Да, има колективна вина – тя обяснява липсата на справедливост в България

Какво е да си правозащитник в България? 

Нямам себе си ни най-малко за такъв. Защото си признавам, че не успявам да защитя ефективно никого и нищо, колкото и да опитвам. И себе си дори не мога да защитя  от агресията, бидейки превръщан в подсъдим от агресори, опитващи се да ми затворят устата. 

Привърши през септември ( доколкото съм информиран неофициално) 4-та поредна проверка на съответните служби във връзка с анонимни заплахи с убийство срещу автора на тези редове. Главният подбудител по последния случай е установен и случаят е предаден на прокуратурата. Какво ли ще произтече ( и) този път – пак ли ще ме информират от прокуратурата, че призивът да ми бъде рязана главата, фотографирана и публикувана във фейсбук е просто упражняване на свободното слово, както предишният път при подобна заплаха и при установяването на няколко лица, стоящи зад заплахите?

Все пак “взимам думата” като носител две награди, присъдени от Българския хелзински комитет в категорията “Човек на годината” за правозащитна дейност. Ценното за мен в тях е, че и двете са по преценка на неизвестни за самия мен граждани, участвали в гласуването. Не журито – с риск да обидя достойните му членове – а именно мнозинството граждани ме направиха през 2009 г. най-много номинирания за наградата, а на следващата 2010 г. и Човек на годината.

Зададеният в първото изречение на текста въпрос е риторичен в държава, в която     МВР крие близо месец побой над чернокож от озверяла по очевидно расистки подбуди тълпа. И вместо държавата да се заеме със случая, след като вече е “разкрит”, с това се нагърбва БХК, охулван систематично, превърнат по руски образец в мишена на “праведен патриотичен” гняв. Кой да защити самия БХК от системната му демонизиране от страна на медии и политици?

Поводът за тези риторични въпроси не е само изплувалият от полицейското затъмнение побой над тъмнокожия британец Леон Кофи, нападнат заради цвета на кожата си и пребит до безсъзнание от нашистки младежи под самия ( гнусливо запушен спрямо вонята на неонацизъм) нос на МВР буквално пред официалния вход на министерството. Макар случаят да е толкова символичен в това отношение, че направо служи за емблема на прословутата, изпитана от хиляди български граждани “апатия” на българската полиция, която гледа да не си създава проблеми с някакви си “дребни” престъпници по “дребни” поводи, оставяйки впечатлението у  всички, че по-скоро споделя мотивите на неразкритите по тази причина нарушители на закона.

Замислете се защо Европейският парламент стана вчера на крака и аплодира задочното награждаване на затворения вече 4-та година в руски затвор по скалъпено обвинение украински режисьор Олег Сенцов. Наистина ли някой вярва, че стотици европейски депутати с най-различни политически възгледи са се наговорили да присъдят точно на този човек наградата “Андрей Сахаров” просто за да уязвят Кремъл и лично Путин? Който смята така, трябва да знае, че наградата се присъжда системно на борци и срещу диктаторски режими от много години насам и Русия не беше абонирана досега за този позорен етикет. Но си го изпроси.

Жертвите на руския режим отдавна са се сдобили със съмнителната световна слава да бъдат  разпознаваеми по цялото земно кълбо. Образите на измъчения от полония Литвиненко или на избегналия като по чудо смъртта от новичока Скрипал не стават за “светци”. Били са агенти в Русия и това ги прави трудни за “канонизиране”. Но Политковская, Немцов, Магнитски наистина са се превърнали в мъченици, на които самите руснаци би трябвало да палят свещ, защото измиват мръсотията от лицето на матушката, смятана и преди ( т.н. революция), и сега за “тюрма на народите”.

От българския народ, обаче, благодарение на русофилската пропаганда и държавното покровителство над това отровителство, се изисква да почитат св. Путин, а не някакъв си Немцов, разстрелян направо ритуално пред прозорците на руския президент в Москва. Във Вашингтон прекръстиха цял булевард на името на Немцов. И то не какъв да е, а онзи, на който се намира руското посолство.

У нас Руското посолство се намира в столицата ни на булевард, който носи името на най-щедро подкупвания от Русия български политик Драган Цанков, за когото архивните документи говорят с доказателства за продажната му спрямо България и в полза на руския имперски интерес дейност. И понеже това ни е “малко”, вътрешният министър Младен Маринов вече обещава да бъдат задържани и разпитвани от полицията български граждани от “рискова” група, дори само защото се заглеждат по съветската светиня, осветявана нощно време като най-висш по своето значение топографски знак в центъра на София.

И никой, освен “група граждани” от рисковата група на възмутените от стилизираното от камък и желязо съветско насилие над истината, стърчащо над главите ни, не се възмущава от този факт. 

Не само няма да я “стигнем Америка”, но както се вижда, все повече се отдалечаваме от нея и от демократичните общества, които са запазили при всичките перипетии на надигащия глава егоистичен национализъм сетивата си за добро и зло. 

