Вносна медийна критика към охраняемия срещу критика Охранител

Евроанализатор: Борисов ще потъне в своята автократска каша

.
Бойко БорисовИзточник: БГНЕС
Този посткомунистически елит е създал свят, в който подкупите често са част от всеки публичен търг за всеки голям проект, в който компании биват превземани от мафиоти без никакви санкции, а хора биват разстрелвани на улицата при дребни корпоративни спорове. Нещо повече, новата банда босове отказва да сподели своето незаконно придобито богатство. Тези хора печелят осем пъти повече от обикновените хора.

Това са само част от констатациите за България, които изданието Intellinews публикува. В коментар за страната ни, работещия за различни европейски институции консултант Никълъс Кафуман*, рисува потресаващата картина, която се вижда от Брюксел. Статията е озаглавена „Може ли най-бързо свиващата се страна в Европа да се промени?“ Материалът за България е озаглавен по друг начин: „Чуждата преса пита: Може ли в България да настъпи обрат?“

 

Ето коментара на Никълъс Кафуман

 

Преди малко повече от десетилетие България се присъедини към Европейския съюз с надежди за по-добро бъдеще. Хората излязоха да празнуват по улиците в деня на присъединяването, мечтаейки за една модерна и прогресивна страна, която да загърби комунистическото си минало. Реалността обаче, се оказа твърде различна.

 

България не се справи с изчистването на петната от Съветското управление. Корупцията и непрозрачността причиниха големи разделения, а мафиотският елит запълва празнината, останала след Москва. Страната е трудно място за правене на бизнес и опасно за политическите дисиденти. Но сега България достига повратна точка.

 

Новината за убийството на журналист, макар че престъплението изглежда не е свързано с нейната работа и че извършителят е бил под влиянието на алкохол и наркотици, обиколи световните медии и повдигна проблема за свободата на словото в България. Междувременно, драстичното изтичане на чужд капитал от страната предвещава икономически хаос, а популистите демагози яростно се борят за властта. Ако България не се прочисти, мечтите на нейните граждани за Европейския съюз може да бъдат разбити.

 

Икономическите цифри вече показват една лоша картина. България е най-бедният член на ЕС – тя има най-ниската средна заплата в ЕС (575 евро на месец), най-ниската минимална заплата (260 евро на месец) и най-ниската средна пенсия (190 евро на месец). В резултат на това повече от 40% от българите са поставени в риск от бедност и социално изключване – това са проблемите, които членството в ЕС трябваше да разреши. Проблемът не е, че в България няма пари. Просто голяма част от тях се държат от малка група влиятелни бизнесмени с връзки в подземния свят.

 

Тази разнообразна група от хора включва такива като най-богатият човек в държавата – Васил Божков -„Черепа“, предполагаем мафиотски бос, който е замесен в измами, изнудване, заплашване и пране на пари, както и хотелиерският магнат Ветко Арабаджиев, за когото наскоро издадоха европейска заповед за арест заради укриване на данъци и пране на пари след като полицията иззе 5 милиона евро в брой от негова недвижима собственост.

 

Този посткомунистически елит е създал свят, в който подкупите често са част от всеки публичен търг за всеки голям проект, в който компании биват превземани от мафиоти без никакви санкции, а хора биват разстрелвани на улицата при дребни корпоративни спорове. Нещо повече, новата банда босове отказва да сподели своето незаконно придобито богатство. Тези хора печелят осем пъти повече от обикновените хора.

 

Международни организации като „Прозрачност без граници“, която наскоро обяви България за най-корумпираната държава в ЕС, отдавна са заклеймили порочните практики в страната. Но вместо да предприеме действия, българското правителство си е създало навика да не обръща внимание на корупцията – а дори и самото то може да е част от проблема. Министър-председателят Бойко Борисов показа апатията на правителството по-рано тази година, когато нагло попита Европейския парламент, „Ако има такава корупция, как ще сме все първи на избори?“. Борисов, който се е изкачил до властта, започвайки като бодигард на починалия комунистически лидер Тодор Живков и българския цар и впоследствие министър-председател, Симеон Сакскобургготски, от години е обвиняван, че има връзки с мафията.

