Какъв е фокусът на протестите

1479x759 facebook banner
Зала “България”

Както при много други събития насред българската политическа мъгла, в която лявото ( представяно от БСП) изглежда дясно, а то ( узурпирано от ГЕРБ) се проявява като ляво, липсва главното условия за ориентиране в сегашната ситуация. Губи се фокусът за изясняване на произхода и причините за разпространението на сегашните протести, въоръжени с твърде общи формулировки срещу мафията, цените на горивата, застраховките и прочее съществуващи, но пощадени от недоволните граждани конкретни виновници за недоволството на хората. 

Ясно е насред тази мъгла все пак, че Борисов се чувства застрашен, макар възгласите на протестиращите срещу него лично да са епизодични и не доминират сред скандиранията. Щом се крие и е оставил заместника си Цветан Цветанов да обикаля телевизиите, за да потушава огъня, значи главният пожарникар на републиката е най-малкото притеснен. 

А какво друго да направи, след като не може да приложи коронния си номер да приласкае водачите на протеста и да им обещае пари за каузата им? Както на протестиращите полицаи – пари за униформи, а на майките на деца с увреждания, едни 300 милиона от бюджета за нуждите на тези деца. И т.н. Обаче сегашните протести нямат конкретно лице. Нямат ( все още) излъчени парламентьори, с които Борисов да преговаря и да ухажва с популистките си номера. Ето защо засега печели време до изясняване на проблема с представителството на уличния натиск. 

За сравнение , с риск да бъда обвинен в партийно пристрастие, ще припомня, че премиерът Иван Костов поемаше риска да се появява пред гневни митинги без грам надежда да ги усмири с персоналното си присъствие. Но го правеше “за честта на пагона”, макар да не беше генерал, а “командир” само на подчинените си в администрацията и в партията. Докато “генерал” Борисов набира кураж да се яви пред гръцки фермери, които не го разпознават като свой душманин или пред стачкуващи миньори, за да ги приласкае със съмнителния комплимент, че са “прости” хора, които винаги могат да се разберат с простия си премиер.

Борисов е свикнал да печели и печеленето на време е част от обичайната му тактика. Тя включва надеждата, че сред гражданите ще настъпи умора – пък и студ се задава в близките дни, свършва проклетото циганско лято, което улеснява уличното митингуване. Само че умората на “противника” вече не е фактор, който работи предимно в полза на премиера. 

Когато столичният кмет Борисов, изгряващата звезда на постмонархо-социалистическото управление у нас,  се жалваше от народа си, на който не е случил, от монолога му пред български имигранти в Чикаго през февруари 2009 г. се запомни презрителната му оценка за избирателите като лош “ма’трял” – същият, който след това му гласува достатъчно, за да стане премиер. http://e-vestnik.bg/5534/цитат-в-десетката-бойко-б-в-чикаго-цига/

Става дума за умора лично от премиера и от самодоволството му на вечен победител на терена на популисткото мачле, на което пада за дузпи, след което става, за да бие дузпите толкова пъти, колкото му е нужно, за да вкарва нови и нови голове на опразнената врата на противника, на която пише обезоръжаващо  “липса на алтернатива”. Само “луд умора нема”, нали така. 

По мое скромно мнение масовостта на сегашните протести, започнали заради отделни казуси, се дължи именно на тази умора. Борисов е омръзнал на твърде голяма и разнолика част от българите.

zx860y484_3343802

Не ми се вижда много достоверно, че протестират предимно младите, както някои коментатори твърдят. Защото сред тези млади лица определено доминират почти униформени агитки, скандиращи като на стадиона типичните лозунги “българи, юнаци”. Нито визията им, нито лозунгите им не изглежда много спонтанни.

Факт е, че българските знамена са единствената цветна символика. Още не са се появили руските, както по време на подобните протести в началото на 2013 г. , макар в строя на протестиращите да са налице отново и туземните посрещачите на руските “Нощни вълци”.

