Голямата губеща победа на Тръмп

Както е известно на всички американската законодателна власт, т.е. американският парламент, се състои от две части. Досега и двете се контролираха от републиканците,  подкрепили Тръмп за президент. Той загуби на междинните избори току-що едната от тях. 

Да се нарече това победа за Тръмп ( заради запазването и укрепването в същото време на републиканското мнозинство в Сената), е т(р)ъ(м)пизъм в действие. Верен на себе си, Тръмп го прояви, възкликвайки на ранен етап от обявяването на по изгодните към онзи момент за него резултати от временното преброяване на гласовете, че бил постигнал “огромна победа”. 

Нямам съмнение, че българските тръмписти ще проявят същия тъпизъм, както и руските им началници, които избързаха да пият шампанско при изборната победа на Тръмп преди две години. Някои нашенски хетерорасисти ( мога да цитирам и поименно, но не желая да препращам читателите към епистоларната им истерия), за които няма по-важно от това на гейовете, черните, мигрантите и либералите, проявяващи търпимост към тях,  да им е зле, вече се обадиха. Направо ликуват, че Тръмп не изглежда (чак толкова ) победен, колкото можеше да бъде, след като настрои срещу себе си цели сегменти от обществото, разделяйки го както никога преди. 

Не само близо 100 процента от чернокожите, огромната част от американците от латиноамерикански произход, но и мобилизираните от гнева си срещу Тръмп жени, образовани младежи от големите градове и жителите на техните предградия, където живеят заможните американци, препотвърдиха вота си от кандидат президентска кампания през 2016 г. Тръмп не само не ги “очарова” с чуждомразието и нетърпимостта си към либералните ценности, но и ги мотивира още повече да се изправят срещу неговата политика.  

Сред най-ярките белези на онова, което Тръмп загуби, може да се окаже спокойният му сън относно откриването на възможност за процедура по неговото отстраняване. При мнозинство на демократите в камарата на представителите тя вече може да бъде задействана. Ако това се случи, Тръмп ще бъде оставен на милостта на укрепеното мнозинство на републиканците в Сената, за чиято позиция не може да се съди толкова категорично преди да знаем какви разкрития още ще бъдат направени за руската връзка на Тръмп. В случай на нови доказателства за нея и на допълнителни обвинения в национално предателство, ще дръзнат ли републиканците да го защитят и да се дискредитират по този свръх важен за тяхната репутация въпрос?

И още един пробив се очертава в досегашната защитна стена около Тръмп: това е пробойната по въпроса за финансиране на прословутата му стена по границата. От една страна тя консолидира около него твърдите противници на имиграцията, почувствали се се застрашени от конкурентната евтина работна ръка, но от друга тя превърна в латино общността 50 милиона американци в негови непримирими врагове, а и напомни на всички американци, че само индианците са истински “местни” по своето потекло.

Една от най-новите имигрантски групи е българската. Само в Чикаго се смята, че тя наброява около 200 000 души. Хиляди от тях, както и в други части на Северна Америка, живеят в постоянна несигурност за своето бъдеще и бъдещето на децата си, ако Тръмп осъществи обещанието си родените на американска земя техни деца да не получават гражданство. Сега, с възвръщането на блокиращото гласуване по този въпрос на демократите в камарата на представителите за пръв път от 8 години насам, тези българи ще могат да си отдъхнат. И не е лошо нашите големи “патриоти”, които толкова много харесват своя идол по расистки и мачистки причини, да отбележат този факт. 

Колкото до външната политика на Тръмп, там предстои “най-интересното”. Защото в сравнение с вътрешната политика на терена на международната дейност той си запазва относителната свобода за взимане на решения. Няма съмнение, че ще я използва като компесаторен механизъм за впечатляване на избирателите ако се кандидатира за нов президентски мандат след две години. 

Дали, освен чрез усилване на санкциите срещу руската върхушка, Тръмп ще добави “още нещо”, за да се докаже на този най-спорен в неговата досегашна позиция фронт – “нещо” като онзи удар на американската армия, попиляла тази пролет стотици руски наемници в Сирия? 

Едва ли и самият Тръмп може да отговори на този въпрос в момента. Впрочем той май не гори от желание да говори много, общувайки с публиката на “къси пасове” чрез възклицания в мрежата. Симптоматично е, че няма да направи изявление и няма да говори пред журналисти в деня след “огромната си победа”. С това сам показва, че войната му с медиите не само продължава, но и се задълбочава.

При толкова много отворени фронтове, на Тръмп му престоят тепърва “големи победи” от рода на снощната.  

50 мнения за “Голямата губеща победа на Тръмп”

 1. “При толкова много отворени фронтове, на Тръмп му престоят тепърва “големи победи” от рода на снощната.”

  Пожелавам му първата “голяма губеща победа”, като снощната, да бъде сега. 11.11.14. Успех!

 2. Това е красотата на демокрацията в САЩ, може да издигне Тръмп а после да го разследва. Каквото и да говорим за тях, те ще се оправят със или без Тръмп. Въпроса е ние Българите какво правим за нашата си неслучила се все още демокрация?

 3. Той Путин затова назначи оранжевият демент на власт! Не му трябва да води война,ако бъде оставен той ще разруши Америка отвътре.Слава Богу че образованите и младите излязоха и гласуваха против идиотията.Колкото да белият траш от трейлър парковете ,където средното образование е непостижимо, там популиста Дръмпф винаги ще спечели!

 4. Независимо какъв е като човек и характер Тръмп…. ако направи дори само половината от направеното от Рейгън и неговия КОКОМ….. то руската заплаха за нашата Родина ще изчезне!

 5. “Сред най-ярките белези на онова, което Тръмп загуби, може да се окаже спокойният му сън относно откриването на възможност за процедура по неговото отстраняване.”
  Моето най – искрено уважение, Г-н Инджев, но за постигането на импийчмънт на президента е нужно 2/3 от сенаторите да гласуват за това, което ми се струва невъзможно. Президентът Тръмп не ми харесва толкова колкото Великия Роналд Рейгън, но все пак е много по – добър от Барак Обама и от Джордж Буш – син!

