Руският военноморски таран провокира мира в региона и размисли за ехото в София

  Когато две държави спорят кой е виновен за състоял се военен инцидент между тях и обвиняват противника, преди всичко трябва да бъдат установени беспорните факти. Такъв е и случаят с факта, че не украински кораби са атакували вчера части от руския военноморски флот в Азовско море и не руски, а украински военни са пострадали при операция на руски спецеални части, пленили три украински плавателни съда, включително и съзнателно повредения от тях. 

Напълно преднамерено руски военен катер удря украински кораб и това се вижда от виоматериалите от мястото на сблъсъка. Чува се и от разпоредбите на руския командир, който псува и нарежда “ляво на борд”, осъществявайки таран. https://www.blitz.bg/svyat/izvnredno-ruski-voenni-atakuvakha-i-prevzekha-ukrainskite-korabi-prolya-se-krv_news641891.html

Срещу тази ясна картина стои единствено мъглявото руско обвинение, че става дума за украинска военна провокация. Обаче възниква въпросът ( в случай, че Москва е 100 права, да допуснем за момент това): ако на всяка руска явна провокация се отговаряше с употребата на сила срещу нея, докъде щеше да се стигне при редовните прелитания на руски бойни самолети над обекти на НАТО по море? Сред многобройните примери най-пресният случай е от вчера, когато руски бомбардировачи бяха прогонени от шведски изтребители , след като руските Су 24 са провокирали белгийски военен кораб, участник в учение на НАТО в Балтийско море.

Шведите и белгийците нямат ли право на самозащита с употребата на сила от руските провокации? По логиката на руските обяснения във връзка с украинските кораби, шведите ( без дори да членуват в НАТО, за да бъдат обвинявани, че са “американски маши”) трябваше не просто да съпроводят извън зоната на провокацията им руските провокатори, а направо да стрелят по тях. 

Ако човек слуша оправданията на Кремъл без да знае фактите може да остане с впечатления, че говори жертвата, а не агресорът. Сякаш не Русия си присвои териториалните води на Азовско море след като окупира Крим през 2014 г., а обратното. И не Русия построи 19 километра съоръжение с явната цел не само да свърже присвоената, международно признатата украинска територия в Крим с Русия, но и да “отцепи” Азовско море с преграда, принуждавайки корбоплаването към двете украински пристанища Мариупол и Бердянск да се осъществява през нещо като руски шлюз, който винаги може да бъде затворен. Както и стана вчера, когато изходът от Азовско към черно море беше демонстративно задръстен от огромен руски танкер.

dx460y260_3351521

 

 

 

 

 

Нима не е руска провокация фактът, че за преминаване през този изкуствено създаден шлюз на украинските търговски кораби се налага да плащат десетки хиляди долари такса само защото Москва е решила така? В резултат на което обемът на обработваните в украинските пристанища стоки е спаднал с 50 на сто в сравнение с периода преди руския аншлус в Крим. 

Международно изолирана както никога преди в историята си Русия предизвика с действията си моментални реакции по света. Освен очакваната позиция на ЕС, според която Русия е длъжна да осигури свободното междунродно плаване в Азовско море, подкрепена от генералния секратар на НАТО Йенс Столтенберг, твърде многозначително е бързото турско официално ехо. Анкара напомни на Москва днес, че като черноморска държава не приема превръщането на Азовско море в руско. 

xwn4aj_w631h356

 

 

 

 

Над черноморска България, без това да се съобщава от българските власти и медии, тази сутрин е прелетял американският разузнавателен самолет  Boeing RC-135V с позивна BASTE41. Излетял е от базата Суда бей на остров Крит в Гърция, съобщава Украинският военен портал. https://telegraf.by/2018/11/419209-voennii-samolet-ssha-napravilsya-k-poberejyu-krima

Очевидно е, че колкото и да се снишава, за да не дразни Путин, София не може да “пази неутралитет” като член на НАТО и ЕС. На премиера Борисов ще му се наложи да обясни отново как му се иска в Черно море да вижда туристи, гларуси и платноходки, а не бойни кораби. Едно е какво ти се иска, друго е да ти стиска да признаеш фактите, че до сегашната ескалация, довела до пълна мобилизаци на украинската армия и до свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, нямаше да се стигне, ако първопричината не беше руската агресивна политика – нещо, което Борисов не смее да заяви ясно публично и не чухме от него дори при неотдавнашното му официално посещение в Киев. 

