Разследване в чужбина сочи България като бункер на руския шпионаж на Балканите

Екипът от доброволци на разследващия сайт “Bellingcat” продължава да разконспирира офицери от руското военно разузнаване, участвали в диверсии в чужбина, като отровителите на сем. Скрипал. След като свали маските на двама от тях и ги освети с истинските им имена Анатолий Чепига и Александър Мишкин, лично президентът Путин се ангажира с лъжата, че те били “обикновени граждани” и ги “посъветва” да се появят публично, за да потвърдят това. След което те се провалиха зрелищно в подобие на телевизионно интервю с тях, от което стана ясно, че биографиите им тънат в шпионска мъгла.

Новото разкритие на Bellingcat демаскира издирвания от Интерпол руснак под името Владимир Попов, който се оказва Владимир Николаевич Моисев, подполковник от ГРУ. Малко предистория ( на снимките по-долу)…  


Montenegro1h-5Tyumen_military_institute

 

 

 

 

 

 

Журналисти от ABC News и в. “Independent” се обадиха на телефонен номер на единия от заподозрените за отравянето на Скрипал – под името Александър Петров. На позвъняването отговориха от руското военно министерство.

Всеки от журналистите – Патрик Ривъл от ABC News и Оливър Керъл от в. “Independent”, е позвънил отделно на номер, който е посочен за контакт с Петров в базата на Федералната миграционна служба на Русия. И в двата случая от другата страна са отговорили, че това е Министерството на отбраната. Телефонният номер е предоставен в рамките на разследването на групата “Bellingcat” и “The Insider”. Номерът се намирал в московския Хорошевски район, където е разположена щабът на руското Главно разузнавателно управление. Ривъл и Керъл съобщиха за експеримента си в социалната мрежа Туитър.

Съвместното разследване на “Bellingcat” и “The Insider” доведе до извода, че руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които бяха заподозрени от британските власти за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, са служители на руските спецслужби. Първата част на разследването беше публикувана на 14 септември. Първите пет цифри от номера, посочен в досието на Петров с ремарка “да не се огласява”, е на разположение на редица подразделения на руското министерство на отбраната.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини групата “Bellingcat”, че е проникнала в базата данни на Федералната миграционна служба и оттам е получила информация за Петров и Боширов. В своя публикация във Фейсбук тя дори обвини разследващата група, че е свързана с шпионски служби, но не уточни за службите на коя държава има подобни подозрения.

В отговор на обвиненията, от “Вellingcat” контрираха, че с изявлението си Захарова само е потвърдила достоверността на информацията, че отровителите са свързани с ГРУ. “Тя ни обвинява в проникване в базата данни на Федералната миграционна служба, но по този начин показа, че знае че файловете са реални”, се казва в съобщение на страницата на разследващата група в “Twitter”.

От “Вellingcat” опровергаха думите на Захарова за участието им в хакерска атака и поискаха да бъдат предоставени доказателства, които да покажат на какво се основават обвиненията й.

Разследващият екип е използвал подобна техника и в случая с демаскирането на издирвания от Интерпол за опита за преврат в Черна гора през 2016 г.  “Владимир Попов”. Забележителното е, че истинската му идентичност е установена от тях чрез засичането на данни от руски публични регистри, включително на сайтове за недвижима собственост и база данни на московската пътна полиция за нарушенията по пътищата. Така се оказало, че нарушителят Попов с 10 неплатени глоби ( 4 от които в райна на централите на ГРУ на “Хорошевское шосе” и в Химки),  е  всъщност подполковникът от ГРУ Моисеев. Живее заедно с агентите Чепига и Мишкин на същия адрес в жилищен блок, обитаван от агенти, на ул. “Матроская  тишина”, където се помещава секретното поделение на ГРУ 40427, специализирано за диверсии в чужбина ( Чечня, Грузия и т.н.) https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/11/22/second-gru-officer-indicted-montenegro-coup-unmasked/

Покрай разследването на пътуващия из Европа под прикритие на журналист руски агент е спомената на няколко пъти и България, посещавана от подполковника. Тя е гостоприемно убежище за прогонения от Румъния през 2017 г. за шпионаж в полза на Русия сръбски четник Братислав Живкович ( на снимката по-долу, една от многото, предоставена от румънското контрарузнаване). Разкрит е от румънското контразузнаване и е експулсиран със забрана да посещава северната ни съседка през следващите 15 години. Според “Bellingcat” сръбско-руският гражданин след това е създал база в България ( очевидно с помощна на ГРУ).

SRI- 640

 

 

 

 

 

 

 

 

В румънското публично пространство Живкович е представен подробно със снимки и описание на дейността му. Да сте чували обаче нещо от страна на българските власти за неговата база в България?

