Борисов трябва да покаже равносметката от фотосесиите с арабски шейхове

Трябва да е било някъде в края на 90-те години на миналия век, когато Радой Ралин ме заговори в тролея. Избраната от него тема беше възмущението от прекалено честото пътуване в чужбина на нашите управници, които харчат народна пара, а и изпускат най-главното: не решават проблемите на България в самата България. Не бях съвсем съгласен, но от уважение към него го изслушах мълчаливо, пропускайки две спирки, за да не го прекъсвам.

Днешните управници и особено управляващият ги Бойко Борисов  отдавна са счупили всички рекорди в това отношение. Ако на Борисов му бъдат пресметнати дните, прекарани в чужбина от началото на годината, нищо чудно да се окаже, че е емигрант не по-малко от онези близо милион и половина българи, живеещи постоянно извън България ( за които в едно неделно предаване по БНТ червеният социолог Иво Христов заяви неотдавна по БНТ, че били 3 милиона, но водещият Любенов не го прекъсна – вероятно също заради прекаленото си уважение към събеседника ).

В момента Борисов е в Египет и бива цитиран да повтаря обичайните клишета  за сътрудничество, общи интереси и прочее приказки за запълване на времето, както при последната му туристическа спирка преди това в Обединените арабски емирства. Бил доволен, че в Кайро го посрещнали като …Меркел. Само нея така я взимали направо от самолета с държавни почести. 

Твърдението на Борисов за тази изключителност в неговото посрещане е трудно за конкретна проверка от разстояние, но е сигурно, че е поредната му автореклама, разчитаща на неосведомеността на раята в България. Как да проверим например колко истина има в самохвалството му, че в емирствата бил “известен”? Може би казионните журналисти трябваше да направят малка улична анкета, ако изпитваха някакво съмнение в това твърдение, само че резултатът щеше да е катастрофален и техният Бойко щеше да бъде уличен в лъжа. Поради което такива препитвания на минувачи в Абу Даби нямаше. 

Ако оставим настрана неадекватните твърдения на Борисов от този род сериозният въпрос е: какво постига с многобройните си пътувания нашият премиер. Излиза ли сметката? Разходите оправдават ли се от приходите по-късно или положението е като при президента Първанов, който безсрамно си пътешестваше на лов в абсолютно безполезни за двустранната търговия държави и дори нареждаше самолетът му да кацне за снимане с пингвини в най-южната част на Латинска Америка. При цяла свита пътуващи с него журналисти никой не го “издаде” за този султански каприз ( освен моя “безобидност”, описвайки случая по думите на очевидец, пожелал да не му се стоварва гневът на Първанов на главата).

За разлика от своя бивш ментор Първанов, премиерът Борисов показва афинитет към по-топли страни за снимки с короновани милиардери от арабския свят. В Саудитска арабия дори му организираха танц със саби ( но не по Хачатурян, любимеца на Сталин).

По мои спомени, без задълбочена проверка в плитчините на интернет, Борисов е посетил повечето арабски държави в Азия. Злополучно гостува на Башар Асад в Сирия в навечерието на бунтовете срещу него, когато обяви Сирия за най-добрия приятел на България ( как не, нали е предмостие на закъснелия руски колониализъм в тази част от света). Нямам спомен да е почел с присъствието си “бедните роднини” , като Ливан, Йордания или Йемен ( за Ирак само се шушука, че е пътувал като полицейски шеф през лятото на 2004 г. , надявайки се да се завърне като герой с освободените български заложници Ивайло Кепов и Георги Лазов, които вместо това бяха екзекутирани от терористи). 

Щеше да е интересно да направи конкретен отчет какво успя до договори с богаташите от Залива, каквито са емирствата, Катар и Саудитска арабия. Специално от посещението му в Катар изминаха 6 години. Би трябвало да има някакъв резултат вече.

Борисов обаче нито сам се сеща, нито някой смее да го попита да покаже сметката. Керванът му си върви, а кучетата – пазители на демокрацията у нас, каквито би трябвало да са медиите, дори не лаят.

9 мнения за “Борисов трябва да покаже равносметката от фотосесиите с арабски шейхове”

 1. Дали има куражлия от антуража на Борисов,който да му зададе въпросите,но настоятелно да иска отговори недопускайки практиката на Падишаха,да започне с изброяване на направеното от него ,откакто е начело на властта.
  Сигурен съм че няма “самоубиец” всред елита от блюдолизци които го придружават в екскурзиите….

 2. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 3. Господин Инджев, лошо ли е, примерно, Египет да възложи на нашите фирми да санират Хеопсовата пирамида?

 4. Към Сотиров:

  Боя се, че сканирането на Борисов от съответните служби в Египет ще предотврати възможността за подобно спечелване на държавна поръчка за саниране на пирамидите от която и да било българска фирма, пък ако ще и конкретно тя да няма вина за падането на фасадата на мола в Благоевград.

 5. За санирането и аз не виждам да се урѐди. Но има други приложения на Бацефал. Google вместо да монтира камери върху камили (за заснемане на терени) – да закачи на Баце една камера за Street View.

 6. https://sofiaglobe.com/2018/10/23/bulgarian-pm-borissov-holds-talks-with-egyptian-president-sisi/

  ….Той каза, че за България Египет е потенциален доставчик на природен газ и България се интересува от присъединяване към проекта на Египет, Гърция и Кипър (за природен газ)…

  Доколкото си спомням през последните десетина години и повече постоянно изразяваме интерес към някой проект за природен газ. Както се казва: Дума дупка не прави.

  https://www.novinite.com/articles/192714/Bulgaria%E2%80%99s+Prime+Minister+Meets+with+the+President+of+Egypt
  Борисов каза, че България има намерението да развие пълноценни и взаимоизгодни отношения с Египет във всички области от взаимен интерес- икономика, енергетика, селско стоп., туризъм, култура и образование, Причината на визитата е to find specific steps and practical actions to expand cooperation. Cтранно звучи и не мога да разбера само бълг. ли обеднява или и английският.

 7. Той Борисов, а и не само, мълчи и за убийството на Хашогджи, те саудитците не само танцуват със саби…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.