Руската дубина по троянската ни гърбина

Теменужка Петкова, министър на енергетиката и явен лобист за прокарване на руските интереси в поверения й ресор, днес цъфна отново на телевизионния екран, връзвайки няколко изречения за оправдаване на заиграването с руската стратегия на проникване в Европа й нейното обвързване чрез заобикалящи Украйна и Полша газопроводи.  

На въпрос на БТВ какво ще каже във връзка с изявлението на гостувалия в София американски висш дипломат Джон Съливан, че САЩ са против “турски поток” ( именно поради споменатите по-горе стратегически причини), Петкова няколко пъти повтори, че България ще следва националния си интерес. Това е реплика на позицията на Орбан във връзка със заиграването му с Русия в областта на ядрената енергетика и желанието му да подкрепи заобикалящ Украйна руски гозопровод.

Както вече съм споменавал, на 12 ноември 2014 г. унгарският президент Янош Адер разви на международна конференция в София тезата, че Унгария е била изоставена от запада при разправата на СССР с унгарската революция. Ерго, днес тя се чувства в правото си да не се съобразява с този запад и да си гледа националния интерес, опитвайки се да извлече печалба от сътрудничеството си с Русия в енергетиката. Тогава го попитах дали смята за редно днес да постъпим спрямо Украйна по същия начин, по който западът е постъпил с Унгария тогава, а той се оправда, че нямал време да ми отговори.

Не, не става дума за националния интерес, а за национален егоизъм под диктовката на чужда нация. Което е емблематична илюстрация за болната форма на национализъм, изповядвана в България не само от явните пациенти на Кремъл във властта, но и от далеч по-опасните за националната сигурност гербаджии, които носят заразата в себе си и я представят пред обществото като проява на патриотизъм. 

Ако националният интерес е в това да припечелиш от нещастието на съседа и да допринесеш за неговото демонстративно обесване на въжето на руската газова маневра, какъвто е случаят с Украйна, тогава какво прави България в ЕС и в НАТО? Това не е авторски въпрос в този текст. Задават си го със сигурност в централите на ЕС и НАТО. Онова, което не знаем само, е докъде трябва да стигне орбанизацията на сегашното управление, за да загуби подкрепата си във въпросните централи.

Количеството пари на хоризонта, при неясни перспективи във времето и капризите на пазарното ценовото образуване на летливата субстанция, не могат да са единственото важно обстоятелство при формирането на националната политика на България, която отгоре на всичко е най-големият бенефициент на западни помощи в Европа на глава от населението. В противен случай и други въпроси от (над)национално значение можеха с лекота да се решат на кантара на руските подкупи.

Москва със сигурност може да надцака американската, италианската или шведската оферта чрез по-евтино предложение за превъоръжаване на българската бойна авиация. Но не посягаме към тази възможност, нали. Чак такова нахалство нашите путинофили не смеят да покажат пред спонсорите на България в Брюксел. Но се пита в задачата: с какво прокопаването на България по дължина под контрола на “Газпром” и обвързването ни с още руска зависимост в енергийния сектор е по-различно като стратегически ресурс за влияние от една руска самолетна ескадрила? 

Както споменавам за подкупите няма предвид само най-буквалното пазаруване на български лобисти. Путин предложи преди 5 години напълно открито на украинския президент Янукович да се откаже от подписването на предприсъединителния договор на Украйна за членство в ЕС срещу сумата от 20 милиарда долара. Това със сигурност е най-големия публично обявяван някога подкуп. Янукович захапа стръвта. Излъганите му сънародници излязоха на протести именно по този повод. След това започнаха да ги бият, да ги отвличат и да намират трупове на протестиращи в околностите на Киев. Такава е предисторията на радикализацията на Майдана и на цялата драма в Украйна, подпалена от подкупа на Путин, предложен от него в края на 2013 г.

Спрямо България Путин разигра моркова под формата “Южен поток”, а след това го превърна в тояга с назидателен ( като за “братушките” си тук) надпис “Турски поток”. Сега той отново вади моркова пред муцуната на троянското си магаре и то пръхти обнадеждено без да мисли за следващата тояга. Къде ти стратегическо мислене у едно магаре, което мисли със стомаха си ден за ден! 

