Европейската глоба от 77 милиона евро радва Борисов както и руската от 620 милиона

През юни 2016 г. Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева осъди Националната електрическа компания на на България да плати  на руската “Атомстройекспорт” 620 милиона евро и тази печална новина предизвика радостта на премиера Борисов.

“Аз лично съм много доволен от обективността на Арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти. Тогава мисля, че ще стане добре”, възкликна доволният Божрисов. https://offnews.bg/politika/balgaria-osadena-da-plati-620-mln-evro-za-spiraneto-na-aetc-belene-631179.html

И защо беше толкова щастлив? Ами защото Русия можеше да осъди България и за двойно по-голяма сума, каквато беше заявката й. Следователно направо сме забогатели от наказанието с повече от милиард лева.

В превзетата от проруската политика България Борисов за пореден път доказа: щом шамарът е руски, значи е аванта!

Шамаросването продължава сега с нова глоба, този път на стойност 77 милиона евро, но зашлевяването е от страна на ЕК, т.е. от ръката, която ни храни ( с еврофондове). Борисов отново е щастлив, че всъщност глобата се отнася само за БЕХ и че ще бъде платена от печалбата на глобените, а не от държавния бюджет. 

Изказване в този дух направи Борисов на срещата под надслов “Сътрудничеството в дигиталната ера” във Виена, открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председателя на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Работа на експертите е да преценят, дали наистина е правилно България да откаже да приватизира газопреносната си система, заради което е наложена тази глоба. И дали действително е повод да се хвалим, че сме единствената държава в ЕС, която не иска да си приватизира тръбите и съоръженията за пренасяне на газ. Не това е темата на този текст. 

Става дума за удивителната безнаказаност, с която на Борисов му се разминава превратното тълкуване на новините във времето, когато самият

 той е най-възмутеният говорител у нас по въпроса за фалшивите новини. Сам по-себе фактът на неговата поврътливост ( за да не кажа извратеност в превратните тълкувания) също не е новина, но политически зрящите хора трябва все пак да обърнат внимание на удивителния феномен в България от най-високо място да бъде избелвана чернилката от провалите и те да бъдат представяни като успехи.

В типичния си стил Борисов се изказва радостно за наложената глоба от ЕК като за положително събитие заради алтернативата в противен случай да си продадем тръбите. И на кого, според него? По принцип на големите компании, каза той, но открои руските и турските. Брани ни именно от Русия и Турция, с които иначе заиграва непрекъснато с приказки за необходимост от икономическо сътрудничество.  

Ако е толкова загрижен за независимостта на енергетиката ни от Русия, която не е хипотеза ( като евентуалното навлизане на турски капитали в тази сфера), а е факт от десетилетия, премиерът би трябвало да се безпокои от заплахата Русия да ни обвърже още повече с “Турски поток” и АЕЦ “Белене”. Вместо това той ги приветства. А дали ще се осъществят, това не знаем. Можем само да сме сигурни, че ако руснаците се почувстват ядосани от провал на плановете си в България, пак ще бъдем осъдени от тях и отново Борисов ще бъде щастлив от този успех. 

НА СНИМКАТА:

Щастливият Борисов на срещата на високо равнище между канцлера на Австрия Себастиян Курц и президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме

orig

30 мнения за “Европейската глоба от 77 милиона евро радва Борисов както и руската от 620 милиона”

 1. Защо да не се радва бостанджията?
  Глобата няма да я плаща той.

 2. На баце акълът му е колкото на хамсийка или врабче. В най-добрият случай и от което все тази е 2 в 1. Убеден съм, че дори заработва дължимият % комисиона дори от глоби като цитираните. За него всичко е далавера.

  ДГД от една долна, мръсна гад!

 3. След 10г. период на управление на комунистите от ГЕРБ(7год.) и БСП(3год.) да погледнем статистиката. 1.София е най-замърсената столица в Европа (данни на Европейската агенция по околна среда), -18 000 българи умират годишно от мръсен въздух. 2. Четири от петте най-мръсни градове в Европа са български. 3. София е сред най-рисковите градове в света Световната здравна организация от 2015 г. 4. България е най-бедната страна в ЕС Евростат. 5. България е най-бедна и с най-лоши условия за живот в Европа Евростат. 6. От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България 420 лева до 1923 евро в Люксембург над 3800 лева Евростат. 7. Последно място сме по покупвателна способност. 8. Около 1,5 млн. са неосигурените и никой от тях не ходи на лекар, разчитат само на Бърза помощ. 9. Българските граждани са най-бедните в Европейския съюз-ЕВРОСТАТ.
  0 България е на трето място в света по смъртност. Пред нас са Лесото и Украйна. 11. България е с най-много болници на глава от населението в ЕС и с най-висока смъртност в ЕС. 12. Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС 74 години. Детската смъртност на деца е най-висока в ЕС два пъти по-висока от средната за Европа. 13. Един на всеки петима българи живее под долната граница на бедността с 323 лева месечен доход. 14. Пациентите в България плащат много повече за здравеопазване, отколкото могат да си позволят. 15. Ширещата се корупция надува и без друго високите разходи за здравеопазване. 16. България е най-корумпираната държава в ЕС по данни на Transparency International. 17. Последни сме в Европа по икономическа свобода. Най-сериозните слабости: проблемите с независимостта и безпристрастността на съда, корупцията в средите на магистратите, както и недоверието в полицията, бюрокрацията и високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата

 4. От стойката на Борисов лъха сила и мощ. Какво тук значат някакви си милиарди! Славен български,български юнак.

 5. На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 6. ББойко- е балканския Мадуро!!! Ще настигнем ли Венецуела?

 7. Пожелавам на 21 да завърши дело НДЧХ 6989/2018 с очакван резултат: победа за Иво, победа за нас!Успех!

 8. Днес изпратих коледна картичка до двете мъжки момичета Десислава и Биляна. Това е по идея на Илиян Василев.Ако тази инициатива ви харесва направете го също – адрес: Десислава Иванчева, Биляна Петрова; 1309-София ул.”Майор Георги Векилски” № 2, ет.2 килия 6
  Вижте моя текст: Мили Десислава и Биляна, Не вярваме и на дума от това, което пишат вестниците и телевизии за искан подкуп. За мен сте олицетворение за истинския Български политик-Честен, Себеотдаден и с Мисъл за хората, пред които е отговорен.Вие сте нашата Надежда, Надежда за бъдещето!… Искаме по празниците да сте си у дома-и Живи, и Здрави!…Поздрави от Русе! Роберт

 9. Тъжно е, когато единствен повод да се хвалиш ти дават наказанията, с оглед на това че сме ИЗБЕГНАЛИ повече наказания. Руски тип приказка за лека нощ, за сляпо вярващи партийци.

 10. Значи искали 300, паднали на 150… после на 140… и накрая нашите ги кандърдисали на 77! И няма да ги плащаме ние! И няма да си дадем тръбите!!!
  Какво по-хубаво от това? Е, можеше и хич да не искат, ама то пък 77 пари ли са, че да ги жалим толкова? Пък и не са наши и няма да ни ги вземат на нас.

  Тук някои хора намекват, че г-н Борисов не знае как се управлява държава. И това се намеква за този Борисов, който е минал през двете школи – правешката и мадритската. Башка и през симеоновската…

  Той ли не знае? Я вижте как се поднасят новините! Таманета правили с Горанов там, чупки и плонжове правили, от девет кладенеца вода носили и то защо – за да спасят едни 223 млн евро, които на всичкото отгоре са на някаква фирма, а не на данъкоплатците. Нали така каза Борисов, че не били на данъкоплатците, ами… Щото били на фирмата. Пък тя била държавна, ама не била на данъкоплатците… Данъкоплатците да спят спокойно – държавните работи не са техни. Тоест, техни са, ама не на всички. И не всички…

  Обърках се! И аз съм прос’… и все си припявам “сън ли бе, или илюзия”. Което пък ни напомня за ФСБ-то, ама не за онова, ами за другото, но това е друга история. Хубава история.

  В крайна сметка всичко е ясно – добри новини са това. Щото можело и по-лошо да е… И сме запазили стабилността, тръбите, държавата и нацията, православните ценности и … УРААААА!

  А пък Орбан какви грижи има, а ние нямаме такива. И що нямаме? Щото сме доволни.

 11. Когато човек е безкнижен гамен и нищо не знае, той не знае колко не знае. Ако добавим и характерното милиционерско-мутренско самочувствие на тиквоций, смехът е готов. Но когато такъв човек представя държавата ти пред света, смехът се превръща в срам.

 12. Добавям към Асен в 13:43

  … и образован ни води смело (ако ще да е от страх) през евроатлантически пречки и клечки… пълен бойко борисовски вперьод към вселенските формулировки на гениалния путин.