“Moiseev’s last trip under the alias “Popov” was to Serbia in October 2016, during the same time period as the alleged plot to destabilize neighboring Montenegro in the aftermath of presidential elections on October 16, 2016. We did not identify any flight data showing when Moiseev arrived to Serbia, however his departure from Belgrade to Moscow was on October 20, 2016. This might suggest arrival by car, or non-commercial aircraft. Several months prior to the trip to Serbia, Moiseev had traveled to Rostov.

It is not clear what Moiseev’s assignments in Georgia, Bulgaria, and Greece may have been. During the period of his trips to Bulgaria in 2015, at least two Serb paramilitaries who had taken part in fighting in Eastern Ukraine after being trained at GRU training camps in Rostov, had set up base in Bulgaria. One of them, Bratislav Zivkovic, was expelled by Romania in 2017 on charges of espionage for a “foreign military intelligence”

“Zivkovic came to Romania four times in 2017, from Bulgaria or Ukraine, and every time he ended up in the Black Sea port of Constanta. He was, however, under SRI surveillance, and was caught photographing military radars on the Black Sea coast and trying to send the GPS location for the facilities”.http://www.balkaninsight.com/en/article/romania-expels-serbian-nationalist-for-spying-11-15-2017

С риск да си развалят прекрасните отношения с Москва ( както и стана), гръцките власти прогониха 4 руски шпиони. Сърбия, въпреки тежката русофилия на управляващите, също обяви данни за руска шпионска намеса във връзка с опита за преврат в Черна гора през 2016. Да не говорим за самата Черна гора, в която руските диверсанти се провалиха подобно на отровителите на Скрипал в Англия. 

Румъния не само говори на глас за руския шпионаж, но и демонстрира противопедствие срещу него. Само тук, в парализираната от руското проникване във властта България, цари тишина – “матроска”, като на онази московски шпионски адрес, направо Матросовска – като в съветската военна легенда за войника Матросов, запушил с гърдите си амбразурата на вражеския бункер. 

Балканският бункер на Русия е България, а на амбразурата му се е метнал Борисов, без чието благоволение руската мечка нямаше да може да се разпорежда у нас, както очевидно прави. 

12 мнения за “Разследване в чужбина сочи България като бункер на руския шпионаж на Балканите”

 1. Скандално е, че отново се проверява дали са взели по законен начин българско гражданство македонци, сърби, косовари и други имигранти, а никой не контролира дали е спазен законът за получаване на т.н. “статут на постоянно пребиваващ”, включващ изискването да се направи бизнес инвестиция и да се отворят работни места у нас, от хилядите руски имигранти, защото “братушките”, плъзнали като хлебарки изцяла България, само си купуват някакъв имот у нас, което няКОЙ (Кой точно и на какво основание?) им признава за “бизнес инвестиция” и после, необезпокоявани от каквато и да било контролираща институция, изчакват 5 години, за да си получат българското(европейско) гражданство. Голяма част от тях използват това гражданство, за да пътуват без визи с българските си лични карти и да ни компрометират с криминалите си и шпионски дейности из цяла Европа.
  Та въпросът ми е: КОИ СА ИНСТИТУЦИИТЕ, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ГИ КОНТРОЛИРАТ дали отговарат на условията за постоянно пребиваващи и кога тези институции ще отнемат българското им гражданство и статут, защото 90% от тях не покриват условията, които предвижда законът?
  Проверка и хайде: ЧЕМОДАН- ВОКЗАЛ-МОСКВА!
  КОЙ И КОГА!?

 2. Съгласен съм със СМС.
  България е пробита кошара за перачи на пари, контрабандисти и корупционни схеми, особено на високо ниво. Службите са пробити отдавна иначе отдавна щяха да изгонят някой руски или турски шпионин.

 3. „Матросская тишина” е разг. име за следственный изолятор № 1 города Москвы. Полное наименование — Федеральное казенное учреждение «Следственный изолятор № 1 Управления Федеральной службы исполнения наказаний России по городу Москве». Сокращённое — ФКУ «СИЗО-1 УФСИН России по г. Москве». Дислоцирован на улице Матросская Тишина.
  На уикипедиа линковете са дълги като Пътят на коприната.

  “Ад в «Матросской тишине» соседствует с «пятизвездочным» раем для богатых”, Московский Комсомолец
  https://www.mk.ru/social/2017/12/13/ad-v-matrosskoy-tishine-sosedstvuet-s-pyatizvezdochnym-raem-dlya-bogatykh.html

 4. SMS, неслучайно бе променен закона за българското гражданство и критериите за постоянно пребиваващ! В чл.12-13 са уредени и вратичките за цялата рода, така с един апартамент за 5 г след покупката му, българско гражданство ще получат по 4-8-10 руснака.

