Българските пеликани се превъзбудха пак за “Южен поток”, техния Рубликон

Някой може да не харесва шопите ( има подобни устойчиви нагласи в нашата малка България да се делим регионално). Но шопският хумор е уникален със своите кратки, но повече от многозначителни форми и със самоиронията си. Като “никой не може да ми плати толкова малко, колкото можем да (не) му работим”. Или “като ми се доработи, седнем да си починем, че да ми мине”. Или “най-обичам да зъм змия- ем да лежим, ем да одим”. 

Но в случая ще стане дума за смешката в диалога между Вуте и Пена, която на ноговото “здравей” отговорила светкавично” леле, Вуте, една дума каза и веднага ме уговори”…

Точно това се случва с нашенските Пенки, които , прочели-непрочели, веднага пристанаха на подхвърлената от руския вестник “Комерсант” идея газопроводът “Турски поток” да продължи през българска територия, а не през гръцка – включително заради принципа “не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле”. Пък ако ще “турско да стане” с този поток, кръстен лично от Путин “турски” за назидание на българите. 

 

images

 

 

 

 

 

Настана такава радост, такава еуфория сред местните лакомници! Пеликаните, вместо да отлетят нейде на юг при отлетелия в Анкара ( обявен там от Путин на 1 декември 2014 г.) “Южен поток”, отдавна гледаха унило и завистливо на север към съответния “Северен поток”. “Значи за “Северен поток” може, а за “Южен не може”, грачеха обидено изгладнелите важни притици сред българските подизпълнители ( на руската воля, не само на несъстоялия се “Южен поток”).

Колко малко им трябваше обаче, за да се оживят! Появи се една статийка в руски вестник с предположение, че леко измършавелите пеликани могат да се върнат на руската хранилка и те веднага затракаха с клюнове като щъркели в размножителен период през пролетта.

Докато господарите им от “Газпром” мълчат и наблюдават гнусливо от Москва настаналата суетня в задунайското си блато, руските медии отново взеха на подбив апетита на “братушките”, винаги готови да клекнат пред своя Рубликон. “България е готова за “Южен поток”, тръби “Вечерная Москва” като меродавен наблюдател на онова, което вижда под полата й. 

Не, този хумор не е точно шопски. Свързан е с руския шопинг на българчета. Техните избранници в уж българския парламент моментално обявиха, че има парламентарен консенсус да ни вкарат руската тръба така, както и американски Шеврон, успешно прогонен от България от адептите на “Газпром” през 2013 г., не го е правил, “дупчейки снагата на майка България” в търсене на газ. Щом тръбата е руска, може да си правят със снагата й ( на жалната ни майка България) каквото си искат. Нали за това се бореха толкова години – да има пълно проруско единодушие!

14 мнения за “Българските пеликани се превъзбудха пак за “Южен поток”, техния Рубликон”

 1. В допълнение бих искал да припомня някои факти: Преди няколко години, но не много отдавна, Турция затвори едностранно, буквално за един ден, руската компания, която търгуваше и се разпореждаше с руския газ от Син поток на територията на Турция. Тогава Русия тихичко преглътна този удар по мордата и можа единствено да пресметне годишни загуби в размер на 500 милиона турски лири. Коментира се, че единствения потърпевш е бил руския посланик, който не е разбрал какво се готви, и затова е бил застрелян в някаква галерия.

  По отношение на т.н. Турски поток, имаше много ясно заявление на турския президент, че този поток ще захранва единствено Турция. Завиване на тръба към България от Турски поток и на турска територия (акватория) е изключено. През турско-българския интерконектор може да потече както азербайджански (ТАНАП), така и арабски, израелски, кипърски и т.н. газ.

  По презумпция този газ ще бъде насочен към газовия хъб до Варна.

  Какво съобщи Комерсант? Поредните руски мечти. България щяла да построи газопровод от Турция до Сърбия, който щял да бъде собственост на Газпром.

  Тук си спомних, че Южен поток беше спрян не само защото беше непоносимо скъп, но и заради амбициите на Русия да го облита с военни хеликоптери, като руска собственост и като някаква уж критична инфраструктура. Повод за поява на руски военни бази на българска територия. МОЧА би ни се видял като някаква смехория.

  Сега Комерсант пробутва същата идея. Пак с български пари, и пак руска собственост. И това се препечатва в българската преса, например от 24 часа.

 2. https://www.faktor.bg/bg/articles/kultura/ivo-indzhev-be-udostoen-s-nagradata-georgi-markov-za-humanizam?fbclid=IwAR0IB_0YmiUC3Q8kd3Vu-Sa09C0EVZ0mYi0SqIjveigNJ4wMsz7JEs6IRD8 Иво Инджев бе удостоен с наградата „Георги Марков за хуманизъм”Журналистът и изследовател на митовете в българската история Иво Инджев бе удостоен с наградата „Георги Марков за хуманизъм”. Тя е инициирана от Международния институт по антропология, Солт Лейк Сити, Юта, САЩ. Неин първи носител е известния български нумизматик и археолог проф. д-р Евгений Паунов. Носители на наградата са и журналистът Алекс Нюмън (САЩ), генеаложката доц. д-р Антоанета Запрянова (България), изследователят д-р Георги Боздуганов и др.

