Кремълските попове заплашват по навик със схизма – този път се заканват на украинците

Колко схизми може да предложи спрямо по-малобройните откъм миряни посестрими руската ( уж обединителна под скиптъра за православието) църква?

За информация на българите у нас и по света е достатъчно да припомним, че облечената в расо Матушка анатемосва българските си “братушки” за десетилетия след като те придобиват своята автокефалност. Днес белобрадите червеноризци от КГБ, какъвто е шефът на РПЦ Гундяев, плашат със същото украинците.

Бройката могат да уточнят специалистите по история на това недоразумение РПЦ. То е фактически под ботуша на самодържието още от времето на Иван Грозни. Той е българоубиец, унищожител на Волжка България. Обявил се е  за “цар на българите” след дивашкото унищожаване на столицата на волжките българи Казан през 1552 г. Не е оставил камък върху камък от белокаменния град, превъзхождащ във всяко отношение колибарски застроената Москва, в която местният кремъл по – късно възниква като реплика на своя български прототип в Казан ( съграден на днешния Червен площад от …италиански майстори).

Става дума за “дядо Иван” – ако някой не е чувал за тази митологема, пробутана от руската имперска пропаганда на българите на юг от Дунав, загубили три века по-късно памет за геноцида над техните събратя от района на Волга.  Там и днес живеят милиони потомци на днешните българи, мнозина от които пазят родовата памет за своя произход, но прекършеният гръбнак на русофилстващата българска върхушка не позволява българските политици и институции да поставят по какъвто и да било публичен ( а най-вероятно и дискретен) начин.  

Възникването на Русия, когато това название се появява за първи път на световната сцена, става през 1721 г. Петър Първи се обявява за император и ликвидира завинаги самостоятелността на РПЦ, за чийто върховен глава се самоназначава. Брадатите му опоненти сред православните попове и подражаващите им православни бивали бръснати насила и клани масово както само по съветско време по-късно се е случило отново.

От Съобщението на РПЦ, с което плаши украинските “гарги” със схизма, най – много ми харесва частта, в която се  призовава към “ разума” на Вселенския патриарх, признал украинската църковна независимост. При това РПЦ го прави от позицията на “църковната реалност”. Нещо като “няма украинска църковна независимост, няма проблем”- и обратно.

„Надяваме се, че разумът ще надделее и че константинополският патриарх ще промени позицията си спрямо съществуващата църковна реалност“, заявява “министърът на външните работи”  на РПЦ митрополит Волоколамски Иларион след безпрецедентното “изнесено заседание” на руския висш клир в Минск с белоруските попове, целящо да компенсира бягството на украинската църква от московската опека.

Откога една църква, била тя и официално на подчинение на с(ъ)ветската власт, както е в Русия от близо половин хилядолетие,  борави с категориите на разума и реалностите? Не е ли вярата територията на църквата, която се бори да привлича и пасе душите на своето паство?

По този повод БЛЦ трябва да отговори на въпроса не е ли възмутително на българска територия да се разхождат българо-руснаци с бутафорни казашки униформи, които развяват неканонични хоругви, преплитащи хибридно изобразени български национални символи с руски имперски знаци. За филиала на Москва у нас обаче такъв въпрос явно не стои.

НА СНИМКИТЕ: Руски двуглав орел в чийто крака на изфабрикуваната “православна” хоругва е изобразено българското национално знаме

 

30978347Unknown

 

47 мнения за “Кремълските попове заплашват по навик със схизма – този път се заканват на украинците”

 1. В Чехия арестуваха руснаци за хакерска атака срещу МВнР.

  Хакерската атака е предизвикала срив в системата за приемане на молби за жителство и пребиваване.В България няма нужда от хакерски атаки, защото всички молби на орките за постоянно пребиваване и българско гражданство се удовлетворяват и то по съкратена процедура.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/v-chehiya-arestuvaha-rusnatsi-za-hakerska-ataka-sreshtu-mvnr

 2. Първата снимка казва много, вижте само физиономиите на облечените в униформи безродници и изражението на отчето.
  А доколко Русия се разпорежда в България може да се прочете в доклада на Иван Костов.
  Извода е, че в България няма власт а има сбирщина от продажни политически проститутки, като тяхната проституция не е само в руския публичен дом, но и в харема на турския неосултан Ердоган.