 6. Към димитър

  Моля, за да опонирате, четете какво точно съм написал.Става дума за това, че технически вече е възможно камарата на представителите да започне процедура по импийчмънт.При мнозинството на републиканците и в долната камара, това нямаше как да се случи. А дали сенаторите ще го подкрепят после е друг въпрос.

 7. Do “visok po” Zabluden si druje kakto I po-vecheto trymetisti.Predi niakolko dni gledah dyshteriaa I sina na Reagan.Patsi I Ronie ,the prizovavaha da se glasuva za Demokratite.I need iskaha imeto na bashta I’m da byde svyrzvano s trompeta.Ama vie ste si taka “confused”

 8. Първо, „харесва” / „не харесва” не е подходящо. Следва да говорим за силни и слаби страни в политиката на Тръмп. Откога иконом. ръст, например, е загубил значението си? Тръмп реши също така продължаващия 2 десетилетия въпрос относно бюджета на НАТО. И това не е всичко. Второ, всеки „тръмпист” е тъпанар с руски началник е худ. приом, а не аргумент. Трето, електоралната му база има профил, който ни кара да се замислим до колко успешно демократите адресират соц. проблеми на част от американците.

 9. Много нееднозначен за оценка завършек на изборите в САЩ.
  Който е следил внимателно динамиката на последния месец е видял, че Тръмп бързо отписа долната камара, и се съсредоточи в изборната си кампания за GOP върху борбите за места в Сената. И в същност на този фронт успя- контролът на републиканците там се увеличи. Това му обезпечава контрол върху назначенията в съдебната система и в изпълнителната власт. Това е коментирано по-подробно тук https://terminal3.bg/republikanskata-partija-e-martva-no-partijata-na-tramp-e-zhiva-i-opasna/

  Сега вече се вижда и бъдещата сюжетна линия. Демократите през долната камара ще изискват разследвания върху дейността на Тръмп и могат да спират законите му. Но с тази конфигурация на Сената импийчмънта е много малко вероятен, и има сериозна опсност съдебната система да бъде повлияна.
  Тръмп ще се опитва да минимализира решения изискващи гласуване на House-а, и ще разчита на Сената да го запази. Предстои голяма гротеска, но с много висок залог- Тръмп с опити за авторитарно управление и постоянни сблъсъци с разследвания от долната камара, и опити да му се припомня че конституцията поставя твърди ограничения.
  Все пак, положението е много по-добре отколкото преди изборите. Безконтролното буйство наистина привършва. Но Тръмп и тръмпизмът ще бъдат проблем и знапред.

 10. ДИМИТЪР, и с какво точно е “по-добър” Тръмп и от Обама , и от Буш-младши?!!?!!????!???
  Да ти припомням ли че срещу нито един от тях не е задействано разследване за държавно ПРЕДАТЕЛСТВО и ИЗМЯНА! А и не са подложени на импийчмънт – СЪЩО!

 11. Гледах новите допълнения в долната камара….забрадки, подчертаване на етноси…. липсваше само Анжела Дейвис!
  До USA, прочети внимателно написаното от мен, осмисли го и пак пускай шльокавицата.

 12. Към висок:

  Не, това не са новите “допълнения”. Това са само “екзотичните” сред тях, които подчертават глупостта на Тръмп, който активира подкрепа за онези, които расистки и хомофобски напада. Въпросните “допълнения” може да се непоносими за тръмпистите, които смятат, че да си бял и застаряващ – не особено образован, е голяма американска ценност- но тези “допълнения” представят милиони американци, които досега не са били представяни в конгреса. Тръмп ги мотивира и катапултира. Подобно на Путин, който накара украинците да се обединят и осъзнаят като народ повече от когато и да било преди.

  Агресията понякога играе роля на акушерка в историята.

  “Новите допълнения” са на практика онези около 10 милиона повече гласове за демократите. Те не са непременно избииратели със забрадки, но конете с капаци не разбират това. Особено троянските на Русия, които много обичат да зобат на руската хранилка у нас.

 13. Това, че ми е спрян коментара, не ме ядосва, а по-скоро ме изпълва със задоволство. Нещо ви тревожи г-н Инджев!