Unknown

 

 

 

 

 

Тъжно е, но при липсата на алтернатива в политиката, при която уж алтернативната БСП дебне за руския кокал още по-настървено и явно от ГЕРБ, британското списание “Индипендънт” има всички основания да се присмее отново, че българите пак си искат “още от същото”. А същото в случая е поредната руска гьостерица  ( дубина, на руски, което още значи и “глупак”) по троянската магарешка гърбина и по остатъчното достойнство на българите, наблюдаващи безпомощно коледната разпродажба  на нашето европейско бъдеще с търгашески аргументи. Това дори не е черен петък, а е направо черен Петър, който ни се е паднал в омагьосаната колода карти.

Руска дубина по троянската ни гърбина!

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/-zashto-botev-vidya-balgarskite-rusofili-kato-fekalii-ot-draglivoto-magare-rusiya-46800

32 мнения за “Руската дубина по троянската ни гърбина”

 1. Всеки, който си мисли, че може да заиграва с фашисткия режим в Русия и едновременно с това да остане “чист”, ще дойде време да ревне с кървави сълзи. По-скоро, отколкото може да си представят заиграващите.

 2. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 3. Всяко идиотско деяние си има своето философско оправдание. Допълвано, дежа вю, от намиращият се в дежурен обяснителен режим в неподражаемият МУ, визирам триждий премиеринът ни, поток на съзнанието стил баце. Сал една Пиги не може да се оправи в ситуация га сакаш и това в онова и душата в рая. И накрая както си му е реда от двата стола на земята и там от трите-най-дългото. Опять дежа вю. Що ли не съм изненадан.

 4. Чудесно, но четох някъде (може и да е дезинформация), че Русия ще спре доставките през Украйна, щом пусне газа към Турция. Демек, който иска, да се върже към новата тръба. Може да стане, може и да не стане, но тогава ли ще му мислим? Все пак Ной е построил ковчега ПРЕДИ потопа!

 5. «Думам ти дъще, сещай се снахо»
  Николай Флоров

  «Бяха ни нужни доста усилия да ги убедим» – това заяви вече покойния американски сенатор Джон Макейн след посещението си в България и последвалите разговори с тогавашния премиер Орешарски.
  Като резултат от това последва безпрецедентна пресконференция, на която Орешарски обяви спирането на проекта «Южен поток».
  Сенаторът Макейн, заедно с Крис Мърфи и Рон Джонсън, бяха на посещение в България през юни 2013. Обиколката им включваше и разговори с Румъния и Полша – и трите страни с особено значение за бъдещето на континента на фона на бабаитските изблици на руския самодържец Путин.
  Орешарски явно е бил немалко изненадан от посещението на сенаторите и бързо е трябвало да разбере, че разговорите са наложени от глобалните измерения на проекта «Южен поток».
  Ето вече пет години от посещението на сенаторите в България е на посещение заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, но посещението му изглежда не по-различно от предишното. Съдете сами: сенаторът говори за «ЗАТВЪРДЯВАНЕ НА ВАЖНИТЕ ДВУСТРАННИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ САЩ И БЪЛГАРИЯ», ЗА «ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ И ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА КАТО МНОГО ВАЖНИ ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА И ЗА НЕЙНАТА СИГУРНОСТ», ЗА ТОВА ЧЕ «АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ПОДКРЕПЯ «ЮЖЕН ПОТОК 2», ЗА ИНТЕРКОНЕКТОРИ С ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ.
  Всички тези теми удивително напомнят за идеологическата тъпотия на Орешарски, за продължаващото сегашно угодливо отношение към путинската агресивност и неразбиране на ангажираността на България с ЕС и НАТО.
  Любопитното е, че по-нататък Джон Съливан като че ли дава уроци като на политически малоумници (в тоя случай към сегашните). Той говори че е важно «ДА ИМА СВОБОДНИ МЕДИИ, ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА РАЗБИРА КАКВИ РЕШЕНИЯ ВЗИМА ПРАВИТЕЛСТВОТО – ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА ИЛИ ЗА ВОЕННИТЕ САМОЛЕТИ НАПРИМЕР»
  И още: «ТЪЙ КАТО БЪЛГАРИЯ НЕОТДАВНА СЕ ПРОМЕНИ ОТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ Е ВАЖНО ХОРАТА ДА СА ИНФОРМИРАНИ ТАКА, ЧЕ ДА МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯВАТ САМИ И ДА ПРАВЯТ СВОИТЕ ИЗВОДИ».
  Посланието на Съливан е нещо от сорта «думам ти дъще, сещай се снахо». Той знае много добре, че нито медиите в България са свободни, нито човешките права са на европейско ниво. Заместник държавния секретар просто демонстрира по възпитан начин един шут в задника на сегашната българска власт, традиционно безкритична към Русия и от години влачеща краката си когато стане дума за решителни действия за енергийната независимост и сигурността на България в контекста на континента и НАТО.
  Слава богу, НАТО и ЕС вече разбират огромното значение на целите Балкани за свободния свят. За съжаление, сегашната власт да се изправи на два крака след петдесет годишно лазене на четири пред Русия не е лесно, особено за доминираната от бивши комунисти българска политика.