Когато Русия нападна Грузия на 8 август 2008 г.  властите в София мълчаха съучастнически с руските агресори до лаконичното си присъединяване към осъдителната позиция на Брюксел близо три седмици по-късно. След вероломното присвояване на Крим от Русия през пролетта на 2014 г. България продължи да лавира в същия дух, макар на практика да гласува тихомълком в подкрепа на всички колективни решения на НАТО и ЕС срещу руската намеса в Украйна.

Хитруването в духа на заветите на Тодор Живков да се снишаваме, докато попремине бурята (т.е. перестройката в неговия случай, която лично него го отвя накрая), е превърнато негласно в управленска доктрина от охранителя на Живков, управляващ България за трети път. Сега се открива възможност също за трети път да видим доколко устойчива е тази негова наведена поза спрямо Москва. 

За съжаление фактите  ( които са много важни, както стана дума в началото на този текст) са такива, каквито са: на базата на опита по аналогия можем да очакваме отново мълчание, разреждано с разводнени приказки колко по-добре е да има мир, колко лошо нещо е войната и че е по-добре да сме живи и здрави, вместо да сме мъртви и болни. Пък други да вадят кестените от огъня в уж нашето Черно море.

40 мнения за “Руският военноморски таран провокира мира в региона и размисли за ехото в София”

 1. А САЩ и международната общност вместо да защитят Украйна, да излязат с изявление,което да обвини Русия в агресия мълчат като настани.

 2. Утре зелени човечета могат да си построят мост от Несебър до Созопол и да решат , че Бургаският залив е “исконно” путлеристки !!! Наш Борисов сигурно ще пререже лентата при откриването на моста :((((

 3. Човек, който хапе ръката, която го храни(ЕС), винаги завършва с лизане на ботуша, който го рита(русия).
  Когато човек е безкнижен гамен и нищо не знае, той не знае колко не знае. Ако добавим и характерното милиционерско-мутренско самочувствие на тиквоций, смехът е готов. Но когато такъв човек представя държавата ти пред света, смехът се превръща в срам.

 4. “Българските” “власти” си мълчат за почти всичко. И когато народа мизерства пак мълчат потайно, като мургава джебчийка в автобус.

 5. Предрекох руската провокация, на фона на съобщението за спадналия рейтинг на Путин до нивото от края на 2013 година. Не предвидих само, че ще е толкова скоро.

 6. МППСМ-72 са правилата за движение по море. Изучавал съм ги и от разпространяваните кадри имам мнение, което няма да ви хареса. Но и двете страни лъжат и са в нарушение. Рашките казват че са затворили за плаване район. Това става с един документ наречен “Известие до мореплавателите” и централата е базирана в Испания. Преди сблъсъка такова известие от Русия няма! Пратили са го след сблъсъка. Украинците са казали, че са предупредили Лоцманската служба на Керч че ще преминат, а от там казват че не са известени…. А след построяването на моста…. е редно лоцманите да превеждат корабите. Дори българските и американските бойни кораби при преминаване на Босфора се управляват от турски лоцмани!!! За таксите не коментирам. За да влезеш в българско пристанище по фарватера те води лоцман и си плащаш! Самия сблъсък, дори умишлен от руския кораб…. украинеца е лявостоящ и няма предимство.
  От сегашната информация не мога да преценя за себе си кой е излъгал повече, кой точно е провокирал конфликта, а за сблъсъка…. можеше да се избегне и от двата съда. Руснака го направи умишлено, а украинеца не отстъпи също умишлено.
  Морския протест ще се дъвче дълго време, дано научим решението.
  Стрелбата и пленяването на корабите е станало много по-късно, но къде кога… в кои води… засега не знам.
  Лека вечер.