 14. Съветникът на президента Радев – Борислав Цеков, излезе с коментар във фейсбук за междинните избори в САЩ. Вижте текста без редакторска намеса: Коментар: Борислав Цеков, Институт за модерна политика, Facebook Въпреки,че данните от междинния вот в САЩ все още не са окончателни, тенденциите са ясни. Президентът Тръмп спря “синята вълна” в САЩ! Победа на републиканците с 2:1 (Сенат+губернатори за републиканците с/у долна камара за опозицията). Тази победа и обстоятелството, че демократите бяха изцяло отстранени от щатската изпълнителна власт и от сенатските постове в ключови щати затвърждава управлението на Тръмп и показва, че течащата 3 години черна пропаганда срещу него няма никакъв реален ефект. Какъв е конкретният прочит на изборните резултати? Републиканците не просто запазиха, а разшириха своето мнозинство в Сената (с 2-3 плюс). Това е рядък прецедент. Както съм казвал нееднократно, политическата практика в САЩ е, че опозицията печели междинните избори. Само 2 пъти през последните 100 години президентската партия е печелила изцяло, а само 3 пъти е печелила Сената, но е губила долната камара. Победата на Тръмп е ключова по 2 причини. Демократите бяха отстранени от сенатските постове в някои щати, които са важни за президентския вот през 2020 г. – Флорида, Мисури, Индиана, Северна Дакота. Огромните надежди на демократите, че ще отстранят Тед Круз в Тексас чрез своята “нова надежда” Бето Рурк не се оправдаха – републиканците запазиха поста. Втората причина за важността на победата на Тръмп е, че единствено от Сената зависят ключовите назначения, които прави президента, а също и това дали може да има импийчмънт. Дотук 1:0. Демократите успяха да спечелят крехко мнозинство в Долната камара (ок. 15-20 плюс). На фона на първия мандат на Обама, когато той и неговата партия – демократите – изгубиха камарата с цели 63 места, сега успехът им е доста скромен на фона на гигантските финансови и медийни ресурси, които мобилизираха. Това, че все пак взеха мнозинство е една от характерните и добри страни на американската конституционна система на “задръжки и противовеси” – внася се известен баланс, поощрява се двупартийното сътрудничество по важни въпроси. Иначе от Долната камара не зависят нито назначенията, нито импийчмънт. Дотук 1:1. Победата с 2:1 идва от убедителните резултати на републиканците и подкрепяните от Тръмп кандидати на партията за губeрнатори (“президентите” на отделните щати). В мнозинството изпълнителната власт се запазва за републиканците. Вероятно ще изгубят Уисконсин, но удържаха позициите в Масачусетс, Ню Хемпшир и – особено важно! – във Флорида. Ако може да се направи едно много грубо, но все пак илюстративно сравнение на властовата конфигурация след тези избори в САЩ с българската система, то ще изглежда така: все едно Тръмп и републиканците имат президентския пост, правителството, повечето областни управители и кметове, а Народното събрание е поделено така – 4 дни в седмицата има мнозинство на Тръмп, което може да прави назначения за съдии и пр. и да приема на 2-ро четене закони, а 3 дни в седмицата – демократите имат мнозинство, с което могат да упражняват само парламентарен контрол, без да могат да реализират вот на недоверие, и могат да приемат закони само на 1-во четене. След необичайното препотвърждаване на доверието в действащия президент в тези междинни избори, пътят на Тръмп към втори мандат е открит! #Trump2020 TАГОВЕ: БОРИСЛАВ ЦЕКОВ ТРЪМП ИЗБОРИ САЩ

 15. @ ДО ДИМИТЪР,
  Обама беше безличен, а G. W. Bush надникна в очите на Путин и видя чистата му душа, докато покойният сенатор Мак Кейн видя там само три букви K, G and B. И до днес не мога да си обясня как американците предпочетоха полукениеца Обама пред героя от войната във Виетнам Джон Мак Кейн! Нямаше да я има нито агресията в Грузия през 2008 година, нито анексията на Крим, нито Лугандон!

 16. Към Йордан Тасев:

  Пишете си коментарите срещу “негрите” на друг адрес , г-н изпълнен със задоволство от себе си расист.

 17. ДИМИТЪР , Буш-младши може и да е “видял” нещо си в Путлер , но НЕ е разчитал на него да го направи президент, както “успелият бизмесмем” Тръмп.
  Обама не бил по-безличен от Тръмп, а освен това той управляваше при много по-ограничена подкрепа в Конгреса и Сената.
  Освен това Обама направи най-големите санкции срещу Путлер като понижи цената на Петрола под 30 долара за барел, при това тогава долара беше под 1,30 лева , а сега е с над 30% по-СКЪП от тогава. Т.е. при Тръмп цената на петрола е 3 пъти по-висока от тази при Обама, защото ако се отчете и по-скъпият долар, цената му сега е над 100 долара , спрямо 30 долара при Обама ,когато и доларите бяха по-евтини!
  А единственото абсолютно сигурно за Тръмп е ,че той е “безличен” за своят спонсор Путлер , защото е изцяло зависим от него, и даже едни нормални санкции не може да му наложи вече 1 година и 4 месеца, след 2 август 2017г., когато Конгреса и Сената му наложиха законово да ги приложи за намесата на Путлер в изборите през 2016г..

 18. Високий,много добре виждам какво си написал!Виждам и накъде биеш.Демократите лоши ,Дръмпф велик!Само че нито Обама ,нито дори не особено интелигентният Буш ,някога са наричали пресата ” враг на народа”. Не че те бяха много любезни ,нито към единият нито към другият.А 6500 те лъжи изречени до днес ,от назначеният от Путин но избран със малцинство?За вчерашните избори и радостта на републиканците са загубили с малко ! Ами че те тези сенатски места си бяха техни .В южните щати най вече където Ку Клукс Клан си има много фенове.Но въпреки това почти загубиха и в Тексас и във Флорида.Така че ако те считат това за победа, то това е “Пирова победа”. А факта че образованите и интелигентни хора гласуваха против това оранжево недоразумение е неоспорим.Това че някои тръмпетисти тук се опитвате да изкарате ред нековете/ бели боклуци като нещо друго,може да излъже само провинциалист от България.А че ти и някой си по горе е писал против негрите и латиносите само потвърждава това.В щата в който аз живея и по образование, доходи и интелект хората са много над средното за страната ,републиканците бяха пометени напълно!А ти сега си протестирай против шльокавицата !

