Рапът на руските чер(ве)нокожи на мушката на Путин

Основната отличителна черта на тоталитаризма е стремежът му системата да контролира всеки аспект от живота в държавата. В този смисъл Русия се възприема по-скоро като автокрация от имперски тип, в която се допускат някои волности- като пътуването в чужбина ( ако не сте от категорията на стотиците хиляди поданици, работещи за многобройните “силови” институции и военнопромишления комплекс в “забранените” градчета, създадени по съветско време ). 

Путин обаче прави всичко възможно да опровергае чисто авторитарния характер на своето управление, приплъзвайки го все повече към тоталитарната форма на властване. Затяга примката над остатъците от правосъдие и върху контрола над последните ниши на свободното слово в интернет. 

Unknown

 

 

 

 

Сега Путин се е загрижил и за вредното влияние на западната музика. Колко познато! По времето на СССР, въпреки протестния заряд на рокендрола срещу статуквото в самия “капиталистически свят”, страхът от неговия бунтарски дух в комунистическите владения беше толкова голям, че срещу проявите на музикалното свободолюбие се водеше идеологическа война с милиционерски методи. Както е известно, тя се провали далеч преди разпадането на СССР.

В днешно време рапът е изместил рокендрола в това отношение. И ето че Путин се готви да взима мерки срещу съпротивителната енергия на …руския рап. 

“Ако е невъзможно да го спрем, тогава трябва да го направляваме”, заявява Путин. Така щял да брани нацията от “трите стълба” на рапа: “секса, наркотиците и протеста”.

Че пропагандата на дрогата е по-лоша и от ругатните ( съдържащи се в текстовете на рапиращите), всеки може да се съгласи ( с Путин). Но кой е казал, че, в пропагандата и в доктрината на забраните, като средство за универсален контрол, няма елементи на истина?

И ето че милиционерският контрол вече действа в Русия. Там започнаха да спират концерти на руски рапъри заради “популяризиране на погрешни ценности”, а някои от изпълнителите на рап са арестувани.https://dnes.dir.bg/svyat/putin-rapat-ne-tryabva-da-bade-zabranyavan-a-da-bade-kontroliran

Същевременно в руската Дума обмислят мерки за поощряване на “правилен” рап и се канят да обявят конкурс на такава основа. Това също е до болка познато.

Познато е като метод за борба с врага чрез присъединяване към него още от римско време. Припомням цитирания и друг път от мен бивш генерал от ДС Любен Гоцев. На въпрос в интервю, публикувано в сборник с негови “задочни интервюта”, защо си е променил мнението през 1998 г. за приемането на България в НАТО, Гоцев, отвръща за начало:

“Аз в душата и в сърцето си оставам привърженик на активен неутралитет. Подчертавам-активен.”

След което обаче изплюва камъчето:

“Но разумът и днешната политическа обстановка у нас И В РУСИЯ ( курсивът мой-бел. ivo.bg) ме задължават да си спомня латинската мъдрост: “Като не можеш да ги победиш, стани техен партньор или съюзник”. Друг е въпросът, кога , при какви условия и на каква цена ще стане  това партньорство”. (“Задочни интервюта с Любен Гоцев”, изд. къща Международни отношения, София, 2005 г., стр. 52-53)

Както се вижда, нищо ново под слънцето на мрака, характерен за “контрольорите” на “погрешните ценности”. Те толкова си могат. Уж се учат от римляните, а не си взимат поука от провала на собствения си “трети Рим”. 

Авторът на този текст, закърнял привърженик на рокендрола, никак не си пада по рапа като (полу)музикален жанр. По-скоро е ядосан, че великолепни песни на Стиви Уондър, като “ Past time paradise” бяха осакатени под формата на рап и популяризирани с ново заглавие от рода на “Gangsta’s paradise”. Подобно несъгласие обаче не е причина за забрани. Те са заразни. Точно както в случая с политическите забрани в тоталитарната система: най-напред се слага кръст над опозицията, после над синдикатите, след това над религиозната “пропаганда” и т.н. – до пълната победа над човещината.

И още нещо…Руската култура бележи своя връх през 19 век и началото на следващото столетие чрез успешното имитиране на западните образци в абсолютно всички области – от класическата музика, операта и балета, до живописта и литературата. Без изключение става дума за европейско влияние. Колкото и да го е яд Путин, тази вековна парадигма се повтаря и днес: не Русия диктува модата в културата и изкуство. Обратното, руснаците са догонващи и впечатлени от западните постижения. 

Само че изкуството не е като спорта, в който можеш да надскочиш конкурентите и да демонстрираш превъзходство чрез държавно стимулиране на производството на шампиони, включително чрез брутална употреба на допинг под държавен контрол. Състезанието на фронта на културата и изкуството е проекция на нещо много важно, което убягва на руското мракобесие. Нарича се свобода на индивида да твори, експериментира и да, да рапира… 

И накрая, но не последно място по значение, е въпросът с реторичен заряд: защо на руските младежи се харесва да рапират, тоест да злословят и стихоплетстват, подражавайки не афроамериканците. Ясно е, нали – защото се чувстват онеправдани в собствената си държава и виждат светъл пример в правото на чернокожите, които имат пълната свобода да изразяват своя протест. 

6 мнения за “Рапът на руските чер(ве)нокожи на мушката на Путин”

 1. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 2. Честита Свобода, скъпи украински братя и сестри!
  Иде Рождество – Светът става по-добър!
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿ Слава Україні! ✿⊱•╮❤╭•⊰✿

  Щаслива свобода, дорогі українські брати і сестри!
  Наступаюче Різдво – Світ стає кращим!

 3. След песимистичните заглавия “Борисов тушира конкуренцията….”, “България е регионален лидер….” много намясто идва тази оптимистична статия, която показва как Путин си реже сам клона….
  Вдъхва надежда, че ще се срути, преди нашите красножопые съвсем да омажат нещата….

 4. ++++++++++ – за статията! Путя си вкара поредният автогол! Истинският талант не се командва! Той е Божа дарба! НЕ го разбраха това, бетонните глави! И нашите също.

 5. „Рэпер Бахтияр Мамедов, более известный как Jah Khalib, решил исправить текст своей песни и убрать слова про секс и наркотики.

  Во время своего выступления в столичном ДС «Мегаспорт» музыкант «отцензурировал» свою песню «Все что мы любим». Вместо слов «секс, наркотики» рэпер спел «кекс, компотики».

  Зрителям же Jah Khalib объяснил, что решил исправить слова в «одной из самых веселых песен о молодости и глупых поступках», так как «сейчас очень строгий контроль за всеми за нами — за тем, что мы говорим, что исполняем», а он не хочет оказаться в суде вместо концерта.”

  https://www.ntv.ru/novosti/2117403/

 6. Всеки истински държавник е длъжен да създава условия да опази населението на страната си от покварата. Е, идеята на Путин рапът да бъде “насочван” е толкова точно тъпа, колкото и самият рап, но явно той, Путин, толкова си може в случая.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.