Есента на Меркел, която отново ще презимува като канцлер

Мечтата на активните борци против “прекалената демокрация” ( т.е. либерализма, казано с една дума) е на път да се сбъдне: 18 годишната ера на Ангела  Меркел като лидер на ХДС в Германия приключва. След поредната загуба на гласове , този път в провинция Хесен, залезът на Меркел в партийно качество се очертава вече като “късна есен”. Тя се оттегля от поста, за да презимува най-вероятно като канцлер.

В този смисъл щастието на активните борци против прекалената демокрация, символизирана от Меркел в Европа ( и не само ), не е съвсем пълно.

Българските активни борци срещу “баба Меркел” ( както презрително я наричаше червеният политолог Андрей Райчев, връстник на “бабата” с една година разлика) вече повече от три години я “погребват” политически, но погребението й все се отлага.  Направо се пренадаха!

В това отношение, обаче, Меркел все пак е победител в задочната битка с несбъднатите (им) прогнози за това, че буквално до дни, месеци или най много “на следващите избори”  щяла да бъде пометена. Например от “метачите” на статуквото в пробудения от нейната либерална упоритост германски национализъм.

Меркел ги изненада неприятно с управленското си дълголетие. Това не е някаква похвала от страна на моя скромност. Констатация е за факта колко кухи са апологетите на алтернативата на Меркел, които обичат да представят (по)желанията си за действителност. Антагонизмът й с нейния американски антипод Доналд Тръмп наля ново шампанско в бокалите на желаещите да я почерпят с новичок – ако можеха. 

В руската Дума тържествено се почерпиха за победата на техния фаворит Тръмп на президентските избори отвъд океана не на последно място с надеждата, че той ще разбие европейското и западното единство така, както разби прогнозите на всички, които с невярващи очи гледаха възхода му. 

Шампанското им преседна защото го пият по руски ( “залпом”, като се казва на техния език) , а това води до задавяне при прекаляване с дозата. Черният хайвер на победителя на черния  (в очите на Путин и компания) либерал Обама не помага да преглътнат откритието, че САЩ все пак не са Русия. Колкото и прехвалено могъщ да е президентът там, той все пак не държи цялата власт в ръцете си и беше принуден, освен всичко друго, да стисне ръката на Меркел и да изрече няколко комплимента по неин адрес за ужас на врачките сред новоизлюпените консерватори в руски рубашки у нас и в самата Русия. В резултат ( или кой знае още защо) Меркел отвори вратата за бъдещ внос на американски втечнен газ и още повече вгорчи руското шампанско.

Докато Алтернатива за Германия продължаваше своя възход на вълната на ксенофобията, Меркел създаде алтернатива на Русия като отколешен суровинен придатък  на индустриално развитата Германия с газ. Проектът за строителство на германски терминал за втечнен газ от Америка сам по себе си е зашеметяващ по своя финансов мащаб: 500 милиона евро. Да ти падне ушанката като ги погледнеш в перспектива отдолу.

Но най-лошото за лешоядите, които от толкова години очакват “трупът” на Меркел да мине по реката покрай тях, е, че тя няма да бъде прогонена, както те с надяваха. Ще си отиде с достойнството, прилягащо на най-влиятелната жела в световната политика, което мършоядите се надяваха да й бъде отнето. Привилегия, на каквато диктаторите, самодръжците и прочее все по – модерни “консерватори” не могат да се надяват.

26 мнения за “Есента на Меркел, която отново ще презимува като канцлер”

 1. Браво,г-н Инджев!Както винаги, блестящ анализ и радващ! А какво ще прави сега ТИКВАТА?

