Отрезвяващ коментар в ivo.bg като за нетрезви русофили

Димитър Симеонов&

  Изпратен на 13.12.2018 в 18:58

Паралели – Русия произвежда корупция и алкохолици, а ЕС е = на много труд, опит и технологии

Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира

Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравнение с ЕС или с някоя от държавите в съюза.

Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори…

Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000.

Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона.

Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, над 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия доскоро купуваше), ядрена програма и арсенал.

Какво произвежда Русия?!

Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БВМ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер…Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany. Когато работех в Щутгарт установих, че до първата кафе – пауза в 9 ч. извършвам такъв обем работа, колкото за цял работен ден в България.

Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия…Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко,Ланчиа,Алфа Ромео, мода, селско стопанство, Берета…

Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд – това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност.

Какво произвежда Русия?!

Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители… Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?!

Какво произвежда Русия?!

Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е пет пъти по-скъп отколкото в Европа. Обявиха, че Южен поток ще струва 3 милиарда, после станаха 4 милиарда. Наскоро порастнаха на 9,5 милиарда. Приятелите на Путин продължават да усвояват пари, и да ги изсипват в морето, въпреки че проектът е спрян от ЕС. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира.

Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа.

1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства.

Това произвежда Русия!!!

А за рубладжиите- “НАЗДРАВЕ“ С ЛОСИОН “БОЯРЩИК“,хит за впиянчените мурзилки!!!

 

47 мнения за “Отрезвяващ коментар в ivo.bg като за нетрезви русофили”

 1. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 2. Само една лека корекция. Регистрираните марки сирена във Франция не са “над 400″ а около 700. Не случайно има анекдот преписван на генерал Шарл де Гол в битността му на Президент на Франция-Как се управлява страна със 700 вида сирена”.

 3. Статистиката е винаги красноречива, но тя не обяснява. Корупцията е резултат на определени процеси – полит. и пр. За съжаление в момента нямам време, ще напиша по-късно.

 4. Е, как какво произвежда? Фалшиви новини, които се произвеждат масово в руските Ферми на Тролове, разположени не само в Русия, но вече и в Крим и в България. Крим и България се предпочитат за такива ферми, тъй като не е нужно да се отопляват, троловете седят вътре с връхни дрехи и ТРОЛЯТ, като насъскват хората в Европа едни срещу други, защото знаят, че са щастливи и там искат да отидат много други хора които заобикалят Русия, а вече и България като чумави отдалече.

 5. Absolutno tochno.Sreshtal sym niakolko rusnaci v America.Ne iskat da si otidat dori v otpuska vyv “velikata” putionovska imperia!

 6. Русия произвежда добро оръжие, хубав алкохол и дотам (с уточнението, че последният е предимно за износ, в голямата си част руснаците пият знаем какво)… За повече от това руснаците нямат нито капацитет, нито нагласа.
  С това като че ли свършват верните констатации в статията на “Фактор”, цитирана от г-н Симеонов.
  Защото, ако например номиналният брутен вътрешен продукт, посочен в статията, може изобщо да бъде някакво мерило, то излиза, че Русия е доста напреднала държава – по този показател тя е преди повечето страни от ЕС (Испания, Португалия, Австрия, Дания). Съвсем различно е, ако погледнем брутния продукт на глава от населението – там вече е далеч след петдесето място, наред с държави като Турция, Бразилия, Румъния и много преди България.
  Колкото до алкохолиците, които били най-много в Русия: всъщност истината е, че по брой зависими на глава от населението Русия не е дори в “престижната” челна тройка. В Европа, според данни на СЗО, на първите места по алкохолизъм на глава от населението са Финландия, Украйна, Полша, Швеция и (ако не греша) Дания.
  А що се отнася до наркотиците, то едва ли има смисъл да се коментира, при положение, че над 60% ОТ ВСИЧКИ ПРОИЗВЕЖДАНИ НАРКОТИЦИ се използват в САЩ и Канада (ако има недоволни от тази статистика, моля да се сърдят на ДЕА).

 7. Какъвто ПРЕЗИДЕНТА на РАССИЯ, такива и таришите на рассия,а за говорителница на РАССИЯ само рекламата не стига.Няма спасение за Руско изучаващи другари,съдбата е страшна и не преклонна а играят на ВЕЛИКА сила,без покритие и без шанс на излизане от блатото,тресавище от което няма спасение.

 8. Малка корекция.
  ЕС не е спирал “южния пАток”, а отказът на компанията ЕНИ да участва в него поради икономическа несъстоятелност. Това важно уточнение направи енергийният експерт Илиян Василев.

 9. Към Змей Горянин:

  При толкова голям напредък на Русия и изоставане на България по БВП, чудно защо никой българин не иска да се засели в Русия, а за обратното се натискат стотици хиляди руснаци ( а вероятно и повече биха се възползвали, ако можеха).

  Колкото до производството на наркотици, Русия може да не е сред шампионите, но е в челото на света по смърт от спин, свързана с наркотиците също. Смъртността е ужасяваща при мъжете в Русия, чиято граница на живота е толкова по-ниска от тази в Швеция, и Дания,че просто е нелепо да се сравнява.
  Никъде другаде в света не съм виждал да се търкалят пияни като трупове хора, както в Москва. А как е в глухата провинция, това не знам от личен опит, но съм виждал запой на студенти от провинцията в столицата, продължаващ дни наред до пълно безсъзнание ( със съответното непрекъснато повръщане) и отново, докато не си продадат и последната ушанка.
  Това е национален проблем свързан с национален манталитет, а не въпрос на производство.
  И е факт, че Русия произвежда в огромно количество лъжи. Най-голямата у нас “сделана в СССР” монументална лъжа, платената от българите, определя окупацията на България като освобождение. Нарекох я МОЧА , Монумент на окупационната червена армия.. Не мога да направя повече сам, но поне съм удовлетворен, че това вярно по своята семантика название заживя свои живот в публичността.
  Кой сравнява Русия със САЩ и Канада ( за “баланс”, нали така, защото в САЩ биеха негрите и това трябва винаги да се отбелязва) трябва да може да понесе сравнението с привлекателността на тези държави за стотици милиони хора по света и отблъскващия образ на Русия в същия този наш свят – и не е от днес, а от векове.

