Мазохизъм в (без)действие

Казвам си вчера: защо пак да напомням за 3-ти ноември във връзка с годишнината от демонстрацията в София през 1989 г.? Все ще се намери някой да възкреси паметта за това събитие, защо ( пак ) да съм аз, обикновеният участник.

Паметта е лениво нещо. Ако не я ръчкаш, забравя. Отхвърля ненужната информация. Щом не я употребяваш, значи си заслужава изтриването. Така е устроен човешкият мозък. И човешкият “колективен разум”. Стомахът само мели актуална храна, за да поддържа мозъка. Ден след ден и ден за ден. 

Съботният 3-ти ноември се изтърколи за мен в напразно очакване. Не долових ентусиазъм да  бъде припомнено онова паметно събитие, предвестник на 10 ноември, но с една огромна разлика: след 10-ти 1989-та година по улиците и площадите на София и други големи градове се появиха народните маси на митинги, последвали  края на управлението н Живков. Докато на 3-ти ноември в София срещу него протестирахме “група граждани” , както ни нарече на другия ден партийният орган  “Работническо дело”. Нямахме идея за готвения срещу него по онова време вътрешен преврат по указание на Москва.

Във Варшава, Прага, Берлин, Будапеща, Талин и прочее столици на съветските колонии в Европа – да не говорим за окървавения Букурещ, бурните протести срещу съветските наместници се отличаваха с масовост, автономност и спонтанност. В България те започнах да наподобяват същото едва след като стана безопасно и разрешено. Само на 3 ноември в София беше различно – малко, но от сърце. Но дори и това “не помним”?

Извинявам се на онези, които не са участвали по какви ли не обективни причини и могат да се почувстват засегнати от написаното. Но е факт: “група граждани” нарушиха табуто и за първи път от много десетилетия скандираха лозунги в центъра на българската столица с искане за демокрация. Може да не е било голямо геройство, но чудото все пак се състоя. 

Въпросът е защо този първи и последен пробив в дебелокожието на режима, докато той все още можеше да причини доста неприятности на предизвикващите го,  е подложен на задушаваща забрава. 

Не мога да се отърва от усещането, че с някакво мазохистично удоволствие спомените за съпротивата срещу режима са подложени у нас на презрение в графата “ ние бяхме най-покорните в съветския лагер”. Вкупом. И съм уверен, че след тази унила реплика ще се намерят отново бодри критици, които ще обяснят, че авторът се опитва да си приписва някакви заслуги или нещо подобно. 

Не сте познали. Не ви ща признанието, нито смятам, че съм го заслужил. Ама все пак питам: вие къде бяхте?

48 мнения за “Мазохизъм в (без)действие”

 1. аз също бях тогава там,бях студент,следвах история и с мой колега също бяхме там..спомням си,че имаше много цивилни милиционери..малко хора се осмелиха тогава да участват в протеста на Екогласност..

 2. “Ама все пак питам: вие къде бяхте?”

  Някой шегаджии биха отговорили така:

  “Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга…”

 3. Аз въртях куфарна търговия и изнасях бензин с Вартбурга в бивша Югославия. И за половин година си купих още един апартамент в София та сега вземаме добър наем.
  За разлика от вас, баламите разбрах, че тук нещата няма да се променят в добра насока.
  Бъдете живи и здрави балъци.

 4. Към Йордан
  Mikov@abv.bg

  “Браво”, Миков!
  Ето тази наглост, която демонстрираш безнаказано, обяснява що за държава сме в ръцете на грабителите. Те не само не се крият, но и се гордеят със себе си.

 5. Браво, Иво!

  Чудесни въпроси! Така трябва да се пита!

  Лично аз /съжалявам за думата/ дойдох на един от първите митинги в София. Не помня датата, но четирима приятели дойдохме в София с един “Трабант” като общо платихме бензина.

  Митингът беше на площада през БНБ – ораторите говориха от площадката пред входа – на няколко стъпала над нивото на площада. От 18 часа – може би час. Тогава за първи път се извика “Долу БКП” и това започна да се скандира.

  Като свърши митинга около 20 души се качихме на трибуната на Мавзолея и скандирахме “Долу БКП!” После си тръгнахме, голямо густо беше!

  Тъкмо се прибрах в къщи и по БНТ прекъснаха филма, за да се появи спешно Нора Крачунова и да прочете една заплашителна декларация: “Днес група престъпни елементи са си позволили да осквернят Мавзолея на Др. Георги Димитров, качвайки се на трибуната му и отправяли призиви за сваляне на нашата Партия от власт. Това ние няма да търпим и т.н.”