 

Изтекли документи на разузнавателни служби през 2006 година разкриха, че той е бил замесен в „сериозна криминална дейност“ и има тесни връзки с Москва. Един журналист дори го описа като „българският Ал Капоне“. За да изкажете подобно мнение в България, се иска доста смелост. Анализаторите често обвиняват Борисов, който управлява почти непрекъснато вече девет години, че де факто ръководи една автокрация, в която критиците на властта биват задържани при съмнителни доводи. Ако съдиите отказват да се съобразяват, те биват подложени на репресивен съдебен режим, който на практика не е променян от съветско време.

 

Също така всеки репортер, който говори тези истини, рискува да бъде тормозен. В момента България е на най-ниско ниво сред държавите-членки на ЕС по свобода на медиите. Този микс от репресия и стагнация е произвел най-бързо изчезващата нация в света, в която хиляди от най-интелигентните и способни българи я напускат. За 15 години повече от един милион от 8-милионното население на България са емигрирали. Въпреки че някои от тях може да се върнат след като приключат образованието си в чужбина, това хронично обезлюдяване в комбинация с огромното укриване на данъци, изцежда държавната хазна и поддържа бедността заради която толкова много хора емигрират.

 

За капак и чуждите инвеститори се отказват от България. Членството в ЕС трябваше да покаже, че България е отворена за бизнес, но чуждите инвестиции рязко намаляха, вместо да се увеличат оттогава. Сега този процес се превръща в истинско бедствие – нови данни от българската народна банка показват, че преките чуждестранни инвестиции са паднали с цели 71% през първите осем месеца на 2018. Странното желание на правителството да се заяжда със западните мултинационални корпорации само ускорява този процес.

 

Вместо да се опита да предотврати това, правителството на Борисов се затваря още повече, изразявайки подкрепа към крайно-десния унгарски премиер Виктор Орбан в неговата съпротива срещу Брюксел. Тази стратегия даде тласък на българските екстремисти и ултра-националисти, но позволи на Борисов да задържи поста си. Като се вземат предвид икономическите и политически сътресения в страната обаче, министър-председателят скоро може да потъне в своята автократска каша.

 

Борисов вече преживя три вота на недоверие тази година, но заради тези проблеми в България и изчезващите чужди инвестиции, да не прави нищо вече не е опция. Ако не друго, то поне министър-председателят знае как да оцелява. Вероятно най-доброто, на което държавата може да се надява, е той да вземе решение да спаси собствената си кожа и така да облекчи проблемите на България.

====

* Никълъс Кафуман е консултант, базиран в Брюксел, който работи за европейски институции. Негови статии са публикувани в Moscow Times и Eurasia Review.

 

Източници: www.intellinews.com и www.lentata.com

22 мнения за “Вносна медийна критика към охраняемия срещу критика Охранител”

 1. защо давате трибуна само на негтивни поръ4кови статий, няма ли да ппокажете какво пишат в Епитсентър или в Гаварит Масква слезам не веррит

 2. “Карго-культ

  Введенные Россией санкции против Украины вызывают некоторое недоумение откровенным и совершенно неприкрытым карго-культом дикарей, совершающих некоторые действия, которые подсмотрели у белых, совершенно не понимая их сути, но ожидая, что в ответ прилетят новые самолеты с разными полезными вещами. Как раньше. В роли таких диких полинезийцев сегодня выступили российские руководители. Что, впрочем, совершенно неудивительно – более скорбного умом руководства страной в нашей истории еще поискать.

  Попытка копировать больших белых господ выглядит смешно даже не потому, что кремлевские умудрились перепутать ряд фамилий, и вместо конкретного националиста (а по правде говоря, самого настоящего нациста) вписали в санкционный список безобидного галериста (от слова “галерея”, а не “галера”), вся вина которого заключается в том, что он полный однофамилец упомянутого нацика. Туда же, в списки, запихнули с неизвестным смыслом и детскую писательницу, вина которой остается покрытой мраком тайны. Но суть даже не в этих проколах – в конце концов, Отто фон Бисмарк отлил в граните великое: “…на каждую вашу хитрость она ответит своей непредсказуемой глупостью…”, что к современной России относится просто на все 146 процентов.