 7. Смее ли да каже нещо смислено мутърът Бойко Борисов – ербап е с падналите, на господарите си лакеят не смее гък да каже, поне докато не се сгромолясат!
  Че Бойко борисов няма да посмее да “дразни” дребосъка в Кремъл е ясно като бял ден, но представям си какви ще ги говори когато Путинката сдаде властта т.е. падне от власт (по желание или чрез преврат, както обикновено става в Кремъл)!!!

 8. @Калин

  Канадското външно министерство публикува реакцията си срещу Русия. Вероятно балтийските държави са го направили преди всички други.
  А насраните ще замиришат.

 9. Към Висок Точно така,няма да ни хареса,защото тука говорите за някаквиси МПС-та.

 10. Г-н Инджев, какво мислите за организиране на протест пред сградата на Руското посолство? Сигурен съм че ще има доста граждани, които не се страхуват да изразят позицията си срещу Русия.

 11. Нека бъдем безпристрастни. Руснаците използват стратегия, която в последно време нанася вреди със средства, които не са военни. А ходовете са разчетени сякаш е партия шах. Преди няколко години руската марионетка беше оплетена в корупция и недоволството беше подготвено. Всички сочеха с пръст алчния руснак. Няколко години преди това Украйна остана без газ, както и България- всички вярваха, че някой в Украйна краде от руснаците. Които всъщност са имали интерес от кражба, за да се стигне до направляван конфликт. И конфликтът назрява и се сбъдва като по ноти- с жертви, масова борба за “достоен и цивилизован живот”. Преди няколко години на територията на Украйна навлизат цивилни, които нямат отличителни знаци. Използват оръжия и имат военни умения, но Кремъл отрича да ги е пратил. Навлизат дълбоко на територията на Украйна, колкото се може и нямат никаква съпротива, докато не се вижда, че те вече са обградили Крим и армията е безпомощна. Осигуряват властта на Кремъл, но в Крим се провежда референдум за откъсване на територия от държавата Украйна, която е суверена държава и въпросът засяга цялата нация. В референдума участват само руснаци от Крим. Украинските властници не провеждат референдума в цялата територия, за да си каже нацията думата- много съмнително или левашки съмнително.
  Вчера украинците предупреждават руснаците, че ще си влязат в собствено пристанище за ремонт. Едва ли лъжат, че са предупредили, защото няма как да не подозират, че не е добре да не предупредят и то за преминаване на военни катери, които ще бъдат приети за нападатели и потопени, а екипажът избит.
  Затова се прилага новата руска тактика- без оръжие се поразява врага. Катерите са до 200 бруто тона максимум. На руснаците е обявено какви плавателни съдове ще минат и те имат възможността да се подготвят за атаката. Товарен кораб с мощ по- голяма в пъти се врязва във военен катер и го поразява. Предимството на големия съд е огромната маса, която няма нужда да е огнева мощ. Така или иначе поне привидно не е военен конфликт, а морска катастрофа. Може да се спори пред световните сили, че правят от мухата слон за морски инцидент с товарен кораб, че е нарушено морското пространство и нарушителите са арестувани за незаконно минаване на границата. Нанесени са повреди, за които се прави морска експертиза за оценка на щетите. Ефетът, обаче позволява да се види, че няма да се позволи да се мине под моста, който е построен, защото украинците забраниха да се доставят стоки на Крим по земя. Нищо чудно украинците да нямат и застраховки, а съд ще се произнесе след години. Нанася се изненадващ удар по неподготвен за бой екипаж на място, където екипажът ще се спаси само със защитата на голям флот. Такава няма и никой не предполага. Докладва се инцидент и са обявени нарушители, няма пленени войници, защото Кремъл няма полза да води официална война, при условие, че прикритата се съпровожда от изявленията за мирни намерения. До тук всичко е чисто само от руска гледна точка, която изисква да забравим, че руснаците са предупредени за мирно преминаване за ремонт. Иначе казано руснаците са знаели за кораби, които са негодни да участват в пълноценен бой. На тях не им минават номера , защото преди това са затворили морето сякаш е тяхно и очакват номер, затова не вярват, че се преминава с мирна цел. Украинците, обаче нямат ресурса да водят война с руснаците и това се знае от всички. При явно слаба позиция за руснаците е лесно да нанесат вреди и го правят по начин, така че да не бъдат обвинени, че са нападатели с бойни кораби по мирен конвой, тръгнал за ремонт. От моя гледна точка тези моряци са пожертвани от някой украинец, за да