 3. Гардиън: Руският “патриарх” е шпионин от кагебе” (обикновено той е “генерал”: нали е началник на цяааала голяма русия, на “чедата” зад граница, а и опитва да “подчинява” поместни църкви, включително нашенската, правейки го ПАРАЛЕЛНО на Константинопол)
  https://www.theguardian.com/world/1999/feb/12/1

  Нюзуик: ЗАЩО русняците вярват на “църква” изградена от кагебе?
  https://www.newsweek.com/why-do-russians-trust-church-set-kgb-802635

  Разузнавателен доклад: Руското православие и съветското кагебе:
  https://larouchepub.com/eiw/public/1981/eirv08n46-19811201/eirv08n46-19811201_022-russian_orthodoxy_and_the_soviet.pdf

  Дойче веле: Отцепването на Украинската Църква е ПОРАЖЕНИЕ ЗА ПУТИН
  https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3554023

  БиБиСи: Руската православна църква къса връзка с Константинопол (чети също така: “Църковното” управление на кагебе)
  https://www.bbc.com/news/world-europe-45870939

  . . . . .

  Мания за величие.
  Шовинизъм в действие.
  Пикаене на газ за провалян Трети Рим.

  Само сравнявайте какво пишат по въпроса нашите “медии”, използвани като “средства” в ръцете на властта.
  Ако взема такова “средство” да ме информира всеки ден (НЕДАЙ СИ БОЖЕ, НИКОГА), все едно разгръщам не вестник пред очите ми. Все едно разгръжам тлъсто-косматите ЗАДНИ БУЗИ на ДЕЛЯН, НАЧАЛНИК НА ДАНС ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, откъдето идва ПОЛЪХ НА ИНФОРМАЦИОННОСТ.
  ТАКОВА ИЗЧАДИЕ ЛИ ЩЕ МЕ ИНФОЛМИРА!! НЕГОВИТЕ “МЕДИИ”?? ИЗГРАДЕНИ И ФУНКЦИОНИРАЩИ ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ, ЗА ЗАБЛУДА НА МАСИТЕ??

  Да живее свободната преса, свободния достъп, свободния дух!
  Долу русия!
  Долу “медийната” деляновщина!
  Доло бойковизма, подържаш руското статукво у нас, включително относно медии и информиране!

 4. Още малко:

  МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ:

  В България не се говори публично (ЗАЩО !?), но ние не сме подминати от хибридната война, която се води от Русия срещу Европа и Запада по всички фронтове – невидими, но ефикасни!

 5. И още:

  КРАСИМИР ЯНКОВ:

  Разделението в БСП.
  Купува ли ГЕРБ опозицията на курлелка.
  ЗАЩО Борисов лично спира и пуска обществени поръчки.
  ДжиПиГруп.
  Поражението на БСП в частичните местни избори и шансовете на европейските.

 6. Очаквам съвсем скоро Гундяевци да заплашат Константинополската Патриаршия с масиран ракетен удар!

 7. Дълго се чудех дали ще се намери българин, който да каже, че учредяването на Българската Екзархия е било разкол в православието, нарушаване на канона, недопустимо навлизане в канонична територия и грубо вмешателство на властта (омразният султан) в църковните дела?
  Намери се. И не един…
  Вярно, някои от тях с не много български имена и прякори (Сидеров, Волгин), но има и една доцент Григорова – най-гундяевославния измежду доцентите, но вероятно не и с най-високата академична титла (тиква?) между гундяевославните.

  Дано украинските власти да почерпят от опита на Високата порта и да питат миряните, а не свещениците, към коя църква да бъде храмът.