  Суть американских санкций, которые безуспешно пытаются косплеить в Кремле, заключается не в том, что у российских физических или юридических лиц возникнут проблемы с самой Америкой. Это еще как-то можно пережить. Проблема в том, что статус США позволяет им свою черную метку распространить на взаимоотношения подсанкционных лиц со всем остальным миром. По сути, превращая их в изгоев. Если США накладывает санкции, это означает, что любой, кто рискнет иметь дела с фигурантом американского списка, сам станет изгоем, и его партнеры – тоже. И их партнеры. И так далее. А вот это и становится непреодолимой проблемой, с которой ничего поделать невозможно. Примеров – не счесть. Все крупнейшие российские банки, все сотовые операторы, международные компании не рискуют работать в Крыму. Крым, конечно, наш, но на всякий случай лучше не рисковать. Китай на Россию санкции не накладывал, но китайские банки не хотят иметь дело с людьми и организациями из американских (в первую очередь) и на всякий случай европейских санкционных списков. Ну так, на всякий случай.

  И вот такой санкционный режим работает. Во всех остальных случаях эффективность любых санкций близка к нулю, а то и забегает в отрицательную область, создавая больше проблем тому, кто эти санкции вводит.

  Будут ли работать российские санкции против Украины? Нет, конечно. Хотя бы потому, что для всех остальных (включая и “партнеров” России) эти санкции никакого значения не имеют и иметь не будут. Точно так же, кстати, как ни один “союзник” России не признал, к примеру, присоединение Крыма. И на всякий случай – независимость Южной Осетии или Абхазии. И не признает, кстати говоря. Однако пацанские понты и желание, чтобы было как у взрослых, никуда деть не получается.”

  AH

 3. На този фон на събития и коментари предвещаващи скорошни избори не виждам къде е Дясната опозиция! Ако след изборите ми дойдат ДПС и БСП, язък за изборите

 4. Спадът на чуждите инвестиции е от пряк интерес за обикновения гражданин. Политическата и геополитическата ситуация традиционно са фактор номер едно в привличането на инвест. У нас и непосредствено до нас войни, етнически конфликти, революции – няма, така че говорим за влиянието на полит. ситуация -стабилност/нестабилност на полит. власт. Вот на недоверие е полит. нестабилност. Това ни е ясно.
  Създаване на пазарни бариери за чужди (и наши) инвеститори, корупция и пр. също ни е ясно и познато.
  https://www.segabg.com/category-first-page/prekite-chuzhdi-investicii-se-sviha-trikratno-za-godina
  Тук много подробно в цифри е описано намаляването на инвестициите, без иконом. или полит. анализ. Аз бих искала да насоча вниманието не към намаляването – на това е посветена статията, а към условията за привличане на инвестиции на примера на балтийските страни, което също има и отношение към полит. контекст, естествено.
  Балтийските страни формират естествен хъб за транс-европейска търговия. По думите на министъра на икономиката на Латвия (и вице-премиер) „те предлагат уникална бизнес-среда, състояща се от повече от 6 млн. души които са приели северно-европейската work ethic и имат безценен опит в правенето на бизнес с Изтока (Изт. Европа)….добра инфраструктура по суша въздух и море…
  Балтийските държави са атрактивна дистинация за много компании. Например, Латвия предлага „the third-best ratio of productivity relative to wages in Europe”. The Doing Business 2016 index (той е на Световната Банка и определя качеството и ефикасността на държавното регулирането на условията за правене на бизнес) класира трите балтийски държави сред първите 20 в света, а Латвия на 14 място преди Германия, Канада, Франция и Полша.
  Балтийските страни правят големи инвестиции в инфраструктурата и образованието, и имат за цел да станат центрове на иновации. Вече 70 % от завършващите средно образование постъъпват в университетите и почти 24% избирт да учат science (физика, химия, биология, математика) и инж. дисциплини.
  Нашата бизнес среда съдейства за създаването на start-ups и бърз ръзтеж. През изминалите две години ние предприехме важни стъпки: през 2017 беше приет Закон за оказване помощ на Start-up компаниите в Латвия и правителството има за цел да сведе бюрократичните прегради за start-up компаниите до нула.