 2. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – УТРЕ-Сряда, 31.10.2018 14:30 ч.– очаквана зала № 31

  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Иво на място с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 3. Бодряшки поднесена скръбна вест. 🙂 Това е крах на една идея, не на личност. Либерализмът се оказа едно недоношче. С трайност по-малка от ленинизъма. Глобално погледнато няма значение на кого се кланяш, на Путин или на Меркел. Водата отива в една и съща мелница. Дуализъм, илюзия за избор. Идеята се спуска от много високо място, после сектите се самоорганизират… Но това е друга тема. По интересно е ежедневното ниво. Творческото и прилагане от либерални неочекисти,прегърнали “новите ценности”. Добре по***а 30 години на наш гръб. Сега е скръб мирова, защото усещат с пипалата си, че е време за нова метаморфоза – неолибералната ларва да се превърне в консервативна какавида. И пак да е на върха на хранителната пирамида…И това е път, накрая ще се излюпи пеперуда:-))

 4. Г-жа Ангела Меркел и Г-жа Маргарет Тачър оставят след себе значима следа в учебниците по история и международна политика, каквато никой наш политик няма да остави(освен като фарс). Подигравка с тези велики жени може само са предизвика отвращение към нищожността на подиграващия се.
  Както и да е, проблемът не е в либерализма, а в социалният инженеринг.
  Когато социалният инженеринг е насочен към модифициране на еволюционно изградено инстинктивно поведение на обществото и хората, се натрупва напрежение. Като язовирна стена на бойна река, укротява я, но една пукнатина може да предизвика трагедия.
  Еволюцията на обществото протича в определена последователност, докато промяната стане норма, а прескачането или игнорирането на етапи, като широкото приемане на моралната промяна и осъзнатата полза за обществото от промяната, създава конструктивна слабост – кирпичена тухла в язовирната стена.

 5. Меркел ми прилича на Иван Костов – Не ме обичате?! Хайде оправяйте се.

 6. “Фактор” не рядко се държат като герберски кенеф.
  Понякога качват много добри материали:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/slivi-v-ustata-na-mediite-za-nadpisa-slava-na-sssr-varhu-pametnik-na-apostola

  като например, статията-шедьовър на Иво за гнусното поругаване на паметника на Левски в Ловеч.

  Надявам се информацията за това унижение да стигне до повече хора, за да стане ясно с какво си имаме работа в лицето на масковските колаборационисти в България.

  Но сметка на това, кочината МОЧА ще се пази, зеницата на окото на руския тюфлек пасоль макаров:

  https://debati.bg/bolkan-insayt-pametnikat-na-savetskata-armia-shte-se-ohranyava-ot-ironiata-na-mladite/

  Това се случва в държавата на банкянския сикаджия.

 7. Дали някоя от големите ни “свободни и независими” (ХА ХА ХА) медии ще посмее да упомене факта, че двойният убиец от снощи охранителят-сотаджия Викторио Александров е бил върл фен на Русия, FSB и руски командоси?
  м?

 8. Странно мълчние в БГ за LNG терминала, а това е наистина голяма новина – не е хъбчето на канас юбиги бб4, което може би, ще се използва само за напомпването на преносим, надуваем с русски газ дубликат на МОЧА,когато оргиналът бъде изпратен в подходящо за него място.

 9. “…мы постепенно входим в период техногенных аварий и катастроф – в последние несколько недель в стране был буквально “мостопад” – там и тут разрушались мостовые переправы. Каждый случай имеет свои собственные причины, но объединяет происходящее одно: грабеж страны велся в том числе и изъятием средств, которые требуется направлять на поддержание и модернизацию инфраструктуры. Любая система обладает устойчивостью, но бесконечно использовать запас прочности невозможно. После его исчерпания любой объект переходит в так называемое метастабильное состояние – любое незначительное колебание может стать для него фатальным.

  Это касается не только материальных объектов. Система подготовки кадров разрушена, дичающая и архаизирующаяся промышленность дополнительно деградирует новые кадры, которым просто негде набираться опыта, даже формальное наличие специалистов на объекте не гарантирует их производственный профессионализм – откуда ему взяться при неритмично работающем производстве с нищенской зарплатой, которой едва хватает на выживание.