 19. Здравейте г-н Инджев. Чета Ви от страшно дълго време и даже имах удоволствието да Ви срещна, поздравя и да ви стисна ръката в близост до Римската стена това лято. Съвсем учтиво е нужно да ви възразя и имам намерение да изредя причините да мисля, че не оценявате ситуацията в Америка правилно заради споделяната и от мен нагласа към Русия.
  Ако разглеждате Америка сама по себе си ще видите:
  1. Първо и преди всичко информацията с която боравите е твърдо лява и дори крайно лява – Reuters, CNN, ABC, MSBC, NYT, TYT, HuffPo, Vox, Bloomberg, FT, TIME и така нататък са отявлено и неприкрито леви.
  2. Твърдението, че Тръмп е расист е невъзможно да се подкрепи с негово расистко изказване. Ако можеше, Марксистката демократическа партия щеше да го върти от сутрин до здрач.
  3. Тръмп е отговорът към крайно левите течения в Америка. В последните три години се надига много силна вълна на съпротива срещу културния марксизъм в Америка, представен от левите медии, тоталния ляв контрол на Холивуд и университетите. Можете да го проследите с възхода на PraegerU, YAF, консервативни говорители като Ben Shapiro, Dinesh D’Souza, David Horowitz, Larry Elder, Allen West, Victor Hansen, Scott Adams, Thomas Sowell, Jordan Peterson и много други.
  4. Крайно леви извращения като Фашизмът и НационалСоциализмът се приписват от наглите демократи на Републиканската партия. Впрочем понякога ми орави впечатление, че и Вие ги употребявате така. Нека бъде ясно, че Фашизмът е ляв. В разочарованието си, че пророчествата на Маркс така и не се случват, социалистът и ръководител на профсъюз Мусолини с помощта на Джовани Джентиле много ясно разписва каква корекция на ортодоксалния марксизъм е фашизмът. А за национал социалистите ситуацията е повече от ясна – тяхната програма в 20 точки се повтаря безмозъчно от комуниста Бърни Сандерс, който по времето на студената война се венчава в Москва, СССР. Ако не се лъжа говорите немски достатъчно добре, за да прочетете марксистките речи на Хитлер, с които бива избран. А Гьобелс си го казва мотамо, че национален е само прилагетлното към тяхната идеология – СОЦИАЛИЗЪМ.
  Обърнете внимание на новото галениче на демократическата партия.
  – Тази демократичска партия, която твърдо гласува против отмяната на робството през 19 век.
  – Тази партия, която твърдо гласува против 14 и 15тата поправка.
  – Тази партия, която 1964 твърдо е против, когато републиканците прокарват Civil Rights act.
  – Тази партия, която претендира да се грижи за интереса на малцинствата, а всъщност управлява над 50 години така нареченото иннърсити навсякъде и държи малцинствата в бедност, съшевременно използвайки ги за лесни гласове.
  – Тази партия, чиято терористична организация ККК се запазва в редиците и до времето на Клинтън – справка думите на Клинтън погребението на Диксикрата Робърт Бърд.
  – Същата демократическа партия, която си има нова терористична организация АнтиФа

  Доста набързо минах през метастазите на “демократите”, за да ви обърна внимание, че не се съобразявате с обективни реалности в Америка. Не изпитвам симпатии към Тръмп, но той е това, което републиканската партия нямаше досега – човек, който явно казва в очите на крадливи мошенници като Клинтън, че са лъжци и крадци.
  Не знам дали съзнавате, че Вашата професия почти задължително корелира с либерално към ляво виждане за света. Учтиво Ви моля да направите стъпка назад от актуалното си виждане и да погледнете към Америка от страната на хората с коренно различно виждане либертерианско към консервативно. Когато стъпите в страни от крайно левите медии в Америка (изброени горе) и погледнете в комуникационните канали клонящи към индивидуализъм, либертарианство, ако искате и консерватизъм, картината с избирането и нуждата от човек като Тръмп се изкристализира.

  Поздрави и се надявам от любопитство да проверите къде десните Ви читатели си сверяват информацията срещу трите мегафона на “демократите”.

 20. А бе “таранкоолу”, както би казал дядо ми? Кой беше президент през 2008 г? Това че избрахме Обама тогава не значи че той е бил на власт.Бушмена беше президент до 20 януари 2009 г.Месец в който загубихме около 800 000 работни места благодарение на некадърника от Тексас.А Обама 8 години чисти авгиевите обори оставени от републиканците! А между другото тогава в 2008 г. петрола мина 150$ за барел и лилипутин умираше от кеф ….

 21. “Как да не загуби самообладание Тръмп ?
  Републиканците губят 30 места в Палатата на представителите, т.е. демократите са получили 9% повече гласове. В Сената демократите загубиха две места, но това стана в консервативни щати, доминирани от поддръжниците на Тръмп.
  Кофти резултати за действащия президент на САЩ, кофти и за президента на Русия Путин.
  Разбира се, импийчмънт е малко вероятен.Но за цялата американска история той никога не е довеждан до край. Но че стартирането означава край на кариерата на фигуранта, е ясно като бял ден. За процедурата са необходими само 50% + 1 глас. Да не забравяме, че под контрола на демократите преминават всички ключови комисии. А това означава, че дузина от тях ще се заемат с бай Дончо почти веднага. И с извикване на трибуната на персонажи, омотани около него. Шоу на живо в ефира на телевизиите. Нищо добро за Московия не се очаква. Гаранция, че демократите нищо няма да забравят. Теоретически на Тръмп му остават две години. Но той никога не е бил силен в теориите. И сега постъпи като отявлен практик. Уволни справедливия Джеф и играе ва банк – отчаяно се стреми да провокира конституционна криза. С инфантилната надежда, че съдиите във Върховния съд, издигнати от него, ще го покрият…
  От друга страна, демократите не са в най-добра кондиция. Нямат харизматичен лидер. Нямат впечатляваща платформа. Трябва да се върнат към изворите и спокойно да прегледат ръководните си начала. Голямата политика я правят не сделките, а принципите, каузите.
  Лично аз не съм пристрастен към демократи или републиканци. За мен най-важното в американската политика се състои в това, какво правят Съединените щати, за да озаптят “империята на злото ” – “историческата изедница” на България по Георги Раковски. И азиатската хватка върху българското гърло да отслабва, докато окончателно им изсъхне ръката.
  Не им щем нито меда, нито жилото.”