 6. Знам че не е възпитано да се говори така…. Но за мен Теменуга Лъжата надмина по слугуване на Масква както Р. Овч.,така и Нинова, Сидеров, Каракачанов, РРадев….

 7. Дори и без да коментираме изцяло вредното геополитическо и геостратегическо влияние на южен пАток върху путлеристката колония НРБ, както и целият ЕС, то поне РАЗПЛУТАТА КАЛИНКОкожа “счетоводителька” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , трябва да коментира икономическата “целесъобразност” на газовият им “хъб”!
  Защото само до сега, без да броим оскъпяането докато се изгражда, южен пАток струва само до сега около 4 милиарда! ЧЕТИРИ МИЛИАРДА!
  А докато го “построят” , съвсем сигурно е,че заради “откатите” и ПОРЦИИТЕ ще струва ДВОЙНО повече!
  А в същото време, срещу тези ОГРОМНИ нада 4 милиарда, РАЗПУТАТА “счетоводителька” казва че ежегодните “приходи” са само МИЗЕРНИТЕ 200 милиона! Т.е. без НИКАКВИ други оскъпявания за ежегодна поддръжка и експолатационни разходи, южен пАток ще се “изплати” след 20 години по 200 милиона, но ако включим и ежегодните оперативни разходи, прибавени към стойността за изграждането, южен пАток НЯМА да се “изплати” – НИКОГА!
  А в същото време сега има готови ,изградени газопроводи през Украйна, които вече са изплатени, които не изискват десетки милиарди ,както новоизграждащият се ,изцяло корупционен южен пАток!!!
  Същото е положението и с беленският гьоль. ЕК категорично казва ,че трябва да се прави нов проект, а РАЗПЛУТАТА “счетоводительска” КАЛИНКА плямпа ,че евродепутата Св. Малинов не отчитал ,че можело да се използва старият проект ,който беше спрян през първият “мандать” на МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА?!?!?!?!?
  Малинов и повтаря за стотен път ,че не той ,а ЕК КАТЕГОРИЧНО е потвърдила,че беленският гьоль ТРЯБВА да започне ИЗЦЯЛО от началото ,като съвсем НОВ “проект”, а тя дебилски обвинява него?!?!?
  Но след като нейният “вождь” -МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е проЗд, явно такива са и “министрите” и “счетоводителите” му! Но не трябва да си мислят ,че и в Брюксел са прости, като ТЯХ, за могат да се “разберат” относно беленският гьоль и южен пАток!!!
  Нека си говорят на “прост” герберокож КАЛИНКОВ език само с техният ПОРЦИОНен гасударь Путлер, и с КОРУПЦИОННИТЕ путлеристки “братушкови” бандити ,като Орбан!
  И трябва EK вече да СПРЕ и ЕВРОфондовете, които МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА използва за раздаването на ПОРЦИИТЕ в НРБ!

 8. Към постинга на ТРОЯНСКИ ПАТОК:
  Тази сутрин в предаването “Свободна зона” на ТВ ЕВРОПА имах удоволствието да се наслаждавам на поредната
  перфектна лекция, изнесена от проф. Георги КАСЧИЕВ по темата АЕЦ-БЕЛЯНЕ и последните просташки изцепки на теменуШка петкова и банкянското човекоподобие по нея, както и по темата РУСИЯ НА ПУТИН – ЗЛОТО НАДВИСНАЛО НАД БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.В неповторим общопопулярен стил, изобилстващ на исторически примери, ядреният физик разби на пух и прах идиотските мотиви на “миролюбеца” борисов за яхти и платноходки по Черно море, за виртуални интерконектори и газови хъбове и мироопазващата роля на руските тръби и атомни самовари.
  Водещият Коритаров едва сварваше да поддаква.

