Тайната съветска програма за ядрена война от българска територия – 2

Темата за употребата на България като съветска площадка за ядрена война, отприщи още коментари в ivo.bg

 

“Във връзка с дискусията дали е имало ядрени бойни глави в България искам да внеса няколко допълнения и уточнения.

Всичко, което споделям, е “първа ръка”, видяно лично и изпитано на собствен гръб.

Tурският театър на военните действия (на стика между Втора армия-Пловдив и Трета армия-Сливен) се определяше като по-важен и за него бяха определени до 2 сухопътни бригади, подкрепени с елитните танкови части от Карлово и Айтос. Пловдивските парашутисти трябваше да овладеят и удържат “докрай” транспортните и комуникационни възли в Одрин, Лозенград, Карам-ешутлу, Бабаески, Люлебургаз и Тургут-бей. Пликовете в секретните секции съдържаха най-често общи и безмислени указания тип “рубежът да се заеме и удържи до подхода на основните сили от обединените армии (Румъния и Одески военен окръг)”. В много общ план задачите на нашите съединения включваха ВЯO(възпиращ ядрен удар) и СЯО(следващ ядренудар). На карта това изглеждаше така -от бойния район чертаете линия на 300км, после втора линия на 600 и следващи дистанции. Е, питам как може това да се случи, ако главите не са били разположени на БЪЛГАРСКА територия, в разчет за броени минути да бъдат в бойна готовност по съединенията??!?!? А и непрекъснато се тренираше и доставка, и изстрелване!

Допуснал съм н бързината и малка неточност в поста си – в Ямбол имаше комплекси “Елбрус”, които по НАТО класификация са СКЪД, а не CC-23. Пропуснал съм да спомена и тактическите комплекси 9К-52 “Луна”, които бяха в разпореждане на дивизиите и танковите бригади, бяха по-маломощни и с обхват до 80 км.

Ще споделя и за един достоен БЪЛГАРСКИ офицер, който ми показа документ на бланка с холограмата на Варшавския договор и логото на Обединеното командване, на руски, български и румънски, с която той бе упълномощен да проведе взривяване на атомни фугаси (заряди) в стените на язовирите в югоизточна България. Не говоря само за каскада Арда, но и за по-малки язовири и язовирчета в района на Хасково, Харманли, Ивайловград, Димитровград, Любимец, Старозагорско, Родопите, та чак до яз. Пясъчник край Ст. Железаре. Документът бе с буквен шифър А-3, един от най-високите приоритети. Подобна акция, освен радиоактивното замърсяване, би издавила стотици цивилни, а от тактическа гледна точка нямаше да е достатъчна за спиране евентуално турско нахлуване. Невярващ на очите си, го попитах тогава, “Няма да изпълниш подобна безумна заповед, нали?” Той ме изгледа тъжно право в очите, после мълчаливо си я прибра в стоманената касета, нещо като табакера на верижка на врата, а ръцете му трепереха. Моите, впрочем, също.

Жестоката истина е, че в генерал-щабните кабинети обикновено седят същества, у които не е останало нищо човешко. Сиреч ИДИОТИ”

 

Край Ямбол ракетите не бяха на Боровец (Червен баир) а в базата в Кабиле.

Бяха СС-23, но дали имаха ядрени глави, аз лично нямам потвърждение.

Факт е, че поделението беше секретно, и до ден днешен е заградено с високи бегонни панели, направиха специален асфалтов път за разгръщане на ракетите в близката гора Ормана.. Лично съм виждал руски военни там през 80-те, какво са прли само те си знаят.

Служилите в поделението са се клели за запазване на държавната тайна, нищо не казват.