се случи това. Тези руски действия изискват по- дълбок исторически анализ на руската политика. Преди Освободителната за нас Руско- турска война, руснаците сключват два- три договора с Германия , Австро- Унгария и Франция. Има ясна уговорка, че ще се проведе конференция за определяне границата на бъдещата държава. Преди Първата световна война също има подготвителни договори на Антантата. Преди Втората световна война Хитлер и Сталин подготвят мирен договор, на който Молотов и Рибентроп се подписват. Истина ли е, обаче инициативността за мир на руснаците. Те заявяват мирни намерения, докато подготвят немците да мислят за нападение, което е цената на милиони жетви ще унищожи Германия и ще даде власт на СССР над цяла Европа, за да проведе световна социалистическа революция…Едва ли точно революция, но властта е ясна цел. И тя изисква жертви. През това време СССР вече е водил борба за “Освобождение” на Персия и Финландия и граби. Бие се с японците и укрепва позициите си. Без победа над Япония е немислимо , каквото и да е придвижване на Запад. Победата е поднесена от Жуков. Но нападение над Германия е невъзможно, защото немците ще бъдат жертви, а имат търговски отношения със САЩ, които никак не искат да се бият с тях. Русия извършва заплашителни маневри към Румъния и създава убеждението, че ще отреже петролната област Трансилвания, от която немците пазаруват петрол. Войната става въпрос на оцеляване и руснаците успешно влизат в ролята на жертва на Хитлеристка Германия. До този момент Сталинизмът е причинил Голодомор и завладява територии и народи. Никой не смее да критикува Сталин, който има нужда от претекст, за да навлезе в територии, които не е успял да вземе от Първата световна война. Всъщност заявлението Световна социалистическа революция означава само едно- световна империя на комунистическа Русия и нищо алтернативно. Книгата Ледоразбивачът е пример за руската стратегическа мисъл за заблуда на врага. И милиони се напъват да вярват, докато не виждат прозрачното- СССР има мирно амплоа, но усвоява властта в държава след държава като поставя свои хора, които служат на Кремъл. Какви са другите войни на Русия и как започват? До една с договори и подготовка, изненадващ удар върху парализирания враг. През 1917 година една нова върхушка поема властта в империята и избива всички, които са негодни да служат за постигане на целите ‘и. Русия изглежда е много подготвена днес и е много вероятно да подготви нов удар за завземане на териториите Луганск и Донбас- просто трябва някой да нападне руснаците, а те справедливо, виждайки какви жертви търпят живеещите под робството на “укрите” да присъединят “своето” и го освободят. Въпросът е защо отново изниква Турчинов и каква възможност ще има, за да извика като полудял, че руските позиции трябва да бъдат атакувани, без да го подозира, който и да е, а всяко погрешно “движение в страни” ще доведе до явна гибел и загуба на територии.
  Според мен съдбата на вариантите Донбас и Луганск вече е решена и украинците нямат време за действие. Те няма да бъдат приети в НАТО, нито в ЕС, защото Западът има договорка с ЕС и НАТО преди промените от 90-те и там украинците изглежда не фигурират като територия извън СССР.

 12. Няма никакви неясноти около вчерашният пирарски акт на путлеризма в Черно море.
  Защото Украйна е в правото си да използва Керченският проток , наравно с путлеристкият рай(Х) , и няма абсолютно никакво основание да се сравнява Босфора с Дарданелите и Креч. Не вярвам путлеристките кораби да използват лоцмани за да преминават от там. Още повече военните путлеристки кораби да използват цивилни лоцмани.
  А пък моста още по-малко е причина за наличието на лоцмани. Има много океански, морски и речни мостове ,които се преминават без чужда помощ.
  В този случай даже путлеристките пиратски бандити са използвали цивилни баржи и танкери за да блокират изкуствено ограниченият от напълно незаконният мост керченски фарватер.
  А пък преследването на украинските кораби след като те са се оттеглили от моста, съвсем ЯСНО показва ,че става въпрос за пиратска военна АГРЕСИЯ, още повече че путлериските пирати са открили огън по ОТТЕГЛИЛИТЕ се украински кораби, в неутрални международни води, на над 15 морски мили от окупираният Крим и Керч.
  Така че всичко ясно показва,че това е една пиратска военна агресия , в която са задействани и военните престъпници от путлериските ВВС, които извършват геноцид , престъпления срещу човечеството и военни престъпления над сирийският народ.
  Слава Україні!

