“Робството” в ЕС е за предпочитане пред робуването на евразийските робовладелци

Днес Европейският парламент прояви голяма благосклонност към изоставащите България и Румъния с призив да бъдат допуснати до шенгенското пространство. Проявява я за пети път. Малко като гнусноватия виц за Мечо Пух, който питал Прасчо какво яде, а той му отвърнал, че яде банан. А когато Пух поискал да знае защо мирише така лошо, Прасчо отвърнал:  “защото го ям за трети път”. 

С извинение…

Така или иначе имаме повод отново да си зададем въпроса за ползата от пребиваването ни в ЕС, която се оспорва главно от хора с кремълско мислене у нас, които обичат да предъвкват не по три, а по триста пъти московските опорни точки за “еврогейското ни робство”. “Робство”, ама не съвсем, даже никак – особено ако го сравним с онези, които са по-зле извън Европейския съюз.

Да, България продължава да не може да се откъсне от дъното на негативните класации в ЕС по икономически показатели и съответното качество на живот. Не защото тук не се развива икономиката и износа, насочен предимно към страните от ЕС, а поради очевидния факт, че западните образци, с които се сравняваме, не стоят на едно място, а темповете ни явно не успяват да скъсят дистанцията с тях.

Може да не е голяма утеха за нашето недоволство, но да си последен сред най-богатите в най-богата икономическа зона в света все пак е за предпочитане, отколкото да си сред гравитиращите около Русия бивши нейни колонии и сателити.

Това се вижда от сравнителните данни за средната и минималната работна заплата у нас и в държавите, които напуснаха СССР, но не се присъединиха към ЕС. https://debati.bg/zaplatite-v-evropeyska-balgaria-sa-po-visoki-ot-tezi-v-bivshite-savetski-darzhavi/

Дори Сърбия, която в своето югославско минало, отворено към трудовия пазар на запада, далеч превъзхождаше по жизнен стандарт нашата задунайская республика и основателно ни се подиграваше за раболепието пред Москва, днес вече изостава спрямо европейска България по основни икономически показатели. Да не говорим за последния остров на авторитаризма от комунистически тип, като Беларус. 

Но ползата от нашето измъчено бягство от руско-съветската орбита се откроява най-ярко от паралела със самата Русия. Най-богата на природни ресурси, най-голямата по територия евразийска империя, с близо 20 пъти повече жители ( предполагаемо способни да сътворят съответния брутен продукт на глава от населението при фантастичните природни дадености на гигантската Русия), крета след днешна европейска България по жизнен стандарт.

А как само ни\ми навираха в муцуната големите си московски заплати през краткото десетилетие на златния петродоларов дъжд в руската хазна! 

И друг път съм споменавал, но да припомня отново: московският мафиот Юрий Лужков господарски се хвалеше с тези прословути московски заплати, които плащал на бедните българчета да му работят на московския анклав край Камчия у нас. Обикаляше българските телевизии с тази визия на робовладелец, а туземни журналисти с робски манталитет  му се подмазваха и угодничеха пред мазната мутра на довчерашен крепостен съветски селянин. 

Лужков е натирен от 9  години вече от кметския пост в Москва от конкуренцията. “Пенсионираха” го насила Путини Медведев. Оставаха го да си харчи награбеното, както и съпругата му Елена Батурина, която продължава да оглавява класациите на най-богатите жени в Русия. Само че т.н. русийски ( “россияни” по Путин) народ изпадна от класациите на облагодетелстваните ( временно) от продажбите на руските подземни богатства, който изпреварваше за кратко презрените  български “братушки” по своите заплати. Днес България, най-бедната държава в ЕС, отново е място, в което се живее по-добре, отколкото в “руския свят”.

Интересното е, че дори и най-фанатичните русофили у нас ( или в Сърбия, последният бастион на държавно декларираното русофилство в Европа, за разлика от държавно прикриваното русофилство в България), не се подлъгаха да хукнат към замогналата се в началото на века обожаема от тях Русия. Любовта им, в някои случаи платена, остана в рамките на платоническото съзерцание на северното сияние. Защото дори и русофилите, особено сред правоверните комунисти, по-добре от всички знаят каква е мечешката прегръдка на тяхната матушка: задушаваща. 

