Вицепремиерът Симеонов сложи пръст в “раната Лукойл”, но не предизвика медийна болка

Не става дума за личността на Валери Симеонов, която търпи критики по определени теми, а за вицепремиера на България, който хвана руския бик за рогата, но смълчаната политическа и медийна публика се прави, че няма такъв тореадор на арената у нас….

В предаване на ТВ “Европа” Симеонов не само посочи най-големият руски монополист на българския пазар като безконтролен играч на същата тази арена, но и спомена конкретни факти, за които авторът на тези редове не веднъж е писал – например за пристанище “Росенец” край Бургас, където “руският бик” си разиграва коня, а достъпът не само на журналисти, но и на българските власти изобщо до пристанището и инсталациите му е забранен. И вестник “Монд” писа в свои репортаж от България това, и германският писател Юрген Рот засегна темата, но резултатът и отзвукът на ниво управленски решения в България е нулев. Две нули. 

https://youtu.be/xRav6KwCiog?t=871

Валери Симеонов и друг път е повдигал въпроса за Лукойл като корпорация, за която се правят лобистки закони в България. През юли го направи в предаване на БНТ. И нищо…https://www.bnt.bg/bg/a/194545-valeri-simeonov-opredeli-proektozakona-za-gorivata-kato-lobistki

Този път, струва ми се, Симеонов отиде по-далеч от всякога в откровеното посочване на Лукойл не просто като нарушител и прозрачно задкулисен играч в законодателството ни, но добави още въпроси от стратегическо значение за националната ни сигурност, застрашена от Русия и нейното нефтено острие в България. Вицепремиерът спомена за 900 тона запорирано край Бургас некачествено гориво, което услужливо е било върнато на Лукойл за преработка ( вместо корпорацията да бъде наказана по съответния законов ред).

Заместникът на премиера Борисов, какъвто е председателят на НФСБ и негов коалиционен партньор, декларира категорично, че не е в състояние дори да предизвика в рамките на правителството обсъждане на проблема с Лукойл, лобирането за руската компания и продължаващото й разпореждане на българска територия със собствено пристанище в Росенец ( за което пишещият тук е споменавал в “Течна дружба”, че със сигурност е сред причините България да не бъде допускана в Шенгенското споразумение, тъй като на практика е предоставила на чужда държава ключовете от своя морска врата ).  

На въпрос за комуникацията по въпроса с премиера Борисов, зададен от водещия Коритаров ( който като журналист от БТВ преди години направи опит да се “заяде” с шефа на Лукойл Валентин Златев, но се превърна в обект на наказателна акция от страна на всемогъщия олигарх), вицепремиерът Симеонов “намекна”, че не само не е дискутирал с началника си тази тема, но и явно няма смисъл. Не само заради факта, че изключително рядко си контактува с него – при това по други, предварително зададени теми, но и защото не очаква друго, освен най-много да предизвика “разговор” в рамките на кабинета. Т.е. от Борисов не може да се очаква да посегне на Лукойл. 

И това ли е “несериозна” причина за разрив в управляващата коалиция, в която Симеонов е самотен опонент сред навалицата от дейци на русофилщината?

Разширявайки периметъра на коментара за политиката на страната по отношение на горивата Симеонов попита реторичн защо е била спряно за около 6 месеца проучването за наличие на газ и нефт в български черноморски шелф от страна на троен консорциум, водеща компания сред които е ТОТАЛ. “Пак ли са руснаците”, попита Коритаров.  Симеонов от една страна отвърна, че “не ги разбира тези работи”, но припомни, че самолетът на шефа на ТОТАЛ беше ударен от снегорин на летище “Шереметиево” край Москва и загина на място…

Как да не си спомни човек, че ударен смъртоносно ( от сърдечен удар) беше и бившият шеф на митниците Ваньо Танов, който се осмели да запечата за броени дни терминалите на Лукойл заради отказа на компанията да инсталира устройства, позволяващи проверка. Всички останали държавни инстанции се направиха на ударени тогава, а за огромна изненада на неосведомените, като моя милост, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик довтаса на място и се снима демонстративно с шефовете на Лукойл. “Мистерията” се разкри едва, когато Уорлик напусна малко по-късно дипломатическата служба и отиде да работи като консултант в голяма руска адвокатска кантора, близка до Путин. Щом може бивш канцлер на Германия, като Шрьодер, да бъде нает от Путин в управата на неговия “Северен поток”, защо да не може някакво си американско дипломатче да бъде обработено по подобен начин?

