Моята лична “социалистическа революция”

 

 

IMG_0025

 

 

Взимам повод от критиката към България за жалката картинка по отношение на медийната свобода, която се съдържа в току-що публикувания мониторингов доклад на ЕК. И от реакцията на българските власти, които заявяват в отговор през същите тези болни медии, че това не било проблем на властта.

Колегата Любен Обретенов развива днес в сайта Klub Z тезата за тлееща у нас социалистическа революция – в смисъл, че хората се бунтуват срещу ниското заплащане. Не знам дали точно за социалистическа революция става дума, но е вярно, че ниското заплащане е голяма проблем за (де)мотивацията на трудещите се. И понеже не съм голям специалист по темата, ще илюстрирам това твърдение със себе си, давайки си сметка, че този подход дразни някои читатели ( които могат да не четат по-нататък при това положение).

Една от причините да изпадна от пазара на труда след като през октомври 2006 г. напуснах БТВ под натиска на президента Първанов и неговите медийни слуги беше точно тази. Първоначално бяха “чумав”. Медиите или бяха инструктирани в голямото си мнозинство да не ми дават трибуна ( още по-малко пък постоянна работа), или просто не искаха да си имат работа с пипалата на всесилния по онова време октопод, чиято власт се разпростираше нелегитимно далеч извън скромните му официални президентски правомощия – нещо, което обикновено наричаме с аморфната и атрофиралата от прекалена употреба, но относително точна дума мафия.

Най-напред се престрашиха да си контактуват с мен жълтите медии. Направих грешката да си въобразя, че това все пак е някакъв прозорец от закованата ми къща към публичността. И до ден днешен ме “наказват” за тази глупава преценка изкривените ми от тях интервюта с идиотски лъжи от мое име, като заглавието “Докладвах на Батето …” ( когото никога не съм познавал, но вероятно бях казал, че в БТА на времето издавахме бюлетини само за ползване на комунистическата върхушка, превеждайки материали от западния печат, недостъпни за “простолюдието” ) и прочее гадости, приемани в мрежата за истина от онези, които желаят да възприемат така абсурдите по мой адрес. 

Постепенно започнаха да “проявяват интерес” към уж закопаното ми журналистическо тяло и други медии. Не знам дали някаква хватка е била отслабена, но преломът настъпи през есента на 2009 г., когато бяха поканен като лектор в посолството на Швеция на редовната месечна среща на акредитирани в София дипломати от страните, членуващи в ЕС. Тази чест обикновено се оказва на действащ министър или друга “важна клечка”. След това явно “някой” беше забелязал, че ме е превърнал в нещото, което медийният експерт Георги Лозанов нарече с познатия от времето на комунизма термин “дисидент”. Т.е.репресията  постига обратния ефект чрез моето изкуствено маргинализиране.

Това е предисторията на повода за този текст. А същината е в това, че въпреки биографията ми на журналист, минал през практически всички жанрове в професията – от агенционната журналистика, през пресата, радиото и телевизията ( при това в качеството на генерален директор или главен редактор на национални всекидневници), общото между офертите за работа, които започнах да получавам беше тяхното унизително ниско заплащане. Плюс опитите да бъда вкаран в някакъв ограничителен режим – например да се занимавам само с международни теми, за да не дразня управляващите. 

Бях се зарекъл да не позволя да бъда унижаван точно толкова, колкото не позволих и на БТВ, чието ръководство застана на страната на овластения насилник в критичен момент, вместо да защити своя журналист или поне да му даде някоя и друга секунда за обяснение преди да осъществи заплахата си с уволнение. Не смятах, че съм “поевтинял” на медийния пазар, както явно се опитваха да ме спазарят съответните медийни работодатели. Любезно отказах на всички подобни “ухажори”, запазвайки за себе си принципа, че няма да се наема на работа за по-малко заплащане от онова, от което се отказах по принципни съображения в телевизията.

Вече съм споменавал този епизод, но да приложа към повествованието си и емблематичният в това отношение случай с БТВ, откъдето, вместо да кажат едно “извинявай”, десетина години по-късно се опитаха да купят евтино името ми. Поръчаха ми коментар за следобедното им неделно предаване “120 минути с…” и дори- о, чудо, го излъчиха. Но когато ми заявиха, че ми предлагат да го правя четири пъти месечно, т.е. да се явявам на екрана толкова, колкото и преди скандала от 2006 г., но срещу близо четири пъти по-малко заплащане, се натъкнаха на категоричния ми отказ. Казах им, че не съм изстискан лимон, който могат да ползват както си искат. За наказание отказаха да ми платят обещания хонорар за излъчения коментар.