 10. Русия нищо не произвежда – Германия, която е вероятно най-високо технологичната и индустриална сила в света , цялата и индустрия е само 25% от БВП, всичките останали пари идват от друго място. В Русия извън 3-4 града, които поне в цеднтровете си (без гетата) приличат на Европейски, имат всякакви природни ресурси, но нямат основния ресурс – човешкия. Не че няма интелигентни, образовани, мислещи, талантливи хора – имат както във всяка страна – но голямата част от тях вече отдавна не са в Русия. Вярно е, че по употреба на алкохол не са на първо място поради един съществен факт – 30% от руснаците са мюсюлмани и поне наяве не пият алкохол. Иначе като сравнение целият бюджет на Русия е колкото на щата Ню Йорк – с 25 милиона жители.

 11. До Иво Инджев:
  Г-н Инджев, съгласен съм с почти всичко, казано от Вас в отговор на написаното от мен.
  Само едно уточнение: репликата ми за наркотиците беше просто опит за поправка на една неистина, казана в статията. Аз, за разлика от русофилите и русофобите, съм нормален човек и затова НЕ СРАВНЯВАМ Русия със САЩ или с друга страна. Просто отбелязах, че посочената информация е абсолютна измишльотина. Същото се отнася и за смешното сравнение по номинален БВП – класация, в която Русия е много-много преди пред поне 20 от 28-те страни-членки на ЕССР.

 12. Много точна реплика към Змей Горянин,както винаги!

 13. Змеят яко е взел при сърце оборването на изнесеното от Симеонов /”Фактор”/. Той обаче не оборва нито една от изнесените данни.
  Змейската сила в адвокатстванено не я бива.

 14. Към Змeй Гoрянин:

  За квалифицирането на русофилите като ненормални ще се съглася, защото не е нормално да се пишеш патриот, но да обичаш приоритетно чужда държава. Но за “русофобите” няма да се съглася.

  Кои са те- онези, които имат “фобия”, т.е. страх от Русия?

  Това е руска опорна точка, която цели да постави знак за равенство между ирационални чуждопоклонници от една страни и патриотите на своята страна – от друга.

  Да, има русофоби в буквалния смисъл и съм ги цитирал многократно – това са например Маркс и Енгелс, които правят обобщения за руските варвари от страх пред тях като заплаха за европейската цивилизация – именно от фобия.

  В огромната си част обявяваните за “русофоби” ( българи и не само) са всъщност хора, които оспорват преклонението пред всичко руско на фанатици, боравещи с категорията на вярата в божественото предназначение на една империя.Единственото им “доказателство” за тази божественост е собствената им сляпа вяра в нея. Те не могат да посочат нито един разумен аргумент защо трябва да бъде следвана Русия. Докато “русофобите” ще ви изброят безброй конкретни причини да не се прекланяме пред руското мракобесие, от което се опитват да избягат и милиони руснаци.

  На въпрос чий пример трябва да следваме само около 6 на сто от българите посочват Русия, докато 52 на сто – Германия (следвана от САЩ с малко над 30 на сто) в проучване на Алфа рисърч от пролетта на 2014 г.

  С други думи, русофилщината е като всеки друг религиозен фанатизъм: сляпа вяра в един изкуствено създаден кумир ( или форма на суеверие, както заявява основателят на социализма в България Димитър Благоев ).

  Многословен съм, защото тези елементарни истини явно трябва да бъдат обяснявани на видимо интелигентни хора, които обаче се подвеждат да боравят с манипулативните пропагандни клишета. Вкл. на принципа “аз съм нормален, а всички вие – не сте, щом имате позиция срещу руската политика”.

  Това е същото разбиране за “нормалност”, като автоматичното приравняване на Русия към САЩ в опит да се демонстрира “баланс” в отношението между несравними величини. В Русия уважат силата ( на вожда, на държавата и т.н.),а в САЩ – свободата на индивида. И резултатът е очевиден за всеки, който не е заслепен от фанатизъм.

 15. Путлеристки ватник, та нали числата са най-точната форма на СРАВНЕНИЕ, и те са изобретени за СРАВНЕНИЕ! Смешни са само тъпотиите ти!
  И си припомни ,че над 30-40% от БВП на путлеристката ти империя идват само от монополистичните доставки на нефт и газ тъкмо на “бедните” държави от ЕС! Отделно са и доставките на други суровини, които се добиват там, но се изнасят в ЕС и Китай, а не се преработват в стоки в самата РФ.
  Погледни около себе си и виж ,колко от собствените си вещи са путлеристки???
  И ще видиш че дори ти си СРАВНИЛ ,и си предпочел други вещи , а не от “любимите” ти руски! понял?