Не знам за бойните глави, но ракети за тях имаше и то много повече отколкото ядрени бойни глави. Те бойни глави си имаха, само че не ядрени, но имахме забележителен арсенал, доста по-голям от споменатите три поделения,. По-скоро само за тях сме имали ЯБГ на склад. Но имаше много повече видове способни до носят ЯБГ. Служил съм до едно такова поделение – мисля имаха установки FROG-XX/ Луна-М и… от разговори през ограда понаучихме това-онова.. напр. ние им се смеехме че ние вземаме положение “за бой” за 5 мин а те за 15 а те пък ни се смееха дружно че при нас това имало значение ама при тях нямало, щото техните бяха малко неуправляеми – балистични и нищо не ги спира. При обхват 60-120 км, давали промах 60 км. и ние пак смех-смех, а те ни обясняваха със сериозен тон, че нямало значение… чак по-късно разбрахме (след още няколко раздумки през телената ограда), че напр. и в покрайнините на Стамул да падне – пиши го бегал..

Но май наистина нямаха бойни глави си мисля сега – 20 г. и две деца по-късно, щото ако имаха, надали щех да доживея до толкоз, а за деца да не говорим.

официална статистикаhttps://bit.ly/2QTln8S

отблизо изглежда по-голяма

https://bit.ly/2EwHCvh

складовете

https://bit.ly/2LiqWZ6

снимки

https://bit.ly/2EzgDzx

даже чужденците по-добре знаеха къде-какво имаме

https://bit.ly/2CfoaRF

и за финал

https://bit.ly/2S41VUa

 

 

 

29 мнения за “Тайната съветска програма за ядрена война от българска територия – 2”

 1. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 2. Иво и още доказателства по темата, лично от пилот натоварен с задачата да атакува Турция:

  https://youtu.be/190mDCmetkE

  На 2:30 от интервюто руско пилот показва катра с подробности как е трябвало да товари атомна бомба от поделение край Бургас и да атакува Турция.

 3. Летище Каменец.
  Там през 1986 г. доставиха огромни боеприпаси, превозваха ги по 4 на един 5 тонен камион.
  Бяха в цилиндрични контейнери и специално за тях построиха огромни складове.
  Неслучайо една от целите за ядрен удар на НАТО беше гореспоменатото летище.

 4. Американското правителство не подкрепя проекта “Турски поток”. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан пред bTV. Американският дипломат обясни, че изтребителите Ф-16 нямат аналог сред другите конкуренти.
  Още по темата
  Американската оферта за изтребители: 8 бр. за около 1.8 млрд. лв.
  Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България.
  Както и за „Северен поток II”, американското правителство не подкрепя „Турски поток”. Това, което подкрепяме, както казах по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ, коментира дипломатът.
  Според него изборът за покупка на изтребители Ф-16 блок 70 за българската армия е най-подходящият избор.
  “Тя (системата) е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен” не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин” продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен”. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10”, каза още той.
  По думите му 8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето.
  “В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Не е като Черния петък или подобно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за участието на България като съюзник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съюзници в НАТО са закупили и ползвали, САЩ вече са направили значителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен” не биха могли”, каза още Съливан.

 5. Не е по темата!
  КАН КУБРАТ: НИЕ СМЕ ДВА ПЪТИ СВОБОДНИ

  (Откъс от романа “Последният лов на Кана)