 8. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 9. Здравейте приятели, Понеже виждам как някои наши съмишленици ме подкрепят, та реших да експлоатирам още малко тяхното доверие, защо? Защото вече втори път прочитам за книгата на Нася Кралевска-“БЪЛГАРИЯ ПОД КОМУНИЗЪМ” и какво, какво-казах си, така и така ходя по разни читалища, защото ли да не измоля някой друг екземпляр от тази книга, та да имам по-голямо оправдание за изразходвания бензин.И така, приятели, ако някой ми изпрати екземпляр от книгата на Нася, аз бих я дарявал заедно с “Измамата САН СТЕФАНО Руско-турската поробителна война” Благодаря предварително! Приятен ден

  Posted by Роберт Алтънов | октомври 6, 2018, 10:49

 10. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 11. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 12. Снощи по БНТ2 в предаването История бг взе участие СТАМБО.Беше запис от 2015 година.
  Сега СТАМБО ни липсва.
  Заплахите на кремълските попове изпълни у нас симеончо от Мадрид с унищожаването на Алтеративния синод.

 13. Преди около месец Гундяев посети в Константинопол вселенския патриарх с надеждата да го склони да не дава автокефалност на Украинската църква. Тогава в youtube се появиха прелюбопитни видеа, където ясно се вижда, как при опит да бъде почерпен Вартоломей от поднос с разляти чаши, приготвени от руската делегация, пръв посяга Гундяев и как една ръка отзад не му дава да вземе избраната чаша, а го насочва да вземе от правилните чаши. След този жест Вартоломей и неговите владики отказват да вземат чаши от руския поднос. Мисля, че това окончателно реши всякакви съмнения, ако ги е имало, при решението за даване на автокефалност.

  Ще се постарая да дам линк към youtube видеото за гафа.

 14. Асене, не си сам в тая липса, приятелю.
  Книгите на СТАМБО са на масата ми.

 15. В миг се свърши с руската имперска доктрина. Истанбулската змия захапа за гърлото кемълските орлици и те вече са религиозен култ. Като прибавим Путин, който изрече, че ислямът е велика религия, можем да говорим съвсем ясно за много богове в Русия. Това е залезът на империята.
  Що се отнася до Иван Грозни винаги името му е стояло като тъмна личност, която е обладана от демони. днес Русия вече е християнски култ, който посегна да оглави равните църкви на православието. Алчност тресе Кремъл, както и Истанбул. Те нямат мяра, нито мира и искат всичко сега и завинаги. Отвратителни са, но нямат коректив, защото вече полудяха.

 16. Трети Рим няма да има, сега ще мислят Четвърти Рим. Като в стария виц за мандата:

  – Владимир Владимирович! Ще се кандидатирате ли за трети мандат?
  – Не!
  – А за четвърти?

 17. И ми направи впечатление следното:

  По БНТ водещата обяви новината за масовото убийство, изтъквайки и натъртвайки специално “Украинският полуостров Крим, анексиран от Русия преди 4 години”.
  За ПЪРВИ ПЪТ от 4 години, фарисеите се сетиха така да представят Крим – може би, заради трагичната новина!

 18. До Караиванов.
  Тази Григорова е спретнала страхотен “научен труд” в прослава на евразийството и на РПЦ като отдел на КГБ!
  http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/darina-grigorova-izboryt-ne-e-mezhdu-moskva-i-fenera-a-mezhdu-kanona-i-bezzakonieto-mezhdu-hrista-i-antihrista
  типичен бацил разпръскващ червена зараза! Такива като нея никога няма да прогледнат, че “Русия е проказата на планетата Земя!”

 19. @ Българин
  Не знам дали това е причината (все ми се иска БНТ да започна да се вчовечват, но никой от руските канали навремето не каза, че Боингът е паднал в ДНР – в Украйна та в Украйна.

 20. Ако БПЦ не направи нужното за установяването на канонически статут на Македонската православна църква и то без протакане, ако БПЦ не признае независимостта на УПЦ, и ако в този Синод не намерят място последователите на Иларион Макариополски, Неофит Бозвели и Методи Кусев, а не на агентите на ДС, то тя ще препотвърди истината, че е филиал на РПЦ и не е ЦЪРКВАТА НА БЪЛГАРИТЕ.

  БЪЛГАРИНЪТ ВЯРВА В БОГ, А НЕ В ПРАВОСЛАВИЕ И СИНОД!