 13. Висок,

  Благодарим за мнението от специалист като вас, това е важно. Струва ми се обаче че прехвърляте повечко вина на украинците. Казвате вината на украинеца е че не се изместил. Ами ако се измести може да прилича на бягство а русната е с по-голямата лодка и оръдия. А и дали вече украинеца не се е местил веднъж. Като специалист, при какви обстоятелства е оправдано поведението демонстрирано от руснаците?

 14. До Висок:
  Според руската теза, стълкновението е извън Керченския пролив
  https://www.kommersant.ru/doc/3811653
  И “лявостоящ” излиза руският пограничен кораб Дон.

 15. За Висок
  На първо прочитане две ваши твърдения ми правят впечатление. Първото е,че вашето мнение няма да ни хареса. Защо? Тука не е въпрос на емоции,а на доказателства,както се казва от една от засегнатите страни. Друго: Защо и двете страни да лъжат,че противната е в нарушение? Ако се съобразяваме с логиката,трябва да приемем,че който се смята за по-силен може да си позволи всичко.Защо да не излъже?! Известно е кой е той.
  А дали трябва да се харесва,че рашките стрелят и се разпореждат в незаконно заграбена от тях земя? Това е същественият въпрос.

 16. Руснаците са много мръсни поначало. Още лятото на 41 -ва година, с настъплението на немската армия, във всички евакуиращи се градове не се отделя никакво внимание на съхраняване на имуществата и хората, а само на едно единствено нещо – НКВД се грижи грижливо да не остане нито един жив политзатворник от затворите по време на евакуацията на завземаните от немците градове в западната част. Хиляди поляци, украинци, евреи и др. вкарани в затвора често само защото знаят да пишат (на умен ли ще ми се правиш?) биват разтреляни като добитък из горите и полетата по време на евакуцаията от НКВД.

 17. Анализатори и политици изказали становище са единодушни в мнението си, че блокирането на Керченския пролив и задържането на украинските съдове е в нарушение на межд. право, т. е. агресивен акт от страна на РФ. За инцидента и двете страни се обвиняват взаимно, и двете са поискали да бъде свикан Съвета за сигурност на ООН. Очаквам на Русия да бъдат наложени нови иконом. санкции (банкови и секторни), много вероятно и спиране на Сев. поток 2. НАТО ще увеличи присъствието си в Черно море. Логично е да се предположи, че Украина ще получи и нови военни технологии за да увеличи отбранителните си способности в района на Азов.
  За Украйна, смятам, че ще излезе от договора си с Русия от 2003, който урежда отношенията им касателно преминаването през Керченския пролив и мореплаването в Азовско море, ще въведе визов режим, ще ограничи чувствително или забрани вноса на руски стоки. Дали ще прекъсне дипломат. си отношения с Русия или не? Украинското правителство най-вероятно ще подходи към такава мярка като целесъобразна. От друга страна това би ограничило възможността за преговори по Донбас, в съществуващия досега формат.
  В ситуацията на ескалиращ конфликт между Русия и Украйна, г-н Борисов и правителството трябва да заемат солидарна позиция с другите европейски страни. Повече от ясно е, че седенето на два стола не може да продължава да бъде стратегия на межд. ни политика. За Брюксел „седенето на два стола” означава не прагматичност (на г-н Борисов), а резервираност по отношение политиките на единство и сигурност на ЕС.

 18. Написано за да се знае, че не сме глупаци и слуги на рубладжиите.
  чудесно г-н Инджев.