Няма съмнение, че има опити за оседлаване на бунта, но БСП, ако не се брои откровената подкрепа, изразена от Корнелия Нинова ( с изричното подчертаване, че тя изразява мнението на ръководството на партия) внимава да не бъде откроена като прекалено явен ездач на “тигъра”, който ръмжи с многохиляден глас по улиците на българските градове. Внимава, но не  просто от страх да не бъде изядена от него, а по тактически съображения, включващи надеждата гражданите да й свършат работата, която сама не е в състояние да довърши на избори.

Впрочем, като стана дума за избори, кой е истински виновният за това, че днес имаме президент като Румен Радев, сочен от ГЕРБ като главен подстрекател на гражданското недоволство ( вярно или не – но е сочен в това качество)?

Как кой? Това е същият, който направи възможно генерал Румен Радев да се уволни навреме от армията, за да участва в президентските избори. И  да ги спечели срещу неизбираемата Цецка Цачева, за която Борисов по-късно се похвали, че е нарочно избрана от него, за да позволи на кандидата на БСП да победи. Ето точният цитат на думите му за нарочно загубените от ГЕРБ избори в полза на Румен Радев:

“Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията”, заяви Борисов на форум на Европейските студенти демократи във Варна на 29 юли 2017 г.

Толкова по въпроса за загубения фокус върху причините да имаме възстановка на протестите от 2013 г. И още нещо, но този път като наблюдение върху разфокусираните послания – или по-скоро върху липсата на конкретика в исканията на протестиращите. 

През 2013-та по улиците и площадите кипеше възмущение от монополите, но сред тях бяха откроени само електроразпределителните дружества. Наблюдаваме повторение на тази избирателна “слепота”. И днес разгневените граждани щадят – волно или поради дългогодишно пребиваване в медийния памук на “особената” ни медийна среда- основния играч в България на терена на горивата. Това е руският монополист Лукойл, европейски шампион по плащане на нисък акциз на държавата и в резултат на това е рекордьор също и по печалба на континента. http://clubz.bg/75737-dyrjavata_dyrji_nisyk_akciza_na_gorivata_uslujva_na_lukojl

НА СНИМКАТА: Корнелия Нинова и Костадин Костадинов рамо до рамо на митинг на БСП

660_a3592ab911af2fb8e1357a6840c6c59e

Дали това е случайно? Или има нещо общо с активирането на партии, като “Възраждане” във Варна ( откъдето и преди близо 6 г. тръгнаха най-големите протести, последвани от оставката на Борисов през февруари 2013 та)? Тази регионална партия, получила цял процент на последните парламентарни избори, е откровен сателит на БСП. Лидерът й Костадин Костадинов се бори не само за място под възходящото слънце на национализма с ляв уклон, но и за вниманието на Кремъл, аплодирайки руската агресия срещу Украйна.

Задавам този въпрос, защото управляващите се чудят как да обяснят “необяснимото” за тях недоволство на протестиращите граждани, но бягат от темата за движещите сили. Виждат сламката в окото ( на бурята), наречена Румен Радев, но не виждат гредата “Лукойл” в него. 

Едва година и половина след събитията, довели до оставката на Борисов през 2013 г., споменатият по-горе Цветанов направи първите половинчати признания за руската роля в протестите. Колко ли ще му трябва този път да направи същото прозрение? 

Из славянския свят1479x759 facebook banner

25 мнения за “Какъв е фокусът на протестите”

 1. Днес бе съобщено че формацията Демократична България не застава зад проектираните нови протести.Много разумно решение,като се има предвид липсата на яснота и конкретика в исканията на протестиращите,нещо върху което акцентира статията по-горе.Изключение има само в протестите на майките с искане оставката на Валери Симеонов.