 21. По повод “мандатността” на путя.
  Очевидно е желанието на путя за началник на русия до смърт.
  Нали той вече за пример китаеца Си, дето се нагласи за началник на държавата доживотно.
  А и какво ще му попречи в русия – на практика, нищо съществено няма да му попречи.

  Нов оборот от приказки в москва за промяна на конституцията в полза на путя началник до смърт:
  https://www.rferl.org/a/russia-s-top-judge-spurs-new-talk-of-changing-constitution/29547265.html

 22. И малко за края на злощастния саудитски журналист:

  Ню Йорк Таймс: Звукозапис потвърждава Хашоги да е изтезаван и НАРЯЗАН НА ПАРЧЕТА.

  А бе остави ги тия журналисти бе,.. само сензации търсят … и таа журналистика… нали си имаме пеляндеевщината…

  https://www.nytimes.com/2018/10/17/world/europe/turkey-saudi-khashoggi-dismember.html?emc=edit_na_20181017&nl=breaking-news&nlid=4191305ing-news&ref=cta

 23. @КАРАИВАНОВ

  Мисля, е точно това е причината, г-н Караиванов!
  Много добре знаем, че хибридната пропаганда има доста медийни “лица”.
  Наред с дебелашкото, откровено и безогледно, съществува и “по-меко” хибридно направление.
  БНТ (по разбираеми причини) не може да си позволи да го играе по първия начин…все пак.
  Но за “мекия” вариант нямат ограничения и са царе по перфидност!
  Накратко, идеята им беше, съобщавайки тази ужасна, трагична и брутална по своята негативност новина, да натъртят на това, че става на “УКРАИНСКИЯТ” полуостров Крим, и от немай къде, добавят “анексиран от Русия”.
  Айде лека вечер, и пак ще ви пиша, като забележа подобни неща!

 24. Няма ДНР,ЛНР,това са области от източна Украйна.

 25. Aнна ПОЛИТКОВСКАЯ, “Putin’s Russia”:

  “At the beginning of the Great Matins service there stood, shoulder to shoulder with Putin as if at a military parade, Prime Minister Fradkov and Dmitry Medvedev, the Kremlin’s new éminence grise, head of the president’s office, a man of diminutive stature with a large head. The three men clumsily and clownishly crossed themselves, Medvedev making his crosses by touching his hands to his forehead and then to his genitals. It was risible. Medvedev followed Putin in shaking the patriarch’s hand as if he were one of their comrades, rather than kissing it as prescribed by church ritual. The patriarch overlooked the error. The spin doctors in the Kremlin are effective but, of course, pretty illiterate in these matters and had not told the politicians what to do. Alongside Putin there stood the mayor of Moscow, Yury Luzhkov, who had been behind the rebuilding of the cathedral and who alone knew how to invoke the protection of the Cross in a competent manner. The patriarch addressed Putin as ‘Your Most High Excellency,’ which made even those not directly involved wince. Given the numerous ex-KGB officers occupying top government positions, the Easter Vigil has now taken over from the May Day parade as the major obligatory national ritual.

  The beginning of the Great Matins service was even more comical than the handshakes with the patriarch. Both state television channels did a live broadcast of the procession around the cathedral that precedes the service. The patriarch participated in this, despite being ill. The television commentator, who was a believer and theologically knowledgeable, explained to viewers that in the Orthodox tradition, the doors of the church should be shut before midnight because they symbolize the entrance to the cave where Christ’s body was placed. After midnight the Orthodox faithful taking part in the procession await the opening of the church doors. The patriarch stands on the steps at their head and is the first to enter the empty temple where the Resurrection of Christ has already occurred.

  When the patriarch had recited the first prayer at the doors of the temple, they were thrown open to reveal Putin, our modest president, shoulder to shoulder with Fradkov, Medvedev, and Luzhkov.”