  На другия ден в-к “Работническо дело” излезе с уводна статия и голяма снимка на първа страница на престъпните елементи на трибуната на Мавзолея, искащи свалянето на БКП. На снимката съм по средата. Трябва да видя от коя дата е.

 6. Йордане,

  Още малко време ви остава да шавате безнаказано, предатели.

  После нали знаеш – “… с цялата строгост на Закона…”

  Текстовете ги има.

 7. Честно казано нямам спомени за датат 3 ноември.Имам обаче такива за събрание на Екогласност в института в който работех по онова време.То бе насрочено и проведено от П Организация н БКП.Партията бе инициатор на НОВО то,а ние безпартийите гъ…ове не можехме да повярваме на обръщането на 180 градуса в лексиката и хъса на местните партийни босове….

 8. Подозирам, че този ЙОРДАН е представител на Северозападнала България. Освен т.н. “шверц” в сръпско, прави впечатление фамилията Миков. Току-виж се окаже, че йорданчо бил от родата на кулското “Мише”…
  По онова време нискостеблените “бекапета”,за които нямаше предвидени “куфарчета” и други подобни “приватизационни” усвоявания, вече бяха ориентирани и поставяха основите на “бесипе-прехода”.

 9. В думите на Йордан може да се изтълкува нотка на горчив хумор. Той поне си признава.
  Повече заслужава да споменем интервюто на Тошо Тошев пред БНТ тази сутрин. Тази останка от динозаврите говори за пешерния антикомуниъм. Може ли да бъде друг хрантутникът на всичко свързано с едно отмряло историческо време?

 10. Радвам се
  че паметта ми не е изневерила.Тук на много от коментаторите е дала фира.Петицията на Екогласност беше внесена в НС от към Невски към 17 часа.Аз закъснях ,успях към 18 аса и на площада имаше още хора.
  Мика,на 10.10 нямаше митинг.Времето беше топло и хората научиха новината по къщите .Митингът беше на 19.10 от 11 чса./Предният ден беше казионният митинг пред БНБ.На него не ходих./Там за първ път се каза *господин Младенов,долу БКП и кожите по стените.Словата бяха много пламенни и на мен сълзите ми течаха сами.
  Йордан .кризата в Югославия започна пет годинипо късно,на 3-ти.10 действаше Магурата и битака.

 11. За 30 години в политиката разбрах едно – българинът много лесно се продава. И много евтино. Всъщност цената няма значение – дали за 5 лева или за 50 млн – ти си се продал за винаги.

  Единици са хората, които устояват. Като Иво Инджев и повечето от пишещите в блога приятели.

  Другото е байганювското или бойкоборисовското правене на политика – докато съм на власт да открадна каквото мога, пък баламите да плащат и да им се присмивам, както пише по-горе някой си Йордан. Това е по руски – от горе до долу в държавата. От Р. Овч. и Светлана Тутберидзе на руските пари, през банкянското говедо на нашите, до полицаите – просяци, пак на нашите пари.

  Лично на мен повечето пловдивски селяни в очите ми се смеят, че съм раздавал апартаменти в Общината и не съм взел нито един за мен. “Глупак си ти докторе, глупак! Как не взе един апартамент за теб и един за сина си? Сега какво се оплакваш?”

  Това е трагедията. И като кажеш, че човек не трябва да е алчен, че не може да спи на две легла едновременно, пак се смеят.

  След малко ще продължа с отговори.

 12. “ДЯДЯ ВОВА
  ( текст за химн на
  бг – русофила )

  Путин крие на Луната
  руски неутронни бази.
  Вътре куха е Земята
  и Кремъл входа пази.

  Не са древните атланти
  в Наска построили писти,
  а съветските гиганти
  с руски комунисти.

  И за нас не е загадка
  Хеопсовата пирамида..
  Путин правил физзарядка
  при Озирис и Изида.

  Вярваме, Русия води
  всяка прогресивна мисъл.
  И не Кирил и Методи,
  а Ленин буквите е писал.

  За Аляска и за Крим
  знаем вече – это руски.
  Руски е и древен Рим
  от племето “Этруски”.

  За Босфора, Дарданели,
  за Карелия, Курили,
  войни “православни” смели
  с “кривославни” са се били.

