Бай Борисов развълнувал шейх Нахаян, вервайте му

Уважаемите читатели вероятно ще се съгласят, че едва ли има някаква полза да се възпроизвежда в опит за коментар официалното съобщение за медиите от българска страна за посещението на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. Поради липса на повече информация не остава друго, освен да приемем на вяра, че неговият домакин шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян сам е поискал да посети България и се вълнувал (!) от европредседателството ни.

Познавайки малко арабския манталитет и изповядваната от арабите култура на ориенталската любезност все пак ще се позволя да предположа, че едва ли един арабски владетел, който разполага с несметни богатства в сравнение с бедния посетител, сам ще постави въпроса да гостува в България. Етикетът в арабския свят, пък било то и в отношенията между най-обикновени хора, изисква многократно да откажеш покана за гостуване ( обяд, вечеря, пиене на кафе ) и да изтъкнеш, че не искаш да безпокоиш канещата страна, докато накрая, след около 7-8 настоявания каненият приема най-сетне поканата със съответните благодарности и “ин шаала” ( “ ако е рекъл аллах”). Противното се смята за самопоканване.

Но какво разбирам аз от такива тънкости при положение, че съм работил като преводач с арабски език само около година. Друго си е да си Бойко Борисов и да разнообразяваш репликите си на български при ръкуването си с официалните лица от правителството на емирството в диапазона от “здравейте” и “добър ден”, до “здраве желаем” и “добре заварили”. Човек остава с впечатление че отговаря на арабските поздрави в зависимост от нюансите, реагирайки адекватно – например с “добре заварили” на съответното “добре дошли”.http://clubz.bg/74762-borisov_bil_dobre_izvesten_i_v_abu_dabi_video_snimki

IMG_9797

 

 

 

 

НА СНИМКАТА ОТ ВИДЕОТО  ( на 44 секунда) : Високият гост Борисов, дочува явно нещо познато от още по-високия си домакин след ръкуване с него ( може би реплика на български?) и радостно го посочва на предполагаемо развълнувания шейх Нахаян със забележката на български “любезния домакин”

Някой тук ще рече: а какво да им каже, “конграчулейшънс” ли , т.е. да ги поздрави, че се ръкуват с него? Така е. Не върви. Тази дума, която по собствените му думи му стига в общуването със световните лидери, този път не върши работа. Макар да няма съмнение, че има в лицето на посрещачите си хора, завършили престижни колежи и университети, поради което говорят свободно английски почти като роден език. Не случайно в антуража на Борисов, видно от видеоматериалите, разпространени лично от него, се вижда и преводачката му от английски Илияна – същата, с която коментираше в сградата на ООН дали му се е получила добре снимката на ръкостискането с президента на САЩ Доналд Тръмп секунди преди от протокола да го подканят да напусне територията пред Тръмп, на която се беше появил с внезапна маневра на фен, желаещ автограф от вип персона. 

По – вълнуващо е да научим ( от правителствената ни служба ), че шейх Нахаян се е вълнувал от европредседателството ни. Излиза, че е поискал да узнае нещо повече лично от Борисов за славното му минало на международен фактор, което няма да се повтори в близките две десетилетия и половина в рамките на ротацията между 26-те държави от ЕС. Дали преводачката от арабски Мая е превела за арабска консумация с точната дума твърдението на българските гости, че той е бил развълнуван по повод тази минала работа в София? 

Ще ми се да вярвам, че България се радва на интерес в ОАЕ по – голям от онзи, (не)проявен при злощастно пребиваване на Борисов в съседен Катар преди 6 години. То също беше обявено за историческо, но се запомни с факта, че презентацията на българските икономически възможности на практика беше бойкотирана от частния бизнес. Контрата тогава остана в министър Трайчо Трайков, грозно набеден след това от Борисов за виновен. Бил се бил пекъл на плажа в съответния хотел вместо да дирижира срещата с местните мултимилионери.  

