Испания също се отказва от ядрената енергетика, а България е в крак с Узбекистан

В зала "България"
В зала “България”

Из славянския свят

За сведение на българското ядрено лоби, неговото правителство и прочее придатъци към постсъветската икономика: още една развита държава се присъединява към клуба на страните, които се отказват от ядрената енергетика. Това е Испания.

След стряскащата ( не и руско-българската ядрена мафия) авария във Фукушима през март 2011 г., самата Япония преразгледа и практически спря програмата си за производство на електричество чрез ядрена енергия. Последва я не друг, а Германия.

В развития свят пионери в това отношение са Австрия и Италия, където строителството на ядрени централи е забранено със закон. Италия препотвърди това статукво чрез нов референдум след Фукушима.

Във Франция, която е водеща по производство на ядрен ток в западния свят, се водят разгорещени спорове около опасностите, произтичащи от тази свръхнаситеност с ядрени централи. Както прогнозира българският специалист по ядрена енергетика Георги Котев, омразен на ядреното лоби тук ( и не само), именно Франция е потенциално застрашена от вероятна ядрена авария  по логиката на факта, че има най-голям брой подобни централи, много от които са сред най-старите в света. 

Сега към изтрезнелите от ядреното опиянение нации се нарежда Испания. Нейното правителство обяви чрез секретаря по енергетиката Хосе Домингес, че властите няма да подновят лицензите на съществуващите ядрени централи в страната при изтичане на експлоатационния им срок от 40 години. Това означава, че и тази европейска демокрация ще се отърве от цъкащите ядрени бомби в близките 10 години.

Къде сме ние? 

България е на ядрения пангар, изнасилена наскоро от Русия да плати огромна за страната неустойка за това, че на матушката не й се случи досега ядреният проект в Белене. Вместо да се разстроят от изнасилването, стопаните на страната решиха да подновят офертите към евентуални инвеститори, които да възкресят руския проект. С други думи, България е в крак с Узбекистан, където през октомври Путин подписа договор с правителството на бившата съветска република за строеж на руска ядрена централа.

Докато развитите държави една по една се отказват от ядрената енергетика, тук ни дават за пример турските ядрени мераци, заиграващи също с Русия, както и нови “играчи” на ядрения терен, като Узбекистан. Защото в Булгаристан имаме опозиционно-властово статукво, отворено за нови руски изнасилвания.

 

8 мнения за “Испания също се отказва от ядрената енергетика, а България е в крак с Узбекистан”

 1. Ето какво е казал Борисов по повод АЕЦ Белене през годините:
  “…замразяваме АЕЦ Белене” (10.07.2009).
  “Белене е икономически необоснован проект”(29.09.2009).
  “Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.03.2010).
  “АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (02.03.2010),
  “АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.03.2010),
  “България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.06.2010),
  “Белене не е замразена”(25.06.2010),
  “АЕЦ Белене е изключително важна за България”(01.11.2010)
  “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.09.2010),
  “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),
  “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(06.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),
  “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (08.11.2010),
  “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),
  “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).
  “Ако не започнем да строим “Белене, след 10-15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011).
  “ще рестартираме Белене-(05.2018)
  Кашата в главата на тиквоний сега ще я сърбаме ние!!!

 2. Мафията в Италия помага на АЕЦ Белене
  Референдумът в Италия за забрана на ядрена енергиия (при 5 налични действащи реактора) е в значителна степен подпомогнат и от мафията. Причината са сериозните средства, инвестирани от нея във възобновяеми енергийни източници. Като резултат в момента северна Италия , а това е индустриалната част на страната, изпитва остър недостиг на електроенергия и закупува такава от съседни страни на едни от най-високите цени в ЕС. С използването на подводна връзка от Черна Гора до Италия е възможна доставката на електроенергия от бъдещата АЕЦ Белене, като договор за съвместно дружество е подписан наскоро при посещението на Борисов в Черна Гора. Сърбия има мораториум върху строежа на АЕЦ, така че и там се отваря пазар за енергията от Белене на фона на предвижданите китайски и руски инвестиции в страната. Ако отново трябва с едно изречение да се обобщи ситуацията – изградената с руски технологии АЕЦ Белене ще изнася електроенергия за Сърбия (с мораториум за АЕЦ), Македония (малък потребител), Черна Гора (малък потребител),вероятно и други страни от региона, Италия (забрана на АЕЦ, голям потребител). Ще има и за България, когато спрат удължаването на живота на 5 и 6 блок на Козлодуй (зависи от Русия, сега са до 2028) и от очакваното спиране на ТЕЦ с въглища (имат амнистия засега до 2030г., т.е. до очакваният пуск на АЕЦ Белене)
  Въпрос с понижена трудност: на кого е изгодно и кой ще носи ядрените рискове?

 3. От русия и без пари да дават не трябва да се взема нищо. русия е доказан най-голям враг на България.Ето за това. Иначе за ядрена централа че няма да има, няма да има. Целта е само едни пари да се точат от народа, той да обеднее напълно и да си продаде земята на руски фирми.

 4. Узбекистан е на седмо място в света по добив на уран. Енергията от АЕЦ ще бъде използвана и в други страни на Централна Азия. Русия ще строи АЕЦ също в Египет – Ел Дабаа. GE Power, the US energy technology company owned by General Electric, announced earlier this month that it had won the contract to deliver the turbine island equipment for the El Dabaa project through AAEM, its joint venture with Russia’s Atomenergomash.
  http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Egyptian,-Uzbek-nuclear-power-plans-discussed
  Светът е място на интереси.

 5. И друг път съм споделял мнението си за данъка Русия наречен Белене:
  Белене ще има! Не работеща централа, а изграждащ се проект поне 50-60 г! Ето как:
  2004 г- имаме вложени 1 млрд, да възстановем проекта.
  2008 г имаме вложени 1,5 млрд да продължим.
  2018 г имаме вложени 3,5 млрд, трябва да продължим за да не загубим вложените пари.
  2025 г, имаме вложени 10-12 млрд, трябва да продължим проекта.
  2035 г имаме вложени 30 млрд, трябва да продължим за да не загубим вложеното..
  2045 г……

 6. Още другата седмица, на 22 ноември, в СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД ще се състои обжалването от страна на адвоката на Областния управител на София Илиян Тодоров, който загуби на първа инстанция първото си дело срещу мен ( второто му дело срещу паралелно си върви на първа инстанция и следващото заседание, ще е чак през февруари 2019 г.).
  СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД е определил 10.30 ч. за разглеждане на жалбата на Тодоров.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.