ШИРОКА РУСКА ДУША ИЛИ ШИРОКИ ПРЪСТИ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С КРАДЕНИТЕ ОТ РУСКИЯ НАРОД ПАРИ?

 

Дълбоко сбърканата логика в руската стратегия на противопоставяне на запада и неговата демокрация пролича отново в изразената за пореден път почуда от страна външния министър Сергей Лавров, заявена под формата на въпрос в рамките на телевизионно предаване по канала “Россия 1”: защо Америка дава пари за развитието на демокрацията в Русия?

В една държава, която действително се е запътила към демокрация, особено след близо вековно цунами на свирепа диктатура, държавното ръководство би трябвало да е благодарно за такава помощ. Но само при едно условие – ако искрено се стреми към демокрация, а не към нейната имитация, потъпкваща фундаментални принципи, като реалното разделение на властите и реалната медийна свобода в рамките на само един закон, онзи на властовата джунгла, в която правото на по-силния е определящо.

Американската подкрепа за неправителствения сектор в Русия, който отдавна е обект на институционално налагани репресии, прилича повече на отчаяно усилие да се направи “нещо” по въпроса за спасяването на остатъците от разнебитения неправителствен сектор. Но на втория човек по влияние в Русия, който без съмнение изразява гледната точка и на Първия, дори това “нещо” му се струва непоносимо. 

Ако американската помощ наистина беше някаква заплаха за статуквото  на руската автокрация и можеше да представлява наистина “намеса във вътрешните  работи” на Русия , както заявява в интервюто си Лавров, това  трябваше да доведе до някакъв резултат, до поне малък видим ефект от въпросната американска “намеса”. Но вместо да наблюдаваме някаква американизация на Русия и нещото, което там наричат демокрация, виждаме обратното: разюздан антиамериканизъм, който без голямо преувеличение надминава своя съветски прототип.

Лавров съобщава в своето интервю, че американците инвестират по 20 милиона долара годишно за горе споменатата  дейност. И откъде знае? Много просто, това не никаква тайна. За САЩ прозрачността е задължителна. За разлика от пълната мъгла , която обгръща спонсорирането на руското влияние по света.

За сравнение припомням един от малкото известни с точните им параметри факти, които авторът на тези редове е споменавал спрямо само една от операциите по корумпиране на българските медии от страна на Русия. В рамките на рекламната кампания в полза на възстановяването на АЕЦ “Белене” преди 7 години бяха похарчени 20 милиона евро. И това в малка Българи и – повтарям, само в рамките на тази кампания. Представете си по аналогия какво заделят от държавния бюджет в Кремъл за подобни дейности в държави, като САЩ.

Някой ще рече, че широката руска душа може да си позволи да харчи  за “приятелите” си с огромен размах. Но ще сгреши, защото не става дума за широка душа, а за широки пръсти, бъркали надълбоко в разграбването на руското национално богатство. Крадените ( от руския народ) пари лесно се харчат!

 

29 мнения за “ШИРОКА РУСКА ДУША ИЛИ ШИРОКИ ПРЪСТИ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С КРАДЕНИТЕ ОТ РУСКИЯ НАРОД ПАРИ?”

 1. По времето на СССР имаше един лозунг “Всичко за победата”. Този нагон още властва в мозъците от котилото на Лавров.

 2. Един руски монах за действията на РПЦ:
  Покаяние трябва да принасят онези, които докараха ситуацията до този абсурд
  МОНАХ ДИОДОР (ЛАРИОНОВ)
  https://dveri.bg/uu9hf

 3. Лавров е еманация на “новия човек”, “произведен” и отгледан след 100 години комунистически експерименти с руския народ!
  Плеядата кагебисти управляващи днешната империя на злото демонстрират, че малко човешко има в 100 процентовия руски национал(социал)ист!

 4. Бях на делото,видях и не всичко чух,защото се говореше тихо.
  Разпитаха трима свидетели. Първите двама били от ръководството на “Атака”,единия народен представител,сега и двамата на високи длъжности по министерствата.
  Бяха подготвени,но нямаше как да не отговорят за някои добре известни публични скандални прояви на “Атака” с учатието на жалбоподателя.
  Третият свидетел беше Б.Ст.-дългогодишен журналист. Той отговаряше доста,да не кажа много внимателно,на въпросите. Нищо особено.
  Следващото заседание на съда ще бъде на 13.февруари догодина.

 5. Русия е проказата на планетата Земя! Докато не се откъснем от тази зараза, нямаме бъдеще като народ и държава!

 6. “Итак, в октябре усилился «мостопад» только за один месяц упало четыре моста в разных концах РФ. Оно и до этого мосты падали ежемесячно, но тут процесс явно ускорился. Но месяц – длительный срок, а вот вчера плотность примет просто зашкалила.