  Щом децата си в “каторга”
  пращаме на “запад” значи,
  те са като Рихард Зорге
  и са там…разузнавачи.

  И нека никой не се смей,
  но през пустинята Синая
  Путин, а не Моисей
  знае таен път към Рая.

  А нас за МОЧА, за “Альоша”
  пак Той води ни на бой
  с демокрацията лоша.
  “Дядя Вова, мы с тобой”.”

 13. Сега ще разкажа как мен се опитаха да ме купят и отказах.

  Пролетта на 1991. Всяка сутрин на бюрото имаше сервирани по 20-30 писма. Повечето отиваха в коша. Една сутрин секретарката отделила едно – луксозна покана да стана член на Борда на директорите… Дата на срещата след месец в х-л …, София.

  На датата взех с мен Главния юрист на Общината и отидохме на срещата. Една скоба – Главният юрист Урумов беше женен за рускиня и много обичаше да казва: “Ние сме съветски хора, защото работим в Съвета”. Толкова.

  И в София съм поканен да стана член на Управителни съвет на някаква ново регистрирана фондация. От дългия скучен доклад се разбра, че това е бившето ТНТМ съм ЦК на ДКМС. Иимало за “усвояване” едни забравени 70 млн лв. Изчетоха списък на Управителния съвет с по 5 000 заплати /не помня точно по колко, защото вече вървеше инфлацията, но беше някъде около 5 000 DM./

  И започнаха изказвания – благодарности. Като ми дойде реда, станах и казах: “Категорично отказвам! Не ви ли е срам? В болниците няма аналгин и марли, а вие тук продължавате да крадете! Да усвоявате. Само за съд сте!” И излязох.

  Това беше.

 14. Между другото, наближава Архангел Михаил. На 08. 11.

  На тази дата тази година се навършват 330 години от началото на Чипровското въстание на 08. 11 1688.

 15. ЙОРДАН, защо просто не се разписа с Бай Ганьо?
  Дребният тарикатлък като вашият на населението по тази територия е предпоставка за кочината в която е. Как върви харченето на паричките от наема в кочинката?

 16. Господин Инджев, защо да демонстрирам наглост?
  Защото не вярвах, че нещо ще се промени ли? Всеки има право да вярва в каквото си иска. Едни вярваха в комунизЪма, други в демокрацията. Аз не вярвах и в двете.

  До СКЪСВАНЕ С РУСИЯ:
  И защо да съм предател? какво и кой съм предал. И за какво ще ни съдите? За това, че със собствени средства купувахме фитинфи, кабели, бензин и ги продавахме на сърбите ли? Ами тогава да осъдите цяла Северозападна Бъългария. И сте засъдили от 30 години, но осъдени няма.

  До Павел Тинков:

  От Сливница съм и нямам нищо общо с кулския пияница Миков.

 17. Программа VII Международной
  конференции
  «Россия и Европа: актуальные проблемы современной
  международной журналистики»

  8 ноября 2018 года, София, Болгария

  https://www.faktor.bg/uploads/2018-Documents/181108_Programma-konferentsiya-Sofiya.pdf

  Чудя, след като мероприятието е организирано от русофили (т.е българи с руско съзнание и подсъзнание) бланката с програмата на конференцията е на руски език с всички руски държавни атрибути – Двуглавия мутант, сградата на Московския държавен университет и емблема ” Россия и Европа” със стрелка, сочеща на глобуса къде точно се намира великата матушката, ЗАЩО ПОДОБНА КОНФЕРЕНЦИЯ СЕ ПРОВЕЖДА В СОФИЯ, А НЕ В МОСКВА ?!
  Какво общо има България с това разюздано пенсионерско сборище на рублофили ?

 18. И нещо пак малкоизвестно.

  Алеко Константинов е католик.

  Това много упорито се крие.

  Ибрахим Карахасан – Чънар. “Етническите малцинства в България. История, култура, религия, обреден календар”. Издателска къща ЛИК, С. 2005., 248 страници, много снимки. Глава III Власи, стр. 55.

 19. Към Йордан:

  Нагъл сте, защото наричате “балъци” хората, които са изкарвали прехраната с честен труд. За разлика от вас. А и питате защо да сте нагъл- което е още по – нагло.

