Полужурналист+полуполитик= единица мярка при лова на електорални шарани

Когато българската журналистика е напъдена в ъгъла от тъпоъгълника на властта, на която уж трябва да е четвъртата страна в демократичната фигура, не е странно, че на опразненото място се настаниха всякакви кандидати за журналистическа “ известност” – както стана известно от една пошловата реклама за набиране на журналист(к)и, тъкмо известността била най-привлекателното нещо в тази професия. 

Видя се от  печалното превъплъщаване Слави Трифонов в журналист. Безславният му опит да надприказва майстора на политическото шикалкавене Бойко Борисов, доказал умението си да печели на полето на популизма в рамките на не особено взискателната публика, е достатъчен повод за някои допълнителни разсъждения по тази тема. 

Не става дума само за “феномена Слави Трифонов” и опитите му да се меси в политиката от позицията на човек, който иначе си изкарва милионите от забавата. Той е подобие на други представители на шоубизнеса навсякъде по света. Някои са много успешни на това поприще като комикът Пепе Грило в Италия. Уж на шега, но след това наистина помете политическото статукво в тази високо цивилизована страна, страдаща хронично от политическа нестабилност както никоя друга европейска демокрация от десетилетия насам. 

Същият случай, от по-дребен калибър, но достатъчно симптоматичен, апелира към простотата на публиката чрез споменатото по-горе недоразумение с рекламния клип за набиране на журналист(к)и за студентската телевизия в София. Успял като актьор, но назначен за директор на медия кадър на киното и театъра, се чуди какво неправилно е направил в ролята на похотлив началник, който иска да направи известни кандидатстващите за неговата телевизия девойки. Не му е ясно главното: че претендиращата да бъде истинска журналистика не цели да шокира, а да информира и коментира. Т.е. не му е ясно, че не може да играе сериозно типажа на медийния директор, способен да оглави една истинска медия. 

Но и това не е всичко. С ерзац журналисти се пълни нишата, изпразнена от угасени  звезди, сред които напоследък се оказаха Ани Цолова и Милен Цветков, натирени с програмни хватки от Нова телевизия. Мълчанието на колегията ( ако изобщо можем да говорим за такава у нас) във връзка с изчезването им от звездния небосклон на телевизията оставя впечатлението, което ми е познато от личен опит, за някаква тиха (зло)радост от отстраняване на конкуренцията. Само че в случая с Милен Цветков се видя, че и конкуренция няма. Празнотата, оставена от неговото предаване, е запълнена със силаж, предлаган на публиката, таксувана като преживна. 

Ако трябва да съм искрен, става дума за двустранен процес. Наблюдаваме дифузия: бивши журналисти стават политици, а бивши политици, някои от които провалени, заминават с първия влак на олигархията на журналистическия фронт, въоръжени със самочувствието, че  като познавачи могат да коментират политиката по-добре от други ( защото са се провалили като политици?).  Все повече стават водещите на телевизионни предавания, които са бегълци от една армия в друга или казано на руски “перебежчици”. И обратното, напускането на журналистическия окоп заради комфорта да станеш говорител или служител в пресслужба, отдавна не е новина. Това е сбъднатата мечта на мнозина (бивши) журналисти. 

В първите години на демокрацията крак в това отношение повлече бившият главен редактор на в. “Демокрация” Волен Сидеров. Той рязко ритна стола на журналистиката и седна до шефа “Мултигруп” Илия Павлов на пресконференциите срещу журналистите ( а през 2005 г. в еуфорията си на новоизлюпен депутат вкупом ги заплаши с разправа в изборната нощ). След като босът на тази държава в държавата беше застрелян и проруската корпорация се разпадна Сидеров невъзмутимо се завърна на журналистическата трибуна и я употреби, за да нахлуе в политиката, изживявайки се едновременно с това и като телевизионен водещ.  Така той се превърна във вдъхновяващ пример за всеки от гласовитите бойци на шумния фронт, които тръбят без да им мигне екрана, че го правят от “принципни позиции”. 

