Тайната съветска програма за ядрена война от българска територия

Имало ли е базирани в България по времето на съветския колониализъм ракети с ядрени бойни глави?

След почти 30 години почти демокрация тази тема е сред абсолютно забранените у нас. Сам по себе си фактът, че това табу се спазва солидарно в днешната натовска България, е сред печалните доказателства за споменатата половинчата демокрация. 

Тайните от времето на съветския колониализъм би трябвало да са разсекретени. Обратното е потвърждение да обоснованото предположение, че днешна натовска България продължава да е в плен на вчерашните си съветски господари.  

Ето конкретни твърдения за базирането на съветски ядрени оръжия в България, според коментатор в ivo.bg

“Ядрени глави имаше и в Телиш, и в Ямбол, където беше втората батарея. Става дума за ракети от пита CC23 Фрог. Официално на “бълхарите” бяха дадени само учебни глави. Ядрените бяха под контрола на “братушки”.

В Телиш те дори не бяха в поделението, а малко извън него, в посока съседното с. Писарово, маскирани като ветеринарен и ХЕИ център с ГОЛЕМИ надписи “ОТРОВА” и “ОПАСНО ЗА ЖИВОТА”. Охраняваха се от сАвеЦки спецназ, облечен в български униформи, външен човек едва ли можеше да ги различи, защото мълчаха като риби и гледаха да ги подбират по-тъмни и често с мустаци.

Само че доста по-едри и яки от обикновените ракетчици. Това го знам лично. За базата в Боровец съм чувал какви ли не разкази, но не съм виждал никого и нищо с очите си. Поради липса на нормално общуване ушанките често изтрещяваха и освен тежък битов алкохолизъм имаше и любовни многоъгълници.

В един случай офицер по късата процедура замина ” с супругой” от летище Д. Митрополия, щото бил тръгнал да трепе свой “сослуживец”, понеже тоя гушкал жена му, докато първия бил на дежурства. Абе простотия и дивотия рАЗИЯТска неописуема.

Веднъж месечно излизаха от поделението до Плевен в автобусче КВЗ без прозорци, и цивилни – жените на групов пазар, а мъжете на запой в някоя кръчма в Кайлъка. Връщаха се – жените освежени, мъжете виеха пиянски песньовки, повръщаха и плачеха. Гнус!”

 

21 мнения за “Тайната съветска програма за ядрена война от българска територия”

 1. Би било логично да е имало. Но не, не е имало. В средата на 70-те България е била подложенана натиск от СССР да приеме ядрени оръжия в две военни бази в Южна България. Тогава Живков лично пътува до СССР и успява да отклони това. Самият той се е страхувал от възможността на българска територия да има такива оръжия.

 2. Първо един материал за милиционерският чекист ,който е купил квартири в НРБ и
  Италия, и заради това беше уволнен преди няколко дни от Путлер:
  https://www.svoboda.org/a/29652271.html
  И след това предоставям още един линк към сайта на радио Свобода, в този линк е даден материал за ЯДРЕНОТО ракетно оръжие в Чехословакия , по времето около Пражката пролет и след това:
  https://www.svoboda.org/a/nuclear-weapons-czechoslovakia-ussr/29461802.html
  В този материал , чешки историк потвърждава ,че около 1968г. БНА е била ВТОРАТА по боеспособност армия във Варшавският договор!!!
  Също така по това време Чехословакия е отделяла по 18% от БВП за въоръжаването на чешката армия, САМО за армията, без милицията и чекистите!!!
  И след като , според чехите БНА е била даже още по-боеспособна от чешката армия, то това означава ,че правешкият каскет е давал много повече от 18% от БВП за въоръжаването на БНА с ОГРОМНО количество ръждясала сАвеЦка техника!!!
  Отделно от тези над 18% от БВП за БНА са парите и за “народната милиция” и за КДС!!!
  И след такива ЧУДОВИЩНИ проценти ,които се отделят за БНА , милицията и ДС не е чудно ,че и днес все още изплащаме ОГРОМНИЯТ външен дълг от тогава. Бе з да броим и останалите 7-8 ФАЛИТА на НРБ , в периода от 1944г. до 1997г. А можем да добавим и днешният фалит на КТБ, предизвикан пак от КОРУПЦИОННИТЕ офшорни алавери между българските и путлериските “братушки”!!!
  П.П. Радио Свобода е посветила пордица от статии за Пражката пролет , и който иска може да се запознае с тях:
  https://www.svoboda.org/p/6765.html
  Има и материали за участието на БНА в ОКУПАЦИЯТА на Чехословакия , през 1968г.!

