ПЪРВИ ПРЕВАНТИВЕН “БУНТ” НА ТРЪМП СРЕЩУ ПУТИН

 

Фактът, че в първата си изява пред медиите след междинните избори президентът Тръмп си изпусна нервите и нападна вербално репортери в Белия дом, не би трябва да е новина на пръв поглед. А на втори?

Политическата промяна в САЩ след голямата победа на демократите в камарата на представителите няма как да остане изолирано явление, което с лека ръка да бъде пренебрегнато като някаква подробност от пейзажа. Той тепърва ще се променя и ще изнервя Доналд Тръмп.

След като не може да изтърпи един журналистически въпрос за “кервана от мигранти” , който се бил запътил към САЩ ( по думите му) и се взривява от последвалото питане за разследването на руската му връзка, какво ли има още да се случва, когато ще бъде разпънат на кръст с въпроси от комисиите, оглавявани от опозицията. Тези разпити са вече неминуеми като смъртта и могат наистина да доведат до политическата му кончина и без да доведат евентуална процедура по импийчмънт до сериозен развой.

Избраниците на американския народ, колкото и да са му омразни в лицето на демократите, Тръмп не може да изгони. Няма как да им отнеме думата, микрофона и допуска до себе си, както направи с репортер на Си Ен Ен.

Дали пък вече не сме свидетели на първата президентска реакция във външната политика, повлияна от загубата му на републикански гласове в една от двете камари на законодателната власт, което го остави без досегашната защита на загубеното републиканското мнозинство?

Поправете ме ако греша, но ми се струва, че Тръмп днес проявява за първи път демонстративно неуважение към Путин, към когото все още не е отправил никакъв личен упрек, за разлика от многобройните му нападки към световни лидери, като Юнкер, Меркел или съседа от север Трюдо например. Как? Ами като отказа в рязка и неуважителна форма чрез свой представител по време на телефонен брифинг за журналисти да се срещне с Путин при първата очертаваща се възможност за подобна среща.

В навечерието на междинните избори Тръмп заяви, че не е сигурен дали ще се види с Путин в Париж по време на тържествата във връзка със 100 годишнината от края на първата световна война. От руска страна се опитаха да го подканят да преодолее колебанията и да предопределят необратимостта на тази толкова желана от Путин протоколна среща за пред камерите на световните медии. Съветникът на руския самодържец Юрий Ушаков беше цитиран от руски агенции да заявява, че “Русия и САЩ ще поговорят накратко на 11 ноември”.

Не, няма да си говорят, отсече на практика Тръмп чрез споменатия си сътрудник само часове след като се изясни картината на политическата промяна във Вашингтон. Без обяснения.

Такъв нелюбезен дискурс в задочното общуване с Путин досега не съм регистрирал. Защото не е имало защо. Но Тръмп се готви да се доказва отново и отново на все по-враждебния за него терен на вътрешната политика и се опитва изпреварващо да изпрати сигнал до американската публика, който може да бъде разчетен така: “не съм пионка на Путин, в каквото ме обвиняват враговете тук и мога да му откажа все нещо”.

Ако засиленият натиск на упълномощените от избирателите демократи е сигурна величина, която не подлежи на съмнение, реакцията на Тъмп на външнополитическия фронт за компенсиране на турбуленциите у дома са напълно непредвидими. Резкият му тон при отказа от среща с Путин, при това не чрез уважителен личен сигнал в мрежата ( както обикновено прави), а посредством някакъв чиновник, може да се окаже първият залп от тактиката му да използва относително по-големите си пълномощия във външната политика като компесаторен механизъм за загубата на позиции във вътрешната политика.

А може и да не се окаже ( с извинение за лекотата, с която опровергавам написаното по-горе). Защото това все пак е Тръмп, предсказуем само в преследването на обещанията пред твърдото ядро свои избиратели. С лидери, като споменатите по-горе, той е в състояние да изпада в “боксови отношения”, след като да свали ръкавиците и да се ръкува най-приятелски с тях, все едно, че нищо не е било. Но не и с верните гласоподаватели.

Така че   сътресения  могат да се очакват само от изявите му на международната сцена и би било голяма изненада, ако той не се възползва от тази възможност да изиграе отново себе си. Защото световните лидери са много търпеливи – нямат друг избор ( война ли да обявят на САЩ от обида?). Докато избирателите имат и той го знае отлично.

https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-tramp-otkaza-sreshta-s-putin-v-rezultat-na-mezhdinnite-izbori/

26 мнения за “ПЪРВИ ПРЕВАНТИВЕН “БУНТ” НА ТРЪМП СРЕЩУ ПУТИН”

 1. Мижо, кога ще предложиш някой ром за цар на балгария? Да покажат на простите булгари, колко са кадърни. А тебе ще те изберем за говорител на циганското народно сабрание и шеф на националната циганска телевизийка.

