Цъка бомба с чиновников механизъм

Симеон Сакскобургготски в битността си на премиер отказваше интервюта на български журналисти, с изключение на откровено поръчковите ( като онова с Николай Бареков, което отказах да направя в БТВ  на запис по заявка на пресслужбата му и съответно ми намериха заместник, който ентусиазирано се подложи на “редактирането” по вкуса на царската медийна прислуга).

За историята си остава в същото време т.н. историческо  царско интервю с Кеворк Кеворкян. От него всички запомниха главното: че Симеон не би се завърнал в България, за да си вземе имотите. После си взе думите и имотите назад. В качеството на премиер, за когото правораздаването беше ускорено специално.  

Това разминаване между обещания и тяхното погазване от страна на върховно овластен български политик остана също така в аналите ( нали така се казва) също с неосъзнатия от мнозина факт, че за последен път избирателите наказаха една коронована лъжа. Свалиха “царя” от трона му. Но короннният му номер беше повторен многократно от последователите му в нарушаването на обещанията.

Гражданите, подлъгани и с обещанието за “европейско развитие на България”, претръпнаха. Сега я карат, зомбирани по инерция като в неприличния виц за вързания за едно дърво горски, който бил изнасилен няколко пъти и заявил на поредния мераклия да не пита защо е вързан, а направо да пристъпва към изпълнение на намерението си. 

Нито лъжите на Борисов, че ще вкара в миша дупка комунистите бяха отчетени от любителите на неговата “харизма”, нито абсурдните обещания на Бареков му попречиха да евродепутатства. Да не говорим за Сидеров, който пали въображението на лековерните от избори на избори как ще им вдига рязко ( направо революционно) заплатите и пенсиите, след което обяснява, че резултатите от самите избори не му дали шанс да изпълни обещанията. И пак му гласуват ( доверие), за да ги лъже отново. Защото най-бедното нещо в бедната ни държава е въображението на онези, които обичат да ги лъжат. 

Ето защо не е учудващо, че нашият бивш монархо-социалистически премиер , съгласявайки се днес да  каже няколко думи пред журналисти по повод валидиране на пощенска марка , посветена на баща му, продължава старата си песен с обещание да не прави нещо, което буквално секунди по-късно нарушава. 

В изказването си Сакскобургготски най-напред заявил пред репортерите, че няма да дава за пример себе си ( говорейки, че е добре премиерските мандати да са цели – т.е., че е по-добре да си здрав, отколкото болен). В следващото си изречение обаче дава за пример , покрай кабинетите на Костов и Станишев, тъкмо себе си. 

Запитан да коментира хипотезата за създаване на президентска република у нас ( явно в контекста на изявите на президента Румен Радев), Сакскобургготски (уж) отказал коментар, заявявайки същевременно, че има такава практика, но в повечето страни съжителстват двете форми на управление без да има конфронтация  между тях. И отново дал пример със себе си. Припомнил добрите си контакти с президента Първанов.  

Помним и ние. Някои даже сме им яли попарата на тези контакти. Но не това е важното, ами поуката. Защото такава явно не сме си взели. Вижда се от факта, че могат да ни сервират всичко на политическата трапеза и да го кльопаме с оправданието, че нямаме алтернатива.

Така е, на безплатната хранилка просяците не могат да придирят – каквото им дадат, дъвчат. Както написа в заглавие британското списание “Икономист” по повод втория спечелен от Борисов мандат  “Българите си поискаха още веднъж от същото”. После потретиха с поръчката.

Изглежда кухнята за просяци загрява отново с настъпването на зимния сезон. Дали ще бъде достатъчно обещаното вече увеличаването на заплатите на чиновниците или то ще се окаже бомба с чиновников механизъм в очите на останалите българи, които не са се уредили с чиновнически пост по механизма “дай ми глас, на ти пост”? 

 

25 мнения за “Цъка бомба с чиновников механизъм”

 1. Hа 22 ноември, в СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД ще се състои обжалването от страна на адвоката на Областния управител на София Илиян Тодоров, който загуби на първа инстанция първото си дело срещу мен ( второто му дело срещу паралелно си върви на първа инстанция и следващото заседание, ще е чак през февруари 2019 г.).
  СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД е определил 10.30 ч. за разглеждане на жалбата на Тодоров.

