Македонският Давид запокити нов камък срещу руския Голиат

Македонският парламент гласува с квалифицирано мнозинство решение за промяна на името на страната не от някакъв самоцелен стремеж към преименуване, а за да избяга от руската гравитация, която се опитва да я засмуче и запази като елемент от политиката на Кремъл да използва малки камъчета за блокиране механизмите евроатлантическата привлекателност. Това е истината и тя боли, както се вижда от една официална декларация на Москва в навечерието на гласуването в Скопие. Западът се меси, отчаяно се провиква московският крадец, който обича да навиква другите с обвинения, че крадат.

В Москва не искат да си признаят, че споменатите механизми на евроатлантическата привлекателност действат не само на принципа на прагматизма, изповядван от нормалните хора и народи, ориентиращите се в своето придвижване напред към очевидно привлекателния полюс на света. А той определено не се намира на изток. Заедно с това бегълците от руските центростремителни сили правят това с пълното съзнание, че руската алтернатива е пагубна – може на запад да не е винаги слънчево, но на изток си е постоянен, сгъстяващ се при това мрак.

Както в консолидирането на украинския народ пред лицето на руската агресия, така и на Балканите Путин изигра със своята намеса отрезвяваща роля от махмурлука на комунизма и национализма с руско-съветски корени. Видя се най-напред в Черна гора, исторически най-русофилската страна в региона. Сега се вижда в  Македония, създадената по заръка на Коминтерна, съветския инструмент за налагане на московската международна политика.

В Черна гора преди няколко дни властите арестуваха участници в местния клон на руските моторизирани провокатори от рокерската банда “Нощни вълци”. Този факт е още една “дребна подробност”, която говори за  устойчивата тенденция на противопоставяне срещу хибридните номера на Кремъл в региона и то сред “новодомци” в евроатлантическата общност като Черна гора. 

Поредната македонска крачка напред по същия път заслужава пълната подкрепа и на България, колкото и да се чудят сега какво теле да намерят под този вол тукашните слуги, обслужващи интересите на руската мечка. Имат още 30 дни преди решението на парламента в Скопие да влезе в сила. Сигурен съм, че няма да си губят времето за яловото издирване на въпросното теле под македонския вол. 

43 мнения за “Македонският Давид запокити нов камък срещу руския Голиат”

 1. На Борисов пак му е болно за Русия ! Днес се изказа че санкиите на САЩ срещу Русия пречат !

 2. Предлагам след всеки избор със задгранични избирателни секции….. да се публикува таблица с гласувалите българи по държави! На президентските в Лондон гласували 10 000+, в Масква 480 човека! Подобни примери са много убедителни.

 3. Братя македонци,

  Добре дошли в НАТО и ЕС!

 4. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 5. Здравейте приятели, Понеже виждам как някои наши съмишленици ме подкрепят, та реших да експлоатирам още малко тяхното доверие, защо? Защото вече втори път прочитам за книгата на Нася Кралевска-“БЪЛГАРИЯ ПОД КОМУНИЗЪМ” и какво, какво-казах си, така и така ходя по разни читалища, защото ли да не измоля някой друг екземпляр от тази книга, та да имам по-голямо оправдание за изразходвания бензин.И така, приятели, ако някой ми изпрати екземпляр от книгата на Нася, аз бих я дарявал заедно с “Измамата САН СТЕФАНО Руско-турската поробителна война” Благодаря предварително! Приятен ден

  Posted by Роберт Алтънов | октомври 6, 2018, 10:49

 6. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 7. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 8. Може би съм го писал, но пак ще го напиша.

  В моя род има хора от три нации.
  Основно сме българи, но има и гърци, и македонци.

  Един род – три народности. Това го няма никъде.

  Дядо ми казваше “На великите сили и грешките са им велики!”

  Братя мои от Македония, да сме живи и здрави!

 9. Забравих да пиша най-важното:

  Русия го разпарчетоса нашето землище. Даде го на Сърбия и на Гърция. Това не са техни земи.

 10. Ако североизточният Мордор – Москва – не съществуваше, светът щеше да бъде едно по-добро място.