  Два дни си бъхтих ума да разгадая къде са корените на тая нечовешка увереност на баща ми, която така преобърна всичко, и накрая се предадох. Тъй като бях в опашката на конната колона, която напредваше към Дасдагерд – любимото обиталище на персийския шах Хозрой, а татко яздеше в челото, забих пети в корема на коня.
  Бях пресметнал добре момента и го застигнах точно когато дадоха сигнал за обяд. Щом ме видя, той сложи ръка на рамото ми и без да каже дума, ме поведе към каменистия ръб на склона.
  – Какво те мъчи? – запита.
  – Искам да разбера как накара персите да ти се подчинят. През цялото време, докато бяхме в лагера на Шахбараз, следях внимателно какво правиш, а не разбрах с какво ги омагьоса.
  Баща ми се позасмя.
  – Не съм ги омагьосвал.
  – Тогава защо дори не понечиха да ни задържат?
  – Защото вътре в себе си се прекланяха пред нас.
  Изгледах го със съмнение.
  – Не разбирам.
  Той посочи един голям валчест камък. Седнахме.
  – Виж, сине, персите просто усетиха своето безсилие. Всички те са два пъти роби, докато ние с теб сме два пъти свободни. А за роба свободният човек е бог или най-малкото господар, защото е божествено свободен. Изглежда, че тукашните чукари и пустини не раждат дори по зрънце свобода за всеки. Единственият, който е свободен, е шахът. Обичаят обаче изисква от него да превърне останалите в свои роби. Ето защо персите от векове са свикнали покорно да скланят глава пред по-силния.
  Не се сдържах.
  – Добре, но откъде накъде решиха, че по-силните сме ние? Не стига, че бяхме само двама, но и оръжие не носехме.
  – Именно! – възкликна доволен той. – Я ми кажи, теб беше ли те страх?
  – Не! – малко обидено отвърнах аз, учуден, че ме пита за нещо, чийто отговор прекрасно знае. – Сам знаеш, че тогава наистина се чувствах триумфатор.
  – Което ще рече, че си бил напълно свободен от страха. Аз – също. А сега си представи как трябва да сме изглеждали в техните очи. В лагера им преспокойно влизат двама непознати. Какви са? Целите са в бяло и яздят белоснежни коне. Не са въоръжени, значи не са бойци. Идват откъм лагера на врага, но с нищо не показват, че са пратеници на василевса или поне че са под негова закрила. С други думи, не са подвластни на някой земен господар. Не са подвластни и на страха – и то до степен да се държат като победители. Кой ли ги закриля? На персите не им остава нищо друго, освен да решат, че сме дошли по волята на Тангра.
  – Но те дори не познават Тангра! – възразих. – Те вярват в Ормазд и в онзи, лошия… как беше?… Ариман!
  – И точно затова са роби втори път. Тангра е бог, който ти дава свободата да решаваш сам и сам да носиш последиците от своите решения. Не те наказва, нито поучава; не иска да си му слуга или роб. Единственото, което изисква от теб, е да си отговорен. И го постига, като не позволява да се криеш зад гърба му. Тангра е бог за истински мъже.
  Докато Ормазд и Ариман изтръгват отговорността от твоите ръце и постепенно те превръщат в двуличник и предател на самия себе си. Започваш да се стремиш да постъпваш тъй или инак, не защото следваш ума и съвестта си, а за да угодиш на Ормазд. Ако чувстваш, че си постъпил зле, се успокояваш с мисълта, че не си съвсем виновен, защото Ариман те е подтикнал. Оправданието е готово: нима можеш да се мериш с някой бог? Така без да усетиш, ставаш лицемер. Вместо да действаш самостоятелно, се превръщаш в изпълнител на чужда воля. Накрая затъваш до шия в ритуали. Превиваш гръб и биеш чело в земята, за да изпросиш помощ или да умилостивиш небесния си господар. Но щом имаш господар, па бил той и небесен, значи си роб.
  – Но нали и ние принасяме редовно жертви!
  Баща ми завъртя глава: “Не съм съгласен.”
  – Това не е израз на подчинение, а просто символ. Показва на обикновения човек, че може да се занимава спокойно с делата си, защото силата и редът са в сигурни ръце. Кара всички хора да гледат в една посока и да се взират в делата на истинския властник – Кана. Не ги подлъгва да шарят с поглед по небето, за да зърнат нещо, за което нямат сетива. Да дириш одобрение от господаря наистина е занимание за роби. А персите в добавка имат още един господар, комуто да се кланят – лошия Ариман.
  Това издава най-голямата им слабост. Те изпитват нужда да разделят света и божествената същност на две – Добро и Зло. Вероятно им се струва, че тъй разполагат с две неизменни опори, в които могат да се вкопчват, щом се почувстват застрашени. С други думи, персите са предвидими, защото робското у тях непрекъснато ги принуждава да търсят сигурност. Боят се да рискуват, а точно рискът е законът на живота. Рискувай винаги и ще спечелиш. Рискувай всеки път, когато ти се удаде възможност. Не взимай предварителни решения, защото ще се окажеш неспособен да се възползваш от благоприятната случайност. Една такава щастлива случайност онзи ден бе вятърът, който се обърна и издуха мъглата от пътя ни.

