Ядрената “моча” на Путин

Статията на Юлия Латинина “Ядерная моча”  се появи вече в българското интернет пространство в превод на български, но все пак я предлагам още веднъж на читателите ( в превод на Васил Костадинов).  

Ядрена урина

Размисли за това дали руснаците искат война

Неотдавна, президентът Путин озадачи чужденците, които присъстваха на срещата във Валдай, с изявление, че руснаците в случай на ядрена война като мъченици „ще попаднат в рая“, а техните противници “просто ще умрат”. Причините за това твърдение са доста лесни за разбиране. Руската армия и руското разузнаване са предмет на насмешка на Запад. Петров и Боширов, от една страна, и, руска ракета, свалила руски самолет и Генерален щаб, който съобщава, че евреите са виновни за всичко, от друга. Вместо ужас, Русия предизвиква ирония, а Путин не може да не забелязва това. Наложи се да напомня на Запада за ядрените оръжия на Русия.

Разбира се, на Запад вероятно подозират, че професионализмът на хората, които обслужват тези оръжия, е същият като този на кадровика на ГРУ, представил в паспортната служба пълният списък на всички диверсанти – но кой ще се осмели да проверява? Мизата е твърде висока.

И така, каква е вероятността Русия действително да използва ядрено оръжие? Заслужава ли си  целия антураж на Путин да отиде в рая или е по-добре засега да си кротува в палатите и „мерцедесите“?

По мое мнение вероятността е точно същата, както и вероятността за влизане на Русия в конвенционална война със Запада – тя е равна на нула.

Кремъл не е специалист по реални войни.

Кремъл е специалист по хибридни войни, което е нещо съвсем различно.

Терминът “хибридна война” влезе в употреба именно при Путин, а на Запад е прието “хибридната война” да се разглежда като нещо ново и безпрецедентно, в което руските власти са особено силни. Всъщност, хибридни войни е имало и преди,и тези войни се различават от обичайните преди всичко по това, че не могат да бъдат спечелени.

Каква е плячката в конвенционална война е добре известно. В Античността –  волове с бронзови рога, пленници и роби, злато. През XX век – територии.

Каква е печалбата в хибридната война? Zero. Zilch.Nada. Във всички хибридни войни, които Русия e водила, не e спечелила нищо.

Да, в резултат на руско-грузинската война, Саакашвили в крайна сметка загуби властта. Това е вярно. Но какво спечели Русия? Нищо.

Превърнахме ДНР и ЛНР в кървав украински Хамас, но какво спечели Русия в тази хибридна война? Също нищо.

Опитахме се да се намесим в американските избори и тази интервенция все още се използва от демократите за делегитимизиране на президента Тръмп. Доналд Тръмп загуби много, но какво  спечели Русия? Само санкции.

Единственият резултат от хибридната война е, че на онзи, срещу когото я водите, му е по зле. Вашето положение изобщо не се подобрява. Точно обратното – налагат ви санкции и се превръщате в маргинал. Убиваш своята крава за да умре козата на съседа.

Защо Кремъл никога няма да посмее да премине от хибридна война към реална?

По много проста причина. Факт е, че в истинска война победите и пораженията са реални. Те не се случват на телевизионния екран. Пропагандата в истинска война е актуална само до определен момент. Когато авиацията на Съюзниците срива Берлин, Гьобелс  трудно може да убеждава германците, че Вермахтът побеждава.

Имам си любима война: това е Първата опиумна война, която британците водят срещу Китай. Това е уникална война, която китайските командващи смятали за хибридна и се опитвали да спечелят само с лъжи.

Силите в тази война били несравними: англичаните  имали по-малко от 20 хиляди войници, включително моряци и морска пехота. Китайските войски били над  200 хиляди.

Войната протекла на три етапа.

По време на първия етап китайските (по-точно манчжурските) военачалници просто лъжели императора за измислени победи. Всеки ден му изпращали доклади, описващи как са  унищожени още десет или тридесет хиляди британци, а той отбелязвал с червено – “превъзходно, просто превъзходно”. Войските провеждали конкурси за най-добро стихотворение за победите и т.н.

В действителност нямало причини за стихотворения. Скоро започнала втората фаза. Командирите разбрали, че “петата колона” в лицето на собственото им китайско население им пречи да победят британците. Напомням, че тогава Китай е управляван от манчжурите и  всички китайци са били “пета колона”. В резултат на това откритие вместо да воюва срещу британците, армията започнала  да граби, коли и изнасилва местните китайци. Странно, но това не помогнало срещу британците.