 16. Към Иво Инджев:
  Благодаря за пространния отговор! Хубаво е, че може да стане дискусия, макар да сме на различни мнения.
  За руската пропаганда в България (а и на Балканите изобщо) сме на едно мнение. Колкото до русофобите: ами както и сам казвате, “фобия” е страх, граничеща и, най-често, преминала границата на болестното състояние. Всяка фобия си е заболяване (ентомофобия, клаустрофобия и много други). Защо русофобията да е изключение?
  Приемам корекцията Ви: може би беше по-правилно да напиша “здрав”, вместо “нормален”. Да, здрав съм, защото не страдам от фобии (нито от филии, които също са състояние на нездрав ум).
  А “автоматичното приравняване” (независимо дали със САЩ, Нигерия или Китай) е също толкова глупаво, както и всяко друго сравнение – примерът с посочения в материала номинален брутен вътрешен продукт го доказва по чудесен начин.
  Май че се отплеснахме от темата… За което се извинявам! Всъщност аз просто посочих неистините в статията, която Ваш читател е копирал като свое мнение.

 17. Змей Горянин, тънкия намек за ЕССР е леко смешен. И друг път съм виждал знак за равенство между СССР и ЕС (главно в русофилските сайтове и партии тип “Възраждане” и др.). Основната разлика е, че в ЕС сме по своя воля, а не на сила както беше в СССР.

 18. За Змей Горянин
  “…..да стане дискусия,макар да сме на различни мнения”. Глупост,която не е изненада.Оше в първото изричение. Може ли да стане дискусия,когато сме на еднакво мнение?
  Може,но в главите на ненормални,ако щете здрави по вашите критерии,глави.

 19. Пропуснах да отбележа по-горе, но, в допълнение на написаното в статията, трябва да се отбележи, че Русия е на едно от последните места в света по производство на кафе и банани.

 20. “Русия произвежда добро оръжие”:
  Бихте ли ми посочил поне едно руско оръжие /дали е добро – отделен въпрос!/, защото доколкото ми е известно, такова не съществува! Всичко “руско”, което стреля и хвърчи е немско, а всичко “руско” което върви е щатско! Как една страна, което няма дори собствен патент за автомобил, или прахосмукачка, ще има добро оръжие! Или сте гледал лошите пропагандни детски компютърни игри, илюстриращи сънищата на Москва! Не видяхме ли как старомадни щатски ракети унищожиха последния модел руски ракетни установки! Стига руска пропаганда, моля!

 21. Към Дракон Лесновьiй:
  „…просто посочих неистините в статията, която Ваш читател е копирал като свое мнение.“

  Думите русофили и русофоби в България ги внася и налага Русия по време на окупацията ни от нея. Те са насаждани с руска нагайка. Полковник Ремлинген-министър на вътрешните ни работи тогава, заявява, че „тези които искат да изгонят от БЪЛГАРИЯ всичко руско, НЕ СА ПАТРИОТИ“, и „БЪЛГАРИЯ ЗАПРИЛИЧАЛА НА РУСКА ПРОВИНЦИЯ. В СВОЯТА СОБСТВЕНА ЗЕМЯ. БЪЛГАРИТЕ БЯХА ТЪПЧЕНИ КАТО ЗАВЛАДЕНИ ИНОРОДИ“-Симеон Радев.

  Когато защитавате една тиранична страна каквато е Русия, като „просто посочих неистините в статията, която Ваш читател е копирал като свое мнение.“, вие ВЛИЗАТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШНО В РОЛЯТА НА ПОЛЕЗЕН ИДИОТ. А всички ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ СА РУСОФИЛИ! Възможно е дори и да не сте го разбрали. Но това не ви прави „здрав/нормален“ , вие сте болен, вие сте русофил, а определението, което давате за ЕС съвсем точно го потвърждава. Повече от 80% от думите ви, докато посочвате „неистините в статията“, са панегирик за Русия.
  И да съм съвсем точен: ПОЛЕЗНИТЕ ИДИОТИ-РУСОФИЛИТЕ са хора с различни професии и интелектуален капацитет, които ДАВАТ СВОЯТА БЛАГОСЛОВИЯ НА ТИРАНИТЕ, КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН УБЕЖДАВАТ ПОЛИТИЦИТЕ И ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЧЕ В ТЕЗИ ТИРАНИЧНИ СТРАНИ ЦАРУВА УТОПИЯТА, А НЕ КОНЦЛАГЕРИТЕ.

 22. Към Змей Горянин:

  С този начин на бягство от темата доказвате отново ( окончателно, наистина) чрез чувството си за русофилски тумор\хумор, че от русофилщината няма спасение, когато е заседнала дълбоко в нечие плиткоумие. Лекувайте се другаде. Положих доста усилия, но явно не мога да помогна.

 23. “Думите русофили и русофоби в България ги внася и налага Русия по време на окупацията ни от нея.” TERVEL

  Точно така е!

  Русия е взела на въоръжение терминологията си от втората половина на 19 век.

  Да вадим ли цитатите, ако има неубедени?

 24. Наистина ли?
  Ми то Европа е на още по-последно място по производството на кафе и банани, дори от путлеристката ти империя!
  А,и в сАвецката колония НРБ също никога не са се произвеждали нито банани , нито кАфе!
  Не са производители на банани и кафе са и Япония, САЩ и Канада… и т.н….
  Но нищо не пречи да опиташ да произвеждаш банани и кАфе в племенните ти бананови плантации в Сибирь , и на кафеените ти плантации в Чукотка!
  Ние ти желаем “успех” в путлериската сибирска бананова реСпублика.

 25. Забелязали ли сте, че няма “испанофил”/ “испанофоб”; “швейцарофил”/ “швейцарофоб”; “полшофил”/ “полшофоб” и т.н….? (?!) Лепенето на етикети е психологически трик. В началото на демокрацията имаше “ястреби”, “лумпени”, сега – “соросоиди”, “либерасти”. Обявяват те за “джендър” и…край.
  За етикета “фашист” да не говорим – хем не знаят какво значи, хем го употребяват в смисъла “Крадецът вика: “дръжте крадеца”.