  С техния постоянен фокус на дигиталната инфраструктура, електронните услуги и развитието на таланта свързан с информационните технологии, балтийските страни привличат чуждестранни инвеститори, които ценят балтийските дигитални екосистеми повече от преимущества свързани с разходите. (Today, technology companies active in fin-tech, gaming and 3D design increasingly see the region as first point of entry to the European market and a priority location for their technical development offices.”). Край на цитата.

  Залог за успех – ефективно държавно регулиране за привличане на инвестиции, висока степен на образование, развита инфраструктура, етика на труда като западно-европ., висока производителност на труда, по-ниски производствени разходи от западно-европейските, но при адекватно и стимулиращо трудово възнаграждение, условия за създаване и ръст на старт-ъп компаниите. И понеже това е много важно го отделям -призводство на продукти с висока добавена стойност. Тук са парите на работната сила, а не в шивашката индустрия и камериерството. Естествено, природният капитал трябва да се използва максимално – в случая в туризма, но това въобще не премахва въпроса за структура на икономиката, която гарантира ик. просперитет и достоен живот на гражданите.

  Постоянните хвалби относно туризма предизвикват гражданското ми възмущение защото са на фона на упадъка на селските производители и на фона на не-европейската структура на иконом. ни. Водите, земята, флората, природните изкопеми – това също е природен капитал. Половината аграрна земя се намира в ръцете на няколко компании! Къде са дребните ферми? Къде е производството ни на плодове и зеленчуци? Всичко се внася. Къде е процъфтяващото ни вместо умиращото ни село.

  Укрупняването на земеделската собственост е тренд в Европа. Факт. Но ние ТРЯБВА да укрупняваме без да унищожаваме селото като иконом. и демографска даденост. Да ме извинят феновете на креативна деструкция на Шумпетер, но и за нея е важна дозата. Стара латинска мъдрост за дозата на лекарството и ефекта и върху болния. У нас деструкцията преобладаваше над креативността.

  Да, това, че сме малка държава има недостатъци, но ако се съди по примера на други малки държави това само по себе си не би следвало да бъде спирачка. Населението на трите Балтийски страни е около 10 милиона. Това, че имаме други географски съседи също е вярно, но това извинение в една бързо променяща се иконом. реалност е валидно частично.

  Две неща са необходими – социално отговорни елити и надлежен обществен контрол над тези елити. Наличието на елити в държавата се приема априори. Това нашичките елити са го усвоили добре и според собствените си предпочитания. Само че са пропуснали другите четива за държавно управление, за демократично управление, обществените интереси, достъпа до ресурси – не само на елитите, а и на целокупното гражданство. А най-вече, че гражданите не са „хората, които имат право да знаят”, а Суверенът. Това за „хората” е популистка технология. Частичното изтегляне на суверинитет към Брюксел съвсем НЕ означава, че Суверенът у нас е спрял да овластява елитите (за справка- Конституцията). Под вола теле няма.

  Интелигенцията не е полит. елит и няма неговите ресурси. Но тя има ресурс да отвори авеню към полит. промени. Положение добре обосновано фактологично и теоретично.

 5. Извинявам се за чуждиците , но аз не съм преводач, а и нямам време да обмислям как да преведа. В цитата за Латвия-поясненията в скобите са мои. Цитирам, следва и да поясня.

 6. Не вярвам на нито един ред от статията на Кафуман. Нито ред. Това не е евроанализатор, а лице изразяващо интересите на друга държава. Служи си с понятия , за които няма и не описва нито един факт като доказателство. Не го оправдава, че е чужденец. Смесва факти и извлича изводи при смесването им. Това се нарича манипулация на общественото мнение. За сравнение – всичките статии на автора на този блог съдържат конкретика, а този пише наизуст и има претенцията да се готин. Ами не е. Така не се критикува. Голямата снимка на Борисов също не върши работа. Борисов може да има сериозни пропуски, но има и положителни черти, но лошото е че няма алтернатива, която да го замести. Няма опозиция срещу себе си. Опозицията се пази да не каже нещо вярно, но за сметка на това крещи с маймунски крясъци- жалка гледка. Тази опозиция не е отправила нито една сериозна критика. Манипулацията на общественото мнение не е аргумент и води до провал.
  На следващите избори ще се види, че повечето от критиците на ГЕРБ ще се провалят и няма да вкарат депутати, което не е смисъла на властта. Даже отсега повтарят, че властта не била смисъл- по Радан Кънев!! Явно ни мислят за идиоти. Без власт за какви промени да говорим в демократична посока? Още по- лошото е, че изборите единствено ще увеличат властта на БСП. И на БКП в общ план, защото владее целия политически спектър. Тогава, на кого служи тази статия?