 2. Привет и с преодоляна скромност, имам няколко забележки към Вас, уважаеми г-н Инджев.
  Първо, мисля сте подценили огромното уважение и очакване към Вас от немногограмотния г-н ЕХ, който би подкрепил толкова високи Ваши позиции с искрено-малцинствена всеотдайност.
  Второ, относно Президента Тръмп. Ясно е, че либерално заявената ви същност е в строга конфронтация с този твърде забележителен исторически екземпляр. (Доживяхме и него!) Но след backstreet Буш и омерзенито от лаладжията Обама (да не се бърка с La La Land) се оказа, че ВСИЧКО е възможно в един разглезен от дългогодишния мир и смайващите финансови своеволия (изтрили 3 трлн $ сякаш е нищо) и отсъствието на потребност от лидери-възстановители след “трагедията”, то Тръмп е признак за принизената стойност на политическото присъствие (на фона на смешната, затъваща Русия) в глобалния гражданин-самонадеян-любезен-зелен-непукист. Изразявам собственото си, неангажиращо мнение, че личности с визионерски принос за ХХI и XXII век са хората, обществото и средата за разсъждение за човек с толкова високо доказана обществена чувствителност. Благодаря, ако сте ме прочел.
  пп МОЧА задължително е да е премахнот!

 3. Имам чувството, че репортерите предизвикаха реакцията на американския президент. Мисля че за всички е безпределно ясно, че Тръмп робува единствено на визуалните си представи. Той обича, или си е въобразил, че разбира от: красиви жени, големи шоута, високи сгради, дълги огради, велика победа. Той си слага перука и винаги жестикулира. Той харесва Путин, защото е Русия – тя е голяма, не е като някаква си Германия или Канада. В изявите си Тръмп практически не показва кинестатично възприемане, т.е. при него няма „чувствам“ – има „ти си уволнен“. В Тръмп почти липсва и аудитивния поток – за него думите значат много по-малко от това, което вижда или иска да вижда (много показателно е описаното в негова книга оглед на интериора на зала или небостъргач).
  Не се и съмнявам, че практикуващите журналистическата професия в CNN, познават системата от представи на своя президент. И атакуваха по начин, който Тръмп не можа да възприеме. В резултат – изпускане на нерви и контраатака от негова страна.
  Отказът му за среща с Путин тълкувам, че Тръмп е разбрал (визуално) какъв лилиПутин е срещу него. Всички ще спечелим, ако си постави за цел или някой му вмени целта да намали размерите на Русия.

 4. Aрестуван руски хакер в България по разследването на Мълър

  (38-годишният руски гражданин е издирван със заповед за арест на съдия от Районни съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин. Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна.)
  Британският разузнавач Кристофър Стийл е споменал в “досието” за връзки на Доналд Тръмп с Русия, че съществува тайното руско скривалище в Пловдив, в което според неговата информация е трябвало да се укрият руски агенти след края на операциите им по намеса в американските избори…

  https://terminal3.bg/arestuvan-ruski-haker-v-balgarija-po-razsledvaneto-na-malar/

 5. Във в. “Ню Йорк Таймс” след победата на Тръмп публицистът Пол Кругман предсказа, че „е напълно възможно да станем свидетели на началото на нова световна рецесия, на която не се вижда края“. Други пророци, като Тони Шварц (съавтор на книгата „Тръмп или изкуството на сделката“) пък пророкуваха, че Тръмп ще подаде оставка още в края на първата година, или че след шест месеца ще се укрива от правосъдието в посолството на Еквадор, каквато прогноза направи либералният коментатор Джон Аравосис, или че ще тръгнат по пътя на Германия, деградирала от Ваймарската република до Третия райх. Последното предупреждение направи бившият президент Барак Обама миналата година, когато в реч пред Икономическия клуб в Чикаго напомни за нацистка Германия. „Ние трябва да се грижим за нашата демократична градина, иначе тя може бързо да запустее -, каза Обама.- През Втората световна война загинаха 60 млн. души. Така, че трябва да бъдем внимателни и да гласуваме“.

  Краят на света не настъпи и още е далече. Една година след избирането на Тръмп, “Ислямска държава” беше победена в Сирия и изхвърлена от всички свои центрове в Ирак. Това стана възможно благодарение на решението на администрацията на Тръмп да въоръжи кюрдското опълчение, воюващо с “Ислямска държава” в Сирия, а така също да предостави на командващия американските сухопътните войски по-голяма свобода при ръководството на бойните операции. Паралелно с това Тръмп продължи реализацията на “доктрината Обама”, насочена към избягване на мащабни войни в Близкия Изток и използването само на конвенционално оръжие в бойните действия. За разлика от Обама той успя, там където неговият предшественик претърпя провал. Тръмп начерта ясна „червена линия“, предупреждавайки Башар Асад за недопустимото използване на нервно-паралитичен газ в Сирия, а когато тази линия беше нарушена, нанесе въздушни удари по подразделенията на Асад.