За интересуващата се публика у нас и в чужбина в казаното от вицепремиера Симеонов няма новина, освен в един аспект: цял вицепремиер потвърждава написаната пред последните десетина години от “разни блогърчета” картина на всевластието на Лукойл в България, но и това не е “интересно” за т.н. големи български медии. 

За самия Борисов – да не говорим. Той само може да бъде попитан при случай дали продължава да твърди, че в неговата България има свобода на словото и че доказателство било в това колко много го критикували по медиите. Него – може би, но да се споменава с лошо началника му Валентин Златев е забранено!

Единодушното премълчаване на темата за руското разпореждане с българската енергетика е сред най-ясните индикатори за клиничната смърт на медийната свобода под неговата диригентска бухалка. 

15 мнения за “Вицепремиерът Симеонов сложи пръст в “раната Лукойл”, но не предизвика медийна болка”

 1. Мнозина ми си мислят, че могат да си разиграват коня в България като в бащиния, да откъсват цели територии от България, в които да се не допускат български власти – български територии, на които българските власти не се допускат – прочетете още веднъж това бавно и го осмислете. Но има истински патриоти сред българите, които нямат намерение да оставят нещата просто така. И който си мисли, че всичко ще мине и замине без последствия, си е направил криво сметката.

 2. Едно малко уточенние за причината за катастрофата ,причинила смърта на Кристоф де Маржари – генералния директор на ТОТАЛ . В излитащия самолет на мениджъра се блъска не друг самолет ,а снегорин ,чиито водач е бил пиян. Познат похват на руските тайни служби.

  http://www.forbes.ru/news/271259-gendirektor-total-pogib-v-aviakatastrofe-vo-vnukovo

 3. Допълнеие към по-горния ми пост.
  Една година по-късно виновния за катастрохата водач на снегорина е амнистиран посучай 70 годищнината от победата…..

 4. Време е за предсрочни избори!

 5. @DOBREV , шофьорът най-вероятно е повишен и в чин…

 6. Когато коалиционен партньор, министър или друга креатура на комунистическата мутра започне да говори истини (разбира се само да говори) веднага се питам с каква цел го прави?
  Избори ли идват, опозиция ли ще си отглеждат или пък само ще я оглавят …

 7. @Добрев
  Същият снегорин мина покрай Борис Немцов.

 8. Знам че боли… но учете руски език, скоро ще е официален тук!

 9. Не можаха да пратят снегорин в Солсбъри,пратиха Баширов.Два пъти – и сутринта и вечерта /повторение/ слушах г-н Симеонов,значи има все пак някой човек в това правителство,който да каже очевадни истини.

 10. Сега чрез Доган руснаците придобиват и дълбоководното пристанище на ТЕЦ Варна./Самият ТЕЦ е без значение за тях/

 11. Заместник министър-председател Валери Симеонов се отказва да уреди нещата в съответствието на решението на Върховният административен съд за събарянето на незаконно изградени стопански сгради до своят дворец близо до гр. Златоград.
  Въпреки редовни сигнали в различни национални медии и призиви на обществото към този човек да се подчини на закона, действащ лидерът на движението ʺНационален фронт за спасение на Българияʺ се отказва да направи нещата как то трябва.
  http://botev196.blog.bg/politika/2018/10/04/.1629832

 12. MIKA, yместни въпpocи (си) зaдaвaтe.

 13. За Уорлик все пак не се знае – дали е “отишъл сам” в руска фирма на работа, или е “пратен под прикритие” да е там…

 14. “Москва планира до 2035 г. да удвои износа на газ”
  Няма начин това да не предвижда и България
  Какво е “диверсификация”, има ли почва у нас?? Какво знае правителството за нея?? Нямаше ли такъв ПРИНЦИП на ЕС?? Изпълняват ли го управляващите?? На КОЯ страна са те, ПАК ЛИ РУСИЯ??!!

  https://www.naturalgasworld.com/russian-producers-eye-doubling-exports-64936

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.