 22. @KRUMOV

  Много ме учуди, че копирате за форума “анализите” на путинистчето Бориславчо Цеков, който по време на царския парламент имитираше любимия на путинистите принц Кирил и ходеше в парламента, намазан с брилянтин и път по средата, като долнопробно конте! Още на първото парламентарно заседание брилянтиненият Бориславчо светкавично внесе мракобесен проектозакон за религиите, изцяло в унисон с имперските православни щения на Матушката, а по-късно, като не му минаха част от парламентарните номера, заедно с “дисидента” Кошлуков се отцепиха в т.н. ПП “Новото време”, за да се откопчат от партийната дисциплина при вземането на решения, тъй като са на друго подчинение. Когато НДСВ се провали, специално за брилянтиненото си протеже от КОЙ основаха “Институт за модерна политика”. В момента петоколонниците обработват общественото мнение с легенди за неговата изключителна “конституционна компетентност” и ,помнете ми думата, ще направят всичко възможно да го вкарат тихичко и незабележимо в Конституционния съд, където, обаче, още от първия ден путинистчето (точно по модела на парламентарното си присъствие) ще започне шумно да организира скандали и да саботира дейността на институцията в униснон с руския имперски интерес!
  Точно православните пропутински блянове на тоя мазен руски наемник ли намерихте да ни пробутвате ?

 23. Русия назначи президент в Америка. Има пълна власт в България и по-голямата част от Източна Европа. Държи западна в пълна енергийна зависимост и с Тръмп (и желаната реакция на ЕС) блокира всички опити това да бъде спряно чрез внос на американска газ. Има и перфектни отношения с бъдещият световен хегемон – Китай. На НАТО и ЕС им се вижда края и Америка ще помогне. Накъде, господа русофоби? Май пак идва времето за пребоядисване…

 24. Към Владимир:

  Здравейте, но въпреки учтивата форма на възраженията Ви, обвинението, че си падам по лявото в Америка са доста груби, меко казано. Никъде и с нищо не сам дал повод за подобен фриволен упрек. И изобщо не разглеждам там ситуацията по координатната схема ляво-дясно, както явно правите Вие.

  Опитът Ви да съберете всичко негативно от историята на демократите ( и някак да ми го пришиете чрез зле прикрито обвинение в невежество и в склонност да ги обичам) е крайно нелеп начин да защитите пристрастието си към този разбивач на западното единство, какъвто е човекът без един ден опит в политиката извън шоуто и бизнеса, какъвто е Тръмп – узрпатор на ролята на някакъв уродлив Ленин, вожда милиардер на работническата класа, но само бялата ( нима това не е форма на расизъм, разпозната от целия свят, но не и от Вас). Твърденията Ви, че не го правите в негова полза, ( а само, за да ми отворите очите по отношение на демократите), не издържат елементарната логика.

  Методът, чрез който един злодей бива оправдаван с факта, че има и по-големи злодеи от него, е чудовищна спекулация на всеки фанатик.Не казвам, че сте такъв, а че ползвате този метод. Поради което си позволявам и аз един съвет: не правете това, дълбоко погрешно е да харесваш Пол Пот, убиец на “едва” два-три милиона камбоджанци, който изглежда като дребен мошеник на фона на Мао, убиец на десетки милиони китайци.

  Да, фашизмът възниква на социалистическа основа в Италия и бива модифициран на расистка основа в Германия. Но в крайна сметка в своята крайност се доближава до болшевизма предимно по екстремизма си. Иначе нацистите толерират частната собственост, което е най-голямата анатема за левите.Грешите Вие и моля да си направите справката, преди да ми “обяснявате” толкова елементарни неща. Да не говорим, че първите жертви на нацизма не са толкова евреите, колкото левите германци.

  Изобщо не претендирам да съм запознат толкова добре с Америка, колкото който и да е, но когато пиша нещо, се аргументирам. Че Тръмп беше подкрепян от Путин и че Путин е единственият чужденец, на когото Тръмп не смее да каже крива дума, е видно дори и от скромната ми камбанария.

  А обявяването на най-големите световни медии вкупом за “леви”, заради придържането им към ценности, които Тръмп иска да стъпче, просто не подлежи на коментар. Самият аз не се придържам към непременно към някакво виждане, каквото ми приписвате. Ако беше вярно твърдението Ви за някакво мое пристрастие към либералното поради моята професия, то всички журналисти в България щяха да правят същото, но това е просто една измислица, която няма нищо общо с действителността. Пък и не смятам за лошо да се противопоставям на расизма, ксенофобията и прочее “консервативни” идеи.

  Смятам темата за изчерпана. Не обичам да бъда вкарван по принуда в сериали в обяснителен режим. Каквото имам да казвам, съм го написал.Не можете да ми внушите да си пренаписвам статиите по Ваш вкус.

  Така че също най-любезно Ви призовавам да не се опитвате повече да ме обучавате коя трябва да бъде моята истина, за да съм полезен за “десните си читатели”. Свободен сте да се наемете с тази роля , но не и на мой гръб.

 25. Към Bojo:

  Демонстрирате нагледно как фанатизмът и глупостта съжителстват в дифузия.
  “Пълната енергийна зависимост” на Запада от страна на суровинния придатък към западните икономики, какъвто е напълно зависимата от износа на горива Русия, е голяма смешка.
  Всеки спад на цените на петрола, управляван и в момента от САЩ , тресе прогнилата руска икономика, която е пренебрежимо малка с нейния дял от световната в рамките на около 3 процента. А когато ( пак) се сгромоляса , пребоядисването на фанатиците, изповядващи противоестествена любов към нашите окупатори, отново ще се бутат на първите места за взимане на завоя, както направиха едни другари след 10 ноември, превърнали се за една нощ в борци за защита на капитализма (си)

 26. Тръмп живее в един измислен свят,и не като президент на най-великата нация на света.Каквото и да иска да докаже,че е най-великият президент до сега,едва ли ще му се получи на този етап.Той е “странна” птица която търси, но не намира нищо от това което-вижда,едва ли републиканците ще го търпят правейки гаф след гаф и то на международна сцена.

 27. @Владимир- Вие поставихте в раздела леви, почти всички значими американски медии. Не е ясно на каво се базира оценката Ви. Reuters, Bloomberg, FT, ТIME са по принцип глобално приемани като надпартийни. CNN има лефтистки уклон, но и солидна репутация на обективност.