 9. Некомпетентна, лъжлива, продажна и нагла (във всеки ред).

 10. Веско, аз пък четох някъде, че (може и да е дезинформация), че Русия ще свали цените на доставките по старите трасета

 11. Очеизвадно е че не “Българите си искат пак от същото” а че силната намеса на русия в работите на България е довело до овладяването от страна на русия на всички медии с много малки изключения в интернет, овладяването на правосъдие, служби и …т.н.
  Така че развитите държави като Англия, да не се изхождат по следствието а да се напрегнат по отстраняване на ПРИЧИНАТА чрез всякакви възможни средства. За целта и ние трябва да посочваме причината и да отваряме очите на развитият свят от който се изисква морал за да се намеси. русия изцяло работи с незаконни методи така че трябва да се намери ДОСТОЕН ОТГОВОР, а не да се кръстят ръце и да се говори това може , това не може.

 12. Европейската енергийна комисия наложи санкции на България:https://www.google.bg/search?source=hp&ei=WuwXXMORBseNmgWgzaLIAg&q=bulgaria+analytica&oq=bulgaria+anali&gs_l=psy-ab.1.0.0i10l2j0i22i30.5174.15727..18407…0.0..0.110.1182.11j3……0….1..gws-wiz…..0..0j38j0i131j0i131i10.n2SgLyQYfrI
  Няма граници нахалството и имитацията на дейност на рубладжийте! Продължават да се подиграват с нашите западни партньори. Няма никаква разлика между геройкото, льотчика, теменужка, нинова, патреоти всякакви и т.н. Котилото е едно!
  Чудя се докога ЕНП ще продължава да си затваря очите.

 13. ВЕСКО
  България има договор до 2030 за доставка на газ по трасето от Украйна.Кой ще плати неустойка,ако спрат .Русия ли.Ние веднаж им опростихме договора до 2012 г./Р.Овч/Пак ли ще ги спонсорираме.А те ни съдят и прибират парите ни за всичко.Хайде стига с тези *дарения*.Стига са ни ограбвали.И такива като тебе *са съгласни*.Прост и беден народ , продажни управници.Това сме ние.

 14. Винаги съм бил недоумяваш. Кое е в повече в матушката. Пиянството или корупцията. И двете, дядо попе. Вчера ви пуснах дописка за бастисването на Кузя. Днес наред е флагманът на раззийският флот Петър първи и съпътстващите го обекти и субекти. Колкото до утре. ден голям и ще да видим. При всички положения няма да скучаем.

  https://iz.ru/823101/ivan-petrov/vyigryshnyi-flot-kak-voruiut-na-remonte-vooruzheniia-minoborony

 15. @….. ЕС има Трети енергиен пакет. Това е отговорът му на използването на газовите доставки от Русия като полит. инструмент. Друга цел на Трети енергиен пакет е да способства за създаването на европейски газов пазар – процес, който върви и в момента и е свързан с диверсификацията на доставките (на газ). Инфраструктура, която ще бъде създадена (и се създава) в този процес (тръбопроводи, газови хранилища, газови терминали) ще обеспечава не само диверсификацията на доставките, но и риверсното подаване на газ в ЕС. Еверопейският газов пазар ще бъде и важна крачка към създаването на световен газов пазар.

 16. Господин Николов, Нато и ЕС са разбрали „огромното значение на целите Балкани за свободния свят” много отдавна. Процесът на присъединяване към ЕС се извършва на етапи. Това обаче не означава, че през изминалото време не са осъществявани подготвителни действия за бъдещето европейско членство. Касателно НАТО – Алиансът се намеси за прекрътяване на конфликтите в Босна и Херцеговина, Косово и Македония, както и предотврати превръщането на цялата територия на бивша Югославия в театър на въоръжени конфликти. Всички страни от региона са присъединени към програмата на Нато Партньорство за мир (освен Косово) – Partnership for Peace (PfP)
  Албания и Хърватска станаха членове на Алианса. Черна Гора получи покана за присъединяване към НАТО през 2015. Босна и Херцеговина получиха покана за присъединяване към Membership Action Plan (MAP) още през 2010. Програмата обаче и досега не е задействана поради въпроси свързани с недвижимото военно имущество на бившата Югославска народна армия на територията на Босна и Херцеговинна. Но има прогрес в решаването им въпреки опозицията на полит. лидери на етническите сърби. Нашата съседка Македония е член на същата програма от 1999 г.
  Сърбия обяви неутралитет преди повече от десетина години. Що се касае до Косово, то Прищина е готова и в момента да кандидатства за членство, но в желанието си да трансформира силите си за сигурност в действаща армия е възпирана от Сърбия и сърбите в Косово. Съществува аргументирано мнение, че членството в НАТО трябва да е приоритетно за тези балкански страни – за да се избегне евентуално влошаване на сигурността в региона. Членството в НАТО гарантира неприкосновеност на границите на Балканските страни от сръбски амбиции. Македония избра варианта със смяна на името си с цел да се предпази от тези амбиции.
  В края на 90те и след началото на новото столетие участието на НАТО и ЕС в региона намаля заради увеличаване на участието им в други региони – Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, … Това способства за установяването на авторитарни елити във властта в нашия/Балканския регион. Временният вакум (повече от десетилетие) улесни и Русия в преследването на собствените и интереси.

