Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада

На 26 ноември 2010 г. Путин се подигра по време на икономически форум, организиран в Берлин от “Зюддойче цайтунг, че противниците на руските газопроводи явно предлагат ЕС да мине на дърва, които обаче също са в Сибир. 

Днес саркастичната му забележка беше буквално повторена най-папагалски от Мария Захарова, говорител на руското външно министерство. Единствената разлика в нейното изявление беше, че тя не спомена конкретно Сибир, а само намекна, че и дървата за огрев също се намират в Русия.

По всичко личи, че Москва е страшно ядосана от резолюцията на Европейския парламент, която с голямо мнозинство порица вчера плановете за създаване на “Северен поток 2 ” като политически проект на Кремъл, предназначен да засили зависимостта на ЕС от Русия. 

Защо Москва се гневи толкова във връзка с един документ, който няма силата сам по себе си да спре въпросния проект? 

Отговорът на този въпрос се крие в същина на руската зависимост от западните пазари и технологии. Докато ЕС може да оцелее без руския внос, каквито и загуби да претърпи по трасето на търговията с руски суровини, утъпкано още по времето на студената война, то за руската икономика загубата на европейските пазари би била фатална. 

Ето защо Кремъл реагира като “ранена в сърцето пантера” ( по израза на поета Вапцаров, разстрелян в Царство България за шпионаж в полза на СССР). 

СССР винаги е разчитал на лакомията на проспериращите западни капиталисти, за да си пласира подземната продукция – единственото, с което може да заинтригува развития запад като търговски партньор. Още Ленин отбелязва с присъщия му цинизъм: капиталистите не разбират, че болшевиките им продават въжето, с което ще ги обесят. 

Съветският съюз междувременно се спомина.  Не успя да обеси запада, а “само” пороби източната част на Европа. Но през всичките години на индустриалната и последвалата технологична революция тази огромна империя си остана бавно развиваща се и зависима от западната валута, чрез която да внася от напредналия свят ключови за съществуването си стоки. 

В СССР още смятаха в магазините с примитивни сметала ( когато дори в НРБ вече бяха въведени калкулаторите), докато на запад бушуваше скокообразното развитие на науката и технологиите в рамките на свободния обмен на научна информация, достъпна в свободния свят с едно щракване на компютърния клавиш. Свободният свят победи чрез свободата си, контрастираща с параноичната, затворена и закостеняла, безнадеждно изоставаща “съветска система”. 

Путин явно не е разбрал поуката от основния исторически урок, според който свободата носи просперитет. Конфронтацията му със запада може да му помогне да се закрепи на плещите на един приучен от столетия към несвобода народ, но това няма да му донесе мечтаното “величие”. Нито в личен план, нито за оглавяваната от него федерация, претендираща да си върне съмнителния съветски блясък ( завършил с “големия взрив”, предизвикан от прекалено “блестене”).

Днешна Русия е не по – малко зависима от вноса от запада, отколкото СССР. Путин един ден ще бъде признат за виновен от собствения му народ, когато критична маса руснаци осъзнаят, че е похарчил баснословни приходи от приказните природни богатства на страната за ирационални цели, като завръщането към милитаризацията, вместо да ги вложи във фундамента на държавата под формата на инвестиции в развитие на инфраструктурата и производството чрез наблягане на развитието на науката. Путин и режима му осъдиха на бъдеща смърт чрез самообесване огромната държава, от която по официални статистически данни повече от половината население изразява готовност да избяга на запад при първа възможност. 

За “шегаджиите” от Москва остава да се посмеят глуповато на собственото си остроумие със  забележки за отоплението на Европа или да злорадстват, че американският сенаторът Маккейн вече не е между живите, за да оглави отново руската пропагандна класация на най-големите “русофоби” в света. Той обаче беше прав да каже, че Русия не е нищо повече от е една огромна бензиностанция, суровинен придатък на запада. И тя тресе от ужас да не я заобиколят ( както самата Русия опитва да заобиколи превърнатата във враг Украйна) и да не загуби клиентите си. 

В Москва се разнесе вой, когато традиционното лакомите за руските суровини европейци все пак почетоха паметта на Маккейн , макар и само с един политически жест. Засега. 