 11. Да, много хубаво… В руските черкви вече вярващите не приемат предложената от свещеника чаша, защото мислят, че ще ги отровят. Гледайте:

 12. Кога (ли) ще ги стигне черногорците и македонците българският пожарникар-бандит, маскиран на премиер на България за трети път!?!

 13. Сега дано и братята американци да се осъзнаят на изборите през ноември и да импийчнат онзи клоун в Белия дом, че да си отдъхнем.

 14. От всякъде гонят руските ГРУ-та.

  Само в покрайните на София ГРУ-тата са се разположили като у тях си. На 40 ха. и от тук тероризират Балканския полуостров ГРУ-тата.

  Кога ДАНС ще предостави информация кой и кога влиза и излиза от канцеларията на Макаров? Поименно – с дата и час. Това е интересен въпрос, който чака отговор. Така де – не сме вече в 1968. 50 години са минали, а българските служби се държат все едно сме в 1958. И аха да осъдят някой, който много пита и да го пратят в Белене на прасетата. Така се държат и на пресконференциите – “следствена тайна” и прочее сталинизми и кьорфишеци.

  В МВР трябва реформа като Грузия – пълна подмяна на потомствения личен състав на МВР с млади юристи. Включително и милиционерските жени и дъщери в администрацията на МВР, в Паспортните служби и КАТ.

  Имам един уникален документ, който няма как да постна, но го преписвам:

  До Н-ка на …….

  Г-н Началник,

  По причина, че ми се роди трето дете и много ми се увеличиха общите разходи, моля да бъда преназначен на същата длъжност на работа в КАТ.

  Дата, град, подпис.

 15. Особено показателни (и болезнени за северо-възточните павиани от блатата) са резултатите от гласуването на групата на ВМРО-ДПМНЕ. Те показват, че дори македонските депутати са първо македонци и патриоти, после рубладжии.

  Каква драстична разлика с наший парламент! И колко поучителна!

  Респект на Стопанина!

 16. Г-да, нямам претенция, да съм познавач като вас на световната политика но да попитам, какво стана с вашите прогнози за война Китай – Русия? Бяха само за мезе или още ги топлите?

 17. IVANKE! Би трябвало да направят ИМПИЧМАНТ на МУТРОПИТЕКА от БАНКЯ за да си отдъхне Българския народ защото по голям КЛОУН от него няма по света!IIC…..oIL.

 18. Към Елели:

  Ето на това му се казва хибридна лъжа: вменяваш на врага нещо, което не е казал, след това го питаш защо го е казал- с ехидство заради “прогнозата”, коато сам си измислил.

  Може ли цитат кога всички ние, “господата”, сме прогнозирали вопросната война? И нещо за сроковете, в които смея прогнозирали, но нещо сме просрочили?

  А кой точно е имал тук претенцията за “познавач” на световната политика? И тази лъжа е също толкова хибридна по повод коментатори, които имат мнение – често пъти информирано все пак, за разлика от лъжата за войната, поднесена в по-горния коментар.

 19. ЕЛЕЛИ,явно нещо си се объркал от постоянната тролска хибридна пропагадност?!?? Само путлеристките тролове , като теб , “претоплят” сельодката преди водката.
  Тук никога не сме говорили че Китай ще унищожи любимите ти путлеристки “братушки” , чрез военни действия! Китай вече си е взел за жълти копейки огромни площи в Сибир и езерото Байкал. Китайците няма нужда да воюват за Сибир, след като хибридният бандит Путлер им подарява за копейки, всичко, което си пожелаят!
  А ти си претопляй ватнишките мезета на друго място! Тук не е магазин Берьозка!

 20. Да, въпросът за Китай е странен.
  На мен ми се струва, че както статиите на г-н Инджев, така и коментарите са предимно аналитични, а не прогностични. И ако трябва да ни си подиграват за несбъднати (все още) прогнози, това е по-скоро за свиването на сърмите на Путин и разпадането на РФ, а не за Руско-китайска, а още по-малко за Китайско-руска война. Китай си навлиза икономически в Сибир и мъдро чака по Амур да заплават георгиевски лентички…за какво му е война?

 21. Е супер! Обаче г-н Инджев пропускате един тънък момент! Нормално за вечно ядосани момчета. Казах, че Аз не съм познавач колкото вас а не каквото Вие пишете. Освен това е хубаво, да си признаете, че не сте познавач на световната политика поне веднъж. Само да съм чул някой вече да ви хвали като такъв! Не очаквам да го публикувате това, защото сте и нечестен. Но това е нормално нали!?