Самият Трайков, вече след като беше наклепан от бившия си началник,  разсея внушенията на Борисов около причината за оставката, която подаде по принуда в средата на април 2012 г., с поправката, че истината за нея не е заровена на катарските пясъци, а в сибирския сняг.

Ако трябва да разшифровам бегло инцидента от Катар, то Трайков беше кост в гърлото на руските енергийни монополисти на българския пазар като водеща фигура в тогавашния кабинет на Борисов по отношение на съпротивата срещу изграждането на АЕЦ “Белене. Освен това в Катар замириса на газ, а специалистите по диверсиите от Газпром, доказано способни да вдигнат на бунт десетки български граждани и да прогонят в крайна сметка американската конкуренция от “Шеврон”, никак не обичат някой да им пречи в България. Или в Катар. 

Днес Борисов няма такива проблеми. Изчистил си е обкръжението от такива “дисиденти” точно както препоръча генералът от резерва на КГБ Леонид Решетников през лятото на 2016-та . Поради което искрено вярвам, че атмосферата на неговото посещение в Абу Даби наистина е много топла и безоблачна. 

Има  все пак една интрига, която може да се добави като висящ въпрос в рамките на визитата на Борисов в Абу Даби. Градът е на един час път с кола от Дубай, където, според неопроверганите слухове, пребивава доста често самият български депутат Делян Пеевски. Нима този най-успял млад български бизнесмен би пропуснал да се присъедини към някое “мероприятие” в административната столица на ОАЕ, докато Борисов е на посещение там? Вярно е, че г-н Пеевски се слави със своята пословична скромност, като и Борисов със своята неподкупност, но бизнесът си е бизнес, нали.  

16 мнения за “Бай Борисов развълнувал шейх Нахаян, вервайте му”

 1. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 2. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 3. Здравейте приятели, Понеже виждам как някои наши съмишленици ме подкрепят, та реших да експлоатирам още малко тяхното доверие, защо? Защото вече втори път прочитам за книгата на Нася Кралевска-“БЪЛГАРИЯ ПОД КОМУНИЗЪМ” и какво, какво-казах си, така и така ходя по разни читалища, защото ли да не измоля някой друг екземпляр от тази книга, та да имам по-голямо оправдание за изразходвания бензин.И така, приятели, ако някой ми изпрати екземпляр от книгата на Нася, аз бих я дарявал заедно с “Измамата САН СТЕФАНО Руско-турската поробителна война” Благодаря предварително! Приятен ден

  Posted by Роберт Алтънов | октомври 6, 2018, 10:49

 4. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 5. “Бизнесът си е Бизнес,”
  искам само да преведа от англиски това изречение на бългаски и турски
  –приятелството си приятелство но сиренето е с пари…..
  –Итереса клати феса…..

 6. Какво толкоз важно там? Не знам. За тероризма, може нещо. Шейхът е известен с водеща активност в района срещу него.
  Това за председателството е само споменаване от него. То се споменава такова за всяка страна, която е председателства/ла.

  Още малко:

  От Германия за Хърватия, България и още
  (Франкфуртер Алгемайне, нещо не го намирам това, а само на Хърватски, от приятели там)

  Позната следкомунистическа картинка:

  ХЪРВАТИЯ Е УНИЩОЖАВАНА ОТ КОМУНИСТИ КАТО НОВА ДЪРЖАВА, от създаването си като такава (с края на югославия, 1991 г.)

  Докато Балтийските страни, Полша, Чехия, Словакия и Унгария нови елити успяха да СМЕНЯТ старите комунистически елити НА ВСИЧКИ НИВА, и постигнаха ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, то в България, Румъния, Хърватия, Словения старите останаха, почти НЕДОКОСНАТИ – в политика, икономика, правосъдие, образование, медии (навсякъде тук, бих казал). Една от основните им особености е ТЯСНАТА ВРЪЗКА С КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ, оставаща здрава.

