На една свинщина Рашидов е винаги готов да отвърне със собствена

Една натуралистична провокация с нарезани салами, подредени във формата на човешки тела, показа отново, че у нас фокусът на скандалите е насочен към сандалите с поглед надолу, а не нагоре, където е проблемът. Защото самото оглавяване на Националната галерия “Квадрат 500” от ярък защитник на съветската окупационна символика, каквато е рускинята Яра Бубнова, не предизвика никакъв скандал. Тук скандалното е нормално, стига да е с руски корени. 

Сблъсквал съм се Бубнова лично и задочно по въпроса за българската легитимност на монументите на изчезналата съветска империя, откъдето тя е родом, преди да се “натурализира” тук. Не че съм очаквал да “победя” в този сблъсък. Не е възможно в държава, в която руската пета колона се ползва с поощряващата услужливост на властта на всякакви равнища. Но чак пък, че същата Бубнова ще яхне едно от предполагаемо върховните обиталища на българската култура, не бях очаквал. https://ivo.bg/2017/11/07/рускинята-бубнова-дудне-по-бнт-за-крас/

Сега в оглавяваната от нея културна институция се развихри нелеп скандал около перфомънс, който едва ли би предизвикал вълнение в други държави с традиции в културата. Въпрос на вкус, макар и лош.

Покрай тази шумотевица се провикна на медийния мегдан Вежди Рашидов, самият председател на комисията по културата, многомандатният “културен министър”, несменяемата културна десница на премиера Борисов. За да илюстрира гнева си, той  предизвикателно обяви, че и той можел да организира перформънс с едно…печено прасе.

 

Точно така рече –  с печено прасе, както си знае. Сякаш не е истина, че тъкмо Рашидов направи точно това за рождения си ден през гладната 1996 г. с мулашки пари в мулташката собственост х-л “България”, където беше обявен от мултаците за “почетен мултак” . Ха-ха-ха, много беше смешно. Не и за гражданите от улицата със залепените на витрината на хотела изумени физиономии, поглъщащи (само) с очи свинската вакханалия на  мултащината.  https://www.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM

Както се казва ( в перефразиран вариант на онзи лаф “га яде кифтетата не рева, а сега ревеш” ), “га назначавахте рускинята не рева, а сега ревеш”, нали Рашидов.

Той не би допуснал ( друг да прави ) софри на публично място в подопечната му културна империя на кича. Зер само на него му приляга да сервира подобни големи пластики. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ КОМЕНТАРНАТА ЧАСТ НА ivo.bg

Изпратен на 27.11.2018 в 11:04Стигнах до констатацията, че министърът на българската култура Боил Банов (назначен на този пост от министър председателя Бойко Борисов!) не е българин, а руснак или по-точно руски наемник, еничар или каквото и да било друго, въплъщаващо продажност. Как може да принудиш една прекрасна, талантлива и умна българска изкуствоведка като Слава Иванова, доказал се през годините професионалист, две години преди пенсия да подаде оставка, за да назначиш на мястото й рускиня, посредствено протеже на руските служби като Яра Бубнова, само защото била дъщеря на член на ЦК на КПСС ? Толкова ли нямаше талантливи и кадърни български изкуствоведи, които да оглавят знакова българска институция като Националната художествена галерия, та опряха до едно нафукано руско парвеню? (Наскоро излязоха доста подробности по медиите за “творчески усвоени” европейски средства по проекти в Пловдив (и не само там) чрез екип, съставен от “художници”, по случайно съвпадение сътрудници на комунистическата ДС и оглавен от същата тази товарищ Бубнова!)Всички сме свидетели, че руснаците не ги е грижа и не милеят за нищо българско. Те унищожиха и бетонираха с безлични хотели-казарми природата ни по морето, с хигиената си и агресивното си криминално поведение изгониха платежоспособните западни туристи, сега разрушават и събарят без жалост и грижа за българската история и култура архитектурни шедьоври в централните части на големите български градове, за да построят бетонните си киликандзери и небостъргачи от стъкло и алуминий, ограбват икономиката ни с Лукойл и наказателните цени на руския газов монопол, с което умишлено предизвикват демографския срив и икономическата емиграция на българите, крадат природните ни дадености: минерални води, лечебна кал, билкови и минерални находища, съсипват с подделките си реномето на българското розово масло, замърсяват езика и традициите ни с руски чуждици и дивашки обичаи. Целенасочено ни обезличават и ликвидират като народ, за да прилапат чрез руска етническа инвазия българската земя, свещената земя, отворювана за българите чрез саможертвата на дедите ни.Сега “българският” министър на българската култура е назначил рускиня да се грижи за българското изкуство, пуснал е лисицата в птичия двор, която ще направи на пух и прах българското изобразително изкуство. Най-ценното ще бъде окрадено, колекциите пръснати, българският характер ще бъде обезличен като “славянски” и т.н.Докога, бе, жалки продажници в Парламента, правителството и президентството ?! Докога ще съсипвате и обезбългарявате България?