  Интересно защо единствената тръмпианска медия, която може да претендира за професионална сериозност си остава Fox?

  За расистките, сексистките и т.н. -ки възгледи на Тръмп е писано твърде много за да се повтаря. Ако ви се чете погледнете напр. в Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Racial_views_of_Donald_Trump

  Реакцията му за Шарлотсвил също бе красноречива.

  Най-добрата оценка за нивото на Тръмп и тръмпизма е профила на електората му.

  Това, че има толкова много хора в тази социална група обаче е индикация за проблемите в американското общество. За всеки човек имащ често работа там, е доста видимо, че има висок процент бездомници, безработни и работещи бедни в пропорция непозната за континентална Европа. Има вече и много анализи, че по коефициент на неравенство от големите държави САЩ се конкурира единствено от Русия.

  Тревожните изводи от изборите в САЩ обаче релано са че:

  – Тръмп в същност не загуби или загубите му са минимални. Загубата на House-а е стандартнма за партията на действащият президент. Загубата тук не е най-катастрофалната в историята, а всъщност доста умерена.

  – Запазен и усилен контрол върху изпълнителната власт и външната политика. От там ще може чрез по-хитри от досегашните схеми да се отплаща на Путин https://www.msn.com/en-us/money/markets/russia-is-surprise-beneficiary-of-iran-oil-ban/ar-BBPrVKG?ocid=spartandhp

  – Липса на ярка личност сред демократите за изборите през 2020. Лумпенски електорат, който е многоброен и надежден и няма бързо да се стопи. Предстоящите разследвания на демократите няма да могат да доведат до импийчнънт, а ще мобилизират пределно подкрепата на лумпените.

  – Нещо, което рядко се коментира открито, е че белите в Америка (не само необразованите) симпатизират на Тръмп особено във възрастовата група 50+. Расизмът е сериозен проблем в много щати, особено онези били част от конфедерацията.

  – Очевидно големи капитали, които го подкрепят и го държат на власт. Не става въпрос само за руски пари. Върви далеч по-глобален процес.

  Накратко, ако не се намери game changer се задава прекрасен нов свят наподобяващ онзи от 1930-те и най-вероятно ще свърши по същия начин.

  Да стискаме палци демократите и силите зад тях да измислят нещо умно през следващите две години. Времето за реакция е сега.

 28. Владимир,

  Впечатлих се от цитирането ви на мнотото имена и източници. И после прозрях истината – вие гледате само Fox.

 29. ВЛАДИМИР,все пак не трябва да отъждествявате ,като напълно индентични и “дясното” , и “консерватизма”.
  Защото агент Тръмп може и да има някакви “десни” идеи и политика, но НЕ е “консерва”. Защото той е наследствено обезпечен плейбой, и е имал няколко брака, а това никак НЕ може да се нарече “консерватизъм”. Ни най-малко!
  Така че по-справедливо е Тръмп да се представя за “десен” либерал, а не за консервативен.
  Но от друга страна той ,въпреки че е женкар , не смята жените за равнопоставени на него!
  Или може би и той с увеличаването на годините се е превърнал в сегашният “узрял” “консерватор”, вече?!?! Също както е с уискито?!?!?! Отначало и то не е достатъчно “консервативно”……но с увеличаването на “възрастта” му, то “доузрява” за своите “косервативни” “ползватели” в “консервтивните” кръчми?!?!?!?
  Така че не може да се каже, че всички “косерви” са “десни”, защото има и “леви” “консерви” , като Сталин, или Мао , а пък може би и Хитлер също е “консерва” , но дали е “лява консерва” ,или е “дясна консерва”…?!?!?!?
  А защо пък след като има “леви” и “десни” “консерви”, защо да няма и демоСкратични КОСЕРВАТОРИ?!!? Или , още повече, дали пък всеки човек не е също индивидуален КОНСЕРВАТОР, със свой собствен консерватизъм?!?!?!? А в същото време всеки , може би , е и индивидуален либерал, със свой собствен либерализъм?!?!?!
  Ето например Тръмп е “десен” , но пък до сега е имал доста разюздано поведение, за да може да се нарече ,че е “типичният” консерватор?!?!
  Същото шизофренно положение и альфа-“консерваторът” Путлер , който също не е достатъчно “консервативен” ценител на семейните си “ценности”, и заради това се и разведе. Заради това и той също не може да се нарече “косерва”. А, освен това не се знае дали е “лява”, или е “дясна” “консерва”.
  Така че не може да се отъждествява “дясното” и “консервите”!
  Защото има десни политици ,които НЕ са “консерви”, а също така ОГРОМНОТО мнозинство от “консервите” НЕ са “десни”………………….

 30. GG2 да прав си.За всички със шлифова мозък информацията идва единствено от Фокс или както аз ги наричам Фикс нюс.Първата американска “президентска”телевизия. И ако някой се опита да ги гледа ще си помисли че живее в някаква друга планета.Разбира се за тях всички други компании ( новинарски) са врагове.Най смешното е че по-вече то им водещи са на ниво детска градина.Може би защото и аудиторията им е такава.Все пак за да си републиканец не е задължително да си тъп ,но почти сигурно си!

 31. Владко, как винаги ( тръмпистите) наричате другите с това което сте вие? Наричаш Клинтън корумпирани.Но изглежда не си гледал по Фикс нюс множеството доказателства за корупцията на фалшивият милиардер Тръмп и фамилия.Ти за Тръмп юниверсити чувал ли си.За хилядите работници от Атлантик сити,измамени от него чувал ли си?За откритата корупция в момента със руски ,арабски и израелски фирми и отсядат в хотелите на мошеника и му плащат огромни пари за това удоволствие.За руснаците с куфари пари купуващи си апартаменти от него.Те сигурно са изкрали по 2-3 милиона$ на колхоза?А за републиканците които ходиха на поклонение в Москва по 4 юли,и за тях ли не си чувал? Но той май вашият кумир Гьобелс го беше казал ” обвини първи другите в това което правиш” А що се отнася до оранжевият кретен той в реалност е милиардер само в дългове.