 26. господин Инджев,
  историята е още по-интересна.
  Според руския журналист Невзоров, РПЦ никога не е получавала томос. т.е. никога не е била автокефална и не е имала право да налага схизма над българската екзархия
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ruski-zhurnalist-tvardi-vsashtnost-rpts-nyama-avtonomen-statut

 27. Борисов с поредната бродерия ‘зад игла’:
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/borisov-v-bryuksel-vsichki-ot-enp-se-izviniha-za-reaktsiyata-si-za-ubiystvoto-v-ruse-shte-pusnat-novi-tuitove

  Ще взема речевия му акт сериозно в същия ден в който отворя правителствения сайт на РБ и видя нещо подобно:
  https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2018/10/canada-identifies-malicious-cyber-activity-by-russia.html

 28. @Петър Георгиев

  Да, беше казано в едно интервю с архиепископ Йов (https://bit.ly/2CNtU6F) от 13 септември 2018 г. -https://cerkvarium.org/novyny/pomistni-tserkvy/arkhiepiskop-telmiskij-iov-gecha-avtokefaliya-tse-zasib-zabezpechiti-ednist-i-tserkvi-vseredini-derzhavi-i-mizh-pomisnimi-tserkvami.html

 29. До г-н Инджев, относно коментара Ви:

  “Откога една църква, била тя и официално на подчинение на с(ъ)ветската власт, както е в Русия от близо половин хилядолетие, борави с категориите на разума и реалностите? Не е ли вярата територията на църквата, която се бори да привлича и пасе душите на своето паство?”

  Мислите ли наистина, че вярата е безумна и нереална ако мога така да го кажа, щом казвате, че не ползвала тези категории? Щом Бог е създател на човека, как тогава разума да не е негово създание?

  Само разумен човек, може да вярва г-н Инджев! А колкото до тези, които се мислят за разумни, защото не вярват, ще им кажа, не бързайте. Ако не можете да видите всичко, това не означава, че не е истина! Когато сутрин, видите светлината от Изток, виждате ли слънцето? Не, виждате го след малко! Така е и с по-големите неща, недостижими за човешките очи.
  А тези разправии за власт са просто недостойни. Няма друг учител освен Христос!
  Жалко, че руския владика го е забравил. Той реално няма никаква власт. Нито може да има.

 30. И ако позволите, да допълня с една случка от земния живот на Учителя, разказана в Евангелието на Марко!

  “42. А Иисус, като ги повика, рече им: знаете, че ония, които се смятат за князе на народите, господаруват над тях, и велможите им властвуват върху тях.
  43. Но между вас няма да бъде тъй: който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга;
  44. и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб.
  45. Защото и Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина.”

 31. Към ЖБ:

  Многократно съм обяснявал, че това е блог за политически коментари и няма да го превръщам в арена за проповеди, пък ако ще и да споделям 100 процента техния патос.
  В случая ще кажа все пак, че е абсолютна неистина да се каже, че вярата и разумът непременно вървят ръка за ръка. Векове наред това се доказа от отказа на едни вярващи да признаят научно доказани истини, да не изброявам добре известните казуси с “плоската земя” и прочее.
  Не оспорвам ничия вяра, тя е изиграла и играе огромна роля в очовечаването на индивидите, наричащи се човеци. Но вярата е категория, с която науката и рационалното мислене НЕ боравят. Тя си остава приоритет за вярващите и както те имат право да отказват всякаква намеса в тяхната вяра, така трябва да приемат също, че има и различни от тях хора, които си пазят своята територия от външна намеса.
  Така че моля да не се опитвате тук да ставате поредният проповедник, който пробва да се налага – това обикновено води до заклеймяване при оказване на ( пасивна) съпротива от моя страна. Многократно се е случвало и не желая да влизам в подобна отклоняваща идеята на тази трибуна битка.

 32. Някак си много удобно съвпадна терористичният акт в Керч с отделянето на украинската православна църква. КГБ-ейците в расо активираха спящата си терористична клетка за отклоняване на общественото внимание от този позор за недоразумението, наречено РПЦ!