 22. За Елели
  Питай,питай! И мечтай за времето,когато /пак/ ще извадиш калъчката.

 23. Към Елели:

  Обикновено не влизам в такива разговори по желание на рецидивистите да си покажат глупостта.В мъжки род, каквото и да значи ” елели”.

  В скоби: момче съм бил преди 50 години, но за анонимните глупаци без лице, пол, възраст и т. н., но болни от чувство за превъзходство по силата на комплексарската си незначителност, това няма значение.

  Къде и кога съм претендирал да съм “познавач”?

  А за това кой и за какво ме “хвали”, не си меродавен преди да се представиш с името и биографията си, както правя аз.Не можеш да си мериш биографията с когото и да било при положение, че си признаваш нищожественото съществуане.

 24. Браво на братята македонци с които сме си едно. Да са живи и здрави и братята гърци та да бият един шут на руснаците и да стане спокойно на балканите.

 25. Русия обича да къса от съседните си народи,а в компенсация да дава това,което не е нейно.Пример-взема Молдова-Бесарабия от Румъния,дава за компенсация Българската Добруджа,взема от Полша източните и части-Лвовската област,Брестката,Волин ит.н.дава за компенсация източна Прусия/германска от 450 год./А от Финландия само отхапа,нищо не даде.И със Словашката република имат съпределни спорни територии.

 26. Браво МАКЕДОНЦИ!
  Браво МАКЕДОНИЯ!

  Иначе, червено-черните кремълски рокери са Много Опасни.
  ПОДВИЖНА РЕЗИДЕНТУРА!
  Където знаят, ЗНАЯТ какво да правят.
  Тук пак и пак “обичаме”!?!?

  Как руските вълчите мотористи проникнаха в НАТО !!
  https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2018-10-15/how-putins-favorite-biker-gang-infiltrated-nato

  Сещам се за румко в Британия, при царицата им там и тъй нататък.То бива Кощунство, бива Ппарадиране, бива ПАРОДИЯ!
  Отпада ли подкртепата за анексията НА УКРАИНСКИ КРИМ?!?
  Отпада ли подкрепата за РУСКИЯ БАЙРАК НА КРИМ!?!
  Отпада ли подкрепата за КОПРИНКИ?
  Отпада ли непризнаването де факто на ДЕЙСТВИТЕЛНАТА БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОРАЦИЯ, съществувала до септември 1944-а година, след като “бе”сепе опитва да се ПРИШИЕ към някаква имагинерна такава?
  Отпада ли ЛЮБЕНЕТО на русия пред ПОЗНАВАНЕТО й?
  Отпада ли….

 27. Не падайде толкоз да обръщате внимание на войната с Китай де…

 28. Елели,

  Ние тук сме българи, милеем за България и гледаме да си запазим Българията от матушката ти. Поне тази България.

  А ти като какъв тук ни упрекваш и в какво? Че обичаме България ли? Руски боклук. Пълна ни е историята с такива като теб предатели – от съветския гражданин Гошо Тарабата и съветската подметка Тодор Живков до почетния руски консул Гергов – свиняра.

  Ако не ти харесва тук – продавай всичко и пътя в кочината при БОМЖ-ите.

 29. Още един като Мадуро.
  Мугабе.
  И Зимбабве като Венецуела.
  Соцализъм.
  Едно и също Лайно.
  Навсякъде по света.
  И единия и Същи задник, изпуснал го – Маркс.
  Празни празни магазини.
  Празни джобове.
  Но пълно управление.

  https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2018/10/20/zimbabwes-shops-are-empty-and-prices-are-soaring

 30. Елели,

  Тази руска кочина трябва да се бутне. Съгласен ли си? Ако не си съгласен, вероятно си отхранен с прасета от Белене и много ти липсва специалното снабдяване от УБО. Чети:

  Властите в Москва не разрешиха бдение на Лубянския площад за жертвите на сталинизма.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/ruskite-vlasti-ne-razreshiha-pochitane-na-pametta-na-zhertvite-na-stalinizma

 31. Елели:

  Да не би да си мислиш за Елцин, който действително беше казал, че един ден Европа ще граничи с Китай, ако Русия…. Ти като специалист ще се сетиш за условието.