 2. Избирането на решетниковият “генераль”-фатмакмаршаль е още един от НАЙ-крещящите примери за това, че калинковоКРАСНОкожият “генераль-вождь” на НРБ – МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА никога …. НИКОГА не е бил пОлитик , и НЯМА никаква пОлитика от 20 години във властть. Това е и потвърждениеТО ,че той ВИНАГИ е бил само за ПОРЦИОНото “усвояване” на властть!
  Той винаги…..ВИНАГИ е бил ПОРЦИОлитик, а НЕ-пОлитик!
  И, да , МУТРОмилиционеропитекЪТ ТРЯБВАШЕ да УВОЛНИ фатмак-маршала от “парадните” ВВС на НРБ една година преди това, когато той си поддаде оставката от ВВС, заради решението на министър Ненчев докато се провеждаше ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша, и едновременно с това се провеждаше и тогавашният конкурс за избор на нов самолет за ВВС. Което наложи министър Ненчев да предложи да поискаме помощ за въздушната охрана на НРБ от другите ни съюзници в НАТО. И точно срещу тази временната помощ с техни самолети от нашите НАТОвски СЪЮЗНИЦИ беше причината фатмак-маршала да си подаде оставката!
  Т.е. “натовският” “генераль” от ВВС е ПРОТИВ самолети от нашите НАТОвски съюзници да охраняват НРБ?!?!!?!?!?!?!!?
  Но тогава МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА НЕ прие оставката , и подкрепи сегашният решетников ()резидент , вместо своите “коалиционни” “партньори” от Реформаторският блок и Ненчев, заедно с които беше и президента Плевнелиев!
  А едва година след това, МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА помогна за своевременното “уволнение” на решетниковият ()резидент, за да може той да се кандидатира за най-високият ЦИВИЛЕН пост в НРБ, още преди да се е “уволнил”!!!
  Ето такъв “натовец” е решетниковият ()резиденть. Заедно с помощта на “другият” туземен пожарникарски “генераль” – бокоТИКВАТА.
  А сегашните протести трябва да се пренасочат към колониалната централа на руският колониализъм – Лукойл-Бургас, и жълтите павета – пред “парламенТа” и пред кабинета на лукойлският картоиграч-бокоТИКВАТА, защото те приеха лобистките закони против конкуренцията и срещу малките бензиностанции, също така от няколко години има закон който позволи да се МОНОполизират “акцизните складове” от Лукойл-Бургас, и трето-МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не повишава акцизите, за да може Лукойл-Бургас всяка година да ПЕЧЕЛИ още еди милард от ниският акциз, но без да намали цената на горивото произведено от него.Към тези няколко ЛОБИстки далавери на Лукой-Бургас трябва да се добави и пристанището Росенец ,което НЯМА нито гранична линия , нито има КОНТРОЛНИ уреди на входящите нефтопроводи в Лукойл-Бургас, което позволява БЕЗконтролната контрабанда на горива от Лукойл-Бургас в НРБ и извън границите на НРБ.
  А, съвсем не трябва да забравяме и назначаването на “опозиционият” “енергетик”-р.овч. за “представитель” на НРБ в Лукойл-Бургас от МУТРОмилицинеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  И още…ощЕ….оЩЕ….ОЩЕ….БЕЗкрайни МОНОполни далавери на Лукойл-Бургас, където е назначен и съпругът на “опозиционната” “другарка” – ниновна. И за това и БСП ВИНГИ ще е със своите гасудари от Лукойл и Газпром.
  Същото е положението и с ПОВИШАВАЩИТЕ се цени на природният газ от Газпром, защото МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА само укрепва ОЩЕ повече МОНОполЪТ на Газпром и Булгаргаз в НРБ, през последните си три “мандата”. И освен това НЕ договори многомилиардните компенсации за ОГРОМНИТЕ НАДплатени цени , до сега. както и НОВИТЕ ПО-ниски цени за следващите години с МОНОполиста Газпром.
  Ето заради това са ВИСОКИ цените на бензина и газа в НРБ- защото има ЛОБИстки МОНОпол на Лукойл и Газпром в НРБ , заради “управлението” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  А скоро ще се повишат и цените на електроенергията ,заради милиардите “усвоени” в беленският гьоль, хидрофилософският Цанков камък и ПОРЦИОНите ВЕИ-та. А сега МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ще ПРОДЪЛЖИ с “усвояването” на още НОВИ над 20-30 милиарда за беленският гьоль, което няма как да не ПОВИШИ още повече цените на електроенергията в НРБ. А трябва да добавим и новите ЛОБИстки “сделки” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА за ТЕЦ-Варна и ЧЕЗ……..