 7. Най после и европейски анализатор да прозре и види българската действителност,която всеки втори българин знае ,мърмори ,недоволства,но въпреки всичко не може да промени.А в окупираните медии се леят хибридки и помия…

 8. Авторът пише за “Москау таймс” и “Юроейжа ривю” /”Евразийско ревю”/. Затова ли статията напомня за руските пропагандни филмчета за България? Не, че сме цъфнали и вързали.Различава се, разбира се, и с нещо съществено – сочи се поименно Чрепа.Който наред с Пеевски е свещена крава у нас. Но Пеевски не се посочва.

 9. Съмнявам се, че някой е искрено загрижен задавайки въпросите: „Може ли най-бързо свиващата се страна в Европа да се промени?“ и “Може ли в България да настъпи обрат?“. И на запад, още по-малко на изток. Въпреки това отговорът е “Няма начин това да стане в обозримо бъдеще.” “Приказка за неволята” неслучайно е българска народна приказка. Затънали сме в собствените си боклуци и я чакаме да ни помогне.

 10. За съжаление,колкото и да ни е неприятно истината е казана точно.А снимката на Борисов е пълно покритие с образа му на първичен човек с нисък интелект ,хитър,пресметлив,жесток към противниците и слабите,слугински предан към силните,мафиятя,живковият клан и Москва,презрителен към Запад и угодник към заблудените в България.
  Надявам се само на чудо този човек да се махне и освободи пространство за почтени хора,със смислени виждания за България.В това число и хора от ГЕРБ и истински европейски настроени.Това ще стане много трудно,защото мафиана е изградила преградни валове ,като прокуратура,корумпирана администрация,местна власт,мафиотски бизнес.
  Трудно е ,но не е невъзможно.Първо да се махне Борисов,да му лъснат престъпленията/а те са много/ и хората да почнат да бягат от него.Първи трябва да бягат близките до него.За да не ги помете вълната.

 11. „Бойко, благодарение на твоето лидерство, България се превърна във водеща в ЕС. За Израел България е важен партньор. Благодаря ти, Бойко, ти си мой приятел” – изявление на Нетаняху при настоящото му посещение у нас.
  Тук е моментът да се върна отново към ролята на т.н. ЗАПАД. Въпреки, че в случая от формално-географска гледна точка Израел е на изток от нас, в геополитически аспект той, без съмнение, е ситуиран в състава на формацията от нации, която ние подразбираме като ЗАПАД. Освен това горецитираната изцепка едва ли би могла да се приеме за изключение – спомнете си онази „брилянтна” оценка, която още навремето легитимира „бойко” като безалтернативен лидер и предпочитан партньор: ”Вярно е, че той е кучи син, но наш кучи син…”
  Та по този повод отново бих казал – не става дума т.н. ЗАПАД да ни свърши работата /”да ни измете боклука”, както спомена една съблогърка/, но ако няма намерение да ни подаде ръка /като на изпаднал в беда съюзник/ и да положи необходимите /нищожни за него/ усилия, за да ни помогне да се измъкнем от „блатото”, нека поне да спре с прегръдките и целувките, с лигавенето и потупването по рамото, с витиеватите, задоволителни до добри оценки /”мн.добър 4,5 с два минуса/и затваряне на очите, пред системните свинщини на КУЧИ СИНОВЕ, които са яхнали клетата ни държавица и упорито я тласкат в лапите на т.н. ИЗТОК, в мрака на блатото, на престъпността и разпада!
  Ако не искат, не знаят как, не смятат за нужно, не могат да си позволят, на мнение са, че не си заслужава, нека поне да не пречат на плебса български в процеса му на пробуждане, заставайки с авторитета си зад замаскираните орки на сибирския МОРДОР, внушавайки усещането на стадото за безалтернативност, обезсмисляйки усилията на хиляди наши будители да осветят истината, да разобличат блатото, да сплотят вече изтляващата обществена енергия за решаваща битка със злото !
  А иначе, статията-оценката на уважаемия Никълъс Кауфман не е лоша като опит да бъде открита за пореден път топлата вода и не е нищо повече от едва-чуващо се, писукащо гласче, всред мощния бравурен хор на авторитетните лидери от ЗАПАДА…