  Кънчо Кожухаров

 6. Извинявам се че не е по темата но нещата излизат извън контрол естествено се използват наближаващите празници. Народното събрание в нарушение на всякакви техни процедури приемат репресивен закон който надскача 9.09 .44.измислената кнопти( или нещо подобно ще може да изземва имущество) дори ако съда те определи за невинен. То ще излезе че Плевнелиев, Трайков, Ненчев и който е неудобен на властта тази политическа комисия може да те наказва. Сиреч да те отстрани от сцената като ти вземе всичко. Е кой тогава ще защитава интереса на българите. путин настъпва у нас бързо и подмолно чрез слугите си у нас поставени на възлови позиции. Широко всеки да си отвори очите за това.

 7. Към г-н Николов:
  Защо тиражирате недоказани исторически събития?
  Княз Кубрат е бил християнин.

 8. Извинявам се ,че пак не е по темата .Днес при Коритаров в т.нар. “Свободна зона” бяха две каки от издателство Сиела ,което издаде “Измамата Сан Стефано”.Цял час те бърбориха за различни книги (от детски до фентази) ,но нито веднаж не споменаха книгата на Иво .А тя беше дълго време топ търсена книга с няколко допечатки , а на самия Панаир на Книгата беше обявена от журналиска на БНТ , като най-търсена .Както се казва в случая Ашколсун на тези застанали на проруската амбразура радетелки на свободата на словото.

 9. The Rock, иде реч за исторически роман. Идеята на откъса е съвсем друга.

 10. Към THE ROCK :

  Изопачавате исторически факти. ВСИЧКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ КАРДАМА ДО ПРЕСИЯН СА НОСИЛИ ТИТЛАТА КАН!

 11. Чета без изненада за изчезналите синя и червена папки на г-н Колев-Босия, и за разбираемо изчезналите публикации по темата. Всуе се морят в случая. Освен свидетелствата от първо лице, светят записките от черния ядрен пазар, където рано или късно всяка стока се вади.

 12. @ GEORGI NIKOLOV, НИТО СЕ РАЗСЕЙВАМ, НИТО СЪМ ПОТРЕСЕНА, ЧЕ СА ОТКРАДНАЛИ КАКВОТО СА МОГЛИ ДА ПЛАСИРАТ. РАЗБИРАМ, ЧЕ СПОРЕД ВАС Е „ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНО” ДА МЕ ИЗПЪЛНИ ПОНЕ ТИХА РАДОСТ, НО ЩЕ ВИ ДОВЕРЯ, ЧЕ И ЦЕЛИЯ АВИОНОСЕЦ ДА РАЗГЛОБЯТ И ОТНЕСАТ – ВСЕ МИ Е ТАЯ.

  „ОМНИКОМПЕТЕНТЕН” ? ПЕНКИЛЕР? ПОЧТИ ЗА ВСЕКИ КОМЕНТАР ДАВАМ ЛИНК, КОЕТО ОЗНАЧАВА: 1) ЧЕ НЕ ПРИТЕНДИРАМ ЗА АВТОРСТВО, НЕ ИЗБИВАМ КОМПЛЕКСИ, НЯМАМ НИ НАЙ-МАЛКОТО НАМЕРЕНИЕ (ХЕЛЕ ПЪК ЖЕЛАНИЕ) ДА НАРУШАВАМ УСТАНОВЕНАТА ТУК ЙЕРАРХИЯ ПО КОМПЕТЕНТНОСТ, 2) ЛИНКОВЕТЕ СА КЪМ АНАЛИТИЧНИ ЦЕНТРОВЕ ИЛИ МАТЕРИАЛИ ОТ ПРЕСАТА И СА ЗА ОНЕЗИ, ЗА КОИТО БИ БИЛО ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТАТ ОЩЕ НЕЩО.

  А СЕГА МИ КАЖЕТЕ КАКВО ОТ ТОЧНО НЕ УЙДИСВА НА ВКУСОВЕТЕ ВИ?

 13. Коментарът на ALAN ми напомни за това, как Невзоров казваше, че и без това малкот хорат в антипутинския окоп се гледат под вежди и ако някой се е разсеял, дори да не го ръгнат със щик в гърба, ще му препикаят патроните. Сигурно се повтарям, но се сещам за това всеки път, когато съмишленици, които орат на антипутинската нива, в медийните си изяви се правят, че не се познават….