 

Така че прословутата сентенция на Чърчил за несъвършената демокрация, по-добра от която няма, важи и за нашия случай: членството в ЕС е най-доброто “робство”, което можем да си пожелаем. Особено на фона на реалностите в и около последната империя, която робува на собствената си мания за величие, прилагайки принципа, че е важен не човекът, а държавата, която го язди. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://caricatura.ru/art/kokarev/url/ukol/kokarev/707/

kollazh-burlaki_(sergey-kokarev)_707

28 мнения за ““Робството” в ЕС е за предпочитане пред робуването на евразийските робовладелци”

 1. Примитивната идиотия на путлеристките (косер)ВАТНИЦИ вече е достигнала патологични размери , заради тоталната рашистка пропагадность в ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯТ путлериски рай(Х):
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5C0E293F9FE25

 2. Самият факт на прехласване пред мизерията, само защото има и по-зле, говори достатъчно.
  “Сравнението може да бъде аргумент само в спорта и в главата на глупака” – казано е не от алкохолизирания дегенерат, пред когото се прехласва авторът, а от един достоен негов сънародник…
  Този, който се съизмерва с дребните, никога няма да стане голям.

 3. Държавата!

  Тая Държава, за която се знае толкова малко, а се говори толкова много, все още не излиза от устата на чугунените глави. “Нямаме държава” или “в интерес на държавата” – колко невинно, нали, се пускат по течението тези реплики и подобни на тях. И остава едно такова впечатление, че Държавата е много важна, много по-важна от мен, от вас, от хората в нея.
  Стигне ли се дотам, че Държавата е по-важна от мен, аз “започвам да бегам, бате”.

  Да си припомним Фредерик Бастиа:

  “Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали.”

  Специално за чугунените глави, които (по нареждане от тролския център) ще се наложи да прочетат и днес блога на Иво Инджев – думата фикция означава нещо нереално, измислено, недействително.
  А защо Фр. Бастиа е изказал тази сентенция, това чугунените глави никога няма да проумеят.

  пп

  И да ви кажа, уважаеми чугунени глави, че не става въпрос за Държавата на Вова или на Боко. Да не си разваляте съня сега за нищо…

 4. Прочетох статията с голямо вълнение и благодарих на Бога,че моето поколение видя нова България.Не съвсем съвършена ,но Европейска,свободна и с открит път.Откачена от веригите на руското робство,което смятам.че няма да се върне никога.Въпреки напъните на много продажници,наивници като Радев не познали истинската Русия.И разбира се руският народ,изостанал,оглупял и позволяващ да го залъгват с най долни страсти.С манталитет от началото на 20 век ,за който войната е все още предимство.Българите няма и никога не сме имали какво да научим от руснаците.Ние сме два съвършено различни народи.И само дребни шмекери като Борисов все още превиват гръб пред нищожеството от Кремъл.Сега е въпросът да устоим на заробващите енергийни проекти.И това ще стане.Нямаме път на изток.Нашият е винаги на запад.От векове.

 5. Към Змей Горянин:

  Нима? Нима истината не се познава в сравнението?

  Нима точно поради факта, че се съизмерваме с по-напредналите от нас не е причината за нашата неудовлетвореност – на чия врата чукате при това положение?

  А да се каже на русофилите, че тяхното предложение да се заиграваме с Русия чрез примера за руската нищета не е повод да се радваме, че сме по-малко изостанали, а че антилогиката на русолюбието не издържа проверката на фактите.

  Впрочем най-яркият пример за неадекватност при употребата на метода на сравняването като критерий за успех е тъкмо руският комплексарски напън винаги да се мерят с Америка и с американците. С нищо по-малко от Америка и американците.

 6. Г-н Ганев,

  Чудесен коментар, но силно сте надценили тролския екип във вечерна почивка. До тяхното съзнание се стига с пиктограми – пиктограма тиква, мечка, орел, рубла и т.н.

 7. До Савова….да нова България. Но беше само за по-малко от десетилетие. По времето на Елцин!!!! Както руснаците, така и ние миришехме свободата, нас ни стягаха само стара паяжина от връзките на нашите служби с КГБ…. Но с новия Император на Русия примката започна да се стяга, стяга, сектор по сектор, педя по педя, днес сме в мечешката прегръдка необратимо. По-голямата част от европейските пари влизащи у нас заминават за Масква, енергийно сме зависими на 100%, като рашките ни заложиха огромна атомна бомба с отпадъците от АЕЦ-а!!!! След 10-тина години или трябва да обявим пак фалит / за да ги обезопасим/, или да молим да ни приемат в Руската федерация за да ги извозят…..
  Дали съм песимист…. времето ще покаже.