Не по-малко интересно е в българския контекст да се отбележи, че наградата за Сенцов е предложена от Европейската народна партия, същата, в която така самохвално членува и нашата управляваща ГЕРБ, хипнотизирана от “очарованието” на Кремъл и лично от самодържеца в него Путин, пред когото собственикът на партията Борисов раболепничи, унижавайки България, извинявайки му се очи в очи, че не се стараем достатъчно, за да му се харесаме. 

В страни, в които на правозащитната дейност се гледа с презрение не само от тълпата и подмазващите й се медии, но и от призваните да осъществяват върховенството на закона институции, не очаквайте тържество на справедливостта. Нали всички с оплакват от липса на такава и открояват отсъствието й като главен обществен проблем?

Въпросът е наистина фундаментален. Той показва фундаментално неразбиране на причинно-следствената връзка. Защото констатацията за липсата на справедливост е вярна, но причината е в нас. Или във вас, които прочетохте този текст с традиционното за вас презрение. 

2201a-pg2

53 мнения за “Да, има колективна вина – тя обяснява липсата на справедливост в България”

 1. По диагонал – изключително силен коментар! Браво!

  След малко ще пиша защо.

 2. “У нас Руското посолство се намира в столицата ни на булевард, който носи името на най-щедро подкупвания от Русия български политик Драган Цанков, за когото архивните документи говорят с доказателства за продажната му спрямо България и в полза на руския имперски интерес дейност.”

  И в това има някаква символика, но предпочитам да е бул. “Борис Немцов”. И се надявам,че един ден ще бъде. И на табелите трябва да состане старото име – зачертано, и опд него – новото.

 3. “У нас Руското посолство се намира в столицата ни на булевард, който носи името на най-щедро подкупвания от Русия български политик Драган Цанков, за когото архивните документи говорят с доказателства за продажната му спрямо България и в полза на руския имперски интерес дейност.”

  И в това има някаква символика, но предпочитам да е бул. “Борис Немцов”. И се надявам,че един ден ще бъде. И на табелите трябва да состане старото име – зачертано, и под него – новото.

 4. Г-н Инджев,
  Вие как разбирате определението “тюрма на народите”? Защото например Полша, както е добре известно, е била разделена на 3 части. И в тази част, която е била в Руската империя, поляците са имали такива права, за каквито не са и сънували в сънародниците им, останали в Австрия.

 5. Поздравление за прекрасният текст!
  И за изречените на глас истини!
  За кой ли път!
  “Защото констатацията за липсата на справедливост е вярна, но причината е в нас.
  Или във вас, които прочетохте този текст с традиционното за вас презрение.”
  Мисля, че тези изречения не се отнасят за мен, който не намирам съществена лична вина за повсеместната несправедливост!
  И който прочете този текст не с презрение, а
  с омерзение!
  Но такава е действителността в България, руски анклав в ЕС и НАТО!
  Начело с пРезидентът и бандитският триумвират на власт Борисов-Цацаров-Пеевски!
  Но тъй като днес съм настроен празнично, няма да коментирам текста, с който съм абсолютно съгласен!
  Даже субективно ми е усещането, че на места звучите твърде културно, твърде възпитано, твърде деликатно и меко!
  Но днес е Димитровден!
  Честит празник на всички именници!
  На 26 октомври е завършвал периода от Гергьовден до Димитровден и се е разплащало, и са се разпускали наетите сезонни работници-
  пастири и ратаи!
  Затова и празникът на Св.Димитър се нарича още и Разпус.
  Много партизани, разпилени от жандармерийските блокади се спасяват поединично в дън горите, и не са разбрали нито че
  от 2 септември 1944 г. опозиционните Народната и Демократическата партия и БЗНС съставят правителство с министър-председател
  земеделецът Константин Муравиев,
  който възстановява политическите партии, обявява политическа амнистия и премахва жандармерията.
  Много от разпилените партизани не са чули, че България вече е окупирана от РККА ,
  тъй като не е произведен нито един оръдеен залп!
  Затова е коректно наименованието МОЧА, а не ПСА, защото Червената армия е прекръстена на Съветска, година след края на ВСВ.
  Много от разпилените партизани не са чули,за безкръвният преврат на 9.9.ти, на който е произведен един единствен изстрел.
  От самоубил се български офицер, отказал да се подчини на “новата власт”.
  И когато след Разпус, рязко намалява възможността да крадат торбите с яденето на пастири и ратаи, прегладнелите партизани слизат да
  се предават!
  И с огромна радост и почуда, разбират че повече от месец и половина са вече на власт…

  Лъжа е, че партизаните на 9.9.44г.са освободили политическите затворници!
  Амнистията е обявена от Муравиев!
  А на 9.9.44г.са освободени и криминални престъпници, много от които веднага стават АБПФК.
  И активно подпомагат комунистите в избиването на над 40 000 българи без съд.Елита на нацията!
  И наложиха с кръв и терор т.н.Народна власт!
  Така постъпиха комунистите в целият т.н Соц лагер с “решаващата помощ” на РККА!
  И наложиха социалистическият строй,който вече е осъден като престъпен от ЕС в Брюксел!
  Но у нас е осъден само формално, след като продължават да ни управляват креатури на БКП и ОФ!
  Същото направи и Желю Желев с обявяване на “широка амнистия” след 10.11.89г. и наводни страната с криминални елементи.
  И престъпността рязко се повиши!
  И улесни мимикрирането на БКП и ОФ!
  И улесни мимикрирането на социалистическата командно-административна държава , днес под разпореждането на Тато Борисов!
  И улесни мимикрирането на социалистическато правосъдие , днес под разпореждането на Цацаров, методически ръководен от Чайка!