  Раковая опухоль под названием “путинский режим” дала метастазы во все жизненно важные органы огромного организма “Россия”. То, что происходит сейчас и будет происходить дальше – просто последствия идущей у нас на глазах катастрофы.”

  AH

 10. Прочетох два пъти статията на г-н Инджев И във “Фактор”.бг.
  Брилянтно!
  Понякога и там, във “Фактор”, имат суперпопадения!
  Дано да са по-чести.
  А иначе само доброто възпитание ме спира да кажа какво мисля за тяхната прогерберска политика и щетите, които тя нанася на истинските ДЕМОКРАТИ-ПРОЕВРОПЕЙЦИ в България(съгласен напълно с INVISIBLE KID)! Не “десни”, не “бизнесориентирани”, не “консерватори”, “неоконсерватори” и т.нат., и т.нат.!
  А точно демократи-проевропейци! Единни, силни, свободни.

 11. към NEO:
  тавариш “косервативен” путлерист, никой не приема оттеглянето на Меркел за “скръбна вест”. Тя е един от най-дългогодишните председатели на ХДС ,и е канцлер на обединена Гемания два пъти по-дълго дори от Х.Кол. Тя е на канцлерският пост два пъти по-дълго от разрешените мандати на американските президенти. И къде според теб, и според лумпенизираните “консерви” като теб, е “скръбната вест”?
  Изборът е право на свободният човек, а не за такива “консервативни” тролове ,като теб. Консервите никога нямат избор , те следват само генетичните си “традиционни” природни нагони. И за тях не съществува дори възможността за дуализъм. – НЕ!
  За такива като теб , вашето единствено “право” е да служите на вашите “традиционни” сутеньори и гасудари, които ви подхвърлят по някоя ръждясала копейка за обслужването ви, и лакейниченето ви, по “пълната програма”.
  И като заговорихме за ИЗБОР, повечето българи , ПОЛЯЦИ, УНГАРЦИ,чехи, румънци …. направиха своят ИЗБОР и мигрираха към “либерастите” на Запад, а не при “консервативният” чекист Путлер.
  И не само те, много бежанци направиха своят ИЗБОР и мигрираха ,или искат да мигрират, при “либерастите” от Запада, а не при “консервативните” бандити като Обран, който освен това се е продал на Путлер, и е предал дори своите унгарски “консерватори” на чекисткият си “консервативен” гасудар.
  П.П. И накрая все пак да ти припомня,че “либерастите” от Запада са двигателят на целият научен, технологичен и социален прогрес през последните столетия. Докато “консервите” , като теб , не могат да се похвалят с такива постижения, защото са останали в “консервативното” си Средновековие. Благодарение на този многовековен “либерастки” прогрес на Запада са разработени и инсектицидите за борба срещу “консервативните” какавиди,като теб.
  За това ти препоръчвам да си отглеждаш какавидите в “консервативните” батустани ,като путлеристкият райХ, които никога не са достигали до “либерасткият” прогрес на Запада, и все още не са разработили собствени инсектициди за унищожаването им.
  Там ще е по-безопасно за твоят “какавиден консерватизъм”, отколкото в инсектицидният западен либерализъм.

 12. Терминалът е 500 МИЛИОНА, не милиарда евро. И Тръмп (когото иначе хич не харесвам и силно подозирам в руски зависимости) с много зор я принуди да го обещае, без дори да е ясно дали е успял да я откаже от Северен Поток 2.

 13. Либералната демокрация е тема за дълъг разговор. Но този необходим (критически здравословен, с обратна перспектива към световните войни от миналия век) разговор е невъзможен, ако насреща си имате конспиративно опиянен човек. So long, Neo.

 14. Не си заслужава да се спори. Господин НЕО ползва митичната опора за световната конспирация. И представяте ли си-приравнява Меркел с Путин като нейни оръдия!
  За другата тема на същия?-Той сам трябва да я направи ясна за самия себе си.