 2. Кухнята за просяци – това е най- добрата характеристика за промития и изтерзан мозък на българите/циганите които гласуват в съвременна България.

 3. Добра статия, хареса ми.
  Иск ами се да има повечемтакива статии които навлизат в близкото минало на политическия живот.
  За.мен лично в ослвдните днимедна мисъл е актуална. Как така акомпиташ по улиците 100 човека почти всичките ще ти кажат че няма да гласуват нито за червените нито за б.б.
  Амв действителност на избори не се получава така.
  Има ли някаква връзка с нейстовото дърпане на управляващите от електронния вот.
  Ако зависешемот мен вотът щеше да е само и ееинствено електронен.

 4. Като деца бяхме много жестоки!

  Ако някой непрекъснато се измяташе му казвахме „фурнаджийска лопата“ и с него не искахме да играем.

  Ако някой непрекъснато сменяше своите симпатии бе охарактеризиран като „бояджия и с него не искахме да играем.

  Ако някой повтори свое тъпо изпълнение влизаше в графата „глупак“ и с него никой не искаше да играе.

  Къде изгубихме детското в нас?

 5. “Защото най-бедното нещо в бедната ни държава е въображението на онези, които обичат да ги лъжат. “
  Нищо, че звучи словестно логически, това се отнася и за най-богатите държави.

 6. Канеман и Тверски много добре са обяснили как хората (огромното мнозинство) правят избор при голяма степен на неопределеност. И други неща, свързани с мисленето…

  Казано в най-сбит вид – хората в такава ситуация просто не мислят. Решават интуитивно, емоционално, на късмет, с отвращение, със страх и т.н.
  Но – не мислят. Рационалният човек е по-скоро илюзия, отколкото реалност.

  Тато, Царо, Боко – какво мислене, какви пет лева… Няма бедни, няма богати – никой не мисли. Прав е Боби. Ние си гледаме от нашата камбанария, но днес например в Белгия N-VA и S.PA се споразумяха за коалиция. Нямате представа какъв абсурд е това.

 7. Като че ли активираха Хвърчилков, но защо ли имам усещане, че ни разиграват скеч “доброто и лошото ченге”?… Опитват се да мобилизират гербаджиите или ни подготвят за новия месия? Има повече отговори, но въпросите няма кой да зададе…

 8. МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА НЯМА откъде да раздава “допълнителни” ПОРЦИИ , без преди това да ПОВИШИ ДДС,данъците,акцизите, таксите , “осигуровките” и т.н.. При това ПОВИШЕНИЕТО е до 100(СТО!!!) ПЪТИ ,а “повишението” на заплатите на калинковоКРАСНОкожата му РАЗПЛУТА бюрокраДция ще е около 10%. При това СРЕДНОТО “увеличение” е 10%, но ….. НО някои “отговорни другари” ще получат по 20,30,40,50% повече , докато повечето бюрокраДи ще получат под 10%. Все пак!
  А пенсионерите ще получат “повишение” от 2-3%, защото техните пенсии ще се “индексират” чак през юли месец. И това “повишение” няма как да “компенсира” ПРЕДизборната ИНФЛАЦИЯ от 20-30%, заради допълнителните многомилиардни ПРЕДизборни ПОРЦИИ на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, които ще раздаде ПРЕДизборно на своите
  ЛОБИстки ОБРЪЧи и на калинковоКРАСНОкожата си бюрокраДция.
  Все пак НЯМА откъде да дойдат тези ДОПЪЛНИТЕЛНИ “излишъци” за 5 милиарда, които да отидат за ДОПЪЛНИТЕЛНИте ПРЕДизборни ИНФЛАЦИОННИ ПОРЦИИ. Всичко ще дойде от ДОПЪЛНИТЕЛНОТО “усвояване” на ЕВРОфондовете и от ПРЕДизборното ДОПЪЛНИТЕЛНО повишение на всички данъци,”осигуровки”, акцизи и “такси”.
  А некои “отговорни другари” от ЛОБИстките ОБРЪЧи вече получиха ПРЕДВАРИТЕЛНИ порции от МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА. Само във Варна, само за 1 месец, той вече е даде ПОРЦИИ за над 110 милиона на БМФ и гергов. Без да броим и предишните “усвоени” СУДЖУЦИ. А за следващата година МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е подготвил ДОПЪЛНИТЕЛНО още над 5 милиарда от поредният “бюджет с ИЗЛИШЪЦИТЕ”, за СУДЖУКова ПРЕДизборна “агитация” и за провеждането на “честни” ПОРЦИОНни “избори”!!!……..