Заради предателството да заселвате безотговорно китната ни родина с този опасен за националната ни сигурност тумурен етнос, вие всички отдавна сте за разстрел.

https://www.ploshtadslaveikov.com/direktorat-na-natsionalnata-galeriya-neochakvano-se-pensionira/

 

 

 

 

22 мнения за “На една свинщина Рашидов е винаги готов да отвърне със собствена”

 1. След рускиня шеф на национална галерия…. очаквам руснак за кмет на Поморие, Несебър…. а защо не и руснак президент!
  С темпото с което за купено жилище в БГ на руснаците се дава “постоянно пребиваващ” на цялата фамилия….. до 3-4 г всички с 5 г “пребиваване” ще са български граждани с избирателни права! Нали изборите са демократична процедура? Българите ще се караме и делим на 5-6 партии и някой с 25% гласове ще ни се качи на главата, това проста изборна аритметика!

 2. Изумен съм от съобщнито за новоназначената от Банов ръководителка на Националната ни художествена галерия!Ако толкова необходима е била смяната на досегашната шефка,законен е въпросът:толкова ли нямаше български специалист че е била назначена рускиня със съмнителни качества.И още,назначението на такъв пост не става ли чрез конкурс?….

 3. Добре описвате съществото бубнова, г-н Инджев, и съфорумеца CMC също добре я описва, ама какво от това? Та тя дори няма сключен брак с номенклатурния синчага-лузър, който 1986 г. я довежда тук. Защо службите не се заинтересуват като как е станала “пребиваваща”? Дали още по паспорт е “гражданка СССР”, като бившия ни премиерин, днес лидер на “сичкоту социалис”?

  Сещам се и за скандалите с изчезналите безценни картини на няколко международни изложби, на които куратор беше пак това същество. Не само че я разследваха, дори служебно не я порицаха. Или че един цивилен “изкуствовед” и “творец” със знакова милиционерска фамилия от близкото минало не спира да се дере каква ни е талантлива и гениална.

  Статии като тази трябва да изкарват матряла на протест. Ама какво се чудим – там, де нявга седял бе Вазов, днес седи боил банов (по Р.Ралин).

  Респект!

 4. Повярвайте, всеки един висок пост на руснак в българската администрация е КУПЕН! По някакъв начин..

 5. Искам да кажа, “не само НЕ я разследваха”.