 5. ОГРОМНИТЕ путлеристки шпионски централи в НРБ е още една от ОСНОВНИТЕ причини НРБ да стои извън Шенген и ЕВРОзоната! Без да броим и напълно НЕизпълнените ПРЕДприсъединителни договори с ЕС, потвърдено от ВСИЧКИТЕ мониторингови доклади за КРИВОсъдието в НРБ! Няма как да влезнем в Шенген и ЕВРОзоната и заради “свободното” пристанище Росенец и офшорното путлеристко газово “хъбченце” на Путлер и неговият личен ВАСАЛЕН “генеральбернаторь” – МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Това разследване ,също така, потвърждава че ПАРАЗИТИТЕ от ОПГ-ДАНС, които вече 10(ДЕСЕТ!!!) години се използват само за бандитски и “политически” цели в НРБ, трябва НЕзабавно да бъдат изхвърлени от всякаква “държавна служба”, и да се екстрадират с ЧЕРЕН печат при техните начальници в путлеристкият рай(Х)! При чепига , боширов и мойсеев!
  А ,заедно с ОПГ-ДАНС трябва да бъдат закрити милицията и другите “служби”, и техните “политически” и ОБРЪЧни кукловоди, които не вършат нищо за защита на българските интереси, и обслужват само ЧАСТНИТЕ и ЛИЧНИТЕ “интереси” на начальниците ,които са ги “назначили”, както и техните СОБСТВЕНИ!……

 6. Бойко е руски агент! -Това е доживот!Уникално прост и неграмотен! -И това е доживот! Страхлив селски тарикат! Става само за теляк в банята в Банкя!

  Скъсване с руските проводници на путиновите интереси, про-Европейска и про-НАТО-ска политика!
  ЛУСТРАЦИЯ!!
  ДЕРУСИФИКАЦИЯ!!
  ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ!!
  НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА!!
  Смяна на Лукановата конституция от 1990г.!!Там е заровено “кучето” за липсата на правосъдие!!
  ВСЕКИ държавен служител(от чистачката в селското кметство до президента) да подписва клетвена декларация за принадлежност или НЕ към тоталитарните тайни служби и чужди разузнавания!!
  При постъпване на работа ВСЕКИ прокурор,съдия,следовател,МВР шеф,на ДАНС и т.н. да подписва и имуществена декларация-и на определен период,примерно 2-е год.да се проверява дали има несъответствуващи на годишните му доходи и декларации придобивки-справка Румъния!!!Ако има нередности-дело,съд,присъда,конфискация,затвор!!!
  За държавните служители-клетвена декларация за спазване на Конституцията на Република България!!Премахване на всички символи възхваляващи чужди окупационни войски, агенти на чужди държави и откровенни предатели на България!!
  СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!
  За една ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА!!!!
  НАРОДЕ????

 7. Радвам се, че не ми остава много. Не ми се живее в страна в която е пълно с руски подлоги, а вече и руснаци, който купуват имоти в милото ми Отечество!

 8. SMS много сте прав! За това имат вина ДРУГАРИТЕ от ДС които са в Българското правителство – аз си мисля че може би те са 30% във власта останалите 70% са бивши КОМСОМОЛЦИ и КОМУНДЕЛИ барабар с пРЕЗИДЕНТА и МУТРОПИТЕКА. Край морето пък и из цяла България ВАТНИЦИТЕ изкупиха най хубавите места по данни те са ПОЛОВИН МИЛИОН ако ли не и повече,никой не знае колко офицера от КГБ и ФСБ са се заселили у нас и колко от тях са взели Български ПАСПОРТИ и обикалят на ляво и на дясно по света и ще се окаже някой ден че всяко престъпление е извършено от Българи. В аферата с паспортите не случайно се споменава и името на АГЕНТ ИВАН – КАРАКАЧАНА би трябвало да се потърси отговорнист и от него не да се птави на СВЕТА ВОДА НЕ НАПИТА! Господин Инджев много добра статия. Да сте жив и здрав и все така да пишете!IIC…..oIL.

 9. The confluence of a rising series of pressures in the Balkans, as well as the attention of Russian Security Council secretary Nikolai Patrushev – who has taken on the region as a special responsibility – suggests 2018 will see the launch of a renewed Russian campaign in the Balkans.
  Russia looks to the Balkans as a battlefield in its “political war”, in part to compensate for its mixed success with “active measures” in Europe. Russia is seeking to create distractions and potentially bargaining chips with the EU, especially as this push coincides with the EU’s own renewed attention to the region.
  The aim is not to assert authority over the region for its own sake so much as to harness and magnify existing tensions. In Russian eyes, the EU’s approach towards the Western Balkans is neither serious or systematic and so offers Moscow opportunities to create leverage.

  https://www.ecfr.eu/publications/summary/do_the_western_balkans_face_a_coming_russian_storm

 10. Искам да добавя още нещо! Защо в момента в София ВАТНИЦИТЕ строят КИТАЙСКА СТЕНА около ПОСОЛСТВОТО си, нали с нея не прекриват какво става или ще става там?IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.