 3. Няма да отида на тези протести.Не защото не са справедливи,а защото не са истински и не казват причините довели до това състояние.
  България е с най ниски данъци /и акцизи/в Европа и най високи цени на горивата.Най после лъснаха нещата.Но много малко са тези,които казват истината.Държавната закрила на руските монополи Лукойл и Газпром окончателно сринаха живота в България.Никакви увеличения на пенсии и заплати не могат да компенсират поскъпването.
  Руските слуги Борисов,Радев,всички партии в НС не смеят да кажат истината ,камо ли да вземат мерки.Руските ли подлоги Корнелия и партия *Бъзраждане* с някакъв си К.Костадинов ще решат проблемите.Сривът към бедността до гладна смърт за някои е гарантиран.И сега ,ако временно се успокоят нещата,не значи че са решени .Докато господствуват Лукойл и Газпром няма подобрение.А наште безумнци вкарват все по нови руски фирми,краденето да продължи
  И затова въпросът при ново гласуване трябва да бъде партията за която се гласува и лидерите й проруски ли са.Ако *да* значи сме обречени.Ето слушам фин.министър Горанов и нито дума за руското господство и ограбване от Русия.

 4. П.П. Искам само да добавя ,че ЛОБИстките “закони” против конкуренцията на малките бензиностанции бяха приети от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА с помощта на неговите ПОРЦИОНни путлериоти ,като ревизоро , и с ПОРЦИОНната “опозиция” – ниновна и ДПС…..

 5. “формацията Демократична България не застава зад проектираните нови протести”
  Това е първото хубаво нещо в последните 20 години произлязло от” сините” останки.

 6. Само един въпрос. Възможно ли е протестите да са леко побутване по повод тупането на топката около АЕЦ Белене и връзката с турски поток?

 7. Към висок:
  „„Демократична България“ подкрепя както справедливия протест на българските граждани срещу високите цени на горивата, така и протестите на малките и средните участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България. Застава зад техните искания за свободен от картели и монополисти пазар и работещи държавни регулатори, бранещи конкуренцията. Чрез нашия евродепутат Светослав Малинов ще уведомим ЕК за поредното безобразие, което сегашната власт извършва в България, включително и за пълната абдикация на държавата, която не смее да се намеси на пазара на горива.“

  https://terminal3.bg/gorivata-v-balgarija-sa-po-skapi-ot-tezi-na-redica-evropejski-strani/

 8. Кореспондентката на Дарик от Бургас каза, че начело на тамошния протест е имало джип с развято руско знаме и искане за намаляване акциза на горивата.
  Наглостта им няма граници!

 9. Към Един:

  Снимката е датирана от 2016 г.,т.е. не се подвеждам фактологически по отношение на сегашните протести. Поне засега пазят приличие с чисто българската символика.

  Иначе е вярно за петолъчките на лицата.

 10. Ето ви един материал за размисъл 2018 European Union VAT rates
  https://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/
  Докато в преобладаващото количество страни има намален ДДС за храните (Foodstuffs), фармацевтични продукти, медицинско оборудване за инвалидите, и много други неща у нас намален ДДС има ЕДИНСТВЕНО за настаняване в хотелите. България е трета от горе на долу. Даже дума да не знае някой на англ. ще получи много добра графична представа.

  BULGARIA: Reduced Hotel accommodation

  SLOVENIA REDUCED: Foodstuffs; water supplies; pharmaceutical products; medical equipment for disabled persons; domestic passenger transport; books (excluding e-books); newspapers and periodicals; cultural events and theme parks; writers and composers; social housing; renovation and repairs of private dwellings; cleaning of private dwellings; agricultural supplies; restaurants (preparation of meals only); hotel accommodation; admission to sports events; use of sports facilities; undertaker and cremation services; domestic waste collection; treatment of waste and waste water; minor repairs of bicycles, clothes and household linen, shoes and leather goods; domestic care services; hairdressing; soft drinks; intra-community and international road passenger transport; some take away food; cut flowers and plants for decorative use and food production; certain supplies of new buildings; certain construction work for new buildings.