  Иво Инджев е удостоен с отличието за последната си книга „Измамата Сан Стефано”, която разкрива убийствената руска политика към България, обясни историкът д-р Лолита Николова, която от години живее и работи в САЩ.

  На церемонията присъстваха д-р Галя Маринова, художникът Даниел Хитков, д-р Георги Боздуганов, кинорежисьорът Евгений Михайлов, проф. д-р Лолита Николова, Галя Маринова и журналистът Софка Топалова.

  indjev_nagrada.jpg

 3. Теменужената госпожа каза,че такива разговори са водени(вероятно от нея) в Москва.Оптимизъма на тази госпожа достига и до само няколкото месечно забавяне на проекта Беляне,ако се наложи нещо да се ” пипне “в одобреият към момента проект на централата.Напук на твърдението на ЕК,според която междувременно са настъпили повишени изисквания към ядрената безопасност на централите.
  Гладна депутатска кокошка,просо ( много парички ) сънува….

 4. ПОРЦИОституцията в третият “мандат” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА продължава…..,а и НЕ е и спирала -НИКОГА!
  Не само бандитският “проект” – южен пАток, но , сега, МУТРОмилиционеропитека-бокоТИКВАТА се опитва да “усвои” 10(ДЕСЕТ!!!) пъти повече,и от беленският гьол.
  Друг е въпроса ,че южен пАток е ПОРЦИОНно “оскъпен” най-малкото 3(ТРИ!) ПЪТИ. Както и преди 4 години ,когато Олигардхски трябваше да го спре ,заради неизпълнението на европейските енергийни изисквания от Газпром. И тогава , и “сега”, ЦЕНАТА на южен пАток е една и СЪЩА, пак, заради ОГРОМНИТЕ ПОРЦИИ за МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговите ПОРЦИОНни ЛОБИстки ОБРЪЧи , и ПОРЦИОНната “опозиция” – БСП и ДПС.
  И като заговорихме за “опозиционната” БСП, то прди месец техният “ляв” джендърски “вождь”-ниновна, подкрепи любимият си “консервативен” камарад – орбан.
  Сега, “консервативният” путлериски бандит – орбан даде “политическо” “убежище” на македонският путлериски БАНДИТ -груевски!!!!
  И въпреки този изцяло ВРАЖДЕБЕН акт срещу българските ИНТЕРЕСИ, камарадите на орбан в НРБ не са издали дори един членоразделен звук срещу него.
  ВСИЧКИТЕ путлериски и рублофилски ШЛЮХИ в НРБ подкрепят орбан?!?!
  Нито “войводите” от МВРО, нито орбанският лакей и ченгеджийски “конституционалист” – г.марков, нито “лево-десният” джендър – ниновна, нито другите путлериоти, нито пък калинковоКРАСНОкожият “вождь” на НРБ – МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, който даже подписа договр със политическият противник на груевски – З.Заев!!!
  ВСИЧКИТЕ орбански камаради в НРБ гласуваха против наказателната процедура на ЕС срещу орбан! Защото се опасявали ,че те ще са следващите, на които също ЕС може да се наложи наказателни процедури за НЕспазването на европейските правила и решения, както каза ченгеджийският “войвода” – ванЮ каракачАНСКИ!
  Ето това е! ванЮ каракачАНСКИ , сам, потвърди че НРБ , СЪЗНАТЕЛНО, НЕ “спазва” европейските правила, договори и решения, след като според него, НРБ щяла да бъде следващата путлеристка колония , на която ЕС щяла да наложи санкции, както вече направи с унгарският орбански бандитустан!
  Защото , АКО, НРБ СПАЗВАШЕ ,поне, ПРЕДприсъединителните си ДОГОВОРИ, то НИКОГА , нямаще да има “ОПАСЕНИЯ” ,че ЕС ще и наложи някакви санкции!
  С това опасение, ванЮ каракачАНСКИ показа ,че монитроринговият доклад за КРИВОсъдието в НРБ е САМО ПРЕДизборна “евроиндулгенция” за предстоящите евроизбори, без НИКАКВА реална стойност. И може да послужи САМО за ПРЕДизборна пропагадност на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговата “партия”- герб!
  П.П. Както видяхме , оня ден, в КАЗИОНната бТВ не зададоха ,ПОНЕ, един истински въпрос на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Поне да го бяха питали дали ,ОТНОВО, ще продължава да подкрепя своят бандитски камарад – путлеристЪТ орбан, след като той извърши НАЙ-враждебният и НАЙ-агресивеният акт срещу българскитв интереси, като предостави “политическо” “убежище” на путлериската шлюха груевски?!?!?
  Същият въпрос трябва да бъде зададен и на г.марков, ниновна, каракачАНСКИ, ()олен ()ИДЕРов и другите “орбанисти” в НРБ!