Апропо, със сигурност резолюцията на Европейския парламент има нещо общо с позицията на Вашингтон срещу “Северен поток 2”. Когато обаче в Москва се жалват от това, трябва да им е ясно, че дори решението да е взето в Страсбург под натиска на САЩ, то показва  кого все пак избират европейците, кой им е по-важен, когато бъдат поставени пред избор.  

Това е нечестна конкуренция, оплакват се днес в Русия разни началници. Сякаш е адски честно Русия да се опитва да обеси Украйна чрез “Северен поток 2”, като я лиши от транзита на руски газ и съответните приходи от него, въвличайки в тази геополитическа маневра Германия.  

Виещите на умряло в Москва не са точно тези, които могат да пледират за честност от страна на когото и да било в голямата глобална битка за надмощие, в която газят граници на съседи като Грузия и Украйна с танкове по суша и с кораби по ( Азовско) море.  

 

13 мнения за “Русия гази граници, но пледира за честност от страна на запада”

 1. Извън темата. Борисов от Брюксел (в ’24часа’):
  “ЛЕТИЩАТА НИ СА ДОКАЗАНО ШЕНГЕНСКИ”

  Забравете 21 март, 2018г., когато половината пътници на полет от Париж влязоха в България без паспортна проверка. И стига сте ровили из тия вестници. Не глави, колене трябват.

 2. На 21 декември от 14,30 часа на бул.Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветелина Михайлова от 133 състав. Очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен към мисията на Иво и има възможност нека го подкрепи с присъствие на място. При възпрепятстване поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 3. По темата
  Утре у нас пристига заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. Баце, лично и начело ще го приеме. Надявам се, че с тази лесна за запомняме и произнасяне фамилия триждий премиеринът ни няма да има обичайните затруднения и по “погрешка” не ще се опита да мине на малко име. Бял кахър на фона на това което ДС идва за да обяви. Край на шпагатите за едностранна “демилитаризация” на Черно море и за заигравания с руският Турски поток. Нали си спомняте как изпотен и жълт неговият предшественик Олигарски излезе сред среща с Великият Джон Маккейн и негов колега-сенатор и тури кръст на Южен поток.
  Янките бавно запрягат но винаги отиват докрай.

 4. Истината е, че за Северен поток 2 изобщо нямаше да става дума, ако комсомолката Меркел не беше поискала да го прави. Тази нещастна женица, заедно с Барак Обама, направиха най-големите злини за Запада през последните 10 години. Жужето колкото и да се пъне нямаше да направи абсолютно нищо, ако Германия не беше поискала Северния поток.

 5. Паралели – Русия произвежда корупция и алкохолици, а ЕС е = на много труд, опит и технологии
  Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира

  Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравнение с ЕС или с някоя от държавите в съюза.

  Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори…

  Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000.

  Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона.

  Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, над 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия доскоро купуваше), ядрена програма и арсенал.

  Какво произвежда Русия?!

  Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БВМ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер…Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany. Когато работех в Щутгарт установих, че до първата кафе – пауза в 9 ч. извършвам такъв обем работа, колкото за цял работен ден в България.

  Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия…Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко,Ланчиа,Алфа Ромео, мода, селско стопанство, Берета…

  Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд – това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност.

  Какво произвежда Русия?!

  Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители… Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?!

  Какво произвежда Русия?!

  Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е пет пъти по-скъп отколкото в Европа. Обявиха, че Южен поток ще струва 3 милиарда, после станаха 4 милиарда. Наскоро порастнаха на 9,5 милиарда. Приятелите на Путин продължават да усвояват пари, и да ги изсипват в морето, въпреки че проектът е спрян от ЕС. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира.

  Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа.

  1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства.

  Това произвежда Русия!!!
  А за рубладжиите- “НАЗДРАВЕ“ С ЛОСИОН “БОЯРЩИК“,хит за впиянчените мурзилки!!!

 6. Германия искаше да се доомъжи на 70%, обаче роднините не я дават. Ботоксовият младоженец ще трябва да мисли нещо друго от същото. До после.