По-емблематична свинщина в това отношение от страна на медия, която се раздели ( с облекчение) с моя милост точно с фалшивия аргумент за нарушена от моя страна етика, трудно може да се измисли. 

По същия начин си развалих отношенията и със собственици на сайтове, които ми предложиха да пиша екслузивно за тях. Обясних им, че могат да ползват труда ми безплатно, публикувайки от блога ми мои статии, както мнозина правят. Но е въпрос на професионална чест да пиша по тяхна заявка срещу “някакво” заплащане. Обърнаха ми гръб, сякаш искам нещо нередно и извънредно.

Във връзка със “социалистическата революция” , спомената по-горе, трябва да напомня, че по времето на т.н. социализъм на външните коментатори в Телевизията и Радиото се плащаше хонорар – по мои спомени около 12 лева за “Хоризонт” и двайсетина лева на участие в Телевизията. Малко, не някак си уважително.

Днес телевизиите смятат, че плащат на такъв като мен, като благоволяват да го поканят и да го “покажат” ( че още го има). Приравняват ме към политиците, социолозите, политолозите, чиновниците, журналистите на заплата и прочее заинтересовани от телевизионното си рекламиране гости.  За което очакват благодарности и послушание. Иначе… Иначе става както в отношенията ми с БНТ и Нова телевизия, където съм отново “погребан” до нивото на устата. Само носа си виря по веднъж-два пъти в годината от техните екрани и то по теми, по които “някой” е преценил, че няма да навредя много на домакините.

Междувременно съм доказал, смея да твърдя както малцина “събратя по перо”, че мога с години да работя на т.н. обществени начала. Т.е. безплатно. Но тази моя особеност беше схваната от работодателите като повод да опитват да ме наемат евтино. Така и си останах “безработен” по тази причина. А вече и не желая да си “играя” с такива батковци.

Като човек, който е пропуснал ползата от 12 годишни заплати на стойност около половин милион лева, изчислено на базата на последната ми заплата с евентуални индексации, мога да си позволя да им кажа: “майната ви”. Ще се обидят само онези, които го заслужават.

Не знам дали този мой скромен бунт е “социалистическа революция”, но пожелавам и на други да опитат. Ако бяхме повечко, щеше да има ефект. Да, знам, индивидуалният ми протест не накривява шапката никому, поради което ми е скроена шапка-невидимка. Кроячите сигурно са доволни от себе си, но и аз също съм доволен, че не им се дадох. Каквото и да ми струваше това. 

Управляващите, пребиваващи в създадена от тях и подобията им удобна среда, днес се подиграват от телевизионните екрани, че ЕС критикува не българското правителство в своя пореден мониторингов доклад за плачевното състояние на медийната свобода, а всъщност се карали били на самите журналисти заради …автоцензурата. Типично гербаджийско дебелашко поведение – сякаш автоцензурата не произтича от цялостното състояние на болната глава, от която проблемът се прехвърля на здравата!

1479x759 facebook banner
В зала “България”

Из славянския свят

17 мнения за “Моята лична “социалистическа революция””

 1. Ако не беше този безскрупулен опит за убийство на Иво Инджев като журналист, той нямаше да стигне сегашните висини на творчеството си, нямаше да развие потенциала си на публицист, талантлив писател и отговорен историк -изследовател, който няма начин да не остави следа в истинската история на България.
  Издържа на отмъстителния натиск да го наврат в “мишата дупка” на материалната безизходица, не можаха да го пречупят нито примитивите на власт, нито антибългарите, слугуващи на чужди интереси!
  Така че всяко зло за добро,
  но жалко за разпиляна творческа и психическа енергия в това неравно сражение!