 6. При МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА всеки ден се извършват само свинщини, от всичките му герберокожи. И ,това че рашидов щял да си прави свински “пърформанси” не е някакво “изключение”, това е нещо априори – подразбиращо се , щом като МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е прост, и той си ги “избира” своите слуги и лакеи.
  А в същото време “енергийната” “министерска” счетоводителка на бокоТИКВАТА обслужва “енергийните” свинщини на своят калинковоКРАСНОкож “вождь”, който я е назначил да го “обслужва”.
  Не случайно “енергийната” КАЛИНКА на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, прокарва отново МНОГОмилиардните ПОРЦИОНни “проекти” – южен пАток и беленският гьоль. И за СРАВНЕНИЕ в Европа все повече държави започват да си доставят втечнен газ , а вече има и преговори за доставка на природен газ за ЕС от Израел:
  https://bit.ly/2QlRptB
  А НРБ отново ще бъде заобиколена от АЛТЕРНАТИВНИТЕ доставчици на газ ,като Израел.
  Заради ПОРЦИОНният монопол на Газпром ,който ще е и причината за НАЙ-високите цени на природният газ в задунайският бандитустан НРБ, което ще е причината за много по-високата себестойност на всички производства в НРБ, и НИКОГА няма да е конкурентноспособно на всички други държави. И вместо производствените разходи да са за сметка на повишаващите се заплати на българските работници , разходите ще се повишават за сметка на НАЙ-скъпият природен газ в НРБ!!!!!
  Без да борим и за ОГРОМНИТЕ печалби от ТОТАЛният МОНОполист – Лукойл-Бургас, които пак са за сметка на увеличението на ниските заплати в НРБ ,и ще увеличат още повече НЕконкурентноспособността на “икономиката” на НРБ.
  Но “конкурентноспособността” на НРБ и по-ВИСОКИТЕ заплати , не засягат МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и неговите калинковоКРАСНОкожи “министри”. За тях е НАЙ-важно да има за милиардните ПОРЦИИ за техните кукловоди, и за техните гасудари от Лукойл и Газпром.

 7. Когато прочетох статията изтръпнах цялата.Рускиня да се разполага с Националното ни културно богатство е ужас не по малък от енергийната зависимост.Малко ли крадоха тези варвари -руснаците,че им позволяваме още.Този министър боил банков ДА СИ ПОДАДЕ ВЕДНАГА ОСТАВКА.ДА БЪДЕ УЛИЧЕН В НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.а преди това да махне рускинята.И тя да бъде разследвана ,кой и защо й е дал българско гражданство.
  Боже мой.всеки ден ужаси с тези руснаци.Вън от България варвари и крадци.

 8. Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия, внезапно се пенсионира. Новината бе потвърдена от самата нея пред „Площад Славейков“. От 19 септември и. д. директор на институцията е заместничката на Иванова Яра Бубнова – до конкурс.

  Причините за оттеглянето си Слава Иванова определи като „лични“:

  „Оттеглям се навреме, за да не досадя на никого. Няма драма. Стига ми толкова, отговорността и напрежението са много големи“.

  На 9 юни изкуствоведката навърши 61 г., но до края на втория ѝ мандат като директор на Националната галерия остават още 2 години.

  Пред „Площад Славейков“ Иванова обясни, че е подала заявление за пенсиониране и министърът на културата Боил Банов приел решението ѝ.

  https://www.ploshtadslaveikov.com/direktorat-na-natsionalnata-galeriya-neochakvano-se-pensionira/

  А тук сравняваме ентусиазма в заглавията:
  Слава Иванова очаквано стана директор на „Квадрат 500 …

  Избраха Слава Иванова за директор на “българския Лувър.

  Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

 9. Едностранчива статия. Точно пък кръгът около Бубнова – Лъчезар Бояджиев, Александър Кьосев итн. са в най-близки отношения със запада в арт средите. Даже правят конкурс за млади художници и изпращат победителя за 3 седмици в Ню Йорк. Същото се отнася и за близкият до тях Недко Солаков, който е агент на ДС, но е много добре приет на запад. А относно скандала с мезетата, той е по инициятива на художничката Ода Жон. Та въпросната художничка от български произход е била женена за любимия художник на Герхард Шрьодер…

 10. а,ама как няма да се възмути тъй наречената наша интелигенция с червени корени,въжмущава се разбира се,а после се чудим защо Кристо не иска да спомене ,че е българин

 11. Преди време ми бе направена забележка, че етноса не трябва да носи вина за действията на отделните хора…. съгласен съм. Затова нека не упрекваме жената за това, че е рускиня… а за делата ѝ. Ето около нея са една свита културни нотабили със интересен произход…. но “добре приети на Запад”! И тук е моя пост:
  – Агент Събина също бе добре приета на Запад!!! Е, някой съмнява ли се, че сме оплетени със слуги на Масква и добре внедрени агенти за влияние?