 15. NEO, голем си майтапчия! За какви идеи бълнуваш? Възходът на германската икономика е това което държи Меркел на върха. Разбирам, че си фен на Путин. Аз също съм фен на Путин. Защото кочината Русия, дори нямаше нужда да бутат, сама се срути.

 16. И аз мисля като Everyone else. Даже ще го цитирам :)) – „критически здравословна” дискусия е необходима, но без аргументите на конспиративните теории. Много вярно казано.
  Аз бих насочила вниманието си на първо място към контекста на глобализацията. Глобализацията (захранвана от ускорения технолог. прогрес) поставя на изпитание политически и социални идеи и практики. И това трябва да го осмислят не само „конспираторите”, но и онези адепти на либералната демокрация, които изключват дори и мисълта, че тя може да бъде обект на дискусия.
  Относително коментара на „nео” – трябва да го разочаровам. Партиите, мястото им между държавата и гражданското общество, използването на ресурсите на държавата от партиите за индивидуалното им или колективното оцеляване (колект. оцеляване – някои анализатори използват термин „партиен картел”), релацията партии – електорат, както и темата за демократичния дефицит са надълго и нашироко дискутирани с цел – полза за обществото. Растящото неравенство в обществата и между държавите също е обект на постоянни дикусии, включително и на международни форуми като този в Давос.
  И в евентуална защита на „nео” – конспиративните теории цъфтят благодарение на два основни фактора: 1) премълчаване или не афиширане на някои факти от страна на институции, организации, влиятелни лица, медии, анализатори и пр. с достъп до инфо и 2) липса на достатъчно познание за материята/ това за което се говори от страна на конспираторите. Неслучайно нито една конспиративна теория не се ангажира с прогнози за бъдещето.
  Имa и умишлено подбиране на аргументи в полза на консп. теза и игнориране на аргументи против нея. Това е вече друга тема. NEO сам да решава къде е.
  Тук вероятно трябва да кажа „лека нощ”.

 17. Меркел хвана един от последните влакове, образно казано, за да се оттегли с достойнство. Ако беше чакала още един-два местни избора с подобни резултати за ХДС, щяха съпартийците й да я изгонят. Струва ми се, че от плещите й падна голям товар и тъй като е амбициозна и достойна жена, очаквам през оставащите й 2,5 години като канцлер на Германия да се развихри, за да се оттегли с добро, или – според мен в нейния случай по-вероятно -, за да се препоръча за друг пост с по-голям периметър на действие от германския. Но както казва г-н Николов: ще да видим.

  Винаги се ядосвам, когато някой български “разбирач” лее по телевизиите крокодилски сълзи и си упражнява въображението в поставянето на прогнози и диагнози за Германия. Ядосвам се, защото знам, че става дума за целенасочено дебилизиране на публиката, а не за неосведоменост на “разбирача”.

  Германците са прагматичен народ и разбират много добре, че има обективни социално-икономически причини за свиването на бившите народни партии и то е донякъде неизбежно. Възходът на Зелената партия е много показателен в това отношение, но за него в българските медии не се говори, защото не им пасва в концепцията да злорадстват за възхода на АfD. Но такива като АfD, яхнали някаква популистка вълнá, сме ги гледали в Германия много. Креслива, деструктивна опозиция и нищо повече. Политически еднодневки или най-много двудневки. Ако им се наложи да управяват ще покажат само колко са неспособни. Но няма да им се наложи, защото никоя от утвърдените в Германия партии не би си плюла на авторитета и принципите като се коалира с тях. Не като банкянския сикаджия и неговите фашаги.

 18. Ангела Меркел е достоен човек.

  Припомням, че е родена през 1955, дъщеря на евангелистки пастор. Подложена като баща си на непрекъснат контрол, следене и провокации от страна на ЩАЗИ/КГБ, тя устоява до падането на Стената.

  Фактът, че Големият Хелмут Кол я предлага за негов заместник в партията при оттеглянето си, говори достатъчно в нейна полза.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.