Димокрация за лична употреба

Фалшива новина е, че има нещо ново в случая с нареждането на Бойко Борисов как да (не) гласува неговата си парламентарна група внесените от самата нея промени в Кодекса за застраховането. 

Борисов така си прави откакто си направи партия. В нея две мнения не е имало и няма. Ако се появят, тогава ще имаме новина.

И защо да я коментирам тогава?

Единствената причина е протоколна – т.е. налага се заради “протокола”. Просто твърде много хора са склонни да забравят или да помнят избирателно само онова, което им изнася.

Още с възникването на автократичното явление ГЕРБ при самото първо разцъфване на това цвете на димокрацията ни Борисов забрани от трибуната на НДК в София на 3 декември 2006 г. на димократично подбраните учредители да споменават името на приятеля му Георги Първанов. И нито един от присъстващите хиляди димократи, уж със собствени глави на раменете, не се засегна, че му отказват правото на собствено мнение по дефиниция като условие за членуване в новата партия. Явно селекцията на мераклиите е била безпогрешна.

Проверките за лоялност към вожда в ГЕРБ продължиха през годините чрез многобройните отмятания на Борисов от вече обявени решения по стратегически въпроси от мащаба на АЕЦ “Белене”. Ту обявяваха проекта за нерентабилен и невъзможен, тук пък обещаваха да направят всичко, за да го възкресят в зависимост от това какъв пореден завой е взело мнението на Борисов. Както и в случая с Румяна Желева, чийто провал на изпита пред евродепутатите за еврокомисар подчинените на Борисов бранеха почти до последно в крак с неговото мнение, а когато той в си го смени рязко на финала, те изведнъж “откриха”, че тя не става за тази работа.

Ами около приемането на европейските правила срещу пушлявенето на обществените места какви пируети бяха? Крепостните селяни от отбора на Борисов обикаляха най-напред телевизионните студиа да обясняват, че не бива да се пречи на бизнеса, който адски обича непушачите да бъдат тровени, а при смяната на Борисовото мнение на въпроса същите взеха да обясняват, че няма нищо по-важно от здравето на народа- защото така казва Човекът от народа.

Най-пресният пример сред по-едрите мазни петна на фасадата на ГЕРБ в това отношение беше задният ход на партията във връзка с Истанбулската конвенция. На бърза ръка всички в ГЕРБ установиха, че тя не бива да се гласува, щом като вождът е усетил негативи от подобен парламентарен ход.

От какво точно се застрахова днес бившият деец на фронта на застрахователния бизнес, нареждайки на парламента как да гласува някакви промени в застраховането, е подробност от пейзажа. Да се занимавам с нея ми се струва като да критикувам детайл от порнографска снимка, която иначе съм закачил в детската стая. 

18 мнения за “Димокрация за лична употреба”

 1. И като сме на темата за “авторитаризЪма” в задунайският колониален бандитустан – НРБ, да си припомним и за неговият “братушков” оригинален първоизточник от кремълската дядоиванова колониална метрополия. Още повече ,че през последните 500 години няма ясна граница определена между “АВТОритаризъма” и АБСОЛЮТизЪма(ТОТАЛитаризЪма!):
  https://bit.ly/2D1GDBY
  И няма защо да сме “гадачи” ,за да видим ДИРЕКТНАТА “братушкова” връзка между “българските” рублофили и техните крепостни “братушки” от руската империя, и АБСОЛЮТният “АВТОритаризъм” на техните кремълски гасудари и васалните им задунайски “генераль”-губернатори!

 2. Днес България лутайки се в покрайнините на ЕС е много лесно да загуби посоката и да изпадне в безвремието.Не пописахме Истамбулската конвенция,насилието върху жени,деца,слаби се вихри с пълна сила и обществото търпи такива като Сидеров,Джамбаски,Нинова глупендри да ни налагат глупостите си.Помните като се подписа Конв
  . за правата на човека как възникнаха неправ. организации.И никой не смееше да убива,а дисидентите ги качваха на самолети и ги гонеха от страната.
  В тази връзка искам да кажа ,че се появява един клуб *Илия Минев*,който използува името на известният дисидент,но нито дума за обединение на прозападно настроени хора и политици.Нито една изява за защита на Европейският път на България.Само общи приказки за отклоняване на вниманието.Аз познавам хора,чийто бащи са убити и Народният съд или след това като николапетковисти,които ДС ги привлече като сътрудници и те й служеха.Такъв беше Живко Кушев,баща му като бивш министър екзекутиран,а синът им сътрудник.В момента чета книгата *Когато капят кестените*от Стефан Коспартов.Книгата е за демократичната опозиция след 09.09.1944гг до наши дни.Ще ми се изяснят нещата когато я прочета.Защото всяко разделение на про западните сили е убийствено за България.