 5. Ето какво е казал боко по повод АЕЦ Белене през годините:
  “…замразяваме АЕЦ Белене” (10.07.2009).
  “Белене е икономически необоснован проект”(29.09.2009).
  “Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.03.2010).
  “АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (02.03.2010),
  “АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.03.2010),
  “България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.06.2010),
  “Белене не е замразена”(25.06.2010),
  “АЕЦ Белене е изключително важна за България”(01.11.2010)
  “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.09.2010),
  “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),
  “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(06.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),
  “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (08.11.2010),
  “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),
  “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).
  “Ако не започнем да строим “Белене, след 10-15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011).
  “ще рестартираме Белене-(05.2018)
  Кашата в главата на тиквоний сега ще я сърбаме ние!!!

 6. Не е точно за “Турски поток”,но и там ситуацията е подобна…!!

 7. От няколко дена се двуомя дали да пиша в тази тема. Този поток е доста идентичен с един друг проект- Бургас- Александрополис /Б-А/ В ЮП има вложени по-малко от 2 влрд и някой се опитва да си изкара 5-6 млрд джобни
  Та , какво знаете за Б-А? А?
  Проекта е от 1981-2 г, Брежнев беше жив!!!! Проекта е на компанията Бритиш Петролеум /ВР/ и въпреки смърта на Брежнев…1984-5 г бе определено трасето!!!! Тогава в Странджа се движеха едни красиви минивани със западняци, геодезисти…, съпровождани от джипки на Гранични войски и хора на ДС с Ниви…. Та тогава се уточняваше трасето.. Да, ама само за година разчетите на ВР показаха, че СССР няма да има възможността да напълни тръбата и да осигури рентабилност… и проекта умря! . После по времето на И Костов се сетиха и някои “червени” другари възстановиха, изкупиха, замениха земите по трасето и после отново събудиха мъртвия проект. Не за да транспортират нефт и да печелят, а да спечелят от одържавяването на трасето и строителството….. Проекта е и днес жив и гълта държавни пари!
  Какво виждате като подобие на ЮП? Паша дере и земите на трасето са в правилните ръце…. а ако от Гърция тръгне трасе за Варна….. това ще е старото трасе на Б-А!!!!!!
  Да живее Мафията-държава!

 8. ВИСОК
  Не съм знаела че Проектът е от комунистическо време.Не Костов,Първанов възстанови проекта.Тройният шлем.Путин беше в България.Беше зимен ден,дълбок сняг и ние ,граждани заедно със сини депутати отидохме да протестиране против Путин.Първо в градинката пред Военният клуб при паметника на Ст.Стамболов,а после и на Орлов мост.Костов беше също с нас.Викахме срещу Путин и проектите.
  ЮП сега му дават ново име ,Турски,но нещата не се променят.Гзпром диктува положението,транзитни такси и т.н,но прочетох от Румен Петков,че трасето ще се охранява също от руски военни.Значи пак ще храним чужда армия.
  Затова по тези въпроси трябва да се говори.Който чуе или прочете нещо да го споделя.Да не стане късно.

 9. Ето още един превъзходен анализ за това, което ни се готви зад кулисите и как Р. Овч. безскрупулно и без угризения по комунистически отрязва възможността на България да се защити:

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/novi-napani-za-energiyni-shlemove-dramaturgiyata-e-sashtata-posledstviyata-garantirani

 10. SAVOVA, преди дни се сетих за Б-А и споделих. Днес виждам, че Теменуга се хвали как ставаме миноритарни собственици в терминала за втечнен газ в Александрополис. До дни очаквам да започнат борбите за трасето към Варна. Тарикатите изкупили земите за петролопровода ще осребрят собственоста си с огромна печалба.
  А ховедението на Теменуга ми е неудобно да коментирам по темата Белене. Задмина по лъжи и манипулации дори Р.Овч. Това е жената която като шеф на агенцията за финансов контрол направи публични кражбите и далаверите в проект Белене… а днес е апологет на проекта? Какво падение, типично по български!

 11. ВИСОК
  Абсолютно съм съгласна.Толкова е нагла .че ни смята за глупаци.Проектът *Белене* бил спрян защото основният инвеститор се бил отказал.Ами Борисов друго говореше.Затова не трябва да мълчим,особено такива като вас ,които познават нещата *от кухнята*и знаят за какво става дума.
  Накрая или ние /Българите/ или те и руската мафия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.