Освобождаването от проруското статукво е обединителна национална кауза

В зала "България"
В зала “България”

Из славянския свят

Наскоро една американка от група туристи, дошли да се запознаят с България, пред които бях поканен да изнеса лекция като политически коментатор, ми зададе въпроса защо по фасадите на сградите в София има толкова много графити и какво означават те. Отговорих спонтанно, че като правило пишат младежи, които по дефиниция са против статуквото. Ето защо, в политическия смисъл на думата, могат да се видят предимно гневни послания, заклеймявайки това статукво – такова, каквото го разпознават в условията на медийната мъгла- като форма на младежки бунт.

Моите американски слушатели кимнаха с разбиране. След време се замислих и си дадох сметка, че не съм отговорил на първата част от въпроса: защо са толкова много графитите. А от графитите до графоманията има една крачка, както знаем от излиянията в интернет. Дали тази масовост не е реакция на факта, че нещо не е наред със средствата за масова комуникация, меко казано?

Днес ( почти) всеки “пише”. За щастие някои, които са малцинство, се изказват умно, според скромните ми критерии. Почти всеки пише, но далеч не всички четат. 

Моя милост чета умни коментари и – ако щете вярвайте – се съгласявам ако не с всички автори ( все пак чета избирателно, името на автора е определящо за мен), то с повечето им текстове. Например за пагубната липса на алтернатива на споменатото статукво, доколкото мнозина от нас, критиците на властта, не бихме искали точно най-дълго управлявалата партия в историята на България да се завърне на власт и да стане още по-зле. Или пък нейният сателит ДПС да се намърда пак на кормилото на държавата, особено след като там демонстративно победи проруската линия на Почетния председател.

Наясно съм с ироничното отношение към тезата, че българските демократи нямат общ враг и поради това някои си измисляме руския фактор. Тази тема агресивно се застъпва тъкмо от най-видните слуги на руското статукво у нас, но прозира и в нежеланието на съмишленици сред българските демократи да я подкрепят. Вижда им се примитивно, едностранчиво и преувеличено, макар вече целият свят да прогледна на какво е способна руската хибридна агресия. Къде по-възвишено е да се разсъждава за нюансите на либералния дискурс, настъплението на здравословния консерватизъм в нашия променящ се многополюсен свят и прочее наукоподобни парадигми.

Дали на някого му харесва или не, статуквото си е проруско. Такива са фактите. Имаме състезаващи се за вниманието на строгия бащица Путин президент и премиер, които се унижават на аудиенциите си при него . Единият от благодарност, че е издигнат за държавен глава в търбуха на троянския му кон, а другият от признателност, че още не е свален пак от него, както през 2013 г. 

Единственият дисидент в правителството, позволяващ си непристоен език спрямо това статукво, си отиде току-що от вицепремиерския пост заради …непристоен език. Българите, които преди това си казваха, че имат чрез неговата спорна личност свой говорител, способен да се изрепчи на Путин и неговият Гундяев, бяха принудени да замлъкнат сами поради невъзможността да подкрепят непристойния му език по адрес на майките и болните им деца.  Иначе казано, проруското статукво не само не отслабва, но и се консолидира до 100 процента на върха на властта. При това осиротелите противници на проруското статукво не могат да се възмутят на глас, защото не приемат злословието срещу майките и децата.

Може да звучи като хипербола, до докато българите не осъзнаят, че освобождението от натрапения като свършен факт руски вирус в българската власт е националноосвободителна кауза, явно ще си останем разделени и демотивирани. Точно това цели Кремъл. И го постига.

Не е вярно, че ориентир за обединението за обща кауза на българските демократи може да бъде примерът от най-добрите години на СДС. Нужно ни е много повече от този спомен и в много по-широк контекст. Не само защото СДС е отдавна дискредитирана, бита карта, която няма как да бъде възкресена по познатия ни модел, разбиван систематично от чужди и свои от четвърт век насам. 

Има само едно “нещо”, което, колкото и да звучи аморфно, обединява българските демократи. Кукловодите на ГЕРБ бяха напипали вярно тази следа и я вградиха в названието на проекта с думата “европейско”. Тя омагьоса достатъчно много българи, за да се бетонира властта на един Бай Ганьо ( либерал с либералите в началото, и консерва с консервите в наши дни), обсебил “европейското” в България на принципа, че е по-добре да е той на върха, отколкото от отстраняването му да се възползват старите другари и другарки ( сякаш в ГЕРБ ги няма!). 