Сред следовниците на Сидеров най-добър ученик в конвертирането на екранната пропагандна в изборен успех се оказа Николай Бареков. Да се чудим ли, че двамата се събраха и сега заплашват, че щели да се обединяват в името на консерватизма, т.е. пак заради принципи. Това е сценка по сценария на американския смешник Гручо Маркс, забавляващ публиката с репликата: “Имам си принципи, но ако не ви харесват, имам и други”.

Един истински консерватор не си сменя принципите, политическите съюзи и съзаклятия в зависимост от конюнктурата. Но в света на нашата полужурналистика и полуполитика двете липсващи половини от тяхната симбиоза определено правят единица. Тя е единица мярка за печалбата от съчетаването на две взаимно конкуриращи се в нормалните страни професии, като тази на политика и на коментиращия политика(та) журналист. 

Още много извращения в това отношение могат да бъдат припомнени. Например на пишещи от името на началника журналисти, като Георги Кадиев, подписал се като Илия Павлов под онази статия за гущера, на кого му се искаше наивниците да повярват, че гущероподобния му шеф си е скъсал опашката ( с организираната престъпност) . Или като заклетия русофил Иво Христов, който уж престана да бъде журналист в качеството си на началник на кабинета на президента Радев, но всъщност му пише прочувствените слова със зле прикрит кремълски акцент и творчеството му достига днес по този начин и чрез устатата на този мажоритарно овластен четец на неговите текстове до аудитория, за каквато преди не е сънувал.  

Някои пък, като Велислава Дърева, са си извоювали от домакините на телевизионните предавания привилегията да не я “разкриват” пред зрителите като несменяема част от ръководството на БСП през последните три десетилетия, а винаги да я представят като “журналист”. Но не от несвойствена за нея скромност, а явно поради (не)осъзната гузна съвест във връзка с всичко, което би трябвало да тежи на съвестта на най-дълго управлявалата партия в историята на България. 

Ще каже някой “е, това да беше най-голямата аномалия у нас…”. Може и да не е. Но само на пръв поглед. Защото през политиката и пропагандата се препират останалите дефицити на крехката ни демокрация, която страда от дезориентация и липса на посока. Тъкмо фалшивото позициониране на ключови играчи в политиката и в медиите постигна този ефект, който целеше да размива граници и да мъти водата, в която да  да се хващат електоралните шарани. 

 

24 мнения за “Полужурналист+полуполитик= единица мярка при лова на електорални шарани”

 1. +++ за автора. Напълнихме се с пошли имитатори на журналисти, политици, ръководители….
  Да започнем от “главата”. РРадев- президент, давал две заплати на любовницата си, сега узаконил я във Фърст лейди, имаща държавен бюджет, прислуга, антураж, секретарки, съветници, …. платени от нас… се оказва и зам.ръководител на държавните делегации в чужбина! Утре очаквам преживе да ѝ издигнем паметник до МОЧА!
  Боже, на къде вървим?

 2. “Ще каже някой “е, това да беше най-голямата аномалия у нас…”. Може и да не е. Но само на пръв поглед. Защото…” казано е:
  “В началото беше словото. И словото беше у Бога. И словото бе Бог”
  Всичко останало следва!

 3. Поздрав за текста!


  Тази сутрин се заканих да търся транспортира си, понеже ъглите на новинарската тъпотия са трудни за измерване с просто око като моето. ‘Фактор’ преразказва ‘БЛИЦ’: “Основната версия е любовни многоъгълници”.

  С две думи: от ‘около седмица?’ липсва рейнджър от 61-ва Стрямска бригада. Tова не е новина подходяща за сайта на МО.
  И винаги по буквар: преди магарето, в каруцата сме на ‘любовния многоъгълник’.