Започнал  третият етап. Новият военачалник – Янг Фан, назначен за командир на войските през февруари 1841г., се замислил дълбоко над въпроса защо британските оръдия винаги улучват целта, а китайските – не?

Ян Фан проницателно предположил, че това се случва с помощта на магьосничество, а китайците открай време имали надеждно средство против магии – женска урина. Трябвало само да се полее магьосника с гърне женска урина и той веднага губел всичките си способности.

Гърнетата били поставени на салове, започнало огромно контранастъпление към британската крепост, недалеч от Кантон. Виждайки гърнетата и саловете, британците изстреляли залп … и … и накратко – точността на английските оръжия не пострадала.

Всичко приключило с  Нанкинския мирен договор и загубата на Хонг Конг.

Хибридната война е война с урина, а тя не помага спечелването на реални битки, дори да е урината на Дмитрий Кисельов.

Удобна е само в телевизионната пропаганда, когато можеш да покажеш видео с ракети, падащи във Флорида, и да убедиш публиката, че печелиш невероятна победа.

Важно е да не започнеш истинска война, защото каква ще е тя, можем да видим от върха на катедралата  в Солсбъри  и от историята с руския самолет свален от руска ракета.

Владимир Путин много добре е усвоил уроците на историята. Той знае откъде идва изразът “малка победоносна война” и как е завършила тази война. Той знае, че загубените войни завършват с революции и смяна на режима,  той никога няма да допусне това.

Във всеки конфликт, в който се забърква Русия, независимо дали става дума за анексирането на Крим или Донбас, Кремъл първо опипва дали ще се размине с истинска война и едва след това действа. Всеки път, когато пред  Русия се появява призракът на истинската война или реалната битка – като например до Дейр-ез- Зор, през февруари 2018 г., когато американците унищожиха около 200 наемници от ЧВК „Вагнер“ или няколко месеца по-късно, когато президентът Тръмп атакува Асад след употребата на химическо оръжие, Русия веднага  отстъпваше или дори се преструваше, както в случая с Дейр-ез- Зор, че не е имало битка.

Много трудно е да си представим, че държава, която “не забелязва” Дейр-ез- Зор, ще посмее да влезе в конфликт с използване на ядрени оръжия.

Само в хибридната война можеш да побеждаваш до безкрайност. Истинската война можеш да  загубиш, и скоро след това, като следствие, да настъпи смяна на режима. Това означава, че Кремъл винаги ще продължи да воюва изключително с гърнета с урина.

Юлия Латинина

https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/11/02/78447-yadernaya-mocha

20 мнения за “Ядрената “моча” на Путин”

 1. Поредният номер на жужето (атеист като всеки кагебист) е да СПЛАШВА И ШАНТАЖИРА световната общност като се прави на луд, православен “джихадист”, защото добре знае, че всички се страхуват от действията на лудите религиозни фанатици, които живеят в друга реалност, там човешкият живот и живота на планетата няма значение, защото за тях има Рай (с 40 резервирани специално за тях девици) и важното е, независимо по какъв начин, да се попадне точно там! Така че като нищо могат да “натиснат и ядреното копче”.

  Само че руснаците публично заявиха, че не им трябва Рай, щом и там пак са заедно с Путин.

 2. Статията е интересна но не е само една гледна точка. Путинова русия е паразит. А паразита знае, че за да паразитира има нужда от гостоприемник. С други думи, няма как да вземе територията на гостоприемника без самият той да стане гостоприемник. Например, колко милиарда от еврофондовете за България щяха да попаднат в Русия ако България беше извън ЕС? Паразита се нуждае от храна (пари), които да изсмуква а не да става гостоприемник. За целта използва всички допустими инструменти на паразитите – вкарване на отрови, обезболяваща пропаганда, заблуда и разделение на защитните сили против паразити и т.н. Важното е смученето на кръв да не спира.

 3. Поучително четиво. Болшинството от четящите тук знаят това. Въпроса е как това да влезе между гънките на червения бетон? Пенсионер съм и често на кварталната пейка се разгаря полемика. Куриоза е, че все още има хора вярващи в “Лазерното оръжие” на руснаците използвано 60-те при един граничен конфликт с Китай!!! Някои са служили в пехотата и са виждали системи за залпов огън….но си вярват в “лазера”. Дори хора с образование си вярват в руското лазерно оръдие, което от Масква ще порази с лъч Америка!
  Лек ден.

 4. Обезопасяване на района около бетонното говно МОЧА и контролиран взрив!

  Боко – тъпото ще даде всичко от себе си, за да охлади мераците на VW:
  В България може да има завод на “Шкода” за над €1 млрд., твърди “Ханделсблат”
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/06/3340680_v_bulgariia_moje_da_ima_zavod_na_shkoda_za_nad_1_mlrd/?ref=home_mainStory

  Въобще, за какво ни е завод на Шкода? Важното е МОЧА да е добре.
  Оставка за тъпия телохранител на Тошо-правешкия убиец!