 13. Струва си да се гледа първата част на днешното “Лице в Лице” на Цветанка Ризова. Cвързанo e с глобата от 77 милионa наложена на БЕХ oт Еврокомисията. Пресякоха ce две гледни точки.
  От една страна алабализмите на Бойко Методиев Борисов. Oт друга страна факти ,история и цифри посочени oт енергийните експерти Христо Казанджиев и Веско Начев. Kоито не-между другото синтезираxа в чист вид формулата нa корупцията в енергетиката и държавата .
  За да не бъдем двуизмерни да прибавим и трето измерение. Cъбитие от 17 декември 2018 – Граждани на новата отсечка на магистрала “Струма” c плакат “Благодарим ви, г-н министър председател, че ни направи европейци”. Триизмерен макет на реалното състояние на нещата.
  В четвъртото измерение e злия демон Bалери Cимеонов който чисто и просто трябва да бъде обесен заради две думи извадени от контекст и раздухани до безкрайност. Нищо подобно не последва когато Борисов открито призова майките на деца с увреждания “да му се махат от главата”. Mедиите си замълчаха. Hикой не му поиска оставката.
  Чисто съвпадение е ,че Cимеонов единствен в правителството открито обвини Kремъл в агресия срещу България и Украйна и е против руските енергийни проекти.

 14. “И дали действително е повод да се хвалим, че сме единствената държава в ЕС, която не иска да си приватизира тръбите и съоръженията за пренасяне на газ”

  Интересно, кой ли би я купил?
  Газпром?
  Овъргаз?
  Догангаз? (да не кажа нещо similar)

 15. В Клуб Зет чета, че е имало телефонен разговор между Помпео и Бойко. ББ бил рапортувал като пионерче как преизпълняваме петилетката за два дни от времето на срещата със Съливан. Как ли ще погледне Решетников на това събитие… Дали ББ не си купува още време да властва с подобно подмазване на американците?! Нещо не разбирам вече…

 16. Алтънов, АБВ не е ли партията (дружината) на Г.Първанов а Кадиев му е мило другарче нали. И сте гласували за кмет на Кадиев в София…? А Аз се сърдя на бабите в село, че избират милиционер разбойник за кмет… А вие в София сте още по-безотговорни. Няма на кой да се сърдим освен на себе си за нещастията в държавата. Казват било ясно, че Бойко я натопил. И откъде е ясно? А не може ли извода да е друг? Че ако нямаш Бати и Кака зад гърба те хващат. Защото не сме от вчера, да не знаем, че са рушветчии. Ама кой хванаха? Който искат нали. За другите държавници СРС та правят ли?? А може Иванчева, просто да е пусната за кметица нарочно, за да се убие окончателно мерака на Софиянци за промяна. Контролирана милиционерска операция. Така и не разбрахте, че всичко се следи и контролира. Който не е от дружината, понася тежката им омраза, докато се откаже или докато го откажат, да бъде алтернатива на тежката им власт. А тя наистина е много тежка.

 17. РОБЕРТ АЛТЪНОВ, Илиян Василев – моите най-дълбоки уважения. Жеста ви дава надежда, за двете жени, за България..

 18. Бостанджията от Банкя каза,че където има газопроводи и реактори война няма.
  Бих посъветвал еднокнижния да види Украйна!
  Украйна, глупако!

 19. Когато се казва бойко, трябва да се има в предвид масква. Така че не трябва да се вярва и една дума на масква( б.б.) Въобще не става дума за приватизация на тръбите. Това е един от вариантите и той не е най- добрият.Но няма го Трайчо Трайков. След съдебните дела които водят. Но сега масква е измислила нова форма на репресия. Нов 9ти.Това се цели с форсирането приемане на промените в ЗКНОПИ.АКО СЪДА ТЕ ОБЯВИ ЗА НЕВИНЕН НЯКАКВА СИ КОМИСИЯ МОЖЕ ДА ТИ ВЗЕМЕ СОБСТВЕНОСТТА И ДА ТЕ НАПРАВИ ПРОЛЕТАРИЙ. ЕДИНСТВЕНО ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ПОВДИГА ВЪПРОСА.

 20. Пак много приказки покрай тази глоба от ЕК от 77 милиона евро за БЕХ и… нищо! Кучета си лаят, руският грабителски башибозушки керван, си върви. Правим стратегическа грешка с действията си до този момент.
  Подиграват се с нас и ни разиграват печелейки време, за да може руската военна енергийна офанзива да се разгърне в такъв мащаб, че да е недосегаема. “Турски поток”, АЕЦ “Белене”, блокирането на диверсификацията на ядреното гориво в Козлодуй, унищожаването на проекта за 7-ми блок в Козлодуй, блокирането на модернизацията на централата от гледна точка на ефективност и лишаването ѝ от приходи, за да няма пари за развитие, унишожаването на голямата ни балансираща мощност ПАВЕЦ “Чаира”, за да се поставя във все по-тежко и тежко положение енергийната система, блокирането на газовите доставки на по-изгоден газ не от Русия, умишленото водене към фалит на държавните въглищни мощности, манипулирането на борсовите цени на електроенвргията, злоупотребите на проруските енергийни олигарси… Не, това не е просто корупция и безстопанственост!

