Можем да преподаваме на московците византийски (порно) уроци

Не е срамно да си признаеш, че не знаеш  ( всичко на този свят ). Включително и по “срамната тема” за порното, доколкото става дума за “филми за възрастни” и възрастен човек като мен би трябвало да е просветлен в качеството си на коментатор по международни теми. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/08/3332702_pornoto_zabranata_koiato_nikoi_ne_spazva/?ref=home_main_news

Признавам си отново: научавам току-що, че България е в клуба на четворката на европейските държави, в които порното е забранено. Заедно сме с Беларус ( дотук не е изненадващо по семейни посткомунистически и православни порно – параноични  причини), но и с наследниците на викингите в Исландия и Украйна.

Липсва ли нещо в картинката? Забелязвате ли отсъствието на Рус, създадена именно от викингите?

Знам, че ще бъда обвинен в (анти)руска параноя, наричана перверзно русофобия.  Т.е. страх, фобия от “руското” от страна на хора, които си позволяват просто да не харесват опитите на на “руския свят” да ги изнасилва с претенцията, че му дължим покорство в поза партер за вечни времена понеже ни е осеменила със свобода, каквото сами не бихме си извоювали ( с което русофилите у нас сладострастно и мазохистично се съгласяват и дори се просълзяват от умиление към това самоунижение) . 

В днешна Русия порното явно е официално позволено, докато в древната ни държавата, която е цивилизовала Московията с азбука и обединяваща религия, то е забранено. 

Фактът, че в България порнографията е забранена, но тази забрана не действа ни най-малко на терена на неустоимото човешко влечение към воайорството ( и) у нас, поражда някои мисли за цивилизационната ни роля спрямо в Матушката, чиято (относителна) цивилизованост българите са оплодили.   

Очевидно и в манталитетно отношение превъзхождаме нашите московитски бенефициенти на ориенталско лицемерие. Бройте това твърдение за патриотично изявление.

Простодушните наследници на 300 години монголското владичество в Русия явно не могат да се мерят с нашите 500 години в подобно положение. Тук сме консервирали духа на Византия в оригиналния му вид. Забраняваме си някакви пороци ( като пушенето на обществени места също), за да изпитаме насладата от неспазването на забраната. Хем е детинско, хем е страшно византийско.

Май е време да преподаваме уроци и по консерватизъм на съвременния руски авторитаризъм. За да се знае кой е истинският носител на византийското начало по старославна линия.   

16 мнения за “Можем да преподаваме на московците византийски (порно) уроци”

 1. Истина е – в престараването сме надмнали по някои показатели и учителя си. Все пак престараването е в полза на учителя.

 2. Българската цивилизационна мисия сред неграмотните руснаци приключва на ниво азбука,език и религия на 11.12.1472г, когато монголската диваштина и византийската лукавост дифузират една в друга. Независимо от робствата си през 1018-1185 и 1396- 1878 българите запазиха духа на дедите си и дълга си към тях. Единствените, които предадоха духа на рода си след 13 юли 1878г. бяха русофилите. Именно те и техните днешни наследници могат да се нарекат „московитски бенефициенти на ориенталско лицемерие“ и дивашка жестокост, но те никога няма да ги надминат не че не могат, а заради опасността да не загубят жалкия си робски живот. Те завинаги ще си останат ученици-папагали на монголо-византийския управляващ елит, едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руския авторитаризъм, водещо неизбежно до родоотстъпничество, безбожност, престъпност и предателство. Русофилството е причина за всички национални катастрофи на Отечеството ни. Ето защо преди всичко и най-напред трябва да се наложи ЗАБРАНА НА РУСОФИЛСТВОТО. И това ще бъде един добре изпълнен синовен дълг по древно българска линия.

 3. Ако може да влязя в закачливия тон на статията: Викингите са основари Киевска Рус, а за Московската трябва да питаме татарите (ама не набедените за татари българи от Татарстан). За порното в Уан-Батор не знам, но в Казахстан ще попитам…

 4. Не смятам, че сме се отклонили от пътя на прогреса след като официално не гледаме порно. Човек поглежда през ключалката веднъж, два пъти, вижда че е същото и губи интерес. Да го наречем условно воайорство от любознателност. Но онези, които тичат към ключалката щом заскърца комшийският креват, те са вече медицински случай. Мисля, че и с порното нещата стоят в същия план.
  Има хора, които са убедени, че порнографията има благотворно влияние. Избягвайки конкретиката на темата, смятам че решаването на един или друг проблем чрез консумация на порнография е като лекуване на симптомите, а не на болестта. Временно облекчение има, но болестта се задълбочава.
  Толерантността към порнографията идва не толкова от освободеното ни от предразсъдъци съзнание, колкото от иконом. схващане, че всяка човешка дейност е на пазара. Но „тежестта на пазара” винаги се прехвърля върху потребителя. Редовната консумацията на порнография води до пристрастяване и сексуални проблеми. Потребителят е принуден да потърси специализирана помощ. Вариант 1: За да се лекува потребителят започва да точи семейният бюджет и ощетява семейството си. Вариант 2: там където мед. помощ е частично заплащана от потребителя, той ощетява обществото или и обществото, и семейството си. Злочестият потребител е често и източник на психолог. тормоз за околните.
  А производителят си хвърля шапката през това време.