 5. Добър ден!… Иска ми се деня да е наистина хубав! Дано за всички тук да е точно така. Защото за две жени и един мъж той е просто жесток! Мисля, трябва да подкрепим двете смели жени, г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова, дръзнали да защитят правото на хората в “Младост” да живеят доколкото е възможно природосъобразно. Предлагам всеки да изпрати следния или още по-добър от този текст до сайта на Министерството на правосъдието : “Свобода за г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова и солидарност с пиара на р-н “Младост” г-н Петър Кържилов. Подкрепяме тяхната борба с държавата-мафия, защитили правото на жителите на “Младост” за въздух и зеленина – за тях и техните деца”.

 6. До Алтънков
  В деня след цирка наречен арест… написах: Тези ги сготвиха, а нас ни къпят!
  Днес съм на същото мнение.
  До Един
  Русия е проказата на планетата Земя!
  Напълно съм съгласен, че Масква ни пусна в ЕС за да смуче еврофондовете…. А за НАТО сме не просто троянски кон, а спирачка или котва спираща алианса!
  Лека вечер.

 7. „Всичко приключило с Нанкинския мирен договор и загубата на Хонг Конг.” – приключило за конкретния военен конфликт, а в исторически план отишло твърде далеч. Започва период на неравноправни търговски договори и полит. концесии, напр. с пристанищата се разпореждат европейците и пр. Свободната търговия е наложена, а Велокобритания запазва и монополното си положение в търговията с опиум (произвеждан в Бенгал/Индия). Следва втора опиумна война – Великобритания и Франция срещу Китай. Сумарният резултат за Поднебесната е разклащане на вече загнилата имперската власт и увеличаване на съществуващия разлом между нейните институции и народа, което в крайна сметка води до установяването на Републиката през 1920. За китайците опиумните войни поставят началото на така нар. „век на унижението” и им преподават урок резюмиран във фразата ‘luo hou jiu yao ai da’- букв. ако си изостанал (от модерността), ще бъдеш бит (слаб/ победен). Опиумните войни не приближават Китай към западната цивилизация и нейните ценности, а го отдалечават от нея. Първата Опиумна война е последвана не само от засилена неприязън към чужденците, но и от засилено внимание към конфуцианството.
  Естествено, тук стои и въпрос за моралното право на Великобритания да участва във военен конфликт свързан не само с търговските и отн. с Китай, но и с разширяване на пазара за опиум (опиум срещу чай). Не случайно и разликата в гласовете Британския парламент за и против разрешаването на търговския конфликт с военни средства е много малка – 271 за и 262 против. Разширяващото се пристрастяване към опиума има за резултат сериозни иконом. и социални последствия за Китай и засилва неприязненото отн. към европейците и ценностите на европейската цивилизация.
  Уроците от опиумните войни имат отношение и към съвременен Китай – дали неговата модернизация ще продължава по „китайски път” или приеме (и) европейските ценности – правата на човека, реципрочност в международните иконом. отношения, и пр. Както и че Китай има комплексна цивилизация и опростителният подход към нея не е целесъобразен. Усетът на Латинина за сбъсък между две цивилизации е безпогрешен. От друга страна, всеки фокус върху комичното произтичащо от такъв сблъсък оставя зад кадър трагичното. Несъответствието в огневата мощ (китайците използват салове с гърнета барут, лъкове и стрели) стават причина за смъртта на хиляди китайци. Втората опиумна война е известна още като Arrow war – война със стрели.
  Изводът – нещата често не са толкова прости, както ни се струва първоначално.

 8. До Един – Европейци, ако България не беше в ЕС, то нямаше да има и еврофондове :)) Те да за създаване на кохернтност в ЕС, а не извън него. Ако не беше…щеше да стане зона на руско влияние с произтичащите от това полит. и икономически последствия, напр. монополна позиция в енергетиката ни, авторитарно или с авторитарни черти управление и пр.