  В Полша новите оформиха вече Наситено Присъствие.

  В Хърватия и други от бившата югославия продължават връзките с тайните й служби – Удба, и партизаните на времето. Съществува СИСТЕМА ЗА МАНИПУЛАЦИЯ, в политиката и медиите, извършвани редовно. Лустрацията бе никаква. В Румъния има връзки със Секуритате. Пречи се на разследвания.

  В Източна и Югоизточна Европа има ПРОВАЛ в преодоляването на комунизма.
  Старата класа е почти запачена. Още през 1957 г. Милован Джилас я определи като “експлоатиращи властници”, съставена от членова на управляващата комунистическа партия.

  Тази класа все още е на мястото си и поддържа интересите си. В милата русия, съветската диктатура е заменена от плебисцитна диктатура, начело с президент, който с националистическа реторика осигурява подкрепа за политиката си на агресивност и дестабилизиране на съседни страни и райони.
  В Източна и ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА демокрацията е само ФАСАДА, и зад нея управляват правителства на пост-комунистически картелни олигархии, поели властта върху държави, партии, медии.

  Индекс за развитие на демокрацията и пазарната икономика за тези страни сочи в 12 от 17 посткомунистически страни ДА ИМА ВЛОШАВАНЕ. (!!)
  ОЧЕВИДЕН НАПРЕДЪК ИМА САМО В БАЛТИКА И ПОЛША (!!)
  Не е случайност, че страните с най-добри постижения са също така СПРАВИЛИ СЕ СЪС СВОЕТО МИНАЛО (!!) При тях бившите служители са ПРОСТО ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ПУБЛИЧНИЯ (ОБЩЕСТВЕНИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИЯ, ИКОНОМИЧЕСКИЯ) ЖИВОТ (!!) В резултат, също така, и юридическата власт и реформа функционират както трябва.

  Според френския историк СТЕФАН КУРТОА, “ЧЕРНАТА КНИГА НА КОМУНИЗМА”, КОМУНИСТИТЕ ПО СВЕТА СА УБИЛИ МЕЖДУ 85 И 100 МИЛИОНА ДУШИ, при това тези милиони са и направени “виновни” като престъпници, и обикновено пращани и в лагери, затвори или гонени навън.

  И т.н.

  ДОКОГА БОЖЕ, ДОКОГА !?!?

  https://priznajem.hr/novosti/hrvatska/nijemci-sluzbeno-hrvatsku-unistavaju-komunisti-od-osnutka-zemlje-do-danas/43316/

 7. “вождь” ал Ба(л)кян-ал-КРАСНОкож е на непрекъснатото си “третомандатно” ваканционно “летуване”, през цялата последна година и половина!!!
  И сега е решил да отскочи и до арабските пустинни плажове , за да се подготви за поредните си мачлета.
  То ,какво друго може да прави един калинковокРАСНОкож “вождь” в ОАЕ?!?!?!?
  След като НРБ получава над 100% от петрола и природният газ от неговите колониални сюзерени от путлеристкият бандитустан, то няма какво друго да търси в ОАЕ ,освен да продължи непрекъснатите си “работни” екскурзии в чужбина. А пък от друга страна и няма какво да предложи на капризните платежоспособни араби от ОАЕ! Те си купуват всичко, директно от доста по-технологичните и конкурентноспособни западни и китайски фирми! Така че ОАЕ няма никакъв видим интерес да правят “бизнес” с МУТРОмилиционеропитека-бокоТИКВАТА, “вождь” на изоставащата във всички класации НРБ, който може да предложи само своята ПОРЦИОНната си “технология” за “усвояването” и разпределението на ПОРЦИИТЕ в НРБ!!!

 8. Да вЕрваш на най-изпечения лъжец от българските политици пожарникаряТ Бойко си е чиста (само)заблуда!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.