и гражданство. Блазе ни!iic…..oIL.

 13. Американска Военна База в Полша ЩЕ ИМА!

  ЗАЩОТО В ПОЛСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО (А И ВЪВ ВЛАСТТА КАТО ЦЯЛО ТАМ) НЯМА КОМУНЯГИ И ВИПУСКНИЦИ НА РУСКИ УНИВЕРСИТЕТИ !

  Колко точно уточнение !
  За цялостната управленческа нагласа и мислене !
  Дали валидно и за тук тъдява !?

 14. Кошлуков не е царско Юпи,той е Юпи на Дуржавна сигурност,още е жива медсестрата от 4ти клм,където е прекарал известно време Кошлуков,която разказа,че посещаващите го офицери от ДС са му носели банани при посещенията.Ние всички знаем много,но някак си не го споделяме,а остава само в кухнята и мамка им…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.