 7. Путлер си има една калинка-малинка – захаровна,а също така и неговият васален “вождь”-МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА си има ОЩЕ повече КАЛИНКИ, като бюрокраДската му КАЛИНКА на “вънкашните” работи – захарИева!
  И ,сега, да си припомним ,че САЩ вече са открили само в едно петролно находище повече петрол от целият “добив” на путлеристката рай(Х)дерация!!!
  Също така в САЩ цените на природният газ са минимални, а в някои находища петролните компании ПОДАРЯВАТ добитият газ, че даже и ПЛАЩАТ на консуматорите да вземат излишният газ!!!
  Сега в САЩ се строят десетина петролопровода, а отделно строят и терминали за втечнен газ!
  Така че САЩ могат без никакви проблеми да заместят путлеристкият газ, защото САЩ добиват повече газ от Путлер! И добивите могат да се увеличат още повече. Докато Путлер няма технологии за добив, заради санкциите, и след 2 години добивът на петрол и газ в путлеристкият рай(Х) ще започне да спада СКОКООБРАЗНО , всяка последваща година!!!
  И няма да има газ нито за южен пАток, нито за северен пАток!
  Иначе Путлер и сега може да предложи по-евтин природен газ и петрол , ако използва вече изградената газопроводна мрежа на Украйна,която вече е изградена и ИЗПЛАТЕНА, вместо да дава сега стотици милиарди за “нови” газопроводи ,които НЯМА да се изплатят през следващите 30-40 години, защото са оскъпени от ОГРОМНИТЕ корупционни “откати” и рушвети!
  Но Путлер е бандит, както и васалните му бандити в Източна и Западна Европа , и конкретно и в колониалният му бандитустан – НРБ, и за това няма да свали цените , а ще ги “усвои” заедно с тях!
  А иначе и в колониалният бандитустан “усвояването” на десетки милиарди от ЕВРОфондовете и “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” не е и СПИРАЛ! НИКОГА!
  Даже вече се “усвоява” и вече “усвоеното”.
  Ето вчера МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА раздаде ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОРЦИИ на своите ЛОБИстки ОБРЪЧи от строителната си ОБРЪЧгархия, за над 1,5 милиарда. При калинковоКРАСНОкожият “вождь” е така. След протестите на майките на децата-инвалиди бокоТИКВАТА им даде 150 милиона, а след КАЗИОНният “протест” на строителната му ОБРЪЧгархия бокоТИКВАТА им даде 10(ДЕСЕТ!!!)пъти повече – 1,5 милиарда! От “излишъците”! От “борбата” с “конрабандата”!
  И вече 10 години МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ЛЪЖЕ ,че контрабандата “намалявала”, а в същото време се “хвали” ,че всяка следваща година “излишъците” от “борбата с контрабандата” си все СЪЩИТЕ, т.е. контрабандата е все ЕДНА и съща!
  И е ЧУДНО защо , след такива ЕЖЕГОДНИ контрабандни “ИЗЛИШЪЦИ”, МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ВСЯКА година УВЕЛИЧАВА постоянно ДДС, “осигуровките”, акцизите,ДАНЪЦИТЕ и таксите , които вече са с до 100(СТО!) ПЪТИ по-високи?!?!?!?!…..??!?!?!?!…..?!?!?!?….
  А за следващата година МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ПРЕДизборно увеличи с над 30-40% ИНФЛАЦИЯТА , като ПОВИШИ цените на бензина, газа , ЕЛЕКТРОенергията и ВОДАТА!!! Като това ЩЕ повиши , ДОПЪЛНИТЕЛНО, цените и на храните и другите стоки!
  И после МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА се “хвали” , че “увелиава” заплатите с 10%, и пенсиите с 2-3%?!!?
  А в същото време, само вчера, само за един ден, МУТРОмилиционеропитекът раздаде ПРЕДизборно порциите за строителната ОБРЪЧгархия за 1,5 милиарда!!! Отделно ще им раздаде ПРЕДизборно още 10 милиарда от ЕВРОфондовете и “обществените поръчки”!
  Всички милиарди вече са “планирани” в ПРЕДизборният “бюджет” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”, който е ПОВИШЕН ПРЕДизборно с над 20(ДВАЙСЕТ!) процента! И тези “допълнителни” 20% са за “допълнителните излишъци” за “допълнителни” 5-6 милиарда, които ще дойдат от “ДОПЪЛНИТЕЛНАТА” ПРЕДизборна ИНФЛАЦИЯ, заради ПОВИШЕНИТЕ заплати на РАЗПЛУТАТА бюрокраДция на бокоТИКВАТА, заради ПОВИШЕНИТЕ данъци , ДДС,”осигуровките”, акцизите и “таксите”.
  Тези “допълнителни” 5-6 милиарда ще дойдат и от ПОВИШЕНИТЕ цени на бензина, газа, тока и водата!
  И след всичкото това “допълнително” ОГРАБВАНЕ за следващата година, МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА плямпа всяка година ,че “излишъците” му са от “борбата с контрабандата?!?!!?
  И нито контрабандата намалява, нито данъците, ДДС ,цените на енергията, храните и стоките!
  Даже ИНФЛАЦИЯТА ще продължи да се увеличава , а доходите ще продължат да НАМАЛЯВАТ и заради ОГРОМНИЯТ спад на инвестициите, и след ОГРОМНИТЕ ПОРЦИИ за беленският гьол и южен пАток!
  А и след поредната МУТРА ,която МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА си назначи за генсек на милицията , едва ли скоро НРБ ще влезне в ЕВРОзоната и Шенген!
  ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