Това “нещо” българите възприемаха още по времето на комунизма като единното понятие “запад”. Не случайно тъкмо натам се устремиха всички, които се възползваха от свободата да се махнат, придобита след абдикацията на комунизма от функцията му на надзирател на собствения народ, по който се стреляше на месо при опит да избяга от комунистическия “рай”. Те от предстоящата демокрация ли се отвратиха или от опита си в условията на недемокрацията преди?

Една от най – тлъстите лъжи на антизападната пропаганда вече трето десетилетие е, че демокрацията била виновна за възникналата чрез бягството на българите на запад демографска криза. Истината е, че това преливане на българи щеше да е още по – масово, ако имаше начин да се случи внезапно с отварянето на шлюзовете на НРБ. Но се състоя след това като реакция на дългото сдържане на човешкия поток, изкуствено отглеждан в язовира на “народната власт”, превърнал се в блато. 

Българите гледаха с четири очи на запад и дори на юг – в смисъл, че драпаха да отидат в чужбина, пък дори и да ставаше дума за либийската диктатура и пустиня, където имаше привлекателни и недостъпни в НРБългария елементи на западния начин на живот.  Ето това обединяваше българите – включително и най-заклетите комунисти, които ламтяха за западни блага.

По “онова” време бяхме обединени по този въпрос както по никой друг. Западът беше единно понятие. И днес малцина правим разлика относно нюансите, по които западът се различава. За нас той си остава запад – “нещото”, което е по-развито и осигурява по-добър начин на живот. Символиката на това нещо хитро си присвоиха от ГЕРБ и няма сила в момента, която може да убеди неговите крепители, че трябва да си оттеглят подкрепата от фалшивия проект и да си връчат гласа на друг субект на западното влияние.

Няма ли? Или има? 

Ето на този въпрос трябва да си отговорят добронамерените търсачи на дясно, т.е. прозападно обединение в България. И като си отговорят, да спечелят за каузата вкопчените в Бай Ганьо прозападни българи. Един от начините да постигнат това е да разобличават прокремълското статукво, на върха на което управляват гражданите с проевропейската заявка върху фасадата на партията си.

 

32 мнения за “Освобождаването от проруското статукво е обединителна национална кауза”

 1. Точно както винаги гн. Инджев.И аз бях един от тези успял първо да замине ( с много зор) за Либия.А след това по време на “просперитета” на Жан В .избягах в Америка.Ако по времето на правешкият галош ,хората можеха да пътуват навън както сега ,надали и милион щяха да останат в БГ.Но и един процент не биха отишли в любимата им Русия!

 2. Да .Измислено е от най мракобесните сили с един и същ почерк.Как да реагираш ,като изземат най съкровените и безспорни неща в които вярва масовият българин.
  1.Името на Стефан Стамболов.Без срам и свян анти българите раздават награди с това име.Мръсотия без край.
  2.Употребяваш Българската монархия за анти български цели,като вземаш една посредствена и продажна личност от тази монархия и я използуваш в услуга на вражеска държава. Най безсрамно ,най нагло и хората гледат ошашавени и трябва време да мине за да разберат какво става и не вярват на очите си.
  3.Създават анти български военни формирования в услуга на Русия и ги наричат с името *Васил Левски*.Е по голямо кощунство има ли .И властта мълчи ,защото и тя е анти българска.
  4.И накрая създаваш партия с името *европейска*,като използуваш нагласите на народа и започваш прикрито ,двулично,нагло да прокарваш руската политика изразяваща се в 1-2 милиарда отклонени от бедният български народ за да храним опианчените руски мужици.И в същото време тръбиш,че ако не е герб.комунистите ще дойдат на власт.Ами да дойдат,каква е разликата с вас.Това че герб са по големи лъжци и демагози.
  Викът на Левски *Народе* е слаб .Ще извикам *Мръсници,проклети да сте*.