 14. До Олгината.
  На всяка манджа мерудия и държаща да се изхожда кат последна инстанция удолетворява ли ви. Даването на пространни чаршафи от опорни точки продукт на “домашни заготовки” далеч не винаги е съпроводено от съпътстващи линкове. Никога не съм имал илюзии за ролята ви тук. Няма да забравя и реакцията ви (току-що прохождахте в Блога) за успеха на “Измамата Сан Стефано”. Следва конгениалното ви съждение, цитирам по памет, смисълът запазен 1 към 1: “Всеки има право на гледна точка”.

  Кой разбрал-разбрал. Животът е твърде кратък за да се обяснявам с тролове.

 15. Към Тервел:
  Това не е вярно.
  Няма такава титла.
  Титлата е била Канес, което значи Княз.
  Изопачена от комунистическите псевдоисторици, които искат да ни изкарат тюрки и татари става Кан.
  Дайте мейл и ще ви изпратя статия от сайта християнство и култура:
  РАННОСРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ И ХРИСТИЯНСТВОТО
  http://www.hkultura.com/news/detailed/1895

 16. GEORGI NIKOLOV
  Ама недей така.Не ги разочаровай.Те си мислят,че с нищо не казващите коментари постигат високо ниво, коего останалите не могат да разберат.Рсъщност *компететните * им мнения са да разводнят и отместят наболели теми.Напраздно се хабят.

 17. Зададат ли се избори, задължително изникват като гъби някакви нови коментатори, които доминират и разводняват дискусиите. След изборите обикновено изчезват също толкова внезапно, колкото и са се появили (Антикомунист, AWACS, клюкар…).

  Апропо избори: г-н Инджев, знаете, че медиите общо взето игнорират Демократична държава, предпочитайки да клюкарстват по неин адрес, вместо да канят лицата му, за да им чуем идеите. Можете ли да си представите да им дадете трибуна в блога си, който е един от най-четените, примерно като направите серия интервюта, в които да разкажат каква е тяхната визия за европейска България? Питам, защото телевизиите заливат публиката с еднополюсния модел ГЕРБСП, представяйки го за безалтернативен, което ако беше така, щеше да е много трагично за България.

 18. Преди няколко години попаднах на сателитните снимки с точните местоположения на базите със складовете за съветските ядрени бойни глави в България. Самите бази/поделения са подоробно разчертани в сайта уикимапия, който подобно на гугъл мапс показва целият свят от сателит, като допълнително дава възможност на потребителите да разчертаят границите на всякакви места. Изглежда бивши съветски войници, които са служили там, услужливо са очертали картата на сградите в поделенията. Когато кликнете на обектите ви излиза кратка информация със снимки и коментари.

  Първата база/поделение със складове за ядрени боеприпаси, край село Гуцал, близо до Самоков:

  http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=42.379565&lon=23.651805&z=16

  Втората база/поделение край село Дъбовица, близо до Котел:

  http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=42.830188&lon=26.622684&z=16&m=w

  Третата база/поделение в местността Паниците близо до Калофер:

  http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=42.664293&lon=24.992480&z=15&m=w

  Интересна е и кратката информация към тях:

  “Има три такива бивши склада на територията на България. Те са били под контрола съветското правителство и са се охранявали от съветски военнослужещи. В хранилищата са се съхранявали ядрени бойни глави за трите ракетни бригади (Самоков, Калофер, Ямбол) и ядрени авиобомби. Само след заповед на правителството на СССР и съветския генерален щаб, ядрените глави е можело да се транспортират до съответното ракетно поделение и да се монтират на тактическите ракети, които могат да носят и конвенционални глави.”

  Много са интересни и коментарите на руски език. От тях идва и информацията от първа ръка, защото само съветски военнослужещи са служили там. Езикът можете да превключите на всеки обект, след коментарите, най-отдолу. Самият сайт има и опция за превключване на сателитни снимки, горе в десния ъгъл.