 3. Открита е втора печатница за фалшиви долари по Черноморието ни

  (руският криминален контингент, който управляващите ни допуснаха да се засели по Българското черноморие, експортира у нас цялата си криминална дейност, защото тук крадците и перачите на мръсни пари се чувстват недосегаеми)

  https://www.mediapool.bg/otkrita-e-vtora-pechatnitsa-za-falshivi-dolari-po-chernomorieto-news285910.html

 4. Понеже статията обобщва известни неща, а коментаторите още ги няма започнах да размишлявам върху статуквото в ГЕРБ и защо е създадена. Създадена е за да дава възможност на дебел пласт от елитите да упражняват влияние върху вътрешната и външната политика. От 13-14 топ-партийци половината са били членове на БКП, а на Д. Пеевски – майка му. Нужен е списък със 100 от топ-герберите – какви екпертни места заемат. Това измерение на властта би показало степента на доминиране на ГЕРБ, дали има контрол върху правителството – върху назначенията, политиките,управленческите решения. В коалиционния вариант властта воленс-ноленс трябва да се дели и следователно в списъка ще има и от поддържащите партии. Не мога да намря такъв списък, но залагам поне на „достатъчно”. Често демонстрирана некомпетентност. Здрава връзка център-периферия. Слабата връзка би затруднила елитите, за които ГЕРБ е инструментална, да прокарват интересите си.
  Партийната дисциплина е прерогатив и билет за партийния асансьор. „80 членове на ГЕРБ в Своге напуснаха партията заради спуснатия от Цветан Цветанов кандидат за кмет” -спускането отгоре бетонира връзката между центъра и периферията и гарантира партийната дисциплина както я разбират лидерите на ГЕРБ.
  През последната година членската маса е 86 хил. и за една година се е увеличила с 3 хил. Неависимо от три-мандатното си пребиваване на власт ГЕРБ не интегрира и не може да интегрира обществото. Обществото е рзделено по много линии и това само слепият не го вижда.
  ГЕРБ е до голяма степен персонализирана партия – партията на г-н Борисов. Персонализираните партии обаче не са партиите на страните с консолидирана демокрация. Консолидирана демокрация означава, млада демокрация, която е станала достатъчно зряла за да бъде невъзможен завоят и към авторитарно управление без някакъв външен шок.
  Сред факторите, определящи процеса на консолидация на демокрацията у нас бих подчертала – битието на прехода ни, иконом. контекст на съзряването на демокрацията ни, полит. ни култура, слабостта на гражданското ни общество, клиентелизъм, персонализацията ( ДПС – партията на Доган, Атака-партията на В. Сидеров. Лидерът е несменяем или несменяем за особено дълъг период). Аз бих добавила и наличието на партия на етническа основа. Без да желая да накърня правата на нейната електорална база смятам, че в нашите условия съпровождащата ДПС политическа мобилизация на етническа основа не способства за създаването на силно демократично пространство. Като казвам нашите условия, имам предвид възможността на БСП в много кратък срок да създаде организационни структури, т. е. де факто да реинтегрира бившите БКП структури и членска маса. Трансформацията на номенклатурен статут в икономически. задогледалнитенНачините на създаване на богатство. Недоверие в институциите. И политическото поведение на БСП и ДПС, които обикновено действуваха обединено.
  Управлението на ГЕРБ не е авторитарно, но наблюдаваме концентрация на властови ресурси – особено на общинско ниво. И това, естествено, е притеснително защото предполага и разпределение на обществени ресурси според партийни предпочитания, а като част от цялото-слаб и неефективен обществен контрол върху управлението на общината, региона, държавата.
  Аз съм противник на патронизиращото – хората имат право да знаят. Там, където има прозрачност, отчетност на управляващите и обществен контрол такива формулировки биха звучали странно. Защото там те въобще не звучат!

 5. вместо-до голяма степен песонализирана партия-да се чете персонализирана. степента е остатък от друго изречение. Много е малко квадратчето.

 6. Г-жа Савова, имате забележителна памет! Вчерашният Ви коментар. Поздравления!

 7. Г-н Инджев, какво означава димокрация. че е само дим, пушилка без консистенция?