 6. WOLFF, нещо си започнал да фантазираш за “победата” на Тръмп в Сирия. Неговият спонсор – Путлер ,също вече 3 пъти обяви ,че е “победил” в Сирия.
  Явно всички тръмписти,като теб, забравят че при Обама беше изгонен ИДИЛ от Ирак и беше освободен Мосул. Тъкмо Обама въоръжи кюрдите и сунитите в Източна Сирия , и те първи успяха да изгонят ИДИЛ от цялата Северна Сирия , и ако не беше султан Ердоган сега много по-голяма част от Сирия щеше да е под американо-кюрдски контрол. Но вместо да помогне на Обама ,Ердоган помагаше на ИДИЛ срещу кюрдите. Също така Обама даде близо 1 милиард долара за обучение то и екипировката и на другите сунитски бунтовници, но голямата част от тях бяха под въздействието на Ердоган ,и вместо да се бият за собствената си свобода , заедно с американо-арабската коалиция и кюрдите. Това принуди Обама да прекрати военната помощ за сунитите ,защото те отиваха да служат на неоосманските цели на Ердоган, а друга част от тези сунити отиваха директно в ИДИЛ ,заедно със оръжието което Обама им даде за да воюват срещу Асад и ИДИЛ!
  Така че благодарение на Ердоган сирийските сунити се разцепиха и не воюваха със подареното им американско оръжие ,заедно със кюрдите срещу ИДИЛ и Асад, и сега само кюрдските територии източно от Ефрат са свободни ,докато западно от Ефрат териториите пак са окупирани от нелегитимните тирани и военнопрестъпници – Асад , Путлер и аятоласите.
  Обама се опита да помогне на сирийците, колкото можеше и, колкото му диктуваха интересите на САЩ в Сирия ,без никаква друга подкрепа , и даже против, западните и регионалните играчи в Сирия.
  И в резултат от това успя да освободи голяма част от териториите източно от Еврат и в северозападен Ирак и Мосул.
  А по времето на Тръмп няма освободени територии в Сирия и Ирак.

 7. Само уточнявам – Пол Кругман е икономист и носител на Нобелова награда за икономика. Да, пише и за Ню Йорк Таймз.

 8. Пак само уточнявам:)))- „тайно скривалище” в битието на intelligence services се нарича safe house може и safehouse. Safe определя house.А скривалищата са по принцип „тайни”. Интересно четиво.

 9. В интерес на истината журналиста провокира цялата сценка. СНН и подобните и медии бълват нон-стоп шум срещу Белия дом, така че нормално е Тръмп да не ги харесва.

 10. За Русия е важно между двете стрни да бъде установен диалог, т. е. прагматични отношения. Но не смятам, че курсът на Тръмп по отношение на Русия ще е по-различен от този на демократите. Именно при Тръмп бяха въведени санкции срещу Русия и обявено излизането от РСМД – договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Просто почеркът на Тръмп е внасяне на известна доза хаос в регулирани отношения (в случая с ЕС), за което споменава и г-н Инджев. Не мисля, че между Тръмп и Русия има политическа връзка. Такова впечатление се създаде от факта, че Русия беше инструментализирана в полит. съперничеството между двете партии – демократите обвиняват Тръмп за връзки с Русия, а Тръмп (републиканците) намира кусури на демократите за да неутрализира обвиненията.

 11. @Rada: Възходът на Тръмп е подпомогнат от Русия. За връзките между кампанията на Тръмп и фигури близки до кремълският режим има много надеждни данни,обвинени, дори и осъдени.
  Възходът на Тръмп е подпомогнат НЕ САМО от Русия, но и от други влиятелни кръгове вътре в самата Америка. Причините са много вкл. и надеждата че ако се постигне дерайлиране на ЕС (и на Китай), ще бъде удържан светът със само един (икономически) хегемон.
  Същевременно Тръмп върши отлична работа на Кремълския режим защото дестабилизира западния свят и увеличава “теглото” на Русия. За това са готови да изтърпят някоя, неизбежна при които и да е президент, санкция (която и без това почти не засяга олигарсите). В допълнение Тръмп помага на Путин под тезгяха, като изкарва Иран извън международната банкова система. Сега Иран ще прави бартер нефт срещу стоки с Русия, а Русия се намества в освободилта се ниша на пазара на петрола, което с излишък компенсира санкциите.

  Така, че Тръм е много изгоден за Кремъл.