 19. Към THE ROCK:
  „Това не е вярно.Няма такава титла.Титлата е била Канес, което значи Княз.“

  Огромни пропуски в историческите ви познания за БЪЛГАРИТЕ и изключителна категоричност в обявяването им. Може би това се дължи на факта, че досега нито едно от големите открития на В.Бешевлиев и И.Венедиков не са отразени в българските учебници по история.
  БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ са наричали себе си със своето собствено българско звание КАНАСЮВИГИ.

  „Оня, който иска да научи много, трябва да започне с малко, но добре проверени факти“ -Джон Лок.

  Създадената през XVIII век тюркска хипотеза , че БЪЛГАРИТЕ са били част от номадските тюркски племена и натрапената титла ХАН, поради езикова неграмотност и обслужване на политически интереси, продължава да се поддържа от нашата университетска наука. Най-ценното културно достояние на БЪЛГАРИТЕ-ПИСМЕНОСТТА, остава неосъзнато и неосветено в българските учебници.
  Няма как БЪЛГАРИТЕ да използват в официалния си и битов език думата „Канес със значение Княз“ за длъжност от първостепенно значение за държавата, защото КНЯЗ Е СЛАВЯНСКА ДУМА. Досега няма нито един факт, който да докаже, че „Канес“ е титла на българските владетели. А твърдението, че означава „Княз“ е пълен абсурд, защото до края на Х век не е открит нито един надпис на славянски език. Между другото до правилното заключение, че БЪЛГАРИТЕ не могат да има за владетел на държавата си „Княз“ можехте да направите и сам, без да се доверявате сляпо на източника си , ако се бяхте замислили, коя държава бъка от князове.
  Титлата КАНА СУБИГИ е зафиксирана многократно в надписите оставени в районите на Памир, Кавказ и Аспарухова България. В Бактрия, като най-висш знак за чест са служили думите КАНА и КАНАЕШ, които значат ПРЕСВЕТЪЛ, СЪВЪРШЕН ЧОВЕК, а БЪЛГАРИТЕ наричали своите вождове КАНА СУБИГИ и КАНЕ СУБИГИ. Подобна титла не се среща в нито една от известните на науката европейски или източни държави. Във всички стари български надписи и документи главното държавно звание е вписано с гръцки букви като KANACYBIГI, а върху медальона на КАН ОМУРТАГ, като CANESYBIГI. Имайки предвид, че главния Бог в звездната религия на БЪЛГАРИТЕ е СЛЪНЦЕТО (МИТРА ) титлата KANACYBIГI , която са носили БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ ОТ КАРДАМА ДО ПЕРСИЯН ОЗНАЧАВА ПРАТЕНИК НА СЛЪНЧЕВИЯ БОГ или КАН ПОСТАВЕН ОТ СЛЪНЦЕТО.

 20. Към THE ROCK:
  Чак пък спор!? Далеч сте още от спора.
  Аз не споря с вас. Аз посочвам доказани исторически факти срещу амбицията ви да се покажете познавач на ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ, използвайки твърдения , които изопачават факти от нея. Това би било спор, ако си служихте с доказани исторически факти-НАДПИСИ, ПРЕДМЕТИ-ЛИЧНИ, БИТОВИ, ДЪРЖАВНИ, ДОКУМЕНТИ в подкрепа на твърдения си, че:
  – Нашите КАНОВЕ са носили титлата „АКЕНАС, КАНЕС, КНЕЗ, КНЯЗ“
  – Комунистическите псевдоисторици, които искат да ни изкарат тюрки и татари (и тилата става) става Кан. Между другото, не че останалите ви твърдения имат някаква историческа стойност, но това твърдение е най-неграмотното ви.

  Приведете поне един исторически факт-паметник, надпис, предмет, на който е написано с български руни или с гръцки букви, но на български език, тази ваша титла „Канес, което значи Княз“, и аз ще вляза в спора.

 21. Не сте прав, но не тук е мястото за този спор.
  Служа си с доказани факти, които вие не желаете да приемете.
  Жим и здрав да сте и си мислете, че българските владетели са носели тюркско-азиатската титла Кан, каквато даже не съществува а е измислица на псевдоисториците като вас.