 2. харсва ми снимката. Находчиво!

  http://clubz.bg/75769-vyrvi_socialisticheska_revolyuciq_tiha_no_tozi_pyt_istinska
  Прочетох статията. Идеята за капитализъм с човешко лице се появява през последните 10 г. в някои книги по иконом.
  Правилно е подчертана регулативната функция на държавата, но липсва ролята на държавата касателно структурата на икономиката. Предполагам че е така, защото мантрите на пазарната икономика изключват такава роля.
  „Но държавата при пазарна икономика има едно много важно задължение – да осигури върховенство на закона и реална конкуренция, които са задължителни условия за по-добър стандарт на живот”.
  Ако броят на работещите в шивашката индустрия нарасне от 320 хил. на 500 хил. при реална конкуренция и върховенство на закона стандартът дали реално ще се повиши? И на външния, и на вътрешния пазар продуктите на шивашката индустрия са в конкуренция с евтините продукти произведени в Китай, Индия, Индонезия, Бангладеш където нито заплатите, нито цените са европейски.
  Препоръките на Световната Банка са образованието да отговаря на нуждите на пазара. Ergo няма нужда от много математика, физика, химия и пр. след като трябва да образоваме бъдещи шивачи, а не бъдещи инженери. Но ние произвеждаме и инженери (частично и за сметка на бюджета). Когато университетите са автономни и на собствена бюджетна сметка те имат интерес да произвеждат инженери за които обаче няма мотивация да останат на вътрешния пазар на труда – не само заради ниското заплащане, а и заради стеснения кръг на собствено инженерни дейности.
  Касателно ролята на профсъюзите-там където се работи за експорт, профсъюзите трудно ще убедят работодателите да увеличат заплатите. Работодателите не произвеждат за вътрешния пазар за да се интересуват дали техните работници купуват произведената стока или не.
  Пак от статията: „Една от основните причини за победата на Запада в студената война бе, че тамошните управленски и икономически елити създаваха такива условия, че всяко поколение живееше по-добре от предишното. Това се случваше и заради заплахата “червената чума”, идваща от Изток, да се разпространи и на Запад. СССР обаче рухна и елитите на Запад се разпищолиха”. Това обяснение не е валидно за сегашните реалности. Преди бурното развитие на технологиите населението е важно за държавата/елитите като работна сила, пазар и военна сила. Вече не е така. Призводството се роботизира, пазарите в Азия растат, а мощта на армията все повече зависи от технологиите. Ръстът на он-лайн търговията на дребно ще остави много продавачи без работа, напр. Много важен е и фактът, че богатството днес се създава много по-бързо и в по-голям обем във финансовата сфера, а не в производството. икономисти говорят за финансиализация на капитализма.
  А това, че бъдещото поколение ще е по на зор от днешното е абсолютно правилно отбелязано от журналиста. За съжаление е така.

 3. Иво, единственото с което мога да те успокоя, че те харесвам още от 91-92-ра година! По Свободна Европа бяха страхотни коментари, също!