 33. Както винаги Андрей Илларионов е обяснил подробно ,че чекистите от РПЦ нямат никакви права над Киевската православна църква:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5BC77EDD513B5
  И както Вселенската патриаршия е позволила на российските “патриарси” да са само ВРЕМЕННИ НАМЕСТНИЦИ(екзархи!!!) на Вселенският патриарх в Киевските епархии, преди 330 години. Така ,сега, Вселенската патриаршия ОТНЕМА това ВРЕМЕННО РАЗРЕШЕНИЕ от днешните ЧЕКИСТКИ “патриарси” на Путлер!!!
  Т.е. както Вселенската патриаршия е РАЗРЕШИЛА на российската “църква” да е неин ВРЕМЕНЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ(екзарх!) за Киевската църква, така и сега Вселенската патриаршия ОТМЕНЯ това ВРЕМЕННО разрешение.
  А още повече , Московската “църква” НИКОГА не е ПОЛУЧАВАЛА Томос за своята “АВТОкефалность” от Вселенската патриаршия!!! Т.е. московската “църква” е САМОдейна СЕКТА, която НЕ е получавала ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ от Вселенската патриаршия ,че принадлежи към православието!!!

 34. Да дам моите пет стотинки за самостоятелността на Българската черква. Милен Радев в блога “де зората” си го е казал много просто . На ПОСЛЕДНИЯ вселенски събор ( преди разделението на православни и католици) Българската черква е обявена за автокефална (САМОСТОЯТЕЛНА). САМО ПОСЛЕДВАЩ ВСЕЛЕНСКИ (ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ЗАЕДНО) МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЧЕРКВА.
  Истината е лесна за разбиране, а не знам кой беше казал че ако кажеш една лъжа трябва да изрече още сто.

 35. В иемто на отрезвяването на бъкгарските русофили искаме нова руска окупация! Ъъъъъ, тва май няма да сработи, те и сега се държат с тях като парцали, но явно рубличките са по-мили от България и собственото им достойнство, А чувството им за справедливост и честност, явно е оперирано…

 36. До ROCK
  Мисля, че прочетох статиите от всички линкове, но темите са обсъждани и се спирам на предоставения (чрез линка) от Вас материал. Интересен е.
  Църквата и политиката са били винаги свързани. Понякога недалновидно-„Предложенията на Кантакузин от 1367 г. съвпадат с драматични обстоятелства – неговият зет, Йоан V Палеолог (1341-1391), тъкмо се е завърнал от безуспешната си и унизителна визита в Унгария, където е молил за военна помощ и където твърдо са му отказали докато не премине в латинската вяра”.
  Това ме насочи към др. полит. моменти останали зад редовете. От времето на Юстиниян I папите в Рим са били номинирани или одобрявани от императора в Константинопол, т. нар. Византийско папство.
  След като Шарлеман спасява Рим от атаката на ломбардите, папа Лео (Лъв)III го провъзгласява за нов римски император. Папската институция декларира лоялността си към държавата на франките, от която вече ще търси закрила вместо от Византия, която създава само неприятности. И не само в религията. Така напр. император Лъв III (преди Юстиниян I), който обявява религиозните изображения за еритически се опитва да убеди в същото и папа Григорий III…в крайна сметка Лъв конфискува имуществото на папската институция и го поставя под управлението на Константинопол.
  Държавата на франките след коронацията на Шарлеман става известна като Свещената Римска Империя. Наличието на още една Римска империя отслабва позициите на Византия. На Запад вече не ги наричат „римляни”, а гърци (понякога византийци). Византийците обаче продължават да виждт себе си като „римляни” и смятат патриарха на Константинопол за най-важната църковна фигура.
  През 1053 всички латински църкви в Константинопол са затворени. Формално двете църкви се разделят през 1054г. Но Рим и Константинопол продължават да се обвиняват взаимно за еретическо „поведение”, а също и в това кой е виновен за разлома между тях. И т. н. Не липсват и полит. разпри c военни действия. Kато говорим за кръстоносните походи срещу Византия да не забравим Балдуин Фландърски.
  Конфликтът Рим-Константинопол играе роля в отслабването на Византийската империя. Византия престава да съществува, а войските на Османската империя стигат до Виена. Ако Византия не беше покорена, нямаше да бъде покорен и Балканският полуостров.

 37. ! От времето на Константин Велики, та до ден днешен християнството е ползвано за целите на полит-агитацията. И не само християнството.

  Нещата тепърва ще ескалират.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.