  Това е добре координирана руска военна операция в чиято основа стои руската военна база БЕХ, която беше измислена от диктатурата в Москва, за да финансира енергийните им военни операции и да руши всичко неудобно за тях, беше създадена от Румен Овчаров и оставена да съществува, като един троянски кон през последните 10 години от всички български правителства до сега – редовни и служебни.

  Когато БЕХ бъде унищожен, тогава и ще имаме шанс за спасение от руската военна енергийна окупация, която всъщност е реално политическа анексия.

  Стефан Гамизов, фейсбук
  https://frognews.bg/novini/gamizov-beh-ruska-voenna-baza-izmislena-moskva.html

 21. От полит. анализ на г-н С. Гамизов най-силно впечатление ми направиха „държавните въглищни мощности”.
  Чета пресата. После ще си напиша и коментара.

 22. Tози пасаж тук е началото от анализ на енергийния сектор в Юго-изт. Европа.
  „ Towards a Balkan gas hub: the interplay between pipeline gas, LNG and renewable energy in South East Europe”, 2017 .

  „South Eastern Europe (SEE) is served by an opaque energy market. Market transparency is constrained by executive government control over statistical and other regulatory institutions, the deterioration of professional associations and limits to public participation. Governments are deeply involved in commercial transactions, which discourages innovation and market development, and are focused on (natural resource and transit) rent seeking. The rule of law, including enforcement of international legal compacts, is arbitraryand constrained. There are massive barriers to entry. ”

  Не знам колко души четат на англ., но бих обърнала внимание на 3-то изр. отдолу-нагоре, където има Governments (правителства) и rent seeking (извличане на рента). И на последния ред -barriers to entry – става въпрос за закони, които възпрепятстват влизането в енергийния пазар. на конкуренти.
  Точно тези неща доведоха до въпросната глоба.

 23. След като приватизира Булгартабак и електродружествата , и след като подари ТЕЦ-Варна на Доган, няма как банкянското човекоподобие да говори ,че е против приватизацията на Булгаргаз. Без да броим далаверите и приватизациите в София , през последните 14 години , откакто е окупирана от гербаджийските кметове и съветници.
  А още повече, сикаджийската мутра даде БТК и Виваком на путинските олигарси от ВТБ. Ето така той “защитава” националните интереси.
  С новият газопровод се подменя изцяло цялата газопреносна мрежа , изцяло под диктата на Газпром, а старата газопреносна мрежа трябва да се предаде за скрап! Без да има никаква нужда от такова тотално унищожаване на цялата съществуваща мрежа. Все едно до сега е нямало никаква мрежа , и трябва да се изгражда мрежа за първи път.
  Също както и се води към умишлен фалит ТЕЦ-Марица2 и АЕЦ-Козлодуй, за да може на тяхно място да се свържат доганската ТЕЦ-Варна и мегакорупционната АЕЦ-Белене.
  Изцало новият “газов хъб” това ще струва над 4 милиарда с ДДС, до сега, а след допълнителните порции ,докато го стрят, ще стане над 5 милиарда. Към тези 5 милиарда трябва да се добавят и лихвите за заемите,които ще се вземат с ДЪРЖАВНА ГАРАНЦИЯ , и това общо за тръбите и за лихвите за земите трябва да се приготвят към 10 миларда ,за следващите 30-40 години. Отделно са и ежегодните разходи за поддръжката и заплатите на персонала. А това са още няколко милиарда, прибавени към 10 милиарда за построяването и лихвите за заемите, през следващите десетилетия!
  И няма как общите разходи да са под 10 милиарда. Които няма как да се изплатят от очакваните ежегодни приходи от 200 милиона. И дори да приемем ,че разходите ще са само 10 милиарда, то за да се изплатят ще са необходими най-малко 50 години. Без никакви “печалби”.
  А както е всеизвестно руският добив на петрол и газ ще започне да спада с по около 10% годишно, след 5-10 години зарди санкциите, и няма да има газ нито за Северен поток, нито за Турски поток.
  И няма да има газ , който да се транзитира , и няма да ги има даже и тези прогнозни 200 милиона годишни приходи от Южен поток! От което следва ,че Южен поток няма да се изплати никога!
  П.П. Според банкянското човекоподобие 155 милиона лева санкции за газовият монопол са били малко?!? И след като са малко , според него и гербаджийската му шайка , нека той ги платят от личните и партийните си сметки. Има достатъчно милиарди , които са ограбили през трите мандата , и от кметството в София и от началническият пост в милицията.
  А тези дни дори Ал.Томов каза при Диков ,че сикаджийската мутра му е отнела договор за 80 милиона от перспективен та китайски инвеститор в хазартният бизнес!
  И за накрая Фрог нюз съобщават за скандално нахлуване в адвокатски кантори ,които имат връзка с делото за КТБ:
  https://frognews.bg/novini/skandal-masovo-tarashat-advokatski-kantori-domove-sofiia.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.