България е регионален лидер в коалицията на нежелаещите бази на НАТО

 

Големия провал на руските опити да държат Балканите колкото е възможно по-далеч от НАТО се превръща в история с продължение. Черна гора, любимото балканско дете на руската дипломация от 19 век насам, избяга от руската опека и се присъедини към Алианса, което се оказа заразителен пример и за Македония.

Още преди да е приета Македония обяви тази седмица, че ще предостави на НАТО военната си база в Криволак. Премиерът Зоран Заев заяви това в Скопие на среща с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого.

Така, недалеч от Неготино, на разстояние един артилерийски изстрел от България в Източна Македония възниква поредното доказателство за това що е то практическо доказателство за проатлантическа политика. През 2016 г. в Румъния, отново край българската граница, беше построена базата в Девеселу на стойност 800 милиона долара. Т.е. точно в България все така няма натовски бази, но на един “марш на скок”  от нас ( както се наричаше еднодневен преход на пехотата в нашата съветизирана родина), те се множат. Компенсират някак си българския вътрешен “неутралитет” спрямо по-високата степен на ангажиране на България.

За съответните бази в Гърция и Турция да не говорим – тях всеки българин, преминал през казармата по времето на НРБ, ги е чувал като главни мишени на Българската народна армия.

От 2015 г. насам редовни военни учения на НАТО на домакински начала организира и друга наша съседка, но по-море. Грузия предоставя базата си Вазиани за учения с натовски части. И тази година имаше такива в началото на август с участието на над 3000 военнослужещи от 13 държави ( без български пратеници).

Ако добавим към картината и разбираемия стремеж към подобно сътрудничество на терен от страна на реално нападнатата от Русия днешна Украйна, ще се окаже, че България е единствената държава в региона, освен самата Русия, в която няма готовност за постоянно военно присъствие на съюзници от западния военен съюз. Макар учения да се организират и тук за всички е ясно, че София много внимава да не предоставя земята си за натовска база, както направи вече споменатата Румъния в рамките на общата противоракетна отбрана на алианса.

В това отношение днешна България напомня на НРБ, на чиято територия по изключение нямаше войски на Варшавския договор, но не поради “опърничавост” от румънски тип, а тъкмо обратното: поради извънредната преданост на режима на Живков към Москва, тук не се налагаше българското население да бъде “респектирано” от съветски войски. Тази работа работа вършеха “братушките” им.

Този български отказ да се включи активно чрез натовска база в отбранителните ангажименти на алианса е най-видимото потвърждение на факта, че ако не се брои Сърбия, България е най-спокойното пристанище на руското влияние на Балканите. Именно заради него властите ни не проявяват никакъв ентусиазъм по натовска линия и винаги се опитват да “минат метър” – било по въпроса за общо натовски черноморски флот, било за включване на противоракетния щит на алианса.

На пръв поглед тук няма яростни прояви на нетърпимост към НАТО, както имаше да речем в Гърция по време на войната в Косово през 1999 г. Там демонстранти изпровождаха с протести натовски военни колони, запътили се към театъра на бойните действия в бивша Югославия, но това с нищо не промени официалното гръцко съдействие за общите усилия по възпиране на сръбския режим. У нас е обратното: няма видима, а “само” тиха съпротива, но не на гражданско, а на институционално ниво.

Иначе казано руският натиск е взел страха на “когото трябва” в България и тази тактика е очевидно най-добре работещия механизъм за осъществяване на московското влияние в региона. България остава остров на руското спокойствие, заобиколена отвсякъде от коалиция на желаещите да бъдат наистина ефективни участници в колективната отбрана на най-могъщия военен съюз в света.

 

Още по темата: На днешния петък, 14 декември 2018 г. , пратеници на партия АБВ, основана от Георги Първанов с ресурса на държавата още по времето на президентския му мандат ( което остана “незабелязано” и несанкционирано ), са протестирали пред посолството на САЩ в София с лозунги, преписани от Джоржд Оруел.

Искали си енергийните ( руски) проекти. Как да не им напомни човек, че тук робството наистина е обявено декларативно за форма на свобода и че това го пише на любимия на русофилите МОЧА в центъра на София, който е истински оруелски паметник на абсурдизма.

А че беше абсурдно Георги Първанов да “вкарва” България в НАТО, припомням чрез негова снимка от български вестник от архива на автора на тези редове, запечатал ролята му на водач на протестите срещу НАТО през 1999 г.