  Абсурдно е, но е факт, че през едва 7 дневното управление на Муравиев, 4 дни България парадоксално се оказва в положение на война
  с Германия и едновременно със СССР, САЩ и Великобритания.
  Като срещу Германия формално не е обявена война, по настояване на военният министър ген. Иван Маринов.
  С мотива, че някои български части трябва да се изтеглят от Македония.

  В действителност руският шпионин ген. Маринов, който ще участва и в Деветосептемврийския преврат,
  предварително е съгласувал своите действия с Кремъл ,за отлагане обявяването война на Германия.
  За да се дадат основания на СССР да обяви война на България.
  П.П.
  Честит празник на всички сливналии!
  Честит празник и на дъщеря ми!
  Която не е кръстена на Св.Димитър, но днес има Рожден ден!

 6. Този коментар на Иво според мен е един от най-силните за годината, защото засяга няколко невралгични точки.

  Този блог в момента е останал едно от последните места в РБ за изразяване на свободно информирано мнение на гражданите. Поради този факт персоналните заплахи към Иво Инджев трябва да бъдат обект на специално внимание не само на БХК, но и на европейските, и на американските служби.

  Защото нашенските служби си ги знаем – още с портретите на Дзержински по кабинетите на началниците.

 7. В древият Рим е имало едно наказание което се е казвало:”Damnatio memoriae” (memoria damnata, abolitio memoriae)- проклятие на паметта.
  Прилагано е към държавни престъпници, участници в заговори и опетнили себе си императори.
  Състояло се е в премахването на изораженията им от публични монументи.
  Време е да приложим това наказине спрямо МОЧА и други паметници на опозорили себе си държавници.

 8. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 9. Сергей Жаворонков:
  Если мы посмотрим на проект бюджета, то тот огромный стабфонд, который планируется к 2021 году нарастить до небывалых 14 триллионов рублей, что превышает 10% ВВП, таким стабфонд не был даже в 2007 “тучном” году, то это нацелено именно на разного рода готовность к военным авантюрам. Хотя мне представляется, что для Путина ключевым является не подготовка каких-то непонятных ракет, которые он показывает в виде мультфильмов, которых ни у кого нет, которые никто не видел. При этом, как известно, российская военная промышленность не в состоянии производить даже ударные беспилотники. Реально Путин готовится к возможной эскалации сухопутных боевых действий как на Украине, так, вполне вероятно, и в Сирии, на постсоветском пространстве, здесь цели вполне могут быть очевидны – это Прибалтика, это Беларусь.

  Хотя Беларусь у нас называется дружественной страной, но технически нет никаких проблем завтра послать диверсантов, объявить Гомельскую народную республику, Таллинскую народную республику и так далее. Как, мы помним, Сталин объявил в 1939 году, что Советский Союз не воюет с Финляндией, а поддерживает Финскую народную республику товарища Куусинена, который сам сидел в Москве при этом.

  Мне кажется, что разглагольствования Путина о ракетах, о ядерном оружии – это некое средство психологической войны. Сам Путин ни к каким ядерным войнам не готов – это из всей его биографии и географии размещения активов и родственников его друзей не следует. А вот то, что самые разные военные эксперты прогнозировали последние два десятилетия, вероятность неядерной войны между ядерными державами, повторение того, что мы наблюдали в свое время в Южной Корее, во Вьетнаме, – это вполне возможно к 2024 году в условиях падения реальных доходов населения.

  Начавшийся в этом году рост уже почти исчерпан, перед этим было четыре года падения, мы видим, что в бюджете заложено плановое сокращение социальных расходов. Расходы бюджета на социальную политику снижаются даже в номинале, без инфляции, а если брать инфляцию, то еще большее снижение, примерно на 15%. Так что к 2024 году может понадобиться какая-то новая “освободительная” война, сакральный Минск, сакральный Таллин. Я думаю, что Западу следует готовиться к этому.

  Прежде всего наконец отменить совершенно устаревший, выглядящий в этой ситуации идиотским основополагающий акт Россия – НАТО 1997 года, который запрещает размещение “существенных контингентов вооруженных сил на постоянной основе восточнее границ бывшей ГДР”, что делает весьма вероятным мощный короткий сухопутный удар по той же Прибалтике. Армия Эстонии 10 тысяч человек, армия Латвии, Литвы не сильно больше. Основной контингент НАТО, базирующийся от Польши до Великобритании, просто не успеет прийти к ним на помощь. Я думаю, что об этом нужно прежде всего думать демократическим странам.

 10. Колкото до правозащитната дейност – тя винаги е била обезгласявана в нелустрирана България.