 9. Докато в нормалните държави стремежът на властите е да вдигне благосъстоянието на народа и парите се насочват в тази посока, то в България управлявана подмолно от масква пари се харчат за да се направят хората бедни, за да се сеят раздори между различните прослойки и етноси, за да се подмени ( направо изтрие) историята ни.
  Не трябва да приемаме насажданата пропаганда която струи от всякъде. Когато избирахме симеон царски много малко от нас са мислели дали преброяването е точно,дали медиите са окупирани,дали полиция , прокуратурата , правосъдие , служби са окупирани, дали свободата на словото е окупирано. Така че лично аз не давам заслуги на куклите които ни управляват, защото без логистиката която им се оказва те представляват едни нищожества по една или друга причина станали зависими от кукловодите. Първо трябва да почнем от следното.
  1 България е средно голяма европейска държава.( по голяма от Австрия, Холандия, Унгария и много други.
  2 България има уникално хубава природа, горда история, богата на водни ресурси, история свързана с това че народът ни е дал светлината ( познанието на човечеството), първата писменост, първите царе,първият християнин на Европа.
  3.За интелект, сила , благородство и други качества Българинът не е по долу от другите народи.Тези качества се формират от средата, която в момента работи против тях.

 10. Руски наемници са готови да свидетелстват пред Международния съд

  В материалите, предадени на съда се казва, че под формата на “доброволци” руснаците са участвали във военните действия в Украйна, Сирия, Либия, Судан, ЦАР, Йемен, Габон, Северен и Южен Судан и други страни от Азия и Африка

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ruski-naemnitsi-ot-chastnite-voenni-kompanii-sa-gotovi-da-svidetelstvat-pred-mezhdunarodniya-sad

 11. в допълнение на SMS:

  “Как ГРУ (овенното разузнаване на русията) използва сърби за преврата в ЧЕРНА ГОРА и руската война в УКРАЙНА”: https ://theins.ru/politika/108304

 12. @ ГАНЕВ –Благодарско за поведенческата теория!!! (Вие май писахте и за теория на игрите, ако съм запомнила правилно.)
  Клетият електорат :(. Но надали нещата се изчерпват с когнитивен дисонанс – ирационален избор.

 13. В интерес на истината много от критиките срещу Негово Величество Цар Симеон Втори Сакскобурготски са находчиви и точни, но не отчитат, че това е Царят, а не Гунчо.
  Забравя се, че можеше и да не е така, ако ОДС бяха приели да направят съюз , като управляват в коалиция. Не е за помнене такъв позорен факт, защото така се даде власт на БСП за следващите два мандата. За да дойде после ГЕРБ да ни весели. Фактът е, че ние сме духали не само гореща , но и твърде люта попара по времето на президентската република на ТЖ. И 45 години също духахме. Направо си излязохме от соца голи и боси от духане и чакане да стане комунизма и да настъпи равноправието. Може да се каже, че така си останахме още две десетилетия след падането на соца. Всъщност соца падна, но не и социалистите. Времената се промениха и Царят вече изглежда като много ерудиран и компетентен в сравнение с тях. Истина е, че Негово Величество може в едно изречение да побере две противоположни и напълно изключващи се съждения, но пък има интерес от провал на държавата, за да намести отново монархията. За внучето, което отдавна порастна.
  В същото време е отвратително да се задава въпрос на един цар какво мисли за президентска република? На човека, който ги вкара в ЕС и на когото са взели царството! Това са вулгарни простаци, които издребняват за няколко имота на фона на ограбената от комунистите държавна икономика… Смятам, че е грях да унижаваш царя си, какъвто и да е той, каквото и да говори. Забележителното , обаче е там, че той пое ръата на ДПС и БСП, защото знае за какво служи властта и нямаше ход назад. Нямаше как да каже: “Я си стойте в кочината като сте такива предатели!” Можеше още да чакаме за влизане в Ес с такава армия комунисти и руски ратаи. Факт е, че сините застанаха срещу него повече от партизаните по Девети. Факт е, че бюрокрацията задушава всяка инициатива, защото е враждебна на търговията и смята за нечестно всичко, което не е от заплата.
  Но пък статията е много хубава и за пореден път се радвах, че може да я чета..