  Вдумаемся, за 30 октября: утонул один из самых крупных в мире плавучих доков, в котором стоял авианосец Кузя. Вместе с доком, грохнулись два башенных крана, один – на Кузю и оба – тоже утонули. Только пучина поглотила огромный док, как загорелся автозавод ЗИЛ, а после этого – загорелась столичная гостиница Останкино. Но что может быть лучше пылающей нефтебазы в Сургуте, где вспыхнули несколько резервуаров по тысяче тонн нефти в каждом? В общем, примет и так уже оказалось с перебором, но уже к ночи, пожар начался на оружейном складе в Кронштадте – базе балтийского флота.”

 7. Това ме заинтригува-субсидирането на руското влияние по света. Доколкото проектът „Русский мир” е държавен, т. е. федерален проект би следвало да има бюджетни данни. Въпросът е за други изт. на спонсориране- регионални??? Юридически лица? ? Министерства ралични от образованието и културата?? Спонсориране на руските средства за масова инфо в чужбина. Университети. Мероприятия на посолствата (посолствата са към Външно мин., а не образованието и културата) и културните центрове. Филми. Межд. конкурси. Изложби. Межд.форуми. Спорт. За друго не се сещам.
  Ако някой има инфо ще му благодаря, ако я сподели. Или просто догадка.
  Малко внимание към дамите? За малко да напиша „нежния пол”, но се сапикасах навреме заради пол-джендър/гендер-баталията :))). Да не би някои да ме разбере неправилно.
  Русский мир в зап. страни – https://www.svoboda.org/a/27545910.html

 8. За какви официални бюджетни данни става въпрос,когато виолончелиста Ролдугин има 2,8 млрд.дол.в офшорна сметка,която е безконтролна.И това е само един разкрит случай,а колко са още?

 9. “Третият свидетел беше Б.Ст.-дългогодишен журналист. Той отговаряше доста,да не кажа много внимателно,на въпросите. Нищо особено.”
  За Бойко Станкушев ли става въпрос?! Не мога да повярвам, че той може да свидетелства против Иво Инджев!

 10. Широките руски пръсти отделят, понякога и прозрачно, някои дребни суми за борба срещу прозападната дезинформация – например RT. Но какво са едни добронамерени(т.е. руски) дребни $300 милиона в сравнение със зловещите(т.е. американски) колосални $20 милиона. Лавров дори не си е направил труда да спомене такава джобни суми. Може би от скромност и доброта, за да не се чувстваме неудобно заради положените грижи да бъдем облъчвани с правилната информация.

  http://time.com/rt-putin/
  “Putin founded RT in 2005 with a budget of about $30 million and gradually ramped it up to more than $300 million per year by 2010. (By comparison, the BBC World Service Group, which includes TV, radio and online news distribution, has a budget of $376 million for 2014–15. The BBC’s International Service is the biggest broadcast newsgathering operation in the world.)”

  “Путин основа RT през 2005 г. с бюджет от около 30 млн. долара и постепенно го увеличи до над 300 млн. долара годишно до 2010 г. (За сравнение, BBC World Service Group, която включва телевизия, радио и онлайн разпространение на новини, има бюджет от 376 млн. долара за 2014-15 г. Международната служба на Би Би Си е най-голямата операция за предаване на новини в света.)”

 11. Използвам възможността да поздравя г-н Инджев и неговите (по)читатели с Деня на народните будители. Добре е, че има хора, които виждат истината и я споделят. Проблемът на руския народ е и наш проблем. И докато те тръгнат да го решават /кога?/ – ние ще сме принудени да гледаме и слушаме хибридните им новини и филми. А в това отношение повечето наши политици и медии дават мило и драго. Типично по бай-ганювски. Байгън!

 12. Аз също бях на на делото.Оплакваниятя ня свидетелите на И.Тодордв са за употребени квалификации в статиите на г-н Инджев нато *побойник*,*антисемит*,*скандалджиа* и др.Всички ние сме ги чули ст телевизиине и вестниците много преди г-н Инджев да напшше статиите.Това е документирано и изяснено още при първа инстанция.В статиите на г-н Инджев се повтарят думи за деания само известни на цялото общество.кой не знае ,че Атяка са близки до възгледини на Хитлер.Тук не снава дума само за евреи,а и за цигани.мюсюлмани.бежанци.Воички знаем за побищата пред джамиата.
  Б.Станкушев се държа ната уплашен човек.Присъствувал е при нахлуването с взлом на агитката на Атака в телевизията.Е не му ли направи впечатлевие,че депутат Тодоров предвогда агитката.Какво / направи той/Тодоров/ за предотватяване на скандала като отговорно лице.А ми според Б.С ,той не бил викал.Да ама е предвождал викащи побойници.И не ги е възпрял.Значи и той е побойник.Ама бил хрисим и тих.и какво от това.Депутатската карта носи не само предимства ,но и отговорности.Ето това не каза БС.
  Убесена съм ,че всички тия дела срещу г-н Инджев са в изпълнение плана на Решетников в полза на чужда държава.Свободата на словото в РВ ЩЕ СТИГНЕ 200 МЯСТО.ЩОМ ВИСШИ ВЛАСТНИЦИ СЪДЯТ ВОДЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ.СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ ПРИ ТОВА.