 17. Минало-незабравимо. Или какую страну просрали. ссср vers USA. Този път не иде реч за хокей или баскетбол а е за нещата от живота. Да не четат олгините да не ги пипне “сърцетуп”. Туй последното по любимата тъща.
  https://maxim-nm.livejournal.com/465269.html

 18. ‘що ли ми се струва, че германците ще си построят СП2, без изобщо да им пука за пенявенето на еврорусофобите и вашингтонските неандерталци? Така обожаваната от някои коленопреклонни конформисти г-жа Виллкоммен подписа за СП2 със същия хъс, с който дни по-рано подписа и санкции срещу Русия. Но това е поради една проста причина: Германия не е независима държава.

 19. Не по темата :
  Слушах коментари по предложението софийското летище да бъде преименувано на жельд Желев.Мисля, че много по-добре ще бъде да носи името на Илия Минев.Достоен човек, истински демократ.

 20. Много силна статия.Щом я има – спасение дебне от всякъде.
  Трябва да ти липсва минимално количество интелигентност за да не разбереш и да не се съгласиш с това,което се говори в нея. За съжаление интересите-пари и власт-надделяват над разума на властниците. Електоратът е тровен по схема за да не вижда тоягата. Морковът ще си остане мираж като светлото комунистическо бъдеще.

 21. Хибридната война продължава и през 2019. Тя изглежда не е спирала никога.
  На 14.12.2018г. Макаров ни информира какво ще се празнува през 2019 г. – 140г. „Установяване на дипломатически отношения с България”, като за целта в София ще бъдат издигнати паметници на руски дипломати, включително и на граф Игнатиев, както имало и във Варна. Било намерено искане от 1903 г. в Софийска община (кой ли е ровил из архивите?) за издигане на паметник на Игнатиев. Това ще бъде втори паметник на Игнатиев в София – първият е в Докторската градина, където всяка година руските дипломати в България честват „професионалният си празник”.
  Далеч по-логично е да се изпълни не толкова отдавнашното решение на Софийска обшина от 1993г. за премахване на МОЧА – още повече, има и повод : 75г. от „Съветско-Българската война и окупацията на България от Червената армия през 1944г.”

 22. Господин Инджев, БЛАГОДАРЯ! за поредната статия-шедиовър! Специално благодаря и на съблогъра Георги Николов за полезната информация на руски!

 23. В интервюто се говори за София:
  https://www.standartnews.com/balgariya-politika/poslanik-makarov-turski-potok-shche-stane-blgarski-380537.html
  Действително, има малка грешка – не е искане, а предложение за поставяне.
  Това е как “граф Игнатиев подписва договора”:
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/ruskiiat-poslanik-u-nas-razkri-shte-dojde-li-putin-v-bylgariia-za-3-mart-2077498

 24. GTR,

  Не пропускайте да повярвате в споменатия документ без архивен номер от преразказаното по стандартите на в-к ‘стандарт’ интервю. И принципно, нека уважаваме въображаемите желания от 1903 г. no matter what.

  https://www.peticiq.com/196944?uv=12411913&utm_source=fb_share

 25. към Змeй Гoрянин:

  Имам две бележки:

  1. “Германия не е независима държава.” – така е, и тя е обвързана в ЕС.

  2. “неандерталци” – в цивилизационно, икономическо, технологическо, културно и междуличностно отношение такива са москалите, не американците!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.