 14. Към Гумата:

  Отчитам вежливата форма на Вашата критика, но не е вярно, че се е”дала власт” х- Сакскобургготски успя да измами достатъчно българи и да спечели абсолютно мнозинство в пармламента. След това покани на трапезата ДПС без изобщо да има нужда от допълнителните им гласове. По-ясно от това, здраве му кажи…
  Да не говорим, че “величеството” се оказа проруски субект и се изявява като такъв и днес с редица свои действия и изказвания , най-вече използвайки любимата опорна точка на кремъл, че с Русия тябва се дружи за баланс.

 15. „Искаме си Царя” е христоматийно четиво за това колко объркан и колко лесно манипулируем е един народ в период на широкомащабна трансформация. Комунистите му взели царството. Спор няма – лошо е да ти вземат царството. Но възниква и въпросът кой му го е дал? Хан Тервел? Цар Симеон? Иван Асен Дали са му го няколко европейски сили. Е, не директно на него, но резултатът за него е същият. Тоест бил е. Защото ние отдавна не сме царство и г-н Сакскобурготски е само гражданин на Република България. И премиер-министър е бил също в това си качество. Така, че няма нищо конфузно още по-малко „отвратително” да го попитат за мнението му за президентска република. Макар че не виждам причина защо въобще трябва да го питат. Между другото, движението е от президентска към парламентарна република (напр. в Армения в момента), а не обратното.
  „Можеше още да чакаме за влизане в ЕС” също е невярно твърдение. ЕС ни прие недостатъчно подготвени за да не попаднем отново в сферата на влияние на Москва. Следователно, и без 800-те дни на обещан възход пак щяхаме да бъдем там. С някой друг премиер.
  И въобще, имаме „носталгия по комунизма”, пискюл ни е още една – по монархизма. Ами, смешно е. Затова и се надявам някой бъдещ Войников да напише „В търсене на националната идентичност”.

 16. ГУМАТА, след като Кобурга е приел да прави коалиция с ДПС, то защо тогава ДПС стана водещият “партньор” в тази “принудителна коалиция” ,и даже многоот царските “юпита” , сега, са подлоги на доган и ДПС. Такива са кошлуков, пееФски, че даже “милиционерското юпи” – МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  И не зарвяйТЕ , всички, че доган НЕ беше във властта само при “гадният” Костов и ОДС, и провалилият се виденов. Т.е. доган е УПРАВЛЯВАЩ вече близо 25 години ,след 1989г..
  И, още нещо, защо след като Кобурга прие да упавлява с ДПС, той назначи и доста представители на БСП във властта, като се започне от важният пост на петканов, като милиционерски министър, и се стигне предложението на Кобурга бриго аспарухов да стане началник на всички “служби” в НРБ, както стана след това при формирането на ОПГ-ДАНС от станишев????
  Защо Кобурга вкара БСП във властта, отново, след като си имаше вече ДСП???
  А и ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС е…… ЗАЩО Кобурга вкара във властта и МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, след като той не е нито от ДСП, нито от БСП, нито от ОДС….. нито пък е бил НЯКОГА милиционер???? И Кобурга веднага го прави генсек на милицията?!?!?
  Аз предполагам ,че дори вас да беше “избрал” Кобурга за генсек на милицията, вие щяхте да се справите МНОГО по-добре от бившият пожарникар и дългогодишен “охранник”!
  За това си отговорете поне на въпроса защо Кобурга вкара във властта БСП и МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокотиквата, при положение че дори доган и ДСП му бяха “достатъчни”!

 17. Gumata, Simeon ni6to ne e predlagal na ODS i nikqde ne ni e vkaral

 18. към Гумата:

  Сакскобурготски никога не е ръкополаган за Цар, но е изгонен от Уестпойнтската военна академия още първия семестър за връзки с КГБ, без право за влизане в САЩ, която забрана все още е в сила! Не мога да уважавам човек, работещ срещу родината си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.