 3. Не знам за бойните глави, но ракети за тях имаше и то много повече отколкото ядрени бойни глави. Те бойни глави си имаха, само че не ядрени, но имахме забележителен арсенал, доста по-голям от споменатите три поделения,. По-скоро само за тях сме имали ЯБГ на склад. Но имаше много повече видове способни до носят ЯБГ. Служил съм до едно такова поделение – мисля имаха установки FROG-XX/ Луна-М и… от разговори през ограда понаучихме това-онова.. напр. ние им се смеехме че ние вземаме положение “за бой” за 5 мин а те за 15 а те пък ни се смееха дружно че при нас това имало значение ама при тях нямало, щото техните бяха малко неуправляеми – балистични и нищо не ги спира. При обхват 60-120 км, давали промах 60 км. и ние пак смех-смех, а те ни обясняваха със сериозен тон, че нямало значение… чак по-късно разбрахме (след още няколко раздумки през телената ограда), че напр. и в покрайнините на Стамул да падне – пиши го бегал..
  Но май наистина нямаха бойни глави си мисля сега – 20 г. и две деца по-късно, щото ако имаха, надали щех да доживея до толкоз, а за деца да не говорим.

 4. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 5. И нещо немаловажно: Приятели, аз установих, как да преведа пари в сметката на Иво без такси и др. подобни. Погледнете в дясно горе в “подкрепи блога”и намерете сметка на г-н Иво Инджев. В райфазен банк / само там / може да преведете до 20 лв. с уточнението “за попълване на сметка”. Правих го два пъти. Може да се уверите, че така ще процедират чиновниците, като ги запитате….. Не е обидно да подпомагаме макар и с много малко една кауза, която ни дава Упование, Надежда и Вяра в борбата с държавната мафия на московията.
  Роберт Алтънов
  https://ivo.bg/подкрепи-блога/

 6. Идат светли празници. Нима е възможно да се намери по-чудесен подарък от шедьовъра на Иво “Измамата Сан Стефано”.

 7. В Ямбол ракетите не бяха от типа SS-23, а тип “СКЪД”. Първите бяха с твърдо гориво, а вторите с течно. Важният въпрос е имало ли е ядрени бойни глави на наша територия. Доколкото знам, в поделение в района над Котел е имало секретно поделение, в което е имало само руснаци и там е имало (според мълвата) ядрени бойни глави.

 8. В момента същата функция изпълняват Лукойл, Росенец, имотите на руските зелени човечета-туристи, Сидеров, Библиотекарския, МВРО-вмро, Шаренкова, водената от Шиши на втора заплата структури в прокуратурата и службите, монтерейците бригадир аспаруховци, герговци, нощни вълци, иво Христовци, добревците в герб и БСП, първановците….
  ДЪЛЪГ СПИСЪК, НАЛИ!
  Господа от Държавния Департамент, България има спешна нужда от Закона Магнитски, защото превратът в Черна гора не успя, но тук с по-горната армия ще успее!!!!

 9. Мога само да приема написаното за вярно. Наскоро четох едно интервю с украински ръководител по темата за ядрените ракети върнати на Русия при разпада на СССР. Човека сподели, че ги връщат, защото не могат да ги потдържат, носители, горивото…. Сэщото бе и с нашите, горивото бе накрая на срока на годност…. а легендите че насочващите глави били върха, насочвали се от звездите…. за мен са глупости. Мисля че управлението на полета бе с инерционни жироскопи…. стара несигурна система. Не споря, не съм изучавал тези ракети, само торпеда.