 8. Няма значение дали си ЗМЕЙ ГОРЯНИН , или си просто Иванушка ГЛУПАКЪТ.
  Ще ПОВТОРЯ за 1000(ХИЛЯДЕН!!!) път ,че над 2(ДВА!!!) МИЛИОНА българи ,ВЕЧЕ са НАПРАВИЛИ своят ИЗБОР. ПОВТЯРЯМ – направили са своят ЛИЧЕН и ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР!
  Всички те ИЗБРАХА да отидат на Запад, НАЛИ! Те са СРАВНИЛИ условията в путлеристкият бандитустан – НРБ, СРАВНИЛИ са условията и в империалистическата ФЕЙКдерация на Путлер, а след това са сравнили и какво предлага и Запада! И след това, тези 2 милиона българи, след като са направили своето лично СРАВНЕНИЕ са РЕШИЛИ да МИГРИРАТ в ЗАПАДНА посока!
  И не само те! ОЩЕ повече българи посещават западноевропейските държави , всекидневно и ежечасно!
  Всички те са СРАВНЯАЛИ, и след това са избрали,къде да живеят и къде да посещават!

 9. Коментарът на Змей Горянин е пълен със сравнения.

  Оттук “Сравнението може да бъде аргумент само в спорта, в главата на глупака и в главата на Змей Горянин”

 10. На 21 декември от 14,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на булевард Скобелев 23 е второто заседание по делото водено от георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. НДЧХ 6989/2018г. 133 състав, Съдия Цветелина Михайлова. Очаквана зала № 28. Всеки който има възможност нека с присъствие в залата подкрепи Иво. При невъзможност няма пречка да осигури представител(и). Така правя винаги аз.

 11. Десарското “журналистическо юпи” – кошлуков е изпълнил поредната заповед на дългогодишните си собственици и сутеньори:

  https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bezmilostna-tsenzura-spriaha-predavane-razsledvane-valia-ahchieva-iunion-ivkoni.html

  И после сикаджийската мутра се чуди ,защо никога няма да ни приемат в Шенген, докато той е във властта, и защо сме на 112 място по свободата на словото.

 12. Само РУСОФИЛ може да каже на черното бяло и обратно.На тези индивиди всичко им пречи,на руснака-АМЕРИКА, или на крива ракета КОСМОСА и пречи-таварищи.Това че сте НЕКАДЪРНА държава, всеки трезво мислиш човек го вижда,ресурси-бол,от до,нямат край,какво повече искат нашите “БРАТУШКИ”,територия няма край,дори окупирана , където искаш и каквато искаш,не се спират МИРОТВОРЦИТЕ на света от “ЧЕРНАта ВОДА”.

 13. В речта си произнесена на международна конференция, посветена на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов цитира констатация на Чърчил валидна за днешния и утрешния свят:

  “Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете”.

  Избрахме хляба и робуването пред руските господари, а душата ни стене, иска свободата. Време е вече за промяна. Време е вече за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ! ХО!

 14. Браво бе Змей, в руското си заслепение , не си прочел това : “….гигантската Русия), крета след днешна европейска България по жизнен стандарт.” и без да искаш я постави там, където наистина се намира, благодарение на любимия ви диктатор — ПРИ ДРЕБНИТЕ !!!
  И не забравяй, че поради ръчната спирачка на върлуващата в последните 12 години ваша мафия , прехвърляща скрито и явно милиони Евро натам , България за съжаление все още не може да се мери с другите в ЕС . А можеше да бъде другояче !

 15. Г-Н Инджев,
  Моля за извинение, че поствам встрани от темата:

  Призив на Илиян Василев във Фейсбук в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста.

  http://www.budnaera.com/201804f/1801017236.html

  Адресът на дамите е:
  София, 1309, ул. Майор Георги Векилски 2, етаж 2, килия 6.

  Да направим този жест да бъдем добри хора пред Рождество Христово!