 4. ОТКОГА МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА се “интересува” от мониторинговите доклади?!?!?!?!?
  Нека погледне тези за предишната, по-предишната, по-ПО-предишната, НАЙ-предишната ….. по-ПО-НАЙ-предишната години. Никога МУТРОмлиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не е отдавал даже минимално внимание на тези доклади! Нито неговите калинковоКРАСНОкожи “министерски” шамани , завършили РабфУК , по времето на соца!
  И какво толкова се е “ПРОМЕНИЛО” , за една година, спрямо миналогодишният доклад ,който беше ТОТАЛно НЕглижиран ,както ВСИЧКИ предишни???? И ,сега, “ИЗВЕДНЪЖ” МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА най-НАКРАЯ се “сетил” ,че имало някакви си доклади от ЕК, заедно със своите калинковоКРАСНОкожи рабфУк “министри”?!?!? ЗАЩО до сега не КОМЕНТИРХА всички НЕизпълнени ПРЕДприсъединителни договори с ЕС???
  Които и сега СЪЩО НЕ са “изпълнени”, вече 13 години след приемането ни , въпреки сегашният “положителен” доклад!
  Явно са забравили за предишните 12(ДВАНАЙСЕТ) ОТРИЦАТЕЛНИ доклади, а обръщат вниманието “само” на последният.
  И нека не се “успокояват” от този “положителен доклад”, защото “състоянието” КРИВОсъдната система на НРБ не само НЕ се е “подобрило”,а точно обратното – ВЛОЖИЛО се е!
  Защото нито съдилищата в НРБ са станали “по-независими” , в сравнение с миналата година, напротив станали са ОЩЕ по-зависими, особено “спецсъда” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговият “генерален” “прокурор” -цацаТА! Също още по зависим е и “неЗАВИСИМИЯТ” ВСС , а пък вишинската цацаратура е станала даже ОЩЕ по-централизирана , отколкото е била преди 1989г..
  Също така бандитската им ОПГ-КОНПИ(р) не раследва сегашата дивашка корупция на властта, както би трябвало да е действа!
  Като цацатурата и КОНПИ(р) все още не раследват ГьОЛ-гейт,Лукойл-гейт, пАток-гейт, КТБ-гейт, Булгартабак-гейт, ЦУМ-гейт, КУМ-гейт,НДК,ГеПи-груп, нито милиардите за “обществените поръчки”, граница-гейт, ЧЕЗ-гейт, ТЕЦ-Варна……
  и още МНОГО други КОРУПЦИОННИ “сделки”, само от последната година, на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговите ЛОБИстки ОБРЪЧи ,които “усвояват” десетки МИЛИАРДИ от “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ” и ЕВРОфондовете, всяка година. Ето това трябва да се раследват от ЛОЯСАЛАТА цацаратура и КОНПИ(р) “избрани” от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА! А не да правят фейк-раследвания насочени САМО към опозицията и противниците на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговите задкулисни ЛОБИстки и СУДЖУКови ОБРЪЧи.
  Когато КОНПИ(р) и цацаратурата успеят да спрат източването на десетките милиарди от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата калинковоКРАСНОкожа бюрокраДция , с обвинени “министри”, кметове , НАП-аджии, прокурори, милиционери и “антикорупционери” от КОНПИ(р), само тогава , няма да има нужда от мониторингов доклад на ЕК!
  А сегашният “положителен” доклад е само за ПРЕДизборна АГИТАЦИЯ и ПРЕДизборна пропаганда в помощ на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата “партия”-ГЕРБ, за предстоящите ЕВРОизбори! И НИЩО друго!
  Това е ПРЕДизборен доклад, който даже не отчита ОГРОМНОТО изоставане на НРБ дори спрямо Румъния.
  И това се вижда от ОТРИЦАТЕЛНИТЕ “инвестиции” и демографските данни, които не се влияят от ПРЕДизборните “доклади” за “напредък” в КРИВОсъдието на НРБ. Същото се вижда и от ОТВЕСНОТО пикиране на “свободата” на словото в НРБ с над 100(СТО!!!) места през трите “мандата” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и герберокожите.
  А най-точният индикатор ,който показва какво точно е мнението на ЕК и Народната партия спрямо “управлението” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и герб е РЕАКЦИЯТА им на убийството на журналистката в Русе, там се видя най-добре ,какво е “отношението” им към техният “съпартиец” от герб(главноТО евразийско разузнаване на балканите!)!….

 5. От месеци очаквах подобен коментар, или по-точно изповед, от г-н Инджев. Нито е революция, нито е бунт, а най-нормалното поведение на свободен човек. Всъщност човек започва истински да живее едва след като определи своята цена. Изисква се голям кураж, но си струва.

 6. Не бих казала, че написаното тук е „изповед”. Аз бих го определила с прословутото изречение на М. Твен: The reports of my death have been greatly exaggerated. Мисля, че такава интерпретция е и в хармония със снимката.

 7. На властуващите негодници винаги сметките излизат криви. Защото “Не се гаси туй що не гасне”.
  Вас господин Инджев Ви четат,ще Ви четат и ще Ви разбират. Това е по-важно от жалките сребърници,ако ще да са милиони, от хотелите,апартаментите и разгула на продавачите на чест и омраза.

 8. “Тарикат мъж не писка” – тъй са рекли старите хора.

 9. Защо Иво Инджев (и неколцината други като него, които наистина заслужават да бъдат наричани журналисти!) не е допускан до телевизионния екран най-вече, но и даже до вестниците ли?! Ами много ясно защо: защото ако на такива като Иво Инджев се даде думата по медиите, ако им се позволи да говорят и пишат свободно, то България никога нямаше да стигне до това унизително положение да бъде управлявана от менте-“политици” като Боко Борисов, Вольный Сидеровский и вся остальная руско-советско-евразийско-комунистическая сволочь. Тази е причината да се отнема думата от такива като Иво Инджев, разбира се – и те да бъдат остракирани от медиите, да бъдат превръщани в дисиденти, да бъдат изкуствено “маргинализирани”, унизявани и прочие.