 12. Извинявам се за спорадичните изпуснати букви в думите. Пиша от мобилен.

 13. Откакто пут.ин си напазарува шрьодер, не се учудвам на нищо. Хазартният тип тръмп е дори още по-подходящ за такава операция.

 14. Много глупости се пишат тѕк за Трамп.
  Аз јивеа в Лас Вагас и гласувах за Трамп и пак ште гласувам.
  Jim Acosta е директор на CNN тои е един нахален отвратителен јурналист марксист и с право е отстранен от Белиа Дом
  ПС
  Извинуавам се че използвам Македонската азбука, ниамам на разполојение Болгарската

 15. Преди няколко седмици – 3-4, Тръмп обяви, че руснаците не спазват старите договори СС и системно ги нарушават. Това беше официалното начало на завоя.

 16. Мисля, че този “бунт на Тръмп е имитация.Засегнат е само авторитета на Путин, което не е толкова важно.Другите,съществените му постъпки обаче са в интерес на руската политика.Това е нещото което има значение.Критично мислещите,имат реална представа за авторитета на Путин и преценката им не се влияе от подобни номера.За ватния народ, нищо на този свят не може да намали значението и сляпата любов която изпитват към Путин.Тоест тоя “бунт” на Тръмп няма да повлияе въобще преклонението което изпитват и подкрепата която оказват на Путин и неговата политика.Според мене Тръмп имитира скъсване на връзката.Или даже отправя послание ,че такава връзка никога не е имало и той е независим.

 17. Не мога да допусна дори за момент, че действията на Тръмп са ръководени от чувствата които изпитва към Русия и Путин. Тази връзка между тях, най вероятно е скрепена с компромати.Не виждам как Тръмп, може да избегне от зависимостта ,”да се разбунтува “.Какво трябва да се случи за да може Тръмп да скъса с тази връзка?

 18. “адаш”, тук ВИНАГИ ще се пишат “много глупости” за фалиралият “бизнесмен” Тръмп, който е тотално зависим от лобистите на старите промишлени производства и петрола, а още повече е зависим от своят “спонсор” – Путин.
  И ще ти задам само един въпрос – Защо Тръмп искаше ТОЧНО от Путин да хакне пощата на Демократическата партия и Х.Клинтън?!?!
  Защо не поиска от ДРУГ да направи това хакване? Защо например не помоли неговият сегашен “приятел” и “вожд” на КНДР – Ким Чен Ун, той да хакне демократите? Или пък китайският “вожд” Сидзинпин?
  Или пък защо не поиска от Тереза Мей да му “даде” тази толкова НЕобходима хакерска “информация” за Х.Клинтън и Демократичната партия????
  Защо ,според Тръм, трябваше ТОЧНО Путин да хакне демократите, а не някой от другите “вождове” и тирани по света?…….

 19. Тръмп е пример и надежда , че всеки идиот в САЩ може да стане президент!

 20. Най-важната задача на Тръмп е да попречи, като президент на Америка, на всички държави, политически партии и организации създаването на Палестинска държава. Всичката тия пропаганда за бежанци, търговски войни и т.н. са с цел да се саботират икономиките и политическите системи на държави и икономическо-военни съюзи подкрепящи създаването на Палестинска държава. За да свърши тая работа до край той би трябвало да стои в Белия дом, а за да стои в Белия дом той може да си позволил да изостави временно Путин и Русия с цел да намали критиките към себе си по тая линия и обезсърчи критикуващите го, респективно да задържи властта достатъчно време, докато провала на създаване на Палестинска държава не стане необратим процес. Ционистите нямат никакви скрупули да жертват който и да е в името на Израел и неговата сигурност. Така, че нито Путин , нито който и да е може да си мисли, че е по-важен от Велик Израел за Тръмп!

 21. Абсолютно съм сигурен, че зад хакерските атаки на руснаците не стои толкова Путин колкото ционистите от Америка и Израел. За тях е по-важно и крайно наложително да имат проционистки президент като Тръмп, а това, че той е идиот е една малка подробност. Дискредитирането на демократите би осигурило комфорт на ционистите в Америка, Израел и тяхната марионетка Тръмп която да следва ционистка политика! Заиграването с Путин е единствено да отвлече вниманието на електората от много по-важните за Израел дела!

 22. Към Сульо Пулев:

  Може ли да подкрепите с някакви факти тази абсолютна убеденост, че не е Путин а Израел ? Че Израел се радва на решението за преместването на ам. посолство в Ерусалим е факт, но той не е достатъчно основание да повярваме, че най-близкият съюзник на САЩ в света, а Путин, върши мръсната работа на Путин срещу САЩ.

 23. @СУЛЬО ПУЛЕВ
  Само да Ви напомня, че по правило американските евреи гласуват за демократическата партия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.