 20. Данчо сливнишки,нещо с година две бъркаш нещата.Тези далавери ги правехте година две по-късно.Иво пита за 3 ноември 89 г .Ама нали ти се иска да се правиш на тарикат и по – голям играч от другите! Аз пък по – това време бях в Северна Африка и протестирахме вече с месеци против крадливите Ком.фирми заробили хиляди българи.Много добре си спомням когато обявиха свалянето на правешкия галош на 10 ноември.Не можехме да повярваме ,мисля че никой не вярваше че най верният слуга на Кремъл ще бъде свален,отгоре!

 21. До Йордан

  Предател на България си, защото когато Милошевич правеше геноцид, вие му пишехте писма “Скъпи другарю Милошевич, ние сме с Вас” и нарушавайки ембаргото, ходехте да подкрепяте Велика Сърбия.

  Затова сте за съд.

 22. Още малко до Йордан

  И хич не се прави на света вода ненапита. Щом си ходил да продаваш бензин и друго в Сърбия. Тогава Сърбия справедливо беше тотално изолирана и само от тук Москва успяваше до едно време да я подпомага чрез такива като теб. До като Белград не започна да пуши и Милошевич не го дадоха в Хага на съд.

 23. Да, хубави времена бяха, защото наивно вярвахме, че ще променим нещата. Макар че лично аз започнах да се съмнявам, когато на следващия митинг група от онези 80%(по прафесар ива хрыстав) излязоха с плакат, “Долу БКП, Петър Младенов-президент”.

  Респект на Стопанина!

  ПП И моля ви, не обръщайте такова внимание на провокатори тип юрдан, нали в блога винаги трябва да има по 1 дежурен старшина.

 24. До СМС re. русофилското сборище на 8.11

  Поканата много тайнствено премълчава КЪДЕ е сборището. Зер, къде да идем с доматите и яйцата? След като “мероприятието е толкова нахално обявено публично? За далеч по-дребни неща се организират светкавично протести, какво чакаме?

 25. Два пъти го издумкаха Белград и за 20 години мирясаха. Но напоследък нещо пак започваха да се таралежат и май е време за ново умиротворяване.

  Всъщност центърът на злото е Кремъл. Там трябва да запуши, че светът за се успокои за известно време. И Путин в Хага като Милошевич. В същата килия. Педагогически подход трябва.

 26. За необятната руска душа най-добра представа дава най-разпространеният руски тост “До свидание под столом!” Довиждане до под масата.

  И после келнерите от морето се смеят. “Като дойде – да пие едно, да пие две и да стане и да си отива. Какво търси под масата? Няма, брате, докато не падне отдолу, няма рахатясване.” “Затова ги карахме предварително да плащат. Да даде първо 200 лева, пък после ще му нося. Но са много алкохолизирани – на третата водка падат по земята.”

 27. Към D.SAVOVA:
  А аз пък се радвам, че ви има D. SAVOVA . Бъдете дълго с нас, колкото повече, толкова по-зле за такива като мика, йордан, някой си клюкар.

  С уважение.

 28. Вчера излезе от печат последната книга на Надежда Любенова “Голямо Конаре, Найден Герово, Правище. 1944-1989.”

  ISBN 978-954-561-3

  Издателство МАКРОС, Пловдив, 2018.

  350 страници, основно разкази на наследници на избити без съд и присъда веднага след 9 9 1944 хора от трите пловдивски села. Много снимки на хора и документи. Примерно снимка на човека, снимка на дипломата му от Германия, 1929, снимка на кладенеца, в който е хвърлен и разказ на дъщеря му. Дата, подпис. Така се прави.

  С много вълнуващ предговор от две страници от бай Петко Огойски.

 29. А это вам не фейки от охранника торгового центра из Перми.

  Путин принял Россию из которой китайцы возили раскладушки для сна, А сейчас уже Россия покупает в Китае электронные раскладушки.

  Путин принял Россию как лидера по количеству в Космических запусков, А уже сейчас она стремительно скатывается с 3 места по запускам на 4.
  При этом сами запуски на космическом рынке занимает 3 или 4%, а в остальных секторах космического рынка Россия является почти нолем.

  Путин принял страну у которой всё на 100% окружение в мире было либо нейтральным, либо дружеским. Сейчас всё перевернулось И мировое окружение России стало либо враждебным, либо нейтральным, Кроме совсем уж зависимых сателлитов. Дайте отказываются от кирилиицы и начинают пропагандировать белорусский язык. Допустить, что Украина стала кровным врагом России – это преступление Путина.

  Путин принял страну в которой у него не было оппонентов среди русских либералов и даже Немцов требовал избрание Путина президентом, а Кириенко в Думу.