 12. Такова е ПОРЦИОНното “правителство” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, и такива са РЕАЛНИТЕ резИлтати от него.
  Всички класации го ПОТВЪРЖДАВАТ, колкото и простит..уиращите герберастки тролове да се опитват да отклоняват вниманието към други теми и хора, дори и в този блог!
  НЕ е само Никълъс Кафуман , който при това е изразил само собственото си лично мнение за раздаването и “усвояването” ПОРЦИИте за стотици милиарди от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  Всички класации показват НЕспиращо СПАДАНЕ във ВСИЧКИ калсации на НРБ!!!
  Дори ПОРЦИОНният “бюджет с ИЗЛИШЪЦИТЕ” за 2019г. е ПОТВЪРЖДЕНИЕ на това!
  Вчера дори НАГЛАТА “финансова” КАЛИНКА-горанов в една от КАЗИОНните “телевизии” си позволи да прави ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ и НЕзаконни вмешателства в ЧАСТНАТА собственост и частният бизнес, като си ПОЗВОЛИ да “коментира” ЕФЕКТИВНОСТТА на бизнеса. Т.е. “финасовата” КАЛИНКА-горанов има “претенции” към тези, които му дават стотиците милиарди в “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, които той само ПАРАЗИТНО “УСВОЯВА”, без да е “произвел” стоки и услуги дори за една стотинка!!!
  При това ЕДИНСТВЕНОТО позволено, което може да прави “финансовата” КАЛИНКА-горанов е…..да ПОВИШАВА собствената си “ефективност”, и НИЩО друго!
  Той трябва да ПОВИШАВА ефективността САМО на РАЗХОДИТЕ от “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, а не да “коментира” ЕФЕКТИВНОСТТА на ЧАСТНИЯТ бизнес и ЧАСТНАТА собственост, които НАпълват този “бюджет”, докато той НЕ прави нищо друго, а САМО го “УСВОЯВА”!
  И негово ЕДИНСТВЕНО задължение е НЕ да търси ЕФЕКТИВНОСТТА на ЧАСТНИЯТ бизнес, а САМО да СПАЗВА “ефективността” на разходите от “бюджета” му!
  А ,както се вижда от поредният ПРЕкопиран ПОРЦИОНен “бюджет с ИЗЛИШЪЦИТЕ” за 2019г., “финансовата” КАЛИНКА-горанов НЕ само НЕ е подобрил “ефективността”, а точно ОБРАТНОТО – ПОВИШИЛ е още повече “усвояването” на ПОРЦИИТЕ с още 7-8 милиарда!!!
  Защото “ПРЕДизборното” му ИНФЛАЦИОННО “повишение” на БВП на НРБ е с 10 милиарда, а не с РЕАЛНИТЕ 4 милиарда. Т.е. “финансовата” КАЛИНКА-горанов вместо да предвиди повишение в разходите си от РЕАЛНИТЕ 1,6 милиарда за следващата 2019г., той ще ги увеличи над 4 ПЪТИ, или още 6-7 милиарда ПОРЦИИ за следващата година.
  Или от цялото “повишение” на БВП с 10 милиарда за 2019г., 60-70% ще са за сметка на УВЕЛИЧЕНИЕТО на неговият “бюджет с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, вместо само 30-40%.
  Т.е. за следващата година МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговият ПОРЦИОНен “финасист”-горанов ще вземат над 60-70% от “уж увеличението” на БВП на НРБ с 10 милиарда за 2019г., вместо наполовина по-малко 30-40%, и то от РАЛНИЯТ ръст на БВП , който ще е около 4 милиарда.
  И така, след всичко това, за всички “частници” в НРБ ще остане “увеличение” на БВП от само 3-4 милиарда , а за МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА УВЕЛИЧЕНИЕТО на БВП ще е ДВОЙНО повече – 6-7 милиарда ,за има “достатъчно” ИНФЛАЦИОННИ “ПРЕДизборни” ПОРЦИИ, които да “усвои”, заедно с РАЗПЛУТАТА си “партийна” бюрокраДция, и с ЛОБИстките си ОБРЪЧи!!! Което няма как да не увеличи ,”ПРЕДизборно”, цените на стоките, данъците и осигуровките с над 20-30%, защото НЯМА откъде другаде да дойдат тези допълнителни ПОРЦИОНни 6-7 милиарда в “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, които са над 4 ПЪТИ повече от РЕАЛНОТО увеличение с 1,6 миларда на РЕАЛНИЯТ ръст на БВП с около 4% за 2019!