IMG_0155

 

 

 

 

 

 

28 мнения за “България е регионален лидер в коалицията на нежелаещите бази на НАТО”

 1. Как да бъде приета база на НАТО, когато водещите офицери от КГБ не разрешават на своите агенти да допуснат това

 2. Преди месец Расмусен отчете в интервю грешката от април, 2008г. – когато на срещата на НАТО в Букурещ се обсъждаше бъдещото членство на Грузия и Украйна в НАТО – те не получиха – тогава! – План на действие за членство.
  Тази скъпо струваща грешка не може да бъде поправена, но пък нейният ефект поне може да бъде озаптен в обозримо бъдеще.
  Rе: аргумента, че Украйна е страна във военен конфликт: Ако срещу този аргумент не може да бъде употребен съществуващ прецедент?, то е възможно Украйна да стане такъв прецедент. Necessitas non habet legem.

 3. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 4. И нещо немаловажно: Приятели, аз установих, как да преведа пари в сметката на Иво без такси и др. подобни. Погледнете в дясно горе в “подкрепи блога”и намерете сметка на г-н Иво Инджев. В райфазен банк / само там / може да преведете до 20 лв. с уточнението “за попълване на сметка”. Правих го два пъти. Може да се уверите, че така ще процедират чиновниците, като ги запитате….. Не е обидно да подпомагаме макар и с много малко една кауза, която ни дава Упование, Надежда и Вяра в борбата с държавната мафия на московията.
  Роберт Алтънов

 5. Идат светли празници. Нима е възможно да се намери по-чудесен подарък от шедьовъра на Иво “Измамата Сан Стефано”.

 6. “А че беше абсурдно Георги Първанов да “вкарва” България в НАТО, припомням чрез негова снимка от български вестник от архива на автора на тези редове, запечатал ролята му на водач на протестите срещу НАТО през 1999 г.”

  Хм, май ще започна да обичам абсурдите… Да сте чували за водка “Абсурд”?

  Шегата настрана, дойдох тук с тевожната новина, изпратена ми от приятел от Украйна. Пише:

  Браво Борисов!
  “Россия должна немедленно освободить украинских моряков”, – премьер Болгарии Борисов

  На първа сигнална му отговорих, че сигурно е извадено от контекста от жидо-бандеровската пропаганда и че нашият човек не е такъв човек, че да го каже толкова ясно.

  Дали не съм сбъркал?

 7. НАТО няма да приеме Украйна докато конфликтът в Изт. и част не е решен.

 8. Първанов е един от хората, които отвориха вратата на днешната едра русофилия, която се изражда в една отровна хранителна среда, чиято цел е да ни разедини и разкъса,държи мизерни и гневни, като лош пример пред мераклиите като Грузия,Украйна и тн.! Отвори задната врата на Путин, и по точно на неговите новосъздадени олигарси,чрез който ни държи житието,цени,медии и парламент… толкова много са,толкова алчни са вече от пълненето на гуши, за правенето на отровна политика, че тая краста само с огън и нож може да се отдели от клетия български крив гръб…

 9. От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за България, за да няма зависимост от само един енергиен източник. Суверенно право на България е да реши дали продължението на “Турски поток” ще премине през страната ви. Това каза първият заместник-държавен секретар на САЩ Джон Съливан на брифинг в Министерския съвет.
  По отношение на офертата за купуването на самолети F-16 от страна на българското правителство, Съливан отговори, че тези самолети са оперативно съвместими със самолетите, които са на въоръжение в НАТО, но дали страната ни ще приеме офертата на “Локхийд Мартин” и това е суверенно решение на България.
  ОТ ТЕЗИ РЕШЕНИЯ ЗАВИСИ ОСТАВАНЕТО НА ВЛАСТ НА БОРИСОВ ПОНЕ ОЩЕ МАЛКО.
  ТЕЖКА Е СЪДБАТА НА ДВОЙНИТЕ АГЕНТИ-ПОДМАЗВАЧИ – ДРЪПНЕ ЛИ ШАЛТЕРА НА РУСНАЦИТЕ ТЕ ЩЕ ГО СКРИПАЛНАТ, ПРЕЦАКА ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ – ЩЕ ГО НАМАГНЕТИЗИРАТ. ХИТРАТА СВРАКА, С ДВАТА КРАКА

 10. Колкото по-бързо господин Съливан и Помпео проумеят, че това правителство е съставено от русофили и хора на Шиши, толкова по-бързо ще защитят интереса на НАТО и демокрацията.

 11. ХАСКОВО.НЕТ
  Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео смята, че влизането на Македония в НАТО ще засили способността на балканските страни да се противопоставят на Русия в региона. Той изрази тази гледна точка във вторник във Вашингтон на среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос.

  „През юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Македония да стане „вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние“, заяви държавният секретар.

  Той също така отбеляза, че доставките на газ за Европа през Трансадриатическия газопровод от Каспийския регион “ще помогнат на страни като България да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси”.

 12. Дали проруските сделки на агент Каракачанов за ремонти на руско оръжие и издънките му с корупцията за българско гражданство за хора от Македония не са свързани със заплахите към Северна Македония за стопиране на приемането й в НАТО, което е основна руска цел?