 13. Господин Инджев,честит празник, Будителю! Да сте живи и здрави Вие и цялото ви семейство! Жалко за Б. Станкушев.

 14. До Емил М – Мисля, че информацията е за мен. Благодаря Ви :))

 15. Г-н Красноселски, говорим за различни неща. Аз имам предвид проекти като напр., Целева програма за изучаване на руски език 2015-2020, а Вие – насочване на финанси към офшорния рай.

 16. След като Путлер има широки джобове, то същото важи с още по-голяма сила и за монтираният от него за колониален васаль и “вождь” на НРБ – МУТРОмилиционеропитек-бокоТИКВАТА.
  АТзи сутрин бокоТИКВАТА беше пратил своята “финансова” КАЛИНКА-горанов в една от КАЗИОНните им “телевизии” да представи поредният ПРЕкопиран от предишните години “бюджет” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”.
  Както можешеи да се очаква “финансовата” КАЛИНКА-горанов каза,че нямало повишение на данъците и ОСИГУРОВКИТЕ?!?!?!?
  Но въпреки това, изведнъж се появява ПОВИШЕНИЕ на ПОРЦИИТЕ в “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” от над 20%?!?!?
  “УЖ”, “нямало” ПОВИШЕНИЕ, а пък се появяват ,като с “магическа пръчка”, едни над 6-7 МИЛИАРДА. Явно тая “финасова” КАЛИНКА-горанов е започнала вече да се преквалифицира на илюзионист и фокусник?!?!?!?
  Но не може да се очаква НИЩО друго от ба(л)кянските цинични НАГЛЕЦИ на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, като “финасовата” КАЛИНКА-горанов!
  Той няма да каже ,че е повишил “осигуровките” за НОИ, въпреки че още преди 20 години е заложено за намаляване всички осигуровки в НОИ.
  Не казва и за ОГРОМИТЕ такси ,коит са ПОВИШЕНИ над 100(СТО!!!) ПЪТИ!
  НЕ казва и за ПОВИШЕНИТЕ, повтарям за дИбилните “финасови” КАЛИНКИ,като горанов, че тази година са ПОВИШЕНИ “осигурителните доходи” с над 10(ДЕСЕТ!) процента, някои и с над 15%!!!!
  И след всички ОГРОМНИ ПОВИШЕНИЯ, мазната и НАГЛА “финансова” КАЛИНКА-горанов каза, че “НЯМАЛО” повишение на данъците и осигуровките?!?!!?!?!!?
  Да не говорим за ОГРОМНИЯТ ДДС за храните,книгите и лекарствата!!!!!!!
  САМО от това ще има над 20% увеличение на “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”, което ще надуе инфлацията още повече , над 20-30%!!! Това е “ПРЕДизборната” ИНФЛАЦИЯ на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата НАГЛА КАЛИНКА-горанов!
  И после МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговият политфизкултурник-цвъкиУМНОТО казват че пак са “спечелили” поредните “чесНИ” “избори” в НРБ!
  Но не казват , за няколко “допълнителни” МИЛИАРДА ,които ще “усвоят”, като раздадат ПОВИШЕНИ “ПРЕДизборни” ПОРЦИИ на своите “ПРЕДизборни” ЛОБИстки ОБРЪЧи, в допълнение и към “ПРЕДизборният” 1 милиард за “заплатите” на РАЗПЛУТАТА КАЛИНКОВА бюрокраДция.
  Което ще ПОВИШИ “ПРЕДизборно” всичкиte цени с над 20-30%.

 17. Кратък анализ. Исторически анализ.

  1. В момента отношенията между Русия и Китай са като отношенията между СССР и Германия през 30-те.

  2. Рибентроп – Молотов. Пакт.

  3. Русия снабдява Китай със суровини. От петрол и газ, дървесина, до ракети. Правят общи военни учения на територията на Русия.

  4. Имат обща идеология, насочена към Свободния свят.

  5. И Русия, и Китай имат общ враг – Свободния свят.

  6. Всичко е готово, но Китай изпреварва като Германия. Удря първи и влиза в Сибир.

  7. И Москва пак плаче, пак иска помощ от Америка, защото пак е гладна. Като през 1941.

  8. Но този път няма от Америка. Няма и Студебейкури, и Вилиси. Няма и дебели шинели с копчета със звездички отпред, на гърба на които да пише “Made in USA”.

  9. И Целият свят празнува. Велика Россия най-накрая е прибрана в кочината Москва.

 18. Защо трябва да мразим съветското робство? Защото ще ви разкажа нещо преживяно.

  !972. Влизам в казармата. Пращат ме в под 55 320. Полка в Харманли. Черния полк. Всички там 1 500 бяхме не благонадеждни.

  И друг път съм писал – голям ужас беше.

  П

 19. “Крадените ( от руския народ) пари лесно се харчат!” – не само от руския народ. Русофилските българофоби се подкупват с крадени от нас пари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.