 3. Оня ден най-накрая ба(л)кянтуристическият воЖДяджър МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА най-накрая се появи, след над една година постоянно скитосване, с едно от НАЙ-КАЗИОНните си словоблудства в една от НАЙ-КАЗИОНните “телевизии” в НРБ.
  Явно МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е изчаквал ,докато получи “евроиндулгенцията” от своите дългогодишни евросътрапезници. Това се видя от неговата мазна и нагла физиономия на дебилски олигофрен, докато говореше за “положительният” евродоклад за “напредъка” в ЗАВИСИМОСТТА на КРИВОсъдието на НРБ!
  И след това “тържествено” изражение на ба(л)кянската мутра е съвсем сигурно , че този “евродоклад” се дължи на най-МНОГО на шпионската “дейност” на ОПГ-ДАНС, ОПГ-ДАТО, ОПГ-МВР и ОПГ-УБО, по време на “успешното” европрдседательство на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА. Не случайно всички хотели в София са натъпкани с “жучки” , доставени директно от пАсоль-губернатора макаренков, от КГБ и ГРУх, и от чекисткият “генераль” – решетников.
  И сега ,след толкова “УСПЕШНОТО”, за путлериското разузнаване и неговите задунайски клонинги , европредседательство се получи този “изненадващ” за всички “евродоклад”?!?!?!
  Освен олигофренските тъпотии за “успешният евродоклад” МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , в краткото КАЗИОНно “интервю” между мачлетата и “транспортното летене”, повтори за хиляден път редовните си дибилски простотии , както е правил винаги в КАЗИОНните си “интервюта” през последните 20 години!
  Пак повтори и редовните си лъжи за ПОРЦИОните си “успехи” и бандитският “бюджет с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, където е предвидил над 5 милиарда ПОВЕЧЕ за ПРЕДизборно открадване от ЛОБИстките си ОБРЪЧи и калинковоКРАСНОкожата си бюрокраДция. Излъга и ,че за поредна година ,че 2-3 миларда от “излишъците” ще са пак за сметка на “непрестанната” си “борба” с контрабандата, за поредна 20-та година.
  И ако се събере “контрабандата” за всичките 20 години, 20 години по 2-3 милиарда са 50-60 милиарда, то излиза че ЦЕЛЯТ “бюджет” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата “финансова” КАЛИНКА-горанов е ИЗЦЯЛО и САМО от прословутата “контрабанда”!!!
  Тогава ЗАЩО ПОВИШИХА с над 10% “минималните и максималните доходи”??? Защото само ДОД от тях ще приберат над 3 миларда повече от миналата година! Отделно ПОВИШИХА с над 1% “пенсионните” , а заедано с тях се ПОВИШАВАТ и “здравните осигуровки” !!!
  Т.е. само от фиктивното , ИНФАЛЦИОННО, “повишение на доходите” и “осигуровките” за следващата година МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и горанов ще ОГРАБЯТ над 5 милиарда , само от “повишените” заплати, а после казват че ,уж, пак “бюджета” се НАпълва от “контрабандата”.
  И след като ,уж, контрабандата намалявала с 2-3 милиарда , всяка година, то вече трябва да се събират над 50 милиарда годишно, което показва ,че ВСИЧКИ “данъци”, “осигуровки”, “такси” са ИЗЛИШНИ. И НЕ трябва да се внасят в “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА. Така всеки ще си получава ЧИСТАТА заплата , без да дава повече от половината от нея за ДДС, и другите данъци и “осигуровки”.
  А, както казахме ,вече, БВП на НРБ изкуствено и ИНФЛАЦИОННО е надут с над 10 милиарда, вместо да има нормален РЪСТ на БВП за 2019 ,и да е около 5 милиарда. И тези ДОПЪЛНИТЕЛНИ 5 милиарда ще се дойдат от ПРЕДизборната инфлация, за да може МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА да има ЛИЧНИ ПРЕДиборни ПОРЦИИ за ЛОБИстките си ОБРЪЧи и калинковоКРАСНОкожата си бюрокраДция.
  И в крайна сметка от 10 миларда “ръст”на БВП за 2019г, 6-7 милиарда ще отидат за КУПУВАНЕТО на изборите от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, а едва само 3-4 милиарда ще останат за всичките останали 6-7 милиона българи!
  Освен ПОСТОЯННИТЕ си “бюджетни” ЛЪЖИ и манипулации , МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не каза дори една правилна дума и истина , излъга дори ,себе си, като каза , че само той, единствен, си подавал предсрочно оставката. А само преди 4 години Олигархски също си ПОДАДЕ оставката, и от тогава МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА постоянно е “премиерин”…………….
  Но както знаем от той даже не знае какво е словоблудствал само преди броени минути, и говори диаметрално ПРОТИВОПОЛОЖНИ неща в рамките на само един час.
  Но няма и какво друго да се очаква от един постоянен ба(л)кянТУРИСТически пУтешественик, който даже вече няма време да изиграе поредното си мачле , защото правителственият самальот вече каца на земята само за да зареди за поредната му туристическа екскурзия…………
  П.П. И след като симеонов си е подал оставката за две думи, то какво ли трябва да направи т.нар. “войвода” – ванЮкаракачАНСКИ, който, въпреки че ,уж, е “против” миграцията е ПРОДАЛ български паспорти на над 100 000 чужденци, които са мигрирали директно към Западна Европа?!?! И освен че ванЮкаракачАНСКИ е “легален” ТРАФИКАНТ в ОСОБЕНО големи размери, неговият началник-НУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, генералната ЦАЦА и бандитската престъпна група-КОНПИ(р) все още не му искали нито оТставката, нито му търсят данъчните декларации за този “легален” мигрантски ТРАФИК?!?!?!?!?
  А освен това ванЮ каракачАНСКИ е мигрирал и “отрочетата” си ,пак, при “гадните” евролиберсти?!?!?!?