  Путин принял страну ставя вопрос о принятии России в НАТО. Но сделал НАТО Главным врагом.

  Россия Николая -2 опережала Португалию по ВВП на душу, а Путин так и не догнал за свои почти 20 лет.

  Путин принял страну где никто не оскорблял религиозные чувства и ни один человек за это не был наказан. И никто не ставил вопрос о необходимости этого наказания. Чем дальше тем больше религию русские стали оскорблять.

  Путин принял страну с общей для Украины и всего мира Православной церковью. Сейчас всеми признанный глава Православия грозит отлучить Россию от православия. Путин уничтожил русское православие , превратив его в секту.

  Русский бизнес вёл экспансию в Европу, считая ее своим домом. Сейчас Европа согласна только на поставки энергоресурсов, а прочему русскому бизнесу показали на дверь. Если Пётр открыл окно в Европу, То Путин его заколотил.

  Путин принял страну где на Кавказе дагестанцы с оружием в руках вышвырнули со своей земли салафитов. Сейчас по заявлению видного исламоведа Силантьева салафиты является неофициальной властью не Только в Дагестане, но и всё больше в Татарии. Совсем недавно выяснились, что деньги из госбюджета Дагестана на прямую ушли боевикам . Исламизм как раковая опухоль распространяется по России и уже взрывает даже Крайний Север.

  Путин принял страну в технологическом упадке, но сейчас этот упадок только усугубился И это не сможет опровергнуть даже Глория Путина.

  Путин принял страну со скрепами верности, он был такой , как о нём поётся в песне, со словами ” чтоб не изменял”, но растоптал скрепы и обзавелся молодой любовницей.

  Путин принял страну с клятвой Конституции, но плюнул на неё, когда стал бессрочным руководителем. Пункт в Конституции был написан специально чтобы предотвратить бессрочное правление, как это было у коммунистов, а не для того чтобы оно продолжалось дальше. Но Путин продолжил традицию бессрочного правления.

  Путин принял страну когда ее взрывали только исламские террористы, А сейчас страну уже взрывают русские террористы, исключительно по политическим мотивам. Взрывают ФСБ , поджигает Пенсионный фонд Следственный комитет. Путин вернул в страну времена начала прошлого века, когда такой террор осуществляли бомбисты эсеры. При Путине началась и массовая резня в русских школах, чего нет до сих пор во всех постсоветских республиках.

  Путин принял страну где на Проспекте Мира не собирались сотни тысяч мусульман стоящих в лужах. А это бомба замедленного действия. Посколько всегда найдутся люди, которые объяснят этим мусульманам, что нужно убивать русских, Которые допускают такое издевательство над мусульманами.
  Привлекать в Россию миллионы мусульман и не строить для них сотни мечети в Москве и прочих городах – это готовить взрыв мусульманского экстремизма в будущем. А это значит, что главный ад, который сгенерировал Путин своим правлением, ждёт нас впереди.

 30. По време на югоембаргото на бензиностанцията в Брезник чаках повече от час докато заредят огромното количество туби натъпкани във волгата пред мен. На бензинджията не му пукаше за тази очевадна контрабанда. Явно такива като този Йордан знаеха на кого да се отчитат. Тарикат е човека и нас нарича балъци, защото не сме били в бандитско-милиционерската комбина. От колеги в Сливница зная, че огромната част от новопостроените къщи в селото са с пари точно от тази контрабанда.
  Спомням си, че преди да падне тото кратуньо се подписах в подписка на “Екогласност” пред “Кристал” срещу водопровод “Рила”, а ноември 1989 бях командировка в СССР и там се черпихме за падането на правешкия селяндур.

 31. Както вече отбеляза колегата USA сериозно сте объркал датите. За това, че те набедих в роднински връзки с кулското мише прося извинение, но държа да изясня:
  1. До падането на живковия режим, пътуването до Югославия беше строго контролирано и количествено ограничено. Изискваше се специално разрешение от МВР.
  2. Контрабандната търговия се зароди в СЗБ и беше привилегия на ченгетата.
  3. В началото се търгуваше с техника /спомням си, че сърбите бяха пощурели за ловешки флексове, перфоратори и бормашини/. Хит бяха и всякакви пластмасови изделия и стоки от първа необходимост. Най-печеливш беше шверцът на маркови питиета и цигари /говоря за коли с кашони и мастер-боксове/, но “бай данчо” за него не можеше и да сънува.
  4. По същото време изгладнелия простосмъртен се ограничаваше /все още/ с пластмасови легени, щипки за пране, салфетки, тоалетна хартия и разрешените две бутилки скоч и два стека Боро.
  5. Търговията с горива се развихри след 90-та – червените барони с влакови композиции, а “бай-данчо” – с половината резервоар на москвича и в пластмасови бутилки.
  Така, че опитът ти да тролиш смятай за неуспешен – не си попаднал на балъци. Пробвай в друг блог, а този продължавай да четеш – от полза ти е.