 4. а какво да кажем за така наречените “остриета” на БСП и също конвертирали се в политици журналисти – Елена Йончева и динозавъра Тома Томов? Първата – летящата червена Мария Попова (Мери Попинс)прелитаща с държавни пари от филм на филм навсякъде по света, където руската военна машина раздава агресия по света и очаква обличането на агресивните си действия в героична путинска премяна. Към парламентарната група незабележимо бе присламчен и “черният жак” Томов, който го замени набързо с елегантен депутатски костюм, но не смени подмолната си роля да заблуждава непретенциозната публика с обясненията си “що е то Америка”, нещо което той беше натоварен от ЦК на Партията да прави още от времето на развития социализъм, когато въпросната личност излизаше по телевизията за да обясни що е то Америка на хора, които няма пари да стигнат до табелите на своите населени места, но такива се намираха за командировките на Тома Верни (на ДС), който интервираше близки и далечни полезни идиоти като не забравяше да подчертае агресивната политика на Вашингтон и мироопазващата на Москва.

 5. Днес случайно видях снимки от Македония, центъра на Охрид… Паметници, статуи, мрамор – глупости на търкалета. Баджанака е там по работа и ми изпратил, да се посмеем…
  Между другото знаете ли как е “Спящата красавица” на македонски? Ужас!
  Дъщеря ми вика – тези защо не поразкопаят малко, все ще намерят нещо, с което да си направят история. Какво, вика, ги съчиняват тези измишльотини, то нито езикът им е език, нито нищо. Не ги ли е срам така, вика?

  Защото, казвам й, те като поразкопаят и все намират нещо, на което пише “българският цар” или “българският владетел”. А от по-старите неща пък все попадат я на византийски, я на римски, а и на какви ли не още. Все не успяват да изкопаят нещо с “македонски …” да започва. Всяка следваща разкопка им доказва, че тази Македония, която те си мислят, че имат, всъщност не съществува. Всяка разкопка им доказва, че са изкуствено създадена държавица преди дветрийсе години и те така.
  Ето затова и не искат вече да копаят.

  Връзката със статията ли?

  Тази сегашна България, която ние си мислим, че имаме или че сме имали, НЕ съществува. Всъщност ние сме една изкуствено създадена, безмилостно експлоатирана, безвъзвратно обезсмислена и видиотена територия със собствени граници, с която се експерементира до предела. Няма доказателства, само наблюдения.

 6. Вярно и изчерпателно! А „тихата (зло)радост” е симптоматична и изисква отделен анализ.

 7. Радев да не се прави на ударен, а да даде обяснение как така тази жена си позволява да ползва всякакви неполагащи ѝ се екстри! България не е президентска република и ние не сме длъжни да носим на гърба си тази самозванка с претенции! Малка ли е заплатата му от 11 000 лева, та трябва да ѝ измислят несъществуващи длъжности, за да може да митка по света за наша сметка, да ползва кабинет ограна и прислуга пак за наша сметка!
  ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ФАТМАКА – РУСОФИЛИСТИК!

 8. Музикален поздрав за носителите на „тихата(зло)радост. С подтекст.

  https://www.youtube.com/watch?v=JN2SQ4m7M04

  Andre Rieu & 3 year old violinist, Akim Camara during his ‘Flying Dutchman Concert’ at Parkstad Stadium in the Nederlands (2004). Akim (born 27 October 2001 in Berlin-Marzahn) plays Concerto G Major op.11 with the Johan Strauss Orchestra.
  48,901,174 views

 9. По заветите на “тато де тути каскети”, вече произвеждаме не само полупроводници, но и цели проводници! 8-:) Например: ББ+РР (от два полупроводника един цял проводник путлерист) 😉

 10. Малко не свързано с темата – в момента водите у нас са толкова замътени, че освен шарани друго не се въди. Ама скоро и шараните ще изчезнат и тогава ще се наложи да препишете статия г-н Инджев.