 26. Имам pro et contra аргументи касателно дискусията тук. Да започна от статията. Русия има висок индекс на корупция. Ще спомена една зависимост-страни, в които няма свободна преса винаги има и висок индекс на корупция. Независимо от високия индекс, твърдението че Русия произвежда (според Фактор) само „корупция и алкохолици” явно не отразява точно рералността. Русия е най-големият доставчик на енергия за ЕС – In 2017, energy products accounted around 60% of the total EU’s import from Russia.(за най-лесно-Уикипедиа). И както всяка друга страна произвежда и различни стоки. А сега нещо, което не знаете.
  НАСА – MARS EXPLORATION PROGRAM/ October 20, 2011
  https://mars.nasa.gov/resources/3676/neutron-generator-of-instrument-for-detecting-water-bearing-minerals/
  A Russian-built, neutron-shooting instrument on the Curiosity rover of NASA’s Mars Science Laboratory mission will check for water-bearing minerals in the ground beneath the rover….
  The Russian Federal Space Agency contributed DAN for the Mars Science Laboratory mission as part of broad collaboration between the United States and Russia in the exploration of space.

  DAN was developed by the Space Research Institute, Moscow, in close cooperation with the N. L. Dukhov All-Russia Research Institute of Automatics, Moscow, and the Joint Institute of Nuclear Research, Dubna

  Касателно руската икономика – Абсолютно вярно е, че има шокиращо несъответствие между природния (природни изкопаеми, реки, гори и пр. ) и човешкия капитал, от една страна, и руския БВП от друга. Русия изоставаше сериозно в технологично отношение от западните страни по време на съвет. период и продължава да изостава. Една от причините е в това, че трябваше да започне структурни реформи в икономиката още след края на 90те. Но не започна заради газовата и нефтена бонанза ( високите цени).
  Мисля, че от Франция Русия имаше сделка да закупи два кораба Мистрал. Аз лично не знам да купува бойни кораби от други места.

  Твърдението, че „1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства” не е вярно. Владее означава притежава, т. е. нац. богатства са частна собственост. Според руската конституция, полезните изкопаеми в Русия са държавна собственост. Частните фирми получават само правото да ги добиват и реализират печалба от този добив. Друг е въпросът как по-нататък се разпредля печалбата от тези богатства. Що се касае до газта и нефта, част от печалбата отива в държавни фондове, единият от тях беше използван по време на финасовата криза. Допреди няколко години Газпром осигуряваше половината от руския държавен бюджет. Това естествено не изчерпва въпроса за социалните проблеми, които са много – здравеопазване, остарял жилищен фонд, изоставщо строителство на социални жилища, лоши пътища и пр. Естествено и ниски заплати, растящ брой на бедните през последните години.
  Касателно, „Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира” – В Съветския Съюз имаше Гладомор (преди няколко дни американският Конгрес го класифицира като геноцид), насилствена колективизация, насилствено преместване на население от Кавказ и Крим, и немците от Волга, Гулаг, чистки по времето на Сталин. А руската империя е била като всяка друга империя. Това го казва още Фридрих Енгелс през средата на 19в, в смисъл. че не е била по-добра или по-различна от другите империи. Испанците и португалците, например, са унищожили не само народи, но и цивилизации в Лат. Америка – на маите, ацтеките, инките, олмеките …
  За наркотиците и спин – тук спор с Фактор няма. Причина за прекалено големия брой наркомани е и това че един от трите маршрута на хероина минава през Централна Азия за Русия и Европа. Вторият-през Пакистан, третият през Балканите – най-големият за Европа. Само за сравнение – през 2017 с опиумен мак са били засадени 328 000 хектара, което е два пъти повече от рекордната 2014. А печалбата отива за финансиране на талибаните.

  @ Змей Горянин – Може ли да ни дадете източника на Вашата информация, че Русия по номинален БВП изпреварва поне 20 от 28 страни членки на ЕС. Защото това не е вярно. Как ще ги изпреварва като много хора се оплакват, че заплатите и пенсиите не стигат. С какво ще си пълни „номиналната” кошница този, който получава 15 хил.-20 хил. или половината от това и плаща 8-10 хил. за жилище, а има и семейство. Г-н Инджев правилно Ви е посочил, че Русия е в началото на статистиката за смърт от СПИН. В глубинката населението страни от презервативите въпреки здравната информация. Друга тенденция е, че се увеличава броят на тези с ВИЧ и спин във възрастовата група 50-60 г. защото заболелите са смятали, че на тази възраст връзките вече са безопасни. В РФ има цели области, например Урал, където хероинът и вървящият с него СПИН покосяват масово населението в села и депресивни райони.
  Крепнущая дружба с Турцией и Ираном, наращивание объемов торговли со странами Центральной Азии вывели Россию в лидеры мировой наркоторговли. С 2011 года потребление наркотиков в России выросло в 3,5 раза, до $60 млрд.
  Россия давно и прочно вошла в число мировых лидеров как по потреблению наркотиков, так и по их транзиту. По данным ООН, 45% всех мировых потребителей инъекционных наркотиков живут в трех странах — России, США и Китае
  https://metagazeta.ru/society/rossiya-utroila-narkotrafik/
  И накрая, не може да сравнявате ЕС с СССР защото това са два съвсем различни политически проекта, с различни иконом. бази и различни социални договори. СССР беше държава на ком. партия, икономиката-планова, средствата за производство-държавни, а соц. договор – блага срещу лоялност.