 11. Госпожо Савова абсолютно сте права! Докато са на власт нащите ПРОДАЖНИЦИ всички които назовахте поименно и ЛЕВИ и ДЕСНИ които са СЛУГИНАЖ на ВАТНИЦИТЕ в България – Лукоил и Гаспром ще си РАЗВЯВАТ БАЙРАКА и ще БОГАТЕЯТ за наща сметка и за сметка на Европа!IIC…..oIL.

 12. Да попитам демократите, нали герб и бсп бяха едно ?? Сега защо обвинявате протестиращите в комунизъм? Нали комунистите са на власт и държавата била комунистическа?
  И какво всъщност ви пречи да си организирате ваш си протест с ваша си тема? Покажете, че сте Българи! Или бат бойко ви кефи и не искате избори?

 13. г-н Инджев само ще напомня, че и зелените човечета пазеха приличие и не развяваха руски знамена докато окупираха Крим.

 14. AY:

  Все обещавам да не обяснявам поотделно, но се изкушавам на краткия въпрос да отговоря кратко за онези, които от дълги обяснения не разбират: ГЕРБ и БСП са точно толкова едно, колкото Атака и ДПС. Скачени съдове.

 15. За АУ
  Вие говорите на демократите. Не се знае вие от кои сте. За да проведем смислен разговор.

 16. Вилнеене на мутри, с “Мерцедес”-и с руски номера няма как да минe за граждански протест

  Много позиции и решения на властта са недопустими, но това не е достатъчно, за да върнем ново мафиотско управление
  Огнян Минчев

  https://www.faktor.bg/bg/articles/vilneene-na-mutri-s-mertsedesi-s-ruski-nomera-nyama-kak-da-minat-za-grazhdanski-protest

 17. Дългите обяснения не винаги казват нещо нали! Да обясниш нещо с две думи значи го разбираш. А дали скачени съдове изключва да са партии на червената партизанска проклетия не мисля! Атака и ДПС не са ГЕРБ и БСП.
  На въпроса на Асенчо от кои съм. От тези дето корена им е от 100 века български, плащат данъци в България и понасят тежките несгоди от работата на некадърни, страхливи, безродни, бездушни и крадливи чиновници, милиционери, политици, чорбаджии-комсомолци, бащите на които не можеха да се подписват но слухтяха в църквата кой се кръсти и т.н. боклуци, които се хранят от труда ми и от труда на рода ми но не им пука за това, оплетени в безкрайни интриги и престъпления. Един много тежък камък от който ако не се оттървем скоро, никога няма да изплуваме от вонящото блато.

 18. В основата на нашата бедност е руският грабеж.Даже местните крадци ,олигарси,присвояване на европейски средства и държавни поръчки са свързани с путиновата мафия.Може да ги разглеждаме име по име .От Джи пи груп до Водстрой.Те са други няма.На други не се дава.
  Това трябва да се коментира,пише.говори непрекъснато.
  Къде са на протестиращите исканията към държавата,Лукойл и Газпром.Къде са лозунгите срещу Лукойл и Газпром за ограбване на българите.
  ИЗГОНВАНЕ НА НЕПОЧТЕНИТЕ РУСКИ ФИРМИ ОТ БЪЛГАРИЯ.
  ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВОДЕЩИЯТ ЛОЗУНГ НА ПРОТЕСТИТЕ.

 19. Корпоративен данък (от 2003 до 2018 вкл.)
  https://home.kpmg.com/xx/en/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online/corporate-tax-rates-table.html
  От 170 държави в таблицата най-нисък корпоративен данък-10 процента имат АНДОРА, БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА, БЪЛГАРИЯ, КИРГИЗСТАН, МАКЕДОНИЯ, МОНТЕНЕГРО (9%), ПАРАГВАЙ, КАТАР и УЗБЕКИСТАН (7.50).
  Узбекистан започна да развива машиностроене през последните години.
  ЕС средно-21.29 // светът средно-24.03

 20. За АУ
  С други думи вие сте активен борец.
  Инерцията здраво ви държи.
  Много здраве от Асенчо.

 21. С “други думи” Асенчо , не само червените боклуци замърсяват Родината и народа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.