 12. Към висок:

  Едно е да се изказваш от расистка “висота” за някого по етнически признак ( при това обобщаващо за целия етнос), друго е да споменаваш конкретната корелация между московските корени на Бубнова и нейната яростна защита на съветската окупационна символика в България. Ако не разбирате тази разлика е най-добре да не се заяждате тук по въпроса, а да го поставите там, където му е мястото: в изповядващите расизъм сайтове.

  Не, не правя “забележки”. Просто не допускам расистки коментари.
  Толкова често се позовавам на мнението на достойни за уважение руснаци,противници на Путин,някои от които си рискуват живота,че е абсурдно да ми се вненява расистко отношение към руснаците.
  И точно Бубнова е тази, която има високомерно отношение към българите, на които обича да чете назидателни лекции с претенция, че им отваря очите за “културните ценности”, за каквито смята жалоните на съветската окупация.

 13. Г-н Инджев, не е ли време русофилията да се признае за болест, а конкретно в България – за ПАНДЕМИЯ от това инфекциозно заболяване?
  Впрочем, може би това е само нашенски бацил? Не знам даже и сърбите, а те исторически са здраво свързани с руснаците, да са заразени или поне не в такава степен, че да губят достойнство и разум само при споменаването на мечкаджиийте?!

 14. Надежда всяка тука оставете “българският” министър на културата да бъде убеден с добро да постъпи родолюбиво!
  Значи, трябва да бъде убеждаван с лошо: протести пред министерството му, бойкот на жалките му “културни” инициативи, публикации, информиращи за наградите, които дава и на кого точно ги дава! Голям смях ще падне!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/boil-banov

 15. ВИСОК – не само добре приети а и добре спонсорирани! Между другото една от най-влиятелните художници в днешно време Марина Абрамович също е от видно комунистическо семейство. Явно Запада няма нищо против такива като тях, пасват си…

 16. Лъчезаре, най-общо децата на комунистическата номенклатура не бяха с попарен ентусиазъм като нас, земните деца. Те бяха и си остават видимо нахакани, напористи, без излишна скромност, плахост, и тревога, че няма да светне зелена светлина. На тях все им се ‘полага’. Това е една от причините западните общества, които ценят инициативата и куража, да ги ‘приеме’. Не че всички, които четат Кръстева или гледат Имендорф са във възторг от Мао. Непоследователност? Да, има я.

 17. Господа-другари, забравихте ли, че Запада е пълен с полезни идиоти?!!

 18. Струва ми се, че някои коментиращи отидоха малко далече в коментарите си (визирам Шрьодер, полезните идиоти и т.н.). Би трябвало да се гордеем, че красивата, талантлива и високо ценена на Запад художничка Михаела Дановска (Ода Жон) е българка. Поначало предназначението на изкуството не е да се харесва на всеки, а критикуваният в случая перформънс подхожда на изкуството на Жон – независимо дали това ни харесва, или не. Нека не смесваме нещата. Според мен скандалът е само в назначението на рускинята със съмнителната репутация и знаейки за варварското, грабителско отношение на руснаците към всичко чуждо, което има някаква стойност. банов трябва да си подаде оставката незабавно.

 19. @СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  Твърде далече, поздрав за здравия разум.

  Рускинята години наред представя България на международни биеналета и форуми. Не разбирам защо чак сега това става скандално в пресата. Но пък г-н Инджев го е казал в заглавието.

  Няма как тясно скроената широка публика да се гордее или не, тоест, смислено да критикува Ода Жон ака Михаела Дановска като до неотдавна история на изкуството у нас се преподаваше до началото на миналия век.
  Но да гледаме позитивно, не може човек да се оплаче от липса на реакция; и тук намерението на творбата е успяло.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.