 11. “Тази сегашна България, която ние си мислим, че имаме или че сме имали, НЕ съществува. ”
  Ганев ++++++
  България е била и я е имало… но не на тази територия, на която са Бургас, Пловдив, София…. България е била там от където са тръгнали Опълченците! Там където след Ленин е имало Българска съветска социалистическа република! В Одеса, където Вазов е писал Под игото, в Констанца, където старите хора още си говорят на български!
  Моите познания по История не са на академично ниво, но това е моето мнение. Отдавна разбрах, че написаното в учебниците е художествена манипулация на историческите факти!

 12. тази година полупроводници – догодина цели проводници! Поздрав от Правец, пардон от Банкя!

 13. Off.
  Интересна дилема се води за името на летището в Калининград,Кант и плиткоумните руски военни(със запис на инструкции към подчинени за кого да гласуват).Мисля,че и това подлежи на коментар,г-н Инджев.

 14. Снощи Премиерът е получил искане от Ленгли за предоставяне на пълен актуален списък на руските граждани, временно и постоянно адресно регистрирани на териториите на Варненска и Бургаска област. Срока за отговор: 10. 12. 2018. 18:00 българско време. Писмото е учтиво, но ултимативно.

 15. Прегледах сайта на CIA за публични новини – наистина има такова искане към българското правителство. Дали и как то ще отговори ще чакам да видя.

 16. “Премиерът е получил искане от Ленгли “…
  Шенген, а? Безвизов режим за САЩ, а?
  Докато половината терористи по света и цялото КГБ са с български паспорти….
  Ако наистина е уточнено в искането за временно и постоянно регистрирани по Лайноморието…..
  Дано не се замете случая!

 17. П. Москов е за бой откакто откакто стана част от масовката зад Бидоня, но при Поли Златарева даде изключително точно определение на новото активно мероприятие на Белата Златка & Дудука. Цитирам по памет: “Бареков и Сидеров щели дa правят консервативна организация. АТАКА е като цигански оркестър – за каквото им платят, това свирят – от Миле Китич до Джо Кокър. В случая са им платили за това (да правят консервативна организация). И обикновено свирят фалшиво и винаги шумно. Така че няма нужда да се коментира сериозно.” Така че АТАКА е идеалната среда за виреене на Дудука – да се надяваме, че заедно ще потънат.

 18. Ох, сега руското гражданче до 2013 г. и кметче на Варна Ванюшка Портых и руското възпитаниче и протеженце на Валя ЗолотоЙ- Лукойлски, дето получи лична награда от Путин за престараването си в угаждането на руската измет в България (Димата Николов) какви ли “хватки” ще приложат, за да намялят броя на руските скакалци, напъплили опосканата ни България! Ще се правят на “недоразбрали” броя на кои точно руснаци да предоставят: на тези, които вече са получили българска лична ката, но мишкуващи в САЩ и Западна Европа, или само на онези от тях, които хазяйничат предимно у нас, на онези, които живеят в България целогодишно, но без онези, които се връщат от време на време в Матушката си, на постоянно пребиваващите, които се водят и работещи у нас или на не съвсем постоянно пребиваващите, които също уж “работели”, но на друго място в България, или на дечицата им, които също се водят постоянно пребиваващи, но не пребивават у нас, а на други, по-западни места, а има и такива, които пребивават без никаква регистрация, ей така, нелегално, ползвайки жилищата на пребиваващите…
  С една дума, информацията ще бъде минимизирана и неточна, т.е. въобще няма да бъде информация , а обратното.
  Хубавото е, че в случая “неточностите” могат да бъдат засечени, както преди време голям брой много “ценни” сътрудници на ДС, въпреки унищожените досиета, бяха разкрити по “картончетата”. Следите ВИНАГИ остават! 🙂

 19. Във връзка с поисканата информация за броя на руснаците в областите Варна и Бургас мисля, че тази информация, дори и да е точна, няма да очертае размерите на цялото опустошително бедствие, защото, освен по Черноморието ни, хиляди руснаци са си закупили имоти и “пребивават” в Банско, Пампорово и селцата около тези зимни курорти, Сапарева баня, Петрич, Сандански Казанлък, Благоевград, Плевен, Велико Търново, Добрич, затворените комплекси около София, въобще навсякъде, където има живописни природни и исторически дадености, български православни манастири, лечебни минерални води и лечебна луга, полезни изкопаеми, уникални билки( като блатното кокиче) и фауна, която може да експлоатират безжалостно, без грижа за възстановяване на природата ни и за сметка на българите.