 4. Тук чета дето имало между наште коментатори много начетени хора- кой на 4, 5, други на 2 и 3 започвали да четат. И сега моята бомба: Бях … някъде / не мога да ви кажа къде / и разговарях с Георги Георгиев / името е променено / и тогава Георги ми каза: “Нашият Първи / посочи с пръст нагоре / е много, много начетен човек”. Бях готов да не се съглася с него, но тогава падна истинска БОМБА / почти като тази, бъдещата в БелеНЕ /–“Той е много, ама много начетен. Аз работих с него и в СИГ / името е променено / и във ….. / смигна ми с лявото око / при ония с противопожарните маркучи, ако се сещаш кои са”. Тук се сетих! И сега ИСТИНСКАТА, АМА НАЙ-ГОЛЯМАТА ВЪЗМОЖНА БОМБА!!! “ Той е чел Винету на ИНДИАНСКИ ЕЗИК!!!” Признавам, аз ахнах!…… Виждате ли мои приятели, как незнанието, нашето, може да ни доведе много беди на главата! Затова, извинявайте мен и моите приятели / не мога да му кажа името, нали разбирате / ние и аз сгрешихме. Искаме прошка!

 5. Ами бягайте но не предавайте рода и народа си! Няма кой друг да помогне. Политиците и техните гурута в БГ са си поделили плячката а скандалите им са буря в чаша вода за пред глупаците, които ги избират. Зад кадър мъркат доволно помежду си. Дори и така наречените демократи си поделиха доста големи парчета народна баница и въпреки недоволството им не изглеждат чак толкова недоволни. Само истинските демократи скитат немили недраги в страх че ще бъдат елиминирани. Българския парламент е превърнат в напарфюмирана кочина с угоени червендалести свине, чиеро сърце трепва само от още кльопачка но не и от народната неволя!

 6. Поредната статия-шедьовър!
  Иво, дори да напишеш нещо под псевдоним, пак ще те позная. Наистина, феноменален автор. Висока класа.
  Възхищавам се на таланта ти.
  Ако те срещна на улицата, ще те спра, за да се запознаем и да ти кажа написаното в лицето.

 7. Дисидент има няколко значения влючително и Вероотстъпник; лице, отклонило се от господстващата религия.
  Да ,за петата колона интересите на Кремъл явно ca религия.
  Сега ми стана ясно защо преди 1989 , гласове казващи истината за лицемерието на тоталитарния режим са били неуморно гонени ,изселвани ,вкарвани в затвора… Bъпреки че са били единици. Корнелия Нинова ,ДПС и корпоративните медии са oткрито недоволни. Oставката не била искрена. Вероятно очакват сепуко. Всъщност Bалери Cимеонов направи така ,че лъсна раболепието на откритите прокремълски слуги ,a cкритите ca по-явни . Никога няма да му простят ,и ако имаха тази власт вероятно биха се опитали да го спрат по всякакъв начин.