 13. Защо Борисов позволява на Каракачана да спира натовското бъдеще на Македония? Заради Решетников ли?
  ВРЕМЕ Е САЩ ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ КОЙ ИМ Е СЪЮЗНИКА В БЪЛГАРИЯ И ДА ПОДКРЕПЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И БАНДИТИЗМА С РУСКИ АКЦЕНТ

 14. Колкото повече време минава става все по-ясно успешния удар нанесен ни от русия с поставянето на власт на сакскобурга и в последствие на бутафорния антикомунист, десен, европеец и бивш член на БКП до 2001г геройкото (бб).
  Що се отнася до жалкото ни положение на идиотите в НАТО вина имат и бутафорните ни военни, които се превърнаха в чиновници с единствена цел привилегии и пенсия.

 15. Не е по темата .Тази сутрин по ТВ Европа бяха Ю.Москов и Т.Буруджиева .Москов беше срещу президента ,свърза го с Решетников и каза ,че Решетников е посочил на Нинова Радев като кандидат за президент.Защитаваше правителството на Борисов от нападките на Радев . Дотук добре ,само,че не каза ,че според Решетников , Борисов е за предпочитане пред БСП по отношение на руските интереси .Именно това многкратно е било подчертавано в блога на Иво .Първосигнално би следвало ,че щом Борисов е срещу БСП , то него трябва да предпочете българския избирател . Да ама не , и двата избора са грешни !

 16. Господин Съливан, господин Рубин, защо се бави ЗАКОНА МАГНИТСКИ?????

 17. Преди дни някой тук ни обвини в пещерна русофобия….. Та да споделя нещо: Споделям случка от четвъртък. Преди обяд около 10 часа на уличка край Морската градина в Бургас вървя по тротоара. В нова сграда на партера са 8-10 офиса….. на припек пред офисите са излезли с цигара и кафе в ръка млади жени от офисите… около 12-15 човека. Всичките говореха на руски език!
  Та за какви бази ставаше въпрос?
  Преди дни ме хареса как по Черноморието сме готови за обявяване на Варненска народна република и Бургаска народна република като част от Руската федерация!

 18. До Тодор Тодоров…. никога в БГ не сме имали ядрени глави. Имахме учебни за ракетите в Телиш.

 19. До E GAVRILOV Радев също бе член на БКП, при това делегат на Конгрес на БКП!!! След това никой не можеше да го накаже в Равнец, защото не може да се наказва Делегат!!! Радев излъга преди изборите! Каза “Не съм бил в Москва” А къде 6 месеца изучава, тренира и усвоява пилотирането на Миг-29?

 20. към Висок:

  Какви са били тези ракети в Телиш? Разкажете, явно сте информиран. А “Комсомолска правда” лъже ли в случая?

 21. До ВИСОК
  За доказателство дали в Бг не е имало ядрено и ракетно оръжие трябва да се отговори на 3 въпроса:
  1.Колко ТАЙНИ ракетни бази е имало в Бг? Аз зная три в сравнително малък район.
  2.Къде е обучен персоналът в тези бази?
  3.Какви са били зарядите на ракетите?
  Дали можете да разкриете тези тайни?

 22. @TOДОР ТОДОРОВ
  Колега, ядрени глави имаше и в Телиш, и в Ямбол, където беше втората батарея. Става дума за ракети от пита CC23 Фрог. Официално на “бълхарите” бяха дадени само учебни глави. Ядрените бяха под контрола на “братушки”. В Телиш те дори не бяха в поделението, а малко извън него, в посока съседното с. Писарово, маскирани като ветеринарен и ХЕИ център с ГОЛЕМИ надписи “ОТРОВА” и “ОПАСНО ЗА ЖИВОТА”. Охраняваха се от сАвеЦки спецназ, облечен в български униформи, външен човек едва ли можеше да ги различи, защото мълчаха като риби и гледаха да ги подбират по-тъмни и често с мустаци. Само че доста по-едри и яки от обикновените ракетчици. Това го знам лично. За базата в Боровец съм чувал какви ли не разкази, но не съм виждал никого и нищо с очите си. Поради липса на нормално общуване ушанките често изтрещяваха и освен тежък битов алкохолизъм имаше и любовни многоъгълници. В един случай офицер по късата процедура замина ” с супругой” от летище Д. Митрополия, щото бил тръгнал да трепе свой “сослуживец”, понеже тоя гушкал жена му, докато първия бил на дежурства. Абе простотия и дивотия рАЗИЯТска неописуема. Веднъж месечно излизаха от поделението до Плевен в автобусче КВЗ без прозорци, и цивилни – жените на групов пазар, а мъжете на запой в някоя кръчма в Кайлъка. Връщаха се – жените освежени, мъжете виеха пиянски песньовки, повръщаха и плачеха. Гнус!

 23. Информацията ми не е от първа ръка. знам че сме имали само учебни заради…. не съм бил в тази среда и не знам такива тайни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.