 32. към АСЕН:
  Няма смисъл да се гледа КАЗИОНната шайка БНТ, която всяка година паразитира с над 100 милиона от данъците ни. Още повече, откакто МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА назначи за политкомисар и “кадровик” в БНТ т.нар. “журналист”-кошлуков, НРБ се срина с още поне 10 места надолу в свободата на словото.
  БНТ се е превърнала в рублофилска и ченгесарска говорилня , благодарение на “антикомуниста”-кошлуков, който е пръв ортак с агента доган. За това на екрана на БНТ се появяват десарски агенти като тошев.
  тошев говори за някакъв “пещерен” антикомунизъм??!?! А какво би казал за ПЕЩЕРНИЯТ , или още по-ТОЧНО – ПАРАЗИТНИЯТ едноклетъчен “антиФАШИЗЪМ” на БКП през периода 1944-89г. , и до днес??????
  Тъкмо ПЕЩЕРНИЯТ “антиФАШИЗЪМ” беше основната тема на цялата ПРИМИТИВНА “антиФАШИСКА” ПРОПАГАНДА на БКП и ДС, и на ГЕНТИТЕ на ДС ,като агент БОР, през последните 75 години!!!
  И благодарение на тази ПАРАЗИТНА “антиФАШИСТКА” пропагадность паразитираха “журналистите”, назначени по “партийна” и десарска линия преди 1989г., като агент БОР. Те дължат ЦЯЛАТА си КАЗИОНна “журналистическа” “кариера” на ПЕЩЕРНИЯТ “антиФАШИЗЪМ”, който им беше спуснат от техните КОЛОНИАЛНИ кремълски гасудари от КГБ и КПСС!!!
  Така че ,ПАРАЗИТНИТЕ КАЗИОНни “журналисти”, като агент БОР, трябва първо да погледнат своят ПЕЩЕРЕН “антиФАШИЗЪМ”, преди въобще да говорят за някакъв НЕсъществуващ “пещерен” АНТИкомунизъм!

 33. Още спомени от Харманли, под. 55 320.

  1973 година беше много интересна. През тази година станаха две интересни събития – 6-дневната война в Близкия изток и през есента дойде на власт ген. Пиночет в Чили.

  Още напролет ни вдигнаха в СССР – “Вие сте боен полк на Варшавския договор, горди интернационалисти, дереше си ЗКПЧ-то на плаца. Сега ще накажем враговете!”

  Ние му се смеехме. Само припомням, че бяха минали едва 5 години от пращането на същия полк в Чехословакия за “потушаване на контрареволюцията” през 1968.

  Хващахме се на басове къде ще ни хвърлят – в Ливан или в Чили. Слава Богу, никой не спечели басовете. През октомври ни върнаха в България.

 34. От години се питам – как ще свърши Путин – като Чаушеску, като Кадафи или като Саддам?

  Май като Чаушеску. Гледайте:

 35. Браво на инж. Павел Тинков от Видин за отговора!

  Моите уважения!

  Желая Ви здраве!

 36. На 3 ноември 1989 година бях тийнейджър/ка и изобщо не знаех какво става. Помня само, че след като бе обявена “гласността и перестройката”, един ден минах с приятел/ка през градинката на “Кристал”, където се бяха събрали хора и се събираха подписи. Приближих се от любопитство, но приятелка/та ме спря енергично и каза да се махаме оттам, за да не си навлечем неприятности.
  А в средата на ноември 1989, на един купон студент по право разправяше, че гласността и перестройката били обявени от KПCC/БКП, за да се разправи с евентуални бунтари. После започнаха масовите митинги и ние не пропускахме нито митинг на СДС, нито на БСП (които ходехме да освиркваме).
  При цялата ми наивност от онова време съжалявам всеки (като Йордан), който е гледал собствения си пъп, докато ние изживявахме най-страхотните емоции, които ни даваше надеждата (или илюзията), че участваме телом и духом в преход от тъмнината към светлината.