 8. П.П.П. И като заключение на моят коментар, трябва да се посочи ,че всичките маймунджилъци на с фалшификациите на БВП и “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата “финасова” КАЛИНКА-горанов, ще УВЕЛИЧИ цените на стоките с над 20-30%, а фалшивото “повишение” на заплатите ще е само 10%, дори и за калинковоКРАСНОкожата му бюрокраДция – “министерствата, “службите”,ОПГ-ДАНС,ОПГ-УБО, ОПГ-ПГУ, МНО,”милицията” и т.н., което няма да компенсира ТРОЙНО по-високият ръст на цените, особено при растящи цени на МОНОполният нефт и газ от Лукойл и Газпром.
  А , за пенсионерите “повишението” на пенсиите ще е даже още по-малко – само 5%. А в “избраната” от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ЦАЦАратура средното повишение ще е над 20%, т.е. те са едни от малкото “избрани”, които няма да усетят ПРЕДизборната ИНФЛАЦИЯ от над 20-30% ,предизвикана от ПРЕДизборните ЛОБИстки ПОРЦИИ на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  А другите имат ПРЕДизборно понижение на доходите с около 20%, дори и след “увеличението” на заплатите им с 10%, а пенсиите реално ще паднат още повече – над 20% ,защото ще ги “увеличават” само с 5%!
  От всичко това можем да предположим, че единственото “повишение” на доходите при ПОРЦИОНната коалиция между герберокожите и путлериотите е ИНФЛАЦИОННОТО.
  И всеки …. ВСЕКИ може да “повишава” доходите по-този начин, като пусне печатницата за повишаващата се левова “макулатура”. Когато “повишението” на заплатите и пенсиите ще колкото ПОВИШЕНИТЕ цени на стоките, без никакво повишение на доходите! Просто ще се добавят изкуствени допълнителни нули към девалвиращите левови “купюри”
  РЕАЛНОТО повишение на доходите не в възможно при ПОРЦИОНните “коалиции” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, защото НРБ никога НЯМА да изпълни ПРЕДприсъединителните договори с ЕС , което води до ОТРИЦАТЕЛНИ чуждестранни инвестиции , и което намалява конкурентноспособността на икономиката.
  При МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА може да има РЕАЛНО ПОВИШЕНИЕ , само, за ПОРЦИИТЕ за ЛОБИстките ОБРЪЧи и за “избраната” от него калинковоКРАСНОкожа бюрокраДция, и за колониалните му гасудари от Лукойл и ГАзпром, но …НИКОГА няма да има РЕАЛНО “повишение” на доходите, а само ИНФЛАЦИОНЕН спад………..

 9. Комунизмът е туморно заболяване внесено от СССР.Метастазите му изсмукваха жизнените сили в заразените територии.Населяващите тези територии виждаха спасение само от Запада,но бяха изолрирани от него с желязна стена.
  Само когато болногледачите /надзирателите/,ненормални врачове и гадатели,се договедиха за опасност за собственото си здраве стана възможно те самите да вдигнат стената и в отровените земи полъхна свеж въздух.
  По различни причини не всички имигрираха на Запад.Останаха други болни.И бившите надзиратели. Последните нямаха нужда от зрави хора,защото здрави неможе да се упойват с лъжи.
  Останаха метастаздите на измамите,подхранвани от руски вмешателства,медии вътре в страната,купуване на съвести и страх от насилия на изпхълнинелна и съдебна власти.
  Ето очуваден пример,показващ как се подсигурява стабилността на статуквото: В съвсем близкото минало бяхме свидетели как на президента Плевнелиев беше унищожено политическото бъдеще с медии,демонстрации,контра демонсрации и лъжи заради негови изказвания против незаконното заграбване на Крим от путинова Русия.
  По абсолтно аналогичен начин сега се разправиха с Валери Симеонов за същите думи против заграбването на Крим. Всичко останало – думите за майките беше повод,димна завеса.
  Ако не бяха думите на Симеонов за Крим,той щеше да си остане на власт в статуквото редом с криминално проявения Волен Сидеров.
  Така се пречи на националната кауза срещу смъртоносното заболяване от проруското статукво.

 10. Ще си останем разделени и демотивирани, докато не престанем да обявяваме за герой и същевременно да си затваряме очите за грешките на всеки политик, стига той да се е “изрепчил” на Москва.