 19. Украинците са много добри хора. Добри Християни. Много близки до нас Българите. Много по-близки, отколкото руснаците. Тези, които подкрепят руския режим, предполагам одобряват и убийството на 10 000 украинци досега в конфликта. И да попитам подлогите в БГ. Как може всъщност да подкрепяте толкова смъртоносен режим ? Как може да ходите там и да им се мазните ? А после ходите в Църквата и целувате иконите на Христос и Богородица със престъпните си кървави мутри???? Нямате ли достойнство и съвест? Ние също сме европейска държава. Няма ли право и Украйна да го желае?? Руския режим се опита да ги задържи насила в прегръдката си но не му се получи. Не успя. Вместо да ги поздрави джентълментски за избора, Путин пали войни и убива нормални хора. Уж защитава интереса на християните а той ги кара да се самоизбиват за какво?
  Толкова ли е лоша Европейската общност и толкова ли е хубава руската държава, че да си струва смъртта на хиляди братя? По кой Християнски закон е разрешена тази война и тази смърт? И прочетете малко история. На територията на Украйна се намира най-старата цивилизация Аррата, създала останалите цивилизации. Докога ще се подкрепя отвратителния режим в Русия, движен от алчни, безсъвестни човечета, страдащи от комплекси за малоценност?! Бат Бойко “мъжагата”, да го гледам наведен пред едно джудже! Срам и Позор !

 20. Относно “разсъжденията” на т.нар. “висок”.
  На пръв поглед, доста разумни и умерени.
  И двете страни имали вина, нъл тъй?
  Само че, уважаеми “висок”, пропускате нещо много важно. Най-важното.
  Ако някой заграби земя от вашия двор и си построи бариера там, ще има ли право да ви събира “законни” такси за преминаването ви през нея?

 21. ПОВЕДЕНИЕТО НА ББ ВЪВ ВЪТРЕШНО И ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН Е ОБОСНОВАНО ОТ КОМПРОМЕТИРАЩИТЕ МАТЕРИАЛИ И ФАКТИ, С КОИТО РАЗПОЛАГАТ ЗА НЕГО РЪКОВОДЕЩИТЕ ГО ЛИЦА И КРЪГОВЕ. ЗАТОВА СЕ ВЪРТИ КАТО ПУМПАЛ ПРЕЗ ДЕН. ОСВЕН ПРОКУРАТУРА И СЪД ТОЙ ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВА.

 22. Нашия сигурно пак ще иска твърди доказателства че това се е случило – може би и констативен протокол от застрахователната компания и полицата която са сключили.

 23. До REPLIKA… МППСМ-72 е Международни правила за предпазване от сблъскване на море, 72 година
  Знам че неграмотността ходи по хората… но приемам поста ви като ирония.

 24. Повтарям, от наличните кадри на сблъсъка.. украинеца е лявостоящ. Има кадри където руснака е лявостоящ… но на разстояние над 1 кабелт/морска мярка за разстояние = 185 метра= на една десета от морската миля…
  Руснака е по-голям, по-бърз и умишлено е предизвикал сблъсъка, две мнения няма….
  Убеден съм че след този случай ще има нещо като нови правила за преминаване на Керченския проток. Имайте предвид че там е една пясъчна коса и е трудно преминаването на дълбокогазещи кораби.
  Може би най-доброто определение е, че моста служи за нова “желязна завеса” на украинските пристанища в Азовско море.
  Русия е проказата на планетата Земя. Заразата може да се спре само с огън или военен скалпел!

 25. @ СЛАВА УКРАЇНІ! „Керченский пролив является судоходным в довольно узкой части – искусственно созданном Керчь-Еникальском канале, который проходит западнее острова Тузла. Остальные водные пути в проливе осложнены непростым рельефом дна и небольшой глубиной. …почти все суда и корабли обязаны брать на борт лоцмана”. Русская служба BBC
  https://www.bbc.com/russian/features-46343093