 8. Всъщност, г-н Инджев, в ГЕРБ има и винаги е имало поне две мнения. Едното е на Бойко Борисов. Другото, противоположно на първото, е също на Бойко Борисов. Понякога има дори и трето мнение. Разбира се, че и то е на Бойко Борисов…

  Партия ГЕРБ е много разкрепостена партия. Пълно е с различни мнения. И всичките съвпадат с мнението на Бойко Борисов..

  В редките изключения, когато Цветан Цветанов се опитва да изкаже мнение, тогава просто нищо не разбираме. Но след това разбираме, че не сме разбрали правилно и че Цветан Цветанов е искал да каже нещо друго…

  Какво не им харесвате на тези хора? Толкова е забавно. Трябва повече да се смеем.

  Че то, иначе…

 9. Димокрацията на наш ПРЕМИЕРОНу е лична и не може да се пипа от никой, освен от наш БАЦЕ.Той е великият наш ,,предводител,,който ни води в,, боя,дори и в огъня на ПУТИН-Кремъл,нашия ЦЦ-ЦИЦЕРОН го слуша особено мило,с очи засмени-щастливи,какво да се прави,срещу ръжен не се рита,то се знае от време оно.Ех времена,ех съдба човешка,до какво доживяхме-милиционер да ни води към светли бъднини.

 10. Рада, прекалено многословно сте изразила неща, които могат да се кажат и с две-три изречения, а именно, че ДПС бе създадено, за да капсулира и държи турското малцинство под потуша на ДС, а ГЕРБ – за да подмени дясното, т.е. за да заеме мястото, което СДС заемаше през 1990-те години (т.е. и той да е под ботуша). Kогато в дългия период между обявяването на новия проект ГЕРБ и същинското му тържествено откриване веднъж го изкоментирах така в бившия сайт vsekiden.com, моментално няКОЙ ме заяде “да не манипулирам от централката”. С което в първия момент ме стъписа, защото идея си нямах каква “централка” има предвид. По-късно разбрах и се почувствах поласкан/а.

 11. Разкриването на печатницата е станало с помощта на Сикрет сървис,иначе щяха да си печатат и делкат с полицията.

 12. Статията е много точна с изключение на: “Най-пресният пример сред по-едрите мазни петна на фасадата на ГЕРБ в това отношение беше задният ход на партията във връзка с Истанбулската конвенция. На бърза ръка всички в ГЕРБ установиха, че тя не бива да се гласува, щом като вождът е усетил негативи от подобен парламентарен ход.” И затова са нужни няколко уточнения. Не се заяждам. Вярвам в това. Напълно споделям доводите, изложени в решението на Конституционния съд, който я обяви за противоконституционна. Там, на напълно разбираем език се извършва подробно тълкуване на понятията и тяхната противоречивост в Конвенцията с Конституцията. Особените мнения на този фон са повърхностни и слабо аргументирани, непознаващи семейното право и допускащи неравнопоставен съдебен процес. Съдия да пише това и да не го вижда е особено смущаващо. А ФД е буквално неточен. Има нещо, което не се обсъжда. Това е създаването на неравнопоставен процес, при който едната страна декларира, че казаното от нея е истина и съдът е обвързан да вярва, че това е истина, а подсъдимият трябва само да се споразумее или да бъде признат за виновен. А ако това е всеки от вас? Съгласни ли сте да застанете на дръвника в такъв съд? Това е инквинзиционен съдебен процес! Явно несправедлив и меко казано опасен за изнудване. Трябва да поработиш поне 20 години като юрист, за да знаеш значението на понятията в конвенцията и разбереш ли ги , оставаш поразен, че въобще е подписана от българин.. Усилията на юристите от последните 300 години са погазени! Основни принципи на Римското право също са погазени. Но защитниците не дават и дума да се издума. И то със самочувствието на непогрешими! Какъв срам, да не могат да разбират какво четат! ако въобще са разбирали какво четат и колко са чели… Сляпата поддръжка за Конвенцията се оказва много опасна и се пита, как така другите държави я подписаха, а ние не? Ами не ‘и обърнаха внимание, а у нас се намериха хора, които я прочетоха и разбраха. Освен религиозното значение Конвенцията има далновидно политическо значение и ще нанесе сериозни поражения върху психиката и възпроизводството, защото заплашва всяко момче с имущество или по- богати родители с изнудване. Утре някой ще изпищи и ще се видят жестоките последици. Под привидното насилие над жени се крие жестока неравнопоставеност в съда, която уврежда основна отличителна черта на демокрацията- равенството на страните в съда. Но трябва да си поработил известно време преди да защитаваш дадена кауза, за да я разбираш. Иначе насилието е уредено в българското законодателство и дори последните промени в Наказателния кодекс показаха явната юридическа неграмотност на ГЕРБ. В този смисъл изявлението на Борисов за Истанбулската конвенция беше много разумен ход, подтикнат от обоснованите възражения на католиците, православните и протестантите чрез техните представители. И няма нищо по- опасно да допускаш явно инквизиционен процес в държавата си, след като вече си допуснал специализирани съдилища по наказателни дела. В омразата си е можем да оставаме глухи и слепи, а Борисов е много по- внимателен на моменти, какъвто беше този с Истанбулската конвенция.
  Както виждате дори не писах и не обсъдих терминът “джендър”, който е обсъден от Конституционния съд и наистина по абсурден начин противоречи на биологичните знания като въвежда несигурност в правния ред. Редно е самочувствието на някои да претърпи корекции, защото бе допусната голяма грешка с подкрепата на ИК, издаваща лоши знания по политически и правни учения, и негодност за работа или кухина зад фасадата, огласена от мощни викове. Радан Кънев и Христо Иванов оценявам със “слаб- две” заради неспособността да направят правен анализ на нещо толкова опасно. Редно е да се замислят върху това онези, които имат самочувствието на мислещи хора, защото с викове вече не може- трябват аргументи.