  Касателно данни в 2 коментара от по-рано: за 2016 г. средна продължителност на живот – 71.9 г../ Жени-77.1 г./ мъже-66.5. Това са най-високите стойности от времето на Руската империя, Съветския Съюз и до сега.
  http://www.gks.ru/free_doc/doc_2017/rusfig/rus17.pdf Федерална служба за държавна статистика
  На този линк има и данни през коя година колко руснаци са се установили да живеят в България, стр. 86. Да закупиш имот е едно, а да живееш постоянно – друго. Вижте и държавната ни статистика – колко руснаци получават български паспорти годишно.
  Другият коментар беше, че в Черно море има 2911 руски бойни кораби. Смятам, че би трябвало горе – долу да знаем нещичко за НАТО. За преценка на непозната инфо. 2911 са всички кораби, катери, кантонерки и пр. от момента на създаването на Черноморския флот при Петър. Има таблици кой кораб кога е бил спуснат на вода и до кога е бил използван.
  http://www.kchf.ru/ship/today/today.htm
  Имперските амбиции на Русия, статизмът, трансформирането и в корпоратистката държава, нелибералната и демокрация, липсата на граждански проект, корупцията, несвободната преса, амбициите и за влияние в пост-съветското пространство… не означава че трябва да свеждаме Русия единствено до „корупция и алкохолици”. Това е моето мнение за статията във Фактор. Не мисля, че такава статия ще убеди колебаещ се русофил. Мисля, че това е хипотетичната и цел.

 27. RADA,

  Вижте какво сте написали:

  “Според руската конституция, полезните изкопаеми в Русия са държавна собственост. Частните фирми получават само правото да ги добиват и реализират печалба от този добив.”

  Една такава глупост + четири пъти повтарящата се дума ‘касателно’ – и опиянихте русофилите за ден-два.

 28. Тъкмо стана дума за необвързаните с (аристотелова) логика, и попадам на ей тоя малък десерт:

  а) В Кургане задержали активиста за поджог Конституции.
  б) В Твери задержали активиста за чтение Конституции.

 29. Първо трябва да приемем ,че в путлеристкта ФЕЙКдерация никога не е била “дмокрация”. Още от времето на Златната Орда , след това през ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯТ период, нито по времето на съветската ИМПЕРИЯ, нито след това. Даже Елцин сам си НАЗНАЧИ Пултер за негов “заместник”. В никоя демокрация “президента” не може да определя ,кой ще е следващият , след него!
  Толкова за “нелибералната” демокрация в пултериският рай(Х).
  Колкото за нАучните “постижения” , статистиката на нобеловите лауреати КАТЕГОРИЧНО показва ,какво е положението в пултеристкият феодален бандитустан.
  Още повече – няма един съветски и руски междупланетен проект ,който да да е изследвал и кацал на планетите отвъд Луната. СССР успя да изпрати само по няколко станции само до Луната и не особено успешните броени мисии до Венера. И това е всичко.
  В същото време НАСА и ЕСА имат многобройни мисии до Марс, Юпитер….. Плутон. До всичките планети , и до Слънцето.
  Сега САЩ са достигнали до равнището ,когато частни ракети и междупланетни кораби вече могат да участват наравно с НАСА в междупланетните мисии.
  А в путлериският рай(Х) няма нито една нова мисия и ракета , и разчитат на ракетите ,с които беше изстрелян Гагарин.
  Ето такава е разликата между възможностите на НАСА,САЩ, ЕСА и Япония и на путлериската нАука!!!……
  Такава е разликата между СУРОВИННИЯТ придатък на Китай и Запада!

 30. Към everyone else:

  Бях решил да не коментирам тази част от коментара на Рада, но реших да си спестя усилието, макар в твърдението за забогатяването на хипербогатите от грабежа на руски подземни богатства назначени от Путин и компания милиардери да се съдържа очевиден абсурд: те може да не притежават суровините, но въпросната държава на Путин, която е собственик, ги направи купувачи на всичко най-скъпо, що може да се купи с пари на запад.Катапултира ги на водещи места по лично богатство в света, макар да са доскорошни съветски бедняци.

  И да, вярно е, че само около процент ( или няколко процента, каква е разликата по принцип?) от населяващите федерацията същества забогатяха зверски и си присвоиха гигантска част от националното богатство на тази свръхбогата на суровини държава, в която по-голямата част от населението тъне в нищета.

  Някой вярва ли наистина, че са допуснати на тази трапеза без да плащат отчисления на “когото трябва” и комуто дължат несметните си богатства?

  В конституцията на СССР и на НРБ пишеше какво ли не, включително за разни свободи, но това не значи, че те бяха реалност. И в това отношение днешна Русия, приемник на СССР ( най-официално, а не публицистично казано) си има подобна конституция, пълна с фалшиви новини като за наивници.

  Перверзията е в това, че наследниците на СССР в лицето на тази тънка прослойка наследиха богатствата, а жителите на същата държава си получиха още веднъж бедността, характерна за широките съветските маси. Това обстоятелство рано или късно ще взриви за пореден път в историята Империята на абсурда, каквато е Русия.Взриви я през 1917 и 1989 г. и само въпрос на време да избухне отново. Така ще бъде, докато “матряла” там не разбере, че просперитетът на онези, на които дивно завиждат, се дължи не на здрава ръка и на мачо в президентското кресло, а на продуктивността на обществото, основано върху принципите на свободата на индивида да произвежда, търгува, открива и твори.

  За съжаление руското т.н. общество, дресирано с векове в клетката на уважително отношение към силата на Вожда и Държавата, е в пелени в това отношение. Не знам кога то ще престане да ги подмокря от телешки възторг пред н.в. Матушката, от която се очаква да се грижи за отделния индивид.