 26. Стигнах до констатацията, че министърът на българската култура Боил Банов (назначен на този пост от министър председателя Бойко Борисов!) не е българин, а руснак или по-точно руски наемник, еничар или каквото и да било друго, въплъщаващо продажност. Как може да принудиш една прекрасна, талантлива и умна българска изкуствоведка като Слава Иванова, доказал се през годините професионалист, две години преди пенсия да подаде оставка, за да назначиш на мястото й рускиня, посредствено протеже на руските служби като Яра Бубнова, само защото била дъщеря на член на ЦК на КПСС ? Толкова ли нямаше талантливи и кадърни български изкуствоведи, които да оглавят знакова българска институция като Националната художествена галерия, та опряха до едно нафукано руско парвеню? (Наскоро излязоха доста подробности по медиите за “творчески усвоени” европейски средства по проекти в Пловдив (и не само там) чрез екип, съставен от “художници”, по случайно съвпадение сътрудници на комунистическата ДС и оглавен от същата тази товарищ Бубнова!)
  Всички сме свидетели, че руснаците не ги е грижа и не милеят за нищо българско. Те унищожиха и бетонираха с безлични хотели-казарми природата ни по морето, с хигиената си и агресивното си криминално поведение изгониха платежоспособните западни туристи, сега разрушават и събарят без жалост и грижа за българската история и култура архитектурни шедьоври в централните части на големите български градове, за да построят бетонните си киликандзери и небостъргачи от стъкло и алуминий, ограбват икономиката ни с Лукойл и наказателните цени на руския газов монопол, с което умишлено предизвикват демографския срив и икономическата емиграция на българите, крадат природните ни дадености: минерални води, лечебна кал, билкови и минерални находища, съсипват с подделките си реномето на българското розово масло, замърсяват езика и традициите ни с руски чуждици и дивашки обичаи. Целенасочено ни обезличават и ликвидират като народ, за да прилапат чрез руска етническа инвазия българската земя, свещената земя, отворювана за българите чрез саможертвата на дедите ни.
  Сега “българският” министър на българската култура е назначил рускиня да се грижи за българското изкуство, пуснал е лисицата в птичия двор, която ще направи на пух и прах българското изобразително изкуство. Най-ценното ще бъде окрадено, колекциите пръснати, българският характер ще бъде обезличен като “славянски” и т.н.
  Докога, бе, жалки продажници в Парламента, правителството и президентството ?! Докога ще съсипвате и обезбългарявате България?
  Заради предателството да заселвате безотговорно китната ни родина с този опасен за националната ни сигурност тумурен етнос, вие всички отдавна сте за разстрел?

  https://www.ploshtadslaveikov.com/direktorat-na-natsionalnata-galeriya-neochakvano-se-pensionira/

  https://trud.bg/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB/

 27. Разбрах, че аз съм виновен “Че там бият негрите”!!! Клипа в нета със сблъсъка е красноречив, това е което съм видя, и това коментирам. Какво да направя, за да разберете, че съм на страната на братята украинци? Коментирах от позициите на МППСМ-а, все пак навремето съм го учил и се гордея с отличната си оценка. Ако украинския буксир бе вдигнал навигационни знаци че има пуснат водолаз, или че тегли на буксир….. щеше да е с предимство независимо от коя страна на сблъсъка е… Въпрос за шкиперска грамотност. До 80-те СССР и България даваха най-грамотните морски кадри. После нивото на Рашки и украинци падна, за нашите нямам мнение.
  Колеги, правилата за навигация са много по-сложни и по-обемисти от нашият правилник за приложение на ЗДП.

 28. към RADA:
  RADA, да ви припомням ли ,че Керч е част от Украйна от 65 години, и украинците могат най-добре от всички да навигират в Керченският проток???
  Освен това сам/а сте написали – “почти все суда и корабли обязаны брать на борт лоцмана”! ПОЧТИ , а НЕ ВСИЧКИ, НАЛИ!
  Ако, украинските и путлеристките военни кораби не могат да преминат без лоцман през Керченският проток, то каква е ползата от тях???
  Още повече ,че тези 3 украински кораба са много леки, и не са дълбокогазещи. Само по-тежките кораби имат нужда от помощ за преминаването през Керченският проток.
  RADA, обърнете внимание на думата – ПОЧТИ!