  Помните ли Илия Минев и неговото НДЗПЧ – Независимото дружество за защита правата на човека? Имах честта да бъда негов член от окт.1989 /Илия Минев нямаше пари за хотели и спеше в къщи от края на 1989 до края на 1991/ до като ДС го превзе чрез ДС-агента Румен Воденичаров през 1991. И брат му Пирин Воденичаров – “Екогласност”. Обезличиха го, не го допуснаха до властта след 1989… ПРАВАТА НА ЧОВЕКА умишлено бяха смотани.

  И накрая агент Виктор посмъртно му даде Орден “Стара планина” като подигравка. Защото за Коледа 1999 отидох да го видя за и му занесох храна и плодове. Последните му думи бяха:
  “Сега управляваме, нали? Кажи на президента Петър Стоянов и на председателя Иван Костов пак да ме вкарат в Пазарджишкия затвор, защото там ми даваха да ям, а тук ми спряха тока, студувам и гладувам.”

  Още ми се плаче като се сетя – бай Илия почина след десетина дни.

  Не искам и няма да отговарям на коментари.

 11. Към Обективен:

  Един съвет: никога не си позволявайте тази гавра с поляк, опасно е за живота и има защо.Не случайна
  сред всички мразени в Русия чужденци ( а в Русия мразят всички чужденци), поляците си остават най-непреклонните исторически врагове на московията сред съседите й.
  Иначе на неосведомените българчета можете да правите сравнение за удоволствието на обесения от обесването, ако се сравнява с изгарянето на клада.

 12. Важно е за една европейска държава какво цени.

  Дали Илия Минев или Тодор Живков.

  Дали Правата на човека или Правата на примата?

 13. Обективно погледното, в сравнение със сталинските репресии положението на поляците (а и на другите) в Руската империя си е било направо цвете. Но това не значи, че не е била “тюрма на народите”. А и оределението (за разлика от МОЧА) не е измислено от Иво Инджев.

 14. Блестящ коментар!!Не ми е ясно,обаче,причината ,очевидно добре владеещият български език г-н Георги Николов ,да е написал много дълга текст на Руски език.Струва ми се че това е прецедент за блога на г-н Инджев .Не бива тук да се предоставя възможност за демонстрация на познания на чужди езици…..

 15. г-н Инджев, в ролята Ви на награждаван правозащитник и не без известен сарказъм да Ви попитам – има ли останало право в България? Не питам за себе си, питам за децата ми.

 16. Извинявайте,

  Известно време четох друго на латински.

  Отсъствах, съжалявам.

  Въпросът е: Кога ще върнете парите, комунисти?

 17. Pазвръзката нa драмата c паметника трябва да е законна и на светло. Само това ще принуди Макаров ,Захарова и лично Путин да спрат да размахват виртуална нагайка след всяко напълно заслужено декориране.

  Предполага се тайнитe акции се изпълняват от младежи ,тъй като явно трябват бързи крака. Ако като млади се крият в собствената си страна за нещо на което имат човешко и законно право ,като възрастни може би ще се чувстват вече като роби.

  Явно е ,че централната власт няма да се разбунтува против волята на Кремъл.
  B Столичния общински съвет има хора лично участвали в акции по декорация. За искане на референдум трябват числом и словом 13 съветника.
  Само за пример.
  ГЕРБ инвестира много в Бургас ,oткакто Симеонов и партията/ите му взеха добри проценти на местно ниво. B Бургаския Oбщински съвет има реална опозиция ,реална власт и града светна. Bъв Варна не могат да се запълнят дупките колкото и пари да наливат.

  Между другото страха и силата с която атакуват Симеонов от всички страни ca напълно оправдани.
  На кого не е ясно ,че с безумни монтажи ,подигравателни реплики зад кадър и подскачащи анимации всеки може да бъде орезилен за две минути. После ходи, обяснявай ,че нямаш сестра.
  Борисов добре се e ориентирал като ги хвали. Aко за масовия зрител , убедителен морален съдник е шоу вече уличено в изфабрикуван “побой” ,значи и всяка година да има избори ,няма да има ефект.