 32. Владимир,

  За да не е напразно посещението ви тук, ето един съвет – хвърлете едно око на този сайт https://mediabiasfactcheck.com/

  Там ще разберете колко ляв е Ройтерс и ако сте по-любопитен ще разберете колко са ви лъгали от Фокс.

 33. Поздравления за хуманизма и либерализма на статиите, публикувани от г-н Инджев. Възхищавам се, че Инджев стоически търпи и несносни глаголствания на зомбирани от FOX форумци в подкрепа на Тръмп. Но за тези, които се интересуват колко вредно е явлението Тръмп и за социално-политическата атмосфера в любезното ни отечество, предлагам следния линк
  https://www.segabg.com/category-observer/fashizmut-se-zavurna-i-bulgariya-otnovo-e-chast-nego

 34. Следя статиите на господин Инджев от дълги години и що се отнася до нението му по вътрешната политика и българската по отношение на Русия немисля че имаме някъкви различия.
  Когато става въпрос за вътрешната полотика на САЩ обаче инаме големи разминавания.
  Господин Инджев явно е силно повлиян от крайно левите CNN, MSNBC, NBC, и т.н.телевизии които ревноснто подкрепят възможно най-левите демагози на Демократичесата партия.
  Самата Партия (Пиша с главно “П” защотоза човек изкарл половината си съзнателен живот под управлението на една друга такава Партия не мога да намеря разлика (както и много американци) между една откровенно комунистическа пария и днешната “Деморатическа”) не се дистанцира от изстапленията на “Антифа” които напомнят на изтапленията на SS от “Кристалната нощ”. Облечени в черно есесовците на “Демократите” бият, разбиват чужда собственност, палят запкашват. Въобще се държат като банда главорези.
  Не вярвате!? Тогава вижте тези видо материали https://www.google.com/search?q=antifa+mob&client=tablet-android-asus-tpin&prmd=niv&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiNx6eoncbeAhXr7YMKHZEuD80Q_AUIFCgD&cshid=1541729353179&biw=601&bih=962

  Защото това ми прилича на организитаните “гневни граждани” от нашето ДС през 1990г.
  Аз самият на времето бях взет “запас” за да ни разправят как трябва да се правим на “възмутени” граждани та да пазим тошовизма.

  Господин Инджев, това ли поддържате?

 35. @ NESTOR,
  Прочетох заглавието на предложената от Вас статия и доста се чудих дали да си губя времето с прочитането на самата статия, след което все пак я прочетох и се уверих, че наистина е било напразно губене на време! В България фашизъм никога не е имало, че сега пък щял да се завръща?! С една дума – плява!

 36. Към Jack Daniels:

  Ако Ви се виждам повлиян ( от крайно левите медии – дай боже и у нас да бяха такива “крайно левите”), то Вие явно сте повлиян от телевизия Фокс, крайно инфантилна, без извинение. Работил съм 6 години за такъв инфантилен работодател ( подставеното лице Албърт Парсънс,куха кукла, част от пералнята на пари на самия Мърдок и на българските му далавераджии, но представян като “жива връзка” с Мърдок). Мърдок, собственикът на Фокс, ми беше началник. Поназнайвам малко повечко за Фокс и как действат слугите му, изпитал съм го на гърба си, когато бях заплашен от тях с уволнение, след като ми спряха предаването, за което 6 месеца по-късно Държавният депатрамент реагира в годишния си доклад за правата на човека с моето поименно споменаване като жертва на политически натиск. Ето от Това съм повлиян.

  Избягвам да обяснявам какво съм написал ( художникът не разказва какво е искал да нарисува за онези, които недовиждат), но понеже явно не четете ( видно от внушенията които правите от мое име без да зачитате собствената ми идея в статията), ще направя още едно изключение, за да повторя специално и за Вас: НИКЪДЕ И НИКОГА не съм казал, че съм фен на демократите. Не мога и да бъда. Не живея в Америка. Но че Тръмп е един голям вредител за западното единство е нещо, което знам и без да ми навирате в очите недостатъците на неговите опоненти.
  Вие Това ли поддържате- един разглезен по рождение, нелеп в поведението си, обявяващ западните си съюзници за най-големи врагове плейбой, който не смее да каже крива дума на Путин и се държи с него раболепно? Няма нужда да съм американски демократ, за да забележа и отбележа това.
  И не ми отговаряйте , моля, защото очевидно отговорът Ви, както и да го формулирате, явно е “да”. Дори да не го осъзнавате.

  Към всички: престанете да ме поучавате какво трябва да пиша. Имам позиция и нямам намерение да се оправдавам за нея. Като сте такива големи разбирачи, грабвайте компютъра и пишете до медиите, които не са крайно леви или си създайте собствена медийна платформа. Или си мислите, че охранявате Вашата истина от мен като отваряте очите на незрящите незрели читатели, чиято интелигентност обиждате?

 37. До “Консервативните” любители на Тръмп

  Тръмп е на път да постигне това, което нито един президент на USA не е успял до този момент, а именно да накара света, да намрази Америка.
  Днес негови обожатели по известни на всички причини са само путинска Русия и Саудитска Арабия.
  Не случайно, единствената партия в Германия доволна от политиката на Тръмп е AfD (Aлтернатива за Германия). Партия, набрала енерция от риторика срещу чужденците и забележете, обрала гласовете на почти всички руснаци живеещи в Германия, поради одобрение към политиката на Путин.
  Барак Обама не може да бъде сравняван с Тръмп, поради простата причина, че Обама беше истински демократ, а Тръмп е обикновен търговец с наклонности на диктатор.
  Никой не може да ви даде това, което Тръмп може да ви обещае! Да се надяваме, че Америка ще изтрезнее, преди да е станало късно.