 20. Do колегите БЪЛГАРИН и FROM CANADA – дайте някакъв линк, де, такива радостни събития не се случват всеки ден. Порових из сайта на CIA, ама явно не го открих. Но пък в блога ми попадна късо съобщение за бивш агент от европейското иб бюро, който издал книга, в която радния резидент радев заедно с молдовския додон са опредени като откровено про-рАЗИЯтски.

  До SMS – колега, пропускаш че павианите масирано се заселват и около стратегически и военни обекти. Напъплили са като хлебарки района около ВМФ-база АТИЯ, която е и натовска, полигона на ВВС край Каварна, Безмер, Щръклево и Узунджово, Пловдив-Граф Игнатиево, а напоследък нахлуват в Търново, Ловеч и Сопот. Да не говорем, че м Родопите изкупуват цели селца, правят ги затворен тип, заселват по 10зна “заслужили пенсионери” от армията и после най-нагло кандидатстват за евросубсидии за развитие на местните общности, инфраструктурни проекти и пр.!!!

 21. Към К.ГАНЕВ и ВИСОК:

  На чужд гроб плачете, а сълзите ви задвижват воденицата на чуждия фактор, булгарлъка.

  България съществува повече от 1850 години и в по-голямата си част от този период е била ЯРКО ВИДИМА. Преминала е през много по тежки и жестоки периоди от сегашните, на моменти е губила държавността си и земите си, била е на крачка от изчезването си, но се е запазила. Запазила се е поради две причини. Защото е имало БЪЛГАРИ, не булгарлък, а БЪЛГАРИ, и тяхната непоколебима вяра в БОГ, не в православието, а в БОГ. Ще оцелее и днес, но не в това е проблема. Не е в това проблема, че някой тълкува историческите факти така, че да го доведат до халюцинации, или че я вижда там където я няма, а в това, че БЪЛГАРИЯ Е В ПЛЕН. Управлението на България е завладяно от чуждия фактор, булгарлъка и затова държавата ни се намира по разцвет, независимост, справедливост, уважение от другите и благоденствие на народа си далеч от държавите на ЕС, и далеч, далеч от държавата на КАНОВЕТЕ НИ. И това ще бъде дотогава, докато обществото не проумее, че управлението на България е изконно право на БЪЛГАРИТЕ, така както е било преди при КАНОВЕТЕ НИ. Дали ще се справят? Не се съмнявайте! Доказали са го през вековете. И колкото по-рано нашето общество разбере това, толкова по-добре ще бъде за всички. Готово ли е нашето общество за това? Благодарение на този ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН БЛОГ-УНИВЕРСИТЕТ и вече редица други, с прояви като тези на Илиян Василев, Георги Касчиев, Лозан Панов и на още много други, които без страх жертват по нещо от себе си в името на България, с всеки изминат ден все повече се убеждавам, че зрелостта му нараства и е готово за тази крачка. Затова: ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. ХО!

 22. На вниманието на посланик Рубин:

  Драги господине,
  Струва ми се, че ще направите добра услуга на Ленгли, ако им изпратите в указания за нашия премиер срок, казаното тук за руската пандемия у нас от коментаторите АЕРОФЛОТ и SMS, към този момент
  С уважение!
  Тервел

 23. БЪЛГАРИН, FROM CANADA:

  Приятели, не съм в течение, мога само да кажа, че малко след вашите коментари замириса силно на тиквена пот. Идваше на талази откъм банкянските възвишения.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.