  Нейните вътрешни грабители трябва да се притесняват много повече от съзряването на дундурканите с пропаганда поданици, отколкото от измислената външна заплаха, която цели да държи в подчинение манипулираните “народни маси” по примера на арабските диктатори и автократи, които отказват на народите си демокрация в името на единението на “арабската нация” срещу израелската заплаха. В Кремъл разбират това и инвестират в пране на мозъци на собствените поданици с особено настървение.

  С тази разлика, че ислямът е много по-ефективна спойка за осъществяването на подобна задача, отколкото е измислената идеология на “руския свят”, с която се е въоръжил и барикадирал в Кремъл Путин.

  В държава, в която колективните снимки с хора от народа до една са организирани така, че никой да не е по-висок от вожда, това не е въпрос на личен комплекс за маломерност. Това си е направо страшно. Защото всеки, който не се съобразява с късия ръст на вожда е потенциален кандидат за скъсяване с една глава. Това е посланието.

 31. Към Рада:
  „Твърдението, че „1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства” не е вярно.“

  Не, не че съвсем не е вярно, но много по-точно щеше да бъде: Националните богатства на Русия се владеят от един човек.
  Според руската конституция Путин е президент , който няма право да определя кои „частни фирми“ имат правото да „добиват и реализират печалба“ в държавната собственост от полезни изкопаеми, газ и нефт.
  Според руската конституция Путин няма право да разпределя печалбата на „частните фирми“, но това е невъзможно, защото, ако не разпределиш печалбата по волята на Путин, не само няма да имаш възможност да експлоатираш частната „държавна“ собственост от полезни изкопаеми, газ и нефт на Путин, но няма да имаш, нито фирма, нито свобода. Пример: Ходорковски.
  Казвате, че Газпром ( получил жълт картон от ЕС и от който България не се възползва) формира половината от държавния бюджет на Русия, а останалата част от бюджета кои го формират? Тези, за които казвате, че „произвежда и различни стоки“ или тези, на които са наложени санкции от ЕС И САЩ? Кой създава корупцията? Тези които не спазват закона! Кой създава алкохолиците? Системата на управление!
  Автократизмът съчетан с руски капитализъм, където частното, общественото, държавното във всеки момент могат да преминават от едно в друго в зависимост от грандоманията на самодържеца създават корупция и алкохолизъм.
  Ето защо е правилно заключението на Фактор, че Русия произвежда само корупция и алкохолици.
  „касателно“(това е думата, която с такава любов и упоритост употребявате) или казано на БЪЛГАРСКИ, ОТНОСНО: „Не мисля, че такава статия ще убеди колебаещ се русофил. Мисля, че това е хипотетичната и цел.“
  Целта на статията не е за невменяеми и не преследва хипотетичната цел да убеждава родоотстъпници и руски слуги. Целта на статията се разкрива чрез една мъдра БЪЛГАРСКА поговорка: „КАЗВАМ ТИ ДЪЩЕ, СЕЩАЙ СЕ СНАХО“. Разбра ли руска снахо?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИЛИ РУСИЯ!

 32. @Иво Инджев

  За ‘по-ефективната спойка’. Те действат в тая посока. Наскоро имаше конференция за изучаване на менталните сходства между славяно-тюркските народи в името на тяхното бъдещо единение.

 33. Г-н Инджев, едва ли с толкова малко думи може да се охарактеризира толкова много Русия, и то в същността й от векове, отколкото в последния ви коментар /към everyone else/. Даже и най-русофилският дявол, /или пък змей/, който обича да чете евангелието “па русски”, не би могъл да каже “гък”! 🙂

  Останалото е мълчание!

 34. “Змей Горянин” не е “колебаещ се русофил”. Това е един типичен представител на позитановското котило, където (по собствените им думи) имало страшно много различни мнения, но по една странна “случайност мнението им за съществените неща е само едно. Да спориш с тях е като да спориш с радиото, както личи и от горната дискусия. Таварищът си заработи копейките за уикенда. Честито.

 35. До Психопат No 1 на Републиката и неговите авери!
  Какво ще стане от България под управлението на САЩ не е много трудно да се предвиди! Вижте цяла Латинска Америка, която е под тяхно управление повече от 200 години, и която прилича на една огромна циганска махала! Това ни чака и нас!

 36. Към:
  До Психопат No 1 на Републиката
  russian@yshoo.com

  Както се вижда от всички тук, става дума за rusiian.

  Но не е ясно кой е точно ” психопат номер едно”, според този русиян.

  Може ли уточнение, за да знаем кой евентулано да отговори на един русиян, който се прави на българин?

  А за съдбата на Латинска Америка, налазена от проруски режими, като във Венецуела и и Куба с техния безнадеждно закърнял комунизъм, не трябва да се тревожим.

  Десетки милиони латиноамериканции си мечтаят да емигрират в САЩ.

  Никой, ама направо никой от европейската периферия на СССР, не си и помисля нещо подобно спрямо бившата метрополия на т.н. соцлагер.

 37. към примитивната путлеристка блядь No1:

  Путлеристки ватник, погледни какво постигна в Чили генерал Пиночет след унищожаването на комунистическата шайка на Алиенде и неговите кубински шпиони, които искаха да унищожат чилийската държава и да я превърнат в кубинска и съветска колония!
  Същото е положението и в Куба , Никарагуа, Венесуела , преди идването на комунистическата сган , и след това.
  И в Африка – Родезия, Ангола, Конго, Либия, Алжир, Мозамбик, Южна Африка….
  Всички те са много след нашите цигани.
  П.П. И след като си се загрижил “циганското положение” в Централна Америка, то какво ще “предложиш” за подобряването на така омразните за фашисткият ти манталитет цигански гета в България???
  Какво ще “предложиш” и , за да не се превърне България в “циганска махала”???
  “Очакваме” примитивните ти раШИСКО нацистки “съвети” за “оправянето” на България, и за “дециганизацията” ѝ! КАкто и за останалите “цигански гета” на САЩ , в Централна Америка и Африка???
  Можеш да попиташ и путлеристките си вождове – ()олен ()ИДЕРов, каракачАНСКИ , симеонов и т.н..