 38. До ДИМИТЪР:

  Доста пресилена е квалификацията “плява” за един текст, който съвсем правилно констатира завръщането на “социално-политическата атмосфера” на фашизма, а не на “фашистки режим”, какъвто в България наистина не е съществувал.

  Фашисткият режим е свързан преди всичко с еднопартийна система на управление на държавата, но преди това този режим се предшества от морално-психологическа подготовка на обществото, най-често под формата на патриотарско зомбиране.

 39. До “Джако Даниелс” ,много си се уплашил от демократите и терора им! А със” Каравана” пълен с арабски терористи какво стана? Сигурно според Фикс нюс вече е минал 100 Хил.Те Фикс и президента ” Брейн Фарт” така ви държат в подчинение,със страх и празни обещания!Ама пък дано Такс брейка който ти даде оранжевият ти стига да си платиш за поскъпналият бензин .За неговите донори милиардерите този данъчен подарък е в милиони и милиарди.Ама ти и на 20$ се радваш стига ” защитника ” на ред некове/ бял боклук да е президент,нали?

 40. Тези избори и самото избиране на Тръмп показват прърва вече създадена американска нация,второ тази нация иска да си пази границите и на страната ,а не само да е полицайна светът,трето че системата на насила създадена федерация не сработва и расовото и етническо деление остава иоще повече ще се задълбочава.Започва партийната система да се пълни с расови верски и полови разделения.Това чака и Европа но при нея с федерализациата ще е много по трудно парите са в различни ръце и вратичките в различните държави харесват на бизнеса.Пример нашите 10% данък е скрита офшорна зона.

 41. “Който е следил внимателно динамиката на последния месец е видял, че Тръмп бързо отписа долната камара, и се съсредоточи в изборната си кампания за GOP върху борбите за места в Сената.”

  Глупости, Тръмп не е способен на такива сложни мисли. Не се шегувам или се опитвам да го обидя, просто канстатирам факти. Човекът буквално не е способен на сложни мисли.

 42. Без пряка връзка с коментарите, но има отношения към политическия хастар на разговора. Джери Пурнел (бях ежедневен посетител на неговия блог до 2017 г., когато Джери почина; който обича научна фантастика ще се сети за автора) някъде в началото на седемдесетте анализира в докторската си теза неработоспособността на политическите категории ‘ляво’ и ‘дясно’ с всичките им нюанси. Пак там има диаграма, неизчерпваща света, но все пак Джери тогава предложи инструмент за анализ. По-късно имаше опити на други автори. След толкова години политическите коментари още стоят обречени на антиномни версии за ‘лявото’ и ‘дясното’…. В интерес на интереса (както казва сина).

 43. Иво, здравей
  Не се познаваме, само те чета и подкрепям твоите усилия в борбата срещу рубладжийството и незнанието.
  За Тръмп не си прав, защото аз съм “трьмпист”, но не сьм “путинист”.
  Освен това не всички черни са срещу Тръмп.Освен това той единствен направи и прави това което трябва на Щатите. Освен това той не разединява Европа от Щатите, а я събужда да не дреме срещу сибирската мечка.
  Да си жив и и здрав.
  Различното мнение понякога е неприятно, но полезно, когато е от свестни хора.
  За

 44. @V: точно това подценяване докара Тръмп в Белия дом. Той може и да не е много умен, но тези които са в екипа му и му пишат сценария не са тъпи. А и колкото повече го наблюдавам, толкова по очевидно е, че има ралика между простак (може би психопат) и глупак. Двете в никой случай не са синоними. На роден терен Борисов е илюстрация за същото.

 45. Без почти никакво съмнение ,ако Тръмп беше кандидат/президент в България щеше да предизвика същите спорове. Kой прав ,кой крив и дали това въобще има някакво значение ,едва ли е ясно. Факт е обаче ,че в Съединените Щати на Америка всяка страна има право на мнение и c годините тaм са създадeни медии които не могат да бъдат спрени със скръцване на зъби ,и то само заради неудобни въпроси.

  Берлин -Pайхстаг ,Февруари 20 ,1938
  Адолф Хитлер

  “Когато в една страна стотици хиляди селяни са изправени пред загубата на своите сгради и земя – когато стотици хиляди промишлени работници губят ежедневния си хляб-когато десетки хиляди компании са принудени да затворят портите си и техните служители и работници са освободени – когато армия от повече от шест милиона безработни постоянно увеличавa финансовите тежести на Райха, и въпреки тази подкрепа тe едва ли могат да си позволят жизненоважните нужди – когато образованието, се оказва по-скоро проклятие, отколкото благословия, когато старите процъфтяващи индустриални градове се разпадат, а големите сектори буквално започват да изчезват поради липсата на пазари за техните продукти – когато децата на три или четири години нямат зъби в резултат на ужасяваща бедност и недохранването – когато нито хлябът, нито млякото могат да бъдат закупени за тях – когато повече от двадесет милиона души от нашия Германски народ живеят в ужаса на реалността ,тогава такъв народ няма да извика журналистически писари или парламентарни речитативи; няма да плаче за разследващи комисии, за международни дебати, за нелепи референдуми или за плитките клишета на чужди и местни “държавници”!
  Не! Той плаче за действията, които ще донесат спасение, извън разговорите и глупавите вестници. Той няма интерес към литературните трактати на придворните болшевики международни кореспонденти;
  Интересът му се крие единствено в помощта, която ще го отвлече от ръба на пропастта! И най-вече:който се чувства призован да поеме задачата да води Hарода в такъв час, не е отговорен за законите на парламентарната процедура ,нито е задължен от определена демократична гледна точка; той е обвързан изключително с мисията, която му е възложена. И този, който се намесва в тази мисия, е враг на народа – независимо дали се опитва да се намеси като болшевик, демократ, революционен терорист,или реакционен мечтател.”

  Съвсем несвободен превод от английски. Уроците ce повтарят ,но няма желаещи да помнят. Не е учудващо ,след като предпочитаме всеки избор ,пред това да нямаме избор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.