 9. Нивото на съвременното въоръжение е такова, че почти изключва вероятността за сблъсък между големи ядрени сили, респективно между Русия и САЩ. Нито Русия ще влезе във военен конфликт със САЩ и НАТО заради Сирия или Украйна, нито САЩ и НАТО. Това е моето мнение.
  2. Реалностите на една пълномащабна война и неблагоприятните последствия на една локална война за режима на Путин са две различни неща и смесването им (в ст.) не прави аргументите по-убедителни.
  3. Касателно загиналите наемници от Вагнер – за политиката на Путин е характерно, че той приема ограниченята на даден момент/етап като безспорна необходимост и изчакава настъпването на благоприятен за него момент, когато изигрва следващия си ход. Западният анализ многократно е подчертавал, че Путин умело използва слабостите в ЕС за прокарване интересите на Москва.
  3. „Много трудно е да си представим, че държава, която “не забелязва” Дейр-ез- Зор, ще посмее да влезе в конфликт с използване на ядрени оръжия” – Мисля, че това е спорна теза. Касателно употребата на един или друг вид оръжие, много военни експерти ще кажат, че това зависи и от факта дали в даден момент се отваря (window of opportunity) такава възможност или не. Затова САЩ и апелираха за намаляване на ядрения потенциал на Русия въпреки, че вследствие разпадането на Съветския Съюз военно-промишленият комплекс се дезинтегрира, срина по време на приватизацията и продължи в режим на свободно падане до към края на 90те.
  „Само в хибридната война можеш да побеждаваш до безкрайност” – Хибридната война не може да бъде безкрайна. Безкрайна война няма по дефиниция. Стогодишна наистина е имало, но епохата е била твърде статична. Нито пък някой може да побеждава в хибридна война изключително дълго, още повече в случая Русия. Хибридните победи са функция на ресурси и обстоятелства. Обстоятелствата могат да бъдат неблагоприятни или извън наш контрол, а ресурсите да се налага да бъдат пренасочени или да намалеят критично. Освен това, както се казва, вкусовете се менят. Санкциите могат да имат такъв ефект. Но също трябва да се има предвид и че през 20 век са налагани много-много санкции, но малко режими са паднали зарди тях. В Куба, например, си е все тая. И в Иран. Затова подходът трябвя да е/и е/ комплексен.
  Островът за който става въпрос в един от коментарите по-горе е Дамански. Версията за лазерното оръжие се обяснява с липсата на информация. Системата Град е била засекретна до момента на използването и на острова. Високата интензивност на огъня и голямата площ на поражение променят част от повърхността. Ражда се лазерната конспиративна теория. През 1991 спорният Дамански е предаден на Китай. Уреждането на граничните конфликти в региона има общо със създаването на Шанхайското споразумение. Граничните конфликти се уреждат винаги по необходимост и никога просто от добро сърце.

 10. Хаха.до г-н с лазара дето едно време го използвали и изпарили китайците…..да същите лъжи и измишльотини знам като:огромни градове отзад Москва , скрити в Урал планина .па вътре само оръжия и войници ..па такива огромни градове имало няколко дори в българия в Стара планина;)) па постоянните лъжи ,че ако ни нападнат Турция сме щели да се отбраняваме за ден два-(повече нямали сме сили)и тогава щели Ссср да дойде да ни спаси видиш ли..и ,че турция само чакала..па видиш ли русия ни била като майка;))

 11. Ех РАДА, РАДА, не е ли сега България Зона на руско влияние и т, н, и т. н.?

 12. Точно така, тази хибридна война е необходима на Путин.И той я печели.Путин има една главна и една основна цел,парите и властта.
  Управленския елит не го интересува просперитета на Русия. Главната цел на Путин и неговите олигарси е да печелят пари.Те са важни.Никакъв патриотизъм не ги вълнува.Сега самите те си изнасят навън капиталите, не инвестират в Русия.
  Че те ако искат да имат силна икономика знаят как да го направят.Но тогава пък няма да могат да крадат.Ще загубят властта.А има ли законност ще ги съдят.
  Ако отделят за въоръжаване, така ще намалеят парите за крадене.Защо им е силна армия?Тази им стига.Предостатъчно.Няма смисъл да дават излишни пари.
  От друга страна хибридната война консолидира руския народ.Те знаят, че лишенията които търпят са заради лошия запад и трябва “да се държат”.Убедени са, че за да победят трябва пак да изберат Путин.Оставането във властта пък е основна му цел.
  Западът няма интерес да води война с Русия.Няма какво да спечели от тази конфронтация.Врагът в лицето на лошия запад е измислен.
  Обаче тази хибридна война не е само заради руснаците.Тя нанася вреда и на измисления “противник”
  Заради пропагандата на сепаратизъм, национализъм и демонизирането на запада тя оказва влияние на икономическото развитие на много държави.Като най много си патят бившите соц. държави където управленският елит е дълбоко обвързан с Русия.

 13. Към рада:
  Путин и обкръжението му съществуват благодарение на хибридната война. В този смисъл тя е безкрайна, докато са живи.

 14. Към Георги Николов;благодаря за Навални.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.