 38. До Господин Пиночет,
  Радвам се, че започнахме такава плодотворна дискусия с Вас. Първо, понеже виждам, че сте силно развълнуван и разтревожен, да не кажа леко побеснял, пийнете едно валерианче за успокоение.
  Господин Пиночет, нещо сте се объркали! Говорим за Русия, съвременна капиталистическа страна, не за комунистическия СССР. Комунизмът го няма вече от 30-на години. Вие да не сте проспал цялото това време? Четох някъде, че из японските острови още се мотали из горите някакви японски войници, които не знаели, че Втората Световна Война е свършила. Сигурен съм че вие знаете, че ВСВ е свършила, след като знаете за Пиночет и Виктор Хара, но това е друг въпрос. Господин Пиночет, вие знаете ли кой е Фулхенсио Батиста?
  Един прост сержант от армията на Куба. Прост, ама напорист, безпардонен, алчен и бандит. Батиста организира военен преврат в Куба 1952 година, опирайки се на армията и на подкрепата на САЩ. Той отстранява от властта легитимния президент и се самообявява за временен президент на страната. Превратът е извършен три месеца преди изборите за президент. Почти веднага президентът на САЩ Хари Труман признава правителството на Фулхенсио Батиста със закон.
  Връщайки се на власт, Батиста разчиства пътя на крупния американски капитал. Хавана се превръща в „латиноамериканския Лас Вегас“. Целият туристически и развлекателен бизнес в страната се контролира от американската мафия.
  Така са ставали нещата едно време, под управлението на САЩ. После той въвежда драконовски мерки на терор и експлоатация на населението, което пък довежда до Кубинската революция през 1959 г.
  Изводът какъв е: Не спрете ли безконтролния грабеж и терор, винаги после избухва революция! И тук Русия няма абсолютно нищо общо. След революцията може би.
  Сега каквото и да си говорим за бъдещето на България, аз имам само едно единствено предложения към всички управляващи:
  Въведете закон за нормата на печалбата:
  Максимум 30% от чистата печалба на работодателя да е за него! Останалите 70% разпределете между работниците в предприятието според заслугите им!
  Тогава няма да има емигриращи висококвалифицирани кадри! Няма да има и безумно забогатели олигарси, някои от които от продавачи на джапанки в Илиенци, станаха приказно богати за има нема 10-на години, без да са измислили и създали нищо ново. Освен да правят далавери.
  Тогава голяма част от емигриралите даже ще се завърнат в България.
  Образовайте населението, повече пари от бюджета за образование! В момента има 30-40 хил. незаети работни места в ИТ сектора, поради липса на образовани кадри (защото преди това са емигрирали).
  Не внасяйте работници отвън, освен ако не са високообразовани! Не ни трябват нови неграмотници висящи на социалната ни система.
  Сега по въпроса за ромите, ако някой ги хване и ги образова, те моментално ще се оправят сами от само себе си. Те са ниско образовани и затова не могат да си намерят сносна работа.
  Не им давайте детски надбавки, ако не ходят на училище. Не им плащайте обезщетения за безработица, ако отказват работа, съответстваща на образованието им.
  В по-далечна перспектива, вече на международно ниво, може да се помисли за създаване на ромска държава, някъде в Северна Индия, от където те са дошли в Европа през средните векове, по време на Османското присъствие у нас.
  Така де, за евреите как създадоха държава през 1948-ма година. Защо за тях да може, а за ромите да не може?
  Няма как да питам онези вождове, които ми споменаваш, за каквото и да било, защото и тримата взети заедно са много по-тъпи от мен, така че за нищо не могат да ми дадат никакъв съвет.

 39. Psihopatnik sibirskii,predi 2 sedmici se vyrnah ot pochivka v Panama.Panama city e grad pred koito Sofia izglejda kato selo.Cenata na benzina beshe 75 centa za lityr (sigurno zashtoto ne go kupuvat ot Lukoil).Minimalnata zaplata e 560 $ ,tolkova poluchavaha spasitelite na plaja.Ne chuh niakoi da iska da bydat kato Venecuela ili Cuba.I kato cialo izglejdaha dosta shtastlivi .Izpolzvat I $ kato nacionalna valuta .Taka che “tovarisht”propagandata ti iako kuca.Bananovite republiki sa baia po napred ot postkomunisticheskite gubernii!

 40. Към До господин Пиночет:

  Избягвам да се меся в споровете между коментаторите, но трябва да отбележа, че един истински противник на Пиночет не би препоръчвал пиночетовски мерки срещу ромите. Освен ако не е по-Пиночет от Пиночет.

  “Простите решения” са като окончателните ( в Третия райх) и като “няма човек, няма проблем” в съветския Трети Рим.

  Пустата демокрация е сложно нещо, не втасва чрез разстрел на стадиона на онези необразованите. Нито се получава чрез елементарно взимане от една прослойка, за да се даде на друга. Това сме го пробвали ( не по наша воля) вече.Може да не води до революция, но причинява задължително разруха, изостаналост и (относителна спрямо напредналите демокрация) масова бедност. Което също сме го изпитали на гърба си. И още го влачим като наследство от времето на насилствено раздаваната “справедливост” – болест, от която твърде много кратуни не са се излекували, вярвайки, че погрешната диагноза може да доведе до успешно лечение. Т.е. си представят, че може да пострадат някакви си части от обществото, но пък останалите ще заживеят щастливо върху руините.