 32. @ братята македонци
  Смело напред към благоденстващият и цивилизован ЕС.
  Смело напред към НАТО, който е гарантът за благоденствието на цивилизацията.
  Светът днес не е в по-ужасна ситуация от Втората световна война.
  Тогава, водачът на антихитлеристката коалиция Франклин Делано Рузвелт, е казал на своя народ:
  “Американци, единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.”
  Но това е съвет и към всички народи!
  Братя българи и македонци,единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх!
  @ всички съмишленици.
  Зад всеки велик мъж стои велика жена.
  Ако искаме да скъсаме с путинизма и бойковизма.
  Ако искаме да бъдем промяната, която искаме да видим в България,
  да не забравяме,мисълта на великата Eleanor Roosevelt:
  ” You must do the thing
  you think you cannot do.”
  И да си я повтаряме, както “Отче наш” по всяко време!
  @ КАРАИВАНОВ
  Не само В БЕСЕДКАТА, но по принцип в Интернет, никой никого не може да задължи да прочете не 60 реда, но дори и 6 букви.
  И не дедукция, а елементарната логика казва, че също никой никого не може да задължи да напише не 60 реда, но дори и 6 букви.
  И теб също, неуважаеми КАРАИВАНОВ!
  Елементарно Уотсън!

 33. Добър ден на тези , които обичат Истината. Да ви кажа това ,че броя на дарените книги и изпратени на моя адрес преди около месец или повeче станаха 18 бройки. Благодаря от ваше и мое име на двамата дарители, които освен щедри се оказаха и скромни хора, тъй като не желаят имената им да станат известни. Аз не мога да скрия обаче имената им от получателите на книгата, защото очевидно не съм дарителя аз. Промяна в плана-скоро писах за дарение в Силистра и Видин, уж “регионални библиотеки”, но очевидно от незначителни за българските държавници части на нашата Родина. Тези градове не са получили новата книга на Иво, а в Русе за единствения екземпляр в момента е направен списък от трима чакащи читатели….В този ход на мисли какво да кажем за конференцията за “Дунавската стратегия”, проведена в голяма града София…. Да продължа-дарени читалища и РБ: Тутракан-Читалище ”Хр.Ботев”1898 г.; Кубрат-Читалище ”Св.К.и М.” 1891 г.; Русе-РБ”Л. Каравелов”; Силистра – РБ “Партений Павлович”; Видин-РБ ‘Михалаки Георгиев’; Две Могили-Читалище ”Св.св.К.и Методий”1919г…. Ако книгата я няма в Плевен, В.Търново, Ст.Загора, да изпратя първо книги там, а след това и на читалищата….Четейки “България под комунизъм” научих името на още един роден в Русе, Попов, но не Стефан Попов, познат с “Безсъници”, а Пантелей Попов, един също много достоен Българин, Български депутат загинал 1944 г. само на 40 години…. И последно – да отдадем почит на бранителите на Родината, които преди 102 години отблъскват войските на Русия, Румъния и Сърбия, които обединени желаят части от Българската територия. Поклон мъченици!

 34. INVISIBLE KID, благодарности, че ни върнахте към този скандален случай!
  Да, Кънчо Кожухаров е отговорил прекрасно на Олег Биков!
  А колко са объркани дори руските интелектуалци се вижда и от факта, че в същото изречение, в което ОБ ни обвинява в „свинщина“, той се и опровергава – „загиващите за свободата руски войници и превързващите ранените руски аристократки по никакъв начин не отговарят за днешната Русия.“ – тогава защо да носят дивиденти и пиар на същата тази днешна Русия?
  А по-надолу е съвсем прав: „Трябвало е здравата да се постараем, та руската армия, която винаги е била възприемана от славяните като освободителка, да стане за тях символ на опасността и враждебността.“ (ако не се хванем за думата „винаги“)
  Общо-взето с недопустимо невежество си е позволил двете хиперболи „свинщина“ и „винаги е била възприемана“, макар и с благородната цел да подчертае тезата си, че руските управляващи са големи гадове.