 18. Уважавам желанието на СКЪСВАНЕ С РУСИЯ! да не иска и да отговаря на коментари.
  Затова само допълвам изредените Румен и Пирин Воденичарови, президента Петър Стоянов и председателя Иван Костов с Константин Тренчев-
  агент Павлов!
  Който беше внедрен и легендиран по начина, както беше легендиран и Ахмед Доган-агент Сава.
  Непосредствено преди 10.11.89г., Тренчев с Кольо Босия, Христофор Събев, Тодор Гагалов и Антон Запрянов бяха в Софийския затвор и
  им готвеха обвинение по чл. 273 от Н.К.
  Тренчев постоянно повтаря, че ако не бил той да купи маратонки на “приятелят си” Илия Минев, щели бос да го погребат!
  На репликата, че когато редеше листите за депутати от СДС за ВНС и 36-тото ОНС,а Костов назначаваше депутатите за 38-то ОНС,
  ако бяха направили бай Илия депутат, той сам щеше да си купи обувки за погребението…
  Тренчев си направи оглушка!
  Вместо това с работническо-ментърджийските си дружества и с приватизацията на Костов, изпраха парите на комунистите, и осъдените за престъпният
  комунистически режим антикапиталисти, са днешните едри капиталисти!
  Със 120+ гласа в НС, Костов измами десните гласоподаватели и не извърши декомунизация.
  А Обединени демократични сили спечелиха изборите с безпрецедентните 52,26% и 137 депутата.
  И от тогава никой не вярва на “десните” лидери и желаещите промяна просто не гласуват!
  За да се стигне от безпрецедентните 137 “десни” депутата, до безпрецедентното 0/нула/ “десни” депутата,
  Не Царя и Борисов, а Костов унищожи “синята” идея!
  На първите митинги на “истинското” СДС, това на Петко Симеонов и на Желю Желев, на Петър Берон
  и Стефан Гайтанджиев, на Петър Слабаков и на Елка Константинова,на Христофор Събев и Тренчев,
  буквално и физически блъскаха, и не само с лакти дребничкият Бай Илия, когато отиваше към трибуната.
  Бай Илия умря беден и забравен, охулен и отритнат, но с гордо вдигната глава.
  И само три години след смъртта му, му издигнаха скромен паметник.
  На откриването му дойде царят-министър-председател,
  държавници и депутати.Но бяха освирквани дори от хора, които не познаваха лично Бай Илия!
  Сигурен съм, че за него тепърва ще се пише и говори.
  А за “десният”Борисов знам ,че тепърва ще се говори като най-верният еничерин на султан Путин…

 19. Спомени.

  Помня, че бай Илия Минев говореше отличен френски, но с аксент. Когато дойде за първи път у нас 1988, веднага всички започнахме да говорим на френски. Ние можехме. И баба ми го поправяше във времената, се са!

 20. Нарочно ги пиша тези спомени.

  За да се види, чие тук не е руско.

  Тук е Българско.

 21. Както винаги поредната изключителна статия! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 22. Ето и един поучителен разказ за СИКаджиската мутра , от вътрешен източник в министерствата, който обяснява защо насилието над жените е станало вече държавна политика в гербаджийската администрация:
  https://frognews.bg/inteviu/albena-belianova-vse-poveche-jeni-nasilvat-nachalnicheskite-kabineti.html
  И после очакваме простият банкянски пожарникар да приеме Истанбулската конвенция, при положение ,че цялата му гербаджийска шуробаджанашка кочина е прогнила от разврат финансиран от държавният бюджет?
  Ето и още малко за СИКаджиската милиция:
  https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-taino-uvolniavat-nad-5000-slujiteli-mvr-gotviat-bunt.html
  И накрая,още малко и за истинските причините всички чуждестранни инвеститори да се изтеглят от България:
  https://frognews.bg/novini/ihs-markit-koruptsiiata-balgariia-shte-zavisi-gerb-blizostta-tsatsarov-naslednika.html
  При такива разгромни анализи от IHS Markit, няма как ЕК да свали мониторинга за България , докато СИКАджийската мутра не ликвидира лоясалата цацаратура, бандитската КОНПИ и ДАНС, както и одалистките от НАП!

 23. Някой си,
  знаеш, че умишлено направихме скромен бюст-паметник на Илия Минев в Саранбей (днес гр. Септември).
  Защото Бай Илия беше железен титан, като антикомунист и скромен като човек!

 24. Съжалявам, приятели!
  Д-р Кръстев наистина много знае, но го прибирам и аз да науча нещо за мене.
  Бони

 25. Ще се изповядам.
  Имам вина, няма да кажа грях, защото моят Бог не се побира в догми и книги. Преди два дена, когато прочетох статия за пребитият Леон Кофи, прехвърлих набързо коментарите, изобилстващи от расизъм и първом си замълчах, но се замислих.
  В края на ден влязох пак в статията и
  попилях селяните прости, които си мислят, че са “по-хора”, а не се виждат как са оскотели в беззаконното си подобие на държава. Обърнах мненията от 90/10 на 40/60.
  Мисля, че изкупих вината си…
  Та, всеки има вина, ама по-важното е какво прави, за да я изкупи, защото да се самосъжаляваме или самообвиняваме с нищо не помага …
  Трябва по-голяма трибуна, за да се кажат тези неща и по-големи авторитети, доколкото авторитетът на интелекта е нещо в България, в сравнение с авторитета на селския тарикатлък и простотията …

 26. Няма нито колективна вина, нито индивидуална вина!
  Има диктатура на триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски!
  Тя обяснява липсата на справедливост в България!
  Всички са една шайка!
  И от съвместното управление на Атака с БСП и ДПС!
  И от съвместното управление на Атака с ГЕРБ и ОП!
  Всички са една ШАЙКА червени московски боклуци!
  Елементарно, Уотсън!

 27. @ инж.Лазар Mаджаров

  Сергей Жаворонков: “…………………………………………………………………………………………………”

 28. Приятел,

  Хубаво сте направили паметник на Илия Минев в Саранбей! Не знаех, само браво!