 13. ГУМАТА
  Глупости на търкалета.С Ист.конвеция се държим мкато първобстни хсра вярващи във вещици .Срам ме е от вас.Машите на Путин използуват всичко да ни отделят от цивилизованият свят.И нашите глашатай само изпълняват.Неграмотници.Погледнете ги само кои са.Руски отбор.Постоянно се избиват жени и деца.Ако подпишем конв.ще се създадат органи за превенция НПО ,ще се стпуснат средства,международен обмен.А сега – нищо,избиваме се за кеф на Путин.
  Чакаме само съд.От умрел писмо.

 14. ГУМАТА, явно си от путлеристките “консерватори” и рублофилски путлериоти в НРБ?!?
  Истанбулската конвенция на беше подкрепена от т.нар. “конституционен” “съд”, за да не се разпадне третото “правителство” на винету.
  Отдавна е всеизвестно , че т.нар. “коституционен””съд” е фасада на властта, той е най-КАЗИОНната “институция” за индулгенция на бандитизма на властта. Още повече ,че по-голямата част от него се “избира” от партиите , по теснопартийни договорки и раздаване на порции!
  И докато в НРБ не се разчисти цялото “законодателство” от времето на соца, винаги КРИВОрадаването в НРБ ще е НЕравнопоставено, защото е ЗАВИСИМО и от КАЗИОНното социалистическо “законодателство”, кък това трябва да се добави тоталната зависимост на ВСС и “конституционният” “съд” от “патрийните” централи, както беше и преди 1989г., когато всичко се “раешаваше” от БКП и ДС, а не от КАЗИОНните “съдилища”, а и сега е така!
  Така че “конституционният съд” просто извърши “спасителна акция” за “спасяването” на “редник” винету, защото трябваше да подаде оставка ,заради неприемането на Истанбулската конвенция в парламенТа.
  П.П. И Истанбулската конвенция не увеличава “правата” на никой, а само позволява да се защитят равнопоставено правата на жените.
  Дори в Гърция и Полша приеха конвенцията.
  И НЕприемането на Истанбулската конвенция в НРБ , и то от “коституционният съд” е ПОРЕДНОТО , и НАЙ-точното , потвърждение за примитивизма и тъпотията на твоят пожарникарски “вождь”. Той НИКОГА не е правил “разумни ходове”, нито в управлението , нито в политиката.
  Той говори коренно различни неща само в рамките на един час. И единственото нещо което прави е раздаването на ПОРЦИИ , с които си осигурява зависимостта на КАЗИОНната бюрокрация в НРБ. И това се видя НАЙ-ярко с КАЗИОНното “решение” на “конституционният съд”, което е само за неговата личната изгода за оставането му във властта. А, това е най-висшата форма на компроментиране и корумпиране на този най-висш “съд” в НРБ!

 15. Към гумата:
  Объркана ви е представата за придворен шут. Шутовете са били изключително ерудирани и поради това си качество са имали правото да говорят истината пред владетеля. С този ваш панагерик за борисов придворен шут не ставате, най-много да се вместите сред клакьорите му. Само че, е твърде късно. Борисов си отива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.