  И понеже знам колко масова и дълбоко е вкоренена омразата към най-слабите, каквито са обитателите на гетата, за стотен път ще кажа: който употребява сила за решаване на проблемите си със слабите, рискува да радикализира стотици хиляди отчаяни глави, готови на всичко, за да си отмъстят и да ти вгорчат живот и дори да го направят невъзможен.Защото няма какво да губят. Омразата ражда омраза и ако не се спре тази спирала, рано или късно това димящо сметище от взаимни чувства се превръща в пожар. Трябва му само малко политическа вятърничавост да го раздуха…

 41. Аз обяснявам едно , а путлеристките блядове си знаят само едно – да повтарят до пълната си лумпенизация кремълската и съветската пропаганда.
  И след като според теб сегашната путлеристка ФЕЙКдерация е “различна” от разпадналият се СССР ,то защо твоят вожд и “спонсор” – Путлер, иска да реабилитира сталинизма и самият Сталин??
  Освен това чекисткият бандит казва че разпадането на най-престъпната империя в световната история – СССР е “най-голямата” трагедия , според него?!?!?
  И след като Путлер не спазва дори в собствената им “конституция” , то за “разлика” между неговият империализъм и съветският империализъм , става дума???
  Няма “разлика”! Както няма и никаква руска Конституция , няма и правов ред! Няма избори! Всичко се решава само от Путлер и неговата шайка! Също както по времето на СССР , когато всико се решаваше еднолично от съветските вождове, като Сталин, и от партийната номенклатура! Огромната част от които няма дори завършена гимназия, а Сталин е незавършил поп!
  Путлер беше назначен от Елцин , заедно с КГБ. Путлер никога не е печелил нормални избори! Както по времето на СССР!
  Така че, ти не си се пробуждал през последният 1 век, след болшевишкият преврат. Русия НЕ е “капиталистическа” , тя е по-скоро ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА монархия с номенклатурна олигархия , останала още от съветската империя.
  Няма как да има “капитализъм” в путристкият бандитуста ,след като над 70% от собствеността е “държавна”! И когато по-голямата част от държавният бюджет идва от държавните петролни и газови монополисти! Или както пееше преди няколко години един от българските шоумени: – Нема такава “държава”!
  Можеш да отидеш лично до любимата ти руска “тюрма на народите” , за да се убедиш лично. Чемодан-вАкзал-мАсква!
  А колкото до Батиста ,аз никога не съм го възхвалявал, точно него. Даже не съм го споменавал!
  Аз казвам че положението на кубинците преди ,и след преврата на Кастро е още по-лошо. Само да ти припомня че твоят “бащица” Путлер “опрости” на кубинските “таварищи” над 30 милиарда долара заеми, преди няколко години.
  Отделно и НРБ е плащала кубинската захар над 2-3 пъти по-скъпо от световните цени, и по-този начин е “субсидирала” кастровските паразити, стигало се е даже до куриозни случаи , споменати в предаванията на гербаджийският шайкаджия – а.тодоров, НРБ да купува хранителни продукти на световни цени , а ги е “препродавала” на “братски цени” ,или просто ги е пподарявала на Куба.
  Можеш да гледаш предаванията на а.тодоров за “взаимопомощта” между НРБ и Куба по КАЗИОНаната ТВ-Европа!
  И както вероятно сам не можеш да се досетип НЕ може да се сравнява един генерал Като Пиночет , един сержант като Батиста! Както не можеш да сравняваш “преврата” на генарал Пиночет срещу кубинско-съветската болшевизация, и този на Батиста!
  П.П. А колкото до примитивните ти съждения за “решаването” на проблемите с циганските гета и обезлюдяването на НРБ , то те няма нищо общо с реалността!
  Няма как в НРБ да има нормални капиталисти ,след като няма реална конкурентна среда и ненамеса на огромната бюрократична номенклатура останала още от времето на соца.
  НРБ вече не е “конкурентна” за чуждестраните инвеститори, тук идват само офшорни СПЕКУЛАНТИ ,които искат да направят бързи печалби, без никакви сериозни инвестиции и дългосрочни планове. За тях не е проблем да отделят някакъв процент от своите прекалено бързи печалби за ИЗЦЯЛО корумпираната милиционерска бюрокрация в НРБ, още повече ако бюрократите не извършват никакъв контрол върху техният “див капитализъм”! Така печалят и те, но “печели” и мутрясалата бюрокрация!
  А когато няма дългосрочни инвеститори , няма и достатъчно работни места! Няма и достатъчно средства за заплати, защото те отиват за рушветите и “бързите печалби”! И така – до следващите “избори”, и до следващият “мандат”, и до следващите рушвети ,и до следващата корупция!
  Да не говорим за неконкурентното паразитно образУвание, което не е нито адекватно , нито е конкурентноспособно през последните 30 години , а и преди това!
  Сега НРБ не е “конкурентна” нито за потенциалните работодателски инвеститори, а още по-малко е “конкурентна” за намаляващите кадри.
  И огромният отлив и на малкото нормални чуждестранни инвеститори, както и още по-големият отлив на български кадри в посока Запад , само доказва че НРБ не е конкурентноспособна , както за потенциалните работодатели, така и за собствените си граждани ,които мигрират!
  Това е големият проблем – НЕконкурентноспособността на примитивната социалистическа “администрация” в НРБ,която не се променила още от времто на любимият ти соц(иализъм)!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.