  И ни само това, приятели.

  Илия Минев е най-дълго лежалият политически затворник в света, 37 години. 1947-1984. Повече от Нелсън Мандела, 26, дето Нашта Мутра каза Мандел да почуда на всичките преводачки на всички езици.

  Мандел. Бойко Борисов.

  Какво повече да коментираме?

 29. Що да не коментираме?
  Защо ББ е путинска курва?

  Вероятни отговори:

  1. Много е прост.

  2. Много е прост.

 30. @ОБРЪЧНОМИКА
  Отваряте много широка тема.
  99% съм съгласен с вас!
  По принцип, колкото повече данъци, толкова повече социализъм и преразпределение от държавата!
  По принцип, колкото по-малко данъци, толкова повече пазарна икономика!
  Гражданите и пазарът решава кое е полезно или не, а не популизмът и субсидиите на държавата към паразитиращите
  приближени на властта “бизнесмени”.
  Например, увеличаването цените на тока и горивата се използва на практика като незаконен “скрит данък” за попълване на фиска.
  До сега не съм чул ДБ, да декларират премахването на ДКЕВР и цените на ток и газ да се определят от пазара!
  Председател на ДКЕВР от 2 април 2015 г. е Иван Иванов.
  Той е Народен представител в 38-то (СДС), 39-то (ОДС), 40-то (ОДС/ДСБ) и 41-то Народно събрание („Синята коалиция“/ДСБ).

  През 2004 г.е съучредител на Демократи за силна България. През 2007 г. е избран за зам.-председател на ДСБ.

  В края на 2014 се оттегля от националното ръководство на “ДСБ”, като подготовка за избирането му за председател на ДКЕВР.
  На 2 април 2015 е избран за председател на енергийния регулатор “КЕВР”.
  За изборът му гласуват общо 142 депутати от парламентарните групи на Герб, Реформатоски блок, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ.
  Против изборът му са двама от БСП, седем от “Атака” и един независим депутат.

  Що за “десни” са десните?

 31. Да припомним какво донесе на България окупационната Червена армия:

  1. Избиване на елита.
  2. Избиване на всичко умно.
  3. Избиване на всичко работливо.
  4. Избиване на всичко национално. Припомням, че по време на престъпния комунистически режим за “български национализъм” даваха присъди между 10 и 15 години до смърт.
  5. Идеологията беше интернационализъм /?!/ с тенденция присъединяване към СССР. Два опита.
  6. Цялата милиция 45 години биеше за това.
  7. Цялата армия беше инструмент за обезбългаряване на българите. С всичките руски ЗКПЧ-та, ВКР-та, партийни и комсомолски секретари и прочие боклуци. Служил съм Харманли, под. 55 320, 1972-74. Лепял съм картни листове за превземане на Одрин и атака на Цариград с подпозиции. Гаврата беше, че ЗКПЧ-то говореше на общи събрания: “Вие тук сте пушечно месо, изкупувате греховете на бащите и на дядовците си, които искаха Цариград за България, но тази грешка няма да се повтори! Вие ще стигнете до Цариград, но съветската армия ще влезе в него!” Това е есента на 1973.

  Забрана на БСП, като приемник на БКП! Руски боклуци!

 32. Цялата работа беше, че през 1973 СССР много се ошашави. Чили, Салвадор Алиенде и Втората арабска война. Имам основателни подозрения, че бяха готови да ни хвърлят в Ливан през 1973. Прекратиха писмата и боядисаха всички танкове и БТР-и в пясъчно жълто. Преди това бяха зелени.

  Цялата есен на 1973 беше една голяма тревога. През вечер ни вдигаха на учебни тревоги – примерно в 1.15 сирена и след 2 мен. да си на плаца с пълно бойно снаряжение. И като свирят отбой: “Фатмак, да тура на майка ти, на баща ти, на жена ти и на теб!”

  Това беше БНА тогава.

 33. Освен това, в БНА ни учеха да боравим с взривове и отрови.

  Взривовете бяха стандартни. 200 грама тринитротулуол. Динамит. Слагаш му фитила и бягаш. Отначало ни учеха така лесно. После – къс фитил, но да са си изкопал окоп. Иначе главата отлита.

  A propos, през 70-те години на военни учения до 2% от смъртните случаи не се разглеждаха.

 34. Докторе, къде са едни хора от блога, да те заклеймят, че посягаш на идола им другаря костов? Или ги е срам да се обадят?

 35. Към Шерлок Холмс:

  Твърдението ми за колективната вина е свързно с много конкретен факт: масовата търпимост към лъжата, стилизирана като монументална подигравка с истината за съветската окупация.
  На стандартная въпрос на минувачи, които са ме питали “кога ще го бутнем този паметник” винаги отговарям: когато дойдете и Вие на протестите там. Защото общо-взето се познаваме протестиращите…
  Когато някой се осмели да посегне с надпис или някакво друго разкрасяване на сивото чудовище, доста българи идват да се снимат. Къде са били и защо не са дошли да изразят лично отношение преди?