  Ламанша

 16. Ако нашата икономика е по-тясно свързана с икономиките на западна Европа, нашите политически интереси прогресивно ще се сближават с тези на западните страни-членки. За илюстрация може да проследим развитията във Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Вишеградците са обединени в протеста си срещу миграционните квоти, но са разеденени (2 плюс 2) по въпроса за върховенството на закона. Както знаем, Полша би могла да загуби правото си на европейски глас заради оспорваната правосъдна реформа, ограничаваща независимостта на правосъдната система и така нарушаваща Конституцията. Също знаем, че до загуба на глас надали ще се стигне тъй като Унгария ще наложи вето върху такова решение.
  Има и предложение на Европейската комисия да бъдат спирани бюджетните фондове за страните, в които се нарушава върховенството на закона. Докато Полша и Унгария останаха на позицията си за реципрочно вето, Чехия и Словакия еднозначно заявиха, че няма да жертват собствените си интереси заради полската правосъдна реформа. И двете страни зависят сериозно от европейските бюджетни фондове, които съставят съответно 55 процента от публичните инвестиции в Словакия и 43 процента в Чехия. Освен за бюжетните фондовете, Чехия и Словакия са притеснени и за европейския си имидж, който ще пострада в случай, че застанат на страната на Полша. Пренебрегване върховенството на закона- основен принцип на демокрацията, би означавало, че страните не отговарят на европейските демократични стандарти. В тази ситуация, Чехия и Словакия са солидарни не с бившите си колеги от СИВ и Варшавския договор, а с Германия и Австрия, с чиито икономики те са тясно свързани. Освен това, Словакия е и член на еврозоната.
  Гравитирането на България към Русия е резултат от иконом. интереси особено в енергийния сектор. Енергийният сектор е източник на иконом. рента за правителството и това влияе върху неговите политики. Диверсификацията на енергийния сектор ще лиши правителството от рента. Не случайно, във всички страни с авторитарни режими или режими с черти на авторитаризъм, енергоносителите и транспортните им мрежи са под контрола на правителствата. Иконом. рента е инструментална за възпроизвеждането на едни и същи полит. сили във властта.
  За връзката между иконом. и полит. интереси имаме и собствени нагледни примери: изтеглянето от руските пазари при правителството на СДС-Костов и присъединяване ни към ЕС. В първия случай полит. цел е да излезем от гравитационната орбита на Русия, а във втория – да не попаднем отново в нея. И в двата случая ние се пренасочваме към нови (европейски) пазари и парнтьори – новите иконом. връзки/интереси се очаква да ускорят и полит. ни сближаване със западно-европейските страни-членки.

 17. До Иво Инджев:
  Не, г-н Инджев, истината не се познава в сравнението (поне според мен). Ако се сравняваме с Русия е едно, ако с Швейцария – друго. Такова сравнение и тъпа комплексарщина от типа “има по-зле и от нас” няма да промени истината за самите нас. А тя, истината, е, че ние сме точно такива, каквито сме, и получаваме точно толкова, колкото сме си заслужили, независимо какви са заплатите в Русия, Мароко или Португалия.
  И една вметка по въпроса: Понеже съм живял доста време на север и познавам до голяма степен скандинавците, мога да ви уверя, че когато говорят за националните си проблеми, шведите никога не се сравняват нито с норвежците, нито с руснаците (а с последните са воювали столетия). Това изобщо не е залегнало мисленето им. Дори при дискусиите в техния парламент относно проблема с мигрантите (защото и те вече признават това за проблем) нито веднъж не стана дума за сравнение “колко ние – колко другите”, просто се опитват да отстояват собствените си разбирания (каквито и да са те).

 18. Към Змей Горянин:

  Май се налага за трети и последен път да обясня очевидното…

  Никъде не съм твърдял, че не страдаме от комплексарщина тъкмо поради сравняването с по-напредналите. Това се случва на много хора по света и у нас. Но е извращение да изпитваме комплекси на малоценност към по-изостаналите, каквито са повечето руснаци, страдащи от чувство за превъзходство спрямо нас, което не само не обижда комплексираните русофили, но и ги изпълва бурна коплексарска радост от мазохистичен вид. Най-идиотският им “аргумент” в споровете е ” кой си ти, бе, толкова си дребен, че да се заяждаш с Великата Русия”.
  Странно е, че отказвате да схванете тезата ми: тя не е свързана с някава радост, че на другите им е зле, а че все пак сме направили правилния избор, а руската алтернатива е пагубна. Доказва се с фактите, цитирани от мен ( и в линка към статията).

  Или не е странно? Защото за русофилите няма проблем да оспорят универсално правило от методологията на човешкото познание в търсенето на истината, като сравнението ( има цели дялове в науката, които се наричат “сравнителни”, а отричането им от отделен русофил не ги прави нелегитимни), за да замажат истината за онова, за което всъщност пиша и посочих тук отново.