  Ще си позволя да дам и още един пример, който, така да се каже, съм го изстрадал собственолично, на собствения си гръб: в качеството ми на скромен блогър, който си позволява да пише и говори каквото мисли и по най-опасните политически теми, аз също бях наказан, също бях уволнен от още по-скромната си работа като учител по философия и гражданско образование в едно пловдивско училище – и то на два пъти (съдът отмени уволнението ми е ме върна на работа, после пак ме опраскаха, при второто ми уволнение съдът пак го отмени, сега очакваме окончателното решение на ВКС, но отново съм заплашван, че дори и да бъда върнат пак на работа, пак ще бъда незабавно уволнен!). Така става в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ, не се дивете, че тия неща се правят не само срещу И.Инджев и останалите “безработни” журналисти, но и срещу немълчащите учители по философия и гражданско образование, които си позволяват да имат свои политически блогове. Апропо, и мен преди години централните телевизии са ме канили за какви ли не участия, в последните 3-4 години нямам нито една покана, от което си правя извода, че най-вероятно името ми е попаднало в таен списък, спуснат на послушните медии, в който властта е дала указания на кои хора в никакъв случай не трябва да им се дава думата! (Воденото от мен предаване “На Агората…” по Пловдивската обществена телевизия, тя е частна, не е държавна, тя е и много бедна, щото в нея се говори истината!) го водя на напълно обществени начала, т.е. без да ми се плаща и стотинка.

  Г-н Инджев, как смятате, дали пък наистина има такъв списък на лицата, нежелани от угодните на властта медии? Аз лично не мога да си обясня какво е това единодушие на медиите, а може би пък просто СТРАХЪТ е причината дадени лица да не бъдат канени за коментатори – и да се канят само съответните удобни гурута от типа на Андрей Райчев, които шестват от медия в медия?!

 10. Благодаря RADA за линка на доклада. Не знаех че може да се изтегли. Лошото е че е 14 страници. Може би Европейската комисия трябва да създава два формата на този доклад. Един формат от една страница и един разширен. Така като създават само този формат, една малка част го четат, а през свободата на словото разширената публика се запознава с изкривения смисъл на този доклад.

 11. Към Баба Гошка:

  Старите хора са рекли също “преклонена главица сабя не я сече”. Както и “тарикатите на баламите вода носят”.
  Рекли са също и за магаретата и атовете, в смисъл, че трябва да си налягаш парцалите, за да не пострадаш.
  Тази “мъдрост” ли прокламирате за безпогрешна, Гошке?
  “Тарикаты” никого может и да е било комплимент, но днес не е похвала – освен за

 12. Познато семейство от Сандански сподели, че градът им е пълен с руснаци! Строели си хотелчета, регистрирали туристически агенции. Казаха, че често пътували до Пампорово. И там било същото! Руснаци пазарували къщи за гости в село Стойките, предпочитали населени места близо до балнеоложки центрове.
  “Братушките” направо изкупували цели пустеещи села в Родопите, за да строят селища от затворен тип с цел имотът да се обособи като ОТДЕЛНА АДМИНИСТРАТИВНА ЕДИНИЦА СЪС СТАТУТ НА ОБЩИНА и да ползва евросубсидии. Това са си официални руски анклави, в които на българска територия се разпорежда руска окупационна администрация!
  Какво смята да предприеме по казуса МРРБ, ДАНС, МВР, какво ново законодателство спешно трябва да гласува НС и най-вече какви спешни решения трябва да вземе МС, оглавяван от Борисов, за да се спре това нагло руско нашествие на българска територия, за да я има България?!

 13. Иво,от цялото си сърце благодаря за Апостолския труд, който полагаш,за да будиш българите! Господ да благослови теб и семеиството ти! Извинявам се, че минах на ти, но мисля, че се познаваме вече. Лошо е, че повечето бг. журналисти са жалки страхливци, иначе досега щяха да се организират и да протестират срещу БЕЗОБРАЗИЯТА на овластените КРЕТЕНИ!

 14. Присъединявам се към написаното от Авакум Захов.

 15. не мога да се изразия по добре от
  Авакум Захов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.