 29. По последна информация….
  Украинските кораби не са влизали в Азовско море! Връщали са се, защото под моста е запушено. И на 150 км, според мен някъде срещу Феодосия и Ялта са нападнати от руснаците и пленени, имало е и стрелба по корабите и от руски самолет. Пленените кораби са в Севастопол.

 30. И в името на коректноста. Преди минути по НОВА дадоха клип със сблъсъка, не знам дали е този който коментирах. Украинския кораб не се движеше! А по-големия руски кораб го блъска с левия борд на носовата част. Нарича се морско хулиганство.

 31. До висок:
  “Вашите последни данни” са в линка, който дадох под първия ви коментар. Освен “сблъсъка”, вече има и запис на разговорите между двете страни в него. Малко от мен, белким не ни поднасяте подобни “новости”
  Корабът, който беше атакуван от руската брегова охрана СЕ Е ВРЪЩАЛ от Керченския пролив, след като не е бил допуснат да премине. Историята започва да се изяснява. Три украински кораба тръкват от Одеса към Бердянск. Когато стигат до пролива, се оказва, че руснаците са го препречили с танкер, без да уведомят за това никой (когато някой пролив е запушен , се уведомявал някакъв международен диспечер в Испания. Не ме питайте защо, какво, това прочетох.). Трите кораба завиват и тръгват да се върнат в Одеса. След около 150 км са атакувани от кораб Дон на руската брегова охрана. Междувременно руснаците са подали сигнал, че проливът е затворен.

 32. Николай, напълно съгласен съм с вас. Атаката над украинските кораби е проведена както казвате и както писах в предния пост. Мястото между Феодосия и Ялта. Никаква заплаха за никого не са били украинските кораби. Днес гледаме кадри как украинските моряци се “разкайват” за проведената провокация…. типична съветска пропаганда на рашките.

 33. С риск да ме намразите, искам да подкрепя колегата “ВИСОК”, който достатъчно професионално е обяснил нещата.

  САМО ЧЕ – рАЗИЯтските диваци привеждат като “доказателства” видео, снето от борда на рАЗИЯтски разрушител, фрегата или стражеви кораб, който няколко пъти е по-тежък от украинския катер-уж нарушител. Sorry, в такива случаи се ползват даните от радио-обмена и GPS навигацията.

  2/ “заплахата” на украинския катер предизвиква очевадно несъразмерна реакция на павианите.

  3/, от рАЗИЯтското видео се вижда, че украинският катер СПИРА или ПОЧТИ е спрял. Де е “заплахата” (вж. 2/);

  4/ рАЗИЯтският капитан, освен че псува, явно е или пиян, или поне “употребил” солидно. Спомням си подобен таран от пиян рАЗИЯнин на 13.05.1988 срещу флагмана на VI флот “YORKTOWN”, което едва не провали височайша среща USA-USSR. Тогава дивакът беше разжален и тихомълком пратен военно аташе, за да може да пие качествен алкохол в рамките на дипломатическата си заплата.

  5/ в такива случаи морското право и практика предвиждат куп методи на сигнализиране – светлинни, флагови, звукови, дори предупредителни изстрели по курса на кораба-нарушител, но не по малко от 1/4 кабелт пред носа му. Не виждам нищо подобно на видеото, което ме навежда на мисълта, че инцидентът не е в рАЗИЯтски териториални води, както лъжат всички диваци отдолу до горе, а в международни! Ерго, ще има още санкции, закон МАГНИТСКИ, може би дори ембарго и бойкот на всичко рАЗИЯтско. Дай Боже най-накрая, амин!

  На Стопанина и всички колеги респект!

 34. Разговорът ми напомня едно хлапе в зоологическата градина, пред клетка с пауни. Родителите го насочваха да види пауна с разперената опашка, обаче детето си сочеше с пръст една невзрачна котка зад клетката.
  БЪЛГАРИН го е казал така ясно с последното изречение в 05.55 ч!
  Апропо, Керченският мост беше плод на военна стратегия.

 35. Възможно е при връщането си трите украински катера да са навлезнали в териториалните води около Крим (които руснаците сега водят за техен) и това да е провокирало реакцията на пияният руски капитан (видно е от видеото че не е с всичкият си по начина по-който говори).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.