 19. До Иво Инджев:
  Благодаря за пространния отговор. Аз продължавам да не разбирам какво ни топли това, че сме в някакъв съюз, при положение че сме много по-зле от държави, които НЕ ЖЕЛАЯТ да членуват в него. А идеята ми беше, че, щом изборът ни “ЕС” е правилен, можеше да бъде направено сравнение с Норвегия или Швейцария, които са извън него (разбира се, такова сравнение щеше да бъде също толкова нелепо и по съветски комплексарско, колкото и това с Русия).
  Надявам се, че под “русофили” в случая имате предвид хора, обичащи Русия, говорещи руски или поне завършили образованието си в СССР. Ако е така, съм спокоен, че не визирате мен.

 20. Ти ако искаш си вервай на любимите си путлеристки детски приказки, с които самият ти се идентифицираш и , в които все още изживяваш инфантилните си фантазми.
  Но, СРАВНЕНИЕТО е основата на днешният пренос и обработка на информацията.
  Също така всяка наука се гради върху СЪБИРАНЕТО и СРАВНЯВАНЕТО на научни данни и наблюдения от различни експерименти , хипотези и опити.
  Дори когато влезеш в кварталната бакалия пак правиш СРАВНЕНИЕ между различните стоки. Същото важи и за другите още по-скъпи продукти ,които си купуваш!
  Така че , ако искаш да нямаш дори правото да правиш СРАВНЕНИЯ , трябва да отидеш в любимите ти диктаторски режими и тирании – в КНДР, в путлеристката ФЕЙКдерация, в Китай, в Иран , или пък в Венецуела.
  Няма смисъл да ходиш в изключително либералните скандинавски държави! Ти няма как да оцениш, чрез СРАВНЕНИЕ, какво ти предлагат там!

 21. Към Змей Горянин:

  Швеция е любима дъвка на провалените социалисти по света, не ни я подхвърляйте.

  Тъй като за пореден път се опитвате да отклонявате темата, която определено не е свързана с Швейцария ( “Швейцария на Балканите” като “предложение” за България е традиционно номер едно в класацията на тъпотиите като за невежи , които не разбират спецификата на една Швейцария и пледират за български просперитет чрез неутралитет, любима опорна точка на едни другари и другарки от зората на борбата им срещу членството в ЕС и НАТО), явно нямаме разговор.
  Говорете си сам – нали не искате да се сравнявате, сравнявайте се само със себе си.

 22. Към ДРАКОН ЛЕСНОВЬIЙ:

  Под „русофили“ в световен мащаб, във който и да е случай, се има предвид ПОЛЕЗНИТЕ ИДИОТИ за Русия, а в нашия, БЪЛГАРСКИЯ СЛУЧАЙ, освен това са и клеветници, идиоти и изменници на Отечеството си.

 23. Този “руски херо”-ЗМЕЙ горянин е от моите любимци,онези с каменните глави,вари го печи го,не става.Защо не хване влака за МАСКВА и при тавариш ПУТИН-проблема ще бъде решен-“правото е най-силната страна на КРЕМЛЯ”-дерзай другарю Змей.

 24. Иво ИНДЖЕВ:
  “Или не е странно? Защото за русофилите няма проблем да оспорят универсално правило от методологията на човешкото познание в търсенето на истината, като сравнението ( има цели дялове в науката, които се наричат “сравнителни”, а отричането им от отделен русофил не ги прави нелегитимни), за да замажат истината за онова, за което всъщност пиша и посочих тук отново.”

  Точно! А и без науките като очевиден аргумент (те не биха съществували без метода на сравнението), животът поддържа себе си чрез сравнение на възможности за оцеляване. Воплите на Змея Горянин са смешни. Колкото до въпроса му защо именно това сравнение, а не друго. Има контекст, стига само да прочете текста внимателно.

 25. На страница 155, в EНЦИКЛОПЕДИЧЕСКИ РЕЧНИК,издание на “советская енциклопедия” от 1980г.,за Българската писменност пише,-че е на основа руската гражданска азбука. “История на русия”-учебник за студенти и учители по история, се казва- кирилицата в Русия идва от Византия. Лесно оборимо твърдение-дали Византия би популизирала, не своята хилядолетна,а чужда азбука. Не е за вярване,че наши “трегери”,”позорно мълчат”,толкова дълго време. На битово ниво руските хора,заедно с голямото самочуствие от голямата държава,мислеха,че помагайки ни,живеят по зле от нас.Нашата сервилност,неподготвеност и страх, водеха, водят и сега до неуспешна защита на всяка наша позиция.В съветско време,работих с колеги руснаци и зная от личен опит немалко.

 26. Ех, Змей. Ти си бил голям мишок! Не притежаваш даже и прашинка от това, което е бил Змей Горянин! Спри да тровиш атмосферата в този блог!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.