 11. Г-н Алтънов, щом ПОЛЗВАМ името на баба си това означава, че съм написала, че тя ме е научила да чета и пиша на 4 г. не за да се хваля, а защото съм я обичала. Хората съществуват докато ние ги помним. Защо това не Ви дойде първо на ума?
  Между другото, всяко българско дете може да бъде научено да чете на 4. г. Четенето се усвоява лесно, защото бълг. език има полуфонетичен правопис.

 12. Демокрацията не е виновна за демографската криза. Демокрацията е феномен на политико-социалното развитие, а трудовата миграция – на икономическото. Естествено, те са и в някаква степен на отношение помежду си. За съжаление, както е отбелязано и в статията, на това поле обаче се вихрят пропагандни, бих казала дори и конспиративни, абракадабри. Този факт обаче не означава че трябва да си затворим очите за недостатъците на миграционния процес Изток-Запад. Той има и ще има още негативни последствия за ЕС като цяло, за периферията му където сме и ние, и за отношенията център-периферия.
  Сега нямам време, за съжаление, но утре ще аргументирам мнението си. Мисля, че е интересно и полезно да обменим мисли – тези, които се интересуваме от въпросната тема. Естествено, мнението на г-н Инджев би било повече от желано.

 13. Към mika:

  Застанете открито ( поне в този блог с името си ) с опасност да пострадате, както неизвестният младеж на МОЧА, рискувайки анонимното си удобство.

  Чак тогава ще имате право да бичувате когото и да било заради нещо, за което нямате смелостта да направите лично.

 14. От години влизам в този блок открито, по начина по който аз го разбирам. Пиша само от домашния си компютър, с реален IP адрес без да ползвам проксита, TOR-browser и каквито и да е други способи да прикрия самоличността си. Всеки който иска да пострадам, може да разбере кой съм за по-малко от 24 часа.

 15. А и коментарът ми се отнася за Симеонов, а не за младежа.

 16. Иво, блестяща статия и абсолютно вярна! Да ти е здрава клавиатурата!
  Съжалявам, че не съм в България,със съпругата ми се грижим за внучката в САЩ,иначе щях да присъствам на делата водени срещу теб! Към г-жа Савова: Браво! Изпреварихте ме! Прави ми впечатление, че никой не споменава за ролята на Тренчев и Подкрепа! Подкрепа беше създадена от ДС и успяха да заблудят работниците! Не случихме и на президенти. И в това успяха. Жалко!

 17. Още другата седмица, на 22 ноември, в СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД ще се състои обжалването от страна на адвоката на Областния управител на София Илиян Тодоров, който загуби на първа инстанция първото си дело срещу мен ( второто му дело срещу паралелно си върви на първа инстанция и следващото заседание, ще е чак през февруари 2019 г.).
  СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД е определил 10.30 ч. за разглеждане на жалбата на Тодоров.

 18. Посещавам Ви редовно, но не съм писал тук от доста дълго време. На този Ник бих желал да откликна, защото го намирам за абсолютно актуален. Самото заглавие съдържа философията на новото, което трябва да залегне в избора на Нещото, което трябва да възкръсне. Много са на ясно, „че трябва да си оттеглят подкрепата от фалшивия проект и да си връчат гласа на друг субект на западното влияние“, но страховете, че този глас може да се окаже глас в Пустиня не са безпредметни. Така надделява разумът на опарения, поне да избира по–малкото зло, защото иначе може да дойде голямото, което при това вече е идвало неколкократно. Може би греша, но точно сега, когато един коалиционер напуска, може да се окаже като полезен ход на бъдещето една коалиция „по сметка“ между партии или фракции споделящи тезата, че освобождаването от проруското статукво в съчетание с европейското, може да стане обединителна линия. Не желая да коментирам Борисов, още повече да го оправдавам. Той според мен е страхливец, при това държан в някаква зависимост. Такава може да бъде дори заплаха подобна на тази при Скрипал. Става дума обаче за избиратели които някога са имали надежди, останали до голяма степен неосъществени. Защо да се чака до пълният разпад, като при СДС, за да се започва пак отново? Не е ли по–добре да се основе една нова алтернатива по даденото Мото при което да се търси коалиционно покритие с Герб, при условието на съответното различие, което да не бъде заличено. Не го ли опи(т)пва това сегашната коалиция с „патриотите“, която фактически е толкова илюзорна, колкото и смешна? Нима господата Иво Инджев, Николай Ненчев, Илиян Василев, Александър Йорданов… не могат да измислят един нов проект и да му вдъхнат живот?