  Много българи са за това да се махне тази съветска подигравка. Чух преди няколко дни един велосипедист да казва на своята спътница ” тези се снимат с окупатора” по повод група младежи, които си правеха весела фотосесия на мрачния монументален фон.

  Често виждам и чужденци да снимат. Веднъж един ме попита на английски за логиката да има такъв паметник… Синтезирах му истината в няколко изречения и той напълно се съгласи.

  Сега, обаче, след като ще ни арестуват само заради нашата подозрителност в подозрителна близост до съветската светиня- както се зарече министър Младенов пред другарите от БСП-сигурно ще трябва да заобикалям или да се маскирам, може би?
  Вместо да има напредък в раздялата с най-големия абсурд от миналото, доминиращ над главите ни, става все по-абсурдно. Което се среща удобното за властта колективно мълчание, т.е. съгласие. Дали това може да се дефинира наистина като вина? Всеки да прецени сам, но се боя, че някои хора ще се засегнат лично от подобно обвинение.

 36. Г-н Инджев,
  изгубили сме се в превода.
  Когато казвах:
  “Няма нито колективна вина, нито индивидуална вина!
  Има диктатура на триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски!
  Тя обяснява липсата на справедливост в България!”,
  аз имах предвид не само Вашите съдилищни одисеи и стърченето на МОЧА.
  А изобщо държавността, съдебната система и справедливостта в България.
  Извинете за различието в нюанса, но според мен е съществено.
  Мястото за протестите срещу МОЧА и подобните му, не е МОЧА.
  Той сам няма да се демонтира.
  Трябва да го демонтира СОбС и Фандъчката, следователно мястото за протестите е там.
  Иначе МОЧА се превръща в съвместно капище-“червените” да го възнасят, “сините” да го оплюват.
  Внук ми тази година завършва софийската математическа гимназия, едно от най-елитните училища.
  Другата седмица щели да имат по философия диспут на тема “За и против премахването на ПСА”
  Той ще е от защитаващите тезата ЗА премахването на МОЧА.
  Прадядо му е брат на удушеният в Сливенският затвор Кръстю Пастухов.
  И не само поради това, но доста е напред с материала и за “народната власт”, и за “славяните”, и за двойното “освобождение”,
  и за окупацията от РККА а не от СА.
  С една дума ПСА е МОЧА.
  Но подготвяйки се за диспута, остана втрещен, като прочете В БЕСЕДКАТА историята на НЕ махането на МОЧА, която много добре хронологично
  сте описали.
  Втрещи се от това , че “синият кмет” Софиянски е махнал скелето за демонтиране и не е изпълнил решението на СОбС за демонтаж…
  Думите му буквално бяха:”Дядо, излиза, че МОЧА все още стърчи заради “сините”…”

  Поздрави!
  За Вас и за семейството Ви!

 37. Към Иво Инджев

  На тези само взривяване им е майката.

  Яд ме е, че преди три години не ми стигнаха 1 000 лв за Альошата. Едни миньорчета от Родопите искаха да го гръмнат за 3 000 лв. Ходихме, мерихме, исках да не хвърчат керемиди. Бяха професионалисти – обещаха, че само ще го срутят. Професионалисти бяха.

  Не ми стигнаха парите. За 1 000 лв и тази смрад нямаше да я има. После ме викаха и подписвах предупреждения. И писах, че “… махнете си го вие, за да не го махаме ние, българите.”

 38. ДО ИВО:

  Изключително перо отново!
  БЛЕСТЯЩО!
  Докога, докога, докога ИСТИНАТА и РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА ИСТИНАТА ще заема само малък процент от разпространението на информацията, и място в т.нар. медии, в милата ни БЪЛГАРИЯ??

  ДО ИНЖ.ЛАЗАР АМАДЖАРОВ и към GEORGI NIKOLOV:

  Уважаеми Георги Николов:
  Използвам идентичното мнение на Инж. Лазар Амаджаров да се обърна към вас, който сте иначе симпатичен, активен и Ангажиращ се участник тук.

  Бих ви насърчил най-учтиво да престанете да насирате с ДИАРИЯ на руски език всеки ден страниците тук.