 37. Хайде да си говорим откровено. Не съм бил на този митинг, защото бях в казармата по това време. Но нека погледнем и кажем – колко от организаторите на този протест бяха част от ДС? И казвал ли е тодор живков, че идва време на митинговата демокрация? Вярно ли е, че желю желев е искал Луканов да бъде шеф на СДС? Кой може да обясни как така милицията пропусна да се организира този митинг но успя да спре Илия Минев? И вярно ли е, че лица от този митинг са казвали на Илия Минев, че той няма как да е част от техните митинги и от СДС?
  http://e-vestnik.bg/imgs/3november89/3november1989-8.jpg

 38. Към Един:

  Не е важно, че някой конкретно е пропуснал или просто няма как да е бил на демонстрацията.
  А колкото до разрешаването да се присъства, моя милост обиколи БТА етаж по етаж и стая по стая да каня жлелащи да участват. Намери се само един. Казва се Росен Янков и после стана зам. шеф на ” 24 часа”, с който съм в перманентна война от самото му начало с малки прекъсвания.
  Същият ( не за да го уязвя) беше доста пребледнял, когато взехме да скандираме лозунгите за демокрация и все ме питаше дали не ме е страх.
  Бяхме в пълна обсада от “цивилни изкуствоведи”, както ги наричахме. Отвсякъде ни снимаха в упор, най – вече от оградата на Синода ( тогава имаше такава, бяха сложили кинокамери, които тракаха като картечници, отделно снимаха от рамо с видеокамери на VHS формат). И от покривите на околните сгради – също. Със сигурност милицията и цивилните бяха повече от нас.
  Моя милост беше директно заплашен от Райчо Райков ( бъдещият говорител н мафиотското правителство на Беров, назначен също за мой личен преследвач с организиране на кампания в медиите срещу мен като директор на БТА, автор на полуграмотния текст на указа, с който трябваше да бъда уволнен в нарушение н конституцията от правителството, а не от парламента). Репортерът Райков ме заплаши нахилен, че ще ме покаже в “Панорама” и аз му благодарих иронично за намерението, което приветствам.
  Разбира се нито дума не казаха , нито кадър не показаха в “Панорама”.
  Апропо, подписах се и в подписката на “Екогласнаст” с името си в градинката пред “Кристал” , която пледираше да се прекрати проектът “Струма- Места”. Ако се пазя някъде, това може да се докаже.

  Много лесно е така отстрани да се вкара “елемента ДС” като обобщение. Във Вашия случай може и да не е с такава цел, но обикновено така се оправдават гузните, за които е непоносимо някой да твърди, че е постъпил така, както те не са се престрашили да постъпят, но се самоназначиха после за разпоредители кой има право да се нарича активен борец срещу комунизма.
  Страдалците, репресирани наистина от комунизма по затвори и лагери, ги разбирам и никога не съм им възразявал, но и не е имало нужда.
  Със закъснелите “смелчаци” обаче съм принуден да се боря и то след като дръзнах да поискам оставката на Живков още година по-рано преди 3 ноември 1989 г. на публичен форум в НДК. Ето това не могат да ми простят и ме клеветят, че съм го направил поради някаква хитра сметка за бъдещето – не могат да си представят да са били на мое място и ми отмъщават за собственото си малодушие с днешна дата.
  А какво са казвали на Илия Минев , просто не знам.Не си приписвам познанства, каквито не съм имал.