 10. @ ВИСОК
  След разпада на СССР, САЩ са обезпокоени от факта, че в ядрения клуб се появяват три нови страни – Украйна, Белорусия и Казахстан, което явно не съответства на политиката за неразпространение на ядреното оръжие , а също има и геополит. последствия. Още повече, че Украйна в този момент се оказва притежател на третия по големина ядрен арсенал в света – 1612 ядрени боезаряда, 219 носители и 130 пускови установки, т. е. Украйна е притежавала повече стратегически бойни заряда отколкото Франция, Великобритания и Китай взети заедно.
  Русия първоначално има идеята съветското стратегическо ядрено оръжие да остане под общата командата на страните от новообразуваното съдружество на част от бившите съветски републики, в което влиза и РФ – СНГ. Скоро обаче поради разногласия с другите три ядрени бивши съвет. републики, Русия се отказва от тази идея и решава като правоприемник на СССР да съсредоточи съветския ядрен арсенал на своя територия. Интересът на САЩ и другите западни страни е в тази ситуация Русия да бъде единственият притежател на ядрено оръжие. В този дух се изказва и администрацията на САЩ. Съответно, в процеса на ядреното разоражаване на Украйна участват Украйна, Русия и САЩ, а по-късно се включва и Великобритания.
  В съответствие с Лисабонския договор към СТАРТ-1 през 1992 г. Русия, Украйна, Казахстан и Белорусия след дълги разногласия успяват да се договорят по въпроса за ядреното оръжие. (СТАРТ-1 – Strategic Arms Reduction Treaty (START I) е подписан през юли 1991 между Дордж Буш и Горбачев няколко месеца преди разпадането на СССР).
  Извозването на ядрени боеприпаси от Украйна завършва през 1996 г.
  Подробно можете да прочетете на сайта на Брукингс (Brookingss -един от най-влиятелните американски аналитични центрове) в раздела Arms Control and Non-Proliferation Series
  https://www.brookings.edu/research/the-trilateral-process-the-united-states-ukraine-russia-and-nuclear-weapons/

 11. @JEEP PATRIOT
  The Magnitsky Law Is Taking Over The European Union – Forbes
  Dec 10, 2018
  The Magnitsky Law Is Taking Over The European Union

  On November 20, 2018, representatives of all EU member states, joined by their colleagues from the U.S. and Canada, met in the Hague at the EU Global Human Rights Sanction Regime summit to discuss a new EU sanction regime proposal inspired by the example set by the Magnitsky Act.
  Извинявам се пред ползващите др. чужди езици, но в момента нямам време за превод.

 12. Наивно е да се предполага,че империята на злото не е ползвала задунайската си губерния за атомна ракетна площадка.Като се има предвид как “оборудва” в момента украинския Крим.Всичко тактическо, каквото са имали навремето е било тук.

 13. Освен ядрените бойни глави за тактическите ракети Луна , Луна-М, както и оперативно-тактическите Скъд и СС-23, в НРБ има и определен брой изтребители-бомбардировачи ,които са оборудвани ,като носители на тактическо ядрено оръжие, предимно ядрени бомби!
  Това е повече от сигурно. Носители на ядрени бомби са определен брой оборудвани МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25 и може би някои от новодоставените , тогава, МиГ-29.
  И дори да предположим ,че в НРБ е нямало ядрени бойни глави за ракетите, то възможността за носене на ядрени бомби от българските самолети е сигурна. и определен брой български летци са се обучавали и тренирали да задействат и хвърлят ядрени бомби.

 14. Г-н Инджев, не очаквах такъв интерес към моите скромни редовце, но при всички случаи за мен е чест.

  Затова ще внеса няколко допълнения и уточнения, та всичко да е “ажур”.