  1) Ако не можете да се изразявате нормално на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, вземете преминете някакво образование. Насърчително също е изучаването на някой европейски цивилизован език, например от западноевропейските, а и култура. Както и използването му, НАРЕД с НАЙ-НАПРЕД БЪЛГАРСКИ, ВМЕСТО РУСКИ.
  2) Ако мислите, че изразяване на руски е нормално, много грешите.
  3) Само доказвате, че от 1300+ години в България, 45 години след 1944-а са били Изключително Успешни за русия да НАТЪПЧЕ българите с русизъм, а и в последствие ПОВЕЧЕ от три десетилетия ТОВА ДА ПРОДЪЛЖАВА след тогава. Оттук масовата търпимост в България към всичко руско, да не говорим за паметници и улици. Оттук към трайното руско влияние (не казвам, че вие го споделяте, а Обобщавам за цялото население).
  4) Не е ли добре, първо да давате някакво заглавие или ваше въвеждащо изречение в началото, НА БЪЛГАРСКИ, и после да давате някакви линкове към “великите” текстове и страници на КИРЛИВИЯ руски език, които непрекъснато споделяте тук, затънал единствено в руски сайтове и информационност ежедневно, който иначе БЪЛГАРИТЕ все се хвалим, че заедно с културата, русия била заимствала от България, а и я критикуваме, че е агресивна, използвана сега в информационната война и т.н.
  5) Постоянното, системно използване на руски, само допълва максимата, че “Езикът е средство на културата”, проникнала вече. Аз съм сигурен, че знам руски език по-добре от вас, включитгелно познавам русия и култура, но НИКОГА не прибягвам. Аз съм БЪЛГАРИН, чувствам се БЪЛГАРИН, а също европеец и цивилизован от нещо от света, но не и никога някак близък с русия.
  6) ЗАЩО в България все още се мисли, че Всички знаят и Трябва да знаят руски език?? Колкото повече се продължава това нещо, Толкова повече се изкривява една визия дори към новите поколения. У нас в къщи, например, сме осем човека. Само аз знам руски. Нито бабата, нито децата, нито внуците, нито кучето. Т.е., вие лищавате 7 от 8 човека, над 90% да разбират какво еякулирате с огромно удоволствие тук. И останалите у дома се Пулят и Питат какво е това пък сега.

  Съжалявам, че отделих толкова време и място…

 39. С милиционер можеш ли да спориш? Не – загуба на време.

  Гръмни му идола, пак той пак да идва тук с хоругви и мотоциклети.

  Руски свини.

 40. Попаднах на едно четиво, което заслужава не само публикуване, а и филмиране
  “Апокрифна История на България (1944-2008)”
  от автор с псевдоним Хан Крум.
  Трагикомедия на съвременната ни история …
  Няма представа дали е коментирано тук и моля за извинение ако е било.

 41. П.П.
  За съжаление, прав ще се окаже г-н Павел Тинков!
  Преди около година В БЕСЕДКАТА, той изрази мнение /цитирам по памет и по смисъл/, че МОЧА ще бъде премахнат.
  И то от комунистите.
  Но когато решат те.

 42. Някой някога дефинирал ли е “синята идея”? Не ми е попадала дефиниция, затова си имам моя: пазарна икономика, членство в ЕС и НАТО. И трите неща България дължи на Иван Костов като финансов министър и премиер. Плюйте го колкото искате – не ми пречите.

 43. НЯКОЙ СИ
  Стига си обръщал кокалите на страдалеца Илия Минев.То е ясно,че нищо не е е могъл да направи заради жестокият терор .То е ясно ,че човекът е бил на предела на силите и ние освен признание за негова последователност у непреклоност нищо не бихме искали от него.То е ясно .че Костов и ОДС спасиха България от предният фалит и с много усилия а и грешки и я вкараха в ЕС за което ще им бъдем винаги благодарни.
  А ти какво направи за България.Или се криеш зад гърба на Илия Минев за да пречиш и връщаш страната само в миналото.Какво правиш в момента за спасението на България ,защото тя пак е на ръба.
  Или като онзи несретник Г.Жеков ще ни губиш времето да ходим в съда за да защитаваме единомишленици и хора, които единствени устояха на мръсотийте изричани от такива като теб.Защото много се оттеглиха и не издържана.Явно това целиш.Ама не смееш да си кажеш името,защото разбираш ,че служиш на други.

 44. AWACS
  Извинявам се .че се намесвам,но защо се дразните на Г.Николов за копирани руски сайтове.Той иска да покаже автетично мнение.Аз също не понасям Русия,дразня се от надменните руснаци и тяхната робска психика към управниците си,но знам руски език по принуда и съм научила много неща за комунизма чрез този език.

 45. @Обективен

  А защо ли Маркс и Ленин повтарят Маркиза? ‘Cet empire, tout immense qu’il est, n’est qu’une prison dont l’empereur tient la clef.’ https://bit.ly/2Jlydq2

 46. Който се дразни от препратките на Г. НИКОЛОВ да не ги чете, или пък…. да започне да ги чете внимателно.
  От мен благодарност за коментарите на Жорж (тук чувам гласа на Стамбо), както и за волята да ни държи в течение по делата срещу Иво и разпространението на книгата.

 47. Към everyone else:

  Използвам възможността да благодаря и аз на Георги Николов. Познаваме се с него най – напред чрез блога и лично след това, което стана възможно в резултат на виртуалното ни общуване.

  Благодаря ти everyone else за големия ти принос към написването на ” Измамата “Сан Стефано”. С твоя помощ разширих обсега на проучванията си около Н. Игнатиев и антисемитизма му.

  Ти често споменаваш Стамбо, покойния проф. Яни Милчаков, във връзка с неговите ценни коментари в блога.

  Справедливо е и аз да те спомена в книгата си за твоята експертна подкрепа, от която “Измамата “Сан “Стефано” спечели много.

  Засега го правя тук.

 48. Към Иво Инджев

  Благодаря ти приятелю. Книгите са необходими, и баща ми чака с нетърпение твоите.
  От мен поклон! – И за безценния ти труд тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.