 13. До Гумата
  Господин Гума,няма причини да не се съглася с написаното от вас,ако то е безупречно. За съжаление не е така.
  Кафуман говори за известни на всички неща,които вие не оборвате.Ограничавате се с общи забележки,които понякога преминават в наругаване,докато в същото време говорите за факти и конкретност.
  Единствената конкретна истина,която можете да противопоставите на Кафуман е,че не от 8 милиона население емигрантите са 1 милион,а населението е 7 милиона с имигранти 1,5 – 2 милиона.
  Прав сте,не е споменат Пеевски,и не само той.
  Защо искате Радан Кънев,или който и да е друг,сам да направи това,което на вас се иска? А ние двамата с вас къде сме?

 14. – Силен,професионален,важен материал от г-н Инджев.В центъра на мишената. За това е и незабавният вой на умряло в някои от коментарите. И към г-н П.Тинков: Моите уважения,но не мисля,че думите на Нетаняху са важни в случая.Той прави тези лупинги и пред путин.Израел не е западен.Израел си е Израел.А приказката за кучия син не е измислена за борисов,нито той е НАШ кучи син.Той е руски… Основание за недоволство от западни политици може и да имаме, но да не ги приравняваме, макар и отчасти,към нашите врагове.

 15. Към JEEP PATRIOT
  За коя точно дясна опозиция говорите? Нали герб са десни.
  За мен опозицията трябва на първо място да се противопоставя на руския и мафиотски контрол над България. Но очакването да ги видите да се появяват често по медиите означава, че не знаете, че сме на 111 място по медийна свобода. Ако случайно се появи някой от тях по някоя медия водещият журналист много се старае да го прекъсва и по всякакъв начин да му яде от времето и да не се чуе ясно позицията му. Журналистите в големите медии са големи майстори на това.
  Ако искате да разберете има ли опозиция на сегашното статукво използвайте интернет и ако желаете следете позициите на Демократична България.

 16. Тъй като потупванията и пошляпванията, тоест, легитимациите на ‘може да ме наричате чичо Бойко’ са значима част от неговия символичен капитал, те са зловредни. Електорат пие лимонада.

 17. “…и затваряне на очите, пред системните свинщини на КУЧИ СИНОВЕ, които са яхнали клетата ни държавица и упорито я тласкат в лапите на т.н. ИЗТОК, в мрака на блатото, на престъпността и разпада!”

  Точно и силно, г-н Тинков!

 18. @ CAST STONE:
  1. Точно от подобни “лупинги” на нещастните пасажери ни се повръща!Тези “лупинги” вече близо 30 години /едно поколение!/ определено не ни помагат да се приземим на вярното летище!
  2. Приказката за “кучия син” беше измислена точно за банкянското човекоподобие.
  3. Моля посочете в коя част от поста ми открихте “приравняване на западните политици към нашите врагове”.

  Everyone else, thx!

 19. Към г-н П.Тинков: Изразът”може да е кучи син, но е наш кучи син” е тръгнал от Вашингтон през 1939г. ,отнася се за никарагуанския диктатор Сомоса и се приписва на Рузвелт.Но това не е толкова важно.Моите уважения.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.