 39. Ех, ако тогава, 1989 г., имахме поне част от информацията и знаехме това, което знаем сега, дали щяхме да избегнем “динените кори”, които ни подхвърляха (за да ни хързулнат встрани и забавят по пътя към демокрацията) кукловодите на прехода, онези, които тържествуващо се подсмиваха, когато премръзнали викахме до прегракване по улиците “времето е наше!” и цинично допълваха: “Да, времето е ваше, но всичко останало е наше!”.
  Как ли са ни се подигравали и забавлявали с политическата ни “девственост” да приемаме всичко изречено и написано от говорителите им за истина, по време на нощните си пиянски оргии в луксозни ресторанти онези около 4000 фамилии, назначени за “капиталисти”, в мафиотската завера на кръстниците на “Мултигруп” Андрей Луканов и Илия Павлов, повелителите на дирижирания от КГБ и прислужницата й ДС “демократичен” преход, когато са наблюдавали погрешните реакции и лутането на осемте (тогава!) милиона мишлета в кълчищата на дезинформацията, които са им подхвърлили… Защото си спомням едно демократично, многолюдно протестно шествие по централните софийски улици, по времето на Жан Виденов, което мощно скандираше: Мултигруп! Мултигруп! Мултигруп наистина направи всичко възможно за свалянето на правителството на Виденов, но не заради победата на демокрацията, а защото Жан Виденов отказа на Рем Вяхирев да предаде българските газопроводи на “Топенерджи” т.е. на руския “Газпром”. А ние тогава се радвахме че помагаме за падането на това комунистическо правителство!
  Дали и сега не сме в подобна ситуация ? КОЙ да ти каже? Къде са днешните Левски, Захари Стоянов и Стамболов? От медиите току изскачат разни нафукани марионетки на Решетников със свински зурли и започват да ни засипват с “патреотични” предложения за спиране на санкции и скъпи ремонти на бракми все в полза на Матушката ИМ! Една ненаяла се селянка пък твърди, че още било рано да се излиза от ЕС и НАТО, ама със сигурност предстои, де!Само да се “зачисти проевропейския атлантически елит”, както строго съветва Решетката.
  БНР вече не пускам, защото веднага изскача хибридът Волгин, вече и БНТ пропускам с дистанционното, щото там пък ме причакват в засада Кошлуков и панорамният Василев, вече имам остра алергия и от всички дебели медии…
  Напоследък чета предимно блогове: Иво Инджев (какво щях да правя без този блог?! Иво, жив да си! Благодаря ти!), Илиян Василев, Атлантически съвет, Faktor.bg, “Документите” по ТВ Европа, сутрин гледам Коритаров (с едно на ум!) и книги, повечето преводни, последната СПЕЦНАЗ на Суворов, другото, поръсено (къде дискретно, къде демонстративно) със захаросана русофилщина вече не понасям, но пак не ми е спокойно и все съм с усещането, че , може би, отново пропускам нещо съдбоносно и в момента пак ни подхвърлят поредната “динена кора” като през 1989 г. С годините все повече се убеждавам, че 10 ноември 1989 г. ,всъщност, е ден на генномодифицираната от службите на комунизма “демокрация” и няма причина да се чества подобен фалшификат, това не е наш празник, а чужд, нещо като генномодифицираното ни “освобождение”, което празнуваме на 3 март.
  И се питам дали ще доживеем датата и годината на Нашият 10 ноември, Оригиналът на демокрацията ?

 40. SMS |
  Сам виждате ,нещата не са черно бели.Ситуацията се мени.Само при комунизма имахме чувство ,че не може да има промяна.Но и тя дойде.Политиката е изкуство да използваш ситуацията в полза на възгледите ти.Искам про западният елит,демокрация и цивилизация да наделее.Времените различия лесно се преодоляват,Това ,което постигнахме днес,през 80-те г. не сме го и мечтали.Важното е да следваме посоката.А тя е ясна – Европа.
  и ще кажа като поета *Ще има пак звезди .и кучета ще има виещи към тях като преди,но нека вярата не оскъднява ,яснее мирен ден отвъд.*

 41. Здравеите, приятели! Точно така, госпожо Савова! Дано има повече жени като Вас в България! Според мен крайно време е да се разкъса информационната завеса!

 42. @D.SAVOVA:

  Госпожо Савова, имате грешка. Падането на Живков не беше на 10.10.,а на 10.11.89. Първият митинг не беше на 19.10.,а на 19.11. но разбирам, че е просто лапсус. На митинга, на който присъствах заедно със съквартиранта ми (бяхме студенти в ТУ) пръв изрече “Дами и господа” Румен Воденичаров. Да същия, агента от ДС, който чрез врътки изгони Илия Минев от Независимото дружество за защита правата на човека.
  Митинга стана възможен след като 3-4 дни по-рано, ген. Славчо Трънски даде залп по Тодор Живков по радио Хоризонт. Но цялото слово на Трънски беше по-скоро лично отмъщение, като атакуваше изключително фамилия Живкови, но не толкова БКП. Това беше знакът, че режимът на Живков е паднал.

 43. ИВ.ТЕРЗИЙСКИ
  Да,прав сте.Направила съм досадна грешка за което се извинявам.А Р.Воденичаров и брат му Пирин ми бяха колеги и произхождат от семейства на активни борци и затова бяха толкова *безстрашни*.Явно имаха задача да направят паралелно дружество за правата на човека и да изолират Илия Минев и успяха.Мисля,че починаха.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.