 35. Неуважаеми КАРАИВАНОВ,
  ” (ако не се хванем за думата „винаги“)” е пробутано , за да не се хванем за думата “славяни”, с която отново ни закачаш за
  руската каруца.
  Елементарно, КАРАИВАНОВ.
  Няма нито един артефакт за съществуването на каквито и да са славяни.
  Славянството е хърватска измислица, превърната век по-късно в руска имперска доктрина.
  Явно си на щатна рубладжийска длъжност, след като упорито ни връзваш на руски “славянски” синджир.
  Елементарно, Уотсън!
  П.П.
  КАРАИВАНОВ, апропо, какво твърдеше за г-н Тинков?

 36. Има хора, които човек се радва, че не познава, а има хора, за които съжалява, че не познава. За мен г-н Тинков е от вторите (това е само за да се види, че на смислени въпроси отговарям смислено, дори да са в края на безсмислен коментар)

 37. Драги INVISIBLE KID:

  Благодаря за линка, сега прочетох от него на КЪНЧО КОЖУХАРОВ във Faktor!
  Един чудесен текст, анализ и кратка разходка из Реалната История: отново за руско-турската, за БЪЛГАРИЯ-русия въобще.
  Препоръчителен за всеки Българин да прочете.
  И на КЪНЧО бих му стиснал ръката!

 38. Не знам коя дума може да се ползва, дали наивност, глупост, пропаганда, манипулация, несериозност, неграмотност или др., но въпроса за “любовта и омразата между народите” е напълно абстрактна и необективна теза, която не е валидна в цивилизованите страни.Тя не е абсолпрно никакъв фактор в межудържавните (политически, икономически, търговски и др.) отношения. Думата “народ” (или нация) е неодушевено понятие, а неодушевени обекти не млгат да изпитват чувства. Това просто е невъзможно да бъде реализирано, дори при възможно най-силна и масова кампания-пропаганда. Ето и няколко конкретни въпроса: Кой е първия народ в света, който е заобичал или намразил друг народ или народи? Как един народ изразява тези “ чувства”??? Чувствятя на обич и омраза регистрират ли се на международно ниво-ООН, ЮНЕСКО, ЕС и др? Ако натодите се обичат или мразят, как стои въпроса с държавния глава на дадена държава-той обича ли ил мрази друг дтржавен глава? Ами Правителствата и Премиерите обичат ли се или се мразят, Кой е най-дългия период на обич между два народа. Когато една държава( и в никакъв случай народа й) обявявя война на друга, народа на държавата-жертва спира ли обичта си? Чувстава се зараждат и формират не от ден за утре, дявол да го вземе. Българите обичали руснаците, добре , нека се съгласим с тази позната наивно-комунистическа теза, продължават да ги обичат и днес, ами да ги обичат, въореки че Държавата им е обявила война на Българската дърава и през двете сверовно войни .
  Не, спирам, немига повече да импровизирам….. И друго-народа бил съединил двете Българии, да, добре, а какво е правило Правителството и Държавния глава в този момент, войската, полицията ???? Народът “съединява” , а всичко друго наблюдава….

 39. Основния въпрос по МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС е ЕТНИЧЕСКИЯ ВЪПРОС. Казано по друг начин-НАРОДНОСТИЯ ИДЕНТИТЕТ(произход) . Една държава може да си сменя названието, но ЕТНОСА не може да бъде сменян, нито чрез гласуване, нито по институционален път. За етносите (народите) , които живеят на Балканите всичко се знае, единствено за тези, които живеят в Република Македония не е посочно ясно какви са, всъщност само за славяноговорещите. Но всяка балканска държава има своя история и държавни архиви. В нито едни не може е да се намери съществуването на “македонска държава” на славянски народ. На Хилендар няма “Македонски манастир” или “македонски игумен и монах”, в Солун никога не е имало “Македонска гимназия”, са разлика от съществувалите Българска, Турска и Сръбска…. Няма македонски архиви на “македонски език”. А това са само едни от основните факти по “Македонския въпрос” и без тяхното изтъкване пред Европа, всеки проблем към тази държава няма да бъде решен справедливо. Втората страна е Съветската мърсотия към Балканите и формирането на изкуствени нации и езици

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.