  Всичко,

 15. П.П. В добавка към горният ми пост съм пропуснал да добавя ,че и доставените през 80-те години изтребители-бомбардиривачи Су-22М4 също са имали възможност за носене на ядрени бомби.
  А ето и един материал от две части по тази тема:
  http://aeropress-bg.com/articles/576-atomnata-aviacia-na-pvo-i-vvs-na-nrb

  http://aeropress-bg.com/articles/2020-atomonosnata-aviacia-na-pvo-i-vvs-na-nrb-2

 16. Край Ямбол ракетите не бяха на Боровец (Червен баир) а в базата в Кабиле.
  Бяха СС-23, но дали имаха ядрени глави, аз лично нямам потвърждение.
  Факт е, че поделението беше секретно, и до ден днешен е заградено с високи бегонни панели, направиха специален асфалтов път за разгръщане на ракетите в близката гора Ормана.. Лично съм виждал руски военни там през 80-те, какво са прли само те си знаят.
  Служилите в поделението са се клели за запазване на държавната тайна, нищо не казват.

 17. Във връзка с дискусията дали е имало ядрени бойни глави в България искам да внеса няколко допълнения и уточнения.

  Всичко, което споделям, е “първа ръка”, видяно лично и изпитано на собствен гърб.

  Tурският театър на военните действия (на стика между Втора армия-Пловдив и Трета армия-Сливен) се определяше като по-важен и за него бяха определени до 2 сухопътни бригади, подкрепени с елитните танкови части от Карлово и Айтос. Пловдивските парашутисти трябваше да овладеят и удържат “докрай” транспортните и комуникационни възли в Одрин, Лозенград, Карам-ешутлу, Бабаески, Люлебургаз и Тургут-бей. Пликовете в секретните секции съдържаха най-често общи и безмислени указания тип “рубежът да се заеме и удържи до подхода на основните сили от обединените армии (Румъния и Одески военен окръг)”. В много общ план задачите на нашите съединения включваха ВЯO(възпиращ ядрен удар) и СЯО(следващ ядренудар). На карта това изглеждаше така -от бойния район чертаете линия на 300км, после втора линия на 600 и следващи дистанции. Е, питам как може това да се случи, ако главите не са били разположени на БЪЛГАРСКА територия, в разчет за броени минути да бъдат в бойна готовност по съединенията??!?!? А и непрекъснато се тренираше и доставка, и изстрелване!

  Допуснал съм н бързината и малка неточност в поста си – в Ямбол имаше комплекси “Елбрус”, които по НАТО класификация са СКЪД, а не CC-23. Пропуснал съм да спомена и тактическите комплекси 9К-52 “Луна”, които бяха в разпореждане на дивизиите и танковите бригади, бяха по-маломощни и с обхват до 80 км.

  Ще споделя и за един достоен БЪЛГАРСКИ офицер, който ми показа документ на бланка с холограмата на Варшавския договор и логото на Обединеното командване, на руски, български и румънски, с която той бе упълномощен да проведе взривяване на атомни фугаси (заряди) в стените на язовирите в югоизточна България. Не говоря само за каскада Арда, но и за по-малки язовири и язовирчета в района на Хасково, Харманли, Ивайловград, Димитровград, Любимец, Старозагорско, Родопите, та чак до яз. Пясъчник край Ст. Железаре. Документът бе с буквен шифър А-3, един от най-високите приоритети. Подобна акция, освен радиоактивното замърсяване, би издавила стотици цивилни, а от тактическа гледна точка нямаше да е достатъчна за спиране евентуално турско нахлуване. Невярващ на очите си, го попитах тогава, “Няма да изпълниш подобна безумна заповед, нали?” Той ме изгледа тъжно право в очите, после мълчаливо си я прибра в стоманената касета, нещо като табакера на верижка на врата, а ръцете му трепереха. Моите, впрочем, също.

  Жестоката истина е, че в генерал-щабните кабинети обикновено седят същества, у които не е останало нищо човешко. Сиреч ИДИОТИ!

  На Стопанина респект!

 18. За секретното ракетно поделение в Самоков знам от мой близък, който е служил в него по времето на НРБ . Става въпрос за поделението което е на изхода посока Белчин,Станкето(Дупница), другото е във “Влашката махала” , та в него е имало и руски военни, и погреб извън града някъде …

 19. Здравейте,пропускате и секретно ракетно под.38010,край река Камчия!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.