 5. Към RADA:

  След като прочетох първото Ви изречение спрях да чета. Защото излиза, че не не четете, какво съм написал. Никъде не съм намеквал дори за връзка между прогреса и порното. Тезата ми е съвсем друга, но ако някой не е чел текста ми може да остане с внушението, че това съм написал. Което е форма на дискредитиране на автора, когато му се вменява подобно нещо.

 6. Рада, явно вие сте специалистка по порното. 🙂

 7. RADA, всички тук разбираме ,че вие сте много “загрижен/а” за обществото,за “любознателността” , социалните и сексуалните проблеми, както и за пазарните “тежести” и консумацията?????
  Бих ви препоръчал, “най-учтиво”, да помислите по въпроса, какво би “подобрило” социалистическият ви “морал”, налагането на такива атавистични и лицемерни забрани и табута??!?! Не виждате ли ,че в тотално централизираната бандитска власт в НРБ се вихри тотален разврат и полово насилие?!?!?
  Още повече,в НРБ има трафик на жива плът за над 1 милиард ,извън границите на НРБ, и още над 500 милиона вътре в самата НРБ! Като това изцяло се контролира от висшите етажи на властта!
  Така че лицемерният “социалистически морал” в НРБ се насажда от “отговорните дрОгари” вече 75 години , и това няма доведе някаква промяна. Защото морала не се налага със забрани…..,а морала се постига с обучение и личен пример!
  И помислете ,пак, какъв “личен пример” може да даде сегашната , дългогодишна , власт, която нито е легитимна още от 1944г. , нито пък е българска , защото не е избрана чрез избори, а е назначена и зависима от чужд и враждебен окупатор!

 8. Г-н Инджев, чета от А до Я, а когато се позовавам на Ваша статия, мисъл, теза винаги изрично споменавам това в коментара си. Въпросният коментар няма общо с Вашата статия. В интерес на истината, не ми е хрумвало, че някой чете коментари без да чете статиите. Но ще го имам предвид. Извинете за дискомфорта, който явно съм Ви причинила.

 9. До Милославов – Може и да е комплимент, но реалността е къде по-прозаична. Чела съм литература по въпроса в рамките на друга тема.

  И до другия ми читател: Аз съм противник на порнографията. Това няма нищо общо с принуждаването към и упражняването на проституция, с международния трафик и проституцията в България. Нито с насаждането на „лицемерния социалистически морал”, нито с усилията на отговорните градинари. Това е лично мое убеждение. Що се касае до т. нар. „тежест на пазара” – не съм я измислила аз. Що се касае до налагането на „лицемерни забрани и табута” -накратко, макар че табуирането се свързва с древността и антропологията, то съществува и в модерните общества. Предполагам, че гледате западни филми. В продукциите на Холивуд, голото мъжко тяло е показвано винаги в определен ракурс. Може да се досетите какво е табуирано за разлика от Европа 🙂
  Благодаря за коментара Ви.

 10. Към RADA:

  Наистина е малко вероятно някой да чете само коментарите, но коментарът ми е свързан с Вашия увод. Невнимателен читател на статията ми ( да го кажа така) би останал с впечатление, че някъде в нея правя връзката, за която става дума.
  Но аз също не си представям, че Вашият коментар няма връзка със статията ми, както твърдите, след като е писана точно по този повод.

  Чак дискомфорт не съм усетил, но в рамките на диалога изразявам несъгласието си. Малко се учудвам, че имате желание да разнищите темата за порното като такова. Не това ми беше идеята, но си е Ваше право, което любезно упражнявате.
  Бих оставил на специалистите да се изкажат за вредата от тази форма на търговия с човешкото любопитство, нагон, либидо и прочее форми на заложеното в хората воайорство, което би било лицемерно да заклеймяваме.
  Според скромното ми мнение, което не обявявам за много меродавно, а и не бих искал да задълбавам по въпроса.

 11. Все достоверни неща. Политиците забранили порното, алкохолиците забранили перно̀то… и т.н.

 12. Към everyone els:

  …абсолютистите забранили водката “Абсолют”, отсъстващите забранили абсента, в Ракка, бившата столица на Ислямска държава, забраниха ракъ ( турската анасонова ракия), Вишеградската четворка забранила тройките, руската тройка се оказала с участието на кон и т.н., а съветска тройка означаваше ” двама правят секс, третият пази дънките”…

 13. @Тодор Тодоров

  Благодаря, моето е скромно, но пък помня Вашето чувство за хумор! (rе: Лавров 🙂
  Поздрав!

 14. Във шеговитият дух на забраните – Дали вече не е време Украинската Рада да забрани RADA?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.