 22. Към THE ROCK:
  „…но на грешният прочит на българската история трябва да се сложи край.“

  Напълно съм съгласен, но как ще сложите край, когато толкова сляпо вярвате на една хипотеза създадена на база предположения и вероятности. Дори този ваш източник не споделя фанатичната ви увереност, че титилата на БЪЛГАРИТЕ е Канес,……Княз: „Въпросът за владетелската титла или формула на по-ранните български владетели остава открит.“ Така е. При такъв прочит!

  Хипотезата, която развива източника ви почива на три глинени крака. Авари-БЪЛГАРИ, Именника на българските ханове и опита му за превод на титлата на БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ.
  Аварите са тюрко-монголи. Владетелите на тюрко-монголите са ханове. Те нямат писменост. Техният език, култура, обичаи и Богове са коренно различни от тези на БЪЛГАРИТЕ. Българите са индоевропейци. Езикът им е източно-ирански. Имат писменост. В цивилизационно отношение те стоят много по-високо от аварите.

  Именника на Българските ханове не е оригинал, а е Московски препис.

  Единственият, който е доказал, че може да му се има пълно доверие при превода на БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ И ДРЕВНИЯ НИ ЕЗИК до този момент е ПЕТЪР ДОБРЕВ.

  Накратко: ТЮРКИТЕ И МОНГОЛИТЕ ИМАТ ХАНОВЕ, БЪЛГАРИТЕ КАНОВЕ.

  ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПРОЧИТ!

 23. Аз изпълних Вашето изискване да дам писмени източници и ги дадох, това беше целта на линковете.
  След като Вие не се съгласявате с хипотезата на източника, то явно знаете как са говорили българите преди повече от 1000 години и какво е днешното значение на слятата дума КАНАСУБИГИ, която разни “историци” разчленяват и тълкуват както им е угодно за да пасне на тухните “теории”.
  Весела Кледа ВИ пожелавам.
  Извинения към г-н Инджев.

 24. Към THE ROCK :
  „След като Вие не се съгласявате с хипотезата на източника, то явно знаете как са говорили българите преди повече от 1000 години и какво е днешното значение на слятата дума КАНАСУБИГИ”

  Естествено е да не се съглася с хипотезата на този ваш източник, защото е погрешна и вредна. Освен хипотезата на вашия източник съществуват обаче и други източници, които са много по-надеждни. Вероятно не ги познавате, за да отсичате с такъв категоричен патос: „Няма такава титла.
  Титлата е била Канес, което значи Княз.“
  Завесата над БЪЛГАРИТЕ все повече и повече се повдига и все по-ясно виждаме кои са те. Но не всеки има възможността да отделя време и средства за това. Ето защо, крайно време е да се сложи край на хипотезите и да се изгради една научно издържана теория за произхода на БЪЛГАРСКИЯ РОД, която да бъде незабавно отразена в училищните и университетски учебници.
  Аз не смятам, че ако по някакъв начин се окажа между БЪЛГАРИТЕ НА КАРДАМА, КРУМ ИЛИ АСПАРУХ ЩЕ БЪДА ЗАТРУДНЕН ДА РАЗГОВАРЯМ С ТЯХ, защото въпреки, че езика ни е на повече от 2000 години той е запазил своята същност и до днес благодарение на предшествениците ни, и най-вече на БЪЛГАРИТЕ НА КАН АСПАРУХ. Те са го пазили с цената на живота си, защото са знаели, че загубят ли езика си, погубват и държавата си. Затова и за нас си остава свещен дълг, да го пазим и защитаваме. Докато има БЪЛГАРИ говорещи езика на дедите си, ще има и БЪЛГАРИЯ.

  Между другото, а езика на който в момента разговаряме, какъв е? Не е ли БЪЛГАРСКИ? БЪЛГАРИН и БЪЛГАРИЯ И ДОСЕГА ЗВУЧАТ ТАКА, КАКТО И ПО ВРЕМЕ НА КАНОВЕТЕ НИ (досете се защо). А КНИГА,КЪЩА,ТАТКО,МАЙКА,……………КОЛЕДА, СУРВАКИ…….

  ХУБАВА КОЛЕДА!
  (НА НЕПОДПРАВЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.