 8. Aми логично е да вият на умряло и в хор, то други приходи маймунарникът няма.

  Питам се също дали г-н Съливан ще си поговори с РАПОНЯ за постоянно пребиваващите рАЗИЯне в окръзите Варна и Бургас, за които CIA писа на сайта си в петък че е поискало информация.

  Щото РАПОНЯ тези дни много минорен и плътно укрит, белким някак се размине…

 9. Извън темата е, за което моля г-н Инджев за извинение.

  Но днес е годишнината от варварското рАЗИЙско нападение и бомбардировка на Балчик 1916 г. Нека си спомним дойстойните българи оттогава:

  Вечна слава на ген. Иван Колев, командващ Първа конна дивизия;

  на кап. Димитър Радков, командир на бреговите батареи на Галата и в Балчик (убит за благодарност от “народния” съд след 9.9.44);

  на кап.-лейтенант Никола Тодоров-командир, мичман I ранг Ив. Вариклечков – помощник-командир, и дублиращия командир лейтенант Г. Славянов от подводницата UB 18 “Подводник”;

  на германския подводничар мичман I ранг Вилхелм Вернер;

  на летците от морската ни авиация (имената се укриват или премълчават от нашите помияр-“историци”) и немските им колеги от водосамолет N 507 с екипаж младши подофицер Улбрих – пилот, и вицефелдфебел Винике – наблюдател, и водосамолет N 534 с екипаж мичман I ранг Ринсберг – пилот, и старши подофицер Витман–наблюдател;

  на морските пехотинци на кап.-лейтенант Рашко Серафимов;

  на българските торпедоносци (имената се укриват или премълчават);

  на началника на отбраната на Варна ген. Симеон Янков, и на всички безименни и умишлено потопени в забрава офицери, сержанти и старшини, войници и моряци, участвали в Добруджанската кампания 1915-1916 г.

  Поклон, признателност и благодарности за гражданската смелост на историка Янко Гочев, к.и.н., който пръв извади на бял свят тези грижливо тъпкани в килера на забравата позорни за рАЗИЯ факти, и на неговия духовен ментор и научен ръководител, покойният проф. Пламен Цветков.

  Респект на Стопанина на блога!

 10. Разберете, навремето Коминтерна купуваше и плащаше на терористи и лумпени! Днес Кремъл купува политици и държавни глави! Меркел ще се нареди до Шрьодер на яслата на Кремъл!

 11. Европейска България на БМБ е тръгнала надолу и няма спиране.Президент проруски,Премиер зависим от КРЕМЪЛ,батака е на н.та. та се не трае.Не може да си ГЛУПАК,съветника глупак и всичко да е наред,няма такава държава.Смях в АДА,проруски партии- БЛ командва парада с любимец-тавариш ДУГИН,щом ченгета са власт имащи,надявай се на КУКОВО лято нещо да светни -другарю.

 12. АЭРОФЛОТ,

  Благодарност и от мен!
  Без да помня точната дата, явно е било интуитивно, преди няколко дни се загледах в една великолепна снимка на Балчишката мелница! – построена от германците, бомбардирана и опожарена от руснаците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.