 19. Мика,не се безпокойте. Никой не ви заплашва,защото пишете като добър гражданин. Нямаше нужда досега да се представяте с име от нежния пол.

 20. Вярно е отбелязал г-н Инджев, че ГЕРБ се саморекламира като европейски полит. субект и покори електоралното въображение. В пресата съм срещал думата „брандиране”. Ашколсун! Само дето хейтърите и прочие безотговорни граждани прехванаха инициативата и започнаха да го поменуват с абревиатурата ГРОБ. В социалните мрежи. С европейския бранд май беше до там. Останаха особеностите на националната политика.
  В контекста на „европейското” начало на ГЕРБ следва да споменем и неосъществената идея на г-н Борисов за премахване на двойното гражданство като средство (на ГЕРБ) за решаване на въпроса с изборите в чужбина. Двойно гражданство в ЕС имат (копирам за по-лесно) – Belgium, Bulgaria, Croatia, Republic of Cyprus, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany ( but only with other EU countries ) Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia,Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden , Switzerland (не е в ЕС).Jun 6, 2017. Но статистиката още казва, че над 90 процента от гражданите на ЕС имат гражданство в повече от една страна.
  https://www.euimmigration.org/dual-citizenship.html

 21. Над милион и половина българи гласуваха с краката си и хванаха на Запад,преситени от комунизъм,социализъм с различни лица,но винаги антинароден и проруски-болшевишки.Битуваше 80 те години вица за Иванчо,който служел граничар на Калотина,какво ще направи,ако отворят границата?Ще се кача на първото дърво,за да не ме прегазят…

 22. За Мика
  Казах го с добри чувства и с основание,а вие ми отговаряте с греда. Изненадан съм.

 23. до АСЕН
  Лъжете че съм се “представял с име от нежния пол” и после се изненадвате, че съм се защитил?

 24. Не знам защо като кажа Рада ,разбирам Мика .И обратно.Към двете съм се обръщала като към жени.Сега разбирам,че в някои случаи били и мъже.Няма значение.Как дойде.Такива са и коментарите им.Нищо не разбрах от многословието им освен ,че Рада е започнала да чете на 4 г.Явно съм тъпа.

 25. Савова, първо ако искаш демокрация не се карай на всеки с различно от твоято мнение. Твоята истина, никога не е абсолютната истина а само твоята. Тази която ти си видяла. Второ не обиждай хората все едно всичко ти е позволено. Не не ти е. Не си Баварската принцеса или Английската кралица!

 26. Г-н Инджев, съжалявам, че все не ми стига времето да се включвам в коментарите. Но тази Ви публикация е много актуална за обстановката в страната. И самите протести показват, че вододелът наистина е в осъзнаването на тази най-важна необходимост – отърсване от проруската зависимост. Докладът на лабораторията и казаното от Иван Костов за Лукойл е точно попадение в икономическата част от тази зависимост – стотици милиони укрити доходи от разликите в цените и качеството на нефта, надути разходи и не внесено ддс в бюджета. Вместо искания от подобен характер, изстрадалите, но добре насочвани в недоволството си българи(а и не само) блокират пътища и кръстовища, за да постигнат хаос. Сега разумните хора не трябва да го допускат. Властта трябва да се пази от БСП и ДПС, яхнат ли я отново – ще стане още по-лошо.

 27. Изобщо не мога да се съглася, че трябва да прощавам простащината на Валери Симеонов само защото други пъти бил казал нещо, което одобрявам. Оставката му беше задължителна и определено закъсня много, за да е достойна. Такива простаци като него, Иво Христов (Дебила) и ред други изобщо не бива да се допускат в политиката ако искаме да сме цивилизована държава. Отделен въпрос е, че и от иначе възпитания и умерен Плевнелиев не мога да се възторгна, въпреки про-евроатлантическото му и антипутлерско говорене, откакто плю на десницата, когато тя изрази готовност да го подкрепи за втори президентски мандат. С този си акт той доказа разминаване между думи и дела и понесе лична вина, задето и на “Дондуков” 2 сега се мъдри путлериот.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.