Заглавието в ivo.bg “Руско гладно нема” заживя свой “анонимен” живот

Сложно нещо е доказването на авторството на хрумванията, разпространявани в днешно време не просто като “крилати фрази”, а направо със скоростта на светлината в рамките на голямото взаимно просветление чрез интернет.

На пишещия тези редове не му се свиди споделянето и разпространяването на подобни хрумвания ( както названието МОЧА, тръгнало от статия на автора на ivo.bg). Е, бих се радвал да бъда посочван понякога като автор. Това (по)желание не е чуждо на никой творец. 

Свой живот явно заживя и друго авторско словосъздание в ivo.bg. 

КОЛАЖ : 2013 г.

cbig_2507928

 

 

 

 

За първи път на 19 октомври 2013 написах играта на думи ( дори в заглавие) “Руско гладно нема”.

После пак през 2015 https://ivo.bg/2013/10/19/в-българия-руско-гладно-нема/

А след това и на 7 април 2015 г. през https://ivo.bg/2015/04/07/руско-гладно-има/

Използвал съм тази игра на думи доста често и в други свои статии. https://ivo.bg/2017/01/18/беновска-доказа-пак-че-у-нас-руско-гла/

И още ( с модификацията “Русофилско гладно нема) https://ivo.bg/2018/06/21/валерий-тодоров-член-на-сем-русофилск/

Мога само да се радвам, че съм се оказал ( изпреварващо) в крак с народното творчество, което достига да буквалния също извод ( за да не прозвучи нескромно претенцията ми, че имам запазени авторски права). Вижда се от рубриката на сайта Дневник , която е озаглавена “Руско гладно нема”, в рамките на което е публикуван и долният колаж:

“Фотогалерия: Руско гладно нема, и още препоръчвани комикси” https://www.dnevnik.bg/photos/2018/12/03/3355250_fotogaleriia_rusko_gladno_nema_i_oshte_preporuchvani/?ref=home_layer2

 

IMG_0144

ПОСЛЕСЛОВ: В интерес на справедливостта, намират се и коментатори, които зачитат авторството на колегите си, дори и да не са от “същата порода”. Например икономистът Емил Хърсев, взимайки “назаем” едно хрумване от  ivo.bg за “троянското магаре” , отбеляза във в. “Сега”:

Гугъл откри “троянско магаре” цели 433 пъти в мрежата. Остава тайна кой пръв е оприличил уникалния български стопански модел с инатливата животинка, но даровитият журналист г-н Иво Инджев е сред пионерите, увековечил тази творческа находка още през март 2008 г.” http://old.segabg.com/article.php?id=511973

Или като д-р Тони Филипов в “Дневниците на един луд”:

Колегата Иво Инджев вика за Борисов: „Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неясни причини, които не знаем, се страхува от Путин и от реакциите в Москва…“ https://offnews.bg/nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-23-27-april-679674.html

15 мнения за “Заглавието в ivo.bg “Руско гладно нема” заживя свой “анонимен” живот”

 1. В духа на претенциите за авторство – писал съм преди години в този блог, че в бъдеща нормална България творчеството на Иво ИНДЖЕВ ще бъде обект на изучаване в учебниците на средните и съответните висши учебни заведения!
  Персонажът от политическата му сатира ще бъде отдавна забравен, но
  ПЕСНИТЕ МУ ВСЕ ЩЕ СЕ ЧЕТАТ!

 2. Добре, че го има интернет, за да може човек да докаже и защити авторството си!
  Играта на думи е върховният и ненадминат засега специалитет на Иво. Помня специалната му “уводна” рубрика във в.”Демокрация”, там всички заглавия бяха езикови находки, изключително сполучливи сентенции във формата на игра на думи! Той си е направо българският Ларошфуко с неговите “маскими и размисли” за духовното и нравствено падение на плененото в капана на русофилията българско общество.

 3. Афористичният език е белег на интелигентност, тънка набюдателност и живо въображение. И на дарба.

 4. До SMS

  За Лукойл съм съгласен. Но защо си траете например за американските Тецове 1 и 3, чиято дейност няма нищо общо с пазарната икономика?

 5. Sms . Поправка на текста. Вярното руски фирми ограбват България а държавната власт ги пази и им помага.

 6. Извинявам се за повторението на СМС, късно го видях.

 7. Обективен,
  бъдете така добър да ни съобщите имената на американските притежатели на “американските” ТЕЦ-ове за да знаем точно за какво говорим – фирми с притежателите им или отделни физически лица. Благодаря.

 8. Здравейте,
  втези дни дойде още една хубава новина за нормалните хора по света.
  “Вселенска патриаршия разпусна Архиепископията на руските енории в Западна Европа”
  https://dveri.bg/u6u98
  ……..
  Така нареченото “руско православие” няма да трови повече умовете на хората, защото то е с характеристиките на “ислямска държава”.

 9. Иво, доста отдавна се беше заканил да напишеш учебник по Гафология, където става дума за гафове. Пишеш ли я вече?

 10. ОБЕКТИВЕН:
  нямаш идея колко си прав. Американските ТЕЦ/ове нямат нищо общо нито с българската пазарна икономика, ното с пазарната икономика на Лукойл. Не знам как оцеляват в такава благотворна пазарна среда!

 11. Обективен,някъде ше се отчете вашето съгласие. Обективността изисква и вие да си кажете думата,както за “американските” централи,така и за всичко останало,което явно ви вълнува.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.